Képtelenség bepelenkázni

Az örökmozgó babákat gyakran képtelenség bepelenkázni. Általában 6-7 hónapos korban kezdődik az az időszak, hogy nem hajlandó nyugodtan megmaradni a pelenkázón a baba, és a helyzet egyre csak rosszabbodik. Lássuk, ilyen trükköket lehet bevetni ilyenkor!

Képtelenség bepelenkázniAmíg nem áll fel a baba, a legjobb megoldás valami jó kis játékot a kezébe nyomni, olyasmit, amit csak a pelenkázón kaphat meg. Fontos, hogy gyorsan határozott mozdulatokkal, türelmesen tegyük tisztába, nyugodt hangon beszéljünk hozzá közben, esetleg bohóckodhatunk is neki, hogy eltereljük a figyelmét a ficánkolásról.

A legnehezebb a helyzet akkor, amikor már fel is áll, nagyjából 10-12 hónapos korban, ilyenkor szinte képtelenség rábírni arra, hogy nyugton maradjon. Ekkor már muszáj trükközni. Megpróbálhatsz olyan tárgyakat odaadni neki, amiről tudja, hogy tiltott dolog, vagy valamilyen ártalmatlan rágcsálnivalót is a kezébe nyomhatsz. Az is segíthet, ha megtanulod az öledben tisztába tenni (tudom, ehhez akrobatikus képességekre van szükség a részedről, de gyakorlat teszi a mestert :o)). A tiltott tárgyak közül érdemes olyasmit kiválasztni, ami nagyon érdekes a baba számára, ami „csinál” valamit, nálunk egy kis műanyag biciklipumpa és a zseblámpa vált be :o)

Lesz egy olyan időszak -ez szinte elkerülhetetlen-, amikor őfelségét semmiképpen nem tudod együttműködésre bírni és mindenképpen állva kell feltöltöztetned. Ilyenkor jön jól a bugyipelenka, amit állva is könnyen rá tudsz adni, de idővel meg lehet tanulni a normál pelenka bekapcsolását is álló helyzetben.

Nagyjából másfél éves korra javulni szokott a helyzet (fiúknál nehezebb). Ennyi idősen már megszokják a pelenkázást, és be is vonhatod a feladatokba, pl. leveheti egyedül a nadrágját, segíthet kinyitni a popsikenőcsöt.

És Te hogyan küzdesz meg a gyerkőccel a pelenkázón?

1 Comment

  • Andrea

    2008. október 05. vasárnap

    Szia!!

    Nagyon jó ez a rovat!!
    Teljesen egyet értek vele!
    S nálunk is ugyan ez a helyzet!!A pelenkázás sokszor rémálom!!Most 21hónapos,de olyan csintalan,megmondja hogy kaki,de mire kiakarom perusozni,elszalad!!Utána vergődik,hogy ne ne ne!!De végül felfektetem a pelenkázóra!!Már mindent megprobáltam adni neki popsikenöstől a mobiltelefonig,de semmi se vált be!!De tudni illik nagyon retteg a méhétől,VAGYIS NEM csak mindig ezzel ilyeszteget engemet mondja juj méhe méhe!!Nah így szóval mindig felfektetem a pelenkázóra,és bekapcsolom a tv minimax megy a mese ,de ő fe lakar ülni,mire én „kicsim nem szabad,neked most fekve kell nézned a mesét,mert akkor nem szeret a méhecske,ő csak az okos fiúkat szereti” így fekve marad jaaaaa pár másodpercig,szóval gyorsnak kell lennem!!De pl volt olyan is hoyg együttmüködött velem,ő adta a perust utána meg a popsikenöcsöt!!Nem mindig csintalankodik közben, de néha igen,de hát nálunk ezek a praktikák!!!!!