A titokzatos pavor nocturnus nyomában

A kisgyerek az éjszaka közepén felébred és hangosan sír. Te igyekszel megnyugtatni, de ő torka szakadtából üvölt, látszólag semmire nem reagál. Néha beszél, a szeme nyitva, máskor csukott szemmel sír. Visszafektetni nem lehet, sem megnyugtatni. Egy idő után abbahagyja és alszik tovább. Mi az oka ennek az ijesztő jelenségnek és mit tehetünk ellene?

A pavor nocturnus az alvás-ébrenlét zavara, egyféle kisgyermekkori alvajárás, csak éppen mászkálás nélkül. Az oka az, hogy a kisgyerek a mélyalvásból vagy a mélyalvást követő felszínes alvási szakaszba érve felriad, de mivel nagyon fáradt, ezért nem ébred fel teljesen, hanem álmában sír vagy beszél.

Néha úgy tűnik, ébren is van ilyenkor, mert ha szeretnéd átölelni, eltolja a kezed vagy még hangosabban sír, valójában azonban ezek csak ösztönös reakciók, amiknek nincs tudatában és reggel nem emlékszik rá, mi történt, sem arra, hogy ő ébren volt.

Totyogókorban (1-3 éves kor között) gyakran nagy éjszakai hiszti formájában jelentkezik a pavor nocturnus, óvodáskorban pedig inkább az ágyban való felüléssel jár, a gyerek mereven néz maga elé, összefüggéstelenül beszél, kiabál vagy sír.
Megfigyelhető, hogy néha valamilyen külső inger váltja ki, erre „ébred” fel a kisgyerek, például, ha a testvérek egy szobában alszanak, akkor a kisebb testvér felriadhat arra, amikor a nagyobb lefekszik, de olyan esettel is találkoztam már, amikor a lakásban üvegezett ajtók voltak és bár a kicsi szobájának ajtaja be volt zárva, rendszeresen „felriadt” arra, amikor a szülők elmentek lefeküdni és lekapcsolták a villanyokat.

Pavor vagy valami más?

A szülők gyakran megijednek, hogy talán valamilyen komolyabb baja van a gyereknek és emiatt viselkedik így, hiszen a tünetek gyakran epilepsziára emlékeztetnek. A pavor jellegzetessége, hogy leggyakrabban a lefekvést követő 3-4 órában fordul elő és egy éjszaka csak egyszer. Ha egy éjszaka többször is előfordul vagy pedig nem a lefekvést követő 3-4 órában, hanem pl. hajnalban jelentkezik, illetve, ha heti 3-nál többször fordul elő, akkor érdemes orvoshoz fordulni és alváslaboros kivizsgálást kérni, mert pl. éjszakai légzéskimaradás vagy más probléma állhat a háttérben.

Mi okozza és mit tehetünk ellene?

A pavor nocturnus pontos okát nem ismerjük. Genetikai és idegrendszeri fejlődési okok állhatnak a háttérben.

Gyakrabban jelentkezik a pavor, ha a kicsit túl sok élmény érte napközben vagy az átlagosnál jobban elfáradt, esetleg a megszokottnál később feküdt le. Ha rendszeresen jelentkezik, érdemes minden nap felírni, mit csinált a gyerek aznap, mikor feküdt le, mennyit aludt napközben és ezt követően mikor jelentkezett a pavor-roham, ez 1-2 hét feljegyzései után rávilágíthat arra, milyen életmódbeli változásra lehet szükség, hogy megszűnjenek az ébredések.

Segíthet a megelőzésben, ha a délutáni-esti program már nem annyira megerőltető, ha délután is alszik a gyerek, ha este, lefekvés előtt már nem néz tévét, ha időben fekszik le esténként, ha az esték nyugodtak, ügyelünk a lassuló tempóra lefektetés előtt, valamint alaposan kiszellőztetünk lefektetés előtt és nincs túl meleg a gyerek szobájában.

Felébreszteni ilyenkor nem lehet a kisgyereket és nem is szabad. Ne kapcsoljunk lámpát, amikor felriad, mert így általában tovább tartanak a „rohamok”! Amit tehetünk, hogy mellette maradunk, nehogy kárt tegyen magában vagy leessen az ágyról, majd pedig a roham múltán betakargatjuk, megszeretgetjük.

Jellemzően legkésőbb 7-8 éves korra teljesen elmúlik a pavor nocturnus, de a legtöbb esetben csak 1-1 alkalommal és átmenetileg jelentkezik, leggyakrabban 2-5 éves korban.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

58 Comments

  • Szandra

    2021. július 27. kedd

    Kedves Ági!
    13 hónapos kisfiam mostanában sírás közben elkezd öklendezni, volt már hogy hányt is.
    Legutóbb egy pavor nocturus alkalmával kezdett sírásba majd öklendezésbe. Elég rémisztő volt, több percbe telt mire végül felébredt. Ilyen esetben sem kell ébreszteni? Félek hogy hányni fog, vagy félrenyel.
    Köszönöm szépen.

    • Vida Ágnes

      2021. augusztus 01. vasárnap

      Ilyenkor öleld magadhoz és kezdj mélyeket lélegezni, ettől ő is átveszi a légzésed ritmusát és nem jut el majd a hányásig.

  • Angi

    2021. április 23. péntek

    Kedves Ági!
    8,5 hónapos kislányom 4 napja ébred hangos sírással, amit nem akar abbahagyni. Nem néz rám, eltolja a kezem stb., az itt leírt viselkedés jellemző rá. Azonban mégsem tűnik pavornak, mert néha 1-2 percre ki tudom zökkenteni, ha felkapcsolom az ágyán lévő, nagyon enyhén világító hanhulatfényt adó led füzért és közel megyünk hozzá, h elérje. Ilyenkor néha elkezdi piszkálni a kezével, megpróbálja a szájába venni, szóval játszik vele. Volt már, h ettől meg is nyugodott és visszaaludt, de legtöbbször csak 1-2 percre zökken ki, aztán újra sírni kezd. Közben folyamatosan menni akar, ki akar mászni az ölemből, alig bírom tartani. Ha cicire teszem, akkor elhallgat, de nyugtalanul szopizik fél órákat, mire annyira belealszik, h le tudjam választani. Ha hamarabbb megpróbálom, kezdődik az egész elölről. Ez minden éjjel 2x-3x-4x megismétlődik néhány napja,nagyon sok időt vesz el az alvásából (és az enyémből is). Az éjszaka első felében is és hajnali időpontokban is megtörténik, teljesen változó. Mi lehet ez? Mit tehetnék?

