Darabos ételek bevezetése

Újra és újra felmerülő kérdés itt a blogban, hogyan szoktassuk rá a babákat a darabos ételekre. Normál esetben ezzel nem szokott gond lenni, a babák többsége 8-9 hónapos korában már elfogadja a kevésbé darabos ételeket, legkésőbb 1 évesen pedig már ügyesen elrágcsál bármit, ehhez még fogakra sem igazán van szüksége.

Miért nem nyeli le?

Vannak olyan babák, akik köszönik szépen, nem szeretnék lenyelni a darabos ételt. Legalábbis még egy darabig nem szeretnék lenyelni. Általában ez azért okoz gondot, mert a környezetedben már mindenki mondogatja, hogy miért nem eszik már a baba rendes ételeket, miért nem rágcsál már kiflit, ő pedig még nem igazán akar semmit megrágni.

Az első gondolat ilyenkor az szokott lenni, hogy biztosan azért nem akar még a kicsi darabosat enni, mert nincs foga (vagy nincs elég foga) és nem tud rágni. Csakhogy a rágás tudományának semmi köze nincs a fogakhoz. Rágni ugyanis fogak nélkül is lehet, legfeljebb nehezebben megy.

A legtöbb esetben azonban nem szervi okról van szó, hanem rossz szokásról:

1) Ha túl korán kezdték a kicsinél a hozzátáplálást, amikor magától még nem tud ügyesen nyelni, ezért az anyuka gyakorlatilag belapátolja a folyós pépet a baba szájába, neki szinte nyelnie sem kell, ezért a darabos ételek bevezetésekor is passzivitást tanúsít a baba, és nem érti, miért kéne neki itt most „dolgoznia”, rágnia, amikor nem ehhez van szokva.

2) Ha az anya kapkod etetéskor, türelmetlen, gyorsan szeretne túllenni rajta, és a darabos ételeknél sem bírja kivárni, amíg a baba elnyammogja, ezért a kicsi nehezebben nyel, félrenyel, az anya megijed és inkább visszatér a folyósabb ételekre.

3) Sok anyuka kizárólag üveges bébiételt ad a babának majd ezután hirtelen be akarja vezetni a darabosabb és házi ízeket egyszerre. Ilyenkor gyakran nem is a darabos étellel van a babának baja, hanem a furcsa ízű házikoszttal.

4) Ha sokáig szopizik, akár 6 hónapos koron túl is csak anyatejet kap, majd elkezd kanalazgatni, akkor gyakran még jó darabig az anyatej a fő étele, minden mást csak kóstolgat. Ameddig maga a kanalazás is új még a számára, nem eszik meg egy teljes adagot a főzelékekből sem, nem érdemes elkezdeni a darabos ételek bevezetését sem.

A legtöbb probléma elkerülhető azzal, ha a darabos ételek a hozzátáplálás kezdetétől megjelennek a baba ételei között. Ez történhet úgy, hogy eleve BLW-ztek (baby led weaning), vagy úgy, hogy pépeket adsz, de amikor ti esztek a kicsi is odaülhet veletek az asztalhoz és kóstolhat az őket érdeklő és korának megfelelő ételekből (pl. puha gyümölcsök, párolt zöldségek felkockázva)

Beteg lenne? A darabos ételek elutasításának hátterében sok anyuka betegségeket lát, de ez ritkább, mint gondolnád. Nagyon ritkán előfordul, hogy fogzáskor a kicsinek kellemetlen a rágás, még ritkábban fülfájás vagy torokfájás állhat a háttérben – ezek azonban csak átmeneti problémák. Az is előfordulhat, hogy a kicsinek fájt a torka, ezért rosszul esett neki a rágás, és utána egy darabig emlékszik még erre a rossz élményre, és ezért nem akarja elfogadni a darabos ételt.

Ha volt olyan eset, hogy félrenyelt, köhögött a baba, előfordulhat, hogy megmaradt ez az ijedtség nála és ezért nem fogadja el megint a darabos ételt.

Ilyenkor egy kicsit várni kell, 1-2 hétig nem szabad erőltetni a darabos ételeket, aztán fokozatosan újra be lehet vezetni az étrendjébe.

Ha oxigénhiánnyal született a baba vagy korábban hipotón volt, ritkán előfordul, hogy valóban nehezére esik a rágás és a nyelés, mert nem elég erősek az arcizmok, ezen fejlesztéssel lehet segíteni.

Az is sokszor előfordul, hogy a kicsi már elfogadta az ételeket, de átmenetileg elutasítja őket, ennek betegség vagy fogzás állhat a hátterében. Ilyenkor néhány napig, vagy legfeljebb 1-2 hétig visszatérhet a kicsi a szopizáshoz (cumisüveghez), de amint jobban van, fokozatosan újra kínálgatni kell a kanalas ételeket.

Ritkán fordul elő, hogy izomgyengeség áll a háttérben, ez leggyakrabban koraszülött vagy oxigénhiánnyal született babáknál fordul elő.

Hogyan vezessük be?

A darabos ételeket akár már 6 hónapos kortól meg lehet mutatni a babának, de érdemes legkésőbb 8 hónapos korban elkezdeni. Kezdetben a puha párolt zöldségeket, apróra vágott puha gyümölcsöket mutasd meg neki, amiket kézzel fel tud csipegetni. Nagyon hasznos a falatkás hozzátáplálás (ún. BLW) módszer is, ami eleve kihagyja a pépeket és a darabos ételekkel, falatkákkal indít.

Ha üveges bébiételt kap, akkor a megszokott főzelékébe keverj bele kevés villával áttört burgonyát, amit az első alkalmakkor még puhábbra törsz, aztán egyre nagyobbra hagysz.

Ha te főzöl neki, akkor a megszokott főzelékét ne turmixold össze teljesen, hanem csak félig, a többit villával törd össze!

Amikor így már elfogadja a darabos ételt, akkor egyre nagyobb falatokban lehet hagyni az ételeket. A puhára főzhető zöldségeknél fokozatosan át lehet térni a hagyományos elkészítési módra, hiszen pl. a zöldborsót, karalábét, répát könnyen megtanulja megrágni és lenyelni a kicsi.

A húst 10-11 hónapos korig érdemes turmixolni, ezt követően egészen apró darabkákban is adható, de a keményebb húsokat (pl. marhahús, száraz csirke- és pulykahús) még ezt követően is érdemes turmixolni, amíg nem képes megrágni őket (ezekhez már tényleg szükség van őrlőfogakra).

Gyakori kérdés szokott lenni, mikor kaphat kiflit, pékárut, gyümölcsöt rágcsálni a baba. Elsőként a puffasztott gabonákkal (kölesgolyó, buláta, amarant, kukorica) érdemes kezdeni, mert ezeket nehezebb félrenyelni, szétolvadnak a kicsi szájában.

Ha már ezeket szépen eszi egyedül, akkor következhet a puha kenyérkocka, sajtkocka és a többi. A keményebb gyümölcsökkel érdemes tovább várni (pl. alma) és a magokkal, valamint a keményebb héjú is jó vigyázni, mert könnyen félrenyelik a kicsik (narancsmag, szőlőmag, szőlő héja stb.)

Meddig lehet várni?

Nem kell aggódni, ha 8-9 hónapos korban még nem fogadja el a kicsi a darabos ételt vagy öklendezik tőle. Fokozatosan próbálkozni kell és kínálgatni neki először a főzelékben, majd puffasztott gabona formájában. Nem szabad ráhagyni a dolgot a babára: sokan úgy gondolják, hogy kényelmesebb a megszokott módon etetni, ezért nem is próbálkoznak mással, azonban minél később találkozik a baba a darabos ételekkel, annál nehezebben fogadja el őket.

A darabos ételek elfogadása nem függ a fogak számától, fogak nélkül is ügyesen meg tudja rágni a puhább ételeket a baba, csak a húsok szoktak problémát okozni, ezért amíg nincs foga, érdemesebb puha, nem túl szálas húsokat adni, amiket könnyen meg tud rágni.

