Amitől minden kismama tart: Amniocentézis

Amitől minden kismama tart: AmniocentézisSok anyuka tart az amniocentézistől, amire akkor van szükség, ha az anya elmúlt már 35 éves (de vannak olyan orvosok, akik már 30 éves kor felett megcsináltatják) vagy valamilyen más vizsgálat eredménye (pl. 12. heti ultrahang, AFP), illetve öröklött genetikai tényezők arra utalhatnak, hogy a babánál esetleg fennállhat a Down-kór veszélye.

Az amniocentézis ijesztő vizsgálat, hiszen általában 1-2 napos kórházi tartózkodást is igényel, valamint 1% a vetélés esélye, ami szintén ijesztő egy kismama számára. Előzetesen általában készítenek egy genetikai vizsgálatot, egy becslést, ami megmondja, mekkora az esélye a Down kórnak a korábbi leletek és öröklött tényezők, valamint az anya korának ismeretében. A vizsgálatot akkor ajánlják, ha a Down kór esélye nagyobb, mint az amniocentézis következtében fellépő vetélésé, vagy pedig megközelíti azt. De egyéb szempontok figyelembevételével is ajánlhatják az anyának, hogy végeztesse el a vizsgálatot.

Ezen a videón jól látszik, pontosan hogyan történik a vizsgálat (ha nem tudsz angolul, akkor is érdemes végignézni, mert a vizsgálat körülményeiről sokat tudhatsz meg belőle):

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

202 Comments

Comment navigation

  • Napsugár

    Reply Reply 2011. december 08. csütörtök

    Jó napot!

    33 éves vagyok, 19 hetes. Tegnap az UH-n megállapították, hogy valamivel több a magzatvíz, a szívében a jobb kamrában 1,8mm-es papilláris izom látható, továbbá a koponyában bal oldalon 8,5 mm-es ciszta.
    Az integrált tesztem negatív, a down kór 1:3400 hoz, edwards 1:50000-hez.
    Ma megyek genetikai tanácsadásra.
    Ön szerint érdemes a corionboholy mintavétel?
    Másik kérdésem, ha tegyük föl nem szívódik fel a ciszta, mert elég nagy, később nyomhatja az agyállományt, ami egyéb fejlődési rendellenességet okozhat?
    Félek.

    Válaszát köszönöm

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. december 10. szombat

      Ilyen esetekben általában szokták már javasolni a tanácsadáson, de a végső döntést neked kell meghoznod. Az ilyen ciszták szinte minden esetben felszívódnak a szülés előtt.

  • ildi

    Reply Reply 2011. november 07. hétfő

    Kedves Ági,
    29 évesen második gyerkőcünket várom, most vagyok a 17. hétben.
    A 12. hetes vérvétel eredményeként kijött, hogy 1:1500 az esély, hogy Down-os a baba, és 1:268, hogy Patau/Edwards (Papp-A 0.6, PaPP-A korr. Mom 0.17)…
    A 12.hetes és az azóta készült 16. hetes UH-n orrcsont látszott, nyaki redő a 12. héten 1mm volt, a baba sokat mozog, már érzem is. Szíve, veséi rendben.
    A védőnőm és az UH-s doktornő szerint elég rosszak ezek az arányszámok, és amnio-t javasolnak (az első terhességem alatt 10.000> volt a kockázat…).
    Még várom a 16.heti vérvétel eredményét.
    Valóban nagyon magas a kockázat? Érdemes vállalnom az amnio-t?
    Köszönöm, ildi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 15. kedd

      Akkor szokták javasolni a magzatvízvételt, ha a kockázat nagyobb, mint az amniocentézis vetélési kockázata (1:100), tehát 1:1500-nál még nem szokták javasolni, de ez a genetikai tanácsadás (ultrahang+leletek+családi kórelőzmények+édesanya kora) alapján változhat.

      • ildi

        Reply Reply 2011. november 16. szerda

        Kedves Ági,
        voltunk időközben genetikai tanácsadáson, és mivel a 16. heti vérképem sem volt ‘hibátlan’, ma reggel saját kérésemre megcsinálták az amnio-t a SOTE 1-en.
        A mintavétel gyors volt, és nem fájt jobban, mint egy vérvétel. Szerencsére a párom szabadságon van, így terelgeti a ‘nagyot’, míg én fekszem 1-2 napot.
        Nagyon várom az eredményt, és bízunk benne, hogy jó lesz.
        Köszönöm a válaszod, szép napot: ildi

  • AAdriikaa

    Reply Reply 2011. november 07. hétfő

    Szia.

    Én 22 éves és jelenleg 18 hetes terhes vagyok. Október 20.-án töltöttem be a 16. hetet, amit csupán naptár szerint számoltam ki, így 20.-án elmentem a 16 hetes vérvételi vizsgálatokra. Rá egy hétre megkaptam az eredményem ahol az AFP : 18,05 lett a MOM értéke pedig: 0,65. A Védőnő szerint nagyon alacsony a 18,05 értékem, és valószínűleg javasolni fogják a kombinált teszt elvégzését, ugyanis én 12 hetesen nem végeztettem el. 12 hetesen az ultrahang eredményeim jók lettek, illetve mivel nem tudtam pontosan a menstruációm időpontját, mivel rendszertelen volt a vérzésem, ezért abban reménykedem, hogy csupán téves eredményt kaptam. A védőnő mondta illetve olvastam is róla, hogy az alacsony érték Down-kórra utal, illetve hogy a magzat már nem él. Szerencsére már 16. hét óta érzem a kicsi mozgását. Holnap megyek a 18. heti ultrahang vizsgálatra, illetve genetikai tanácsadásra. Nagyon félek, szerinted is annyira rosszak ezek az értékek?

    Üdv: Adri

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 15. kedd

      Nem kell aggódnod, az AFP alacsony értéke önmagában nem utal Down-ra és a korod alapján is kicsi erre az esélyed.

  • Marcsi

    Reply Reply 2011. szeptember 28. szerda

    Szia Ági!
    Segítsetek lécci! 31 éves leszek,párom 40 éves.Jelenleg 16 hetes terhes vagyok,második gyermekemet várom.Eddig mindent rendben találtak.Múlt héten 15hetesen vették le Afp-t.Ma hívtam őket és közölték,hogy a 21es kromoszómára nézve éppenhogy határesetes az eredményem.Menjek be,hogy egyeztessünk,mert genetikai vizsgálatot ajánlanak.
    12 hetes ultrahang eredményeim: Crl:64mm Bpd:18mm Fl:7,5mm Nt(ny.redő):1,8mm Orrcsont látható Lepény:mellső falon Szívhang:erőteljes
    Első terhességemnél sem volt probléma(8éve),családjainkban sem volt genetikai gond.Azóta nem bírok másra gondolni,csak hogy mi lesz és hogyan?Beteg a kisbabám?Nagyon aggódom vizsgálat miatt is.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 07. péntek

      Nem kell aggódnod, az AFP gyakran mutat eltérő értéket, ilyenkor megnézik a korábbi leleteket és a genetikai tanácsadáson kikalkulálják, van-e esély genetikai rendellenességre, illetve szükséges lehet-e magzatvízvétel. Az esetek többségében nem szokott semmi probléma lenni. Az AFP nem diagnózist ad, csak egy lelet, ami felhívhatja a figyelmet az esetleges problémára, de önmagában semmit nem jelent.