    • Vida Ágnes

      2021. április 25. vasárnap

      Valószínűleg valamilyen fájdalom ébreszti fel, ettől ilyen sírós, én fogzásra gyanakszom, ha egyébként más testi tünete nincs, ami más betegségre utalhat (pl. hasfájás, torokfájás).

    • Ivett Porkoláb

      2021. szeptember 26. vasárnap

      Kedves Ági!

      Szeretnék tanácsot kérni!

      2,5 éves a kisfiam, kb 1 éves kora óta kel fel ejszakánként hírtelen elkezd sírni erősen és nem tudjuk megnyugtatni mert akkor jobban sír! Néha volt hogy suttogtuk neki ittvagyunk semmi baj nins es volt hogy vissza aludt! Kapott egy új agyat az elején aludt este de aztan felkelt sírt es oda jott hozzank ,gondoltam hianyzik neki hogy érezze a közelséget igy utána ott is aludt köztünk! De egy idő utan az se volt jo neki akkor is felsirt hangosan es közbe csukva a szeme es tol el minket maga mellől ! Van hogy mar a takaró hozza er a labahoz es elkezd orditani tol el minket , este bese lehet takarni ! Nem tudjuk mit tegyunk esetleg tanacsot tudna nekünk adni? 

      Előlre is köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2021. szeptember 29. szerda

        Ez pavor nocturnus. Ne nézzen mesét este és napközben is csökkentsétek minimálisra, mert túlterheli az idegrendszert. Ne fáradjon túl napközben, időben feküdjön le aludni. Ne legyen fény a szobában (digitális kütyük, telefon stb. se), mert ez is megzavarja az alvást! Ezenkívül segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • Kata

    2021. február 15. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Kérem segítsen. Kislányunk 3,5 éves. 1,5 éves koráig a kiságyában aludt velünk egy szobában. Aztán átkerült a gyerekszobába. Addig is mindig felkelt éjszakánként többször. Majd megérkezett a kistesó és fokozódtak az éjszakai ébredések. A kistesóval fél év után beköltöztünk a gyerekszobába, így mindenki nyugodtan aludt. 1 éve együtt alszunk mindenki a kiságyba/ifjúsági ágyba én pedig a kettő között matracon. Reggelre mindenki az én matracomin alszik 😀 Pár hete, A nagyobbik felkel nem sokkal 11 után és üveges szemekkel üvölt…minden tagja megfeszülve és remegve. Nagyon ijesztő. Pár perc és alszik tovább. Mut tegyünk? Mi lehet ez? Köszönöm a választ.

    • Vida Ágnes

      2021. február 27. szombat

      Ez a cikkben is leírt jelenség, a pavor nocturnus. 100%-os megoldás nincs rá. Az biztos, hogy leggyakrabban akkor fordul elő, ha túlfáradt a gyerek napközben és gyakran segít elkerülni este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • Marcsi

    2019. október 02. szerda

    Kedves Ági!

    4 éves a kislányunk soha nem volt jó alvó gyermek, hasfájást, fogfájások és az idegrendszeri éretlenség,mindent meg kaptunk. Ő egy SNI-s kislány bár a fejlesztők szerint nagyon ügyes már és hozza a korosztályi “előirásokat”, én ragaszkodtam hozzá hogy maradjon rajta még óvodában ez a kód. Neurológushoz járunk vele 2 éves kora óta, ott is említettük ezt az éjszakai felriadásokat, de ahogy Ön is írta ez a pavor nocturnus, az orvos is azzal nyugtatott majd kinövi.
    Nem tudom mi lehetne a jó megoldás, tényleg csak várni, hogy majd kinövi.
    Azt mondhatom szinte minden éjjelünk már így telik és néha van 1-1 nyugodt éjszaka. Vannak külömbségek az éjszakai felriadásokban, de például az időpont az mindig percre pontosan ugyan akkor. Elalvás után 1 óra majd utána szintén 1 óra.
    Napközben még maximum 1 órát alszik ha alszik az oviban nem mindig sok a gyermek és ő a nyugodt alváshoz van szokva.
    Óvó nénik is jelezték már hogy a déli alváskor is egyszer csak felriad, felül és ilyenkor láthatóan nincs magánál csak ül vagy éppen hanyadt fekve ordít aztán vagy vissza alszik vagy nem.
    Ön szerint érdemes lenne tovább menni alvás laborba? Egyáltalán ott mit tudnak vizsgálni?
    Köszönöm a válaszát előre is!

    • Vida Ágnes

      2019. november 02. szombat

      Az alváslaborban megnézik az agyi aktivitást alvás közben. Elképzelhető, hogy nála valami miatt nem megfelelően következnek egymás után az alvási fázisok és ez okozza a problémát, ennek többféle oka lehet (hormonális, idegrendszeri, szervi), ezekben is tud segíteni az alváslaboros vizsgálat. Mivel már 4 éves, ezért mindenképpen fura az 1-1 óra utáni ébredés, mert ebben a korban már hosszabbak az alvásciklusok. Szóval én mindenképpen azt javaslom, hogy vegyetek részt a vizsgálaton.

  • Melinda

    2019. július 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lányom múlt héten volt kétéves. Eddig viszonylag szépen, nyugodtan tudott aludni. A cumi miatt időnként felsírt, ha kiesett a szájából és nem találta, de ha visszatettük, azonnal visszaaludt.
    Tavaly szeptemberben költöztünk az új házba, ahol saját szobát kapott. Eddig is külön ágyban aludt, bár velünk egy szobában, most viszont úgy látjuk, szívesen tölt időt a saját szobájában és szeret felmászni az ágyába is alvás idején.