Ha a baba a kínálgatás ellenére még 1 éves kor után sem tudja lenyelni a nagyobb falatokat, nem végez rágómozgást, érdemes orvoshoz fordulni, különösen ha kisebb korában hipotón volt vagy oxigénhiánnyal született.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

68 Comments

  • Panka

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 és fél hónapos.6 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást,zökkenőmentesen.Semmi nem okozott allergiát a bevezetendők közül és mindent szívesen is fogyasztott Loli,különösen a gyümölcsöket.7 és fél hónapos korától ritkán szopizik,elválasztotta magát,azóta tápszerrel pótolok.6 foga van,4 most készülődik kibújni.A pépes ételt már nem kéri,villával darabosra törtem neki az ételt,hagytam darabosra is,de épphogy csak eszik belőlük.Viszont a mi kajánkért kuncsorog mindíg.Husit is régóta adok neki,de valahogy most semmit nem akar megenni a főtt ételek közül,csak tápszer,banán,körte,keksz,kölesgolyó,kifli.Sajna tápszerből is csak max.130ml,amit egyszerre megeszik,este is,és éjszaka 2x kell neki adnom tápot,de akkor még kevesebbet eszik.
    Kérdésem az lenne,hogy vajon a fogzás miatt nem akar enni rendesen?Vasgy most miért lett ilyen válogatós?És hogy tudom a pocakját tágítani,hogy ne 2,5-3 óránként kelljen neki enni adni,hanem normálisan jóllakjon?Egyébként nagyon szépen fejlődik,csücsül,áll,sokat beszél,tapsol,ezen a téren minden rendben.
    Köszi szépen!
    Panka

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A fogzás okozhat átmeneti étvágytalanságot, ez normális. A pocakját nem lehet „tágítani”, ebben a korban még nem lehet, vannak gyorsabb és lassabb emésztésű babák, ez majd változik, ha már több szilárd ételt eszik.

  • Anyuka

    2011. július 25. hétfő

    Szia Ági!

    Hamarosan 1 évesek lesznek a babáim.
    A darabos ételeket sehogy sem tudom bevezetni, még mindig mindent turmixolnom kell.
    Minden nap próbálkozom valamivel: bulátával, puffasztott rizzsel, babáknak való babapiskótával, kiflicsücsökkel. Ezeket nagyon lassan elnyammogják, de, ha a kiflin van felvágott, akkor már hozzá sem nyúlnak. Sajnos szinte minden alkalommal öklendeznek, ha egy pici darabka is a szájukba kerül. Sokszor előfordult már, hogy ilyenkor az előző etetéssel elfogyasztott ennivalót is viszont láttam. Nem kis meló ilyenkor azonnal átöltöztetni őket és elölről kezdeni az evést…
    Próbáltam már gyümölcs és zöldség darabokat adni, de mivel „csúszós” ezért nem szeretik megfogni. A kissé darabosan hagyott főzelék szintén nem jött be. 🙁
    Mivel mindent pürésítek, így az önálló evést sem tudjuk gyakorolni. Mit kéne tennem?
    Ezen kívül olvasgattam, hogy ebben a korban már ki lehet (vagy kell??) váltani a reggeli tápszert rendes ennivalóval. De mégis hogyan fogjak hozzá, ha ilyen nehézkesen megy? A napi menüjük:
    reggeli: 6-7 között 200-260 ml tápszer,
    tízórai: 9-10 között 180-200 gr gyümölcs,
    ebéd: 12-13 között 200-220 gr főzelék husival,
    uzsonna: 16-17 között: főzelék vagy tejpép gyümölccsel vagy gyümölcs keksszel,
    vacsora: 19-20 között 240 ml tápszer.
    Ez így megfelelő? Szerinted min változtassak?
    Ha a reggelit kiváltom valamivel (pl rántottával) mi az a mennyiség, amivel ugyanúgy jóllakik mint a tápszerrel?

    Mielöbbi válaszodat nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Sok olyan baba van, aki a kiflit simán elrágcsálja, de a főzelékben a pépeset szereti csak. Ez nem gond. Idővel el lehet hagyni teljesen a főzelékeket és kaphatnak csak teljesen darabos, kézzel megfogható ételeket (párolt zöldség, hús stb.)
      Az önálló evést úgy gyakoroljátok, hogy kapjanak kockára vágott ételeket, burgonyát stb. Lehet már kísérletezni a villával is, ha nem szeretik kézzel fogni a gyümölcsöt, a villával evést hamar meg szokták tanulni és nagyon élvezik.
      A reggeli tápszert tényleg el lehet hagyni, kaphatnak helyette gabonapépet, kenyeret, tojást stb. nagyjából hasonló mennyiségben (de mivel ezek laktatóbbak, ezért kevesebb is elég lehet)

  • Marianna

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági,
    Már írtam Neked régebben, hogy nem nagyon megy a darabos étel bevezetése és sajnos ez a mai napig így megy. Nemrég múlt 10 hónapos és amint egy kicsit „nagyobb” darab kerül a szájába öklendezik tőle. Amikor úgy adom neki, hogy a turmixolt ételben van viszonylag darabos, csak villával összetört étel, azt megeszi. A doktor nénink ajánlotta a kenyér héjat, mivel az kicsit masszívabb mint a kifli csücsök, de olyan erővel képes a kis ínyével összenyomni, hogy nagyobb darabok is kerülnek a szájába. ilyenkor megy az öklendezés addig amíg ki nem köpi, van hogy csak egy kis vízzel tudok neki segíteni és így lenyeli. 🙁 Mit kellene tennem? Hogyan segítsek neki? Próbálkoztunk már a köles golyóval azt is inkább csak szopogatja. Amikor nálunk látja a kiflit vagy bármit abból ha tépkedek neki azt el-el csócsálja, de ha már nála van és nagyobb darab kerül a szájába azt köpi is ki öklendezik.
    Előre is köszönöm a segítséged.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Legyél türelmes. Egyelőre kapja csak a villával összetört ételt, és azt amit meg tud enni, ez egyelőre elég. Később, ha majd eljön az ideje, tudja majd enni a nagyobb darabokat is.

  • Kriszta

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos múlt. Érdeklődnék, hogy a cukkininek nem kell kiszedni a magját főzés előtt? A rakott cukkini receptben nincs erre vonatkozó utalás, csak hogy karikázzuk fel. Tehát elvileg nem, de azért szeretnék biztosra menni:).

    köszönöm: Kriszta

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Nem kell kiszedni.

  • kata

    2011. július 14. csütörtök

    Sziasztok

    Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményetek a biztonsági hálós etetőről? Sok helyen árulnak, de nincs a környezetemben olyan, aki használta volna. Az a lényege, hogy párolt zöldséget, gyümit lehet szilárd formában belerakni ebbe a hálóba és a baba összepépesíti az inyével és kiszivja a hálón keresztül félrenyelés kockázata nélkül. Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Láttam már én is ilyet, de szerintem elég pépesíteni, utána pedig elkezdeni először csak kicsit darabosabban adni, amikor pedig már ügyesebb a baba, akkor nagyobb darabosan adni az ételeket.

  • Brigitta

    2011. július 08. péntek

    Üdvözlöm!
    Egy olyan kérdésem lenne hogy a kisfiam 9 hónapos és még nem mertem adni neki darabos ételt első baba így nagyon féltem a fulladás veszélye miatt.Mit tudna tanácsolni hogy hogy kezdjem nála a bevezetést?
    egyébként már 4 hónapos korától kap pépes dolgokat nagyon ügyesen eszik meg hát nagyétkű baba.csak hát azért is félek tőle mert hogy születése óta mohón evett és mindig félre nyelt nem tudom hogy a darabos étellel is ez lesz?
    válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel:Brigitta

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

  • Szabina

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!

