Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Kitti

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 27 hónapos, és két dologgal kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni:
    1. Időnként nem akar szót fogadni nekünk, és nem tudjuk, hogyan tudnánk jobban hatni rá. Néha látszólag minden ok nélkül nekiáll dobolni a játékait, építőkockáit, akár hozzánk is vágja, és hiába szólunk rá, hogy nem szabad, mert fájdalmat okoz vele magának, vagy nekünk, addig dobálózik, míg el nem fogynak a keze ügyéből a dolgok. Vagy felmászik az asztalra és onnan dobál le mindent, amit az asztalon talál, vagy futkosni kezd az asztalon, vagy csak ül az asztal közepén. Ezt sem értjük, miért csinálja, és hiába mondjuk neki, hogy jöjjön le, mert leeshet, és akkor megüti magát, bibi lesz, úgy csinál, mint aki nem is hallja, és vagy csak többszöri erőteljes rászólás után hajlandó lejönni az asztalról, vagy végül mi vesszük le onnan, mert megunjuk az állandó könyörgést.
    2. A szobatisztasággal kapcsolatban: nyáron el kezdtük a pelusról való leszoktatást, ami a szeptember eleji nyaralásunkig nagyon szépen haladt, azóta sajnos nem igazán szól, ha kakis a pelus, mert kakilni csak pelusba tud/hajlandó. A pisilés már szépen megy bilibe, vagy a WC-be, de olyan is előfordult már, hogy a nadrágjába pisilt, mert nem szólt, hogy pisilnie kell és arról sem, hogy bement a nadrágjába, hanem mikor észrevettem a dolgot, akkor úgy csinált, mintha neki is akkor tűnt volna fel. Ez normális ennyi idősen, hogy időnként nem érzi, hogy pisilnie kell?
    Válaszaidat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      1. Ez normális a dackorszak idején. Kisfiúknál az a tapasztalat, hogy minél több módja van kimozogni magát a szabad levegőn, annál kevesebb az ilyen jellegű probléma. Emellett érdemes ilyenkor végét venni a hisztinek, levenni a gyereket az asztalról, átölelni és megnyugtatni, nem pedig könyörögni neki, mert ezzel pont eléri a célját: figyelmet kap a szüleitől, még ha az negatív figyelem is. Ha közbeléptek és megnyugtatjátok, azzal viszont ő is megtanulja kezelni az indulatait.

      2. Még nem teljesen érett a szobatisztaságra, ezért nem megy teljesen a dolog. Több téren is meg kell érnie rá, itt írtam erről: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

  • Vivien

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Szia Agi!

    Kislanyom 16 honapos mult, es mostanaban felpakolja a jatekait a kanapera, felmaszik, ledobalja a foldre, es utana ujra kezdi elorol, es kepes ezt csinalni 6, 7x egymas utan. Ez normalis? Kulonben mar szepen elkezdett beszelni, kb 10 szot mond, elkezdett most jarni, eszik magatol kanallal. Szereti a maciat olelgetni, es neha minket is megolel. Ha hivom a neven, neha figyel, de neha nem, es ez neha aggaszt, bar remelem hogy csak a dackorszak miatt van ez. Mostanaban szereti az etelt is eltolni, pedig eddig nagyon jo evo volt, es egyre nagyobb hangon hallatja ha valamivel nem ert egyet. Most hogy megtanulta hogy a NEM az fejcsovalassal jar, szeret mindenre nemleges fejcsovalassal reagalni. Persze remelem hogy ezek mind normalis dolgok, csak nincs osszehasonlitasi alapom. Foleg a jatek le-fel pakolgatasa amit furcsalok, remelem meg tudsz nyugtatni. Koszonom elore is a valaszodat.
    Udv, Vivien

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Ez normális, ebben a korban nagyon szeretnek pakolni a babák 🙂
      A fejlődése is teljesen korának megfelelő, nagyon ügyes kislány 🙂

  • Noémi

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!

    Sajnálatosan előállt az életünkben egy olyan helyzet, amikor kénytelen vagyok a babám leválasztani a szopizásról. 18 hónapos, eszik szinte mindent, de naponta még elég sokszor cicire kéri magát, éjjel is így alszik vissza. Nem feltétlen evés miatt, sokszor csak „cumizik” rajta. Így alszik el, így lehet a legjobban megnyugtatni. Egy éve húzom a pajzsmirigy gyógyszeres kezelését, csakhogy ne kelljen megvonni tőle a cicit, de most már nem tudom tovább halogatni, egyre rosszabbak az eredményeim.
    Szeretném fokozatosan, 2-3 hét alatt leszoktatni, illetve inkább elapasztani magam, hogy ne a cicit vegyem el tőle, csak épp ne jöjjön belőle semmi. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e úgy elapasztani a tejcsit, hogy közben csökkentett alkalomszámmal, de szopizik, illetve ezt milyen módon, milyen eszközökkel lehet kivitelezni, hogy ne is jöjjön vissza? Hallottam már homeopátiás szerről is, meg vizes borogatásról is, de egyikről sincs közeli ismerősöknek tapasztalata. Attól félek, ha hirtelen, meg csak az alkalomszám csökkentéssel próbálkozok, nagyon meg fogja viselni lelkileg, mert ő tényleg cicifüggő. A másik kérdésem az lenne, hogy miként tudnám azt a fajta lelki megnyugvást kompenzálni, amit a szopizás nyújt a számára?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: Noémi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Igen, ez megoldható fokozatosan, úgy, hogy kevesebbszer szoptatsz. Emellett lehet egy kicsit lefejni kézzel a tejből, hogy kevesebb legyen és homeopátiával is lehet apasztani a tejet: a Ricinus communis 15 CH vagy 30 CH és/vagy az Urtica urens 15 CH vagy 30 CH homeopátiás szerekből naponta 2 x 5 golyót lehet szopogatni.

      A szoptatásokat pedig összebújással, simogatással lehet „leváltani”, hogy megmaradjon a testközelség is.

  • Trixi

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 és fél hónapos, két témakörben szeretnék kérdezni, egyik az alvás, másik az étkezés.

    Alvással kapcsolatban:
    -Kisfiam napközben eddig babakocsiban aludt (régebben sírós volt és így nyugodott meg, sajnos hozzászoktattuk), most szoktattam át a kiságyban alvásra, de csak karban ringatva alszik el. Ha ébren leteszem, akkor felül, feláll és sír. Hogy lehet a ringatásról leszoktatni, ill. rászoktatni, hogy magától aludjon el?

    -Este szopival alszik el, éjjel 2,5-3-4 óránként kel, sokat mocorog, néha álmában is mászik és ha felébred, csak szopival tudom megnyugtatni és elaltatni, de előfordul, hogy azzal sem, nagyon nehezen alszik vissza.
    Mindig is kelt éjszaka ált. 2-szer, de 6 hónapos korától, főleg mostanában néha 3-4-szer is kelünk (időközben a két alsó mellett a két felső foga kijött).
    Mi lehet az oka ennek a sokszori ébredésnek, mit tudok tenni? Jó-e, ha szopival nyugatom meg ilyenkor?

    Étkezéssel kapcsolatban:
    -Uzsonnára és vacsorára is a szopi mellett tejpépet adunk (a védőnő javasolta, mert a cumisüveget nem fogadta el, így tápszer helyett kapja), jó-e ez így, vagy valamelyik étkezést helyettesítsük mással?
    -Ennyi idős babának ebédre, uzsonnára és vacsorára milyen mennyiségeket kellene ennie (még mindegyiknél szopizik is)
    -Bio zöldséget nem tudok beszerezni, melyik jobb a hagyományos zöldség vagy a bébiétel? Némely bébiételben láttam, hogy van cukor, ez nem káros-e?
    -Rántással mikortól lehet főzeléket készíteni?
    -Tejtermékeket lehet-e már adni és milyen sorrendben?
    -Tojás sárgáját mikortól? Fehérjét mikortól lehet adni?
    -Mivel lehet ízesíteni, pl.sót lehet-e használni?
    -Olajat cseppenteni jó-e a főzelékbe, vagy lehet-e olajon pirítani a zöldségeket?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Trixi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Egy kis segítség minden babának kell az elalvás előtti ellazuláshoz. Ha ez nem tart tovább néhány percnél, akkor lehet egy kicsit ringatni. Ha hosszan tart és így is nehezen alszik el, akkor kis dédelgetés után le kell tenni a kiságyba, ha sír, simogatni, ott lenni vele, amíg el nem alszik, de nem kivenni a kiságyból. Így néhány alkalom után megtalálja a módját, hogyan tudja elaltatni magát.

      A gyakori ébredés oka leggyakrabban a fogzás, de ha csak 2,5-3 óránként kel, akkor az nem is számít még alvászavarnak. Ilyenkor nyugodtan szoptasd meg.

      Jó ez így, ha jóllakik tőle. Még nem kell nagy adagokat ennie, ha egy evésre megeszik legalább 200 gramm főzeléket, pépet, akkor utána már nem kell szopival kínálni, elég, ha vizet kap inni. Ha ennél kevesebbet eszik, akkor még kaphat utána szopit is.

      A házi főzés mindig jobb, mint a bébiétel, nem gond, ha nem tudsz bio zöldséget beszerezni, a szezonális zöldségek-gyümölcsök, a jó minőségű mirelitek is megfelelnek.

      9 hónapos kortól már lehet rántással adni a főzeléket.
      8 hónapos kortól mehetnek a tejtermékek is, először a keményebb sajtok, aztán a túró, joghurt, kefír, majd a tejföl.
      Sárgáját 9 hónapos kortól, fehérjét 1 éves kortól lehet adni.
      Zöldfűszerekkel, paprikával és kevés sóval ízesíthetsz már.
      Olajakat is lehet már adni.

  • Adrienn

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!
    Először is köszönöm a múltkori tanácsodat bevált és sokat segített .De 1 hónap próbáltam önerőből megoldani a problémánkat de nem megy,ezért fordulok hozzád.
    Kislányom 9 hónapos kint van 2 foga amivel 3 hónapos kora óta szenvedtünk.Múlt hónapban bújtak kis s kb. akkor kezdődtek a gondok.Előtte éjfél után kezdett sokat kelni félóránként-óránként de volt hogy egyszer vagy egyszer se.Teljesen változó volt de valahogy megszoktam volt hogy vele aludtam nappal és így kibírható.
    2 hónapja tapasztalom a szeparációs szorongás jeleit pl apa éjszaka nem tudja visszaaltatni.
    A probléma azonban az hogy most megfordult az ébredés, s 8 órakor ha lefektetem utána fél-1 óránként kel, majd éjfél vagy 1 órától alszik reggel 7-8-ig.Ez azért probléma mert így az esténk apával amikor kettesben tudnánk lenni meg van lőve, s kezdjük elég rosszul viselni. Nem is igazán értem miért van.Semmi nem változott az elmúlt időszakban, nem volt komolyabban beteg, annyira nem is fogzik.
    Nappal még mindig 3x alszik rövidet.Este is csendesen vagyunk, külön szobában van, párásítok, nincs túl meleg, és ha még mi is alszunk akkor is fel kel, sőt ha magam mellé veszem akkor is.
    Segíts kérlek mert nem tudom mit rontok el.Válaszod előre is köszönöm!Üdvözlettel, Adrienn

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Mennyit van ébren a délutáni alvás és az esti lefekvés között? A leggyakrabban az szokta ugyanis okozni ezt az esti ébredgetést, hogy amikor lefekteted még nem elég álmos. Próbáld meg, hogy a nappali második alvás kicsit későbbre kerül, így elmarad a 3. alvás és este fáradtabban kerül ágyba a kicsi, ezzel elérheted, hogy mélyebben aludjon este is.

      A másik ok a felső 4 metszőfog áttörése lehet, ezek szinte egyszerre bújnak ki. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Klaudia

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Szia Agi!Kislanyom tegnap mult 13 honapos.Az lenne a kerdesem,hogy nincs-e azzal gond hogy meg mindig ketszer eszik ejszaka!Alvaskor is es meg ketszer 240ml tapszert.Hiaba probaltam minden massal,vizzel,teaval,junioritallal,semmi sem müködött!Most 11kg.A masik dolog,lehet furcsan hangzik de eddig ilyet meg nem tapasztaltam hogy mar több mint ket hete el van dugulva az orra,nem nathas,nem folyik az orra.Ki szoktam neki szivatni,bar szinte sose jön neki semmi,meg orrcseppet is adtam neki,de ejszaka többször felsir mert nem kap az orran levegöt.Hogy lehet eldugulva,ha az orrszivo porszivo semmit nem sziv ki?Parasito keszüleket is vettünk de nem latom hogy hasznalna!Lehet valami mas a hatterben?Köszönöm a segitseget!Es Kellemes Karacsonyt kivanok!Magyar Klaudia

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Egyáltalán nem gond, ebben a korban még 1-2 éjszakai evés belefér.
      A orrdugulás hátterében gyakran az orrmandula megnagyobbodása áll, érdemes megnézetni neki.

  • bbutterfly

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 13 hónapos lesz és 8 foga van már. Most már látom az egyik kisörlő hegyét. Innen még mennyi idő amíg az egész foga kibújik csak mert ez a fog ugyebár nagyobb, mint az eddigiek?

