Tarkóredő mérés

A kismamák között csak 12. heti ultrahangnak nevezett vizsgálatot a 11.-13. között végzik el. Ez a vizsgálat azért fontos, mert ilyenkor már elég nagy a magzat ahhoz, hogy bizonyos rendellenességek jelei egyértelműen láthatóak legyenek és ahhoz is, hogy pontosan meg lehessen állapítani a terhesség valódi korát.

Nincs tehát jelentősége annak, hogy a 11. vagy a 13. héten végzik-e el a vizsgálatot, nem kell aggódni, ha valamilyen okból előbb vagy később lehet csak megcsinálni.

Tarkóredő mérésA terhességi kor megállapítása az ülőmagasságból (CRL) történik. Ez 11 hetesen 40mm, 12 hetesen 50-65 mm, 13 hetesen pedig már 65-70mm. Amennyiben valakinek szabályos a ciklusa, és ismert a menstruáció első napja, úgy a 12. héten mért értékek alapján számított terhességi kor nem módosítja a kiírás időpontját, ez akkor segíthet, ha nem volt szabályos a menses, vagy nem ismert az első napja, ilyenkor szokták ezalapján meghatározni a kiírás időpontját. Néhány hetes eltérések a CRL alapján számított kor és a valós terhességi kor alapján még így is előfordulhatnak.

A 12. heti ultrahangon történik az úgynevezett tarkóredő mérés is, ami a Down-kór szűrésében az egyik legfontosabb vizsgálat. A tarkóredő vastagsága 3 mm-is normálisnak számít, amennyiben azt a betöltött 12. héten mérik. Mivel azonban a tarkóredő vastagsága a magzattal együtt növekszik, ezért ha az ultrahang a 11. héten történik, akkor már kisebb, 2,5 mm körüli értéknél is további vizsgálatot rendelhet el az orvos, ha pedig a 13. héten, akkor a 3 mm is még a normális kategóriába eshet.

A Down-szűrésben további jelentőséggel bír még az orrcsont meglétének vizsgálata. Amennyiben a 12. heti ultrahangon már van orrcsont, azt „NB” betűkkel jelölik a leleten.

A tarkóredő mérés eredménye önmagában nem ad diagnózist, ezért, ha a vizsgálat eredménye Down-gyanúra utal, akkor további kivizsgálásra, genetikai tanácsadásra, valamint genetikai kockázat esetén amniocentézisre lehet szükség.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

254 Comments

Comment navigation

 • Fruz

  2021. január 23. szombat

  Kedves Ági! Segítségedet szeretném kérni. 36 éves vagyok, 3-ik lombikkal Fet-el sikerült teherbe esnem. 13 hetesen voltam kombinált teszten. Az Uh vizsgálat tarkóredő: 1,9 Crl:68,1 Ductus venosus Pi 1,050 placenta elöl mélyen Magzatvíz: normál Köldökzsinór 3 ér. Orcsont jelen van. Szabad b-hcg 80,4 IU/I annyi mint 1,201MOM.PAPP-A 0,569 IU/I annyi mint 0,368 MoM. Dowv szindróma háttér kockázat 1:229, számolt kockázat 1,130.Edwards szindróma háttér kockázat 1:569 számolt kockázat 1:5102. Az eredmény szerint kromoszóma rendellenességek szűrés a kombinált szűrőteszt alapján MAGAS kockázatot jelez. Illetve a terhességi mérgezés emelkedett rizikóra jött ki. Az orvos javaslatára prenatest-optimum vérvizsgálatot csináltattam. Dr Úr szerint az uh vizsgálat eredménye ellenére Dowv – szindrómás a babánk, mivel a vér eredmények nagyon rosszak. Nagyon félek. Ami még aggaszt, hogy a vizsgálati lapon az szerepel, hogy jelenleg durva malformációra utaló eltérés nem detektálható. Köszönöm a válaszát!

  • Vida Ágnes

   2021. január 23. szombat

   Ha magas a kockázat akkor sajnos előfordulhat (azonban itt gyakran a 35 év feletti életkor nagyban belejátszik a kockázatszámításba, ezért ez torzíthatja az eredményeket), biztosat csak a magzatvízvétel tud mondani.