    Az utóbbi 2-3 hónapban ijesztőeket tapasztaltunk tőle. Este 9 órakor van lámpaoltás neki, egy cumisüvegnyi tej elfogyasztása után viszonylag könnyen elalszik, de hajnali 1-2 óra körül sikítva riad fel, sír, rúgkapál, nem lehet megvigasztalni, ellök minket. Pár perc után nyugszik csak meg, de ilyenkor csak a férjemmel tud visszaaludni, velem nem és egyedül sem. Nem kell magyaráznom, hogy zaklatottak az éjszakáink, a férjemnek másnap reggel nem könnyű felkelni és munkába menni. Sajnos a férjemmel már a kapcsolatunk rovására is megy, ő is ingerült lesz ettől és nekem sem könnyű.

    Ez lenne a pavor nocturnus – jelenség?

    Az estéink rutinja azonos: fél nyolc-nyolc óra körül vacsora, utána fürdés a kádban kis játékkal, majd öltöztetés, cumisüveg és alvás.

    A szüleimmel együtt élünk, akik a férjemmel együtt sajnos engedik neki nézni a Baby TV-t, amit én kissé neheztelek, bár van, hogy én is bekapcsolom neki, ha már nagyon nehezen bírok vele, de muszáj lenne a háztartással is foglalkoznom. Lehet, hogy a teljes televízió-megvonás használna az éjszakai pihenésnek?

    Válaszát várva üdvözlettel,
    Melinda

    • Vida Ágnes

      2019. július 19. péntek

      Igen, ez pavor nocturnus. A tévémegvonás sokszor segít rajta.

  • Edina

    2019. április 15. hétfő

    Kedves Ági..
    Kétségbe vagyok esve,5 éves kisfiam 6 hónapja minden éjszaka felébred kb 15-20 alkalommal minden éjszaka..Kapkod a levegő után,előre hátra billeg dörzsöli a lábát az ágyhoz..voltunk Neurológián ott figyelték alvás alatt 2 napig,a lényeg hogy az epilepsziát kizárták…haza engedtek bennünket..de minden ugyan olyan sőt rosszabb már nappal is jelentkezik magánál van..szeme könnyes lesz és vörös kb 30-40mp-ig tart..Mi lehet ez?

    • Vida Ágnes

      2019. április 21. vasárnap

      Mindenképpen utána kéne járnotok ennek a jelenségnek! Ha a neurológián nem tudtak segíteni, akkor gyermekpszichológushoz menjetek el és ott kérjetek segítséget!

  • Bianka

    2019. január 07. hétfő

    Kedves Ági! Véleményét szeretném ki kérni! Van egy 23 hónapos kisfiam, aki éjjelente felriad üvöltve sír, hiába szólok neki próbálom nyugtatni, de annál jobban ordít, forgólodik( üt, rúg) nem lehet megnyugtatni, szinte nem reagál semmire, aztán 30 perc múlva abba hagyja és alszik tovább! Mi lehet az oka? Parnapja nem otthon alszunk mert a lakásba felújítás folyik így anyukámnál(mamánál) vagyunk. Talán ez miatt vannak ezek az éjszakai (hisztik)?
    Válaszát előre is köszönöm
    Üdvözlettel :Bognár Bianka

    • Vida Ágnes

      2019. január 09. szerda

      Igen, az új környezet az oka ennek és ez valóban pavor nocturnus. Este lefekvés előtt egy csésze Rooibos vagy citromfű tea segíthet, hogy nyugodtabban aludjon.

  • Anikó

    2018. október 14. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiam már korántsem a csecsemőkorban van:o) de alvással kapcsolatos kérdésemmel bukkantam rá erre az oldalra és gondoltam megkérdezlek, hátha tudsz segíteni.

    Kisfiam 9 és fél éves és 6 éves kora óta a mai napon harmadszor fordult elő, hogy autóval történő utazás során elaludt és rövid (kb. 30 perc) alvás után ijesztő tünetekkel ébredt. Ma pl. nyitott, kidüllesztett szemekkel ébredt, merev tekintettel, sírva. Ilyenkor mindig tátott szájjal alszik és amikor felriad akkor percekig nem tud értelmesen beszélni mert (ahogy utólag mondja) annyira elzsibbad az állkapcsa, hogy a nyál is összegyűlik a szájában. Ilyenkor szólítgatásra, ölelésre, semmire nem reagál és értelmetlenül motyog, amikor kérdezzük tőle a nevét, hogy felismer-e minket, stb…Aztán pár perc elteltével „magához tér” és emlékszik arra, ami történt, de ma pl. azt mondta, hogy nem hallotta mit kérdeztünk tőle közvetlenül az ébredés után és folyamatosan sírt, potyogtak a könnyei. Nem tudtuk megnyugtatni. Miután magához tér, utána minden rendben, mindenre tud válaszolni, konkrét történésekre is emlékszk, stb…Egyéb tünetei (rángatózás, toporzékolás, stb…)nincsenek, „csak” szájmerevség, szájrángás. Csak és kizárólag utazás közbeni alváskor fordult ez eddig elő. Otthoni, normál testhelyzetben történő alvásnál nem.

    Nagyon megköszönöm a válaszod.

    üdvözlettel,
    Anikó

  • Alexandra

    2018. július 18. szerda

    Kedves Agi!
    Elofordulhat ez kisebb babak eseteben is, vagy csak totyogo korban? A kisfiam 8 honapos es ehhez hasonlot produkal. Ha az agyabol kivesszuk, hogy megnyugtassuk amikor felebred, akkor csak rosszabb a helyzet, teli torokbol uvolt es semmit az eg vilagon nem tudok csinalni, hogy megnyugodjon. Cicin szokott elaludni, illetve neha ejszaka is az nyugtatja meg, de amikor ilyen ‘rohama’ van, akkor nem fogadja el, csak meg jobban sir. egy jo 30-40 perc uvoltes utan elfogadja es kicsit megnyugszik, vagy pedig ugy elfarad a sirasba, hogy belealszik.
    Most ugyanez jatszodott le a napkozbeni altatasa kozben is, eloszor ugy tunt el fog aludni, ahogy szokott, aztan egyszer csak elkezdte ugyanugy hatrafesziteni magat mint ejjelente es semmit nem tudtam tenni.
    Ha nem ez, akkor vajon mi okozza ezt es kihez forduljunk segitsegert? Az elmult kb 2 hetben minden ejszaka ez zajlik, aggodom erte.

