Miért nem akar elaludni a baba, amikor már majd lecsukódik a szeme?

Láthatóan fáradt a babád. Nyűgös, kimerült, sírdogál, mégsem tudod elaltatni. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ilyenkor?

A túlfáradás a fáradtság és a kimerültség közötti állapot. Ez a fizikai fáradtság állapota, amely aktiválja a stressz-válasz rendszert.

A túlfáradt baba túl fáradt ahhoz, hogy elaludjon (tudom, ez ellentmondás) és pörögni, nyüzsögni kezd. Ha mégis sikerül elaludnia, hamarosan felébred és ismét nehezen alszik el. Minél fáradtabb a baba annál nehezebben alszik el. Ő még nem tudja irányítani vagy kifejezni magát, ezért amikor túlfárad, nem tud mit kezdeni a helyzettel és csak sír, vagy játszik, érdeklődik, aztán egyszercsak hirtelen nyűgössé válik, az álmosság jeleit mutatja, de amikor elaltatnád, megint csak sírni kezd.

Miért fáradthat túl a baba?

A túlfáradás leggyakrabban előforduló oka pontosan a túl kevés alvás. Ez így egy saját farkába harapó kígyó: a baba nem alszik eleget, ezért fáradt, ezért még kevesebbet tud aludni. De mennyi is a túl kevés? Számtalan táblázat van a baba alvásigényéről, de természetesen nagy egyéni eltérések lehetnek ezzel kapcsolatban. A legtöbbet az segíthet, ha megfigyeled, hogy a babánál nagyjából milyen hosszú az az idő, amennyit ébren tud lenni anélkül, hogy az álmosság első jeleit mutatná. Újszülöttkorban ez az evést követően még nagyjából 45-60 perc, fél éves korban kb. 2-3 óra, 1 éves kor körül nagyjából 5 óra, 2 éves korra 6-7 óra. Délelőtt többnyire rövidebb ez az idő, délután és este hosszabb.

Sokan azt hiszik, az ásítás, a fül- és orrdörzsölés az álmosság legfőbb jelei, de sok baba ezeket nem csinálja vagy már jóval korábban mutatja, mint ahogyan elálmosodna. Biztosabb jel az, hogy ahogyan a baba elálmosodik, egyre nyűgösebb lesz. A korábbi tevékenységei már nem kötik le, kézben tartva is nyűgösködik, már te sem tudod lekötni se figyelemeltereléssel, sem játékkal. Ez az a pont, amikor a legkönnyebben el lehet altatni.

Nem látod a kicsi alvásában a rendszert? Érdemes néhány napig feljegyzetelned, hogy mikor jött el nála az a pont, amikor az álmosság jeleit kezdte mutatni, így objektívebben láthatod majd, mi is benne a rendszer (mindig szokott lenni, csak amikor benne vagyunk és aggódunk, miért nem alszik, mi lehet a gond, nem vesszük észre)

Ha a baba nem alszik el akkor, amikor már nagyon álmos, a szervezete kortizolt és adrenalint kezd el termelni, ami ébren tartja őt, ez pedig ébren tartja őt, ugyanakkor stressz alakul ki náluk.
Ha ilyenkor magában sírni hagyják a babát – ahogyan sajnos a mai napig több könyv és gyakran még szakemberek is javasolják – még több kortizol termelődik és a baba további stresszt él át. Ha ez rendszeresen megtörténik és a baba ilyenkor nem kap segítséget, nem veszik fel, nem nyugtatják meg, a magas stresszhormon szint állandósul a szervezetében és talán az altatási gondok megoldódnak (a kicsi beletörődik, hogy nem kap segítséget és álomba sírja magát), de ingerlékenyebb, agresszívebb lesz, rosszabbul viseli a kudarcokat és ennek a hatásai még 6 éves korban is kimutathatóak.

Honnan tudhatod, hogy túlingerelt a babád?

1. Érzelmi hullámzások: a baba viselkedése hol vidám és érdeklődő, aztán hirtelen átvált sírós-nyűgösbe.

2. A szemét és a fülét dörzsöli, a haját húzogatja, piszkálja

3. Ásít, lehajtja a fejét a válladra, odabújik.