 • Porkoláb Szilvia

  2021. január 22. péntek

  Kedves Ági!
  A 13 hét + 4 nap terhességi korban elvégzett kombinált teszten NT 2,6 mm tarkóredőt mértek a CRL 76,2 mm ülőmagasságú babámon. Orrcsont látható, szívműködés, áramlások, végtagok és bélrendszer mind rendben. A véreredmény megérkezése után a Down kockázatot 1:11400-ra (alacsony kockázat) becsülték, a többi kockázat 1:20000 alatti. Az életkori kockázat 1:570 (33 éves vagyok). A vizsgálatot végző orvos az NT érték miatt 20. heti magzati szívultrahangot javasol. Milyen további betegségekre gyanakodhat és a fenti számokból mennyi lehet ezeknek az esélye? Mennyire kell aggódnom? Két teljesen egészséges gyermekem van már, az NT 2,6 értéktől megijedtem kicsit. Köszönöm, ha válaszol!

  • Vida Ágnes

   2021. január 23. szombat

   Az NT csak icipicit magasabb és nem éri el a 3mm-t, ráadásul később mérték (11-12 hetes kor között szokták), ezért normális, hogy magasabb (hiszen a magzat közben növekszik odabent), mivel a többi szám nem túl magas és nem jelez semmi nagy kockázatot, ezért nem kell különösebben aggódnod, de ha nagyobb baj lenne, akkor amúgy is továbbküldött volna az orvos genetikai tanácsadásra.

 • Nora

  2021. január 14. csütörtök

  Kedves Ági!
  Látom már régiek a kérdések de próbálkozom 🙂
  27 éves vagyok
  12+1 voltam vizsgálaton
  Hcg 60,95 mlu/ml
  Papp-a 42,1 ug/ml
  Crl 63 mm
  Nt 1,4
  Bpd 21mm

  Ezek normalis értékek?

 • Timi1990

  2020. július 03. péntek

  Kedves Ágnes!

  Tegnap voltam a SOTE 1es számú klinikáján ultrahangon. 13 hetes vagyok és a lelet szerint nem ábrázolódott az orrcsont. Ma mennem kell vissza hozzájuk prenatesre. A tarkoredo és minden más eredmény teljesen hatarerteken belül volt.
  Nagyon megilyesztettek minket,ezert gondoltam írok.

  Köszönöm válaszod.
  Szép napot.
  Tóth Tímea

  • Vida Ágnes

   2020. július 13. hétfő

   Az orrcsont hiánya nem egyértelmű tünet, magában nem utal semmire, csak gyanújel, hogy további vizsgálatra van szükség, ezért rendeltek vissza, a további vizsgálatokon majd kiderül mi a helyzet.

 • Szabó Amália

  2020. május 28. csütörtök

  Kedves Ági!

  Ma kaptuk meg a 13hét+1nap kombinált teszt eredményét. 33éves vagyok. Alacsony besorolást kaptunk:
  13/18 triszómia+tarkóredő 1:4915
  összevont 21 triszómia kockázat: 1:2213
  Biokémia 21 trisz kockázat: 1:364
  Életkori kockázat: 1:377
  Tarkóredő MoM: 0,84
  szb-hCG MoM: 0,63
  PAPP-A MoM: 0,33

  A papíron azt írták a PAPP-A alacsony, ezért a doktorő azt mondta, hogy tekintettel arra, hogy a labor jelezte, hogy az egyik biokémiai marker szintje alacsony , érdemes Genetikus tanácsát kérnie, további vizsgálat szükségességének elbírálása céljából.

  Ön szerint mennyire kell emiatt aggódnunk?

  • Vida Ágnes

   2020. június 14. vasárnap

   Aggódni nem kell, de valóban nem árt a genetikai vizsgálat.