    A másik kérdésem még mindig az éjszakai alvással kapcsolatos. Nappal már csak egyszer alszik 1-1,5 órát és délután 2 körül ébred. Innen este 8-ig meg sem áll s még akkor sem képes fürdés után könnyen elaludni. Ha elalszik akkor az első ébredése rögtön 1 órával vagy még előbb megtörténik. Éjjelente nem alszik többet egyhuzamban 1,5-2 óránál amióta fogzik. (bár én ezt már kétlem, hogy mindig a fogzástól van). Ha felébred apa hiába megy be hozzá csak még jobban sír és addig teszi ezt, amíg én nem megyek. Sehogy másképp nem alszik vissza csak szopival. Egész éjjel eszik mondhatni, ennek következménye, hogy egész délelőtt nem eszik. Ha nem veszem ki a kiságyból akkor órákig képes sírni, csak álldogál és nem tudom visszafektetni, mert nem nyugszik meg. Tudom egyszer elmúlik ez a rossz alvás is, de már 1 éve megy és tehetetlen vagyok. A kapcsolatom a párommal is rosszabb emiatt. Hálózsákban is ugyanúgy feláll, próbáltam. Megszokta, hogy segítséggel alszik csak vissza, gondolom én. Próbáltam a felvesz-letesz módszert már egészen apró kora óta de semmi. Apa sem hatásos. Van még valami, ami segíthet, hogy ha felébred ne csak a segítségemmel és csak cicivel aludjon vissza? Vizet nem fogad el, cumitól behergeli magát…
    Kérlek segíts, ha velem alszik, akkor sem jobb!
    Köszönöm!

    • Klaudia

      Reply Reply 2014. december 12. péntek

      Szia,bocs hogy hozzaszolok,az en lanyom is 13honapos,es meg mindig kb.10 ebred ejjel!Ma ejjel pl.minden oraban!!!Ez megy kezdettöl fogva,mar beletörödtem…vannak jobb napok akkor is max 2-3 orat alszik egyben de ez a ritkabb eset!Kimeritö,sokszor ugy elem a napjaimat mint egy zombi!Megertelek,de csak hogy tudd nem vagy egyedül ezzel a dologgal! 😉 kitartast!!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Elég sok idő, mire teljesen kijön a kisőrlő fog, akár hónapokig is tarthat, de alvászavart csak az áttörés előtti időszak szokott okozni, amíg a hegye feszíti az ínyt. Ha jönnek a hátsó fogai, érdemes éjszakára kipróbálni, hogy egy kiskanál Nurofent adsz neki. Ha a fájdalom a baj, akkor ettől jobban fog aludni.

  • Sára

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági, azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e az 5 és fél hónapos kisfiamnak szeparációs szorongása? Úgy tudtam, ez inkább 8 hónapos kor körül jellemző. Egy ideje kiborul, ha kimegyek a szobából, sokszor (a hangulatától függően) nem lehet otthagyni se a babysitterrel, se a nagymamával, nem mindig fogadja el tőlük cumisüvegből a lefejt tejet.
    Mit gondolsz? Köszönöm! S

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Ebben a korban kezd el a baba rájönni, hogy anya nincs mindig ott vele és ilyenkor kellemetlenül érzi magát, fél, emiatt sírni kezd. Ez normális jelenség, 1-2 hét és kinövi.

  • Flóra

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!

    Az lenne a kérdésem, lehetséges-e, hogy az éppen hét hónapot betöltött kislányomnál már a dackorszak jelei mutatkoznak. Azt látom rajta, hogy szinte az elsö 2-3 hónap eltelte óta borzasztó önálló akar lenni, ez hajtotta, hogy 5 hónaposan mászni kezdett, 6 hónaposan már felállt, mostanra pedig már egyedül akarja enni a fözeléket (persze nem sikerül neki), alig lehet pelenkázni, stb.
    Az első 6 hónapban igyekeztünk kislányom minden igényét kielégíteni, ő igény szerint szoptatott baba, és persze az egyéb igényeire legalább ugyanennyire odafigyeltem/figyeltünk. Úgy tudtam, az első pár hónapban nem lehet elkényeztetni a babát. De mostanra akaratos lett, nagyon gyakran próbálkozik műsírással, illetve a kis-Néró típusú hisztivel. Nem túl pici ő még ehhez? Sokszor épp az a problémám vele, hogy még ha tudnám vagy akarnám is teljesíteni, amit szeretne, akkor sem szeretném a hisztit mint technikát megerösíteni benne.

    Véleményedet, válaszodat előre is köszönöm!

    Flóra

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      7 hónaposan még nincs kis-Néró hiszti, és hiszti sem igazán. Lehet, hogy nagyon akaratos, határozott a kislány, ami a gyors mozgásfejlődésnek köszönhető és mivel te is nagyon nyitott vagy az ő igényeire, ezért jobban érzed, mit szeretne, de a főnök azért te vagy 🙂 Ha nemet kell neki mondanod, azt próbáld meg egyelőre figyelemeltereléssel megoldani, amikor pedig sír, nyugtasd meg, mert bár már nagyon ügyes, fejlett kislány, azért még nagyon kicsi és a sírása sokkal inkább ösztönös, mint tudatos.

  • edo

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Szia Ági!

    A segítségedet szeretném kérni.

    Van egy 14 hónapos a kisfiam. kb 1 éves kora óta eszik darabosat. tejberizs, husikocka, kenyér, stb. 5 étkezés van egy nap. Reggelire kanalasat szoktam neki adni mondjuk tejbegrízt (junior itallal), vagy egy kis sinlac-ot gyümölccsel, vagy valami finomságot amiben van szénhidrát, fehérje, gyümölcs. Aztán napközben darabosat eszegetünk. Husikockát változatos formában (főtt leveshusi, sülthús, stb) a húst imádja. Főzelékkel (nagy nehezen), kenyérrel, sajtkrémes kenyeret is szereti stb. Este pedig tejbegríz vagy tejberizs gyümölccsel. Attól függően h mit kapott reggelire. 2 szer nem szoktam neki ugyanazt adni 1 nap h változatosan egyen mindenből szénhidrát, fehérje stb. Az utolsó kaja este 7 óra környékén van (ekkor egy jó adag kaját megeszik csodálkozok is hogy felkel 11 órakor vagy még előtte.) és legkésőb 8kor fekszik. A 11 óra alvása alatt 2 szer kel fel még enni. Egyszer 11 kor aztán pedig attól függ h mit adok neki. Ha 11-kor egy jó sűrű sinlacot kap junior itallal cumisüvegből, akkor 6 óra környékén kel fel megint enni, de ha csak simán a junior italt adom neki (üresen) akkor 4 óra múlva megint megébred és megint éhes és nem is alszik nyugodtan. Viszont mostanában elkezdtem hanyagolni egy kicsit a sinlacot, mert nem tudom, hogy mennyi cukrot tartalmazhat. Nagyon vigyázok a kicsi fogára meg úgy rá is 🙂 és nem is adok neki semmilyen cukrot. Igyekszem arra törekedni, hogy ne mindent édesen szeressen. Persze azért néha adom neki a sinlacot, mert egyébként egy tök jó pépnek tartom, csak az a fránya cukor ne lenne benne.
    Az lenne a kérdésem, hogy te mit javasolnál az esti és éjszakai evésekre. Jó az, ha este 11-kor még valami sűrűt adok neki (cumisüvegben persze) vagy inkább a gyomrának jobb ha már lefekvés után csak hígat kap és inkább keljen fel 2 szer?
    Az a baj, hogy semmilyen ötletem nincs arra, hogy sinlac és esetleg natur rizspép helyett mit is adhatnék neki az utolsó 11 órás étkezésre cumisüvegből.
    Tudnál esetleg 1-2 ötletet adni ehhez?.

    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Ebben a korban még teljesen normális, ha éjjel 2x megéhezik a baba, nem túl jó, ha emiatt sinlacot vagy tejpépet iszik elalvás előtt, mert ez meg a fogainak nem tesz jót. Este vacsorára ehet már valami darabosabbat, kenyeret, sajtot, husit, esetleg meleg vacsorát, ez is elég laktató.

  • Mónika

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!

    11 hónapos most kisfiúnk, az etetéséről és napirendjéről szeretnélek kérdezni.
    Azt olvastam egyrészt, hogy akkor kell egy fennléte alatt kétszer etetni, ha már csak kétszer alszik délután, másrészt pedig, hogy általában 4 óránkét éheznek meg a babák. Nekem egyszerűen nem jön ki az egész, egy nap csak 4-szer tudom etetni, és akkor is legfeljebb 150 grammot. Kicsit aggódom, nem kevés ez a mennyiség? 8700 gramm most, korábban jobban evett (3240-el született).
    Napirendünk kb. így néz ki:
    8 körül reggeli tejpép (sem anyatejet, sem tápszert nem fogad el 2 hónapja, ezért adok neki tejpépet)
    10.30 körül alszik kb. 1-1,5 órát
    12 körül ebéd főzelék
    15-15.30 körül elalszik kb. 1,5 órát
    17 körül gyümölcs
    19-19.30 fürdetés
    19.30-20 vacsora (főzelékféle, vagy párolt zöldség, vagy sajtkocka, felvágott kocka, kenyér)
    21-22 körül alszik el
    Az a gondom, ha felkel a reggeli alvásából, nem eszik meg teljes adag főzeléket. Ha viszont kevéske gyümölcsöt adok neki 12-kor, és később még a fennléte alatt próbálkoznék a főzelékkel, akkor már tiszta fáradt (3-3,5 órát van fenn egyben), alig fogad el valamit. De ha csak gyümölccsel jól megetetem 12-kor, akkor 12 órához képest a következő etetés 17-kor van, az nagyon sok idő csak gyümölccsel a gyomrában. + ha 17-kor kapna főzeléket, akkor vacsorára alig lehetne valamit etetni vele. Amúgy is a vacsora a legkritikusabb, akkor eszik a legkevesebbet… és úgy általában, a fennléte alatt ha még egyszer megkínálom valamivel, akkor ébredés után alig akar enni…

    Szerinted mi a gond a napirenddel/etetéssel?

    Köszönöm szépen ezúttal is!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Jó súlyban van, jó a napirendje, valószínűleg elég neki ennyi étel most. Ha éhes lenne többet enne, de úgy tűnik, most neki ennyi is elég, nincs miért aggódnod.

  • Rita

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági!
    11hónapos kisfiamat szoptatom. A Cerazette nevű fogamzásgátló tablettát szedem. Szeretnénk kistestvért a közeljövőben. Ha abba hagyom a gyógyszer szedését akkor folytathatom e a szoptatást gondtalanul vagy lesz e a gyermekre nézve valami változás? Félek, hogy elapad vagy teljesen megváltozik a tej összetétele, íze és tápszert kell adjak neki. Szeretném gyermekemet igényéig szoptatni. Èrzem, még nagy igénye van rá és nekem is, hogy őt szoptassam.

    Köszönöm válaszodat!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Nyugodtan abbahagyhatod, nem lesz kihatással a tej minőségére, sem a mennyiségére.

  • SzBarbi

    Reply Reply 2014. december 12. péntek

    Kedves Ági,
    Kisfiam két és fél hónapos, és az alvás-evés témában kérném segítséged.
    Az evés leginkább éjszaka kérdéses számomra, mivel ha este 7körül megfürdetjük utána szopizik, ami nála nagyon max. fél óra, és mondjuk 8körül elalszik akkor jó estben alszik 11, fél12ig, tehát 3, 3,5 órát, de ezt sem mindig. Viszont ezt követően két óránként ébred enni. Így kelek 1körül, 3körül, 5körül, és fél7-7 után már nem is alszik, ez után már inkább játszana.
    Néztem esetleg más miatt kell e és nem az evés miatt, de ha megsimogatom a fejét, kap a kezem után a szájával, és nem is nyugszik meg csak simogatásra, hanem ha megetetem akkor vissza alszik.
    Csak anyatejet kap, és úgy gondolom van elég tejem, egy cici után ha a másikkal kínálom már szinte sosem fogadja el pláne nem éjjel, az egyikkel jól lakik. Nappal próbáltam sűrűbben, hogy jobban lakjon jól, de ez sem segített.
    4130al született, most már 6370 szóval gyarapszik is.
    Azt mondják, Ő ilyen így igényli az evést, de azért sokszor hallom 3-4óránként kellene egyen.
    Jó ez így? Valamit változtatnom kellene?
    (én bírom a keléseket, csak ha valamit most nem jól csinálok, akkor változtatok, bár két napja egyébként mintha tovább bírná)

    A másik az alvás. Szerintem nem jó alvó, mert nehezen alszik el, egyedül szinte sosem. Kb. másfél hónapos koráig a hasát simogattam, mert akkor volt neki intenzívebb a has fájás, most már a fejét mert arra alszik el. Illetve ha elaszik is van, hogy könnyen felébred.
    Ami a legjobb ha a karomban van, akkor 1perc alatt elalszik, és sajnos most már többször előfordul, hogy ne kelljen a kiságya felett álljak egy órát a fürdetés után, inkább a karomban megvárom míg jól bealszik és úgy teszem be.
    Azt olvastam nem jó ha ehhez szokik, mert később csak rosszabb lesz?
    Sajnos mivel mohón eszik, sokat pukizik, így ez is felébreszti éjjel, így van, hogy az etetések közt, ezért állok a kiságya mellett, és ha ott vagyok, simogatom, ugyan erőlködik, de nem sír, el van terelve a figyelme, és szépen kijön belőle, félálomban.
    Ez a része fárasztóbb nekem. Azért szerencsére nem állandóan.
    Lesz majd olyan mikor ez magától sem ébreszti fel, mert már nem lesz érzékeny erre?

