Amitől minden kismama tart: Amniocentézis

Amitől minden kismama tart: AmniocentézisSok anyuka tart az amniocentézistől, amire akkor van szükség, ha az anya elmúlt már 35 éves (de vannak olyan orvosok, akik már 30 éves kor felett megcsináltatják) vagy valamilyen más vizsgálat eredménye (pl. 12. heti ultrahang, AFP), illetve öröklött genetikai tényezők arra utalhatnak, hogy a babánál esetleg fennállhat a Down-kór veszélye.

Az amniocentézis ijesztő vizsgálat, hiszen általában 1-2 napos kórházi tartózkodást is igényel, valamint 1% a vetélés esélye, ami szintén ijesztő egy kismama számára. Előzetesen általában készítenek egy genetikai vizsgálatot, egy becslést, ami megmondja, mekkora az esélye a Down kórnak a korábbi leletek és öröklött tényezők, valamint az anya korának ismeretében. A vizsgálatot akkor ajánlják, ha a Down kór esélye nagyobb, mint az amniocentézis következtében fellépő vetélésé, vagy pedig megközelíti azt. De egyéb szempontok figyelembevételével is ajánlhatják az anyának, hogy végeztesse el a vizsgálatot.

Ezen a videón jól látszik, pontosan hogyan történik a vizsgálat (ha nem tudsz angolul, akkor is érdemes végignézni, mert a vizsgálat körülményeiről sokat tudhatsz meg belőle):

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

198 Comments

 • Liza

  Reply Reply 2017. június 02. péntek

  Kedves Ági!

  Kérdésem az lenne, hogy amniocentézis után 2 nappal normális-e ha este arra kelek, hogy görcsöl a hasam alatt és a derekam is fáj? Magnéziumtól elmúlt, de eléggé megijedtem.
  Köszönöm válaszodat.

  • Gabi

   Reply Reply 2017. június 06. kedd

   Ez a görcs a vizsgálattól függetlenül is jelentkezhetett, de ha netán megismétlődik, érdemes beszélni a nőgyógyásszal vagy védőnővel.

 • Dombai Zita

  Reply Reply 2017. január 18. szerda

  Tisztelt Vida Ági!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz ami kicsit aggaszt.
  Tegnap kaptam meg a leletet az Istenhegyi Klinikáról amiben a 4-es tesztet végezték el. De viszont nem jelölték be először hogy diabeteses vagyok, s az eredmények úgy másak voltak mint ahogy most szóltam. Az előző becslés szerint a Down-szindróma kockázata 1:5900 volt s a Nyitott gerinc kockázata meg 1:7000-hez most a másik számítás szerint meg a Down-szindróma kockázata 1:9900 viszonyt a Nyitott gerinc kockázata 1:690-hez. Az eredmények Papp-a 5.50ml-0.84 MoM, AFP 32.37ng/ml -0,77MoM, uEstriol3 2.68 ng/ml-1.07MoM, Free hcg 15,47ml-0.96MoM, Inhibin-A 177.77pg-0.66MoM.

  Előre is köszönöm válaszát s fáradozását!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 29. vasárnap

   Ezek az értékek mindig csak a többi lelettel együtt mondanak valamit. A nyitott gerinc pl. látszana az ultrahangon, ha szükséges ilyenkor további vizsgálatokat rendelnek el, tehát nincs miért aggódnod.

 • Zita Édua

  Reply Reply 2016. december 20. kedd

  Jó estét doktornő!

  olyan kérdésem lenne hogy tegnap voltam uh-n és a nyakiredő a babának 2,8 volt
  FHR/158/perc
  CRL/77,1mm
  NT/ 2,8mm
  BPD: 24,7mm
  hCG:54,99 IU/L 1,50MoM
  PAPP-A 5,50 IU/L 0,84MoM
  Down szindróma eletkor kockázat 1:947
  számított kockázat 1:999

  nem tudom hogy kellene e aggódnom, az orrcsontja szépen látható volt a gerince is.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 26. hétfő

   Ez az átlagosnál kicsit magasabb kockázat, de mivel a számított kockázat kisebb, mint az életkori, ezért nincs miért aggódni.

 • chris

  Reply Reply 2016. július 19. kedd

  Sziasztok!