4. Kerüli a szemkontaktust vagy a semmibe réved a tekintete.

5. A teste sokszor merev és feszes ilyenkor, a kezét ökölbe szorítja.

6. Csak rövid ideig tud egy dologra koncentrálni, a kedvenc játékai sem kötik le.

7. Nem tud enni: ha szoptatod, nehezen harap rá a mellre, forgolódik rajta, nem találja a helyét (túl fáradt enni, hiszen a szopizáshoz nagy energia kell különösen újszülöttkorban). Ha már kanalas vagy darabos ételt eszik, ledobálja, játszik vele.

8. Dühösen dobálja a játékait vagy más tárgyakat.

9. Magát nyugtatja: például az ujját szopizza, a kabalaállatkáját keresi.

10. Testi jelek:
– tüsszentés,
-csuklás,
izzadó tenyér,
– gyorsan veszi a levegőt,
– elkékülhet a szája.

Gyakran előfordul, hogy ezeket a jeleket a fogzásnak vagy a hasfájásnak tulajdonítják és ezeket próbálják kezelni, holott a baba csak álmos és segíteni kell neki ellazulni és álomba merülni.

Mit tegyél, ha a babád túlpörgött és nem tud elaludni?

Ezt a problémát nem lehet egy lépésben megoldani és ne is akard erőltetni, hogy mostantól mindenképpen egyedül és minden segítség nélkül aludjon el. Első körben az lenne a fontos, hogy el tudjon lazulni és el tudjon aludni VALAHOGYAN, aztán amikor már kipihente magát és beállt valamiféle rendszer az életében, utána lehet elkezdeni arra törekedni, hogy az altatás minél könnyebben és gyorsabban menjen.

1. Segíts neki ellazulni!

Figyeld ki, mikor álmosodik el (a fenti jelek segítenek) és amikor ezt látod rajta, kezdd el az altatást! A szobáját sötétítsd be, csökkentsd le a külső ingerek számát (ne szóljon a tévé, ne menjen a számítógép a szobájában, ne akard játékokkal szórakoztatni stb.).

Az elalvás előtti időszakban lehetőség szerint már ne legyen olyan aktív a kicsi környezete. Ne szóljon a tévé, ne nézzen mesét, ne legyen elől ezer féle játék! Altatás előtt lehet egy kis lazulós idő, “csendespihenő”, ami segíti a váltás az aktív játék és az elalvás-altatás időszaka között. Ilyenkor játszhattok ölbéli játékokat, nézegethettek mesekönyvet, olvashatsz neki mesét, lefekhettek a nagyágyra és beszélgethetsz vele vagy mondhatsz neki mondókákat. Ez a kis nyugodtabb átmeneti időszak segít kikapcsolni a pörgős ingerkereső üzemmódból és segíteni ráhangolódni a következő fázisra.

Érdemes kifigyelni, hogyan szeret aludni a baba. Sok baba jobban alszik, ha hason alhat, így ugyanis kevesebbet lát, könnyebb kizárnia a fölösleges ingereket és a saját mozgása is zavarja. A hanyattfekve altatott babákat általában a saját mozgásuk tartja ébren, egészen fél éves korig az akaratlan karmozgásaiktól (még nem tudják kontrollálni) ijednek meg és erre félálomból újra meg újra felriadnak. Ezen segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen (nem kell szorosan bepólyálni, a lényeg, hogy a karjaival ne tudjon csapkodni, de létezik már olyan rugalmas pólya is (Minimo Baby), amit kifejezetten ennek a problémának a megoldására fejlesztettek ki és később hálózsákként is használható.

Az ellazulásban segíthet a fehér zaj is. Ez gyakorlatilag bármilyen zúgás lehet (pl. ventillátor vagy erre a célra kapható tengerzúgás cd vagy hangszimulátor), de ne túl hangos (szóval ne a porszívót használd erre a célra, mert fellázadhatnak a szomszédok 🙂 )

Vannak babák, akik könnyebben megnyugszanak testközelben (kis dédelgetés, hordozókendő, esetleg szopi stb.), ez is lehet az ellazulás eszköze. A lényeg az, hogy figyeld meg, ő milyen módon tud a legkönnyebben és a leggyorsabban megnyugodni és ellazulni.