  • Zsu

    Reply Reply 2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    35 éves 18 hetes kismama vagyok. A 12 heti ultrahang vizsgálat megvolt, rendben találtak mindent, integrált teszt eredmény: alacsony kockázat
    (Down-kór: 1:36 000,Edwards-kór: kevesebb mint 1:50 000), AFP: 1,1 MOM. A kérdésem, hogy ennek ellenére javasolni fogják, hogy elvégeztessem a magzatvíz mintavételt?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 01. szombat

      Ez az orvosodtól függ, 35 évesen már szokták javasolni.

  • Kriszta

    Reply Reply 2011. augusztus 26. péntek

    Szia Ági,
    Ma lett meg az AFP eredményem. 12. heti genetikai UH- mindent rendben talált, CRL:64mm, NT: 1,48, a kombinált tesztem: 1:10.000 értéket adott, 33 éves vagyok. A kombinált teszten a PAPP-A: 2060,00miu/L,0,70 MoM; szabad béta-hcg 25,60 Ng/ml, 0,63 MoM.

    Az AFP-hez a vért 16+7 héten/napon vették le és nagyon alacsony lett: terhességi Hcg9269 mU/ml, terhességi AFP 23,55 ng/ml, mom érték: 0,65, korrigált AFP MoM: 0,66; terhességi HCG MoM: 0,33; korrigált MoM THCG: 0,34. Kedden megyek 18 hetes genetikai UH-ra, és telefonon kaptam időpontot a SOTE-n genetikai tanácsadásra.
    Ezek mennyire rossz értékek?
    válaszodat előre is köszönettel várom,
    üdv Kriszta

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 29. hétfő

      Itt nincsen rossz vagy rosszabb érték, mivel kimutatták, hogy bizonyos genetikai rendellenességek alacsonyabb AFP értékkel járnak, ezért ha az érték a küszöb alatt van, akkor további vizsgálatokra van szükség. Viszont ezek önmagában nem jelentenek semmit, csak felhívhatják a figyelmet arra, hogy esetleg valami nincs rendben, de az is lehet, hogy minden különösebb ok nélkül alacsonyabb az AFP (nekem mindkét gyereknél 0,6 volt az AFP, az orvosom szerint ez lehet alkati dolog is) Ha a családban nem volt genetikai rendellenesség, nem múltál még el 35 éves és rendben volt a 12. heti UH, akkor nincs miért aggódnod.

    • Dorka

      Reply Reply 2011. szeptember 18. vasárnap

      Én tanulságként szeretném elmesélni a történetem mindenkinek…Elgondolkodtatva a kismamákat a magzatvízvételről és egy kicsit talán az egészségügyról is.

      Most a 22. hétben vagyok, ikreket, 2 fiúcskát hordok a szívem alatt. 2 helyen is megcsinálták a 12. heti kombinált Down-szűrést, a Margit kórházban és az Istenhegyi Géndiagnosztikán. Mindkét helyen mindent rendben találtak. Aztán jött az AFP, ahol szintén, ikres terhességnek megfelelően „viszonylag magas” AFP értéket állapítottak meg.

      Azonban a 18. heti UH-on, az egyik pici szívében találtak egy fehér foltot, ú.n. echodens papilláris izmot, amivel beutaltak a SOTE I. sz. szülészetire, a Baross utcába. Bár már itt mondta az ultrahangos doktornő, hogy ne aggódjak, ez önmagában nem jelent semmit. Mivel azért picit megijedtem, újra elmentem az Istenhegyi Géndiagnosztikára is, ahol szintén megnyugtattak, hogy semmi probléma nincsen a babákkal, mivel ez önmagában nem jelent genetikai rendellenességet, a többi értékem pedig tökéletes. Rákérdeztem, hogy azért menjek-e a SOTE-ra a szívultrahangra, mondták, hogy az nem árthat, mert nagyon szuper ott az UH-os.

      Aztán a szív UH-nál értetlenül néztek rám a SOTE-n, hogy mit keresek itt, mert állítólag a genetikai tanácsadásra kellene mennem. Felmentem oda, ahonnan elküldtek megint egy UH-ra. Ott megint látták a kis fehér pontot, és egy kicsivel több magzatvizet állapítottak meg, de az ottani UH-os is megnyugtatott, hogy mivel minden más rendben van, nincs a babának semmi baja, ne aggódjak.

      Vissza a tanácsadásra, ahol Dr. Beke Artúr TÉNYKÉNT közölte, hogy akkor nekem meg kell szúrni a hasam magzatvízvétel okán…Értetlenül meredtem rá, hogy miért is? Kérdeztem, hogy mégis milyen arányban, vagy százalékban van esély a babánál genetikai rendellenességre. 4%, közölte azonnal (miből számolta ki fejben ilyen gyorsan?), mire kérdeztem, hogy és ikres terhességnél, az amniocentézis esetén mennyi is a vetélés esélye, amire a válasz 4-6% volt. Vagyis, a vetélésre nagyobb az esély, mint arra, hogy az egyik babám beteg. Mondom, akkor hogy mondhat ilyet, hogy meg kell szúrni a hasam? És egyáltalán, hogy közölheti ezt tényként? A vizsgálatot nem az ő felajánlására, de kerek perec elutasítottam ott helyben.
      Erre azt mondja, hogy hát akkor csinálunk egy egyszerű vérvételt, hátha volt valami vírusfertőzésem és ez okozza az egész problémát…Újabb szemelkerekedés a részemről, hogy most viccel??? Nem esetleg fordítva kellene ezt, hogy előbb a sima vérvétel, aztán esetleg megint elgondolkodhatunk a vetélési kockázattal járó amniocentézisen???

      Szóval, ha én egy naív és információk hiányában, az orvos szakértelmében vakon bízó anyuka vagyok, akkor feleslegesen, tényként közölve, – mint ha nem lenne választási lehetőségem a beavatkozást illetően, – elvégeznek rajtam felelőtlenül, egy felesleges és nem veszélytelen beavatkozást! Ráadásul teljesen kiborulok, hogy a gyermekem beteg lesz és még a hasamat is megszúrják!

      Azóta, felháborodásomban kérdezősködtem és kiderült, hogy az I. számún kb. minden 2. nőt elküldenek erre a vizsgálatra, ha van oka, ha nincs…Csak mert, ha mégis beteg lesz a baba, az sokkal rosszabb (nekik!), így inkább elvégzik a vizsgálatot, akár különösebb ok nélkül is.

      Remélem, hogy minden leendó anyukának tanulságként szolgál a történet, hogy ne bízzon egyik orvosban sem vakon és tájékozódjon inkább alaposan, mielőtt bármibe is belemenne…És hogy inkább a spórolt pénzéből engedje meg magának az Istenhegyi Géndiagnosztikát, ahol profi szakemberek pont az ellen harcolnak, hogy ne kelljen a kismamákat ennek a kellemetlen vizsgálatnak kitenni!

      Minden kismamának sok sikert és egészséges babákat kívánok.