 • Encsi

  2020. április 10. péntek

  Szia Ági!
  12. heti ultrahang vizsgálaton határérték tarkóredőt mértek nt: 2,7. Kombinált tesztem közepes kockázatúra jött ki (1:480 Down kór). Biokémiai markereim béta HCG 0,588 MoM és Papp-a is hasonló, 0,626 MoM.
  Megcsináltattam a Nifty tesztet az Istenhegyi gén diagnosztikán, jövő héten lesz eredmény. Ott nekem azt mondták hogy közepes kockázatra nem ajánlják a magzatvíz szúrást, főleg hogy a bio kémiai Markereim aránya 1 lett, tehát alapvetően jó, hiszen nem magas a beta-HCG szint. A szülész orvosom pedig nem hisz a Niftyben, mindenféleképpen szúratna, azt mondta túl fiatal vagyok ahhoz hogy közepes kockázatú legyek. Mindketten elismertek a szakmájukban. Ön mit javasol?

  • Vida Ágnes

   2020. április 27. hétfő

   Szerintem hallgass nyugodtan az Istenhegyi Klinika szakembereire, nekik ez a szakterületük, tudják a dolgukat. Ezek az értékek, amiket a szülészorvos mér, csak gyanújelek, amik alapján tovább vizsgálnak, a Nifty pontosabb képet ad.

 • Orsi

  2020. január 02. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Kérem segítsen értelmezni a genetikai ultrahang leletemet.
  PAPP-A: 2.072 iu/L 0,853 MoM
  Szabad b-hCG: 99.0 iu/L 2.015 MoM
  Ultrahangon orrcsont látható, N.T: 0,76mm
  Terhességi kor: 11hét+4nap
  Életkorán: 26ev
  Down-kor előfordulási esély: 1:10467. Alacsony kockázat

  A kockázati értéket megfelelőnek találom, de keresgélések alapján a szabad bhcg szintje jóval magasabb.(1koruli értéket írnak megfelelőnek)
  Kérem szíves segítségét az értékelésben!

  • Vida Ágnes

   2020. január 05. vasárnap

   Nincs miért aggódnod, ezeket az értékeket együtt kell értelmezni, ha a kockázati arány alacsony, nincs miért aggódni (ha lenne, akkor az orvos további vizsgálatokra küldött volna)

 • Bea

  2019. augusztus 23. péntek

  Kedves Agnes,

  39 eves, 12 het+1 napos terhes vagyok, tegnap voltam genetikai ultrahangon es a tarkoredo vizsgalatnal nagyon magas lett az eredmeny, 6.6. A korhazban nem nagyon biztattak, ez nagyon rossz eredmeny, azt mondtak. Mennem kell egy masodik ultrahang vizsgalatra.
  A kerdesem az, hogy mennyire lehet ezt az eredmenyt biztosra venni?
  Valaszat elore is koszonom.

  • Vida Ágnes

   2019. augusztus 29. csütörtök

   A tarkóredő vastagsága nem diagnózis csak gyanújel, ami alapján újabb vizsgálatokat javasolnak, tehát egyáltalán nincs ok nagy aggodalomra vagy reményvesztettségre. 17 év alatt számtalan esetet láttam, amikor jelentősen eltért az érték és végül mindig egészséges kisbabák születtek, mert a további vizsgálatoknál semmit sem találtak.

 • Bea

  2019. augusztus 23. péntek

  Kedves Ágnes,

  Tegnap voltam genetikai ultrahangon és tarkóredő vastagsága nagyon magas lett, 6.6. 12 hetes+ 1 napos a terhesség,a kórházban nagyon rámijesztettek. Tegnap volt életem legnehezebb napja. Mennyire vegyem ezt a rossz hírt 100%- nak? A kórházban nem nagyon biztattak, visszahívtak egy második ultrahangra, és magzatvíz vizsgálatra. De láttam a testbeszédükből a reményvesztettséget.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2019. augusztus 27. kedd

   A tarkóredő vastagsága nem diagnózis csak gyanújel, ami alapján újabb vizsgálatokat javasolnak, tehát egyáltalán nincs ok nagy aggodalomra vagy reményvesztettségre. 17 év alatt számtalan esetet láttam, amikor jelentősen eltért az érték és végül mindig egészséges kisbabák születtek, mert a további vizsgálatoknál semmit sem találtak.

