Magzati szívhang-vizsgálat

Amikor egy kismama teherbe esik és először elmegy orvoshoz, izgatottan várja, hogy mikor hallhatja meg először a baba szívhangját. Gyakori azonban, hogy a magzati szívhang ilyenkor még nem hallható, és ezt a tényt általában ijedtség és pár napig tartó izgatott várakozás követi: vajon a következő vizsgálaton lesz szívhang?

Magzati szívhang-vizsgálatJó hír, hogy általában a gond csupán annyi, hogy a kismama túlságosan hamar ment el az orvoshoz, a 4.-5. héten, míg az első magzati szívhang leginkább csak a 6. héttől érzékelhető. Ebből jó eséllyel lehet következtetni a fogantatás időpontjára is, ha ugyanis a naptár szerint már a 7. héten kéne lenned, jó rá az esély, hogy a baba csak 1-2 héttel később fogant.

Más a helyzet, ha a legutóbbi vizsgálaton még látta az orvos a magzati szívhangot, a következőn pedig nem. Sajnos a 12. hétig bekövetkezhet az a sajnálatos eset, hogy a baba elhal, ennek az esélye nagyjából 6 százalék körül van. Azonban csupán a szívhang hiányából erre nem lehet következtetni, nem egy esetről hallottam, amikor a terhesség befejező műtét előtti utolsó vizsgálaton megint láttak szívhangot! Ha ilyen helyzetbe kerülsz tehát, mindenképpen harcolj ki legalább még egy ultrahangos vizsgálatot!!!

A magzati szívhang vizsgálatának a későbbiekben is fontos szerepe van. A 15-16. héttől a védőnő is meghallgatja a szívhangot az ún. Doppler készülék segítségével, ami úgyszintén ultrahangos elven működik.

A 36. terhességi héttől a CTG vizsgálaton is a magzat szívhangjait figyelik. Azt nézik meg, hogyan reagál a saját mozgására, illetve az esetleges méhösszehúzódásokra, és ebből következtetnek a kicsi állapotára (és nem arra, mikor fog megindulni a szülés, mint azt sokan hiszik).

Magzati szívhang a 14. héten:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

46 Comments

  • tulipán

    2011. április 09. szombat

    Kedves Ági!

    Az utolsó menstruációm 02.10.-én volt, tehát 8 hetes terhes vagyok, a méhem női ökölnyi, az UH vizsgálat azonban teljesen elkeserített. A petezsák mérete 30×20 mm, szabályos, szikhólyag látható.Szívhangról szó sem esett. Az UH-os szerint egy ekkora petezsákban 1,5 cm-es embriónak kellene lennie. Tüneteim a múlt héten voltak (émelygés), a melleim feszülnek, pisilek gyakran, aluszékony és folyton éhes vagyok. A hányinger azonban elmúlt.Az valószínű, hogy később fogant, úgy március legelején. Mindkét gyerekemet 41. hétre indítással szültem. Ha kisebb a terhesség, akkor miért nagy a petezsák? Elhalt volna a baba? Vagy lényegesen kisebb 8 hetesnél és nincs egyedül? Előfordulhat, hogy ikrek? Vagy a rosszabb a valószínű? 2 hét múlva kell visszamennem, de az még nagyon messze van! Nagyon szeretném ezt a babát, egyik terhességemmel sem volt gond, vetélésem sem volt soha, 35 éves vagyok. Azért még van két hetem a reménykedésre…

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Lehetséges, hogy később fogant a baba, és ezért nem látták még az Uh-n, ikerterhességről nem tudok nyilatkozni, viszont sajnos az is előfordulhat, hogy nem fejlődött ki az embrió. Azért még érdemes reménykedni! Drukkolok!

  • Csilla

    2011. március 04. péntek

    Sziasztok!!