  Csak azért írok ide, hogy megnyugtassam az amniocentézisre váró kismamákat. Nagyon sokan írnak a neten ijesztő és keserű élményeket és pontosan tudom milyen ezt átélni, holott én nem vagyok kismama, de a feleségemmel együtt éltünk át mindent. 12. hétben végezték el az ultrahangos vizsgálatot (a vérvizsgálat után egy héttel) ami eleve nehezen ment, mert nem akart úgy fordulni a baba, hogy jól lehessen nyaki redőt mérni.. De végül egy csomó séta+csoki+ásványvíz kombóval sikerült felébreszteni.. 3.1 mm-t mértek 36 évesen és a valószínűség nagyon magasra: 1:40-re jött ki. Mondani sem kell első terhességnél mennyire aggódtunk. A genetikán másnap az orvos genetikus különösebb magyarázat nélkül felajánlotta a drága (2-300ezer) vérvizsgálatot és az amniocentézist. Állítólag a vérvizsgálat sem 100%, ezért ha ott pozitív eredmény jönne ki, akkor is meg kellene csinálni a magzatvíz vizsgálatot, tehát ugyanott tartanánk. Bevállaltuk az utóbbit és aggódva vártunk, hogy a 16. hétben megcsinálják. Reggel 7 kor mentünk a győri kórház nőgyógyászati osztályára és 4 kismamával együtt elirányították őket egy várórészbe, ahol műanyag székekre ülve kellett várni az orvost. Szerencsére az orvos és a nővér, aki segédkezett, nagyon rendesek voltak, nyugtatták őket és elmondták, hogy mi hogyan zajlik pontosan. Ez nem általános, sokszor szó nélkül csinálnak mindent és semmi infót ne tud meg az ember. Másodiknak ment be a feleségem egy másik szobába, ahol ágyra fektették és a nővér ultrahangon elkezdte követni a pici mozgását, a méhlepény elhelyezkedését, az orvos pedig felrakta a hosszú vékony tűt, fertőtlenített, majd beszúrta és levette a magzatvizet. Az egész talán ha fél perc volt. És ami a legfontosabb, SEMMIT nem érzett az egészből. Ez nyilván alkati kérdés is meg lehet hogy szerencse, de a többiek sem panaszkodtak nagyon fájdalomra. Szóval egyszer csak szólt az orvos, hogy végeztünk és hogy nagyon szép tiszta a víz. Mivel nem nézett oda, komolyan nem is tudta, hogy szúrt-e már az orvos. Ezek után még 3-4 órát kellett ülve várni, hogy ha valakinél esetleg panasz van, akkor tudjanak segíteni, aztán hazamentünk. Innentől viszont minimum 3 nap fekvés és semmi erőlködés. Ennyi idő alatt benő a pici lyuk a magzatburkon is. Ideges két hét következett. És ugye az a protokoll, hogy ha két hétig nem telefonálnak, akkor nem lehet nagy baj, mert ha tenyésztéskor és a vizsgálatkor kiderül valami, akkor nagyon gyorsan be kell avatkozni, ha a szülők úgy döntenek. Pontosan 2 héttel később telefonáltunk és érdeklődtünk, de telefonba nem mondtak semmit, csak hogy megvan az eredmény. Elmentünk és a doktornő gratulált az egészséges kislányunkhoz, merthogy a kromoszómavizsgálatból ugyebár a neme is kiderül 100% biztonsággal.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. július 24. vasárnap

   Köszi, hogy leírtad ezt 🙂

  • Ági

   Reply Reply 2016. szeptember 03. szombat

   Kedves Ági!

   Az lenne a kérdésem,hogy a szekvenciális szűrés esetén (négyes teszt) mik a normális értékek a négy összetevőre? AFP,szabad ösztriol,total hcg,inhibin-A. Nekem most lett meg az eredmény ami közepes kockázatot jelzett.
   AFP: 1.02 MOM
   Ue3: 0,84 MOM
   Total-hcg:4,64MOM
   Inhibin-A: 2,45 MOM
   Papp-A: 1,38 MOM
   Nt: 1,6 – 1,09 MOM

   A hcg szint magas,de az mire utalhat? Válaszát előre is köszönöm!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2016. október 14. péntek

    A magasabb HCG is az átlagosnál magasabb Down-kockázatra utalhat, de ez természetesen csak a többi eredménnyel együtt értelmezhető.

 • Krisztina

  Reply Reply 2016. július 01. péntek

  Kedves Ági!
  Már 30 hetes terhes vagyok és az a problémám, hogy a 16. héten vett vérből a tripla teszt eredményem ugyan negatív lett, ezért nem is foglalkoztam vele, de most megint elővettem és az alján ott van hogy 1:250 és 1:1000 között közepes kockázatúnak minősül, először nem is értettem, de utánanézetem és most egy kicsit megijedtem,
  az eredményeim a következők:
  AFP 21,32 MOM 1,29
  HCG 27,25 MOM 1,47
  UE3 5,15 MOM 1,02
  Életkorom:36 év
  18 triszómia szűrés: negatív (1:10000)
  velőcső záródási rendell.: negatív (1:10000)
  21 triszómia szűrés: negatív (641 hasonló esetből egynél fordult elő 21 triszómika rendellenesség 640 esetben normál terhesség)
  a 12 hetes uh eredményem: szabályos kontúrú orrcsont látszik, mely 3 mm, nyaki bőrredő: 2,3 mm,
  A down eredményem miatt van odaírva hogy közepes kockázat?? miért nem mondta senki, hogy esetleg gond lenne? vagy ez még normálisnak számit?
  A 30. hét után van valami vizsgálat ami esetleg kiszűrheti ezt? nem szeretném végigizgulni az utolsó két hónapot, jobb lenne tudni még ha nem jó az eredmény akkor is! ha tényleg közepes kockázat nem kellett volna figyelmeztetni az orvosnak hogy esetleg el tudjak menni további vizsgálatra, még arról sem volt szó hogy esetleg magzatvízvételre kellenne mennem, mert 37 éves kortól szokták felajánlani. Genetikai tanácsadóba sem voltam.
  köszönöm válaszodat