    Illetve még valami, miért van, hogy legutóbb úgy sírt, visított, hogy nem lehetett megnyugtatni csak akkor hagyta abba ha az egyik zenélő játékát tartottuk elé? Esti etetés után elaludt a karomban, leraktam megébredt, de a férjem simogatta, hogy aludjon vissza. Kicsit sírt, a férjem erre kivette majd jobban sírt, az ágyunkra tette de csak sírt… Lehet érezte a bizonytalanságot a férjemen, és fáradt volt? Van, hogy álmában is olyan mintha kezdene sírni, de alszik tovább.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Barbi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. december 14. vasárnap

      Nem kell semmin változtatnod. Még kicsi, gyors az emésztése, gyakran éhezik meg. Etesd igény szerint és meglátod majd, idővel magától elkezdi ritkábban kérni az ételt.

      Az alvás azért megy olyan nehezen, mert már többet szeretne ébren lenni, mint eddig. Próbáld meg úgy átalakítani a napirendet, hogy evés után büfizik, aztán játszik, ott van veletek, semmiképpen ne a kiságyában legyen. Amikor már álmosodik (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után, amikor már azt látod, hogy kézben is nagyon álmos, nem lehet lekötni), kicsit dédelgesd meg, hogy el tudjon lazulni és tedd le a kiságyba.
      Az nem gond, ha a karodban alszik el, ha ez csupán 1 perc. Idővel, ahogy nagyobb lesz, éberebb lesz, ezt pillanatok alatt kinövi majd. Azért is jobb így szervezni a napirendet, mert akkor a puki és a büfi még ébrenlétben kijön, nem az álmából ébreszti fel.

      Ha éjszaka is felébred még erre, érdemes minden etetés előtt hasfájásra való szert adni neki.

      Nehéz megmondani, miért nem nyugodott meg akkor a karotokban, a ti feszültségetek mindenképpen közrejátszhatott benne.

  • Koroknai Evelin

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Először is szeretném megköszönni, hogy oly sok nehéz pillanaton átsegítettek már az írásaid!

    A kisfiam most 19 hónapos és elég bátortalan volt mindig. Talán az én hibám is, hisz születése óta szinte csak velem van, más még nem vigyázott rá. Pár hete viszont romlott a helyzet, már sehová nem tudunk elmenni. Nem hajlandó bemenni a nagymamájához (ha már a házat meglátja sírni kezd!), boltokba, postára, sőt még a kedvenc babatornájáról is el kellett jönnünk a héten, mert 20 perc alatt sem tudtam megvigasztalni:-(
    Zokog, csak úgy potyognak a könnyei és mutatja merre menjünk haza.
    Nem érte semmi ‘trauma’, nem bántották, nem ijesztették meg, nem költöztünk, apuját is imádja, alig várj hogy megjöjjön a munkából.
    Viszonylag jól kialakult napirendünk van, egyébként egy értelmes, boldog, kiegyensúlyozott kisfiú!

    Mit tegyek? Folyamatosan próbálkozom, ma is elmentünk a postáig (kezében a levéllel) de az ajtóba sírásban tört ki. Ahhoz nem vagyok elég erős, hogy ilyen állapotban, erővel bevigyem és hagyjam sírni… sokáig próbáltam meggyőzni, hogy velem lesz és semmi rossz nem érheti, de hasztalan, így hazasétáltunk:-( nagyon elrontom?
    Tavasszal bölcsit kellene kezdeni, de nem tudom így mi lesz velünk?

    Kérlek segíts, mit tegyek, hogy bátrabb legyen és ne okozzon ekkora gondot ha valahová be kell menni?

    Köszönettel
    Evelin

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ebben a korban előfordul az ilyesmi. Egyrészt a kicsik elkezdenek nyitni mások felé. Másrészt vannak időszakaik, amikor hirtelen mindenkitől tartani kezdenek. Ráadásul ebben a korban jelentkeznek az ún. irreális félelmek is, amikor a kicsinek már annyira fejlett a fantáziája, hogy kitaláljon ijesztő dolgokat, de még nincs realitásérzéke, ezért ezeket valósnak érzi. Ez átmeneti időszak. Amiben segíthetsz neki, hogy ugyanúgy viszed emberek közé, de nyugtatod, dédelgeted, amikor sír. És érdemes kipróbálni, hogy néha otthonra hívtok vendégeket, hogy szokja ezt a fajta társaságot is, ismerős környezetben.

  • Laura

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 14 hónapos és még mindig van anyatejem szoptatok, napközben is,éjjel is. kérdésem az lenne hogy tejet elkezdhetem mellé adni a tehéntejet vagy elég az anyatej és a tejtermékek? hogyan tudom elkezdnei tanitani hogy saját maga egyen kiskanállal? vagy még korai? odaadom a kezébe és eldobja, azt akarja h én etessem,megszokta tudom. hogyan tudok párolni zöldségeket ha nincs párologtatóm? apró darabokra vágjam a zöldségeket,és kis kezével szedegesse fel? még nem csináltuk. akarat, hiszti, dac hogyan kezdjem el kezelni ? szeretném az éjjeli ciciről leszoktatni mer fáj a mellbimbóm már annyit szopizta, hogyan kezdjem el ?cumit nem ismeri, a cici a cumi neki. köszi

  • Zsuzsanna

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos, anyatejes baba. Szépen gyarapodik, jelenleg 6500 gramm. Kb. három óránként eszik, napirendje van. Alszik, eszik, játszik és az éjszakákat is átalussza (este 8-tól reggel 6-ig, 7-ig). Nagy ritkán kap tápszeres kiegészítést (hipoallergén fajtát). Viszont sosem tudom megállapítani, hogy éhes-e még szopizás után. A hasa olyan mintha korogna. A tápszert mindig elfogadja, és meg is eszi mindet még akkor is ha utána kibukja a felesleget. Nem igazán jelzi hogy mikor van tele és miután kifogyott a cumisüveg nagy sírásba kezd. Alig lehet megnyugtatni. Nem nagyon tudok miből kiindulni, hogy éhes-e még. Viszont nem szeretném túletetni sem. Létezik, hogy nem sír akkor sem ha éhes maradt. Hogy tudnám megállapítani biztosabban? Védőnő javasolta a hozzátáplálás megkezdését,de én szeretnék vele várni a 6. hónapig. Neked mi a véleményed?

    Másik kérdésem, hogy mostanában elkezdett többet bukni. Van amikor csak vízszerű bukás túrós darabokkal. Ez normális még ebben a korban? Eddig nem is nagyon bukott.

    Köszönöm
    Zsuzsanna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Még korai elkezdeni a hozzátáplálást. 4 hónaposan még nem érett az emésztőrendszer erre. Azt, hogy éhes-e szopi után úgy tudod megállapítani, hogy ha megkínálod a másik melleddel, mint amiből utoljára szoptattál, akkor kéri-e még. Ha éhes, akkor kéri és láthatóan keresi még a cicit. A súlya tökéletesen megfelel a korának.

      Ebben a korban kicsit többet mozognak a babák, ezért buknak többet, ez normális.

  • Adrienn

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Agi!

    Kislányom szeptemberben mult 2 éves. Tökéletes suly, magasság. Nincsenek különösebb problémáink , de igazábol csak az lenne a kérdésem, hogy mennyi az ideális zöldség gyümölcs mennyiség hetente/naponta ebben a korban, mert néha sajnos igen nehezen veszem rá, hogy megegye a sargarépát vagy a brokkolit :)annak ellenére is, hogy nem nagyon van töltelék , tehát nem etetem különösebben sem csokival sem hasonlóval. De mégis inkabb a husi és a köret, a párolt zöldség már nem nagyon van inyére. A levesben is ha zöldség darab van, az nem tetszik neki, igy krémlevest probálok adni neki, mert azt vigan megeszi a levesgyöngy miatt 🙂 de nem adhatok neki mindig azt. A főzeléktől pedig egyenesen irtózik egy-két kivétellel. Pedig a hozzátáplálás kezdetén még mindent megevett és annyira figyeltem… 🙁 Várom kedves válaszodat és egy-két tippet is. Köszönöm 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ez egy ilyen időszak, túl kell esni rajta. Alakul az ízlése és az akaratát is remekül tudja próbálgatni azon, hogy bizonyos ételeket elfogad, másokat meg nem. Az egyetlen megoldás, ha kapja, amit szeret, és belecsempészed a zöldségeket abba, amit megeszik. A főzelék nem kötelező, sok országban nem is adják, annyiféle más mód van, ahogy lehet zöldséget adni (leves, felfújt, zöldségkrém kenyéren, szószok tésztához, húshoz, rakott zöldség stb.) Emellett meg kapjon változatosan minden ételféléből egy kicsit és akkor minden jó lesz 🙂

  • Marcsi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 12 hetes lesz, nyugodt, kiegyensúlyozott baba!Szeretném megtudni,hogy mikortól és milyen módszerrel lehetne megtanítani elaludni leginkább az esti időszakban!A 4É nálunk nagyon jól bevált, viszont az esti altatásnál lennének problémák, lehet,hogy én nem csinálok jól valamit!Általában délután 16-17 óra között eszünk, utána játék önállóan, majd közösen és kb. 18.30-kor fürcsi következik és utána evés 19-19.30 óra környékén!A büfiztetés után meg szoktam várni a 20-25 percet és utána próbálnám letenni aludni, de úgy tűnik,hogy a kisfiamnak elég ennyi idő,hogy kipihenje magát és után következik egy újabb 2-2,5 órát fennlét néha sírással fűszerezve, majd újra eszünk, ezek után sikerül elaltatni!Érdekes módon az esti órákban hosszabb ideig tud ébren lenni, míg délelőtt és a kora délutáni órákban 1-1,5 óra után már nyűgős, álmos!Néha csúszunk ide-oda időben, de a fix időpont a napunkban az esti fürcsi! Mit tehetnék,hogy ne több órásra húzódjon az altatás?
    Másik kérdésem,hogy mennyire gond az,hogy napközben nem a kiságyában alszik,hanem rendszerint a nappaliban található szőnyeg+pléd kombon alszik el hason, legtöbbször úgy,miközben sírdogál a hátát simogatom!
    Köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Az a gond, hogy túl hosszú az esti rutin. Az esti időszakban ugyanis sokkal hosszabb ideig tudnak ébren lenni a babák, mint nappal két alvás között (ahogy ezt te is észrevetted :)), ebben a korban ez akár 2-3 óra is lehet. Úgy kéne szervezni, hogy kicsit később legyen a fürdés és evés után azonnal jöjjön a lefekvés és akkor rögtön el tudna aludni. Így most az a baj, hogy az etetés alatt kipiheni magát és újra kezdődik az ébrenléti ciklus.

      Nem gond, ha napközben nem a kiságyban alszik, de hosszú távon praktikusabb, ha nappal sem a nappaliban alszik, mert idővel ritkábban hosszabbakat fog aludni, de éberebb lesz. Most még 12 hetesen könnyebb rászokni, hogy az alvás a kiságyban van, mint 8-9 hónapos korban beszoktatni.

  • Horváthné Kiss Annamária

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!Nekem vasárap lesz 12 hetes a kislányom!Szerencsés vagyok,mert nagyon jó baba!Evéssek vannak problémáim,amit szeretnék megoldani!Szóval a helyzet az, hogy most ugye kb 150-180ml-t eszik!De azt úgy, hogy megeszi a 150ml-t szépen (féladagnál böfi van)!Aztán kilöki az üveget(tápszeresek vagyunk sajnos),és van, hogy 1 óra múlva „eszébe jut”,és kéri még azt a 20-30ml-t!Szeretném erről leszoktatni valahogy!Van ugye, hogy időpontra kell menni valahova…,és így elég nehéz vele elindulni akárhová is!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Inni kap evés után? Tápszernél előfordul, hogy evés után nem éhes a baba megint, hanem szomjas és azért kéri kis idő elteltével megint a cumisüveget.
      A másik gyakori félreértés az szokott lenni, hogy kb. 1 órával evés után elkezd unatkozni a baba és ilyenkor is úgy csinál, mint amikor éhes. Persze a cumisüvegre megnyugszik, de valójában nem ez a baja, mert játékkal el lehet terelni a figyelmét.

  • Judit

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Ági!

    A kisebbik kislányom 18 hós. Eddig nagyon jó evő volt, ami azt jelenti, h minden elé adott ételt elfogadott és nagy mennyiséget megevett. Most pedig válogat, alig-alig fogad el vmit az is leginkább szénhidrát. Kérdésem az lenne, h ez csak átmeneti lehet? Hogyan tudom rávenni az evésre és a kóstolásra? Régen megette a halat most hozzá sem nyúl vagy ellöki és a legtöbb étellel ezt csinálja. Ha vmit nem eszik meg akkor utána kínáljam olyasmivel, amit szeret? Próbáltam,h kimarad evés és utána ugyanazzal kínáltam, de akkor sem ette meg. Vagy kínáljam egész nap és estére csak megeszi? Ez most csak életkori sajátosság vagy tartós? Nővére is nagyon válogatós és szeretném ha a kisebb gyerek jó evő maradna.