    Voltam ultrahangon ez áll rajta:Élő iu grav. Crl :11mm, Dopplerrel FHR:110/min.YS:5,6×5,6 mm,szabályos.És mondta a doki 7 hetes .De elvileg 8 hetesnek kéne lennie.Szerintetek ezek megfelelő méretek ?Meg a szívhang is jó?mert olvastam hogy ilyenkor 140/min kellene lenni .Előre is köszönöm a választ.
    Csilla

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Minden adata megfelelő, nem kell aggódnod. előfordulhat, hogy a középidő után fogant egy kicsit, azért kisebb a koránál, de a mérés is tévedhet néhány napot.

  • Ani 20

    2011. február 14. hétfő

    sziasztok!

    Első terhességem 9 hetes vagyok szerdán megyek vissza vizsgálatra szerintetek mostmár néznek szívhangot is?Nekem is vannak görcseim és kicsit félek nehogy baj legyen.Mennyi az esély arra hogy baj lesz belőle?Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell aggódni, koraterhességben kevés gyenge görcs még normálisnak mondható. Ha eddig nem volt, akkor megnézik a szívhangot is.

      • Ani 20

        2011. február 21. hétfő

        Voltam és megnézték azt mondták erős a szíve és nem is 9 hetes vagyok hanem 11 🙂 Két hét múlva kell visszamennem.Már mozog nyujtozkodik összehúzza magát.Azt mikor tudják megmondani hogy kisfiam lesz vagy kislányom?

        Üdv.

        • Vida Agi

          2011. március 01. kedd

          Ha fiú, akkor a 12. héten talán már látszhat, de inkább a 20. hét környékén szokták tudni megmondani, a lányoknál előfordul, hogy még később.

          • Ani 20

            2011. március 03. csütörtök

            Tegnap mondta a doki hogy majd 4 hét múlva már megtudja mondani szóval a 16.héten.Nagyon szeretnék egy kisfiút de végülis első baba így mindegy csak egészséges legyen.

      • Andi

        2011. február 25. péntek

        Sziasztok!
        Nálam 2 hete 6 hetes terhességet állapítottak meg.Mondták 2hét múlva menjek vissza,hogy megnézzék a szívhangot.
        Tegnap visszamentem nem görcsölök,nem vérzek van is szívhang de nagyon gyenge 140 helyett 50.Hétfőn kell visszamenjek,de rettenetesen félek,hogy mi lesz.
        Szerintetek van esély???????????
        Köszi őszinte válaszotokat előre is.
        Andi

        • Vida Agi

          2011. március 05. szombat

          Ilyen korai terhességben sok minden előfordulhat. Gyakran még a gép is hibázik, mert nagyon pici az embrió.

  • Enikő

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági!
    Sziasztok!

    Terhességi kalkulátor szerint 8 hetes elmúltam.Ezt a doktor úr is megerősítette a méhem nagyságából kitapintva. Eddig három hüvelyi ultrahangon voltam(az utolsó tegnap volt), és a doktor úr szívhangot még nem látott.A vizsgálat végén sírva megkérdeztem hogy ez rosszat jelent-e, ő erre nem adott választ, és beutalót adott a laborba, vizelet minta leadáshoz.
    Aggódok, most mi tévő legyek?Talán menjek el máshová, egy másik ultrahangos vizsgálatra?
    Várom mielőbbi válaszát!
    Üdvözlettel
    Enikő

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, lehet, hogy kicsit később fogant a baba, ezért nem látszik a szívhang még.

    • judit

      2011. február 16. szerda

      NEM AKARLAK ELKESERITENI DE SAJNOS NEM TUDSZ MIT TENNI A BABA ELHALT.MENYÉL AZONNAL ORVOSHOZ KÉRJÉL HŰVELYI ULTRAHANGOT.HA A MAGZAT ÉS A BUROK NEM A MEGFELELÖ ÜTEMBEN FEJLÖDIK HIÁBA VÁROD A KÖVETKEZÖ HETET SAJNOS MEG FOGJÁK SZAKITANI A TERHESSÉGET.MERT NORMÁLIS ESETBEN A BEÁGYAZODÁSTOL SZÁMITOTT 22.NAPON VAN SZIVHANG

      • zsanna

        2011. február 21. hétfő

        Igen, ez lehet, hogy igaz. De senki sem tudhatja, hogy pontosan mikor volt a beágyazódás. Akkor honnan számoljuk azt a bizonyos 22 napot?
        Semmi sem biztos, bízni kell az utolsó pillanatig!