      • Móni

        Reply Reply 2011. szeptember 30. péntek

        Akkor íme egy másik tanulságos történet, a miénk. Az integrált vérvételen én is átestem anno. Elsőre inkább azt választottam, mint a sima AFP vizsgálatot, hiszen mindenhol azt olvastam, hogy pontosabb értéket ad. Időmet és pénzemet is rááldoztam a két vérvételre, és boldog voltam, amikor negatív eredményt hoztak. Ja, Down-kórra és Edwards-ra. Csak épp semmi egyébre. Aztán végül a 18 heti genetikai UH, majd a célzott szív UH után, mese nincs, amniocentezisre küldtek….nagy-nagy szerencsére. Mert ott kiderült a borzasztó Patau-szindróma ténye és még időben meg tudták szakítani a terhességet.
        Később megtudtam, hogy vannak helyek, ahol az integrált vérvételnél nézik a Patau-szindrómát is. Sajnos, információ hiányában én nem oda mentem. Azóta is borzasztóan mérges vagyok, ha arra gondolok, ha meg lehet ezt egy vérvételből is állapítani, akkor miért van olyan hely, ahol ezt nem teszik meg… ha még ráadásul fizet érte az ember.
        Mindenesetre minket az akkori nagyon-nagyon jó szemű nőgyógyászom, majd a SOTE1 felkészült szakemberei, az amniocentézis, és az azt professzionális módon elvégző dr. Beke Artúr mentett meg. Azt gondolom mindezek után, hogy sajnos itthon a valóban kockázatos amniocentezis tud csak egyértelműen, közel 100%-os válaszokat adni, ha bizonytalanság adódik. A vérvétel eredményét akkor is negatívnak hozták ki, ha egyértelműen látszott rajta, hogy kétszeresére nőttek a kockázati értékek a második alkalommal az elsőhöz képest. És akkor itt már mindegy is, hogy valahol mérnek-e Patau-szindrómára, vagy sem, ha az eredmény úgyis torz.

  • Andi

    Reply Reply 2011. július 22. péntek

    Sziasztok!
    28éves vagyok,2 vetélés után egy 18hónapos makk egészséges kislány ( az afp-je 0,86 volt ) és egy 22 hetes bébi anyukája. Az eredményeim eddig mind jók voltak,kivéve az Afp-t,ami elsőre 0,79, másnap 0,76 lett. Az orvosom elküldött az I.-es számú Klinikára genetikai uh-ra, ahol megállapították, hogy a fiam veséi:jobb oldalt 6mm, balon 4mm a pyelon. A 6mm és az afp miatt a genetikus szerint 3% a kromoszóma rendellenesség kockázata és előjegyzett 27-ére magzatvízvételre. Dönthetek,de nehéz. Elvileg,ha baja van a vizsgálat után még 5 napig szakíthatnák meg a terhességet.Meg lenne egyáltalán ennyi idő alatt az eredmény? Nem hiszem,hogy az afpm annyira alacsony lenne,és azt se értem a vesének mi köze ehhez,ráadásul 2 héttel ezelőtt 4d-n azt mondták 5-5mm két medence.
    Sürgős tanácsra lenne szükségem!!!!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 06. szombat

      A pyelon a vesemedence, aminek a tágulata önmagában nem jelent problémát, de lehetséges, hogy bizonyos genetikai betegségeknek az egyik jele lehet, ezért javasolták a magzatvízvételt. A 0,7 feletti AFP nem számít alacsonynak, általában 0,7 alatt szoktak genetikai tanácsadásra küldeni.

  • Zsu

    Reply Reply 2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!
    Látszólag nagy esélyem van, hogy Down koros legyen a babám…(33 éves vagyok, második terhességem, van egy 1 éves 3 hónapos kisfiam)
    12hetes 6 naposan voltam vizsgálaton, az ultra hang rendben volt: CRL:64,81 mm (ülőmagasság), az NT:1,15 mm (nyaki redő). Helyben vért is vettek (dupla teszt, Down kor szűrés) és egy hét múlva jött is az eredmény, ami látszólag kétségbeejtett: HCG 85,9 ng/ml, PAPP-P 0,92 mUI/ml, tehat kijott az 1:50hez majdnem legrosszabb eredmeny. Azt szeretnem megkérdezni érdemes-e újra csinálni ezt a dupla tesztet, vagy tovább kell lépni? Köszönöm

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      A dupla tesztnél elég magas az álpozitív eredmény aránya, 7-8%, tehát ilyen gyakran fordul elő, hogy pozitív a teszt, holott nem is Downos a baba. Ezek a tesztek azonban nem adnak diagnózist, további genetikai vizsgálat kell ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, tényleg Down-kórról van-e szó. Ha az orvosod ezt nem rendelte el, akkor az AFP és a 18- heti genetikai UH eredményével együtt, ha szükséges, genetikai vizsgálatra kell menned. Ha ezt nem tudod kivárni, akkor magánúton csináltass egy négyes tesztet.

      • Zsu

        Reply Reply 2011. július 17. vasárnap

        Köszönöm!
        Az orvosom tanácsára végül is amniocentézisre adom a fejem, mert azt mondta, hogy ezek a tesztek amúgy sem adnak biztos választ és mivel elég nagy rizikófaktor jött ki (1:50), ezt látja nekem a legjobbnak.
        Az a baj, hogy sokszor túl hamar kell döntéseket hozni és az ember olyan bizonytalan…és tudatlan és főleg összezavart ilyen helyzetben. Remélem minden jó lesz, mégegyszer köszönöm a tanácsot!

  • Marcsi_74

    Reply Reply 2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni.
    Lombik program (több év) után 16 hetes ikerterhes vagyok. Idén nyáron leszek 37 éves. 12. heti ultrahang tökéletes, mindkettő orrcsont rendben, nyaki redő 1,0 és 1,2 mm. Családban sosem volt genetikai rendellenesség. Korom miatt magzatvízvételt javasoltak, de úgy tudom ikreknél (kétpetéjű) 2-5% a vetélési kockázat. Amennyiben a 18. heti ultrahang erdménye is rendben lesz, szükséges-e a vizsgálat? Egyéb támpont nincs AFP intergált teszt nem mérvadó ikreknél.
    Fentiek miatt nem szívesen csináltatnám meg a vizsgálatot, főképp, ha a vetélési kockázatról jók az információim.

    Válaszodat köszönöm.

    • Marcsi_74

      Reply Reply 2011. július 06. szerda

      Időközben 16. heti ultrahang is készült, ahol szintén minden rendben. Mkét magzatnál 4 üregű szív, telt gyomor, hólyag. BP 32 és 35 mm, AC 99 és 118 mm, FL 18 és 19 mm.

      Marcsi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      Ilyen esetekben mindig valószínűséget számolnak a leletek és az egyéb kockázati tényezők alapján. Ha a Down-kór esélye nagyobb, mint a vetélési kockázat, akkor szokták javasolni a vizsgálatot. Ha a 12. heti, a 18. heti UH is rendben van és az AFP is normális, és az egyéb tényezők alapján a valószínűség 1:1000-nél kisebb, akkor nem szükséges a magzatvízvétel. Van olyan lehetőség is (az ún. négyes teszt), hogy vérvétellel nézzetek utána a genetikai elváltozásoknak, ebben az esetben nem kell a magzatvízvételnek kitenned magatokat.

  • Anikó

    Reply Reply 2011. május 20. péntek

    Sziasztok!21 hetes kismama vagyok és 16 hetesen vették le az AFP-t aminek az eredménye 0.64 MOM.(20 éves vagyok).A védőnő mondta kérjek időpontot pestre a klinikára vizsgálatra,ma kértem és junius 9.-re kaptam időpontot.Szerintetek az már nem késő?(24 hetes leszek)Ha bármi gond lenne a babával akkor elöbb kaptam volna?Előre is köszönöma a választ

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. május 27. péntek

      Az AFP eredménye csak egy figyelmeztető jel lehet, de ha a 12. heti vizsgálat eredményei jók voltak és mivel még fiatal vagy, ezért nincs miért aggódnod.

