Hogyan tanul meg egyedül enni a baba?

A legtöbb anyuka fejében az a kép él, hogy egy darabig majd ő eteti a babát, és amikor már képes magától „szépen” enni, akkor majd megfogja a kicsi a kanalat és gyönyörűen önállóan kanalazza be a főzeléket. Csakhogy a két végpont között van több nagyon maszatos állomás is… Lássuk, milyen út vezet addig, amíg megtanul a baba önállóan enni!

1.fázis: Megfogja az ételt, mindent a szájába tesz

A cumisüvegből táplált babák akár már 5-6 hónaposan megpróbálkoznak vele, hogy ők maguk tartsák a cumisüveget, de még az anyatejes babák is próbálkoznak ebben a korban „irányítani” a szopizást: megfogják, gyömöszölik, a szájukba teszik az anyamellet szoptatás közben. Ennek folytatásaként a hozzátáplálás során 7 hónapos kor körül már néha oda-odanyúl a kanál felé, megpróbálja a szájába tenni, vagy legalábbis elvenni anyától. A cumisüvegből táplált babák ekkorra már maguk tartják a cumisüveget az etetőszékbe ültetve (fontos: soha ne hagyjuk még ebben a korban babát magára a cumisüveggel, akkor sem, ha már stabilan tartja, ez balesetveszélyes!)

6 hónapos kortól egyébként is megfigyelhető, hogy a kicsi már próbálkozik mindent a szájába venni, ezért hamar elérkezik az az időszak, amikor a kanál következik. Ha nagyon érdekli a kicsit a kanál, akkor ő is kaphat egyet a kezébe és megengedheted neki azt is, hogy a kanalával vegyen a tálból.

2.fázis: Ledobálja az ételt

7-8 hónapos kor környékén alakul ki a tárgyállandóság fogalma, azaz ekkor kezdi el kitapasztalni a baba, hogy a tárgyak nem tűnnek el, ha pl. letakarjuk őket, hanem ottmaradnak a kendő alatt. Ekkor kísérletképpen a baba számtalanszor teszteli, mi történik, ha ledobja a dolgokat az etetőszékből, ha mindent kidobál a babakocsiból.

Evés közben ez bosszantó lehet, de jó hír, hogy ha a kicsi újra és újra megtapasztalja, hogy ilyenkor az adott tárgy tényleg visszakerül hozzá, 1-2 hét alatt kinövi ezt az időszakot. Ha valami miatt hosszabb időn át megmarad ez a szokás, azt az okozza, hogy a kicsi megerősítést kapott, azaz az anyuka túl nagy gesztusokkal reagált a dologra (pl. nevetett, vagy hangosabban rászólt), ezért a kicsi újra meg újra ledobálja az ételt, mert tudja, hogy azzal hatást vált ki.

3.fázis: Szétkeni, belenyúl

A legtöbb baba 9-12 hónapos kor között már stabilan tud a hüvelyk és a mutatóujjával fogni, ilyenkor kezdődhet a csipegetős ételek időszaka: kölesgolyó, puffasztott gabona, banánkarika – ezek azok az ételek, amikkel el lehet kezdeni a szilárd ételek kóstolgatását, mert ezek szétolvadnak a kicsi szájában, nem nehéz rágni őket.

Általában ezzel párhuzamosan a főzelékek, pépek szétmaszatolásra kerülnek. Érthető, hiszen a kicsi most tanulja meg, mi különbség a szilárd és a folyékony között és erről nem csak elméleti ismereteket akar szerezni, hanem a saját kezével tapasztalja meg.

Maszatos tevékenység, de annál hasznosabb, ebből tanulja meg ugyanis a kicsi, hogy a kenyeret kézzel esszük, a levest kanállal.

4.fázis: Nem várja ki, hogy megetesd

Az intenzív mozgásfejlődés időszakában, amikor a kicsi mászni, felállni, majd járni kezd, egész egyszerűen nem bír megülni az etetőszékben. Feszeng, nyűgösködik és inkább nem eszik, csak hadd mehessen az útjára. Az a jó, ha ilyenkorra az étkezések javarésze már önállóan zajlik, azaz ő maga bíbelődhet a szilárd falatkákkal és a kanállal.

Könnyű ilyenkor elcsábulni és inkább elterelni a kicsi figyelmét csak, hogy rendesen egyen, de ha engeded, hogy maga kísérletezzen az evéssel és csipegesse a darabos ételeket, egyre ügyesebben eszik majd önállóan. Ha viszont inkább megeteted te és próbálod elterelni a figyelmét valamivel, leszokik arról, hogy maga próbálkozzon és még később is ragaszkodik hozzá, hogy inkább te etesd.