  • Anikó

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági!

    8-9 hetesen nekem látta az orvos a szívhangot,persze én is. Az orvos mondta, hogy 5 hét múlva menjek legközelebb ami ezen a héten lesz. A problémám az az, hogy 12 hete talán nem feszül annyira a melleim,mint eddig. Félek, hogy a terhességem elhalt:(

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      A 10. hét után a mellfeszülés el szokott múlni és a tünetek is egyre csökkennek, ez így normális, nem kell aggódnod.

  • krisztina624465

    2010. december 28. kedd

    sziasztok,8-9 hetes terhes vagyok ma voltam ultrahangra, és azt manta a doki hagy nincs szív verés. Lehetséges, hogy még nem hallható vagy látható?

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Ritkán előfordulhat ilyesmi.

  • Ani

    2010. december 18. szombat

    Sziasztok!

    8. hetes terhes vagyok, és az uh-on a doki nem talált szívhangot. 3 nap múlva kell visszamennem, és nem tudom, hogy még reménykedtehetem e benne, hogy él a pici. Mik a tapasztalataitok?

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      Sajnos ezt ennyiből nem lehet megmondani. Gyakran előfordul koraterhességben, hogy nem találják a szívhangot, de mégis van baba és ritkábban fordul elő a negatívabb végkimenetel, tehát lehet reménykedni.

  • Szunyabt

    2010. december 03. péntek

    Sziasztok 6 hetes terhességnél vérzés jelentkezik, duphaston gyógyszer mellett 3 nap után még mindig van menstruációhoz hasonló mennyiségű, ettől még megmaradhat a baba?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Igen.

  • Anikó

    2010. december 01. szerda

    Kedves Andrea

    Köszi, a választ:) Sajnos megijesztettek, mert az egyik barátnőm mondta, hogy elképzelhető, hogy elhalt a magzat, mert Ő átesett ilyenen. Azt mondta ha elmúlik a tünet akkor baj van.Hányingerem is volt, vagy este vagy reggel hánytam,de múlthéten egész nap. Picit elmúltak a tüneteim,már nem zavarnak a szagok mint múlthéten, és a hányinger is alább hagyott.A mellem az még mindig kemény. Ezért is ijedtem meg, mert rám hozták a frászt.Gondolom a tünetek is hullámba mennek az emberen nem?

  • Szabó Anikó

    2010. november 30. kedd

    Sziasztok.

    Én 7-8 hetes terhes vagyok.3 hónapja volt egy vetélésem sajnos, így most hogy hamar teherbe estem, a dokim írt fel utrogestan hüvelytablettát, hogy segítse a sárgatesthormon működését. Voltam 6-7 hetesen dokinál, és láttuk a szívhangot. Akkor voltak tüneteim, reggel és este is hánytam, görcsölgetett a méhem, és a petefészkem is szurkált. Most 2 napja abszolút nem fáj a méhem, és nem is szurkál a petefészkem. A mellem feszül még ugyan úgy, és tegnap este is hánytam,mikor megéreztem a dohányfüstöt. A kérdésem az lenne, hogy normális ha nem görcsölgetek,és nem fáj a petefészkem?

    • Andrea

      2010. november 30. kedd

      Igen természetes,hogy az első hetekben görcsölsz és szúurkáló érzést érzel.Én is így voltam vele a méhnek ki kell tágulnia ez a tipikus jele,hogy görcsölsz és szúrkáló érzést érzel.Nem kell megijedned,ha ezt az érzést nem érzed akkor a méh kitágult akkorára.hogy a babának jó legyen.Én is féltem azt hittem komoly baj van,de az orvosom megnyugtatott.Azóta megszületett a kislányom aki december 14 lesz 20 hónapos.