    Köszönöm válaszod

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ebben a korban előfordul, hogy a gyerekek ezen is kipróbálják az akaratukat. Ha csak egyfélét fogad el, az viszont nem jó, ilyenkor nem szabad engedni neki. Ha nem kéri, ami van, ne add neki a kedvenceket helyette, a következő étkezésnél kínáld meg újra valami mással, aztán megint. Legyen az a szabály, hogy mindenből kell kóstolni legalább egy falatot! Az nem gond, ha bizonyos fajta ételeken belül válogat (pl. nem minden gyümölcsöt szeret), de minden fajta ételből (tejtermék, hús, zöldség, gyümölcs, szénhidrát) egyen mindennap egy kicsit.

  • Bogi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam (7 hónapos és három hetes)néhány napja nagyon furcsa dolgot csinál, sírás közben kacag, majd folytatja a sírást. Ez azért rémít meg, mert nem tartom egészséges reakciónak egy ilyen kisbabától, azt gondolom, ha valami miatt szomorú, akkor egyértelműen sírással kellene reagálnia.
    A másik problémám, hogy lassan „futva” pelenkázom, mert már egyáltalán nem hajlandó megmaradni a pelenkázón. Kb. 2 hónapja kezdte el, de eddig le tudtam kötni, ha valamit a kezébe adtam vagy mondókáztunk, de mióta másfél hete felállt, azóta nem tűri ha tisztába teszem. Az öltözködést sem igazán engedi, de azt meg tudom oldani úgy, hogy az ölembe ültetem.
    Köszönöm: Bogi

  • Deák Eszter

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom 15 hónapos múlt. Kezdem az elején,hátha írok olyan információt, ami a válaszban segíthet. Nagyon nehéz volt az elején a szoptatás, nagyon megszenvedtem vele(folyamatosan fájdalmat éreztem közben), volt hogy a kislányom órákig szopizott megszakításokkal, úgy éreztem mindig éhes és ennek megfelelően az alvással is gondok voltak. 3 hét után (amikor a 3. héten semmit sem hízott) szántam rá magam, hogy adok neki tápszert és úgy ette meg az első adagot, mint aki sosem evett még! 9 hétig szépen elfért a két etetés egymás mellett ( 3 hónaposan megduplázta születési súlyát) és már én is élveztem a szoptatást, mert már nem fájt. Ennek ellenére 3 hónapos korában (egy éjszakai nagyon intenzív „búcsú” szopizás után) elfordult tőlem és onnantól csak félálomban hajnalban,sötétben tudtam szopiztatni, „becsapni” de amint rájött mi történik, már csak a cumisüveget fogadta el. Nem az ízével volt a gond, mert cumisüvegből (fejni kezdtem) simán
    megette.

    1. kérdésem: lehet-e a kezdeti nehézség miatt, hogy elfordult a szopizástól, peidg a legtöbb esetben azt hallom, hogy általában nehéz elválasztani a babákat?
    Beleszeretett a tápszerbe, 5-6 hónaposan már napi 800-900 ml-t megevett, és 8300 g volt fél évesen.(72 cm). Elkezdtem a hozzátáplálást ami kezdettől fogva a mai napig nehéz.elutasított mindent, és még mindig! MEgintcsak nem az ízekkel van a gond, mert cumisüvegből BÁRMIT megeszik, amit leturmixolok, csak kanállal ne kelljen! maximum 100 g-ot van türelme kanállal megenni, ha éppen olyan kedve van (és inkább főzelék, nem
    édesség). Viszont ha eszünk, mindig az ölünkbe akar ülni, meg is csócsál mindenfélét(sajt, sonka, stb.), de utána kiköpi, nem nyeli le. SOHA még SEMMILYEN darabos ennivalót nem nyelt le, nem majszolt el (sem banán, sem kiflicsücsök, sem keksz, stb.)! Ha már 4 órája nem evett, akkor sem. (nyáron mindig követelte a fagyizóban a tölcsért, de mégcsak a szájába
    sem vette, csak összetörte!)Ma kért a hámozott almából, leharapta, kiköpte. kért kölesgolyót, hogy ledobja és széttapossa 🙁 A levesekből is csak a lé érdekli, és inkább csak akkor ha azt látja, hogy a miénk. Ha neki kínálom akkor nem annyira akarja megkóstolni. Miután szépen fejlődik (11 kg és 86 cm) a védőnő és a gyerekorvos sem tudnak már igazán mit mondani.
    Fontos még leírnom, hogy nagyon érdeklődő baba és azt látom, hogy az evés, mint olyan számára egy teljesen felesleges időtöltés! Az evés mennyisége is ezért teljesen változó! Ha evés közben meghallja pl., hogy kinnt ugat a kutya a szomszédban, akkor kilöki a kezemből a cumisüveget és már rohan az ajtóhoz, hogy vau-vau. Ha valaki csenget, ha megszólal a telefon, ugyanez… Ha idegen helyen vagyunk, volt hogy 6-7 óráig nem evett semmit, annyira
    lekötötte a sok érdekesség! ÉS még cumisüvegből sem eszik meg többet 1 alkalommal (pl. főzelék vízzel higítva, hogy átmenjen a nagy lyukú cumin), mint 200-240 ml, kivéve elalvás előtt, akkor 300 ml. (emiatt persze ébred is éjjel enni 2-3x, de ez egy másik téma) Még fontos lehet, hogy 5,5 hónapos kora óta gyakorlatilag folyamatosan jön foga, már kinn van 12 db!

    2. kérdés : mi lehet az oka a darabos ételek teljes és a kanál többszöri elutasításának?

    3. miért ragaszkodik ennyire a cumisüveghez?

    4. elvigyem-e valamilyen szakorvoshoz, esetleg pszichológushoz az evés miatt?

    az a gondom, hogy ilyenről, hogy semmi darabosat nem eszik, nem nyeli le, még nem hallottam és a környezetemben sem senki.

    Előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      A gondot az okozta, hogy a cumisüvegből könnyebb szopizni, ezért kialakult az ún. cumizavar, amikor a baba szívesebben fogadja a cumisüveget, mint az anyamellet és emiatt az anyamellet idővel elutasítja.

      1. Nem a kanállal van a gondja, hanem nincs türelme kanállal enni. Egyedül még nem tud ilyen kis korban kanállal enni, ha te eteted, akkor meg már nincs hozzá türelme. Kapjon minél több darabos ételt, amit kézzel megehet, ehhez itt találsz útmutatót, hogyan tudod rávezetni: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese
      Egyébként egy adag 150-200 gramm, nem szükséges ennél többet ennie. Persze, ha magától kéri, akkor ehet többet, de elvárni nem szabad tőle, pláne nem erőltetni. Nem emiatt ébred éjjel, hanem a fogzás miatt (igen, ez olyan, hogy hónapokon át folyamatosan jönnek a fogak, amíg ki nem jön az első 20)

      2. Valószínűleg a türelmetlenség mellett ebben is a fogzás zavarja kicsit, mert a pépek csípik az ínyét. Evés előtt fogzáskönnyítő géllel kend be az ínyét, ez sokat segíthet.

      3-4. Szerintem nem a cumisüveghez ragaszkodik, csak a kanálhoz nincs türelme.
      Hozzáteszem, sok olyan kisgyerekkel találkoztam már, akik másfél éves korig nem igazán kedvelték a darabos ételeket, aztán megkedvelték. Egyetek minden nap több alkalommal együtt, közösen egy asztalnál megterítve, hosszú távon ez is motiválja őt, hogy úgy egyen, mint a felnőttek. Ha már tünete nincs mellette az evéssel kapcsolatban, a mozgásfejlődése is korának megfelelő, akkor nem szükséges emiatt orvoshoz fordulni. Ha másfél éves korban sem fogadja el egyáltalán a darabos ételeket, félrenyeli, nem rágja meg, akkor érdemes megmutatni orvosnak.

  • Szilvi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Februárban lesz 3 éves a fiam. Másfél hónapja jár családi napközibe, heti két alkalommal. Mivel a férjem elvesztette az állását, így nem biztos, hogy a jövőben tudjuk fizetni a napközit, ezért gondoltam, hogy beiratnám óvodába. A probléma csak az, hogy a bölcsibe gyakran bepisil, ezzel tiltakozva, mert itthon már nincsenek ilyen problémák. Mindig mondja, hogy nem akar bölcsibe menni, még mindig sír ott, viszont úgy látom, hogy már nem olyan félős és sírós mint azelőtt, közvetlenebb és barátságosabb az emberekkel. Lehet, hogy a két alkalom kevés, mert nincs rendszeresség? Vagy tényleg nem akar bölcsibe járni? Elképzelhető, hogy lelkileg még nem érett meg erre? Az oviba így be sem fogják venni? Vagy ki kéne vennem a bölcsiből és várni még egy fél évet az ovival is? Ebben az esetben csak attól félnék, hogy mivel az ovikba nincs beszoktatás, megint egy „traumát” élne át, hisz ha megint kiszakad a közösségből, elszokik az egésztől és a nulláról kezdjük majd újra. Talán most valamennyire már hozzá van szokva. Ő nagyon érzékeny gyerek. Olvastam, hogy a bölcsi kezdetekor vagy kistestvér érkezésekor előfordulhat, hogy visszaeshet a szobatisztaság és az okot kell orvosolni. De azt hogy kell? Mióta bölcsibe jár, azóta elég vad és dühöngő is. Mit tegyek, hogy jó legyen neki? Bölcsi, ovi, egyik sem? Egyébként bárhova nagyon szeret menni, csak vagy apa vagy én maradjunk vele. Úgy a bölcsit is imádná.
    A másik kérdésem, hogy a 10 hónapos lányomon azt vettem észre, hogy tud mászni (fel is áll), de még mindig a kúszást részesíti előnyben, mert az gyorsabb. Erről viszont azt hallottam, hogy ha kimarad a mászás, akkor tanulási nehézségei lehetnek később. Igaz ez?

    Köszönettel
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      A fiúk általában később érnek, mint a lányok, valószínűleg számára is kicsit korai még a bölcsi, azért reagál így erre. Ha most van rá mód, hogy a tanév további részében otthon maradjon, azalatt ő is sokat érne és szeptemberben sokkal érettebben szokna be az oviba.

      Amikor a kicsi megtanul egy mozgásformát, kezdetben abban még nem elég hatékony, ezért egy darabig még keveri az előzővel, de ez nem gond, ez nem azt jelenti, hogy nem fog mászni, csak azt, hogy most még egyelőre kúszni tud hatékonyabban, de idővel ki fogja kísérletezni a hatékonyabb mászást is.

  • Klári

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szeparációs szorongás és munkába állás

    Kedves Ági,

    Igyekeztem figyelmesen végigolvasni az összes cikkedet mindkét fenti témában, azonban a szeparációs szorongás és munkába állás összefüggéseiről/kapcsolatáról nem találtam említést.
    6 hét múlva, a gyerkőc 7 hónapos korában visszamegyek teljes munkaidőben dolgozni, egy másik városban, így még egy költözés is előttünk áll. Rá napközben dadus (a szomszéd néni – más családtag, etc. ugyanis nem elérhető) vigyáz otthon, az ebédidőmben pedig mindennap be fogja hozni szoptatni hozzám. (Az összeszoktatásra 3 hetet szántunk.)

    Mivel ebben az esetben nem csak 1-2 órára szaladok el majd otthonról, mire figyeljek majd az általad már korábban, a szeparációs szorongásnál leírtakon túl?
    Ilyen körülmények mellett hogyan enyhíthetem (enyhíthető-e) a gyerkőc – egyébként most 6 hónaposan már meg-megjelenni tűnő – szeparációs szorongása?

    Nagyon sokat segít a válaszod, köszönöm előre is, üdv, Klári

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ilyen esetben az a legjobb megoldás, amit választottál, hogy a kicsi otthon marad és oda jön hozzá valaki, aki vigyáz rá. A fokozatos, 3 hetes hozzászoktatás is tökéletes, ennyi idő alatt meg fogja szokni a kicsi, hogy más is ott van, így nem igazán lesz gondotok a szeparációs szorongással, mert ebben a korban még könnyebben hozzászoknak egy ilyen helyzethez a babák, mint 8-9 hónapos kor után.

  • Gyöngyi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom jövő héten lesz 17 hónapos.
    A napirendünk már rég beállt.
    Az alvás az ami az utóbbi hónapokban megváltozott.
    Nyáron még 1 órakor le tudtam rakni délután és így este 9- kor már aludt.
    Most jó ha 2-kor le tudom rakni ès így csak este 10- kor fekszik.
    Reggel 1/2 8- 8 között ébred.
    Ezt annak tudom be, hogy minél idősebb annál többet tud ébren lenni.

    Kérdésem:

    Nem késő Neki az este 10 óra ?
    Próbálkoztam előbb, de nem alszik el.
    Egyébként, ha álmos Magától alszik vagy egy kis simogatás kell.

    Másik kérdésem:
    Januártól visszamegyek dolgozni heti két napot.
    A Nagyik fognak rá vigyázni.
    Akkor lesz 18 hónapos.
    Nem fog sérülni lelkileg?
    Most szoktatás van a Nagyikhoz, hogy ne érje sokként meg ha januárban élesben ott kell hagynom.

    Köszönöm a válaszokat.

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Nem késő az este 10 óra. A lényeg, hogy összességében van napirendje és éjjel is, nappal is jól alszik.
      Ne aggódj, nem lesz semmi baja, ha a nagyik vigyáznak rá. Ha fokozatosan összeszokik velük, mire munkába állsz, jól fogja érezni magát náluk.