 • Szilvia Fekete

  2019. július 08. hétfő

  Kedves Ági!

  29 éves vagyok és a kombi tesztemen a tarkóredő: 1,7mm, az orrcsont 0,21 mm.
  a vérvétel kihozott a Down korra egy közepes kockázatot 1:905-höz, ami nagyon lesújtott. Elmentem prenatestre, aminek az eredményét várom, de szörnyű ez a várakozás.

  Tudna esetleg valamit nyugtatót írni?

  Köszönöm!

  Szilvi

  • Vida Ágnes

   2019. július 14. vasárnap

   Ezeknek a teszteknek az eredményei nem 100%-osak, csak arra valók, hogy felhívják rá a figyelmet, hogy esetleg probléma lehet és elküldjenek egy másik tesztre. A tesztek eredményei csak együttesen értelmezhetőek, ezért nem kell egy teszt miatt megijedni.

 • Ilona

  2019. május 31. péntek

  Kedves Ági,

  A véleményedet szeretném megkérdezni, tegnap voltunk a 12.heti genetikai uh-n, és kicsit ránk ijesztettek.

  Ezeket az adatokat mérték a 12+3 hetes korban:

  CRL: 65 mm
  BPD: 23 mm
  HC: 82 mm
  AC: 64 mm
  FL: 9 mm

  A tarkóredő: 2,1 mm (norm. érték) FHR: 161/min ritmusos.

  Azt írták a papírra, hogy ezek 12+6 napos várandósság átlagához tartoznak. Mindent rendben találtak, ami viszont megijesztett, hogy a ductus venosuson negatív A hullám.

  A ductus venosusban normális a véráramlás, és reverse A hullám nem észlelhető.

  Szerinted a negatív A hullám miatt van okunk aggódni?

  Köszönöm a válaszod!

  • Vida Ágnes

   2019. június 01. szombat

   A reverse A hullám hiánya egy ún. soft marker, azaz egy apró jelzés, hogy esetleg valamilyen genetikai probléma van, azonban csak a többi tünettel együtt értelmezhető, önmagában nem jelent semmit és nem utal semmilyen bajra. Ha a többi tünet rendben van, csak emiatt nem kell aggódnod.

 • Katalin Pásztorné

  2019. január 17. csütörtök

  Kedves Ági!

  Az alábbi kérdések érdekelnének.

  A 12 hét 6. napon volt az első genetikai uh. A nyaki redő 2 mm volt. Azt mondta az orvos, hogy határon van! Ezt hogy érthette?

  Artéria uterina: PI.bal 1,08 jobb.old.: 1,98 a orvos a bal oldalt többször is megnézte, és megjegyezte, hogy nagy a különbség.

  Ezek esetleg aggodalomra adhatnak okot?

  Köszönöm szíves válaszát.

  Üdv,
  Kata

  • Vida Ágnes

   2019. január 19. szombat

   A tarkóredőnél a 2 mm valóban a határon van, ez azonban a 11-12 hét közötti értékre vonatkozik. Mivel a mérést a 12+6 napon végezték, ezért közben a baba nőtt, tehát a tarkóredőre sem ez az érték vonatkozik, tehát a 2 mm normális. A másik két érték miatt nem kell aggódnod, ha nagy gond lett volna, akkor továbbküld az orvos más vizsgálatokra.

 • Bukta Ferencné

  2017. december 27. szerda

  most voltam 12 hetes genetikai uh-n adataim BPD:21mm NT:1,9mm Femur:8,5mm CRL:55mm AC:60mm egy élő embriy látható párhuzamos gerinc Norm. m. magzatvíz jó szívműködés követhető végtagok orrcsont látható hátsófali lepény. az lenne a kérdésem hogy ezek az adatok teljesen jók- e vagy kell e aggódnom ?

  • Vida Ágnes

   2018. január 03. szerda

   Ezek teljesen jó adatok, nincs miért aggódnod.

 • Kata

  2017. szeptember 02. szombat

  Kedves Ági!

  Most voltam a 12.heti genetikai vizsgálaton, ahol az uh alapján 12 +5 naposnak állapítottak meg!