      • Anikó

        2010. november 30. kedd

        Köszi, a választ:) Sajnos megijesztettek, mert az egyik barátnőm mondta, hogy elképzelhető, hogy elhalt a magzat, mert Ő átesett ilyenen. Azt mondta ha elmúlik a tünet akkor baj van.Hányingerem is volt, vagy este vagy reggel hánytam,de múlthéten egész nap. Picit elmúltak a tüneteim,már nem zavarnak a szagok mint múlthéten, és a hányinger is alább hagyott.A mellem az még mindig kemény. Ezért is ijedtem meg, mert rám hozták a frászt.Gondolom a tünetek is hullámba mennek az emberen nem?

        • Gabi

          2010. december 01. szerda

          Ne hagyd magad ijesztgetni! A tünetek nem egyenletesen és állandóan jelentkeznek a terhesség során, tehát az, hogy most nálad enyhült, nem jelent feltétlenül rosszat.

  • Csilla

    2010. november 02. kedd

    Szia! Ma voltam Uh-on ,7 hetes terhes vagyok,a doki mindent rendben talált,de a szívműkődésre azt mondta még nem megítélhető :(aggódom :(Jövőhéten kell kontrollra mennem.Félek:(Neked mik a tapasztalataid?

  • Mariann

    2010. szeptember 27. hétfő

    Sziasztok!
    9 hetes 6 napos terhes vagyok.Ikerterhességet várok/tam.Múlt hét pénteken voltam UH-án és nem találták a kisebbik babám szívhangját (azt mondták nincs életjelenség)lelkileg nagyon össze törtünk sokat sírtam.De most egy csomó pozitív dolgot olvastam és hitet, REMÉNYT kaptam , hogy hátha csoda történik és mégiscsak lesz szívhangja a picikémnek 🙂

  • Rita

    2010. szeptember 25. szombat

    Sziasztok!

    7 hetes terhes vagyok. Tegnap voltam orvosnál, aki uh-gal két petezsákot látott, mindkettőben volt szívhang is (a kisebbik szívhangját csak hüvelyi uh-gal lehetett látni, neki kissé elmosódott a petezsák széle és a méretét sem tudta megmondani). Azt mondta lehet, hogy felszívódóban van a kicsi, de remélem nem és még van esély rá, hogy megmarad mindkettő.

    Válasz: Ilyen előfordul, meglehetősen sok terhesség indul ikerterhességnek, de sok esetben szívódik fel az egyik embrió.

  • R.R.

    2010. szeptember 10. péntek

    Sziasztok!
    Mint már korábban említettem, a harmadik gyermekemet várom. Az első kettő hüvelyi úton született, most is szeretném, ha így történne. 5 éve kiderült, hogy van két gerincsérvem, amit az ideggyógyász akkor műtétre javasolt, de szerencsére megúsztam. Lehet, hogy már megvolt az első két szülésem előtt is, csak nem tudtam róla, most viszont igen, és aggaszt. Ideggyógyászhoz nem mentem, a régi leleteim alapján úgy is tiltaná a sima szülést, újabb MRI-re viszont nem mehetek jelenleg.
    Az a kérdésem, hogy ha 5 éve panaszmentes vagyok, okozhat-e gondot a gerincsérv hüvelyi szülés esetén, illetve leszakadhat-e a sérv az erőlködés során?
    Köszönöm!

    Válasz: Ha 5 éves panaszmentes vagy, akkor valószínűleg nem fog problémát okozni, a derekadat tehermentesítheted támasztóval, ezt a gerincsérvedre való hivatkozással fel tudod iratni magadnak.