2. Aludjon el BÁRHOGY!

Az első időszakban (ha már régóta húzódik az álmos, de nem alszik el – probléma, adj ennek mondjuk egy hetet) ne akard, hogy mindenképpen könnyen és gyorsan aludjon el, vagy úgy, ahogyan neked a legkényelmesebb, inkább arra törekedj, hogy el tudjon aludni, amikor álmos és kipihenje magát. Ha ez néha csak a babakocsiban, a hintában vagy kendőben sikerül csak, az se gond, a lényeg, hogy kipihenje magát, megszűnjön a túlfáradás és kialakuljon valamiféle altatási rend.

3. Alakíts ki elalvási rutint!

Ha kipihente magát és kifigyelted, hogyan tud a legkönnyebben ellazulni, kezdd el kialakítani az elalvási rutint. A rutin lényege, hogy alvás előtt mindig ugyanaz a cselekvéssorozat történjen.

Ennek kettős célja van:

1. A baba el tud lazulni (tehát a rutin olyan dolgokból álljon össze, amik őt lelassítják, ellazítják, pl. este a fürdetés, a babamasszázs, napközben a sötétítés, meseolvasás vagy dúdolás, susogás, fehér zaj)

2. A baba a tevékenységek sorrendjéből felismeri mi következik most és könnyebben el tud aludni.

4. Rugalmasan alkalmazkodj a változásokhoz!

Mire az ember kialakít egy-egy ilyen szokást, a baba már tovább is lép egy másik fejlődési szakaszba, ez természetes. Pihenésre azonban szüksége van minden életkorban és függetlenül attól, hogy mennyi idős, rosszul viseli a túlfáradást.

Az ébrenléti időszakok megnyúlásával a 4-5szöri nappali alvásból idővel 3, majd 2 nappali alvás lesz, 1-2 éves kor között valamikor pedig lassan áttér az egyszeri nappali alvásra. Az átmenetek kezeléséről és felismeréséről itt írtam részletesebben.

Fontos tehát, hogy

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

18 Comments

 • Császár-Sólyom Mária

  Reply Reply 2017. június 11. vasárnap

  Kedves Ági!

  A kislányom 4 hónapos és egy pár napja az esti altatás rémálom lett (eddig sem volt egyszerű, de eddig az esti szopiba általában bele aludt). Eddig egyszer, max kétszer kelt, szopizott és vissza is aludt, de pár napja nagyon nehezen tudom el altatni, a szopiba nem alszik bele, tekergőzik utána, rugkapál csukott szemmel, nagyon nyugtalan. Ha ringatom és el alszik nem tudom tenni le mert egyből meg ébred és megint kezd rúgkapálni. KB 2 óra hosszát kínlódok vele mire valahogy elalszik, de fél-egy óra múlva megint kezdi a rugdosást. Ha adok neki cicit akkor lenyugszik, de nagyon sokáig lóg rajta és ha el veszem vagy el engedi, pár perc után megint kezdi a nyugtalankodást és ez így megy egész éjszaka…olyan mintha nem jutna el a mély alvás fázisáig, csak a felületes alvásig. Nem lóghat egész éjjel a cicin és én sem bírom már ezt hogy maximum egy órát alszik egy huzamban de van hogy annyit sem. Napközben is elég nyűgös ami nem volt jellemző rá eddig és nehezen alszik el, általában a hintában alszik. Egy hete kapta be a harmadik oltást ami után éjszaka picit belazasodott (az előző kettőnél nem) de más probléma nem volt. Lehet össze függés a kettő között? Vagy a foga jönne és azért ilyen nyugtalan? A keze állandóan a szájában van és sokszor idegesen harap, de a foga még nem úgy néz ki hogy napokon belül ki bújna. Adok neki esténként Viburcol kúpot és be kenem az ínyét Dentinoxal, de ennél többet nem tudom mit tehetnék hogy az éjszaka ne legyen ennyire nehéz. Mellette még van egy 4 éves lányom így nap közben sem igazán tudok pihenni és így nem fogom sokáig bírni. Kérlek adj tanácsot mit próbáljak még ki hogy segítsek neki aludni? Köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. június 12. hétfő

   Ez összefügghet az oltással, gyakran pont a 4 hónapos oltás után jelentkeznek ilyen gondok. Ilyenkor gyakorlatilag az adott betegség enyhébb változata végigmegy a kicsin és ez okozza ezeket a tüneteket és az általános nyugtalanságot. Ajánlom ezt a cikket, amiből kiderül, hogyan lehet ezen segíteni: http://www.doktorneni.hu/index.php?doki=22

   • Császár-Sólyom Mária

    Reply Reply 2017. június 12. hétfő

    Köszönöm a gyors választ!