Ha nem szereti az etetőszéket, de még tud ülni, akkor ilyenkor már nyugodtan ehet kis asztalnál, kis széken, és akkor sem kell meglepődni, ha a járást tanulgató baba pár hétig inkább csak állva szeretne enni – semmi baja nem lesz tőle.

5.fázis: Kézzel-villával

Ha hagyják önállóan enni és nem ijesztgetik állandóan az „egyél rendesen édes fiam”-típusú intelmekkel, a legtöbb baba másfél-2 éves korra már gyönyörűen eszik egyedül kanállal, azonban bizonyos ételek még gondot okozhatnak:

  • A levest általában csak 2-3 éves kor között tanulják meg ügyesen és hatékonyan kanalazni a kicsik.
  • A szendvicset általában alkatrészire szedik szét és külön eszik.
  • A húsokat 3-4 éves korig apróra kell darabolni, mert nem tudják rendesen megrágni, könnyen félrenyelik.
  • Néhány ételhez még a kezüket is használják segédletként, ezért másfél éves kor körül már lehet tanítgatni őket a szalvéta használatára is.
  • A villa használatát gyakran előbb megtanulják, mint a kanalat, 1-2 éves kor között már meg lehet nekik mutatni, de válassz biztonságos, gyerekeknek való villát!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Eszti

    2012. január 05. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szeretnék tanácsot kérni tőled mert nekünk már nincs ötletünk mit csináljunk. A kislányom 15 hónapos. Eddig gyönyörűen evett, nem válogatott és szinte soha sem hagyott meg ételt. Mindig mindent megevett gond nélkül. Persze közben a fogacskák megzavarták de amint kibújtak minden vissza tért a régi kerékvágásba. Viszont az elmúlt 2 hétben nem tudjuk megetetni semmivel. Nagyon keveset eszik se egyedül, se úgy ha mi segítünk, se darabosat se pépeset, semmit. Minden kipróbáltunk de amint bele ültetjük az etetőszékbe elkezd hisztizni dobálja magát és elfordul ha csak közelít a kanál. Próbáltuk lekötni a figyelmét de ez sem segített. Az probléma lehet, hogy nem asztalnál eszik és közben néha szól a TV? (sajnos a hely hiány miatt nem tudjuk asztalnál etetni) Mi okozhatja ezt nála? Ez is csak egy ilyen „nem evős ” időszak? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Próbáld meg, hogy nem eteted, hanem maga eszik. Ne etetőszékben egyen, ebben a korban ugyanis sokszor már a lekötöttséget sem szeretik a babák, szívesebben esznek kis asztalnál kis széken, vagy a nagy asztalnál. Ne menjen evés közben a tévé, mert eltereli a figyelmét és rossz szokást alakít ki. Adj neki olyan ételeket, amiket maga csipegethet fel a tányérról és egyetek minél többet együtt, tehát akkor egyen ő is, amikor a család, mert így tanulja meg, hogy az evés nem nyűg, hanem társasági örömforrás. Emellett a hátsó kisőrlők áttörése is okozhat átmenetileg étvágytalanságot, emiatt is lehet most étvágytalanabb.

      • Eszti

        2012. január 25. szerda

        Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! 🙂

  • Alíz

    2011. november 08. kedd

    Kedves Ági!
    A lányom 9hónapos elmúlt. Kenyérdarabkát és kölesgolyót nagyon ügyesen csipeget és eszi…viszont mást nem hajlandó.
    A legnagyobb gondom a főzelékekkel van…semmilyen főzeléket nem hajlandó megenni, sem anyatejjel, se tápszerrel, se gyümölccsel, se magába…
    Egyszerűen kétségbe vagyok esve mert már nem tudom, fogalmam nincs hogyan tudnám rávenni hogy azokat is megegye…
    A gyümölcsökkel nincs gond, azt szivesen eszi mindegyiket.
    Próbálkoztam hogy főtt burgonya cikket adok a kezébe, hogy rágcsálja (mert kicsit megkésve, de most bújik az alsó két foga) de azt sem eszi, sem akkor ha cikkbe adom, se ha kicsi csipegetős darabokra szedem.
    Együtt eszik mindig a családdal, látja amit és ahogy eszünk, de zöldség sosem kell neki…
    Mit tudnék csinálni még, hogy végre egyen zöldséget is?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ági

      2011. november 16. szerda

      A zöldségek annyira nem finomak, van olyan gyerek, aki nem szereti, semmi gond. Kapja azokat az ételeket, amiket szeret, gyümölcsöket, húst és a többit és időként próbálkozz meg ismét a zöldségekkel, illetve próbálj ki változatosabb formákat is a zöldségre (pl. a tésztán szószként meg szokták enni, vagy felfújtként elkészítve, vagy gyümölccsel keverve)