  • Picibaba

    2010. augusztus 25. szerda

    Sziasztok!Én csak a véleményre lennék kiváncsi!Nekem az első terhességem elhalt 8-9hetes voltam egy szombaton elkezdtem vérezni és hétfőn mikor mentem csak ott volt az embrió és kaptam gyógyszert a dokitól és itthon elment a baba.Rá 8hónapra teljesen váratlanul,bár nem védekeztünk egymáltalán sikerült a nászúton 7hetesen már dobogott a szíve,makk egészséges volt a bébím mindvégig,gyönyörűen fejlődött mindig az adott hétnek megfelelő volt a mérete,2héttel előbb szültem 3680grammal és 51cm-vel,most 16hónapos és 13kg makk egészségek kisfiú!És ami váratlanul ért,most megint várandós vagyok,nem akartam babát,mert úgy voltam,hogy 1legyen épen-egészségesen annak tudjak mindent megadni,de ha 5baba foganna meg akkor sem vetetnék el egyet sem,mert nem vagyok gyilkos,és mert tudom mit szenvedtem mikor az első elment!Az a hézag,hogy 2010.06.24.én volt menszim,minóta megszültem és abbahagytam a szoptatást minden hónapba pontosan megjött soha semmi gondom nem volt ezzel,nem is védekezünk semmivel,nem is akarok.A férjem sokat dolgozik,itt a baba is nem sokat szeretkezünk,valamikor 2-3napig minden nap ,de van hogy hetekig nem,de elvagyunk szépen,nem veszekedünk emaitt.És legközelebb csak 2010.07.17-18-19.-én voltunk együtt,azaz a menszitől számítva 3hétre,azt tudni kell hogy én nagyon fogékony vagyok,a szél megfúj és terhes leszek:)!Nagyon egészséges vagyok,nem dohányzok,gravidát szedek.És 2010.07.24 szombaton vártam a menszités nem jött meg,gondoltam várok még 1-2napot,de tudtam balj van,mert mint már írtam nem szokott késni!fel is hívtam a dokimat,rá 1hétre elmentem hozzá,azt mondta gynyörű belül a méhem minden,de nemlátmég semmit,de nem tudja kizárni a terhességet,ez volt vasárnap,szerda reggel teszteljek,teszteltemés pozitív lett,majdnem elájultam,rá 1hétre mennem kellett,2010.08.11.-én és már ott volt a szikhólyag,minden aminek ott kellett lenni-ede embrió meg szívhang se volt,hisz még akkor csak 2hete élt a baba,de már 5hetes voltam.Most kell mennem szept 1.-én ,de tudom,hogy nem voltunk együtt és késői peteérésem volt,vagy akár 2x is volt peteérésem nem tudom,azaz most már a 9hétben vagyok,ahogy számolom mindig a kalkulátort,de a baba mégis „gondolom”kissebb,.Szó ami szó,nagyon várom 1.-ét,hogy mit mond a dokim mekkora lesz,lesz-e szívhang,a tünetek borzasztóak,hányok,rengeteget pisilok,eszek,magne b6ot szedek,mert nem bírnám ki nélküle.Most már úgy vagyok,ha megadta a JóIsten akor tartsa is meg,én azzal számolok,hogy kissebb lesz,csak legyen szívhang meg minden,mertjó lenne egy kislány!:)A dokim maszek,4éve járok hozzá,imádjuk,jóban-rosszabn mellettem volt,és neki is mondtamhogy mi van,és ha kell minden alkalomkor megemlíttem neki,hogy késői peteérésovlt,azaz menszim előtt 1héttel fogamzalódott meg a baba,tudom,mert tudom mikor voltunk együtt.Meg már nagyon tudom ezeket a dolgokat,rengeteget olvasok,én is tudom,hogy mennek ezek apeteéréses dolgok,de van akinél más-és-más,meg 1anyán belül is mind 2terhsség más.Pl: a kisfiammal semmi baljom nem volt a pisilésen kívül,most meg komolyan nagyon megvisel meghalok,képtelen vagyok bármire,annyira szédülök.:)Ez van…Sok puszi mindenkinek,kitartás!!!Jó babavárást,és kérem ha tud valaki válaszoljon,jól esne!:DPuszi.Véleményt szívesen fogadok!:DAz adatokat leírtam.:D

    Válasz: Előfordul olyan, hogy tényleg kétszer van peteérés, sőt akár még többször is lehet a cikluson belül. de attól is lehet, hogy még nem látták a babát, hogy a peteéréskor fogant ugyan, de a gép tévedett (ez az utóbbi szokott lenni a gyakrabbi eset)

  • R.R.