  • Veronika

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 3 hónapos koráig felesben kapta az anyatejet és a tápszert, utána sajnos nem volt több tejem és csak tápszert kapott. Már ekkor sem volt hajlandó elfogadni semmilyen folyadékot a tápszeren kívül és ez mind a mai napig így van, pedig már 4 hónapos kora óta hozzátáplálok és most 8 hónapos!
    (Van megfelelő mennyiségű pisis pelusunk!) A szilárd ételek terén nem válogatós, elfogad mindent, amivel kínálom. A folyadékkal azonban hadilábon állunk. Mindent kipróbáltam és folyamatosan próbálkozom. Kezdtem a babavízzel, aztán jött a csipkebogyótea, az édesköményes tea. Egyik sem kellett neki, így próbálkoztam babáknak adható gyümölcslevekkel hátha ízlik neki vmelyik, de sajnos nem. Következett a Hipp féle filteres és granulátumos tea, nem fogadta el. Próbáltam neki adni abból a gyümölcsteából, amit én iszok még egy kis cukrot és citromot is raktam bele neki, de nem hajlandó meginni! A tejpép sem kell neki. A szilárd ételek, főzelékek után sem iszik, csak tápszert. Ilyenkor kicsit hígabbra készítem, hogy „vizesebb” legyen, mert nem éhes. Az almakompótot úgy adom neki, hogy hozzáturmixolom az összes vizet, amiben főztem, így abban sok a folyadék.
    A másik gondom, hogy sokszor eszik keveset és mivel nem eszik annyit vacsorára sem, amennyivel kihúznánk reggelig, így a következőképpen néz ki az éjszakánk: vacsi után fél9-9 között elalszik, éjfélig alszik, majd 2-3 óránként kel inni tápszert. (100ml) Mivel napközben elég keveset iszik, így éjszaka pótolja. Úgy tudom, kb fél liter tápszerre van szüksége egy ekkora babának a szükséges vitaminok miatt és nekünk ez az éjszakai ivás miatt van meg. Ezért nem is próbálkoztam éjszaka teáztatni.
    Nagyon tanácstalan vagyok, mit tehetnék, hogy elfogadja az innivalót? Természetesen tömni sem akarom, egyen annyit, amennyi jólesik neki, de így meddig fogunk még éjszaka tápszert inni? Nem fáradság, mert utána rögtön visszaalszik, dehát mégiscsak 8 hónapos már! 🙁 Egyébként boldog, kiegyensúlyozott, okos baba. 8700g és 73cm 🙂 Nagyon várom a válaszodat! Előre is köszönöm a segítséged! Veronika

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Nem kell sokat innia! Ebben a korban ha 1-2 kortyot elfogad a tápszer mellett az bőven elég, hiszen szinte minden étele nagy folyadéktartalmú még.

      Az éjszakai tápszer önmagában nem gond, 8 hónaposan még teljesen normális, ha kiszámítható időközönként felébred éjjel a baba és eszik, mert még nagyon gyors az emésztése és gyorsan kiürül a pocak. Ezt idővel kinövi majd, amikor már több darabos ételt eszik.

  • Lilla

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Àgi
    2,5 éves kisfiam elkezdte a bölcsit szeptemberben. Az elején nagyon szerette,de többször volt beteg azóta es a beszktatàst is megszakitotta betegség.
    A reggeli elindulàs és az elvàlàs még mindig nehéz,mindig sirva hagyom ott.
    Napközben viszonylag jol elvan,szépen elalszik csak egyszer egyszer pityereg néha rövid ideig.
    kérdésem az lenne hogy tudom megkönnyiteni neki a reggeleket?
    sokat beszélgetünk a bölcsiről,mindig mondom neki hogy uzsonna utàn megyek érte,ő is szivesen mesél arrol hogy mi törtènik vele,de közben azt is mondja nem szereti, nem szeret ottlenni.
    köszöm vàlaszod!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Nehéz elválni anyától 🙂 Segíthet, ha ilyenkor kicsit eltereled a figyelmét pl. valamilyen kis feladatot adsz neki, mit készítsen el neked aznap a bölcsiben (pl. egy hatalmas nagy tornyot építőkockából vagy egy szép rajzot), és segíthet az is, ha minden reggel játékosan „megbízol” egy plüssállatot, hogy ő vigyázzon rá egész nap és este mesélje el neked pontosan mi is történt vele, ez segít elterelni a figyelmét a kisfiadnak az elválás nehézségéről.

  • Kriszti

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét a segítségedet szeretném kérni!

    Kislányunk 1 éves, kb. 1 hete megváltozott az étkezése.
    Eddig szépen evett minden étkezéskor, most valahogy nem akar enni.
    Pontosabba a tízórai és az ebéd nem kell neki.
    Reggel iszik fél 7 körül 200 ml tápszert, 3/4 10 körül szokott tízóraizni (gyümölcs, gyümölcspüré keksszel), 3/4 1 körül ebéd (főzelék hússal), fél 4 körül 1 puding vagy 1 joghurt, 19-kor vacsora velünk (kenyér vajjal, sajttal, gyerekvirslivel, stb…), majd 21 körül lefekvéskor 150-210 ml tápszer.
    A mai napon éppen nem volt semmi gond, eddig szépen megevett mindent, de 1 hétig ordítás volt a tízórainál és az ebédnél, ellökte a kezem, elfordította a fejét, összezárta a száját.

    Mitől lehetett ez? Talán a fogzástól? Nincs még 1 foga sem sajnos, de egész nap rág, mindent amit csak lehet.

    Vagy ez hiszti, mert nem szeret az etetőszékben ülni?

    Vagy simán ideges volt, mert látta rajtam a nagy erőfeszítést és a kínlódást, valamint az idegeskedést?
    Számíthatunk még ilyen nem-evős napokra?

    Éhes ugyan nem maradt, mert a többi étkezésnél nem volt gond, de megmértük és fogyott is egy picit.

    Mit tegyek legközelebb, ha megint jönnek a sírós nem-evős napok?

    Még annyit, hogy ha Apa itthon van, akkor inkább vele szeret enni, tőlem ilyenkor nem igazán akarja elfogadni az ételt.

    Válaszod előre is köszönöm!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Valószínűleg a fogzás a gond. Evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel és utána pár perccel kínáld meg az étellel és sokkal könnyebben megy majd a dolog.

  • Horváth Brigi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni abban,hogy kisfiam 15 hónapos nagyon eleven gyermek!:)
    Semmilyen játékkal nem tud eljátszani (pedig nem kevés van neki). Nem tud egy helyben megülni mindig menni akar valahova de úgy hogy kísérjem én is. Amikor pedig odaérünk pl. a játékos polcához akkor látszik rajta hogy ő sem tudja mit szeretne hanem szépen leveteti az összes játékot. Persze egyikkel sem játszik utána,hanem megint „útnak” indul. Látszik rajta hogy unatkozik:) Hiába próbálom hogy rajzolok neki vagy leülök mellé és játszunk,nem egyszerűen nem tud megmaradni és „nem mozogni” – egy igazi kis sajtkukac 🙂
    Fogalmam sincs hogy milyen játék érdekelné vagy mit próbáljak vele játszani!? Elgondolkodtam rajta hogy esetleg bölcsibe vinni vagy ilyen családi napközibe egy pár órára. (Bár nagyon nem tudom elképzelni hogy nélküle legyek itthon,nehéz lenne nagyon) Nem azért mert vissza szeretnék menni dolgozni,hanem hogy vele egykorú gyerekekkel tudjon játszani. Egyáltalán ilyen korban igényli már hogy másokkal játszin? A gyerekeket nagyon szereti azt már észre vettem!
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Brigi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Most a mozgás a legfontosabb számára és a felfedezés. Ebben a korban van. Ez pár hónap után lecseng majd és akkor meg is fog ülni 1-1 számára érdekes játéknál, de most a jövés-menés érdekesebb. Menjetek sokat a szabad levegőre sétálni, kismotorozni, dömpert tologatni, játszóterezni! Nagyon rossz időben pedig a lakásban is találj ki sok mozgásos programot (labdagurítgatás, négykézláb kergetőzés, fogócska stb.) Ebben a korban még nem igénylik a babák kifejezetten a társaságot. Ha gyerekek közé szeretnéd vinni, akkor járjatok valamilyen babás foglalkozásra, baba-mama klubba, játszótérre, játszóházba, szomszéd gyerekekhez heti 1-2 alkalommal, az bőven elég ebben a korban, hogy ismerkedjen a gyerekekkel.

  • Andi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Szeretném a tanácsodat kérni alvással kapcsolatban.
    A Babám 8 hónapos , már eljutottunk odáig hogy csak egyszer kétszer kell fel éjszakánként, chamomilla és pulsatilla homeopátiás szert használunk.Hajnalba veszem magam mellé akkor nagyon nyugodtan alszik tovább,a kiságyba többször pörög forog.Mellettem hasrafordul és alszik békésen.
    A nappali alvással tekintetében a kiságyba csak fél órát alszik alkalmanként, ha magam mellett elaltatom a saját ágyunkba akkor több órát is képes aludni ,viszont mivel mászik nem tudom otthagyni hogy végezzem a teendőimet.
    Próbálkoztam hogy magam mellett elaltatom , majd be a kiságyba , de nem hozott változást.
    Ha magától alszik el akkor sem pihen többet. Viszont ha nem alszik napközben 2-3 órát akkor este nagyon nyűgös és nehéz elaltatni.
    Ha leviszem sétálni ott is órákat tud aludni,szívesen lemegyek vele viszont egyre hidegebb van.

    Mit tanácsolsz? Hogyan lehetne megoldani hogy napközben az ágyában tudjon aludni?

    Előre is köszönöm:Andi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ezt a fogzás okozza nála. Ha éjszaka segít, érdemes lenne kipróbálni nappal is a Pulsatillát, illetve arra törekedni, hogy akkor feküdjön le, amikor már nagyon álmos, előtte jól szellőztess ki, mert oxigéndúsabb levegőben könnyebben megy az alvás.

  • Kedves Vivien

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Lányom múlt héten lett 1 éves.Kb. 2-3 hete kezdte el a következő viselkedést:
    Amikor az apja hazajön a munkából és meglátja, akkor elkezd visongani, örülni viszont rögtön elkezd felém mászni és belém kapaszkodik.Ha az apja át akarná venni tőlem elkezd sírni.Kell neki kb 5 perc és utána már semmi gond.Ezt már a húgommal is megcsinálta kétszer.
    Viszont ha a kezemben van, akkor a visítozás elmarad, de hamarabb meg tudja fogni a férjem.
    Meg tudnád mondani mitől lehet ez?

    Előre is köszönöm a segítségedet

    Vivien

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ebben a korban ez természetes viselkedés, a szeparációs szorongás része. Megismeri apát örül neki, ugyanakkor még te vagy neki a biztonság fő forrása. Idővel ki fogja nőni majd ezt. Addig ne erőltessétek, hogy ilyenkor apa átvegye, hadd nyugodjon meg a te öledben és utána menjen oda magától apához.

  • Judyt

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Ági!

    Két kérdésem lenne hozzád.

    Kisfiam most 21 hónapos lesz. Újabban, körülbelül 2-3 hete mániája, hogy az etetőszékben feláll. Az nem zavar, zavart, ha a végén feláll még jó is volt, hogy ezáltal is jelzi,hogy végzett, és mivel nem is hagytuk egyedül, nem is a baleset miatt aggódok elsődlegesen. Sokkal bosszantóbb, hogy most már szinte folyamatosan áll, sokzor meg is billen mire odamegyek,visszaültetni.Mindig elmondom, hogy nem szabad, visszaegitem. KOrábban mondtuk,hogy üljön le, volt,hogy az oldalára ült, úgyhogy most már direkt úgy fogalmazok, hogy az aljára, dugja ki a lábát, stb, minél egyértelműbb legyen a kérés… Mielőtt kérdeznéd, mi is ülve eszünk, úgyhogy nem azt látja, hogy anya vagy apa ide oda kapva állva ebédel. Olyan előfordul, hogy ha én végeztem – általában amarabb mint ő – akkor elkezdek mosogatni, vagy elpakolkni a konyhában. Van valami javaslatod? Gondoltam, hogy ültessük az asztalhoz, de hiába toltam oda a széket közvetlenül, nem segit. Kisasztal nem fér el a pár m2es konyhában 🙁

    Másik kérdés szobatisztaság… Nemrég vettünk egy bilit – javaslatodra -, hogy legyen itthon, ha érdekelné. Hát nem kellett sokáig várnimivel mindig jön velünk a wcre, szinte rögtön kiszúrta a bilit. Magyaráztuk mire való, rá akart ülni, mikor egy alkalommal a pelust is levettük belepisilt.Megdicsértük. Azóta kérdezgetem néha, hogy kell e pisilnie, és ami beállt, hogy este a fürdés előtt szinte mindig akar (újabban már a wcre ülne inkább) pisilni. Ennek persze örülök, de közben felmerült bennem, hogy jó-e ez így? Valóban azért pisil,mert kell neki,vagy azért,mert így szokta meg? Volt rá példa, hogy ott ült nem pisilt, rögtön fel is állt, nem is ütettem olyankor vissza.