  • csilla

    2011. november 01. kedd

    kedves Ági!az én kisfiam 12hónapos,van 9foga és nem akar rágni csak nyeli a darabos ételt!mikor fog rágni és hogy tanitsam meg hogy szét rágja az ételt?köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. november 15. kedd

      Megtanítani nem lehet rá, ezt utánzással tanulja meg. A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

      • csilla

        2011. november 28. hétfő

        köszönöm a válaszodat!de villával töröm neki és igy is nyeli nem rágja!adtam már a kezébe pufit meg baba piskotát de csak addig rágott amig le harapta és utánna egybe le nyelte volna de le kellett nyulnom mert nagy darab volt.és fuldokolt!!ezért nem tudom hogy csináljam !!

        • Vida Agi

          2011. december 10. szombat

          Igen, először nyeli, de ha mindig kapja, akkor idővel rájön, hogy rágni kéne. Ha mégsem akar semmit megrágni, nem is próbálkozik vele, akkor vidd el orvoshoz.

  • Timi

    2011. október 26. szerda

    Kedves Ági!
    A kisfiam 4 hónapos, evés után csak nagyon ritkán fordul elő bukás, viszont ha hason fekszik és kiemeli magát (amit egyébként nagyon szeret), pár perc után vissza jön neki egy kis étel, pedig evés után soha nem teszem hasra, mindig eltelik legalább 2 óra. Valami gond lehet vele? Pedig olyan szépen kinyomja már magát, hogy majdnem feltérdepel.

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      Ez teljesen normális, mert ilyenkor erőlködik. Minél többet fog mozogni, annál többet bukik is majd a saját mozgásától, ez majd javulni fog, amikor már szilárd ételeket is eszik.

  • Andrea

    2011. október 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Már fordultam hozzád több problémával és mindig praktikus válaszokat kaptam.
    Most olyan kérdésem lenne, hogy a Lapacho teát milyen idős kortól adható a gyermeknek? A kislányom 20 hónapos.
    Sokat olvastam róla, hogy igen sok mindenre jó, én immunerősítésre szeretném alkalmazni.
    Beszéltem a védőnővel és a háziorvosunkkal, de nem tudtak választ adni:(
    Előre is köszönöm:
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      Gyermekeknek nem javasolt ez a tea.

  • Ildi

    2011. október 16. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 15 hónapos. Már egy idő óta az étkezések katasztrofálisak. Csak akkor hajlandó enni, ha van nála valamilyen játék, és azzal elfoglalja magát, közben pedig nyitja a száját. Valahogy leszoktatható erről, vagy idő kérdése és kinövi?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      Ez egy rossz szokás, ami azért alakult ki, mert te eteted, nem pedig magától eszik. Ha ugyanis magától enne, akkor azzal lefoglalná magát. Tehát ne te etesd, hanem adj neki olyan ételeket, amiket maga ehet (elsősorban darabos ételeket, de már lehet kísérletezni azzal is, hogy néha maga kanalazzon) és egyetek minél többet együtt, mert így el tudja lesni tőletek az önálló evés tudományát.

  • Edina

    2011. október 15. szombat

    Kedves Ági!
    10 hónapos kisfiamat szinte csak a Te elveid szerint próbálom nevelni. Ez többnyire sikerül is.
    Pont jókor jött ez a cikk, ugyanis a kisfiam nem hajlandó se enni, se inni egyedül, vagyis evésnél még csak csipegetni se hajlandó. Csak tátja a száját, hogy lapátoljam neki. Próbáltam neki kölesgolyót, ezt-azt adni, de csak félresöpri, szétkeni. Ivásnál is ez a helyzet, nem emeli meg a kezét, hogy igyon, csak szintén a száját tátja. Csak akkor iszik, ha a földön ülve megtalálja az itatópoharát, lefekszik vele, és úgy iszik. Mit tegyek, hogy önállóbb legyen? Se az ételt, se az italt nem akarom megvonni tőle, azzal, hogy majd ha éhes felcsipegeti, ha szomjas, majd megemeli a poharat. Vagy 10 hónaposan még korai ezt elvárnom tőle?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      Még csak 10 hónapos, türelem. Jó úton jártok, mert már kísérletezik, az ivásnál pl. már rájött, hogy fekve tud inni, csak még arra nem ülve hogyan kell ugyanezt. Kapjon minden nap kölesgolyót és más felcsipegethető ételt, nem gond, ha beletúr, lesöpri stb. ezzel is tapasztalatokat szerez arról, milyen az étel, mit kell vele csinálni. És egyetek minél többet együtt is, mert ebből tanulja meg, hogyan kell.