    2010. augusztus 18. szerda

    Sziasztok!

    Én betöltött 16. hetes kismama vagyok, a harmadik gyermekemmel. Valahogy sokkal aggodalmaskodóbb vagyok, mint az első kettőnél (ők már 13 és 10 évesek). Két napja voltam a védőnőnél, és nem találta a szívhangot. Lehetséges, hogy még nem hallható? Sajnos már nem emlékszem tisztán ezekre a dolgokra ennyi év távlatából:(.
    Köszi!

    Válasz: 16 hetesen még előfordulhat, hogy a baba a has belső oldalára húzódik, ezért nem hallható mindig tisztán a szívhang, vagy egész egyszerűen nem marad egyhelyben a baba és ezért nem lehet megtalálni a szívhangot Doppler készülékkel, ha a korábbi ultrahangos vizsgálatokon volt szívhang, akkor emiatt nem kell aggódni.

  • Mónika

    2010. augusztus 11. szerda

    Sziasztok!

    20. hetes terhes leszek a héten. A múlt hét hétfőn a SOTE-ra kellett mennem magzati szív ultrahangra, mindent rendben találtak, csak a bal pitvar visszaereszt egy kicsit. A doktornő megnyugtatott, hogy ez gyakori és rendben lesz a bébi. De azért két hét múlva, azaz a jövőhétre visszarendelt kontrollra. Tegnapelőtt Debrecenbe voltam a genetikán ott a baba szíve 40-45-öt vert percenként, amire azt mondták, hogy elhalhat a baba és nézessem meg sűrűn hogy időben észre lehessen venni az elhalást. Ma voltam UH-n még mindig 40. De az itthoni orvos azt mondta, nem érti miért mondtak nekem olyat hogy elhalhat a baba. Akkor most reménykedhetek-e hogy megmarad a baba? Elképzelhető, hogy erősödik a szíve?

    Válasz: Az orvosodnak igaza van, ez nem feltétlenül jelent rosszat, viszont figyelni kell minél gyakrabban a szívverést, illetve a lepény állapotát, mert az alacsony szívverést pl. a lepény öregedése is okozhatja.

  • Monóka

    2010. augusztus 03. kedd

    Május 21.én volt meg utoljára voltam már több uh.-on elöször 12,5mm éles szélü petezsákot láttak rá két hétre 20.5mm éles szélü petezsákot egy hétre rá 23.5*12,4mm éles szélü petezsák benne foetussal a petezsákban szikhólyag található.Szívhangot még sajnos nem talált lehetséges hogy késöbb foganhatott vagy ez már lehetetlen?A doki azzal biztatott hogy a petezsák is szép éles meg a szikhólyag is.

    Válasz: Igen, valószínűleg később fogant meg a baba.

  • Évi

    2010. július 21. szerda

    Kedves Ági!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy múlt hét csütörtökön voltam dokinál, akkor voltam 6 hetes ( a menstruációmtól számítva). A doki nem mondta, hogy van-e szívhang csak annyit mondott, hogy 5 hetes és élő magzat, akkor az azt jelenti,hogy volt már szívverés vagy nem? Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz:Ha élő magzat, akkor volt szívhang.

  • kincso

    2010. július 21. szerda

    Sziasztok!
    11 hetes terhes vagyok. Tudni szeretnem, hogy ha nem feszulnek a melleim, az rosszat jelent?

    Válasz: Nem. A 10-11. héten csökkenni kezdenek a terhességi tünetek, ez nem jelent semmi rosszat.