    • Császár-Sólyom Mária

     Reply Reply 2017. június 18. vasárnap

     Kedves Ági!

     Már 2 hét telt el az oltás óta és a kislányom alvása semmit nem javult…ha el is alszik cicin a fürdés után, fél óra múlva kezdi megint a nyűglődést és a fent leírt forgató könyv zajlik… végül mostanában az Adamo hintába szoktuk be rakni és ott egyből el alszik és alszik pár órát. Napközben is.a hintában szokott itthon aludni, de félek hogy nem tesz jót a testének a hintában alvás, de sajnos nem bírom máshol el altatni… mellette van még egy 4 éves nagyon anyás lányom aki szintén velem alszik el és éjszaka is engem keres ha még ébred (most apával alszik a másik szobában) ezért sokszor ingázok a két szoba közt éjszaka és így majdnem semmit nem tudok aludni. Próbáltam azt is hogy le tettem cici után az ágyába, simogattam, majd ki jöttem és mikor sírt vissza mentem, megint simiztem, beszéltem hozzá, de nem tudtam még nyugtatni és 20 perc próbálkozás után már ha ki vettem sem akart meg nyugodni. Tudnál tanácsot adni hogy mit tudnék tenni hogy könnyebben el aludjon a pici és én is tudják kicsit aludni? Köszönöm előre is a választ!

 • Zsuzsi

  Reply Reply 2017. május 29. hétfő

  Kedves Ági! Kislányom 11 hónapos és a problémám a következő.2 hete egyszerűen nem tudom elaltatni a kisagyba mert elkezd sírni.ha éjjel ébred ,már akkor sem tudom ott visszaaltatni, ki kell vennem a nagy ágyra és onnan becsempészni a helyére,de sokszor ez sem sikerült mert észre veszi és újból razendit.lehet azért van mert fél hogy itt hagyom? Mert megpróbáltam egyszer az altatási módszert,hagytam sírni de mindig megsajnáltam mert annyira zokogott és lehet ezzel rontottam el mindent. éjjel is többször felébred és sír.mit lehet tenni ebben az esetben? Egyszer meg fog szűnni ez, és az hogy sirva ébred? Várom válaszod.Zsuzsi

 • Vera

  Reply Reply 2017. május 23. kedd

  Kedves Ágnes.
  A kisfiam hét hónapos. Reggel 7 kor kell van hogy szopizik is de van hogy kicsit később eszik. Ebéd előtt alszik kb 1órát majd 12 óra fele eszik egy hónapja kezdtük a hozzátáplálást mellette szopizik még. Bármennyit is eszik délbe 2, fél 2 fele szopizik van hogy elalszik rajta. Kb 2 órát szundítok majd 5 körül gyümölcsöt eszünk majd hétkor szopizik van hogy 7 után alszik majd 9 körül fürdünk. Szopizik majd alszik 10 körül. Éjszaka 1 kor kell majd 4 körül szopizik majd reggel 7 kor kell. Jó ez hogy még éjszaka kétszer kell enni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   Igen, ez tökéletes napirend így. Sok baba kér még éjjel 3-4 óránként enni ebben a korban, mert gyors az emésztésük és megéheznek, ezt kinövi majd.

 • Judit

  Reply Reply 2017. május 23. kedd

  Kedves Ágnes!