    Nem tudom hogy jól csinálom-e a
    10 hőnapos kislányom táplálását.Igazság szerint elbizonytalanodtam.
    Egy nap ötször eszünk.
    Reggelire tápszert iszik, mert már nincs tejem. (Esetleg ezt már ki kellene váltani valamivel, vagy még ez korai?) Tízóraira gyümölcsöt kap kis darabokkal, félig turmixolva. Ebédre főzeléket 1/3 részét villával töröm, desszertként megkínálom kölesgolyóval, babakekszel vagy pufival amit szívesen elmajszol. Délutánra tejpépet kap amibe különféle gyümölcsöket teszek. (Esetleg ezt is csak gyümölcsre váltsam? Vagy még kell hogy kapjon tejpépet?) Vacsorára főzelék + még egy kis tápszert kap. A még darabosabb étel bevezetése kell hogy következzen, de nem igazán merem mert még néha ettől is öklendezik.(Merjek kockáztatni, bízva abba hogy megszokja?) Néha ügyesen rág néha pedig csak nyel. Kérem adjon tanácsot ez ügyben is!
    A puha csőrös pohárból ügyesen iszik, bár én mindig kivettem a szelepet néha játszik vele és leönti magát.( Már térjek át a kemény változatra?)
    Ha van időm mindig olvasgatom az oldalait és próbálom elsajátítani tanácsait. Nagyon de nagyon sok tanácsát elfogadtam és büszkén mondhatom hogy bevált. Köszönöm szépen!
    Várom válaszát!
    Üdvözlettel:
    Szabina

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      A reggelit is kiválthatod már rendes reggelire (kenyér, felvágott, sajt, tejtermékek) és a tejpépet is kiválthatod már gyümölcsre, tejtermékekre, gabonapépre.
      A darabos ételeket elsősorban olyat adj neki, amit maga meg tud enni, felcsipegetni, a főzelékeket pedig kicsit darabosabb formában, idővel megszokja majd, erre magának kell rájönnie.
      Nyugodtan igyon a puha szelepes pohárból szelep nélkül is, nem gond, ha leönti magát, mert így tanul meg majd rendes pohárból is inni (ha már tud így inni belőle kis leöntéssel, akkor áttérhettek a rendes műanyag pohárra)

  • sárgabarackocska

    2011. június 28. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 15 hónapos és főétkezésekre nem hajlandó a darabos ételeket enni. Étkezések között a kölesgolyót nagyon szépen az alsó és a két felső fogával elrágcsálja, az almát, a paradicsomot, a kenyeret, a kiflit stb.. szintén. De ha ebédre vagy vacsorára adom neki az ételt és véletlenül nem úgy turmixolom, hogy teljesen pépes, akkor kiköpködi vagy elkezd öklendezni és elmegy a kedve az evéstől. Amúgy rendkívül jóevő gyerek, mindent megeszik és szép mennyiségeket. Azt hozzá kell tennem, hogy mi nagyon fogzósak vagyunk. Lassan és fájdalmasan jönnek ki a fogak, szenvedünk vele rendesen. Lehet összefüggés? Mit tanácsolsz, mit csináljak? Próbáltam már, hogy a rizst annyira szétfőztem, hogy szinte már pépes volt de még így is kiköpte. Nem akarom siettetni a dolgokat, de 15 hónaposan már darabosan kéne ennie, azt amit mi eszünk. Amúgy azt kapja, csak leturmixolva
    Köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Vannak babák, akik a pépes ételeket pépesen szeretik, mivel ő minden mást megeszik darabosan, ezért nem arról van szó, hogy a darabossal lenne a baja, hanem csak azzal, hogy a főzelékeket így szereti. Éppen ezért adj neki darabos ételeket főétkezésekre is pl. párolt zöldséget, húsdarabokat, krumplit stb. darabosan, úgy, hogy ő ehesse meg, a főzelékeket pedig pépesítsd továbbra is, és próbálgassa ő is kiskanállal megenni.

  • evelin

    2011. június 22. szerda

    Szia Ági!

    Az lenne a kérdésem,hogy 10 hónapos babának lehet adni barna kenyeret is vagy csak fehéret? vagy ajánlod egyáltalán a kenyeret? nincs benne túl sok adalék anyag? a kisfiam nagyon szivesen rágcsálja.

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Nyugodtan adhatsz barna kenyeret, sőt kimondottan ajánlott a teljes kiőrlésű kenyér, a legjobb, ha magad sütöd meg, így biztosan nem lesz benne semmi felesleges „plusz”. Mi ezt a receptet szoktuk csinálni, sima sütőben is megsül és teljes kiőrlésű liszttel is működik: http://www.mindmegette.hu/hazi-kenyer.recept

  • Bakos Miklosné

    2011. június 19. vasárnap

    Kedves Ági!Segitséget szeretnék kérni! Unokám 14 honapos ,okos kislány.Az étkezésével vannak gondok. 8kg.a súlya.Még mindig szopik,és bébiételeket kap.A gond az,hogy ha darabos /villával összetört/ ételt kap,bár szivesen eszik belölle,mégis kihányja.Étkezés után még 1-2 órával is hány 2×3 szor.Gasztroenterologusnál is volt,aki nem talált nála semmi bajt.A bél perisztaltikája is nagyon hangos.Mit tegyünk,hová fordulhatnánk? Köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Mindenképpen egyeztessetek a gyermekorvossal, milyen megoldásokat javasol ő, mert a hányás ilyen gyakran semmiképpen sem normális.

  • Balázs Kata

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági! 14 hónapos kisfiam nem eszi a darabos kajákat! Vagyis, kenyér kocka, felvágott, sajt, stb.. Reggelit szeretnék adni neki, de egy amit tudok adni a tojásrántotta, vagy gyümölcs! 3ik gyerekem de egyikkel sem volt ilyen nehéz! kiflit elrágcsálja, kukit, kölesgolyót néha, túró rudit, kekszet.. de mást nem, a kajáját villával töröm, ha nagyobb darab, a nyelvével turja ki!! Mit tegyek??? Válaszát előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ha ennyi mindent eszik, akkor szerintem nem kimondottan a darabos étellel van a gond, hanem azzal, hogy a főzelékben, pépben nem szereti a darabokat, viszont egyébként meg eszi a darabos ételt. Nem kell neki már mindenáron főzeléket kapni és törni az ételét, egye azt, amit ti is darabosan.
      A reggeli problémánál sem a darabos étel a gond, hanem az, hogy kicsit válogatós (ami egyébként normális ebben a korban még bizonyos mértékben)

  • Krisztina

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági!

    Remélem tudsz segíteni nekünk! 21 hónapos kisfiam hozzátáplálását már 4 hós korában elkezdtük (kevés volt az anyatej) és ette szépen amit a szájába tettem. Körülbelül 1 éves lehetett amikor egyik napról a másikra semmit nem volt hajlandó elfogadni, csak a cumit amiben tápszer volt. Pár hétig ment így amikor azt találtuk ki hogy egy kicsit hígítunk a bébiételeken és cumiból azt szépen kiszipákolta. Mellette minden nap kínáltam rendes étellel de pár falatnál többet semmiből nem fogad el. Néhány napja megvontam tőle a cumit és csak este van cumi tápszerrel. A probléma az hogy nem eszik semmit szinte csak húslevest. Mindentől idegenkedik, semmit nem hajlandó a szájába venni. Mit tudok csinálni hogy ezt az alapvetően elrontott helyzetet helyrehozzuk? Nagyon aggódom az egészségéért. Így egyoldalúan táplálkozik nem vesz magához semmilyen vitamint. Segítségét előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Teljesen jól tetted, hogy beszüntetted a cumit, néhány nap után szépen el fogja fogadni majd az ételeket rendesen is. Egyetek sokat együtt, ültessétek az asztalotokhoz, mert a jó példa a legjobb orvosság az ilyen helyzetekre.

  • Duli Boglárka

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom két hét múlva lesz egy éves. Nincs még egy foga sem, így elég lassan haladunk a darabos ételek bevezetésével. A darabos főzeléket egyáltalán nem hajlandó megrágni, csak nyel és ettől persze öklendezik. Ehhez jön még az ekcémája, ami miatt a bőrgyógyász azt javasolta, hogy két éves koráig ne nagyon kapjon tejtermékeket.