  • ember

    2010. június 30. szerda

    sziasztok, a menyasszonyom, azt hizsem 8 hetes, legalabbis kb, lenyeg hogy az elozo uh vizsgalaton lathato volt a szivhang, viszont a mostanin ugyanazon e gepen mar nem, es az embrio merete sem lett nagyobb pedig ilyenkor mar nagyobbnak kene lennie. ma reggel egy erzekenyebb muszerrel neztek meg, es azon lattak szivhangot, de gyengen. Akkor most mi van? Lehet meg egeszseges a baba, vagy elhal vagy mik tortenhetnek?

    Válasz: Előfordul, hogy az egyik műszerrel nem látják a szívhangot, egy jobb minőségűvel pedig igen, mivel ilyenkor még nagyon pici a baba, ezért nehezebb észrevenni az életjeleit. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy elhal a baba.

  • Bártfai Márta

    2010. június 15. kedd

    Sziasztok!
    Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy az első terhességem és már 40 éves vagyok.
    Tegnap voltam dokinál kb 7 hetes lehetek 28*16 mm petezsák, amelyben 3,4mm es szikhólyag mellette 5mm-es embriócsomó látható ,de szívműködés nem látható.
    Elvagyok kicsit keseredve 1 hét múlva kell vissza mennem remélem addigra lesz .
    Ha esetleg valakinek volt hasonló akkor írjon.
    Előre is köszönöm

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, előfordul, hogy a terhességed később fogant, mint a középidő, ezért nincs még szívhang.

  • Kitti

    2010. május 12. szerda

    Sziasztok, nekem a következő lenne a kérdésem. Tegnap voltam Uh-n a leletemen ez szerepel :
    21 mm petezsák, benne egy 7 mm szikhólyag.Mellette egy 6 mm embryotelep, életjelenség nem mutatható ki.
    Missed ab.
    Nem tudják potossan hány hetes vagyok, mert a menzeszem nagyon össze vissza volt.7hetes lehetek.Péntekre rendeltek vissza, van valami esély arra, hogy akkor már lesz szívhang???Illetve mit jelent az, hogy embryotelep???Vajon hány hetesnek felelek meg???
    Az embriónak hány mm-nek kell lennie ahoz, hogy müködjön a szíve???hallni lehessen???
    Várom a választ!
    Előre is köszönöm!!!!

    Válasz: A szívhang a terhességi kortól függ, kb. 6 hetesen már lehet észlelni. Sajnos a 6 mm-es embrió az már a 8. terhességi hetet jelenti, de mivel nincs életjelenség, ezért valószínűleg tényleg elhalásról van szó. Azért aggódni nem kell, láttam már olyat, hogy pár nap múlva mégis volt szívhang.

  • Ditke

    2010. március 23. kedd

    Sziasztok!
    Én ma voltam a védőbe, holnap töltöm be a 11. hetet és lépek a 12-be. A védőnőt megkértem, h nézzük meg a szívhangot, azt mondta, hogy nem 100%, hogy hallani fogjuk, mert általában a 13-14 hét tájékán szokták vizsgálni, és h amikor ő volt ennyi idős terhes,még azt sem találta meg. Hallottuk, megtalálta a babámét, olyan jó érzés volt, el sem tudom mondani:)Nem volt olyan hangos, de tisztán lehetett hallani.
    Én 8 hetesen voltam utoljára nőgyógyásznál, amikor erről megkérdeztem, azt mondta, hogy még ilyenkor nem lehet hallani, látni látta. Szóval szerintem ne kenődjenek el a 7 hetes terhesek.

    Válasz:
    Az ultrahangon lehet látni ilyenkor a szívműködést, azzal a kis hallgató szerkezettel valóban csak később találják meg.

  • Csike

    2009. november 23. hétfő

    Sziasztok!