  3 és fél hetes kisfiú anyukája vagyok. A fiamnak kezs beállni a napirendje, napközben evés ébrenlét alvás a sorrend, amivel nincs is gondunk, egészen az esti altatasig. Meg van a rituálé, fürdes előtt ha alszik fel szoktuk ebreszteni egy fél órával, aztán fürdés, esetleg előtte masszazs (kezdi engedni) közben halk zene, besötétites, aztán etetés. Etetés közben ellazul, majd böfi és le is tenném aludni, de hirtelen megebred es élenk lesz majd tekereg olykor sir, és olykor több óras az elaltatasa. Éjszaka vissaalszik cicin. Anyatejes, hasfájásból talán kezd kijönni, éber baba. Hogyan tudnánk neki segiteni? Próbáljuk altatni, már nagyon sok mindent kipróbáltunk, ringattuk, ágyban altattuk, pólyába csavartuk, de szerintem azzal csak rosszabb lesz a helyzet. Köszönöm válaszod

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   Ilyenkor, amikor félálomban eszik a baba, általában már nem nyel levegőt, tehát nem szükséges büfiztetni, attól csak felébred. Illetve az lehet még a gond, hogy a babá 3-4 hetes korra már kezdik kitapasztalni a napszakok váltakozását és estefelé hosszabban szeretnének ébren lenni. Igyekezz úgy szervezni az estét, hogy fürdés előtt ébren legyen a kicsi. Ha alszik, várjátok meg, míg felébred és ilyenkor ne fürdesd azonnal, hanem legyen még kicsit ébren, játsszatok vele, így sokkal könnyebben elalszik majd fürdés után.

   • Judit

    Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

    Kedves Ágnes,
    Köszönöm a válaszod! Kisfiam kezd ügyesen elaludni és éjszaka 5-6 órát aludni egyben, talán kezdi érezni a nappal és ejszaka közti külonbséget. Mostanában viszont nappal nagyon nehezen alszik el, a babakocsiban is csak felületesen alszik fél-egy órát aztán felebred nyüglődve. Már gyakrabban táplálom, eddig 3-4 óránként evett (keveselltem de nem kérte gyakrabban) most 2-3 óránként főleg délelőtt ehesebb, talán ekkor “pótolja” be az esti kimaradast? Eleinte 3-4szer kelt éjjel is enni. Nagyon éber, érett, erdeklödö fiú születése óta, nem volt az a tipikus alszom-eszem újszülött, szeret nézelődni, de ha elfárad, akkor nyűgös lesz és fontos lenne az alvas neki hogy kipihenhesse az ingereket. Pár ásitás után vinni szoktam altatni, nappal a babakocsiban ringatva majd ha elaludt álló babakocsiban alszik, de van hogy az ágyában is elalszik nappal. Van valami tanácsod hogy segitsek esetleg neki máshogyan a délutáni alvasban? (Délelőtt alszik evés után meg fürdés előtt, de volt hogy már kihagyta azt az alvast) Mintha nehezen nyugodna meg, és nehez lenne neki átállni a pihenés üzemmódra. Köszönöm válaszod

 • Sz. Lívia

  Reply Reply 2017. május 19. péntek

  Kedves Ági!

  Abban szeretnék segítséget kérni, hogy kisfiam számára hogyan taníthatnám meg a bútorokról való lemászást? 10 hónapos rengeteget mászik, álldogál és bútorok mellett lépeget (nem oldalazva, hanem egyenesen “járás” irányban.) van néhány alacsonyabb bútorunk, amire már pillanatok alatt feljut, és reggelente a mi ágyunkban szoktunk összebújni ébredés után, itt is élénken érdeklődik a “lenti” világ iránt. Úgy érzem, hogy egy óvatlan pillanatban mindenképp lemászik valahonnan, és jó lenne neki megmutatni, hogyan induljon el, pl. popsival lefelé. Van esetleg már bejegyzés ezzel kapcsolatban, vagy tudna tanácsot adni? Előre is köszönöm,

  Üdvözlettel ,

  Lívia

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   Amikor felmászott, ülj le mellé, fordítsd lábbal a helyes irányba és közben mondd neki, hogy “pikpikpikpik” (olyasmi hang, mint a tolatóradar a kocsiban :)) Néhány alkalom után a hang összekapcsolódik majd a fejében a mozdulatsorral és már elég lesz csak pikpikpik-el figyelmeztetni rá, hogy meg kéne fordulnia, aztán pedig már magától is meg fog fordulni.