    Koszonom elore is valaszt!

    • Vida Ágnes

      2018. július 21. szombat

      Előfordulhat, de ilyen kis korban még konkrét oka is lehet, ami általában a fogzás szokott lenni, tehát ezt kéne kezelni.

  • Incze Rita

    2018. április 23. hétfő

    Kedves Ágnes

    Sajnos nekünk is volt ez a jelenség egy huzamosabb ideig,szerencsére túl vagyunk rajta,viszont ez akkor jelentkezett ahogy a kistestvér megszületett és haza jöttünk,rá pár hétre.A kérédsem az,hogy ezt okozhatta csupán a kistesó érkezése is( ez idő alatt társult egy székrekedés is,ami fél évig tartott)

    Köszönöm előre is a választ ,szép napot

    • Vida Ágnes

      2018. április 28. szombat

      Igen, lehetséges, hogy 1-1 változás is ilyet okozzon.

  • Eri

    2017. december 25. hétfő

    Kedves Agi!

    Kerlek adj tanacsot,ketsegbe vagyok esve,a mi esetunkben ervenyes a „pavor”?
    Kisfiam 2 ev es 3honapos,korulbelul ket hete minden ejjel 12 es 2 kozott egyszer felsir,vigasztalhatatlanul,ha olbe veszem nyom el magatol,nem hagyja h megoleljem,hameg vissza teszem az agyba egybol negykezlabra fordul s csak sir,nagy nehesen nyugszik meg,de olyankor vissza is alszik mintha nem tortent volna semmi,Regggelig alszik nyugodtan utana.Eddig ezt nagyon ritkan csinalta,de az utobbi idoben minden ejjel.
    Mivel mar jol beszel reggelente megkerdeztem tole mit almodott miert sirt,azt mondja nem tud kijonni a godorbol,most ez mennyire tudatos valasz nem tudom ,de mostmar megilyeszt a dolog.
    Kerlek adj tanacsot hova fordulhatnek vele vagy mit tegyek.
    (Anno mikor en gyerek voltam 5-6 evesen nekem is voltak ilyesfajta ejszakai sirasaim,mikor Anyumek nem tudtak megnyugtatni,kertem segitseget mikor meg hozzam ertek orditotam h ne nyuljanak hozzam,de nekem ez egy trauma miatt alakult ki,jartam uszni s ott az oktato eleg durvan buntette ha nem jol csinaltuk a dolgunkat,forgatott a viz alatt stb,akkr emlekszem Anyu elvitt egy dokihz aki megmondta ezt kinovom,ugy is lett)
    A fiamt nem erte semmi ilyen trauma,semmi vltozas nincs korulotte ugy felek mi lehet a baj.
    Elore is koszonom a valaszt
    Udv.
    Erika

    • Vida Ágnes

      2017. december 27. szerda

      Igen, ez egyértelműven pavor lehet. Ez nem csak traumától alakulhat ki, ahogy az idegrendszer fejlődik, egyes pontokon a kicsi nem tudja feldolgozni az őt ért rengeteg nappali élményt és ez is okozhat pavort. A kicsi általában nem emlékszik, miért ébredt fel, mit álmodott, többnyire még azt sem tudja, hogy felébredt egyáltalán. Arra kell figyelni, hogy ne fáradjon túl, valamint este lefekvés előtt egy csésze Rooibos vagy citromfű tea segíthet a nyugodtabb alvásban.

  • Rita

    2017. december 06. szerda

    Kedves Ági!

    21hónapos kislányom mindig rossz alvó volt hasfájós,fogzást sem viselte jól.Cicin alszik el ,velünk alszik többször forgolodik pörög álmában ha nem tud megnyugodni keresi a cicit megvan akkor szopizza ës alszik tovább igy én igen keveset alszok.Múlt éjszaka is ugyan igy volt egyszer csak elkezdte magát dobálni felsírt és órákat szenvedtünk mire elaludt 16 foga van a négy nagyörlő van vissza a viz leverte láthatoan fájt valamilye de hiába probáltam kérdezgetni pociját simogattam mindent megnëztem láza sem volt.Sokszor megilyedek mi lehet a baj amugy nagyon aktiv kislány sőt talán túlságosan is mindenbe benne van pakol felmászik szóval igazi örökmozgó oda kell rá figyelni nagyon .Lehetséges,hogy a foga jön bár én nem láttam hogy türemkedne!?Mindig attól rettegek nemám lenyelt valamit ës a pocija fáj..bár probálunk mindent elpakolni előle ..
    Köszi üdv Rita

    • Vida Ágnes

      2018. január 03. szerda

      A hátsó fogak ilyenkor törnek át és ez már nem olyan látványos, mint korábban, de ebben a korban az idegrendszeri fejlődés miatt amúgy is gyakori a pavor nocturnus jelensége. Segíthet este, lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea a nyugodtabb alvásban.