  • Gabi

   Reply Reply 2016. július 07. csütörtök

   Kicsit zavaros a lelet, mivel a 21-es triszómiához is odaírták, hogy negatív, viszont az 1:640 már a közepes kockázatú kategóriába esik? A 35 év feletti életkor már önmagában növeli a kockázatot, de ilyenkor általában genetikai tanácsadásra szoktak küldeni, ott még alapos átbeszélés után lehet dönteni a magzatvíz mintavételről, vagy más vizsgálatok lehetőségéről. Nőgyógyásszal, védőnővel érdemes lenne beszélni, hogy milyen további vizsgálatokra lenne lehetőség.

   • Krisztina

    Reply Reply 2016. július 07. csütörtök

    az orvosom szabadságon van és csak a genetikai tanácsadót sikerült elérnem. sajna 31 hetes terhesen már nincs semmilyen vizsgálat ami kiszűrné hogy baj van-e.
    azt mondták hogy 250 és 1000 közötti kockázat a down kornál már közepes kockázatnak minősül, és 250 alatt lesz csak pozitív az eredmény de ők ha még 18.héten odaérek akkor sem javasolták volna a magzatvízvételt, mert állítólag ez nem olyan nagyon rossz szám. én azért nem vagyok nyugodt, mert ha már eleve akkor szól a nőgyógyászom, biztos hogy elmegyek valamilyen fizetős tesztre hogy megnyugodjak. az uh-kon amúgy eddig minden rendben volt és minden más eredményem jó, de akkor is izgulok és valószínű az utolsó két hónapot végig aggódom!!!

 • Kakuszi Szilvia

  Reply Reply 2016. június 22. szerda

  Kedves Ági!
  Vajdaságban élő 33 éves terhes anyuka vagyok, és egy elemzés kérésével fordulok hozzád. Sajnos itt Szabadkán egyetlen genetikus van és egyetlen magán laboratórium ahol a genetikai vizsgálathoz szükséges vérvételt végzik, akinek a tulajdonosa véletlenül éppen a genetikus férje így önkényesen élhetnek a monopólium adta lehetőségeikkel. Elszomorító az egészben az, hogy egyetlen tanácsadás alkalmával sem kaptam meggyőző véleményezést illetve épkézláb mondatot a vérvétel eredményeivel kapcsolatban csak, hogy “katasztofálissak az eredmények és hogy nem tud velem mit kezdeni„. Őszintél szólva kicsit aggaszt az illető doktornő szaktudása is e téren, hiszen semmit nem tudott elmagyarázni és megindokolni csak a programba beírt paramétereket vizsgálva állapította meg hogy ilyen eredményt még nem mutatott a számítógép és nem tud nekem mit mondani. Az igazi kétely viszont akkor fogalmazódott meg bennem amikor kombinált teszt után is az NT érték alacsony értéke miatt aggódott, hogy csökkent amit gyakorlatilag az első eredményről írtak át a második vérvétel alkalmával, így az gyakorlatilag nem is nőhetett meg.

  Az értékek a 12 hetes 5 napos vérvételen:
  NT:0,2mm
  CRL:65,5 mm 0,12 MoM
  fb-hCG 13,2ng/ml 0,42 Corr.MoM
  PAPP-A 1,22 mlU/ml 0,41 Corr.MoM
  Biochem risk+NT 1:8727
  Duble test 1:1571
  Age risk 1:413
  Trisomy 3/18+NT 1:5978

  Az értékek a Kombinált test után 16hetes 3 napos vérvételen:
  NT:0,2mm
  CRL:65,5 mm 0,12 MoM
  BPD 31,9mm
  AFP 25,3ng/ml 0,92 Corr.MoM
  HCG 6486 mlU/ml 0,25 Corr.MoM
  uE3 0,78ng/ml 1,12 Corr.MoM
  Biochem risk+NT 1:10000
  Age risk 1:573
  The calculated risk for trisomy 18 is 1:10000, which represents a low risk.
  The corrected Mom AFP 0,92 is located in the low risk area for neural tube defects.

  Nem tudom kihatással van-e az eredményekre, a vérvétel alkalmával be kellett irnom, hogy inzulin rezistens vagyok és Gluformint szedek 500x2x1.