  • ÉVA

    Reply Reply 2011. május 06. péntek

    Sziasztok.
    A terhességem 15 hetében chorionboholy vételen voltam és utána 5nappal később vették le az afp-t aminek az értéke 3.35 lett.A 19. és a 20.dik héten voltam 2 független genetikai ultrahangon és mindegyik rendben találta a babát a kromoszoma vizsgálat eredménye is jó lett.A kérdésem az lenne,hogy a magas afp mire utal pontosan(nyitott gerinc,koponya rendellenesség)és hogy a boholyvételből azt ki lehet-e szűrni?Még egy fontos kérdés:eredményezhet-e magas afp-t a túl közeli boholy és afp levétel?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. május 18. szerda

      A corionboholy mintavétel számos fejlődési rendellenességet kimutat, azokat is, amik pl. a magas AFP-t okozhatják.

  • Timcsi

    Reply Reply 2011. május 05. csütörtök

    Szia!

    33 éves kismama vagyok,első terhességem.
    A 12. héten voltam kombinált teszten.
    Eredménye:PAPP-A: 0,66MoM
    Szabad B-hCG: 3,67MoM
    Tarkóredő vastagság: 1,70mm
    (1,12MoM)
    Kockázat:1:190.
    Az orvos felajánlotta az amniocentézist. Szerinted szükséges-e?Mi okozhat még szabad B-hCG emelkedést?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. május 18. szerda

      Ha a kockázat közelít az 1:1000 értékhez akkor valóban fel szokták ajánlani az amniocentézist, ilyen esetben érdemes is elvégeztetni, mert ilyenkor már elég nagy a Down-kór esélye. Ezenkívül még számos más genetikai betegség is szűrhető vele. Genetikusunk sajnos nincsen, így nem tudjuk megmondani, milyen betegségek okozhatnak BHCG emelkedést.

  • Andrea

    Reply Reply 2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Én 15 + 1 hetesen voltam AFP szűrésen, a korom 41 év. a súllyal korrigált AFP-31,59 ng/mL, az AFP-re vonatkozó MOM 1,01, a kóros tartomány VZR referencia értékei: 2,50; 50,00. Ezek jó eredmények?
    Köszönöm : Andrea

  • Judit

    Reply Reply 2011. április 05. kedd

    Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni,van-e úgy értelme genetikai tanácsadásra menni, hogy biztosan tudom, nem akarok se magzatvíz, se boholy mintavételt?
    38 éves vagyok, még csak tarkóredő eredményem van, negatív.
    Köszönöm szépen! Judit

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. április 15. péntek

      Igen, van értelme, mert itt kiszámolják, mekkora a genetikai betegségek valószínűsége és ennek alapján érdemes-e amniocentézist csináltatnod.

  • Brigi

    Reply Reply 2011. március 23. szerda

    Sziasztok!

    Kérdésem a következő: az amniocentézissel milyen betegségeket szűrnek ki?
    A Down-kóron kívül úgy értem.
    Múlt év áprilisában még volt egy kisbabám, de a 39.héten meghalt a pocakomban, 4szeresen rá volt tekeredve a köldökzsinór. Állítólag teljesen egészséges baba volt.
    Most újra kisbabát várunk, és az orvosom elküldött genetikai tanácsadásra, a korom, az előzőleg elhalt babám, és egy, a családban egyszer előfordult rendkívül ritka genetikai betegség miatt. Egyiknek sincsen köze a másikhoz(elvileg), de tanácsadásra kell mennem. Úgy vélem, h ott, mivel 36éves vagyok, mindenképpen amniocentézist fognak javasolni, hiszen ez a protokoll, és majd én eldönthetem, h megyek-e vagy sem… Ez több kérdést is felvet: mivel szerintem ezt a betegséget nem szűrik (mucopolysaccharidosis), emiatt felesleges elmennem, hiszen a 12.heti uh-m és a vérvétel eredménye is nagyon jó lett, down-kórra utaló semmilyen jel nincsen. Vajon ilyen nagyon ritka betegségek kiszűrésére is van mód?
    jelenleg 14.hetes kismama vagyok és nagyon vágyunk erre a kisbabára. Nem szeretném kockáztatni az amniocentézissel a születését. Abban sem vagyok biztos, h ha kiderülne, h beteg a baba (down-kór) akkor elvetetném-e. Nem tudom.
    Nyilván ebben nem segíthettek, de ha arra tudnátok felelni, h mit szűrnek az amniocentézissel, már sokat segítenétek.
    A beteg gyermek a nővérem volt amúgy, 10évesen ment el.
    Köszönöm előre is a választ!
    brigi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. április 02. szombat

      Az amniocentézissel a kromoszómákkal kapcsolatos rendellenességeket lehet szűrni (pl. Ulrich-Turner szindróma), tehát elég sokféle ritka betegség is szűrhető vele. De genetikai szűrésre számos más lehetőség is van, a corionboholy biopsziától kezdve a magzati vérvételig, ezért érdemes lenne felkeresned az Istenhegyi Géndiagnosztika Központot, ahol meg tudják mondani, melyik fajta teszttel lehet szűrni ezt a fajta genetikai elváltozást.

  • Timi

    Reply Reply 2011. március 17. csütörtök

    Tegnap voltam genetikai uh-n. 20 hetes 6 napos voltam a gép szerint. A doktornő a bal agyi kamrában egy 4,4*2,9-es cisztát fedezett fel. Azt mondta 80%-ban fel szokott szívódni. De tovább küldött elbeszélgetésre egy genetikushoz. A korom 34 év. Te mit tanácsolnál ebben az esetben?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 24. csütörtök

      Ugyanezt. A ciszta viszonylag gyakori jelenség, többségében ártalmatlan és felszívódik. 30 év felett szinte mindenkit elküldenek genetikai tanácsadásra (orvosa válogatja, van, aki csak 35 év felett), általában ott csak megerősítenek abban, hogy nincs miért aggódni, de ha mégis, és további vizsgálatra van szükség, akkor meg legalább kiderül van-e ok az aggodalomra.

    • Kismama

      Reply Reply 2011. május 23. hétfő

      Szia Timi! Mi történt veled azóta? Hasonló helyzetben vagyok én is.

  • Tiki

    Reply Reply 2011. március 03. csütörtök

    Sziasztok!
    Lehet nem ide kellene irnom, de kérlek válaszoljatok!
    Ma voltam 20 hetes uh-n és pár nappal kisebb a baba, mint a kora! Kicsit megijedtem, bár az orvos nyugtatgatott! Mert minden eredmény 19hét 3naposnak felel meg és én ma 19hetes és 6napos vagyok számítás szerint!Ez most tényleg nem baj? Eddig az eredményeim rendbe voltak és az AFP-m és az integrált tesz is jó!
    Ja és történt 4-5 hete a családomba 1 közeli rokon betegsége, majd halála! gondolom ez is kihat , ha ‘csak’ tudat alatt! Mert próbáltam ‘csak’a babára koncentrálni.
    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 06. vasárnap

      Nem kell aggódni, a baba a 12. héttől egyedi módon fejlődhet, ezért akár 2-3 hetes eltérés is lehet a valós és a méretek alapján becsült súly alapján.

      • Tiki

        Reply Reply 2011. március 06. vasárnap

        Ági! nagyon szépen köszönöm a választ!
        Sokat jelent, hogy ide lehet irni és mindig gyorsan választ is kapok!

  • atoth47

    Reply Reply 2011. március 03. csütörtök

    szia

    34 éves vagyok, 16 +5 nap laboratoriumi vizsgalati eredmények

    AFP 2.12
    HCG 1.18
    SP1 1.09
    papp-a 1.23

    Megkerdezhetem hogy jo eredményeket. Nem magas afp ertek? Varom a valaszod, koszonom .

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 06. vasárnap

      Az AFP 2,5 felett számít magasnak, a többi érték normális.