    A kérdésem az lenne, hogy a reggeli tápszert hogyan és mivel tudom lassan kiváltani? Most megeszik 200 ml tápit reggel, utána már nem igazán kell neki semmi. Próbáltam neki kenyeret adni, mikor én leülök reggelizni, de láthatóan nem kell neki a tápszer után, nem éhes. Adjam esetleg a tápi előtt?
    A kenyeret, kalácsot, kölesgolyót, főtt zöldségeket elég ügyesen elmajszolja egyébként. Továbbá mit adhatok neki reggelire, ha a tejtermékeket nem lehet?
    A vacsorával ugyanilyen gondban vagyok. Most Sinlacot és tejpépet keverek neki, majd kap még kb. 100 ml tápszert. De egy éves korától elvileg el lehet (kell?) hagyni a tápszert. Akkor mit adjak helyette? Főleg, ha tehéntejet nem kaphat?
    Hogyan, milyen ütemben lehet teljesen elhagyni a tápszert?
    Illetve az eddigi forralt vizet már el lehet hagyni? Úgy értem, egy éves korától kaphat simán csapvizet? Vagy ezt is fokozatosan kell kiváltani?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdv: Duli Boglárka

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Elkezdheted a kenyeret és a többit a tápszer előtt adni reggel és utána a tápszert. A vacsoránál ugyanez a teendő, sinlac és tejpép helyett kapjon rendes vacsorát, utána a tápszer. Ha tejet nem kaphat, akkor 2 éves koráig kaphat tápszert, vagy babatejet.
      A forralt vizet már fél évesen el lehet hagyni, nem kell fokozatosság, azonnal le lehet cserélni és kaphat már csapvizet is.

  • Éva

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!

    1 éves kislányommal nem igazán haladunk a darabos ételekkel. krumplit töröm villával a főzelékében azt megeszi ,de mást nagyon még nem. kölesgolyóval babakekszel ,próbálkoztam el is csócsálgatja de igazából nem érdekli. nem egy nassolós :)nem igazán eszi.1 keksz 2-3 kölesgolyó és ennyi.Kiflit kenyeret rágcsálja de nem igazán fogy abból a kifliből,ha nagyobb darab a szájába kerül kiköpi vagy öklendezik tőle.
    mit tegyek?
    van esetleg valami más ötlete?
    vagy el vagyunk már ezzel késve?
    előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Jól halad ebben a dologban, nem kell erőltetni, türelem. Teljesen jól csinálod, kínálgasd továbbra is, idővel szépen elfogad majd mindent, elkésve nincs vele.

  • Timon

    2011. május 13. péntek

    Szia!
    Nekem az a gondom, h 11 hónapos kislányom a cicin kívül semmit nem fogad el reggelire. Próbálkozunk ezzel-azzal, de csak szétnyomkodja, elkeni és ledobálja a földre. A maximum amit megeszik ezekből, az a 2-3 falat. Ebédre sem eszi meg a főztöm, csak az üvegeset, vacsorára pedig csak a tejpépet és utána cicit.
    Kicsit el vagyok kenődve, és remélem kaphatok vmi ötletet tőled, h mit tegyek.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Reggel egyelőre nem kell váltani, add neki továbbra is a cicit, aztán később majd megérik rá, hogy mást is egyen, de azért cici után kaphat néhány falatot még reggel (amennyit elfogad). Ebédre próbáld meg az üveges ételeket először csak keverni a házival 3/-1/4 arányban, ha így elfogadja, akkor egyre növeld benne a házi arányát, illetve egyetek minél többet együtt (naponta több étkezésnél is), hogy akarja kipróbálni a ti ételeiteket is. Ezenkívül segíthet, ha főzelékek helyett sokféle saját kézzel ehető ételt kap ebédre (tésztafélék, darabosabb ételek), ezekkel kezdetben biztosan sokat fog maszatolni, de egyre ügyesebben eszi majd őket, ha hagyod kísérletezni velük.

  • Börzsönyi Friderika

    2011. április 29. péntek

    Jó napot kívánok!

    Azt szeretném megkérdezni,hogy ha kukoricát rakok a főzelékébe a 14hónapos kisfiamnak és csak simán összeturmikszolom,akkor azzal nem okozok neki fulladás veszélyt???vagy át kell azt is passzírozni mint a zöldborsót????
    előre is köszönöm a választ…

    Tisztelettel:
    Börzsönyi Friderika

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      14 hónaposan már nem kell se a borsót, se a kukoricát passzírozni (korábban sem a fulladásveszély miatt kellett passzírozni, hanem azért, mert a héját nem tudja megemészteni)

  • Anikó

    2011. április 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Olyan problémám van, hogy a 13 hónapos lányom csak a bébiételt hajlandó megenni, amit azért nem értek, mert ritkán adtam neki, csak akkor ha elmentünk valahova délelőtt és nem volt időm főzni. Amúgy mindig igyekeztem, hogy a házi kosztot egye. Az ételeket darabosan eszi, azzal nincs gond, ha valamit elfogad az az üres tészta, akár egészben is elcsócsálja. ( de nem lehet állndóan azt enni, meg köles golyót…)
    Trükköztem már mindenhogy: a bébiételbe belekevertem a házi kosztot, a bébiételes üvegbe az általam készített ételt raktam, de kiszúrja, és nem eszi meg.
    Ha az asztalra rakom tányérba a kajáját gusztusosan tálalva, üvölt, és mutogatja, és mondja, hogy babakaja.
    A védőnő és a doktorunk is azt javasolta, hogy hagyjuk el, akár úgyhogy éhes marad, majd megeszi, ha éhes lesz..
    Kérdésem az lenne, hogy kell-e ennyire keménykednem? Amúgy elég kitartó a lányom, és félek, ha tényleg most engedek, akkor egyre nehezebb lesz átállni a házi kosztra, de éheztetni se akarom.
    Várom tanácsodat!

    Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Az orvosodnak és a védőnőnek igaza van: semmi baja nem lesz, ha egy étkezést kihagy, és a következőre már éhes lesz, ezért megeszi a házi ételt is. A baba ilyenkor kezdi el kipróbálgatni a korlátokat, ha azt látja, hogy egy kis nyafogással elérheti a célját ezen a téren, akkor később már nehezebb lesz rávenned, hogy megegye a házikosztot.

      • Anikó

        2011. április 23. szombat

        Kedves Ági!

        Köszönöm válaszod!
        Válaszod érkeztéig megtettem a védőnő, és az orvos tanácsát, bejött:)
        Szépen eszik azóta.

        Rafkósak ezek a gyerkőcök:)

        Szép napot!

        Üdv

  • Era

    2011. április 07. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Tanácsodat szeretném kérni.Kisfiam 13 hónapos múlt.Mostanában észrevettem hogy szeretne egyedül enni,de nem tudom jól csinálom-e.Egy-két dolgot már eszik egyedül kézzel,de az ebédet általában még kanalazzuk.Most úgy csinálom,hogy egy külön tányérba teszek elé a főzelékből egy kisebb adagot,kap kanalat is hogy próbálkozzon,én meg közben megetetem egy másik tányérból.Néha próbálkozik kanalazni,de általában elkezd kézzel turkálni az ételbe,szétkeni,eldobálja,kiönti.Mondom neki hogy nem szabad,de hasztalan.Valamit rosszul csinálok?Vagy másként kéne csinálnom?Amúgy szép nagy duzzanat van az őrlő fogainál,emiatt kicsit ingerültebb,és sokszor csapkod.
    Nagyon várom a válaszod!
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem csinálsz semmit enni. Bármilyen meglepő is, a kanállal evéshez vezető út sok maszatolással és kézzel turkálással van kikövezve. Minél többet turkálhat és kísérletezhet, annál hamarabb fog önállóan enni.