    Segítséged előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ez az a kor, amikor a kicsinek már nincs türelme az etetőszékhez, lassan el lehet búcsúzni tőle. A kisebbik fiam csinálta 2 éves kora körül, hogy pár hétig csak állva volt hajlandó enni, aztán egyszercsak kinőtte és szépen leült velünk a nagy asztalhoz. Ha nem fér el a kis asztal, ami jó átmenet az etetőszék és a nagyasztal között, akkor egyelőre egyen úgy, ahogy jólesik neki, minél kevésbé foglalkozol vele, annál hamarabb szokik majd le róla.

      A szobatisztaságból ennyi most bőven elég. Nagyon ügyes, hogy már ezt is csinálja 🙂 Ha csinálja, magától érdeklődik, kéri, akkor dicsérd meg, ha nem, akkor sincs semmi gond. Idővel egyre ügyesebb és önállóbb lesz majd.

  • Lina

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Ági!
    Kislányom 21 hónapos, minden reggel és este kéri a tápszert. (Csak azt fogadja el amit újszülött korától eszik) 180 ml-t csinálok, reggel megissza este teljesen változó, legtöbbször pár kortyot csak. Természetesen le tudom róla szoktatni, ha kell. Kell?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Nem szükséges. Ebben a korban még sok kisgyerek igényli az esti tápszert vagy tejet. 3 éves korig ezt kifejezetten ajánlják is.

  • Hajni

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Agi! Eloszor is szeretnem megkoszonni a multkori tanacsodat a nappali alvassal kapcsolatban. Azota sikerult rendszeresseget vinnem es mar napi 2 szer alszik kislanyom del korul altalaban 1-1,5 orat delutan pedig 1,5-2 orat. Koszonom a tanacsod 🙂
    Most szeretnem ismet a segitsegedet kerni. Azota kislanyom mar 8 honapos lett es az ejjeli alvasokkal van gond. Az este ugy zajlik hogy 8kor furdes vacsi es 10korul alszik el. Majdnem minden ejjel elaszik utana fel 12korul felebred majd 1korul fel 3-3 korul 5 fel 6korul majd vegul 8kor vidaman felkel. Az ejjeli felebredesek mindig oriasi sirassal tortennek. Mintha fajna valamije vagy mintha bantanak. Nem tudom miert sir fel ilyen keservesen. 2foga van alul. Van hogy ha simogatom es cumit kap visszaalszik, van hogy ki kell vennem es visszaringatnom es a hajnal 5koruli felriadasnal van hogy meg kell szoptassam maskepp nem alszik vissza.Amugy kiegyensullyozott napkozben mosolyog mindig jokedvu. Igazabol sirkalni nyafogni akkor szokott ha ehes almos vagy bekakilt. Meg akkor ha beuti magat, mert par napja terdelo allasba allt majd felallt. Bizonytalan allas meg de terdelve nagyon sokaig tud „allni”. Ulesbe meg nem tolja fel magat de van hogy ha le akarom tenni befesziti a labat es vagy ulesbe tudom lerakni vagy allni akar. Ha igy csucsul mar szepen tartja magat nem dol el jo par percig. Viszont nem tudom hogy ez art a gerincenek? Meg egy masik dolog. Tegnap elott ota kicsit be van rekedve. Megfazasnak nyoma sincs hideg levegotxsem kapkodott be a kajcsija homersekletere is mindig odafigyelek. Azt olvastam hogy fogzas alatt lehetseges hogy bereked vagy ha szajpenesze van. Szajpenesznek nyoma nincs. Etvagya van jokedvu mas valtozas nincs a rekedsegen kivul. Gondolom a torka nem faj mert ugyanugy sikongat eszik jatszik mint rekedtseg elott. Nem nyugos.
    Valaszodat elore is koszonom!
    Hajni

    • Hajni

      Reply Reply 2014. november 28. péntek

      Bocsi azt meg elfeljtettem hogy maszni se maszik meg csak negykezlabra all. Volt mar egyszer amikor eszrevettem hogy ket lepest megtett de altalaban csak hintazik elore hatra. Ezt van hogy almaban is csinalja es kozben veri a fejet a kisagyba. Kicsit remiszto es nem tudom miert csinalhatja ezt.
      Koszi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Valószínűleg a felső 4 metszőfoga jön. Ezek szokták a legtöbb éjszakai problémát okozni. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, az biztos jele a fogzásnak és valóban, a rekedtség is lehet az. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Horváth Andrea

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kérlek segíts,mert tanácstalan vagyok,hogy mit tegyek.
    Kislányunk 13 hónapos. Mindig is félénk volt,a kezdetektől fogva. Minden zajtól megijedt,számára idegen emberek,ha hozzászóltak egyből sírni kezdett. A védőnő tanácsára elkezdtünk zenebölcsibe járni. (nem hagyom ott,együtt csináljuk)
    Ez jót tett, a zajoktól való félelme teljesen elmúlt, az emberekkel még mindig tartózkodó. Sajnos csak heti 1 alkalommal van a bölcsibe,így amire újra megyünk mindig elölről kell kezdeni…
    A gyerekekkel sem játszik el,ha vki közeledik hozzá sírva fut hozzám.
    Senkinek az ölébe nem.megy oda,nem fogja.meg a kezét,ha én ott vagyok akkor kb fél óra múlva már ismerkedik,de nekem ott kell lennem.
    Ha hozzászólnak sír!
    Miért lehet ez? Mitől viselkedik így?

    Köszönöm a választ!

    Horváth Andrea

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Valószínűleg ő eleve introvertált, zárkózottabb típus és emellett még az életkori bizalmatlanság is megvan benne az emberekkel szemben. Nem kell erőltetni, hogy barátkozzno, elég, ha mentek emberek közé, az öledből figyelgetheti őket, aztán később majd megjön a bátorsága is. Minél többet mentek emberek közé, annál hamarabb.

  • Nikcsi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Írtam már Neked, akkor bejött a tanácsod!  Így hát megint Hozzád fordulok!
    1: Kislányom 3 éves lesz, már oviba jár! Alváshoz még kell a pelus. Honnan tudom, hogy elhagyhatom (először) a du-i alvásnál? Mert előfordult már 3x is, hogy apa elfelejtette ráadni, és akkor nem pisilt be. Viszont, ha van rajta, akkor teli van!

    2: A kaka még nem megy wc-be, (nem akarja), inkább visszatartja. Pelus kell neki. Hogyan tudnám rávenni, hogy azt is a Wc-be kell?!
    3: Mikortól „kellene” leszoktatnom a cumiról? Vagy még korai ez?! Mostanában, ha hiszti van, vagy nem sikerül valami, (de ha csak rászólok valamiért, akkor is) egyből a cumihoz „menekül”, attól megnyugszik (van egy alvós állata is).

    4: Illetve az utolsó kérdés:
    Családi napközi után most ovis szeptember óta. A probléma már a családi napköziben is fenn állt: nem hajlandó megszólalni és nem igazán játszik! A közös foglalkozásokban sem igazán vesz részt, inkább csak nézi. Ha próbálnak neki segíteni, görcsössé válik. Van tornaórájuk is, ott sem lehet rávenni bizonyos dolgokra: pl. nem fogja meg a labdát, csak ökölbe szorított kézzel… vagy nem hajlandó a hátára feküdni… (Pedig itthon labdázunk, stb, semmi gond nincs). Azt mondják, látszik rajta, hogy szívesen csinálná ő is a feladatokat, de valami gát lehet benne, amit nem tudom, hogy lehetne feloldani?! Néha napközben elkezdi a sírást, nem tudják mitől, de könnyen megvigasztalható! Viszont jól érzi ott magát, úgy vettem észre, szívesen megy!
    Mi a véleményed a szelektív mutizmusról? (egyébként is szégyenlős, nehezen oldódó, de otthon sokat beszél, énekel, mondókázik, viszont idegenek előtt nem igazán).
    Ma pl. elmentünk vele sapkát venni, és nem volt hajlandó felpróbálni a sapkát csak úgy, hogy ha nem látta az eladó. (el kellett vele bújni). Az oviban sem beszél, csak velem, ha megyek érte, és csak akkor, ha azt hiszi, nem hallják a többiek… Viszont van egy szomszédunk, akit meg kifejezetten szeret, beszél hozzá, át akar menni mindig hozzájuk…
    Meddig lehet ezzel várni, és mikor kell gyerekpszichológushoz fordulni? Nagyon szeretnék neki segíteni, hogy feloldódjon, hogy jól érezze magát, ne szorongjon ennyire… Biztos neki is rossz ez.

    Válaszaidat előre is köszönöm,
    Niki

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      1. Próbáljátok meg, hogy nem adjátok rá délutáni alvásnál, és ha nem pisil be, akkor nem kell többé ráadni.
      Mivel ilyenkor a kicsi éberebben alszik, mint éjjel, ezért tudatosan is, ha érzi, hogy van pelus, bepisil, de ha nincs és már képes szabályozni, nem pisil be.

      2. Ezzel kapcsolatban a legjobb stratégia, ha egyáltalán nem foglalkozol vele. Minél inkább erőltetik, hogy ne pelusba menjen, annál inkább szorong a kicsi és visszatartja a székletét.

      3. A legtöbb kisgyerek magától elhagya a cumit. Ha viszont erőltetik, akkor még jobban ragaszkodni kezd hozzá, mert ezzel nyugtatja meg magát.

      4. Valószínűleg ő veleszületetten introverált típus, tehát ismeretlenek között társaságban nehezen oldódik fel, otthon, ismerős környezetben viszont jól érzi magát. Mivel ez a szorongásos probléma több területen jelentkezik nála és a kakilással kapcsolatos probléma forrása is a szorongás ezért érdemes lenne gyermekpszichológushoz fordulni vele már most.

  • Berni

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Ági!
    Először is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy lehet Tőled kérdezni, és egyben gratulálok a díjadhoz.
    Kislányom 6 hónapos, 6 kg és 64 cm, természetes úton született. Már 3 hónaposan hasra fordult, és utána egyből vissza is, fejét 4 hónaposan szépen tartotta, kezeivel is aktív, már gurulva „közlekedik”. Kb. 3 hónaposan állapították meg, hogy kis és közepes mértékű refluxa van, de mivel gyarapodott/ik, nem foglalkoztunk vele. Kb. ezzel egy időben jelentkezett nála remegés, ami azóta elmúlt, ill. a szája, orra, szeme időnként ráng (naponta többször, de nem huzamosabb ideig, csak egyszer egy alkalommal), ez azóta is megmaradt. Voltunk neurológusnál 2 hónapja, aki végzett eeg-t, kért vérvételt és reflexvizsgálatokat is csinált, minden rendben volt, szerinte egy rossz szokás és ki foga nőni. De nekem nem tűnik tudatosnak a rángás és még nem is múlt el, kérdésem az lenne, hogy valóban van ilyen, hogy egy rángás (esetleg tikkelés?) ilyen kicsi korban rossz szokásként kialakul? Mivel a gyerekorvosunk is mindig megnyugtat, hogy nincs semmi gond a lányommal, nem is igazán tudom, hogy foglalkozzak-e ezzel, és ha igen, merre induljak. Kíváncsi lennék a véleményedre.
    Vannak egyébként fura dolgai, pl. többször láttam már nála, hogy időnként meghatározott „koreográfia” alapján rúgkapál időnként: kettőt-hármat rúg a kezével és a lábával, majd hirtelen maga mellé csapja a kezét és megállítja a lábát, vagy keresztezi maga előtt a karjai. Ez normális-e? Amikor a neurológusnál voltam, ezt a szokását még nem vettem eszre, csak az elmúlt hetekben.
    Várom válaszod és köszönöm!
    Berni

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ezek teljesen normális viselkedések, amik részben abból adódnak, hogy a kicsi még nem tudja kontrollálni a mozgását, részben meg abból, hogy fejlődik az izomzata, az idegrendszere és emiatt vannak ezek a gyors rándulások. Ezek idővel tényleg elmúlnak majd, ahogy egyre ügyesedik.

  • Szántai Nóra

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági,

    a kislányom napokon belül egy éves, alapvetően jókedvű, mosolygós, egészséges baba. 6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást,elég szépen haladunk, mert MINDENT szeret, nem volt még olyan, hogy bármire is nemet mondott volna. Sőt! Olyan mohósággal vesz, markol magához minden ételt, habzsol, mintha napok óta nem kapott volna enni. Szinte minden étkezés sírással ér véget, mintha soha nem lenne elég neki, amit kap. Pl. uzsira benyom 1 banánt, 1 körtét, 1 negyed narancsot és még mindig kérne. Már csecsemőkorában a cicin is ezt csinálta, igaz akkor valószínűleg tényleg nem jött elég tej neki. (5 hónapos koráig csak anyatejet kapott) Lehet, hogy azért ilyen mohó most, mert akkor sosem tudott annyit enni, mint szeretett volna? Mit tehetnék, hogy lassan, nyugodtabb evésre szoktassam?

    • Szántai Nóra

      Reply Reply 2014. november 28. péntek

      Válaszodat előre is köszönöm,
      Nóri

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Élvezi az evést, nem bírja abbahagyni, van olyan baba, aki eleve ekkora étvággyal születik 🙂 Semmi nem történik, ha kicsit többet kap és, ha egyre több darabosat eszik, mert az jobban eltelíti a pocakot.