  • dkmk

    2017. november 27. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 és fél hónapos. 5 hónapos kora óta nagyon nyugtalanul alszik, oránként- két óránként felébred, általában ezek közül kétszer csak cicin alszik vissza. Sajnos nappal is sokszor nyűgös, sokat sírdogál. A hozzátáplálást 6 hónapos korában kezdtük, nem megy könnyen, látszólag sokat fáj a hasa, amin masszázzsal és Mecsek baby teával próbálunk segíteni, az alsó 2 fogacskája már 7 hónapos kora óta elkezdett kibújni. Nem éri túl sok inger, általában itthon vagyunk, este a megszokott rutin szerint fekszik. Mi segíthetne abban, hogy kicsit jobban aludjon, és ne ébredjen fel ilyen gyakran? Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2017. november 29. szerda

      Mivel 5 hónapos korban kezdődött és még csak 2 fogacska van kint, szinte biztos, hogy a fogzás zavarja őt. Az első 6 fogacska szinte egyidőben bújik, feszítik az ínyt és ez akár hónapokig is eltarthat. Fogzásra való alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről itt olvashatsz bővebben: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Szilvi

    2017. október 31. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 21 hónapos, kb. 1 éves kora óta küzdünk alvásproblémákkal.Este nyolckor már mindig alszik éjfél körül valamiért mindig felébred. Sokmindent próbáltunk már, babakocsiban való alvást, éjszakai etetést hol több hol kevesebb sikerrel. Van hogy csak iszik egy kis tápszert és már alszik is vissza. Az utóbbi időben azonban mindig felül a kiságyában hangosan sír, üvölt, nem engedi hogy hozzáérjek. Ha próbálom nyugtatni, még rosszabb. Hiába kínálom bármivel, tápszer, víz, tea, mindent elutasít. Ölbe veszem hogy nyugtassam, de ő csak ordít, mutatja hogy ki szeretne menni a szobából amit én persze nem engedek meg.Ha a férjem próbál segíteni az még rosszabb. Amikor már végképp nem bírom akkor hozom a babakocsit. Van hogy amíg kimegyek a babakocsiért ő elalszik. Felületes alvással alszik, sokszor újra felébred. Olyan mintha nem tudna visszaaludni. Nem tudom hogyan tudnánk segíteni neki. Jelenleg velük alszik egy szobában, próbáltam áttenni de nem volt együttműködő. Egyébként nagyon kényes a napirendjére, mindent azonos időben csinál/csinált születése óta. Jelenleg 25 hetes kismama vagyok, nem tudom mi lesz ha megszületik a kistesó. Előre is köszönöm a válaszod. Szilvi

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Nehéz megmondani, mi okozza ebben a korban az ilyen típusú felriadásokat, mert sok minden zajlik a kicsikben ebben az időszakban. Néha a fogzás a probléma (jönnek a nagyőrlők vagy a szemfogak), máskor a beszédfejlődés a gond (még sok mindent nem tud elmondani, pedig már nagyon szeretné és ez okoz benne frusztrációt). Érdemes megpróbálni a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket, ami segít a nyugodtabb alvásban.

  • Mihályi Kitti

    2017. október 29. vasárnap

    Kedves Ági!
    Mi a napokban töltjük az 1 évet. Egyelőre velünk alszik a lurkó, épp most szeretném vissza szoktatni saját ágyába. Viszont az a probléma ami miatt közénk is került, hogy 8 hónapos korától folyton felébredt egyrészt fogzással küzdünk, illetve, hogy éjjel felébred felül és arrébb mászik álmában. Ez nem jár sírással inkább csak nyüsszögéssel. Mintha nem találná a helyét.. Emiatt tartok is a vissza szoktatástól..hogy ha a kiságyában kezd el mászni, nem üti e be magát, ébred meg. Ez mitől lehet, lehet pavor? Tudok valamivel segíteni rajta? Egyébként nappali alvás során meg se moccan.

  • Évi

    2017. október 26. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    A kisfiam 5 hónapos, vidám, mosolygós, izgő-mozgó baba. Magától alszik el a kiságyában, ha elfárad. 1 hetes kora óta anyatej mellé tápszert is kap és 2 hete kezdtünk el a kóstolgatással próbálkozni.
    Igazság szerint jól alszik – napközben 2-szer 1,5-2 órát, este általában 20:30 körül alszik el és reggel 6:30-7:00 körül ébred fel…viszont már néhány hetes kora óta (mióta át tudja fordítani a fejét hason fekve) hajnalban 4-5 órakor elkezd mozgolódni. Régebben csak a fejét forgatta, de most már „hernyózik”, átfordul hasról hanyatt és vissza, és mindeközben nem ébred fel, be van csukva a szeme. Ez maximum 1 órán át tart és utána újra nyugodtan alszik tovább. Mi miatt lehet ez?

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Hajnalban a babák is (a felnőttekhez hasonlóan) már felszínesebben alszanak, ilyenkor „álmodnak”, ezért mocorog ilyenkor többet. Ez normális. Ha nem riad fel, nem sír, nem kell foglalkozni vele.

  • Adel

    2017. október 09. hétfő

    Kedves Agnes!

    Szeretnek erdeklodni, hogy szerinted a mi esetunk „pavor” e?

    Kisfiam 11 honapos es 4 napos. Eddig ejszakankent 2szer kelt, kis cicizes utan szepen vissza is alszik. Nappal 2szer alszik 1-1,5 orat.
    2 napja, esti jol megszokott rutinja utan elalszik, es kb 2-3 ora utan ugy sir, mintha felne valamitol, vagy megutne magat vagy valami hasonlo. Kb 15-20 perc mire megtudom nyugtatni, ellok magatol, cicit sem fogad el. Vizet szoktam neki adni, de ehhez sajnos villanyt kapcsoltam…ahogy olvasom ez nem segit az ugyon. :I Ez cask egyszer tortenik ejszakankent. Egyebkent osszesegeben ejjel 11-12 orat alszik 5 orankenti felkelesekkel.
    Valojaban most huzza fel allasba magat. A mozgasfejlodessel van e ez osszefuggesben?
    Vagy esetleg ismet idegrendszeri fejlodesen esik keresztul?
    Valaszodat elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      2017. október 12. csütörtök

      Ritka ebben a korban, de a leírásod alapján ez valóban pavor és valóban azzal függhet össze, hogy ebben a korban intenzíven fejlődik az idegrendszer. Átmeneti jelenségről van szó, amit ki fog nőni.

