Amitől minden kismama tart: Amniocentézis

Amitől minden kismama tart: AmniocentézisSok anyuka tart az amniocentézistől, amire akkor van szükség, ha az anya elmúlt már 35 éves (de vannak olyan orvosok, akik már 30 éves kor felett megcsináltatják) vagy valamilyen más vizsgálat eredménye (pl. 12. heti ultrahang, AFP), illetve öröklött genetikai tényezők arra utalhatnak, hogy a babánál esetleg fennállhat a Down-kór veszélye.

Az amniocentézis ijesztő vizsgálat, hiszen általában 1-2 napos kórházi tartózkodást is igényel, valamint 1% a vetélés esélye, ami szintén ijesztő egy kismama számára. Előzetesen általában készítenek egy genetikai vizsgálatot, egy becslést, ami megmondja, mekkora az esélye a Down kórnak a korábbi leletek és öröklött tényezők, valamint az anya korának ismeretében. A vizsgálatot akkor ajánlják, ha a Down kór esélye nagyobb, mint az amniocentézis következtében fellépő vetélésé, vagy pedig megközelíti azt. De egyéb szempontok figyelembevételével is ajánlhatják az anyának, hogy végeztesse el a vizsgálatot.

Ezen a videón jól látszik, pontosan hogyan történik a vizsgálat (ha nem tudsz angolul, akkor is érdemes végignézni, mert a vizsgálat körülményeiről sokat tudhatsz meg belőle):

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

202 Comments

Comment navigation

 • Zs

  Reply Reply 2023. december 14. csütörtök

  Kedves Ági,
  Egész héten beteg voltam (hőemelkedés, orrfújás, torokfájdalom, fejfájás), hétfőn mennem kell amniocentézisre. Telefonáltam az orvosoknak, de leráztak azzal, hogy addig meggyógyulok, viszont nagyon aggódom, hogy nem adhatok-e át valami vírust a babának. El kellene halasztanom a vizsgálatot?
  Köszönöm & üdv

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. december 15. péntek

   Nem kell aggódnod, nem tudod megfertőzni a babát a vizsgálattal.

 • Agota k

  Reply Reply 2022. június 09. csütörtök

  Kedves Àgi,
  38 èves vagyok, amikor voltam a 12+4 hetes vizsgàlaton a babàmnàl az NT szàm 3.9 volt, tehàt magas nyakiredő
  A vèreredmèny alapjàn pedig szintèn magas kockàzatù az Edwardra 1:25, a Downra pedig 1:5 az esèly.
  Egy hèt mulva megyek amniocentèzisre.
  Vajon mennyi esely lehet rà ilyen èrtèkekkel hogy a babàm mègsem beteg.
  Nagyon lesùjtott a hìr, ès a sok vàrakozàs mèg rosszabb.
  Koszonom előre is a vàlaszt

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. június 18. szombat

   Az esélyszámítás lényege, hogy megmondják, mekkora az esély, tehát 1:5 az esély rá, hogy beteg a baba, tudni kell azonban, hogy ez csak számítás, amit több tényező alapján találnak ki, nem jelent diagnózist, végső választ csak a genetikai vizsgálat adhat.

 • Eszter

  Reply Reply 2017. szeptember 13. szerda

  19+3 hetes terhes vagyok.Ma voltam 18. heti genetikai uh-n.A pici agyában két cisztát találtak,illetve szivénél mindkét kamrában hyperechogen fókusz látható.Az én egyik szivbilentyűm kisebb mint kellene,de semmilyen kezelést nem kaptam rá.Van félni valóm? Amniot emlegettek,és elküldtek genetikai tanácsadásra.A kombinált tesztem alacsony kockázatú T21 1:1091 T18 1:12878 T13 1:20000
  Pappa: 1,61 miu/ml 0,39 MoM
  Szabad B-hCG 24,10 nmol/L 0,55 MoM
  Ezek ellenére valóban lehet down kór? 12. heti uh-n minden rendben volt.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field