  • atoth47

    Reply Reply 2011. március 03. csütörtök

    Szia

    Ma jott az eredményt
    AFP

  • Melánia

    Reply Reply 2011. március 02. szerda

    Szia!
    37 éves, 16. hetes terhes vagyok. A nőgyógyászom is és az integrált teszten a doki külön felhívta a figyelmemet arra, hogy a méhlepény a hasamban a mellső falon helyezkedik el. Még nem kaptam meg az integrált teszt eredményét, de holnap megyek a genetikushoz megbeszélésre. A mellső falon elhelyezkedő méhlepény nagyobb kockázatot jelent-e a vetélés tekintetében a magzatvízvételes vizsgálatnál? Egyáltalán hogy oldják meg, átszúrják a méhlepényt is?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 11. péntek

      A mellső fali lepény nem jelent nagyobb kockázatot. A lepényt ilyenkor nem szúrják át.

  • Titanilla

    Reply Reply 2011. február 17. csütörtök

    Kedves Ági !

    vérvétel ideje :16 hetesen és 5 naposan történt .
    2011.02.17 ma jöttek meg a laboratóriumi vizsgálati eredmények !20 éves vagyok !
    AFP : 0,62
    hCG :0,98
    SP1 :0,86
    PAPP-A :0,6
    azt szeretném kérdezni jók e ezek az értékek ?????? előre is köszönöm válaszod !!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. február 24. csütörtök

      Az AFP kicsit alacsony, de pont a határon van. Van olyan orvos, akkor 0,7 alatti értékkel már genetikai ultrahangra küld, van, amelyik nem, elvileg a 0,62 még pont a határon van, tehát arra utal -különösen, ha a 12. heti nyakiredő vizsgálat értéke is normális volt-, hogy nem Down kóros a babád.

  • Ricky

    Reply Reply 2011. január 11. kedd

    Szia!

    Voltam kombinált teszten a Down-kór kiszűrésére a 12 héten.
    Szerinted jók lettek az eredményeim?
    PAPP-A Szint:1816.60miu/L 2.12MoM
    Szabad B-hCG Szint:10.70Ng/ml 0.35Mom
    Tarkóredő vastagsága:1.00mm 0.4MoM
    A tarkóredőt azt tudom,hogy jó.Az eredményem amúgy negatív.
    A Down-kór előfordulása 1:50000
    A Papp-A szint és szabad hcg érdekelne,hogy azok pontosan mit jelentenek és,hogy jók e?
    Megyek majd orvoshoz és viszem ezt a lelet csak az még nem mostanában lesz.
    Ezért érdekelne.
    Remélem tudsz nekem segíteni.
    Köszönöm.
    Szia

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 16. vasárnap

      Nem vagyok orvos, de papírforma szerint ezek a leletek nem utalnak Down kórra és 1:50000 esélynél nem szoktak amniocentézist javasolni, mert a vizsgálat kapcsán fellépő vetélés kockázata 1:100 tehát jóval nagyobb, mint a Down esélye.

  • Orsi

    Reply Reply 2010. december 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    12. 14-én voltam AFP vizsgálaton, ekkor a terhesség 17. hetében voltam (17 hét 4 napos), de a vizsgálati lapon az szerepel, hogy a terhességi idő: 16 hét.
    A terhességi HCG érték 20790 mU/ml
    A terhességi AFP 21,9 ng/ml
    a MOM érték pedig 0,63.

    A korrigált AFP MOM 0,7, a Terhességi HCG MOM 0,75, a korrigált MOM THCG pedig 0,83.

    December 27-én (18 hét 3 naposan) voltam genetikai ultrahangon, ahol az orvos mindent rendben talált, de tekintettel az alacsony AFP értékre és a koromra, amniocentézist javasolt, amit január elején beszélünk vele át, akkor van hozzá időpontunk.
    Februárban leszek 33 éves, és ő a mi első kisbabánk. Mi úgy gondoljuk és érezzük, hogy egészséges, nem szeretnénk amniocentézist csinálni. Van-e esetleg más alternatív vizsgálat ilyen esetre?
    Fontos-e a mi esetünkben a vizsgálatot elvégezni, vagy elhagyhatjuk?
    Igazából arra sem láttam még interneten se nagyon választ,ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor milyen lépések lehetnek? (mi nem szeretnék a babának fájdalmat okozni)
    Válaszaidat előre is köszönöm!

    Orsi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 04. kedd

      Mivel a genetikai ultrahang eredménye normális, és az AFP pont határon van, tehát még nem igazán alacsony, ezért nem feltétlenül szükséges az amniocentézis. Megoszlik ebben az orvosok véleménye, van, aki 35 éves kor alatt nem tartja indokoltnak. Emellett a döntéshez ismerni kell a 12. heti tarkóredő vizsgálat eredményét is, hiszen ez is ad támpontot a Down kór meglétével kapcsolatban, valamint ilyenkor szoktak végezni ún. genetikai tanácsadást is, ahol segítenek végignézni az összes tényezőt (pl. a családban volt-e valamilyen genetikai rendellenesség, és ennek, valamint a többi vizsgálat eredménye alapján megállapítják, mekkora a Down valószínűsége, ebből már el lehet dönteni szükségesnek látod-e te magad az amniocentézist, a vizsgálat, sőt maga a tanácsadás is elutasítható, ha nem látod szükségét)

  • Rita

    Reply Reply 2010. december 22. szerda

    Kedves Ági!

    34 éves, 19 hetes ikerterhes vagyok és az orvosom javasolt genetikai tanácsadást és magzati echographiát az I. sz. Női Klinikán. Az ultrahangon – amit az orvosom csinált – nem volt semmi gond a babákkal, csak az ikreknél nagyobb eséllyel előforduló szívrendellenesség miatt javasolta az alaposabb vizsgálatot. Kérdésem, hogy ebben az esetben is lehetséges, hogy magzatvízvételt kell csináltatni?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 26. vasárnap

      Nem, ezt csak genetikai rendellenességek kockázata esetén javasolják, de a 19. héten egyébként is már túl késő lenne megcsinálni.

  • Erzsi

    Reply Reply 2010. november 18. csütörtök

    Sziasztok,

    14 hetes kismama vagyok, nyáron töltöttem a 39. évemet, első baba, második próbálkozásra sikerült. Utolsó menstruációtól számítva 13+0 hétre voltam kombinált teszten, az eredmény negatív. A biometriai adatok alapján 12+1 nap. Tarkóredő 2 mm (másfél héttel előtte 1,6mm)free b-hCG 0,81 MOM, PAPP-A 1,19 MOM, a számított down kockázat 1:2671. Konzultáció után az mondták, hogy megnyugtató eredmények, de persze én azért kicsit aggódok, mert szeretnék minél biztosabbat tudni, ugyanakkor a magzatvízvételt nem szivesen csináltatnám. Örülnék bármilyen véleménynek, tanácsnak.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. november 19. péntek

      Mivel a Down kockázata kisebb, mint az amniocentézis miatt fellépő vetélés kockázata, ezért ebben az esetben nem érdemes magzatvízvételt csinálni, de természetesen ez a te döntésed, nyilván ezek csak becslések, a vizsgálat pedig biztos eredményt ad, de az adatok alapján nem nagy a kockázat.

  • aminabrn

    Reply Reply 2010. október 26. kedd

    sziasztok!

    20 hetes kismam vagyok . az afp-m magas lett 3.25, a genetikai uh-on az istenhegyi uton nem lattak semmit. egy jo kombinalt tesztem is volt megis az 1. noi klinika magzatviz mintavetelt javasol, mert hogy down kor kockazata merul fel 1%al no az esely (?????) hogyhogy az nem az alacsonyra jellemzo??