  • Szofi

    2011. március 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 és fél hónapos. 6 hónapos korában kezdtem adni neki tápszert.Előtte mivel kevés tejem volt, kapott már gyümölcsös bébi ételeket és zöldségeket.Keveset, de szépen evett. 2 hete jönnek az alsó fogai és nem nagyon hajlandó elfogadni a pépes baba ételeket.Kekszet, vagy kis kenyérkét szívesen eszik, illetve bármilyen darabos ételt amit mi felnőttek eszünk, de a pürénél keservesen sír és csak dörzsöli a fejét, száját, nem hajlandó enni.Emellett megnövekedett a tápszer iránti éhsége, sokkal többet eszik belőle.Így most nem igazán eszik husit, zöldséget, gyümölcsöt, szinte csak a tápszert.Mennyire kell emiatt aggódnom?Próbálgassam neki azért adogatni? Jól tudom, hogy tápszerből max. 1000 ml kaphat egy nap? Olvastam, hogy ajánlod a kölesgolyót, bio boltba vagy dm-ben kapható, kifejezetten babáknak készül? Félrenyelheti,vagy adhatom neki, egyedül is eheti?A kekszet mindig én adogatom a szájába.Sok ismerősöm „kukit” 🙂 ad a babának, én nem tartom túl egészségesnek, mi a véleményed erről? Van még egy olyan problémám, hogy nem hajlandó vizet inni, pedig, ha jön a kánikula, a nyár addigra már 1 éves lesz és kell a folyadék pótlás.Hogyan szoktassam rá? Most azzal a módszerrel próbálkozom, hogy gyümölcslevet keverek hozzá kis arányban és próbálom csökkenteni, de ha nem érzi a gyümölcslevet már nem hajlandó meginni, kiköpi.Mit tegyek? Köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      A fogzás miatt van olyan, hogy átmenetileg nem szívesen eszi a kicsi a darabos ételeket, azért kínálgatni kell vele minden nap.

      Tápszerből 1000 grammnál ne egyen meg többet naponta.

      DM-ben és Sparban is lehet kapni kölesgolyót (hipermarketekben is van), nyugodtan eheti már egyedül. A kuki az puffasztott kukorica, az egyetlen baj az vele, hogy nagyon sós, helyette puffasztott bulátát lehet adni, az is kuki formájú, de nem sós és nagyon egészséges.

      Nyáron fog majd vizet inni, hidd el, mert akkor meleg lesz, a babának ivás területén jól működnek az ösztönei: ha szomjas iszik, ha nem, nem. Mindig legyen neki kéznél játék közben is itatópohár, amiből tud inni, és evés után is kínáld meg, de nem kell erőltetni, annyit igyon, amennyit magától elfogad.

  • Timi

    2011. március 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom márc.22-én volt 9 hónapos és csak 7,2 kg! (3850 grammal született)
    A védőnő azt mondta,hogy alultáplált a gyerekünk és ez nagyon rosszul esett,mert nagyon sokat eszik,igaz a tápszert sokszor kibukja de a főzelék a gyümi és a házi kaja egyáltalán nem jön vissza.
    Ugyan úgy fejlődik,mint a többi korabeli baba,sőt valamit előbb is csinál.
    Szinte egész nap kúszik,beszélget és rengeteget mosolyog!
    Mit tegyek,hogy gyarapodjon a súja??
    Ugye nincs semmi komolyabb baja?
    Január óta kb. 500 grammot hízott!
    Nagyon meg vagyok ijedve!
    Köszönöm a tanácsot!
    Timi

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nem kell megijedned, vannak lassabban gyarapodó babák. Mivel láthatóan eleget eszik, egész egyszerűen arról van szó, hogy lemozogja, amit megeszik. Tömni nem lehet, ha nem fogadja el. 1 éves korra a 8 kilós súlyt kell elérni (ez a minimum súly, amit el kell érni), erre még 3 hónapja van, tehát egyáltalán nincs jelentősen lemaradva.

  • Évcsi

    2011. március 27. vasárnap

    Szia Ági!
    Én is próbálkozom 9 hónapos kisfiamnál a darabos főzelékkel az itt leírt módokon. Nem sok sikerrel, de még van türelmem 🙂
    Azt szeretném kérdezni, hogy mi az a kölesgolyó meg a buláta és hol lehet ilyeneket kapni? És a puffasztott kukorica (Puki) nem túl sós egy ilyen kisbabának? Vagy van sómentes változata is? (Mi nem eszünk ilyeneket)
    Azt is szeretném kérdezni, hogy az az önállósodás első jele, hogy belenyúl a tányérba, amiből etetem, belemarkol, és a kezében markolássza a kaját? A szájába nem teszi sajnos, csak belemarkol és csicsogtatja a markában, és összeken vele mindent.
    Meg amikor én eszek, akkor mostanában bámul 🙂
    Üdv.: Évi

  • Baboca

    2011. március 02. szerda

    Kedves Agi
    Tanacsot szeretnek kerni 14 honapos kisfiam taplalasaval. Az a gondunk, hogy nem akarja a darabos etelt elfogadni. 3 honapos koratol tapszert kapott, majd fokozatosan ismerkedtunk a hazi koszt izeivel. Jo etvaggyal ette is, eszi most is de csak akkor ha turmixolva van. Probalkoztam bevezetni a darabos eteleket, de amint megerzi a szajaban a darabkat, kikopi.Ha villaval megtorom megeszi, de ez a maximalis darabka. Mit tegyek, hogy megragja a darabkakat es lenyelje. Probaltam banan kockakkal, alma darabkakkal, kekszel, sikertelen, befalja es mar kopi is ki, amugy ezeket szereti es megeszi ha turmixolva vagy reszelve van.Felek, hogy ha nem pepesitem meg az etelet, uresen marad a pocija.Mit tegyek, hogy megszokja a ragast? Valaszat elore is koszonom. Udv. Baboca

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Próbáld meg első körben csak villával törni minden ételt, tehát ne kapjon már teljesen pépesítettet. ezt követően próbáld ki, hogy kap olyan ételeket, amiket maga ehet meg, csipegethet fel, de könnyen lenyelhetőek akkor is, ha nem rágja meg őket rendesen (pl. kukoricapufi, kölesgolyó), ha ezekkel nem boldogul, érdemes lenne orvossal konzultálni, mert az is elképzelhető, hogy neurológiai problémáról van szó.

  • Erus

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!
    15 hós elmúlt a kisfiam. Az a problémánk, hogy nem eszik darabosat. Csak az 5 hónapos bébiételeket eszi, abból is csak a gyümölcs-húsos menüket. 8 hónapos kora óta próbálom bevezetni neki a darabosat (úgy hogy amit szeret, minimális mennyiségű puhára párolt zöldséget, almát teszek bele), de az első falat után kiköpi, utána ki sem nyitja a száját és a sima pépes bébiételt sem fogadja el, csak hosszas próbálkozás után. Kiflit, bulátát, banánt, narancsot viszont megeszi a kezéből. Engedem, hogy a tányéromba matasson, hátha vmit megeszik belőle, de nem vesz semmit a szájába. Az orvos és a védőnőnk szerint ez nem gond, „majd ráérez az ízére”, de én mégis aggódok. Tudsz tanácsolni vmit nekünk?
    Köszönöm, Erus

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      nekem úgy tűnik, hogy nem a darabos étellel van problémája, hanem a főzelékkel: mivel már szépen eszik egyedül is, ezért olyasmit adj főként neki, amit maga meg tud enni kézzel. Pl. a zöldségeket is adhatod párolt zöldség formájában. Emellett pedig a kezébe adhatsz kanalat, hogy maga próbálkozzon az önálló evéssel így is (ez az elején még nagyon maszatos lesz, de belejön majd)

  • P.Tünde

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!