 • Aknai Georgina

  Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

  Kedves Ági!
  A segítségesre lenne szükségem. 4 hónapos a kisfiam, és 3-4 napja bajban vagyunk az elalvással. Eddig mindig az oldalára fektetve aludt el, amikor befordítottuk tudta hogy alvás van, kicsit cumizott még aztán elaludt. Pár napja viszont ha az alvásidő eljön, ugyanaz a menet, oldalra fordítás és üvölt. Álmos, mindent ugyanúgy csinálunk, mégsem jó. Kézben alszik el, amire nagyon nem szeretném rászokatni. Minden egyes alvásnál próbálkozunk, de csak az a vége, hogy nagyon sír, és akkor marad a ringatva altatás. Tápszeres baba, egy hete próbálkozunk pár kanál almával vagy répával, most olvastam egyik cikkedben, hogy még esetleg korai, ezzel le is fogunk állni. A másik dolog ami lehet, hogy lehet mozognak a fogcsírái, mert már régóta folyik a nyála és folyton a kezét csócsálja. Viszont nem sír, hogy esetleg fájna neki.
  Fogalmunk sincs hogy miért változott meg, miért nem jó az eddig bevett szokás.
  Nagyon sokat is iszik egy nap, 4-5 dl teát vagy vizet. Mindegy mi csak folyjon.
  Nagyon köszönöm a válaszodat, remélem tudsz segíteni, mert neki is jobb lenne, ha ugyanúgy a megszokott módon tudna elaludni, és persze nekünk is.
  Üdvözlettel: Aknai Georgina

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 16. kedd

   Mivel most kezdtétek a kóstolgatást és az alvásprobléma is most lépett fel, egyértelmű a helyzet. Hagyjátok el a kóstolgatást (még korai) és néhány nap alatt visszaáll a rendszer. Addig pedig ragaszkodjatok a régi rendszerhez! Ha sír, simogasd, add vissza a cumiját, de ne vedd ki a kiságyból, így hamar visszatér a régi szokáshoz.

 • Anna

  Reply Reply 2017. május 03. szerda

  Kedves Ágnes!

  Az én kisfiam 4,5 hónapos és nem tudom jól alakítottuk e ki a napi rutinját, ami úgy néz ki, hogy
  – 3 és 5 óra között valamikor megébred, mert éhes (van olyan is, hogy 3 órától csak a cumit kéri fél óránként és reggel 6 körül sír, hogy éhes- ezen hogyan tudnánk változtatni? Nem kellett volna cumit adni neki?)
  – evés után általában egyből elalszik és változó, hogy mikor ébred meg, 6 és 8 között valamikor. Ez ugyebár attól függ, mikor éhezik meg hajnalban. Ilyenkor általában nem fogadja el a tápszert (sajnos már nem tudom szoptatni).
  – 9 és 10 óra között ismét elálmosodik és 11 óra körül ébred, eszik ismét.
  – délután 13 és 15 óra között szokott ismét aludni 1,5 órát, utána eszik
  – és 17 óra körül ismét az álmosság jeleit mutatja, de nagyon nehezen tudjuk elaltatni (csak a mi ágyunkban alszik nappal) és max. 30 percet alszik. Utána meg szoktam kínálni a tápszerrel, van amikor csak 30 ml-t eszik, van hogy 100 ml-t.
  – este 20 óra körül szoktuk fürdetni és fürdés után mindig éhes, 200 ml körül eszik. 22 óra körül már alszik.

  Jó ez így? Nem kellene valamit változtatni? Reggel mièrt nem akar enni? Tudnánk valamit tenni az ellen, hogy éjszaka ne kèrje olyan sokszor a cumit?

  Egyébként szépen gyarapodik, mosolygós.
  Azt kifelejtettem, hogy magától csak fél órákat tud aludni és úgy alszik vissza, ha lefekszünk mellé és fogja a kezünket. Viszont a késő délutáni alvásnál már ez sem segít.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Anna

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

   Nem a cumi miatt ébred, hanem azért, mert éhes. Etesd meg az első ébredésnél és meglátod, utána tovább fog aludni, nem ébred fel olyan gyakran.

   Egyébkén jó a napirendje, ha nem kér rögtön reggel ébredés után enni, az sem gond, egyen amikor éhes, nem kell erőltetni 🙂

   • Anna

    Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

    Nagyon szépen köszönöm a választ!!! 🙂

  • Aknai Georgina

   Reply Reply 2017. május 16. kedd

   Kedves Ági!
   Nagyon köszönöm a válaszodat 😊

Leave A Response

* Denotes Required Field