    Válasz: De, a magas AFP nyílt gerincre utalhat, az alacsony AFP utalhat Down-kórra, talán elnéztek valamit, amikor javasolták a magzatvízvételt Down miatt.

    • aminabrn

      Reply Reply 2010. november 13. szombat

      koszonom szepen a valaszt:D

  • Ági

    Reply Reply 2010. szeptember 08. szerda

    Sziasztok!

    19 hetes vagyok (és 39 éves) és engem is amniocentézisre küldtek ezen a héten péntekre (pesti Bajcsy kórházba). De nálam nem volt genetikai kockázat számolás, sőt az AFP érték nem is érdekelte őket.
    Az első AFPt elvileg a 16. héten vették le, de elég alacsony lett (20,9 és 0,58), de az lehetett amiatt is h nem voltam még 16 hetes (az utolsó menzeszem időpontját nem tudtam pontosan – kissé váratlanul jött a baba :)). Két hét múlva újból megcsináltuk, már emelkedett az érték, de még mindig alacsonynak tartják (28,9 és 0,64). Viszont minden egyes UH-on (a genetikain is) mindent rendben találtak. A családban senkinél soha még nem volt genetikai probléma. Ennek ellenére szinte nem is nagyon hagyták, h esetleg azt mondjam, h nem szeretném a vizsgálatot.
    Azt kérdezném, hogy ezek az AFP értékek indokolják-e valóban a magzatvízvételt?
    Mert nagyon sokat vaciláltam azon, h megengedjem-e..kicsit magasnak tartom a kockázati tényezőt (és első babám lenne, nagyon féltem..:))
    köszönöm a választ 🙂

    Válasz: Igen, ez az AFP érték valóban indokolja a magzatvízvételt, valamint a korod is (35 év felett előzmények nélkül is nagyobb az esély a Down-kórra)

  • kisbocs

    Reply Reply 2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni! 18 hetes kismama vagyok. A kombinált tesztem eredménye negatív lett (1:3000), de a nyugalmunk érdekében kértük az integrált teszt elvégzését is, melynek eredménye szintén negatív (1:1400) lett, az MS-AFP szint 0,82 MoM. Viszont a külön végzett AFP vizsgálat eredménye kevesebb, mint 0,7 Mom és be is hívtak ultrahangra. Azt szeretném kérdezni, hogy ezen eredmények tudatában lehet-e beteg a kisbabám. 31 éves vagyok!
    Válaszod nagyon köszönöm!!
    Egy aggódó kismama.

    Válasz: Az AFP csak egy lelet a sok közül. Mivel elsőre jó lett, és csak másodikra kicsit alacsonyabb, valamint a többi lelet nem mutat semmit, ezért nincs ok az aggodalomra.

  • Edina

    Reply Reply 2010. július 20. kedd

    Sziasztok!35 éves múltam és a 15.hétben járok. Voltam kombinált teszten, az eredmény negatív lett, 1:470. Úgy tudom a kombinált teszt közel 90%-os eredményt ad. Genetikai tanácsadáson javasolták az amniocentézist, de én nagyon félek tőle. 2 hetem van a döntésre, de nagyon nehéz meghozni ezt a döntést. Az eredmények alapján mit javasolnak? A mintavétel után meddig kell pihenni, ágyban maradni?
    A választ előre is köszönöm!
    Edina

    Válasz: A mintavétel után 2 napig kell feküdni. Ha bízol a kombinált tesztben, akkor nem muszáj amniocentézist csináltatni, de ez a te döntésed.

  • Monika

    Reply Reply 2010. június 20. vasárnap

    Sziasztok!
    Én juni.17-én voltam genetikai vizsgálaton Bp-en az Istenhegyi uton a Géndiagnosztikai központban. Először csinálták a kombinált tesztet (12.hét), ami egy ultrahang és egy vérvizsgálat és a kettő eredménye ad egy kockázati tényezőt. Az enyém 1:33-hoz, ami 3%-os kockázatot jelent. Ennek alapján még aznap Chorionbiopsiát javasoltak, így rövid gondolkodás után belegyeztünk. Másnap telefonon hívtak és az eredmény negatív lett. természetesen nagyon boldogok vagyunk mind a ketten, hogy minden rendben van. Én optimista voltam és tudtam a vizsgálat elvégzése nélkül is minden rendben van velem és a babócámmal.
    Nagyon fontos volt számomra, hogy a vizsgálatot olyan intézményben végezzék el, ahol minden feltétel, beleértve a szakmai tudást is adott volt.
    Azt javaslom minden aggódó kismamának, hogy nem kell. A beavatkozás nem fájdalmas, csak kellemetlen, nekem mint egy méhszúrás olyan volt:)) Továbbá nem kell tartani a sz 1%-os vetélési aránytól sem, mert igazából nincs egy százalék tájékoztatott a kezelőorvos.
    Mindeninek örömteli babavárást kívánok, isz ez életünk egyik legszebb időszaka

  • Anna

    Reply Reply 2010. május 08. szombat

    sziasztok, két napja tudtam meg, hogy négy hetes terhes vagyok. Az orvos mindjárt az amniocentézist mondta, hogy majd jó lenne elvégezni a korom végett. 38 éves vagyok és ez lesz a harmadik szülésem. Azóta másra sem tudok gondolni, rettegek a gondolattól is. Hallottam az istenhegyi géndiagnosztikai központról is. Kérdésem lenne, hogy ott is ugyanazokat a betegségeket vizsgálják mint az amniocentézisből, csak épp ott vérből? Lehet, hogy túl naivnak tűnik a kérdésem, de nincs ebben tapasztalatom. Kérlek ha valaki tud adjon tanácsot,

    Válasz: Igen. A 14. hét előtt nagy biztonsággal vérből is ki tudják zárni a Down kórt, a http://www.downszures.hu oldalon részletesebb információkat találsz erről.

  • Enike

    Reply Reply 2010. május 06. csütörtök

    Sziasztok!38 éves vagyok 18.hetes minden eredményem állitolag rendbe van AFP 1.20,uE 1.38,hCGb 2.10 ezek az eredmények alapján ugy jött ki,hogy 1.200,vissza vagyok rendelve magzatviz vizsgálatra,de nagyon félek a kockázattol.

  • Mónika

    Reply Reply 2010. május 03. hétfő

    Köszönöm a segitséged…örülök h rátaláltam erre az oldalra!!!!! Jo h van kitöl tanácsot kérni és elolvasni a többi hozzászolást mert nagyon tanulságos…köszönettel Mónika!!

  • Mónika

    Reply Reply 2010. május 02. vasárnap

    Sziasztok…! 38 éves 18 hetes terhes vagyok,mult héten kaptam meg az AFP eredményét 0,6….2 nap mulva behivtak ultrahangra.BPD37,3 HC140,1 AC116,8 FEM26,9 HL23,A kombinált tesztem eredménye:Down kor elöfórdulása 1.3300 1:15000genetikát javasoltak amin már voltam és nem vállaltam a kockázatot, csak az a baj hogy még az AFP eredménye elött voltam! Nem tudom mit csináljak ,megilyedtem…..adoki se mondott semmit azt monta semmi se 100% lehet h van baj..lehet h nincs..kérdeztem de mégis orvos szemel javasolja a genetikai vizsgálatott v sem? azt monta ö nem monthaz semmit ..rám van bizva…igy jöttem ki az ultrahangrol…mit tegyek? segitsetek.!! elöre is köszönettel…Mónika

    Válasz: AZ AFP eredménye nem diagnózis, csak egy figyelmeztető jel, biztos eredményt csak az amniocentézis mondhat. Mivel nem határközeli az első genetikai tanácsadás eredménye, ezért nem muszáj megcsináltatnod az amniocentézist, de esetleg érdemes más típusú szűrést csináltatnod a magad megnyugtatására: http://www.downszures.hu

  • Móni

    Reply Reply 2010. április 25. vasárnap

    Szia Ági, nagyon köszönöm a választ, igyekszem nyugodt maradni 3.-ig. Csak abban bízom, hogy az egyre pontosabb tesztekkel egyre kevesebb kismamának kell majd átélnie ezeket a szörnyű napokat!
    Mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, jó egészséget és kitartást kívánok!