  • Becca

    2017. október 07. szombat

    Kedves Ági!
    5 hónapos kisfiam hasonlo tüneteket produkál, de mégse teljesen ugyanezt… 2-3 alkalommal felriad éjszaka, de altalaban megelőzi egy forgolodas. Alap esetben az oldalán alszik, de ilyenkor csukott szemmel hanyat fordul, ezzel pedig felkelti magát. Hiaba próbálom visszafordítani oldalra, ugyis visszafordul, pedig ki van tamasztva. Próbáltam mar ugy is hagyni, a hatan fekve, de mindig felkel rá. Ilyenkor elkezd nyoszorogni, majd keservesen sírni, de latszik hogy nincs magánál. Csukva van a szeme és hiaba vesszük fel, ringatjuk, beszélünk neki, nem reagál. Mikor belerakjuk az adamo hintaba, szinte rogton elhallgat, elalszik. De nem szeretnem éjszaka abban altatni…
    2 foga mar kint van.
    Ez pavor vagy valami más?

    • Vida Ágnes

      2017. október 07. szombat

      Ez nem pavor, hanem az életkorral együtt járó még felszínesebb alvás eredménye. Ebben a korban még nagyjából 45 perces mélyalvásra képesek a babák, utána ha valami megzavarja őket felriadnak. Ez lehet éhség, fogzás vagy akár a frissen elsajátított új mozgásforma is, amit álmukban is képesek gyakorolni. A jelenség csak átmeneti, 2-3 hét alatt elmúlik, ha mégsem, segíthet, ha hálózsákban vagy rugalmas pólyában altatod, így nem tud forgolódni.

      • Becca

        2017. október 18. szerda

        Köszönöm szépen a választ! Sajnos a dolog azota sem változott. 5-6x kel éjszaka, ebbol 2 evés. Mindannyiszor vissza kel altatni. Csodalkozok magamon hogy még ép ésszel tudok gondolkozni, mert fizikailag nagyon igénybe vesz. Reménykedhetnek benne hogy ez a közeljövőben változni fog? Nem gondolom hogy éhes (hízik rendesen), nem jön a foga (2 már kint van), szeparacios szorongasa még nincs meg amugy is mellettem alszik. Minden egyes éjszakank ilyen! Nincs változás,hogy egy hétig 2x kel, aztan 5x…születése óta ez van. Ez a kiborito 🙁
        Lassan fél éves lesz. Megszokta volna a keleseket? ( azonos időpontokban kel!) Hogy tudnék ezen változtatni? Nem kell , hogy ataludja az éjszakát, csak ne 5x keljen… 🙁
        Kérlek segíts, mert már nagyon bele vagyok keseredve… 🙁

        • Vida Ágnes

          2017. október 21. szombat

          Nem szokta meg a keléseket, hanem azért kel azonos időpontban, mert az alvási ciklusa már szép szabályos. Mivel melletted alszik, első körben meg kéne próbálni saját ágyban altatni, néha ugyanis az a baj, hogy a szülők zajai kezdik el zavarni a babát, emiatt ébred fel.

  • Krisztina Molnár-Jánosa

    2017. július 25. kedd

    Kedves Ági!!
    Kisfiam szombaton lesz 4 hónapos, sajnos tápszeres… minden nap este fél 8kor fürdés, evés és alvás. Az elalvással már (még :)) nincsenek gondok, vagy evés közben beájul, vagy kis ringatással, esetleg kis sírás után de sikerül. Viszont kb egy-másfél hónapja elalvás után kb. Fél-háromnegyed vagy egy óraval (általában pontban fél 9kor) hirtelen felordít mint akit nyúznak… odamegyünk és csukott szemmel nagyon erősen sír! Próbáltuk a simogatást, beszélgetést, puszit, felvettük-nem vettük fel… mindent egészen a szoba, kiságy át majd visszarendezéséig… semmi sem segít… ha felveszem nagyon sokára nyugszik meg, sokáig hüppög, ha ott vagyunk vele, simogatjuk végig üvölt mintha észre sem venné… azt mondták hogy a mélyalvásba kerülésnél csinálja ezt lehet… csak az a gond, ha idegen helyen alszunk (mama- nyaraló) meg sem mukkan vagy csak egy rövidet felsír és mire felkelnék hozzá már be is fejezte? Valóban a mélyalvás a gond vagy valamit rosszul csinálok? Lehet erre valami megoldás? Egyébként utána az éjszakai evés után egyből visszaalszik… még azt hozzátenném hogy szerintem nagyon nyugtalanul alszik, nagyon sokat „vagdossa” magát az ágyban, jobbra balra forgolódik mire elnyugszik… előre is köszönöm válaszod!

    Molnár-Jánosa Krisztina

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Nem csinálsz semmit rosszul, általában a kezdődő fogzás okoz ilyen tüneteket. A felszínes alvási szakaszban sír fel a baba, mert már mozgolódnak a fogacskák, de mivel még csak nemrég aludt el, ezért mélyebben alszik és nem kel fel rá. Homeopátiával lehet enyhíteni a tüneteket.

  • Agi

    2017. április 29. szombat

    Kedves Agi,
    Fiu-lany ikreim 6 honaposak. Kulfoldon elunk es 3 hete latogattunk haza eloszor. Sok az uj inger es uj arc, ami persze megviseli a kicsiket. Kisfiam az elso hetvege ota esti elalvas utan tobbszor keservesen sirva, visitva ebred. Szemeit szoritja, nem tudom megnyugtatni, lathatolag nincs ebren. Kis ido elteltevel cicin nyugszik csak meg. Ez lehet pavor? Vagu egyszeruen csak a sok feldolgozando inger valtja ki nala ezt az ijeszto reakciot?
    Koszonom elore is a valaszod!

    • Vida Ágnes

      2017. április 30. vasárnap

      A sok új élmény váltja ezt ki nála, ha megszokja az új környezetet, el fog múlni.

