Tarkóredő mérés

A kismamák között csak 12. heti ultrahangnak nevezett vizsgálatot a 11.-13. között végzik el. Ez a vizsgálat azért fontos, mert ilyenkor már elég nagy a magzat ahhoz, hogy bizonyos rendellenességek jelei egyértelműen láthatóak legyenek és ahhoz is, hogy pontosan meg lehessen állapítani a terhesség valódi korát.

Nincs tehát jelentősége annak, hogy a 11. vagy a 13. héten végzik-e el a vizsgálatot, nem kell aggódni, ha valamilyen okból előbb vagy később lehet csak megcsinálni.

Tarkóredő mérésA terhességi kor megállapítása az ülőmagasságból (CRL) történik. Ez 11 hetesen 40mm, 12 hetesen 50-65 mm, 13 hetesen pedig már 65-70mm. Amennyiben valakinek szabályos a ciklusa, és ismert a menstruáció első napja, úgy a 12. héten mért értékek alapján számított terhességi kor nem módosítja a kiírás időpontját, ez akkor segíthet, ha nem volt szabályos a menses, vagy nem ismert az első napja, ilyenkor szokták ezalapján meghatározni a kiírás időpontját. Néhány hetes eltérések a CRL alapján számított kor és a valós terhességi kor alapján még így is előfordulhatnak.

A 12. heti ultrahangon történik az úgynevezett tarkóredő mérés is, ami a Down-kór szűrésében az egyik legfontosabb vizsgálat. A tarkóredő vastagsága 3 mm-is normálisnak számít, amennyiben azt a betöltött 12. héten mérik. Mivel azonban a tarkóredő vastagsága a magzattal együtt növekszik, ezért ha az ultrahang a 11. héten történik, akkor már kisebb, 2,5 mm körüli értéknél is további vizsgálatot rendelhet el az orvos, ha pedig a 13. héten, akkor a 3 mm is még a normális kategóriába eshet.

A Down-szűrésben további jelentőséggel bír még az orrcsont meglétének vizsgálata. Amennyiben a 12. heti ultrahangon már van orrcsont, azt “NB” betűkkel jelölik a leleten.

A tarkóredő mérés eredménye önmagában nem ad diagnózist, ezért, ha a vizsgálat eredménye Down-gyanúra utal, akkor további kivizsgálásra, genetikai tanácsadásra, valamint genetikai kockázat esetén amniocentézisre lehet szükség.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

224 Comments

Comment navigation

 • Bukta Ferencné

  Reply Reply 2017. december 27. szerda

  most voltam 12 hetes genetikai uh-n adataim BPD:21mm NT:1,9mm Femur:8,5mm CRL:55mm AC:60mm egy élő embriy látható párhuzamos gerinc Norm. m. magzatvíz jó szívműködés követhető végtagok orrcsont látható hátsófali lepény. az lenne a kérdésem hogy ezek az adatok teljesen jók- e vagy kell e aggódnom ?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. január 03. szerda

   Ezek teljesen jó adatok, nincs miért aggódnod.

 • Kata

  Reply Reply 2017. szeptember 02. szombat

  Kedves Ági!

  Most voltam a 12.heti genetikai vizsgálaton, ahol az uh alapján 12 +5 naposnak állapítottak meg!

  Kor:29 év

  CRL: 62.7 mm
  Bpd: 20.2 mm
  NT: 2.4 mm
  Ac:58.7 mm
  Hc:76.9 mm
  Fl:6.7 mm
  Szívműködés szabályos
  For: 161/perc
  Nb:látható

  Tricuspidalis low:normál

  Free béta hcg :1,95 Mom
  Pappa-a:0.69 Mom

  A határértékeket nem írtak sehová:(

  Az uh doki azt mondta minden tökéletes,de másnap felhívtak a féreredmény után,és Nifty tesztet javasoltak!
  Az eredményre még várok!

  Genetikus azt mondta, hogy a tarkóredő kicsit magas,és a béta hcg-nek 1 Mom körül kene lenne!

  Meg tudná adni a normál tartományokat?én 0.4-2.5 olvastam a béta hcg-t és a Pappa-a normál értéket is!ez valaszt?
  A combcsont rövidsége jelenthet bajt?

  Meg tudná mondani,hogy ha a Nifty teszt negatív,az azt is jelenti,hogy nem lesz szellemi fogyatékos sem?

  Nagyon megijesztetek:(

  Válaszát előre is köszönöm!

  Kata

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

   Nem kell megijedned. Ezek az értékek mind csak gyanújelek, amik alapján további vizsgálatokat javasolnak, hiszen jobb utánajárni annak, minden rendben van-e. Az értékeid egyébként normálisak, a tarkóredő is még pont határértéken belül van, de persze sosem árt kicsit utánajárni a dolgoknak.

 • Greksza Csilla

  Reply Reply 2017. január 29. vasárnap

  Kedves Agi!!
  2015.december 07- en voltam 12 hetes genetikai uh- on ahol a kovetkezo eredmenyeket kaptam. CRL: 62,8 mm BPD: 20,5mm TH: 17,3mm FHR: 152 tarkoredo vastagsag 1,5 mm. Ezen adatok alapjan megallapitottak hogy 12 hetes es 6 napos terhessegnek felel meg. Mi ezt kovetve kiszomoltuk hogy 2017. Januar 26- an toltom a 20 hetet igy 24- re kertunk idopontot a kovetkezo genetikai vizsgalatra ami meg is tortent a kovetkezo adatokkal. BPD: 43,5mm FL: 25,5 mm TH: 40,6 mm. Ezen adatok alapjan nemhogy a 20 hetet de meg a 19 hetet se toltottem be. Januar 28- an 5D ultrahangon voltam ahol szinten genetikai vizsgalatot kertunk. Az orvos megallapitotta a meresek alapjan hogy 18 hetes es 5 napos kismama vagyok. Adatok BPD 4,07 cm HC: 15.00 cm AC 14,56 cm FL: 2,87 cm. Kerdesem az lenne hogy van e okom az aggodalomra??? Van ea esely hogy a 12 hetes genetikai vizsgalaton rosszak lettek a meresek es a mostaniak a jok vagy akkor volt jo es az utolso szerint nem fejlodik normalisan? Az utolso menstruacoi idopontja 2015 szeptember 15.E datum alapjan az 5D ultrahangon mert adatok a jok de akkor hogy lehet hogy a 12 hetes uh- on ilyen adatok szulettek?? Valaszat elore is koszonom. Egy aggodo elso gyermeket varo 28 eves anyuka

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 30. hétfő

   Nincs miért aggódnod. Az ultrahangnál előfordulhat, hogy nem pontos a mérés (a képre kézzel húzzák be a vonalakat és itt lehet eltérés) és a mérés alapján számolt terhességi kor emiatt 1-2 héttel eltér az eredetitől. Emiatt nem kell aggódni, hiszen nálad minimálisak az eltérések, ami elég gyakori eset. Nálam pl. mindig sokkal nagyobbnak és fejlettebbnek mérték a babát és azt mondták hamarabb fog születni vagy nagy súllyal, a végén időben született és teljesen átlagos súllyal (a hossza kicsit nagyobb volt az átlagnál és most 10 éves korában is elég magas :))

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field