  • Móni

    Reply Reply 2010. április 22. csütörtök

    Szia Ági,
    a segítségedet szeretném kérni. 28 éves, 19 hetes kismama vagyok, jó kombinált teszt, NT és AFP eredménnyel, de a 18 hetes UH-on a baba szívének bal kamrájában találtak egy hyperechogen papillaris izmot. Ezért elküldtek genetikai tanácsadásra, bár ekkor még nem volt meg az AFP eredményem. Mire számíthatok, szerinted szükség lesz-e magzatvíz vételre? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ha az AFP rendben van és a családban nem volt genetikai betegség, akkor valószínűleg nem lesz rá szükség.

  • Tóthné Éva

    Reply Reply 2010. április 01. csütörtök

    Nagyon köszönöm a választ s a biztatást!Ez nagyon jól esett úgy érzem így nyugodtan megyek a vizsgálatra.márc.30-án voltam u.hangon minden rendben van a babámmal, szépen fejlődik a kicsilány.Nagyon boldog vagyok!!!!

  • Kat

    Reply Reply 2010. március 31. szerda

    Tóthné Évának: Azért írok, hogy megnyugodj: nekem mindenki azt mondta, hogy egy egészséges terhesség elbírja a magzatvízvételt, csak utána kicsit pihenni kell. Én a szúrás után 20 perccel gyalog indultam haza, aztán hivtam egy taxit, mert elég lassan ment volna lábon 😀 utána egész délután feküdtem és ami folyadék volt otthon azt mind megittam – bennem is maradt. Másnap még otthon voltam, utána már mentem dolgozni, bevásároltam, takarítottam, vasaltam, szal akik ismernek kicsit furán is néztek rám, de minden rendben volt. Előzmények: korom miatt (45) az összes szűrővizsgálatra eleve legyintettek az orvosok. Van egy kis vesepangás a babának, plusz koponyaciszta. Ezek mind elmulnak, de mivel már „szülészetileg nem vagyok túl fiatal”, mindenképp elküldtek volna amniora még úgy is, hogy amúgy minden rendben volt, nyaki redő és AFP is. 3 hét után kaptam eredményt: minden OK. Megkérdeztem anyukámat, hogy neki voltak-e valaha kételyei, nem voltak és nekem is mindig azt szuggerálta, hogy minden rendben lesz. Szal lényeg, hogy csak egyvalamire gondolj: a baba egészséges és szeretne megszületni. Sok boldogságot kivánok hozzá 😀

  • Tóthné Éva

    Reply Reply 2010. március 29. hétfő

    Sziasztok!18hetes kismama vagyok,eddig minden rendben a kisbabámmal azon kívül hogy genet.ult.hangon EchodensBelek állapitottak meg.Minden u.hang.és eredményünk jó.Mégis magzatvíz vételre kell mennem ápr.7én.Biztos ami biztos alapon.sajnos 10évvel ezelött súlyos szívrendellenességgel született és megis halt a kislányom.Nagyon félek a vizsgálattól.Egészséges babát szeretnék szülni.Gyönyörű kislányom fog születni!!!Szeretnék valami biztatást tőletek!!Köszönöm előre is!!!

    Válasz: Ne aggódj, ez ugyan komplikáltabb vizsgálat, mint a többi, de nagy megnyugvás tudni, hogy tényleg minden rendben van a babával.

  • Toncsi

    Reply Reply 2010. március 23. kedd

    Sziasztok!
    17 hetes kismama vagyok, ma voltam az AFP eredményemért, ami tökéletes lett. Az elején viszont, miután kiderült, hogy babát várok, az első uh azt mutatta, hogy nagyobb és szokatlanabb formájú a petezsákom a megszokottnál. Rá 2 hétre csináltak még 1 uh-t, ugyanezt mutatta… Az orvosom már az elején közölte, hogy ez egy egészségtelen terhességre is utalhat, de ha nem vetélek el spontán, akkor – a természet elve alapján – egészséges a Pici. Visszamentem a 12 hetes uh-ra, ott minden tökéletes volt, tökéletes tarkóredő érték, a nagyobb petezsák már fel sem merült… Most viszont a jó AFP eredmény után az orvosom amniocentézisre akar küldeni. Azt mondta, minden rendben, nyugodjak meg, ez csak azért van, hogy biztosra menjünk, hogy tényleg nincs baj az első nagy, a petezsák okozta ijedség után. Lehetséges, hogy valamit elhallgat előlem? Nekem ez a magzatvízvizsgálat mindig azt a bizonyos „végső esetet” jelentette, amikor már „minden kötél szakad”. Az integrált tesztet is megcsináltattam, az is negatív lett. Tényleg nem értem, miért akarnak magzatvízmintát venni. Nagyon meg vagyok rémülve.

    Válasz: Szerintem ez csak túlaggódás. Mivel minden eredményed jó, ezért először érdemes genetikai tanácsadást kérni és csak akkor megcsináltatni az amniot, ha ők is javasolják (pl. mert a családban volt már rendellenesség, vagy 35 év felett vagy)

  • Attila

    Reply Reply 2010. március 14. vasárnap

    Egy kicsit korabban csinaltak meg az ultrahangos vizsgalatot a babanal, kb a 11. heten.
    Megmertek a nyaki redot, kicsivel 1 mm alatt volt. A babanal mindent rendben talaltak. Kerdesem az, hogy erdemes-e megismetelni a vizsgalatot, vagy ez az ertek olyan alacsony, hogy nem kell felni a Down-kortol. Mindketten negyvenen felul vagyunk (41), erdemes-e megcsinaltatni az amniocentezist, ha minden szurovizsgalaton tulvagyunk es az eredmeny negativ lesz?

    Válasz: Nem kell megismételni, a 11. heti vizsgálat eredménye is teljesen jó. Mivel már 41 éves vagy, ezért menj el genetikai tanácsadásra és ott kiszámolják, érdemes-e amniocentézist csináltatni. Az amniocentézisnek 1% a vetélési kockázata, ha a Down-kór kockázata ennél alacsonyabb a genetikai becslés alapján, akkor nem érdemes megcsináltatni. Az amniocentézisen kívül van más vizsgálat is a Down-szűrésre, ez ugyan fizetős, de nincs vetélési kockázata: http://www.downszures.hu/

  • Garamvölgyiné Klári

    Reply Reply 2010. március 04. csütörtök

    Én nem ajánlom senkinek az amniocentézis.Megcsinálatattam ,mert elmúltam negyven és féltem,hogy valami baja lehet a babának.Lett is, de a beavatkozás miatt ezt mondta a genetikus professzor is .Három héttel a beavatkozás után megszületett ,illetve elvetéltem.Húsz hetes volt és mindene megvolt csak az élete nem maradt meg.Soha többé nem engedem meg inkább kockáztatok és fölnevelem bármi is lesz.Miattam halt meg szegény ártatlan babám.Nagyon szomorú vagyok ,miért egyeztem bele a szúrásba?.