  • Csilla

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 3 éves,óvodás. 2 éves korától bölcsödébe is járt. Az a gondunk, hogy kaparja a bőrt az ujjain, ezt már elég régóta. Most kb 1-1,5 hónapja már lerágja, vagy letépkedi a körmeit is a kezén.
    Mit csináljunk vele, hogy abbahagyja?
    A bölcsödében is szeretett, és az óvódában is, itt egy kicsit tovább tartott a beilleszkedés.
    Köszönöm!
    Csilla

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 30. vasárnap

      A kisgyerek mindig a belső feszültségét, a szorongását vezeti le ezekkel a tevékenységekkel, tehát nem leszoktatni kell erről, mert a beslső feszültség attól még megmarad, hanem megnézni, mi okozhatja a szorongását (Milyen változások történtek az életében? Hogyan viselkedik közösségben? Mennyire tud oldottan viselkedni a gyerekek között? Milyen a kapcsolata az óvónénikkel? Bízik-e bennük? A szobatisztasággal milyen a viszonya? Maga szokott rá? stb.) Ha ti nem találjátok meg rá a választ, érdemes nevelési tanácsadóhoz fordulni.

  • Dorka

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Àgi,
    Nagyon köszönöm az eddigi válaszaidat. Azt szeretném kérdezni,hogy a kisfiam 15 hós és még igény szerint szopizik (ez napi 1-2 alkalmat és éjjeli szopit jelent)
    1. Szeretnék elutazni 2 napra, addig apával lenne. Még soha nem voltunk egymástol külön pár órás bölcsit leszámitva. Nagyon megviselné az elutazásom mivel addig nem lenne szopi?
    2. A másik kérdésem pedig még az lenne, hogy mivel jön a tél, elég ha kapja a D vitamin cseppeket vagy ajánlott emellé valamiféle vitaminkészitményt adni?
    Köszönettel: Dorka

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      1. Mindenképpen tartsatok előtte egy pár napos próbát, amikor apa vigyáz rá, ő fekteti le este, ő van vele éjjel, valószínűleg az első alkalom nehezen fog menni, de aztán hozzászokik majd. Ha egyébként napközben szokott apával lenni, akkor önmagában az, hogy pár napot vele tölt, nem fogja megviselni.

      2. Ha változatosan táplálkozik, akkor nem kell vitamint adni.

  • Tündi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági,

    15 hónapos kisfiunk kb 1 hónapja elkezdett mindent ütni, amikor nem tetszik neki valami.
    Ez még kezelhető is nála, de elkezdte a saját fejét is ütni.
    Néha látszólag ok nélkül, néha feszültséglevezetésként, néha azért, mert nem az van, amit ő szeretne, de lényegében mindig olyan esetben, amikor nem tetszik neki valami.
    Egy időben bepróbálkozott azzal is, hogy minket üt, de ez egyszeri alkalom után abbamaradt apánál és nálam is.
    Kérlek, segíts, hogy hogyan kellene a saját feje ütögetésére HELYESEN reagálnunk, mert ezt nem szeretnénk tovább tehetetlenül nézni! Mi áll ennek a hátterében??

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      A kicsi még nem tudja szabályozni az indulatait és ilyenkor néha másokat üt, néha saját magát, ez a dackorszak természetes velejárója. Ilyenkor öleld meg, közben lélegezz mélyeket, ezzel segítesz neki megnyugodni és megmutatod neki vele azt is, hogyan tudja ő is lenyugtatni saját magát.

  • Fruzsina

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági,

    A dackorszakos anyagod nagyon sokat segített nekem de erre az egy dologra nem találok megoldást.
    2 éves a kisfiam és pici kora óta vannak gondjaink az alvással.
    1 éves volt mikor először átaludta az első éjszakát. Az elalvással nincsen nagyobb gondunk 1-1,5 éves kora között szépen elaludt egyedül a saját ágyában miután letettem. Aztán elkezdtem neki mesélni mert már nem tudott egyedül elaludni, igaz egyre hosszabbra nyújtja a mese időt de ha összebújok vele az ágyába és úgy mesélek neki akkor 30-40 perc alatt elalszik.Kb. 3-4 hónapja lecseréltük a rácsos ágyát egy 120*80 leesés gátlós ágyra, azt hittem ezzel megoldódnak a gondjaink. Az a baj, hogy éjszaka pici kora óta felébred. Most 3-4 hónapja ott tartunk, hogy éjfél körül elkezd szólongatni engem és mondja, hogy szeretne átjönni az én ágyamba, ha nem megyek be hozzá sokáig akkor elkezd sírni, hisztizni.
    Ha bemegyek akkor hosszas huza vona után vissza tudom altatni kb. 15 percre és aztán kezdi előröl, hogy át akar jönni…
    Általában áthozom elsőre az ágyunkba, forgolódik,beszél egy kicsit aztán elalszik, de sokszor felébred és nagyon rugdos, bújik hozzánk, mondja, hogy szeret minket. Nincsen szivem visszavinni őt, viszont így elég nyugtalanul alszunk mind3-an.

    Lefekvés előtt 1 órával már nem viháncolunk inkább csendes játékokat jástzunk, megvan a napi rutinja, a lefekvéses rutinja, ezeket szereti is, be is van vonva, Ő választ mesét, Ő oltja le a villanyt. Próbáltam neki a roiboos teát is 2 hétig itta lefekvés előtt de semmit nem változott az éjszaka tőle, ugyanúgy felkel.
    Hogyan tudnám rábírni, hogy aludja végig az éjszakát a saját ágyában?
    Vagy az is jó, ha csak reggel 6-7 körül jön át és akkor összebújhat velünk.
    Cseréljem vissza neki a rácsos ágyát?

    Köszönöm a segítséget.
    Fruzsina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Sajnos a kiságy korai bevezetése ilyen problémákat okozhat. Lehet, hogy önmagában a rácsos ágy visszaadása megoldhatja ezt a gondot.
      De ha mégsem, akkor a legjobb módszer, ha pár napig apa megy be hozzá éjszaka, vele ugyanis kevésbé mernek a kicsik alkudozni és inkább maguktól visszaalszanak.

  • Judit

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom aug. közepén töltötte 3. életévét, szeptemberben kezdte az óvodát. Lelkes volt, szívesen ment, a beilleszkedés a környezetbe könnyen ment (önállóan öltözik, eszik, tudja a mosdóhasználatot…stb). Az ott alvást is saját maga választotta már rögtön az elején. Nagyon társaságkedvelő, barátkozós, fontos neki, h szeressék, nagyon aktív, igényli a mozgást, rengeteg dolog érdekli, de nem túl kitartó a játékaiban. Az óvónénik már az első időkben mondták, h nehéz eset, de meg kell vele találni a hangot.(Makacs, emelt hangot, parancsokat nehezen tűri.) Majd most közel 3 hónap elteltével hideg zuhanyként rám zúdították, h a gyerek tiszteletlen, szófogadatlan, visszafelesel. Ilyeneket mond: „hagyjál békén, te nem, menj innen, általában nem-et mond a kérésekre és az idő előrehaladtával egyre nagyobb ellenállásba kerültek vele szemben..stb Tudni kell, h a lányom igen erős személyiség, akaratos, de hiper érzékeny, mély érzésű, nagyon kreatív gyerek. Most eljutottunk odáig, h sokat sír, nagyon feszült, ellenáll az ott alvásnak, haza akar jönni. Bennünk szülőkben látják a hibát, h neveletlen a gyerek. Véleményem szerint ez a kislány nem érzi magát érzelmileg biztonságban az óvodában, az óvó nénikben sem bízik (bár azt mondja szereti őket), tilalomerdőben kell helyt állnia, elkönyvelték „rossz gyereknek”, teljesen rászálltak, ami alatt azt értem, h folyamatosan fegyelmezik, büntetik, mert az óvó nénik szerint tudnia kell, h a tetteinek következménye van. Rendszeresen külön ülve kell ebédelnie, s a gyerekek előtt szokták a problémákat megbeszélni általában az ebéd közben, mert akkor ülnek és csöndben vannak. Mi evés közben beszélgetni szoktunk, egyébként is igen beszédes és igényli a beszélgetést. Elég válogatós gyerek, s egyszer hallottam, h tukmálták belé a zöldbab főzeléket, s közben arról beszéltek, h mások éheznek és, h ez most a moslékba fog menni…
    Az óvó nénik azt mondják, h náluk a tiszteletlenség nem megengedett és találjunk ki valamit, mert a gyerek viselkedése nem elfogadható.
    Kérdésem az lenne, h mi lehet a kislányban ez az ellenállás az óvónénik felé, hogyan tudnánk neki segíteni abban, h „szófogadó” legyen? Mivel tudnánk a feszültségét oldani? S hogyan értessem meg az óvodával, h nem minden magatartási probléma a családra vezethető vissza és hogy a kislányt hatalmas indulat fűti, aminek a feloldására az nem megoldás, h folyton büntetik. Szerintem túl sok a szabály és túl merevek, amitől egyszerűen feszültté válik. Sokan vannak kicsi helyen.
    A tisztelet hogyan alakul ki a gyerekben? A tisztelet egy elvárható kényszerkötelék, egy egyoldalú dolog, amit csak a gyereknek kell gyakorolnia a felnőtt felé?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Az óvónéni nem várhatja el tőled, hogy hatással legyél a kicsi viselkedésére, amikor te nem is vagy ott vele az óvodában. Természetesen otthon megtaníthatod neki, hogyan kell másokkal beszélni, de gondolom ezt eddig is megtetted. De az oviban nem lehetsz mellette. Sokkal inkább az óvónénikkel van itt a gond, olyasmit várnak el egy 3 évestől, amire ő még nem képes. Én gyorsan elvinném őt ebből az óvodából, de legalábbis ebből a csoportból.
      A tisztelet olyan személy iránt tud kialakulni, aki tiszteletre méltó. Sajnos sok felnőtt egyoldalúan gondolkodik erről, azt hiszik, a gyereknek feltétel nélkül tisztelnie kell a felnőttet, miközben ők nem tisztelik a gyerekeket (pl. tukmálják bele a főzeléket, megszégyenítik a többiek előtt). Sajnos vannak ilyen felnőttek 🙁

  • Ildikó

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!
    Először is köszönöm a Békés Dackorszak tréninget és gratulálok hozzá. Még nem jutottam a végére és máris lenne egy kérdésem. Lányom 1 éves és a distressz hiszti elég gyakran előfordul, de jól kezelhető és egyre kevesebb és jobb. Viszont sokat utazunk kocsival úgy, hogy én vezetek, ő pedig hátul. Eddig szépen eljátszott, de mostanában szinte dühöng a kocsiban. Nehéz, mert nem tudom megnyugtatni semmivel csak ha kivenném… Sajnos nem opció ha alvás időben megyünk, mert ebéd után 2-3 órát alszik, annyit meg nem tudunk autózni. Ha kap valami nasit vagy kiflit azzal jól elvan, de Te is említetted, hogy nem a legjobb megoldás és én sem tartom jó dolognak a kocsiban, de néha kap. A másik variáció, ha videón mesét néz, akkor elvan, de nem tudom ez mennyire jó ötlet. Esetleg valami jó tanács? Illetve hogy hogy kezeljem?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Sajnos ebben az életkorban nehezen viselik a gyerekek az egyhelyben ülést. Mivel, ha ketten vagytok, nincs aki lefoglalja, ezért csak az marad, hogy viszel többféle játékot, amit odaadhatsz neki, nasit, amivel lefoglalhatja magát és hosszabb útra 1-1 korának megfelelő mesét is.

  • Szitás Szabina

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos múlt. A hasáról már többször átfordult a hátára, fordítva még nem sikerült, de már nagyon próbálkozik:-) A gondom, hogy ha leteszem a kiságyába aludni a hátára (mivel hason állandóan emelgeti a fejét), akkor állandóan tekereg, a cumi meg persze kiesik a szájából, így párszor vissza kell tennem, de hosszabb-rövidebb idő múlva elalszik. Mit tehetnék, hogy simábban/gyorsabban menjen az altatás? Vagy hagyjam, hogy mozogjon amennyit akar és elaltassa magát? Csak hát a cumi…. A fő gond, hogy ezzel alszik el, és persze ha éjszaka is megébred, ezt keresi. Már gondolkodtam rajta, hogy leszoktatom. Szerinted érdemes, vagy majd úgyis rövid időn belül eljut arra a szintre, hogy beteszi magának, és akkor nem kell annyit átjárni hozzá éjszaka? Mennyi idős kortól találja meg este a cumit és rakja vissza magának?
    A másik problémánk az alváshoz kapcsolódik (remélem nem baj, hogy ezzel kapcsolatban is kérdezek), teljesen tanácstalan vagyok. A kisfiunk elég rossz alvó. Barnabást este 8kor fürdetjük, majd evés (tápszer), és leteszem a kiságyba. Kisebb korában a bebugyolálás segített az altatásban, mostanában csak leteszem és elalszik (azért néha vissza kell tennem a cumit időközben+ egy kis simi). Viszont elalvástól számítva 3 óra múlva kel (kb 2-2,5 hónapos korától, addig 2kor, vagy 3kor kelt enni, de volt olyan hogy 4 óráig is elaludt). Szinte percre pontosan. Nem értem miért. Ekkor még nem lehet éhes. Próbálkoztam a Suttogó könyvben leírt módszerrel: ébressz, hogy alhass. Vagyis hogy a szokásos ébredés előtt egy órával minimálisan megébreszteni a babát, így kizökken az alvásából, és nem kel ugyanabban az időben. Hát ez nálunk nem vált be. Ugyanúgy 3 óra múlva kelt. Szóval ekkor visszaaltatom, és 2 körül mikor kel, akkor eszik (már csak egyszer éjszaka). Hogyan tudnám elérni, hogy ne kelljen 3 óra múlva, hanem kicsit később? És vajon miért rögzült benne ez a 3 óra ennyire pontosan, mikor régebben enni sem ekkor kelt fel?
    Az is probléma, hogy az etetés után kb hajnali 4-fél5től nagyon nyűglődik. Szinte negyedóránként át kell mennem, visszahúzni a kiságy közepére (ha elvándorolt, egyébként nem mindig) és visszaadni neki a cumit. Állandóan forgatja a fejét (hátán alszik el, aztán átfordítom hasra, mert így jobban alszik), és 1 perc alatt „elhagyja” a cumit. Vajon ez a nyűgösködés mitől lehet? Próbáltam, hogy hátha a foga fáj (egyébként chamomillat kap a fogzásra), adtam neki fájdalomcsillapítót (nurofent) az éjszakai etetés előtt, hátha jobban alszik utána hajnalban. Hát sajnos nem….Fájhat a hasa, ekkor emészti az éjszakai kaját??? Mit tehetnék ez ellen? Próbáljuk ki a gripe water-t? Így összességében egy éjszaka alatt minimum 6-8 alkalommal kell átmennem hozzá, ami nagyon fárasztó, nagyon keveset alszom…

    Előre is köszönöm a válaszod.