  Szeretném véleményedet és tanácsodat kérni az eredményekkel kapcsolatban. Tényleg ennyire elszomorító a helyzet?
  Válaszod előre is köszönöm szépen!
  Szilvia

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. június 23. csütörtök

   A tarkóredő értéknél csak a 3 mm-t meghaladó jelent problémát (Down-szindrómára utalhat), az alacsonyabb nem utal problémára, viszont az igaz, hogy azt jelezheti, hogy esetleg soványabb vagy kisebb a baba, amit az is okozhat, hogy esetleg később fogant, mint azt eddig gondoltátok. Ezek az értékek a többi lelettel együtt nyernek jelentést, ha minden más rendben volt, nincs miért aggódni. Sajnos sok orvos nincs topon kommunikációban és nem mondják el ezeket a dolgokat, de tényleg nincs miért aggódnod a lelek alapján, hiszen csak az életkoroddal járó kockázat az, ami az átlagnál magasabb, ezalapján eldöntheted, hogy szeretnél-e esetleg magzatvízvételt vagy sem (de sok orvos 35 éves kor előtt nem javasolja, ha minden más rendben van)

 • Pintérné Pálmai Edina

  Reply Reply 2016. április 01. péntek

  Kedves Ági!37 éves vagyok, meg csináltattam 12 hetes 4 naposan a kombinált tesztet .Ezek az eredmények:CRL:61,9mm,BPD:21,4mm,AC53,4mm,TAD:17,8mm,HC:69,3mm,FL:8,1mm,NT:1,5mm szívműködése szabályos FHR:162/per,SÜLYBECSLÉS:56g,hCG:10,88IU/L, 0,31MOM,PAPPA-A:0,72IU/L, 0,23MOM.Edwards: életkori kockázat1:215 számított kockázar:1:4299 Edwardsélet kori kockázat: 1:2537 ,számított:1.216 Szűrés eredménye:NEGATÍV.Szeretném a véleményed kérni,hogy csináltassak-e magzatvíz vizsgálatot?Előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. április 25. hétfő

   Mivel az életkori kockázat magas, de minden más alacsony, igazából nem szükséges a vizsgálat.

 • Tímea

  Reply Reply 2016. január 04. hétfő

  Jó napot!Szeretném véleményét kérni hogy ön mit gondol erről az eredményről:12 hetes ➕ 4 napos vagyok.BPD:20mm CRL:62mm FL:6,2mm tarkó redő:4,13mm orcsont látható.Elküldtek boholy vizsgálatra Debrecenbe.Nagyon Félek az eredménytől ön szerint lehet egézszéges gyermekem.Előre is köszönöm válaszát.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. január 14. csütörtök

   Ezek az adatok csak gyanújelek, diagnózist nem adnak. Az esetek többségében nem szoktak elváltozást találni, de ilyenkor jobb elvégeztetni a vizsgálatot, hogy ha valami gond van, kiderüljön.

 • Lalik Andrea

  Reply Reply 2015. december 17. csütörtök

  13 hetes vagyok.A párom testvére down-szindrómás.Megcsináltattam a kombinált tesztet az eredménye 1:959.18 hetesen megyek Debrecenbe.Gondolom csinálnak ultrahangot.És amniocentézist fognak csinálni?ennél bent kell maradnom a kórházba vagy rögtön hazaengednek?29 éves vagyok.

  • Gabi

   Reply Reply 2015. december 25. péntek

   Először valószínűleg egy beszélgetés lesz a genetikussal, ő felajánlja az amniocentézis lehetőségét, amiről a szülőknek kell dönteni, ha vállaljátok, adnak időpontot. (Nem tudom, ez megvolt-e már.) Nem kell befeküdni, esetleg néhány órát feküdni a szúrás után, és utána még otthon is pihenni.

 • Horvath Monika

  Reply Reply 2015. október 14. szerda

  Kedves Agi!

  13 hetes kismama vagyok. Most csinältäk meg a kombinält tesztet. az eredmeny down sindrom 1: 945, 13/18 trisomia 1:69!!! a normal 1:1250 helyett. Teljesen letörtem. az orvosom emelett miomät is talält, es egy hematomat is. A hematomätol egzebkent mäsfel hete verzek. egz napig erösen vereztem, egy hetig feküdtem.. azota csak valami barnäs ürül.. egyszer erösebben, mässzor szinte semmi. ( termeszetesen orvos lätott). Visszaterve az eredmenyre. Az orvosom visszahivott egy ismetelt ultrahangra, es utäna gondolom a magzatvizvetelt fogja javasolni… amit en is mindenkeppen szeretnek. Azt meg hozzatette, hogy a pozitiv eredmenyemet a hematoma is befolyäsolhatta. Ön mit gondol ? Mioma es hematoma jelenlete emeli a kockäzati tenyezöket? Egyebkent 30 eves vagyok es elsö terhessegem. megszakitott Sem Volt meg! Köszönöm välaszät

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. október 20. kedd

   Hematóma gyakran előfordul a terhes nőknél, emiatt nem kell aggódni. Néha mióma is kialakul, ami korábban is ott lehetett, néha pedig csak “melléktermékként” alakul ki a terhesség kezdetén. A genetikai vizsgálat csak a gyanújelekre hívja fel a figyelmet, nem ad biztos diagnózist. Ilyenkor a magzatvízvétel az, ami 100%-ig pontos véleményt tud mondani. Ilyen esetben, amikor a Down szindróma esélye 1:1000 alatt van, érdemes megcsináltatni és megnyugtató is, ha jó eredményt ad.