    Újabb problémám a következő, kérném a segítségedet. 18 hónapos kisfiam evéséről lenne szó. A rágás a fő problémánk. Eddig is gondok voltak az evésével. Nagy hibát követtem el azzal, hogy a mai napig 70%-ban a korának megfelelő bébiételt kapja, (sajnos nem tudom megoldani a főzést mellette) ami ugyan darabos, de sokszor öklendezik tőle. Nem rágja meg csak egyben lenyeli. A levesből ha van itthon akkor kiszedi a répát, borsót és eszi a levest mellé, meg is rágja, de a főzelékben a darabosat nem. Valamint, próbáltam bővíteni a repertoárt, hétvégén ha főzök akkor kínálom a mi ételünkből de nem eszi meg, mert „száraz” nem főzelék. Sem a rakott krumpli, semmilyen tésztaféleség, se rizs husival, sült krumpli sem kell.Csak főzi és leves de a főzelék is néha kínlódva. Mostanában a kenyeret sem szereti. A virslit azt magában eszi. Rántottát szintén, de azokat legalább rágja. Kölesgolyó csúszik 🙂 Szóval inkább kanalazgatunk, mint csipegetünk. A másik ami zavar, hogy nem köti le az evés. A levesnél ritkán próbálja a szájába tenni a kanalat és ha virsli van akkor villával ügyeskedik, de nagyon rövid ideig 2-3 falat aztán én etetem tovább. Félek kicsit el van maradva az evés művészetével, pedig hagynám és hagyom is neki ha akarja a kanalat, de a levesben pancsizik vele. Tehát játszik. Most jönnek folyamatosan a rágófogai, de én nem gondolom azt, hogy emiatt nem enne. Valamit megrág, de az új falatkákat kiköpi. Ezért még péksütit sem adok neki, már azt is próbáltam. A sajtos rúdból néha megeszik 1-1 darabot. Szerinted mit csináljak? Ebédre hagyjam a főzeléket és próbáljak neki szilárdabb ételt adni? És ha nem eszi? Nagyon rossz és nehéz helyzetben vagyok, mert szeretnék sokkal változatosabb ételeket adni, de hiába próbálkozok nem járok sikerrel. Már kifogytam az ötletekből Kérlek írd meg, hogy mit tehetnék másképp. Köszönettel.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      A leírásod alapján a fiad pontosan úgy viselkedik, mint mindegyik másfél éves. Kapjon továbbra is főzeléket és mellette más étkezéseknél darabosat, nem gond, ha szétválogatja, az a lényeg, hogy megeszi, ezt a szokást elhagyja majd.
      A főzeléket fokozatosan cseréld le más darabos ételekre, de nem kell erőltetni, csak szép fokozatosan. Hagyd, hogy ő érdeklődjön a ti krumplitok, tésztátok után, megkóstoljon 1-1 falatot.
      Az normális, ha csúnyán eszik a kanállal, másképpen nem tanulja meg, mint játszva, mint minden gyerek 🙂

  • Éva

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 hónapos.5 hónapos korában kezdtem el a hozzátáplálását ,mert sajnos tápszeres baba.Elkezdtem a darabos ételek bevezetését krumlit törtem villával ,de a kislányom öklendezik van ,hogy kihányja az addig elfogyasztott ételt is.én meg nagyon aggódom mert nem köhög ha félrenyel hanem öklendezik , attól félek megfullad.aztán ha újra megjön a „bátorságom” pár nap mulva újra próbálom de ugyanaz történik.pici falatkákkal próbálkoztam kb. 1/3 darabos összekeverve 2/3 péppel.
    mit tegyek? várjak még a darabossal??
    előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      7 hónaposan ez még kicsit korai, várj 8-9 hónapos koráig a darabos ételek bevezetésével. 7-8 hónapos kor között már ki lehet próbálni, hogy esetleg tízóraira kap kölesgolyót, de a főzelékeket elég csak 8 hónapos kor után darabosan adni.

  • Tünde

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Agi!

    Sürgös segitseget, azaz tanacsot szeretnek kerni töled, illetve valakitöl:
    20 honapos, gyönyörü, fejlett es ertelmes kisfiam nem eszik, vagyis nem igazan rag es nyel le szilard etelt. 3 honappal ezelött sem tette, de legalabb szepen es valogatas nelkül evett turmixolt, pepes eteleket. Azota ez megvaltozott, szinte alig hajlando valamit elfogadni. Reggel es este egy kis „tapszer”, delutan sajat gyartasu gyümölcsle, neha par kanal leves, 2-3 naponta 2-3 kanal fözelek, puffasztott golyok, neha egy fel turo rudi, vagy egy kis”joejt papi” tejbegriz. Nem eröltetem az evest, betegseg kizarva, kinalom minden egyebbel…
    Eleinte a fogzasra fogtam, de mar honapok teltek el. Amugy nagyon aktiv es jokedvü, de mostanaban mar kicsit sapadt. Nem tudom hova vezet ez? Ha hajlando harapni, akkor csak morzsakat, de többnyire kiköpi, pedig jatszom is vele. Hogyan vegyem ra, hogy lenyelje? „Oviba” is jar 1 honapja, latja a többi gyereket, megse törtent valtozas. Reggelit es uzsonnat nem eszik, delben csak egy kis levest fogyaszt el.
    Nehanyan azt tanacsoltak, hogy eheztessem ki, de ehhez talan meg kicsi (?), en igyekeztem kiprobalni, par napig ugy ahogy sikerült, de par nap utan feladtam, mert kegyetlenül fajt nekem, ö pedig tul kitarto. Nem kellett volna, probalkozzam ujra?
    Nem zavarna, ha keveset enne, ha eszikdarabos etelt, es többfelet…
    Segitseg!!!

    Köszönettel:
    T.

    • Vida Agi

      2010. november 16. kedd

      Több dolog is állhat a probléma hátterében. Rossz szokások, esetleg egy rossz élmény, de az is lehet, hogy valamilyen szervi oka van, hogy nem eszik darabosat (pl. arcizom vagy nyelvvel kapcsolatos probléma) Feltétlenül keressetek fel egy orvost ezügyben.

  • Gabi

    2010. szeptember 21. kedd

    Kedves Agi.

    Mar irtam kesobb,h gondok vannak a darabos etelekkel.en megprobaltam egy csomo mindent,es koszonom a tanacsodat.mostmar 10honaposak vagyunk.annyita haladtunk,h ha a gyumolcsot villaval torom,vagy a joghurtba kalacsot csipegetek azt megeszik.kiflit,vajas kenyeret,kekszet,babapiskotat ezeket ha adogatom kezbol megeszik.de ha a zoldseguket letorom villaval nm eszik meg sot ha egy reszet letorom mar azt sem eszik…nmtom,h mit tegyek…az egyik kisfiiamnak 1 foga van a masiknak 3.

    Válasz: Próbáld meg a zöldségeket gyümölccsel együtt adni, vagy másként ízesíteni (pl. a spenótba nyugodtan tehetsz fokhagymát, a répa mehet almával stb.)

  • Gabi

    2010. augusztus 07. szombat

    Kedves Agi.Az en fiaim 9honaposak.Tapszeresek igy mar 6ho elott kezdtuk a hozzataplalast.Nekem az a gondom,h csak a turmixolt etelt hajlandoak megenni,ha villaval torom ossze egyaltalan nem tudtam adni be a szajaba.csinaltam ugy h felet turmixoltam es felet tortem ugy is kikopte,oklendezett sot volt eset h hanyt is.ezt inkabb a zoldsegekkel csinaljak.az alman kivul minden gyumolcsot szeretnek,azokat nem tudmixolom hanem torom vagy reszelem.igaz meg nincsen fogunk.miert nem akarjak enni a zoldseget?az en gyermekeim gyumolcsel es joghurttal el eldegelnenek mast csak immel ammal esznek.mit tegyek?

    Válasz: A darabos ételekre úgy lehet rászokni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem előszö 1/4-3/4, majd ha az már megy, fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

    Ha nem szeretik a zöldséget, akkor először gyümölccsel keverd őket (pl. alma-krumpli, alma-répa, barack-krumpli stb.) és a fentiekhez hasonlóan csökkentsd a gyümölcs arányát a zöldséghez képest.

  • Csilla

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Szia Agi!

    Kisfiam 10 honapos es nagyon jo etku. Csak az a gond, hogy a darabos etelt nem eszi meg. Nincs meg foga,sokat is szenved miatta. Ha megprobaltam nehany darabkat csempeszni az etelebe, reflexszeruen kihanyta az addig elfogyasztott etellel egyutt. Eddig gondosan odafigyeltem, hogy jol el legyen puresitve az etele, de ugy gondolom, hogy ideje lenne mar tanulnia ragni is. Vagy rosszul gondolom? A masik gondunk viszont az, hogy probaltam neki natur joghurtot is adni es zsirmentes tehenturot gyumolccsel. Aprankent vezettem be, es izlett neki. Volt hogy megevett egy teljes poharnyit is, de 1-2 honapja, ahogy tejtermeket teszek az etelebe kihanyja. Megeszi joizuen, es egy felorara ra minden kijon. Probaltam egesz kis mennyisegekkel is, hogy meggyozodjek tenyleg emiatt hanyik, es beigazolodott. A kalcium potlas miatt viszont nem szeretnem teljesen kizarni az etrendjebol a tejtermekeket. Mit tegyek? Azt tudni kell a fiamrol, hogy 5 honapos koraig refluxos baba volt, esetleg van koze a hanyashoz? De miert alakult ki csak kesobb?
    Elore is koszonom valaszod.