  • Szilvi

    2017. április 24. hétfő

    Kedves Ági! 1 éves kislányom mostanában a következőt csinálja este. Megfürdetjük 19:30- 20:30 körül, utána szopi, elalszik cicin, aztán, ha lerakom a kisagyba vagy rögtön, vagy max fél óra múlva felkel, és vagy sír, de általában felkel és játszani akar. És ez eltart kb fél 12ig vagy tovább. Ha sötétben ringatom sem alszik el, újra cicit adok, akkor sem, csak csípked csapkod, rúg-kapál. Most jön a kisörlő foga, de amikor mosolyogva játszani akar, akkor nem tudom mit tegyek. Ejszaka is 2x-3× kel. Ekkor cicin visszaalszik. Reggel így alszunk kb 9ig. Napközben sem alszik sokat. 1x kb 3/4 órat dél körül, és van hogy már du nem is alszik. Mit tehetünk hogy ne legyen fent ilyen sokáig? Köszönöm válaszod.

    • Vida Ágnes

      2017. április 26. szerda

      Mivel ő későn alszik el, ezért későn is kel, tehát az egész napirendje el van csúszva. Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha reggel elkezded először csak fél órával korábban kelteni, ezzel az egész napirend korábbra csúszik. Ráadásul neki most a második nappali alvása este van, ezért tud utána olyan későn fent lenni, tehát érdemes lenne úgy csinálni, hogy reggel fél órával korábban kelted, ezzel délután fél órával korábban alszik, aztán késő délután, kora este, amikor elálmosodik, alszik még egyet, felkel, játszotok estig, ahogy most is és csak lefekvés előtt este 10-fél11-felé viszed fürdeni, hogy kialakuljon az esti rutinja, aminek a fürdés is része. Ha már sikerült az, hogy este fél órával korábban álmosodjon el (ehhez kell kb. 4-5 nap, addig folyamatosan így csináljátok), akkor lehet megint fél órával elkezdeni korábban ébreszteni, így ismét fél órával korábbra csúszik a napirend.

  • Enikő

    2017. április 21. péntek

    Kedves Ági,

    A kisfiam 8,5 hónapos. Nagyon jó alvó a kezdetektől, nappal 2 x alszik, délelőtt 2-3 órát délután 1- et. Mosolygós, jókedvű baba. Éjszaka viszont azzal a gonddal küzdünk hogy sikítva ébred, ha a karomba akarom venni akkor csípked, eltol, nem bírom tartani,teljes erőből fogom,hogy nyugodjon meg, énekelek, susogok neki, mindent kipróbáltam, de egyre jobban visít. Ha berakom a kiságyba felül egyből és úgy visít. Az esti rutinunk az mindig ugyanaz, 6:30 körül kap pépet vacsira gyümölccsel(sinemil, vagy teljes kiőrlésű pép), aztán még játék és 8 kor fürcsi, majd cici és úgy alvás. Félálomba rakom le mindig, nem várom meg még teljesen elalszik. Tanácstalan vagyok,az alsó fogak kijövetelekor kezdődött először, akkor azt hittem megoldottam, nem adtam neki éjjel cicit mert már óránként ezt csinálta,és elmúlt egy hónapra,de most jönnek a felső fogak és újra visszajött ez a probléma. Egyszerűen nem tudom mi tévő legyek, megszakadaszívem hogy csak visít torkaszakadtából és nem reagál semmire. Most csakegyszer riad így éjszaka de az1-2 óra mire megnyugszik, vagy csak kifárad. Cicit nem merek neki adni mert tudom akkor megint odajutunk hogy óránként cici kell.Az is eszembe jutott hogy nincs is igazán ébren azért nem reagál, Neked ki a véleményed.?

    • Vida Ágnes

      2017. április 26. szerda

      Jön a foga, ezért ilyen nyűgös, éppen ezért ez nem nevelési kérdés, hanem a fogzáson kell segíteni. Ha nappal nyálzik és mindent megrág, éjszakára kaphat valamilyen homeopátiás szert (Tentoba homeo, Osanit, Viburcol), ha esetleg emellett sírdogál is, duzzadt az ínye, látszik rajta a kis fehér csík vagy hőemelkedése van, piros a popsija vagy az arca, akkor kaphat éjszakára egy kiskanál Nurofent is.

  • Nagy Anita

    2017. április 20. csütörtök

    Kedves Ági.
    A kisfiam 9 es fel honapos. Most jon az ötödik foga. Az első foga előtt egyszer kelt fel éjszaka, azòta viszont 1-3 orankent ( attol fugg, hogy hol jarunk a kovetkezo fog kibujasaval)felsikit egy pillanatra, felveszem es mar alszik is.A kerdesem az lenne, hogy a mostani fognal egy hete ejszaka 20 percenkent, òránkènt felebred. Fel ül az ágyban vagy felsír, ahogy felveszem alszik tovább pár perc séta utàn vissza tudom rakni. Ez a fogzas miatt van vagy valami gond lehet a hatterben (pl. pocak fajdalom)? Este plusz minusz fel òrával de ugyan az a rutin, és lefekvés előtt eszik. 3 honaposan sèrvre műtottek azóta a mi szobánkban alszik ,de a sajàt kiságyában.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Anita

    • Vida Ágnes

      2017. április 27. csütörtök

      A fogzás lehet a háttérben, ha ennyire fáj neki, érdemes éjszakára adni egy kiskanál Nurofent.

  • Bea

    2017. március 30. csütörtök

    Kedves Ági
    A kislányom 6 és fél hónapos és az elmúlt hetekben  (párom szerint hónapokban) szinte minden este produkálta a pavor nocturnus tüneteit. 8kor elalszik de éjfél előtt felsír (nem éhes és olyan mintha fel sem ébredt volna). Úgy tudom ilyen idős korban ez nem jellemző.
    A hozzátáplálást kb 2 hete kezdtük el, este rajtam szopi közben szokott elaludni, napközben vidám kisbaba. Napközben általában 3szor alszik, általában 2szer fél órát és egy kicsit hosszabbat. Imád fürdeni, akkor mindíg felpörög akár milyen fáradt is.
    Mit kellene tenni? Kell valamit tenni?
    Üdvözlettel
    Bea

    • Vida Ágnes

      2017. április 05. szerda

      Ez nem pavor, hanem azért sír fel, mert valami zavarja, de mivel a felszínes alvás állapotában van, nem ébred fel. Általában a keződőd fogzás szokta okozni ezeket a felsírásokat. Ha most kezdtétek a hozzátáplálást, ügyeljetek arra, hogy délután és este még ne egyen kanalas ételeket, mert még nem szokta meg őket az emésztése, ezért éjjel emiatt is ébredhet.