    29 hetes terhes vagyok, egy babát látunk az UH-on, de múlt héttől két szívhangot kezdtünk hallani két különböző helyen. A baba úgy néz ki haránt irányban fekszik fenékkel lefelé. Jobb oldalt a hasam alján valamint bal oldalt a köldököm mellett is hallani szívhangot. Szerinted mi lehet a magyarázat rá? Ha a második nem az én szívhangom mert azt azért hozzá néztük.

    Válasz: Nem tudom, mi lehet ez, leggyakrabban az szokott lenni, hogy mégiscsak a te szívhangod hallatszik, vagy a baba mocorog túlságosan, amikor nézitek, ezt az orvosnak kéne tudnia.

  • Niky

    2009. november 09. hétfő

    Sziasztok Niki vagyok nekem is az a problémám,hogy elvileg 7 hetes terhes vagyok és nincs szívhang nekem azt tanácsolták hogy elkell vetettnem,még elfogok menni másik orvoshoz,hogy biztos legyek,de itthon mi azt számoltuk 5 hetes vagyok. De ilyenkor a baba nem egészséges és azért nincs szívhang vagy gyenge szíve érdemes megtartani az ilyen babát és ez sok százalékban forduk elő a nőknél kérlek irjatok mert november 12-én mennem kell. És nincsen semmilyen bajom ,ilyenkor nem kéne kilöködni a szervezetemből ha nem életképes a magzat.

    Válasz: Ha számítás szerint 7 hetes terhes vagy, és nincs szívhang, akkor az még lehetséges, hogy nem középidőben, hanem később fogant a baba, viszont ilyenkor általában 1 hét múlva meg szokták újra nézni. Tehát érdemes még egy vizsgálatra elmenned, hátha! Ha továbbra sincs szívhang, az sajnos azt jelenti, hogy a terhesség elhalt, a baba nem fejlődik tovább, ilyenkor a terhesség műszeres befejezését szokták javasolni, mert nem mindenkinél történik meg automatikusan a kilökődés.

  • Timi

    2009. október 29. csütörtök

    sziasztok,
    nagyon megijedtem minap, mert igazából már három hete megy a találgatás, hogy hány hetes vagyok. Elvileg a 6. hétben tartok a fogamzástól számítva, de nem láttak szívhangot. Egy hetet kapott még a babám, utána kaparást tanácsolt az orvosom. Akiben amúgy tökéletesen megbízom, de olvasván a különböző fórumokat elkezdtem bizakodni és a babát is bíztatni.
    Timi

    Válasz: Előfordulhat, hogy a baba nem akkor fogant, amikor a legesélyesebb, lehet, hogy pár héttel fiatalabb, és akkor jövő héten már biztosan lesz szívhang. Egyelőre ez a legjobb, amit tehetsz, hogy bízol magatokban. Ha netán mégsem lesz szívhang, akkor viszont fontos, hogy az orvosodban bízz.

  • Andi

    2009. július 22. szerda

    Kedves Àgi!

    Egyik barátnôm 8 hetes terhes, eddig egyáltalán nem volt szívhang, és 2 orvos is látta, és nem kecsegtetik semmi jóval. Neked van valami tapasztalatod ezügyben? Már azon gondolkodik, hogy ha lesz is szívhang inkább elveteti, mert félne, hogy sérült beteg baba lenne. Már van egy 3 éves kislányuk, ami utàn pajzsmirigy problémával kezelték. Szerinted van esély?

    Válasz: Előfordul, hogy 8 hetesen nincs szívhang, ennek vagy az az oka, hogy a magzat elhalt, vagy az, hogy olyan kicsi (pl. később fogant), hogy a gép még nem látja. Találkoztam már olyan esettel, hogy a 9. héten volt csak szívhang, és a baba méreteit 8 hetesre saccolták, tehát tényleg kisebb volt a koránál, tehát később fogant, valamikor a ciklus végén. Emiatt viszont nem kell elvetetni. Semmiképpen nem az okozza ezt, hogy a babának fejlődési rendellenessége lenne, ezesetben ugyanis elhal a magzat.