  Kor:29 év

  CRL: 62.7 mm
  Bpd: 20.2 mm
  NT: 2.4 mm
  Ac:58.7 mm
  Hc:76.9 mm
  Fl:6.7 mm
  Szívműködés szabályos
  For: 161/perc
  Nb:látható

  Tricuspidalis low:normál

  Free béta hcg :1,95 Mom
  Pappa-a:0.69 Mom

  A határértékeket nem írtak sehová:(

  Az uh doki azt mondta minden tökéletes,de másnap felhívtak a féreredmény után,és Nifty tesztet javasoltak!
  Az eredményre még várok!

  Genetikus azt mondta, hogy a tarkóredő kicsit magas,és a béta hcg-nek 1 Mom körül kene lenne!

  Meg tudná adni a normál tartományokat?én 0.4-2.5 olvastam a béta hcg-t és a Pappa-a normál értéket is!ez valaszt?
  A combcsont rövidsége jelenthet bajt?

  Meg tudná mondani,hogy ha a Nifty teszt negatív,az azt is jelenti,hogy nem lesz szellemi fogyatékos sem?

  Nagyon megijesztetek:(

  Válaszát előre is köszönöm!

  Kata

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 10. vasárnap

   Nem kell megijedned. Ezek az értékek mind csak gyanújelek, amik alapján további vizsgálatokat javasolnak, hiszen jobb utánajárni annak, minden rendben van-e. Az értékeid egyébként normálisak, a tarkóredő is még pont határértéken belül van, de persze sosem árt kicsit utánajárni a dolgoknak.

 • Greksza Csilla

  2017. január 29. vasárnap

  Kedves Agi!!
  2015.december 07- en voltam 12 hetes genetikai uh- on ahol a kovetkezo eredmenyeket kaptam. CRL: 62,8 mm BPD: 20,5mm TH: 17,3mm FHR: 152 tarkoredo vastagsag 1,5 mm. Ezen adatok alapjan megallapitottak hogy 12 hetes es 6 napos terhessegnek felel meg. Mi ezt kovetve kiszomoltuk hogy 2017. Januar 26- an toltom a 20 hetet igy 24- re kertunk idopontot a kovetkezo genetikai vizsgalatra ami meg is tortent a kovetkezo adatokkal. BPD: 43,5mm FL: 25,5 mm TH: 40,6 mm. Ezen adatok alapjan nemhogy a 20 hetet de meg a 19 hetet se toltottem be. Januar 28- an 5D ultrahangon voltam ahol szinten genetikai vizsgalatot kertunk. Az orvos megallapitotta a meresek alapjan hogy 18 hetes es 5 napos kismama vagyok. Adatok BPD 4,07 cm HC: 15.00 cm AC 14,56 cm FL: 2,87 cm. Kerdesem az lenne hogy van e okom az aggodalomra??? Van ea esely hogy a 12 hetes genetikai vizsgalaton rosszak lettek a meresek es a mostaniak a jok vagy akkor volt jo es az utolso szerint nem fejlodik normalisan? Az utolso menstruacoi idopontja 2015 szeptember 15.E datum alapjan az 5D ultrahangon mert adatok a jok de akkor hogy lehet hogy a 12 hetes uh- on ilyen adatok szulettek?? Valaszat elore is koszonom. Egy aggodo elso gyermeket varo 28 eves anyuka

  • Vida Ágnes

   2017. január 30. hétfő

   Nincs miért aggódnod. Az ultrahangnál előfordulhat, hogy nem pontos a mérés (a képre kézzel húzzák be a vonalakat és itt lehet eltérés) és a mérés alapján számolt terhességi kor emiatt 1-2 héttel eltér az eredetitől. Emiatt nem kell aggódni, hiszen nálad minimálisak az eltérések, ami elég gyakori eset. Nálam pl. mindig sokkal nagyobbnak és fejlettebbnek mérték a babát és azt mondták hamarabb fog születni vagy nagy súllyal, a végén időben született és teljesen átlagos súllyal (a hossza kicsit nagyobb volt az átlagnál és most 10 éves korában is elég magas :))

Comment navigation