  • Zsofi

    2017. március 13. hétfő

    Kedves Àgi,lànyom 3,5éves és az elmult ejszakàkon a fent leirt „tüneteket” produkàlja,ma éjjel kiabàlt hogy nem akarja hogy ott fekudjek es eldobàlta a pàrnàkat.csak csimogatom a hàtàt es suttogom hogy mama itt van veled.Olvastam hogy elvileg nem szabad hozzajuk beszelni se. Dea fö kérdésem az hogy mi a kulönbség a pavor nocturnus (night terror angolul) és aközött hogy esetleg csak rosszat àlmodik?

  • Bog

    2017. január 30. hétfő

    Szia Ági!

    Érdekelne, hogy mit gondolsz a kisfiamról. 18 hónapos elmúlt, nagyon érdeklődő, okos, bár fiú, már rengeteg szót mond (angolt is, tanítgatom:), betűket, számokat tud..Vidám, kiegyensúlyozott alapvetően. Viszont kb 6 hónapos kora óta rosszul alszik (velem alszik nagy ágyban), rengeteget forog, sír vagy nyüszög, ha éhes, szomjas. Nappal pl. már nem nagyon akarja megenni a tápszert, esetleg elalvás előtt, de éjjel pici kora óta szüksége van a fél liter tejre. Sokszor előfordul, főleg az éjszaka első felében, hogy felsír, vagy nyöszörög, akkor felveszem, vagy megetetem, és hamar megnyugszik, visszaalszik, máskor meg felébred az éjszaka közepén (pl. 2-kor), és vagy egy órán keresztül nem tud visszaaludni.
    A kérdéseim:
    1.Ezek normális jelenségek Szerinted?
    2.Szerinted meddig fog éjszaka enni? Erről le kellene szoktatnom valahogy?

    Előre is köszönöm!
    Bog

    • Vida Ágnes

      2017. február 27. hétfő

      Ezek normális jelenségek, általában a fogzás és az idegrendszer éretlensége okozza őket. Mindkét probléma nagyjából 2 éves korra meg szokott oldódni, amikorra a fogak is áttörnek és az idegrendszer is megérik, de jellemzően már 20-21 hónapos korra jelentősen szokott javulni a dolog. Meg lehet próbálni este a Mesélő Hold nevű illóolajat párologtatni a szobában, ez segíthet a nyugodtabb alvásban.

      • Viktória

        2019. szeptember 27. péntek

        Kedves Ági!

        Az alábbi gondom van:
        Adott egy fantasztikus 1 éves kisfiam, aki lassan 3 hónapja kikészít az éjszakai felébredéseivel. Anyatejes baba, soha nem aludta át az éjszakát. De mostanában 1,5-2 óránként kel. Este szépen elalszik magától 8 körül, aztán rá 2-3órára van az első ébredés, amikor is cicin szépen visszaalszik. Utána általában hajnali 2 és 4 között valamikor van egy pavor szerű ébredése, sír, dobálja magát, vigasztalhatatlan. Ez 10 perctől 1 órán át is eltart. Van, hogy 6 körül van még egy ilyen, de rövidebb.
        Neurológus azt mondta,pavor, de létezik, hogy 3 hónapja szinte minden éjjel, többször is? Nem lehet mástól? Napközbeni alvásnál nincs ilyen.
        Köszönöm válaszod.

        • Vida Ágnes

          2019. október 01. kedd

          Ezt az okozza, hogy mélyen alszik, a felszínes alvási szakaszba érve valami megzavarja és ilyenkor félálomban, pavoros sírást produkál, amiből nem lehet felébreszteni. Ez a valami lehet pl. fogzás (az bizony eltarthat több hónapon át is), de olyan is van, hogy amikor új mozgást tanul a baba, akkor a mélyalvás végére érve elkezd mocorogni és erre riad fel. A napközbeni alvásnál soha nincs pavor, mert nem olyan mély az alvás. Esetleg este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea csökkentheti az előfordulását és érdemes megpróbálni a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket is.

          • Erzsébet

            2021. március 26. péntek

            Kedves Ági!
            A férjemmel már teljesen kétségbe vagyunk esve. Kisfiunk 4,5 hónapos és kb. 1 hete minden éjszaka elalvást követő egy óra elteltével keservesen elkezd sírni. Megnyugtatni nem tudjuk a szemét nem nyitja ki csak sír és sír. Ha valamilyen csoda folytán mégis kinyitja akkor magától megnyugszik. Onnantól kezdve nem tudjuk visszaaltatni csak 2,5 óra elteltével. Ebben az időben jó kedvű, játékos. Evés(tápszer), büfi, pelenkacsere, egy kis gőgicsélés. Miután visszaaludt egész éjszaka baja nincs csak reggel kel fel. A kiságy mellette van a nagyágynak, azon a felén nincs rács így szinte mellettünk alszik,ott is szoktuk este elaltatni. Nappal szintén nagyon jó kedvű viszont csak 20 perc fél órákat alszik. Napközben ilyen felsírás nincs. Éjszaka is csak az az egy. A történetünkhöz hozzá tartozik, hogy bár időre született mégis korai szepszissel kezelték születés után a PIC osztályon. Esetleg közé lehet a dologhoz? Merre induljunk el vele? Kicsi még bármilyen vizsgálathoz? Első babánk és teljesen tanácstalanok vagyunk. Válaszod előre is nagyon köszönöm.

            • Vida Ágnes

              2021. március 26. péntek

              Lehet közte összefüggés, de az is lehet, hogy csak a kezdődő fogzás okozza. Alváslabort már most is meg tudtok keresni, a nagyobb gyermekklinikákon szokott lenni ilyen szakrendelés.