 • Andris

  Reply Reply 2015. október 01. csütörtök

  Korrigalok: edwards korra 1:50000 az esely.

 • Rita

  Reply Reply 2015. augusztus 27. csütörtök

  Kedves Ági!

  31 éves, 14 hetes kismama vagyok és a kombinált tesztet 12 hetes 5 naposon végezték nálam. PAPP-A: 0,94 MoM Szabad b- hcg: 3,46 MoM NT: 0,50 Mom lett.
  Ezek az értékek mennyire számítanak jónak? A szabad b-hcg szintem nem túl magas az átalágos értéknél?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Rita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. augusztus 29. szombat

   A magas érték nyitott gerincre utalhat, de ha az ultrahangon nem láttak ilyesmit, akkor nem kell aggódni.

 • Dorka

  Reply Reply 2015. augusztus 24. hétfő

  Szia! 27 éves vagyok és az első trimeszter szűrővizsgálat eredményem a következő lett: PAPP-A 0.11Mom szabad b-hcg 0.34 Mom tarkoredő vastagsága: 1.20mm 0.92 Mom kockázat Down-kór: alacsony 1: 17000. Edwards-kór: közepes 1: 690. Ezektől az adatoktól függetlenül van esélyem, hogy nem lesz Edwards kóros a babam? Egy vetélés és méhenkivüli terhesség után, belebolondulok ezekbe a hírekbe. VáLASZOD Előre is köszönöm. Dorka

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. augusztus 29. szombat

   Ezt sajnos nem lehet megmondani, az Edwards-kór meglehetősen ritka betegség, viszont ezek a gyakoriságok, amit a tesztnél megadnak, leginkább arra valók, hogy segítsenek eldönteni, akarsz-e következő vizsgálatot, esetleg amniocentézist, amiből biztosabb eredményt kaphatsz.

 • iza

  Reply Reply 2015. április 24. péntek

  szia én egy 25 évés 2 gyermekes családanya vagyok lenne egy számomra nagyon fontos kérdésem 6 hetes terhes vagyok de a párom sajnos hepatitisz c virusal kezelték pontosaban interferom kezelése volt neki 2 honapja nem kapja a kezelést ezt elmondam a nögyogyászomnak és kaptam egy genetikai beutalót szeretném megtudni hogy mivel még nagyon kicsi a baba mijen vizsgálatot tudnak ijenkor elvégezni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. május 10. vasárnap

   A hepatitis C-t vérvizsgálattal szűrik, tehát el tudják végezni rajtad a vizsgálatot, akár abból a vérmintából, amit a várandósság első vizsgálatai során levesznek,

 • Ági

  Reply Reply 2014. október 13. hétfő

  Kedves Ági!

  Még annyit, hogy most már az iskolából is jönnek a plusz infók a vámpírokról, szellemekről, valószínűleg beszélnek ilyenekről, mert megkérdi tőlem, hogy vannak e szellemek, és hogy Ő Istentől is fél. Meddig tart a mágikus gondolkodás? Ha sztorikat talál ki, az hazudozás, vagy még belefér az intenzív fantáziába?

  Köszi, Ági

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. október 13. hétfő

   A gyerekek kb. 5-6 éves korig fantáziavilágban élnek, ez gyakran nagyon intenzív mesélésekkel jár, de ez nem hazudozás és később sem az (6-7 éves korban is előfordulhat, hogy a kicsi kiszínez történeteket, de még hisz benne, hogy ez valóság)

 • Ági

  Reply Reply 2014. október 13. hétfő

  Kedves Ági!

  6 éves lányom miatt kérek tőled tanácsot, ötletet. Filmeket nem néz, a mesét is megszűröm, de nagyon vizuális típus, és gyakran álmodik rosszat, és ettől be is pisil. Ha felébred, elmondja, hogy mit álmodott, banyák kergették, vagy véres embereket látott, akik “rezegtek”. A mesékben szereti a borzongós részeket, a népmesékből is a félelmeteseket választja, hogy olvassam. Mivel tudnám a rossz érzéseit feldolgoztatni vele. Gyógyító mese? Az iskolakezdési akadályokat jól vette, először azt hittem ezért az időnkénti bepisilés, de most úgy tűnik, hogy az éjszakai álmok okozhatják. A vértől, betegségtől fél, de szülészorvos akar lenni. A saját fájdalomtól nagyon sír, de a tesója sebeit beragasztja. Olyan ambivalens. Kíváncsi vagyok véleményedre, gyakorlati ötleteidre.

