Ha az apa idősebb…

Köztudott, hogy 35 év feletti anya esetén jelentősen megnő a genetikai rendellenességek kockázata a születendő magzatnál, az azonban kevésbé ismert tény, hogy idősebb apa esetén is növekedhet a kromoszómarendellenességek esélye.

 Ha az apa idősebb…Az anya esetén a kockázatot az jelenti, hogy a szervezetben levő petesejteket folyamatosan érik a környezeti ártalmak, ezért növekvő mértékben lehetnek köztük károsodott géneket tartalmazó példányok.
Az apa esetén sincs ez másként. Az oocyták, azaz az éretlen ondósejtek ugyanazoknak a környezeti hatásoknak vannak kitéve, így ezek is megsérülhetnek.

Bizonyított tény, hogy a Down kóros esetek 25-30%-a az apára vezethető vissza. Vizsgálatok bebizonyították, hogy az 50 évesnélk idősebb apáktól gyakrabban születik Down kóros gyerek. Ha mindemellett még az anya életkora is 35 feletti, akkor még magasabb az esélye a rendellenességek megjelenésének.

Mindazonáltal a Down-kór továbbra is leginkább az anya életkorától függ, önmagában az apa életkora nem növeli meg annyival a kockázatot, hogy emiatt külön vizsgálatokat kellene végeztetni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

 • Baráth Dominika

  2010. szeptember 14. kedd

  Kedves Ági!
  A 12 hetes uh-n a vizsgáló orvos 2,5-ös NT értéket mért, valamint a hasi echo-hoz azt írta, hogy hyperechogen, vagyis a kicsi bélrendszere fehérebb volt a képernyőn, mint az átlag. A méhlepény pedig közel van a méhszájhoz. A vizsgáló orvos azt mondta, ezek az értékek genetikai rendellenességre utalhatnak. A fogadott orvosom megnyugtatott, azt mondta, nincs semmi gond. Jó ilyenkor több véleményt meghallgatni. Szerinted a fent leírtak utalnak valami kórosra? Az NT értékről is többféle dolgot olvastam, hogy honnantól gyanús.
  Nagyon köszönöm!
  Dominika

  Válasz: A tarkóredő érték 3 mm-ig normális, tehát ez nem utal még rendellenességre. A méhlepény helyzetének ehhez nincs köze, ráadásul a terhesség előrehaladtával, ahogy nő a méh, a méhlepény feljebb húzódik, tehát elkerül a méhszáj környékéről.

 • Liliom Péterné

  2010. április 28. szerda

  szia! azt szeretném kérdezni,hogy a 28.heti UH leletemen az szerepel,hogy a bal kamrában 4.2mm,a jobb kamrában 2.7mm nagyságú echogén folt látható.ez mit jelenthet?36 éves vagyok,de genetikai vizsgálaton nem tudtam megjelenni,mert elmúltam már 20.hetes,férjem 38 éves.Kérlek válaszolj!

  Válasz: Ez egy meszesedést jelent, ami pár héten belül fel szokott szívódni. Mivel Down kórra is utalhat, mindenképpen menj el genetikai vizsgálatra, vagy genetikai ultrahangra, de ha az AFP és a nyaki redő vizsgálat rendben volt, akkor nem kell aggódnod.

 • lilalula

  2009. február 02. hétfő

  Szia Ági.
  Megvolt a 18 hetes úgynevezett genetikai uh.Mindent renben találtak.Ugyan nem 4D, de nem mondtak semmi rosszat.Végül kiderűlt az is ,hogy 15hetseen,és 4 naposan voltam
  az Afp levételekor.Tudod ettől a Down-tól valahol féltem.Mert mindenhol ezt hallottam,hogy nagy esély,stb.De ezen az uh amit 18 hetesen néznek ,ezen látszana ha valami nem stimmelne nem? Üdv:lilalula

  Válasz: Igen, a 18. heti UH eleve genetikai UH, alaposan megnéznek mindent.

 • lilalula

  2009. január 19. hétfő

  Igen Kata,én vagyok.

 • Kata

  2009. január 17. szombat

  Szewa lilalula!Most lelepleztelek.hihihihihihihihi. 🙂 . 🙂 . Puszika!

 • lilalula

  2009. január 17. szombat

  Köszi…..Legalább nem érzem magam egyedül.

 • Vida Agi

  2009. január 16. péntek

  lilalula, neeeem 🙂 terhesen senki sem normális teljesen :)))

 • lilalula

  2009. január 15. csütörtök

  Szia Ági.Köszi a válaszod,és egy kicsit megnyugtattál.!
  Amióta megkaptam az eredményt,azóta alig alszom,és ráadásul már néha azt sem érzem,hogy mozog e a baba.Totál kivagyok,de nemsokára végre megyek ultrahangra.
  Lassan már minden szőrnyűséget beképzelek magamnak.Ráadásul három lányom már van,és olyan vagyok ,mint aki az első babáját várja.
  Normális vagyok én??

 • Vida Agi

  2009. január 13. kedd

  lilalula, nekem az első gyereknél 0,6 volt az AFP, a másodiknál 0,5. mind a kettőnél elmentem genetikai ultrahangra emiatt, de az orvos azt mondta, van olyan, hogy valakinél mindig alacsonyabb az AFP, alkati kérdés is lehet.

 • lilalula

  2009. január 13. kedd

  De az is igaz,hogy mostanában rengeteg fiatal kismamánál találnak dowvn-korra utaló dolgokat.Imerek nem egy olyat aki 20 évesen szűlt,és sajnos dowvonosbabaája született.

 • lilalula

  2009. január 13. kedd

  A fent leírtak alapján én pont benne vagyok ebben a kritikus időben.Férjem 52,én 39.Véletlenül lettem állapotos,amit meg is tartottam.Az afp nem lett jó. Mom 0,60.De az orvos megnyugtatott,hogy mivel az eddigi ultrahang felvételek alapján nincs gond,így lehet a rossz eredmény a téves súly,és a terhességi hét elszámolása is.Nagyon aggódom,és ezért megyek genetikai uh-ra.Angliában az afp vérvétel helyett,csak ultrahangot alkalmaznak.A vérvizsgálat épp az ilyen elszámolások miatt nem minden esetben 100%.De én optimista vagyok.