    Szabina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      4-5 hónapos kor körül a babák már vissza szokták tudni tenni a cumit, tehát valószínűleg hamarosan megtanulja ezt is. Ha viszont elveszed tőle, akkor nem fogja tudni elaltatni magát.

      4 hónaposan teljesen normális, ha éjjel 3 óránként éhes a baba. Gyors az emésztése és ahogy nő a súlya, nő a tápanyagigénye is, ezért kel most gyakrabban, mint korábban. Ezzel nem szabad trükközni vagy húzni az időt, hanem meg kell ilyenkor etetni.

      Hajnalban lehetséges, hogy kicsit mohóbban eszik, ezért alszik olyan nehezen vissza. Egy alaposabb büfiztetés segíthet ezen. De sokszor be szokott az is válni, ha ilyenkor magad mellé veszed kicsit, együtt alszotok tovább, aztán átteszed az ágyába, amikor felébredsz.

  • bogi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Szia Ági!
    A kisfiam 2,5 éves 1,5 hónapja felköltöztünk budapestre és új csanába jár. Amikor feljöttünk, már majdnem szobatiszta volt. Ritkán pisilt be (3-4 naponta)és az éjszakai alvás után is száraz maradt a pelusa. 2-3 hete viszont szinte minden nap bepisil. van olyan nap, mikor többször is. Régen mondta, hogy pisilnie kell, most meg már kérdezem is hogy kell e és azt mondja hogy nem, majd 1-2 perc múlva bepisil. És néha a pelust is kéri. A csanát szereti, már beszokott (3-4 hét kellett hozzá és sokat sírt), sokat beszél a gondozó nénikről és a gyerekekről, reggel szívesen öltözik, mikor mondom, hogy hová megyünk. A felköltözés váltotta ki belőle? Mit tudok tenni? Hogyan segíthetek a kisfiamnak?
    Előre is köszönöm Bogi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Sok új élmény éri, ezért nem tud annyira figyelni arra, mikor kell pisilnie, ezért csurog be. Ahogy hozzászokik az új környezethez, ez is rendeződik majd.

  • bbutterfly

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom nemrég múlt egy éves és 8 foga van. Lassan 2 hónapja, hogy romlott az étvágya, úgy kell bele imátkozni az ételt, kivéve a szopit. Értem, hogy fáj a foga és emiatt van az egész, de tehetetlennek érzem magam, mert mindenből csak 2-3 kiskanállal eszik és kész. Se főzelék, se a mi ételünk nem kell. Amit többször elfogad az a túrókrém vagy a joghurt, néha a reszelt alma keksszel. Aggódom érte, mert nemrég fogyott is. Adom neki 1 hónapja a Béres cseppet C vitaminnal. Szépen eszik a kezével, felcsipegeti az asztalról az ételt ha olyanja van. Egyedül jobban szeret enni, mintha én adom neki, de a darabos ételt, mondjuk sült krumplit vagy párolt zöldséget is hiába teszem elé, mert lesöpri az asztalról. Bekenném én evés előtt géllel a fogínyét de nem engedi, összezárja a száját. Éheztessem ki és ne adjak neki szopit közben vagy mit tegyek, hogy egyen is normálisan? Mitől javulna az étvágya? Már nem tudom mit főzzek vagy adjak neki 🙁

    Másik kérdésem a kanál használata. Neki szoktam adni, hogy próbálgassa de nem tudom mikor érik meg rá, hogy kanállal egyen. Most még hadonászik, csapkod evés közben, többször leszórja a kaját. Hogyan és mikor kell ezt a tanítást elkezdeni?

    Még egy kérdés. A védőnő azt mondta, hogy másfél éves kor előtt ne adjak tehéntejet, mert ami mostanság tejnek nevezett az nem is tej és ne károsítsuk a gyereket. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Valódi termelői forralt tehéntejet sem adhatok? Nem volt eddig semmilyen allergiája és tejtermére is jól reagált. Vagy ha még szopizik akkor nem is kellene tehéntej? Az íze miatt sem adhatok neki csak hogy többfélével találkozzon?

    Köszönettel: Erika

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ez nem étvágyprobléma, mert akkor az anyatejet sem fogadná el. Inkább a fogzás zavarja.
      A fogzáskönnyítő gél azonban sokat segíthet. Próbáld meg úgy bekenni neki, hogy evés előtt jól megdögönyözöd, akkor kacag, kinyitja a száját és akkor kened be neki 😉

      A darabos ételeket add tovább nyugodtan, azokat, amiket maga csipegethet fel kézzel! Ha nem szereti a párolt zöldséget, kreatívkodj egy kicsit az elkészítés módjával, pl. lehet adni zöldséges szószt a krumplira, tésztára, lehet készíteni felfújtakat bármilyen zöldségből, amit ha kockára felvágsz, akkor jól ehető kézzel.

      A kanálhoz nem mindig van türelme egy 1 évesnek, annyi sok dolga van 🙂 Viszont sokat segíthet a gyakorlásban, ha pl. a kádban, fürdéskor játszotok olyat, hogy a vödörből kell a kádba vizet merni egy nagyobb kanál vagy merőkanál segítségével, vagy ebédeset játszotok, megterítetek a plüssállatkáknak és mindegyiket megetetitek, így játékosan tanulhatja meg a kanalazást.

      Természetesen termelői tejet forralva lehet adni neki 1 éves kortól, ha nem volt allergiája, de ha 1 évesen még szopizik és tejtermékeket is kap, akkor ez nem szükséges. Viszont, mivel sok étel elkészítéséhez kell a tej, ezért 1 évesen be lehet vezetni, ha nem is italként, de ételekbe keverve mindenképpen.

  • Marcsi

    Reply Reply 2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Következő a kérdésem:
    Adott egy 13 hós rettentő nyugis 2 hete sátáló kislány. Júlisban kezdett el heti 1*-1* éjszaka bulizni. (akkor költöztünk, akkor kezdődött a mászás, majd az állás, persze mindeközben a fogai is jöttek.)
    A bulizása alatt 3-4 órás fent léteket értek. (Ilyenkor nem vesszük ki a sötét szobájában van, és egy idő után visszaalszik.) Szeptember végétől November elejéig nem volt ilyen éjszakánk, vagy ha volt akkor fél óra, és aludt is tovább. A kérdésem, hogy meddig tart ez az állapot a gyerekeknél? Hetek/hónapokra számoljak, míg visszaáll arra, hogy elfelejti az éjszakai bulizásait? Vagy ez így marad nála? Illetve mi okozhatja? Most épp a foga? (mégcsak 4 foga van)
    Nappal jól alszik 2,5 órát ebéd után, csak éjszaka van fönn. Eddig heti 1*.
    Köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 29. szombat

      Ezt általában az okozza, hogy a kicsi túlságosan éber lesz éjszaka és mivel ebben a korban fokozottan ingerkereső üzemmódban van, nem tud kikapcsolni. Segíthet, ha nappal tartjátok a napirendjét, minden nap sétáltok a friss levegőn, van lehetősége sokat mozogni, estefelé már nem néz tévét, nem eszik/iszik cukrosat, nem iszik kakaót (ezektől mind éberebb lehet éjjel). Érdemes kifigyelni, milyen napokon jelentkezik nála ez a hosszú ébrenlét. Jellemzően akkor szokott, ha valami miatt mozgalmasabb volt a kicsi napja, túlpörgött ezért éjszaka is felébred, „bekapcsol”, nem tud ellazulni. Ilyenkor segít este vacsora előtt egy csésze Rooibos tea.

  • Szilvi

    Reply Reply 2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!A kislányom 10 hós a problémám,hogy este mikor fürdés után (7-kor) leteszem aludni!Van hogy félór múlva de általában 3 óra elteltével elkezd felsírni!Ilyenkor bemegyek megvigasztalom aztán alszik tovább és félóra vagy óra mulva megint kezdi előröl és ez így megy rendszerint reggelig.Olyan is gyakran előfordul hogy hajnali 1 körül felkel és nem akar vissza aludni ilyenkor megetetem és ha nehezen is de újból alszik.Már próbáltam homeopátiát a fogzásra ha az lenne a baj Nurofent de sajnos nem vált be Próbáltam nem kivenni a kiságyból csak simogatni a hátán az sem volt jó.Velünk aludt akkor is felébredt!Napközben sem alszik sokat max. 2 szer 1 órát!Nem tudom hogy mit tehetnék hogy kicsit jobb legyen!?Az biztos hogy nagyon sokat forgolódik éjjel !Szeretném a tanácsodat kérni!?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 16. vasárnap

      Ha 3 óra múlva felkel, akkor szinte biztos, hogy éhes. Ha ilyenkor nem eteted meg, akkor bár kis idő elteltével visszaalszik, de hamarosan újra ébred, mert még mindig éhes. Próbáld meg, hogy az első ébredéskor megeteted. Ha utána 3-4 óra múlva ébred csak, akkor nyugodtan meg lehet megint etetni. A nappali alvása rendben van, ebben a korban 2×1-1,5 óra a nappali alvásigény.

  • P.Jusztina

    Reply Reply 2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam nyáron volt 2 éves. Azt szeretném kérdezni, mi lehet az oka, hogy mindent dobál? Vannak dolgok, amiket biztosan elhajít, ha a keze ügyébe kerülnek. Ilyen pld. a távirányító, a hordozható telefon, egy játékautó. Most már „szelídült”, eljutottunk odáig, hogy elterelhető a figyelme, pld. Megkérem, hogy keresse meg a távirányítón a piros gombot – ezalatt nekem is van időm odaérni és megfogni a kis kezét, nehogy repüljön a törékeny tárgy. A játékaival kis ideig foglakozik, majd eldobja őket. A könyvekkel ugyanígy tenne, ha hagynám, de említhetnék bármit, amit kézbe vesz. Akkor is eldobja, ha még szeretne vele játszani. Majd visszakéri, és sír, ha nem adom oda (olyan, mint ha nem direkt dobná, hanem mint ha ez egy ösztönös mozdulat lenne – máskor viszont érzékelhető a szándékosság). Nem tudok előtte tányért, poharat hagyni, mert elhajítja. Korábban az étellel teli tányérját is, most már csak az üreset. Poharat csak úgy tudok a kezébe adni, ha én is fogom. Rajzolni sem igazán lehet vele, mert néhány vonalat húz, majd repül a ceruza. Vagyis repülne, ha hagynám. Mindig elmondom, hogy miért ne dobja el. Pld. Eltörik a ceruza hegye, nem tudsz vele rajzolni. Vagy eltörik a kis autó kereke, nem lehet vele játszani. Egyszerű magyarázatok, amiket megért, sőt, előre tudja, mi történik, mégis megteszi. Még nem beszél, viszont babanyelven kiválóan megérteti, amit szeretne. Nem hinném, hogy kevés figyelemben volt/van része. Első gyermek, még nincs testvére, szinte egész nap velem van és az idő legnagyobb részében vele foglalkozom. Tényleg sokat énekelünk, mesélünk (csak könyvből és fejből, mert tv-t nem néz), próbálunk mindenfélével játszani, sokat sétálunk, jó időben kerékpározunk, hintázunk, sok értékes időt töltünk együtt. Ha vendégségbe megyünk, vagy a nagymamához, ott is azonnal megtalálja, ami törékeny vagy veszélyes, majd ha nem vagyok elég gyors, le is hajítja. Nagyon eleven, igen aktív kisfiú.
    A tanácsodat szeretném kérni, mivel léphetnénk előre, mit tehetnénk?
    Előre is köszönöm szépen a segítséget!
    Üdvözlettel: P. Jusztina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 16. vasárnap

      A dackorszakban van, tele indulattal és így vezeti le. A legtöbbet azzal segíthetsz neki, ha rengeteget mozoghat szabad levegőn. Egy kisfiúnak ez a legjobb energialevezető. Ha rossz idő van, a lakásban is inkább mozgásos játékokat játsszatok (lehet kapni pl. felfújható boxzsákot, de lehet játszani négykézláb fogócskát, lehet akadálypályát építeni párnákból stb.)

Leave A Response

* Denotes Required Field