  Köszönöm, Ági

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. október 13. hétfő

   Egészen más az olvasott mese és a film. A filmben olyasmit is ábrázolnak, amit a gyerek magától nem képzelne el. Az olvasott mesénél nem a képeket képzeli el, inkább csak az érzéseket érzi. Önmagában az nem gond, ha szereti újra meg újra átélni olvasott mese formájában ezeket az érzéseket, pont ez segít benne, hogy feldolgozza őket. Tehát nem kerülni kell ezeket a meséket, hanem épp ellenkezőleg: ki lehet elégíteni a kíváncsiságát. De fontos, hogy viszont filmben ne lásson ilyeneket, mert attól bizony tényleg szoronghat.

 • Mikle Judit

  Reply Reply 2014. október 05. vasárnap

  Kedves Ági!

  Igaz én nem vagyok 30 felett még csak 21 éves vagyok , ma vagyok 15 hetes terhes!
  13 hét +1 napos voltam mikor a kombinált tesztet csináltattam a Down-kór szűrésére!
  Az ultrahang vizsgálat eredmenyeim :
  CRL: 69mm
  NT: 2,5mm
  Orrcsont látható !
  Viszont egy fontos tényező : a lepény a hátsó falon mélyen tapad.
  Még akkor a vérvétel is megtörtént aminek az eredménye ezek voltak:
  PAPP-A: 2731,00 miu/mL 0.56 MoM
  Szabad B-hCG: 65,50 nmol/L 1,93 MoM
  NT: 2,50mm 1,64 MoM

  Down-kór kockázata : 1:150 (Pozitív)
  Edwards-kór kockázata: 1:50000

  Aggódom és félek is ! Nem fordult elő a ket családban ez a betegség!
  Mekkora az esély rá ,hogy a teszt tévedhet az én esetemben?
  Hiszen szempont az is ,hogy a lepény a hátsó falon mélyen tapad , mert az a vérvétel eredményét befolyásolhatja!
  Az ultrahangos papíron ott van az is ,hogy “jelenleg durva fejlődési rendellenesség nem látható “!
  Aggódom nagyon !
  Valaki tud valami biztatót mondani ?
  Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. november 09. vasárnap

   A genetikai vizsgálaton kapott eredmények nem jelentenek diagnózist! Ezek alapján azt állapítják meg, hogy szükséges-e további vizsgálat, pl. magzatvízvétel, amelynek a segítségével meg lehet állapítani teljes pontossággal van-e valami baja a babának.

 • Kata

  Reply Reply 2014. szeptember 26. péntek

  Szia Ági!

  Most kaptam meg a 12 hetes vérvétel eredményét, amit 13 hét 6 naposan vettek le. Azt mondták, még pont jókor jöttem, erre a leleten nem végeztek kockázatelemzést, mert szerintük 14 hét 0 naposan vettek mintát. Az eredményt azért ráírták, de ez nekem persze semmit sem mond:
  PAPP-A: 2,1 U/L
  Szabad béta HCG 37 U/L

  Ez akkor most milyen eredmény? Jó vagy nem?

  39 éves vagyok, a 3. gyermekemet várom, a nagyokkal semmi problémám sem volt. Van okom izgulni?
  Válaszodat előre is köszönöm.

 • Kati

  Reply Reply 2014. augusztus 06. szerda

  Szia Ági!

  39 éves kismama vagyok,kombinált teszt eredményem(1:2100)alacsony kockázatot mutat Down-kórra,12 hetes uh. vizsgálaton 1,7mm nyaki redőt mértek az orrcsont látható. Anyai életkoromból adódóan javasolták,hogy magzatvíz mintavételre is menjek el ,mert 100%-os erdményt az ad,de az ezzel együttjáró kockázatoktól tartok.Az aggályom az ,hogy mennyire indokolt ez a vizsgálat az én esetemben vagy elegendő lenne a szekvenciális szűrés!
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

   A korod miatt mindenképpen nagyobb a kockázat, viszont mivel már kombinált tesztet is csináltattál és a többi vizsgálat eredménye is megfelelő volt, ez arra utal, hogy minimális a Down-szindróma esélye.

   • ildi

    Reply Reply 2014. szeptember 18. csütörtök

    30 éves kismama vagyok és megcsináltattam a down kor szűrést pozitív lett a tesztem 🙁 nyaki redő 1,7 mm dawn-kór kockázat 1:100 Edwards -kór kockázata 1:50000
    ez a második babám. remélem minden rendben lesz vele

    • Gabi

     Reply Reply 2014. szeptember 23. kedd

     Ez még csak a vérvétel eredménye, ugye? Ekkora értéknél szokták javasolni az amniocentézist. Viszont dönteni neked kell, vállalod-e a vizsgálatot. Szorítok! Ismerem az érzést!