  • Tunde

    Reply Reply 2010. január 13. szerda

    Szia Agi,

    Szeretnem ha valamelyest megnyugtatnal. 17 hetes terhes vagyok es 35 eves, masodik kisbabamat varom , epp most kaptam meg telefonon az integralt teszt eredmenyet ami a Down-kor kockazatra negativ eredmenyt hozott ki, de viszont az arany 1:340 hez.( nem lattam az eredmenyt csak telefonon kozoltek). A tarkoredo vastagsag 1.45 volt. Persze rogton felhivtam az orvosom, aki hetfore(18.01.2010) hivatott megbeszelesre, mivel szerinte el kell vegezzuk az amniocentezist is. Nagyon ideges lettem es rettegek, ezert szeretnem ha bovebben felvilagositanal mi var ram es mekkora a kockazata mindennek.
    Valaszodat elore is nagyon koszonom.

    Udv. Tunde

    Válasz: 35 évesen már valóban nagyobb a Down kockázata, ez elsősorban az életkortól függ. Sok orvos rutinból, csak az életkor miatt 30-35 éves kor felett már javasolja az amniocentézist, csak a korból adódó kockázat miatt. Amniocentézis esetén a vetélés kockázata 1:100-hoz, ha ez a kockázat közel áll az életkorból és a többi leletből adódó kockázat mértékéhez akkor már javasolják a vizsgálat elvégzését. Az esetek többségében ez a vizsgálat csak kellemetlenséget okoz, de legalább biztosan megmondja fennáll-e a rendellenesség, nem kell aggódni miatta.

  • lola

    Reply Reply 2010. január 02. szombat

    Szia Ági!
    A segítségedet szeretném kérni. A napokban (a 23. héten) elmentünk 4D-s ultrahangra, ami egy gyönyörű babát mutatott, viszont a vizsgálat utolsó 5 percében a szonográfus hosszasan vizsgálta a baba fejét, és 8 mm-es kamratágulatot(?) látott. Azt mondta, 1 cm alatt ne foglalkozzunk vele, nem is írt rá semmit a leletre a dologgal kapcsolatban, annyit mondott csak, hogy figyeljük folyamatosan,de én mégis nagyon megijedtem. Eddig az összes leletem jó volt, tökéletes AFP, jó vérképek, kombinált-teszt, stb..a baba méretei pont megfelelőek a korának, szépen fejlődik, sokat mozog. A saját orvosomhoz csak később tudok bejelentkezni! Lehetnek ennek később következményei, vagy mi ez egyáltalán?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv., Lola

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, előfordulhat ilyesmi, de ha méret alatti, akkor magától helyrejön és nem okoz gondot, akár mérési hiba is lehet.

  • Éva

    Reply Reply 2009. december 29. kedd

    Úgy látom, én a másik táborhoz tartozom. Én 38 évesen szültem a harmadik gyerkőcömet, így életkorom miatt merült fel a vizsgálat. Az UH és a genetikai vérvizsgálat eredményei jók lettek, és én bizony nem vállaltam be a vetélési kockázatot.
    Szóval nem csináltattam meg, és nem idegeskedtem végig a terhességemet sem.
    A fiam most 5 hónapos, 100%-os kiskölyök:)).
    Természetesen ezt mindenkinek magának kell eldönteni, csak az számít, amit a kismama érez és jónak gondol.

  • Krisz

    Reply Reply 2009. november 23. hétfő

    Sziasztok!
    Én az első gyermekemnél is ragaszkodtam az amniocentézishez, mert engem nem vigasztal, hogy hogy 100-ból 95 babánál biztos nincs Down kór, annak az öt családnak viszont tragédia….Szóval, szerintem az ismeretlentől való félelem nagyobb volt, mint maga a beavatkozás, a legkellemetlenebb a hideg fertőtlenítő volt. 5 perc sem kellett a beavatkozásjoz. Két napig pihenést javasoltak, szó nem volt bennfekvésről, utána lehetett dolgozni.
    Minden kismamának ajánlom!

  • Detti

    Reply Reply 2009. november 14. szombat

    Köszönöm a választ! Szerencsére az AFP és eddig minden ultrahanvizsgálat jó volt. Csak a 4D-nél látott ilyesmit a doktornő, aki mondta, hogy lehetséges, hogy nincs jelentősége…. Remélem felszívódik! Mégegyszer köszönöm a választ!

  • Detti

    Reply Reply 2009. november 13. péntek

    Sziasztok!

    21 hetes kismama vagyok, az AFP-t megcsinálták már és jó volt az eredmény is.
    Hétfőn voltam 4D-s ultrahangon, hogy jobban láthassam végre a babát. A vizsgálatot végző doktornő felhívta a figyelmemet arra, amit írásban is rögzített, hogy a kissé hyperechogen megjelenésűek a baba belei.
    Mondta, hogy a dokit ha tudom hívjam fel, hogy további vizsgálatot ajánl-e, vagy ne foglalkozzunk vele. Hívtam, de sajnos nem értem el. Szerdán mentem a védőnőhöz, ő szintén mondta, hogy hívjam fel a dokit, vagy menjek be hozzá. Havtam, de nem értem el. Bemenni nem tudok hozzá, mert csak hétfőnként rendel. Szóval jövőhétig várnom kell. Viszont azt nem tudom, hogy mit is jelent ez, hogy hyperechogen megjelenésű belek és mitől alakul ki, és mit okozhat???
    Ha valaki tudja erre a választ, legyen szíves leírni nekem! Előre is köszönöm!

    Válasz: A hyperechogén belek esetleges kromoszómarendellenességre utalhatnak. Ha az AFP eredménye és a 12. heti UH vizsgálat is Down kórra utalhat, akkor kromoszómavizsgálatot szoktak csinálni, de ha csak önmagában van és kizárták a Down kórt, akkor ártalmatlan dologról van szó és felszívódik.

  • Nóra

    Reply Reply 2009. november 04. szerda

    sziasztok, nekem is csináltak két rossz eredményű tripla teszt után, második babánk, 34 éves vagyok (épp ma:)). Maga az amniocentézis pipepurc, szakavatott doki végzi, én tíz perc múlva jöhettem haza, messziről utaztunk és sürgősségileg csinálták.
    viszont az a hét, amíg megjött az eredmény, az szörnyű volt. Borzalmas időszak volt az egész családnak, ezért nem mennék el mégegyszer hármastesztre, mert egy kicsit átverve érzem magam. miűűMinden rendben szerencsére, de nagyon megijesztettek.

  • Orsi

    Reply Reply 2009. október 26. hétfő

    Nekem megcsinálták az amniocentézist, mert a 12 hetes UH-n 3 mm-es nyaki redőt látott a doki. Mivel ikreim vannak, a vérvételből nem lehetett volna egyértelműen megmondani, hogy fennáll-e a Down-kór (vagy bármi egyéb) kockázata. Bevállaltam, és nem bántam meg. Egyáltalán nem volt fájdalmas, nagyon kedvesek-alaposak voltak (ez a Debreceni Klinikán volt, Dr. Kovács Tamás végezte el). Utána szigorú fekvésre fogtak, de nem kellett bent maradni (bár lehetett volna). Szerencsére negatív eredményt kaptam, és valóban két egészséges, gyönyörű kislányunk született, akik már 2 hónaposak!
    Nem kell tőle félni, de be kell tartani az orvosi utasításokat, és akkor minden rendben lesz!

    • Kornélia

      Reply Reply 2011. május 27. péntek

      Én 17hetes plusz 6napos voltam mikor végezték az amniocentezist és akkor ezeket az adatokat irták a piciröl: DBP 38, HC 119, FL 26.eredmény még nincs.De ezek az értékek normálisak?

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field