    Válasz: A darabos ételeknek és a fogak számának nincs köze egymáshoz, fogak nélkül is tud a baba darabos ételt enni. A püréket ne keverd teljesen simára, hanem 1/4-ét villával nyomd csak össze és úgy add neki összekeverve a pépet és az összetört ételt. Ha ezt már megeszi, akkor fele-fele arányra növelheted a darabos étel arányát, és így tovább. Valamint adhatsz neki olyan ételeket, amiket maga tud felcsipegetni, de ha nem rágja meg szétolvad a szájában, pl. kölesgolyó, bio buláta.
    A tejtermékektől való hányásról orvossal kéne konzultálni, lehet, hogy allergiás a tejre, ezt ki kéne deríteni mihamarabb.

  • Erus

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Ági!
    9 hónapos a kisfiam. 1-2 hete próbálom neki a darabosabb ételt adni, de csak öklendezik. Nem erőltetem, pár kanál után adok neki pépeset tovább. 1 hete azonban a leturmixolt főzeléket sem eszi meg, nem nyitja ki a száját az első falat után. Ha belenyomom a szájába, akkor meg kiköpi és közben végig ordít. Etetőszékben és ölben is próbáltam, de sehogy sem jó. Nem fogzik (már van neki 6), nem beteg. Ami furcsa hogy a gyümölcsöt megeszi, de a főzelékkel akkor most mi lett a baja? Eddig öröm volt nézni ahogy eszik. Adjak neki helyette gyümit, vagy tápszert? Vagy esetleg hagyjam ki ha nem kéri?
    Remélem tudsz segíteni.
    Köszönöm

    Válasz:Adjál neki gyümölcsöt, aztán fokozatosan kezdd el megint adni a zöldségeket.

  • izabella

    2010. július 12. hétfő

    Szia Ági!

    Én egy olyan ‘problémával’ fordulnék hozzád, ami az evési szokásokkal kapcsolatos.:
    Kisfiam nemrég múlt 1 éves, már darabos ételeket eszik, egy ideje, megmakacsolta magát és csak úgy hajlandó enni, ha egyedül csipegethet vagy kanalazhat, ha én adom neki, akkor csak kiköpi és mérgelődik, viszont ha egyedül falatozik, akkor felét megeszi, fele a földre, megy, keni a hajára, a pocakjára, a földre dobálja stb…
    Próbálom türelmesen elmagyarázni, hogy az étel nem játék, próbálom tanítgatni, hogy hogyan kell szépen enni, de semmi látszatja.
    Az lenne a kérdésem, hogy mit csinálok rosszul, hogyan tudnám jól csinálni, vagy ezt majd kinövi, és egyszer csak szépen fog enni?
    Előre is köszönöm:Izabella

    Válasz: Nem csinálsz semmit rosszul, ez így normális. Ahhoz, hogy megtanuljon enni, kísérleteznie is kell az étellel, ki kell tapasztalnia, melyiknek milyen a fogása, az állaga stb. Ha mindig ehet egyedül, akkor először kísérletezik, de minél többet hagyod annál hamarabb megtanul szépen enni és egyedül.

  • milananyu

    2010. július 08. csütörtök

    Zsu, üvegeset adsz neki, v te készíted?mert az üveges sokkal pépesebb bármit csiálsz a tiéd nem lesz olyan sztem.Próbáld ki azokat, bár lehet nem az állagával van a gond talán nem ezért nem eszik de sztem egy próbát mindenképp megér.Én a hippeseket adom babómnak, nem olcsó de mindent megeszik.-nyilván ez is gyerekfüggő

  • Zsu

    2010. július 08. csütörtök

    Szia!
    Az én kisfiam 7 hónapos. 6 hónapos kora körül kezdtem el a pépes dolgokat kóstoltatni vele. Tudom, hogy korábban kellett volna de szopizik ezért gondoltam nem kell sietni vele mert az anyatejnél nincs jobb. Alma péppel kezdtünk valamennyit meg is evett belőle de az etetés végén az egészet szó szerint kihányta gondoltam elsőre nem kell ettől megijedni de később sem sikerült megetetni vele még az alma levét sem aztán váltottam banán pépre azt ette is szépen nagy volt az örömöm gondoltam csak az alma nem ízlett neki van ilyen. De ahogy ismét próbáltam ujjitani ugyanaz történt megint kijött az egész krumpli- és sárgarépapürét adtam neki fejtem hozzá tejet is, hogy jó pépes legyen de nem eszi egyáltalán. Nem tudom hogyan tovább félek, hogy elapad a tejem és éhen marad mit csináljak? Teljesen kétségbe estem, mivel próbálkozzak??? Kérlek adj valami tanácsot vagy bárki akinek van ötlete írjon!!!
    Előre is köszönöm!!!

    Válasz: Aggódni nem kell, ha rendszeresen szopik, akkor nem apad el a tejed. Igazad volt, hogy 6 hónapos koráig vártál. Türelem. Minden nap kínáld meg egy kicsivel két szopi között, de ne lapátold be a szájába, csak annyit egyen (2-3 kanállal), amennyit magától elfogad. Idővel megjön a kedve és egyre többet fogad majd el, addig elég neki a szopi is.

  • A.Krisztina.

    2010. június 05. szombat

    Szia Ági!

    Csak most vettem észre,hogy az elözö hozzászólásomban véletlenül kis betűvel írtam a neved.Nem volt szándékos,elnézést kérek érte.

  • Kata

    2010. június 03. csütörtök

    Szia Agi,
    Kislanyom 10 honapos, eddig nagyon szepen evett, nem voltak gondok, elkezdtunk darabosabb eteleket is enni, problema nelkul. Kb 1-2 hete azomban mintha egyaltalan nem erdekelne az eves, eltoltunk akar 1 orat is az evessel, nagy nehezen nyeli le amit adoki neki, legyen az pepes vagy darabos.
    Allandoan allni akar, jatszani, nagyon el van foglalva, mintha az eves mostmar szamara csak egy szukseges rossz lenne, nem erdekli. Mit csinaljak?
    Meg azt szeretnem kerdezni, hogy adhatok-e neki Activiat, vagy hasonlo natur joghurtokat?
    Koszonom elore is valaszod.

    Válasz: Natur joghurtot és Activiát is adhatsz neki, ezek 8 hónapos kortól adhatóak, ha nem tejallergiás a baba.
    Próbálj meg neki olyan ételeket adni, amiket maga ehet (pl. kockákra vágva), ez leköti a figyelmét és kevésbé ficereg majd.

  • A.Krisztina.

    2010. június 03. csütörtök

    Szia ági!
    Megint én vagyok a koraszülöttös anyuka.Kislányom most 14 hónapos(másfél hónappal korábban jött),az vele most a problémám ,hogy nem akarja igazán még a darabos ételeket fogyasztani.Pontosabban ha nagyobb falat megy a szájába vagy kilöki vagy öklendezik tőle.A bébiüveges ételt ,ami darabos gyönyörűen megeszi,viszont én már szeretném az én általam főzött ételt adni neki.Villával töröm össze tehát már nem turmixolok neki semmit.Banánt pl ha nagyobb darab,azt megeszi,pufit ,kekszet leharapja ,elnyamnyogja,vajas kenyeret megeszi,de ha levesből veszek ki dolgokat és nagyobb darab krumpli vagy borsó kerül bele akkor nem akarja rágni-nyelni.12 foga van már kibújva,folyamatosan fogzik.Vagy lehet ,hogy ez is közrejátszhat?Múltkor írtam neked a mozgásfejlődésével kapcsolatban ,köszönöm válaszod,képzeld már másfél hete megy magától.Lehet,hogy megint feleslegesen aggódom,csak várnom kellene?