    • ildi

     Reply Reply 2014. október 11. szombat

     Folyt Köv… voltm további vizsgálatokon elküldtek genetikai tanácsadásra ott javasolták a magzatvíz mintavételt vagy prenatest…én a prenatestett választottam legbelül éreztem hogy minden rendben és ezzel semmilyen kockázat nincs. rá két napra levették a vért és elküldték hamburgba vizsgálatra. mire vártam az eredményre elmentem 4D genetikai ultrahangra és ott is megmondták hogy minden ok 🙂 kész lett a prenatest eredménye ( 100 % -os ) és persze hogy negatív . Egy egészséges kislánynak adok életet 🙂 nagyon boldog vagyok . ( kombinált tesztet nem ajánlom senkinek mert nem ad megbízható eredményt !!!! inkább a 4D genetikai ultrahangot vagy a prenatestet ami egy kicsit drága de 100%-os biztonságot ad kockázat mentes!

 • Andi

  Reply Reply 2014. augusztus 06. szerda

  Tisztelt Doktornő!
  35 éves, 17 hetes 6 napos (biometria alapján 19 hetes 1 napos) kismama vagyok. Első babámat várom. Tegnap kaptam meg az integrált teszt eredményét amely szerint a Down kockázat 1:930, Edwards-kor 1:19000.
  A vérvételt biometriai adatok alapján végezték: 1. vérvétel 12 hét 3 nap 2. vérvétel 16 hét 3 nap. A genetikai ultrahangon a tarkóredő vastagsága 2.1mm.

  Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek a magzatvízvétellel kapcsolatban. Az orvosom azt mondja ne izguljak, mert az ultrahang szerint minden rendben de bevallom eléggé kétségbe vagyok esve.

  A babánk mostani adatai BPD: 46 mm, OFD: 54 mm, HC: 160 mm, AC: 134 mm, FL: 29 mm, becsült súly: 285 g.

  Ön mit javasol?
  Előre is köszönöm

  • Gabi

   Reply Reply 2014. augusztus 06. szerda

   Elsősorban bíznék a nőgyógyász véleményében, és a megérzésben. Ebben az esetben nincs jó tanács, mert ugye a kockázat az kockázat. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vállalja-e a (szintén nem teljesen kockázatmentes) beavatkozást, vagy vállalja annak a kockázatát, hogy a baba Down-szindrómás lesz. Sok esetben már a 35 éves kor miatt ajánlani szokták a vizsgálatot, azonban az 1:930-hoz nem olyan magas kockázat. Viszont ha megnyugtatja a vizsgálat, akkor érdemes rá vállalkozni.

 • Kovács Anita

  Reply Reply 2014. július 04. péntek

  Kedves Ági!
  Nekem olyan kérdésem lenne, ha a Down-kór szűrést 13 hetesen +6 naposan csinálják az mutathat olyan eredményt ami nem valós,vagy rossz eredményt? Van okom az aggodalomra mert az orvosom nem adott eddig időpontot az uh. meg van csak vérvételre kellene mennem.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. július 14. hétfő

   Nem kell aggódnod, a terhességi kort figyelembe veszik az adatok elemzésekor.

   • ari

    Reply Reply 2014. július 29. kedd

    szia 25 éves vagyok van esélye hogy beteg dankóros a babám 17 hetes vagyok 1/186 VOLT AZ ÉRTÉKEM

    • Gabi

     Reply Reply 2014. augusztus 05. kedd

     Sajnos esély van rá. Ez az arányszám azt mutatja, hogy 1 a 186-hoz az esélye a down szindrómának. Érdemes nőgyógyásszal beszélni, hogy javasolja-e a magzatvízminta vételt.

 • Niki

  Reply Reply 2014. május 16. péntek

  Kedves Ági!

  29 éves vagyok, 18 hetes kismama. 16 hetesen voltam AFP vizsgálaton, az eredményeim a következők lettek:

  Terhességi HCG: 20035,00 mU/ml
  Terhességi AFP: 27,76 ng/ml
  MOM érték: 0,77

  Korrigált AFP MOM: 0,82
  Terhességi HCG MOM: 0,72
  Korrigált MOM THCG: 0,76

  Az orvosom nem mondott semmit, így nem tudom, hogy jók-e az értékek. Nagyon aggódom.

  Köszönöm a válaszod!

  Niki

 • Anita

  Reply Reply 2014. január 21. kedd

  Kedves Ági!

  Tervezzük a második babát. Ha egyből össze is jön, már 36 évesen leszek terhes. Ilyen korban már automatikusan javasolják az amnio-t, ha jól tudom és én is szeretném, ha elvégeznék. Kérdésem lenne, hogy ha már úgyis biztosan megyek az amnio-ra, mi az a legkorábbi időpont, amikor megcsinálják? Szeretném minél hamarabb. Valahol azt olvastam, hogy a 10. héttől már megcsinálhatják. Igaz ez? Illetve ilyen esetben van-e lehetőség az AFP vérvétel kihagyására?