    Válasz: Javaslom, hogy vezesd be fokozatosan, törd össze a felét villával, a másik felét turmixold, ha így már megeszi, akkor legközelebb csak villával törd össze, ha így is elfogadja pár napig, akkor törd össze felét villával, a többit csak szeleteld vagy hagyd darabokban. A fogzás is zavarhatja a rágást, mert érzékeny az íny.

  • Zsuzsi

    2010. április 08. csütörtök

    Kedves Ági,

    A hozzátáplálással kapcsolatban lennének kérdéseim/gondjaim. Kisfiam 7 hónapos, egy hónapja kezdtük a szilárd ételeket.Most ott tartunk, hogy reggel( néha hajnalban is) szopik, aztán tízóraira gyümölcsöt kap, utána alszik, ébredés után jön a főzelék( most kezdjük a husit is), majd volt, hogy megkínáltam cicivel, de nem kellett neki. Sétálunk, majd miután haza jöttünk kap uzsonnát, szintén gyümölcsöt pelyhesített rízzsel elkeverve. Aztán változó, hogy vacsoráig szopik még,vagy csak vacsorára kap tejet. Ebéd után próbáltam neki inni adni, de a cumisüveget és a csőrös poharat is csak rágcsálja, pedig a cumisüveget ismeri, mert elég gyakran kap belőle plussz tejet, és akkor egyből tudja, hogy mit kell vele csinálni. Most már két napja nagyon küzd a székletével, és elég kemény neki.Ráadásul mostanában fehér „golyók” vannak a székletében.Ez lehet a pelyhesített rizs?Arra gondoltam, hogy azért is lehet, mert keveset iszik? Úgy érzem valamit nem jól csinálok, de nem tudom mit kéne másképp. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, se vizet, se teát.Egyébként szépen hízik, már 8 kg( 3400gr-al született).
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: zsuzsi

    Válasz: Nem iszik keveset. Ebben a korban még nem isznak igazán a babák mást, legfeljebb 1-2 kortyot, hiszen még szopik is. Kínáld meg mindig a csőrös pohárral vagy akár sima műanyag pohárral is lehet (de legyen rajta előke, mert leönti magát), de csak 1-1 kortyot fog most még csak inni, 1-2 hónapon belül már többet is, ha mindig kapja és megtanulja. A fehér golyó az a rizspehely lehet. A kemény széklet oka lehet a rizspehely, a burgonya, vagy ha esetleg kapott banánt, akkor az is. Ha nehezen kakil, akkor adj neki édesköményteát vagy egy kis kamillát, akár kiskanálból is kaphatja, néhány korty már segíthet, hogy lágyabb legyen a kaki.

  • Alexandra

    2010. január 11. hétfő

    Hopsz, a banánnak és az ananásznak természetesen nem eszi meg a héját 😀

  • Alexandra

    2010. január 11. hétfő

    Én csak egyszer-kétszer próbáltam a fiamba beleerőltetni a pépés ételt, aztán le is álltam vele. Helyette hagytam, hogy megkóstolja a tányérunkon található zöldségeket vagy gyümölcsöket. Most 9 és fél hónapos és semmi baj nincs az evésével. Mindent lelkesen kipróbál, a gyümölcsöket (nektarint, barackot, banánt, ananászt, stb), úgy eszi mint te vagy én: héjastól, egészben. Eszi a halat, rizst, párolt zöldségeket, mindent.
    Ezt a módszert baby led weaning-nek hívják, igény szerinti hozzátáplálásnak.

  • Niki

    2009. november 27. péntek

    Szia Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni a kislányom evési problémájának megoldásához.
    8 hónapos és nagyon szépen evett idáig, gyakorlatilag mindent szeretett amit készítettem Neki. Kipróbáltuk az összes zöldséget és gyümölcsöt amit az Ő korában ehet, husit és tejtermékeket is elkezdett enni. Egész adagokat evett általában, pépesen. Ezenkívül kap kb 1 hónapja neki való puffasztott rizset amit a kezébe tud venni és el tud rágcsálni, illetve ez elolvad a szájába ahogy eszi, ezeket is nagyon szereti. 2 foga van már kint. Még szopizik 4-5x naponta.
    A probléma kb. egy hete kezdődött. Az történik, hogy elkezd enni és egyszer csak a már szájába vett ételt nem nyeli le, hanem bennt tartja és elkezd öklendezni mintha nem merné lenyelni. És utána vagy kiköhögi vagy kitolja a szájából és nem hajlandó tovább enni. Úgy tünik nekem mintha egyszer lett volna egy rossz tapasztalata a nyeléssel (gondolom amikor félrenyelt) és abban a pillantaban az jutna az eszébe. Így aztán nem eszik annyit amennyire szüksége lenne, hiszen látom hogy még éhes. Ez pedig így zajlik minden egyes evésnél. A szopizással nincs ilyen gondunk, de sajnos nincs már annyi tejem amennyivel jóllakna. Szeretném kérdezni, hogy van valami ötleted, javaslatod hogy tudnék segíteni Neki. Probálom bátorítani ahogy tudom, de nyilván nem akarom erölteteni, mert a végén egyáltalán nem fog enni.
    Előre is köszönöm a segítséged
    Niki

    Válasz: Igen, ilyen előfordulhat, hogy rossz élmény után egy darabig nem mer nyelni. Ne erőltesd. Egye, amiket szeret, átmenetileg kevesebb darabos ételt. Kb. 1-2 hét után elfelejti a korábbi rossz emléket, akkor újra adhatsz darabosakat is.

  • kata

    2009. november 26. csütörtök

    Szia Doxa!

    Ne haragudj hogy én is írok, persze Ági tanácsa lesz a tuti, de mi lenne ha próbálkoznál húslevessel? Abban van kis husi meg zöldség, hátha ízlik a kislányodnak. Ha jól tudom a havi hízása pont megfelelő, és szerintem tényleg nem kell aggódni az evése miatt, ha éhes enni fog(ez olyan mint a napi folyadékbevitel, hiába van előírva mi a kötelező, ha ő többet v pont kevesebbet igényel). Meg ráadásul ez egy korszak is. Az én fiamnál ilyen gond nincs, de leírok pár ételt amit általában imádnak: sütőtök almával v nélküle, főtt brokkoli vagy csak brokkoli, cukkini, cékla szósz tésztával. Azt egyedül is a szájába tudja venni meg izgalmas is a tészta. Remélem vmit tudtam segíteni. Sok sikert!

  • Doxa

    2009. november 23. hétfő

    Kedves Ági,
    Nem tudom, jó helyen teszem-e fel a kérdést…Nekem az a gondom, hogy a 9 hónapos lányom nem akar enni (akkor sem, ha 5 órája nem evett), csak akkor, ha épp játszhat valamivel vagy nézegethet egy könyvet. Szóval mindig el kell terelni a figyelmét, hogy egyáltalán kinyissa a száját. Hogyan lehet ezt megoldani? Nem szeretném, ha rögzülne benne, hogy evés közben mindig mást csinál.
    ha katonákat vagy főtt zöldség darabokat adok neki, annak örül és eszi úgy-ahogy…de több van a földön, mint a pocakjában és úgy nem eszik elegendő mennyiséget. Kicsi a súlya és 200-250 g hízik havonta, szóval az a mániám, hogy minél többet egyen. Tudom, h ez nem jó.
    Hogyan tudnám megszerettetni vele az evést?

    Válasz: Ebben a korban már nem kell fél-1 kilót hízni havonta, a 200-250 gramm hízás teljesen jó, mert hiába eteted sokat – lemozogja. Nem az a gondja a kislányodnak, hogy étvágytalan, hanem az, hogy nincs türelme a kanalas evéshez, annyi minden van ebben a korban, ami érdekesebb 🙂 Ezért szeret maga enni. Ez teljesen rendben van így: adj neki sok önállóan ehető ételt, krumplidarabkát, répadarabkát, zöldségeket, husidarabkákat, reggelire kenyérkockát, uzsonnára gyümölcsdarabkát, sajtkockát stb., amit maga csipegethet fel és máris jó szórakozásnak tartja majd az evést. 1-2 hét és azt veszed észre, magától eszik a kis huncut, neked nem kell ott strázsálni mellette 🙂