  Előre is köszönöm a választ!

  Anita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. január 29. szerda

   A 11. hét előtt általában korionboholy mintavételt csinálnak és csak a második harmadtól szokták az amniocentézist. Ha az életkorod miatt szükséges, akkor gyakran az elsőt szokták csinálni, mert az életkori kockázat miatt amúgy is szükséges. Beszéld meg majd az orvosoddal.

 • Bea23

  Reply Reply 2013. december 23. hétfő

  Szia
  23 éves vagyok, első gyermekemet várom most 15hetes vagyok.
  a 12 hetes uh-n a nucha pont határon volt 3,00mm el küldtek genetikai tanécsadásra, onnan pedig amniora mert a féltestvéremnél farkastorok, nyúlszáj van(apai ágon örökölte amink nem egy, anyáról vagyunk tesók) az összes többi értékem jó volt, és volt orrcsontja is 2,8mm a 12hetes uh-n. de nem is csak ez aggaszt hanem az apósomék kérdezték h mit döntök majd a babával kapcsolatban (megtartom-e) amin én kiakadtam mert még semmi eredményem sincs csak egy határérték miatti beutalóm amniora de már ilyenekkel jönnek nekem! én hiszem h semmi baja sincs és nem szeretném elvetetni már most imádom! de az ilyen emberektől kész vagyok és nem is stresszelnék ennyit ha nem jönnének ilyenekkel! kérlek válaszolj! előre is köszönöm: egy aggódó kismama

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. január 21. kedd

   Ne aggódj, ezek ritka betegségek és nagy eséllyel neki sem lesz semmi baja. A leletből minden kiderül majd, mások véleményén ne izgasd magad!

 • Zsuzsa

  Reply Reply 2013. december 04. szerda

  Kedves Ági!
  12 hetes uh-n minden rendben volt, orrcsont látható, nyaki redő 1,35 mm, a kombinált teszt eredménye alapján Down-kockázat 1:11000. Az AFP eredmény MOM 0,78 (jelentős túlsúlyom van, talán emiatt is lehet?) és a 18 hetes uh eredmény szerint “kissé fokozott echogenitású belek” láthatóak. Beutalót kaptam genetikai tanácsadásra, ahova mire megyek, már 22 hét + 4 napos terhes leszek. Ha ott magzatvízvételt javasolnak, annak az eredménye már nem lesz meg a 24. hétig, amíg még dönthetnénk a babáról, ha betegség derül ki. Ilyenkor mi a teendő? Mit javasolsz? Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. december 09. hétfő

   Minden eredményed normális, az AFP és a Down-kockázat is, nincs miért aggódnod.

 • Eracska

  Reply Reply 2013. november 29. péntek

  Kedves Agi!

  Jelenleg 23 hetes kismama vagyok es Walesben elek. Az elso tanacsadaskor (11 hetesen) felajanlottak a Down kor szurest es szukseg eseten az amniocentezist. 11 hetesen es 6 naposan volt az elso vervetel, 13 h + 2 naposan az elso ultrahang. Mint utolag kiderult, ok nem csinaltak akkor Down kor szurest, ami azert igencsak rosszul esett, mert bennem fel sem merult, hogy nem tesztelnek ismerve a teszt hatekonysagat, es megiscsak az Egyesult Kiralysagban elek. Itt kizarolag csak a negyes tesztet vegzik el ( – errol ok egy szot sem szoltak), ami nalam a 17 hetesen es 2 naposan tortent(AFP MOM 1.32 HCG MOM 0.92 INHIBIN-A MOM 1.21 UE3 MOM 0.85). 31 eves vagyok es az eredmenyem 1:15011 lett. Amniocentezis nem javasolt. Az elso utrahang eredmenyei: BPD 2.2 HC 9 cms, a masodik es egyben utolso ultrahang eredmenyei (20 het +1 nap): BPD 4.9 HC 18.4 FL 3.4 cms. A baba fejlodeset normalisnak iteltek meg, szerveit, vegtagjait ellenoriztek. Ezenkivul a baba szivvereset a 17 hetesen ellenoriztek, ami 142 volt, pocakmeret 16 cm (alulrol felfele). A baba mozgasat mar 16 hetesen ereztem. Kicsit azert le vagyok torve, mert ha tudom, hogy kihagynak egy fontos tesztet, akkor maganuton megcsinaltatom. A 27. het kornyeken meg el szeretnek menni ‘fizetos’ ultrahangra, ahol a baba egeszseget ellenorzik. (Nem tudom, hogy van-e annak jelentosege 2D-s vagy 4 D-sre megyek-e.) Szerinted ha baj van, akkor az latszik valamelyest az ultrahangon vagy mar csak a szuleteskor derul ki minden?

  Segitsegedet koszonom!

  Eracska

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. január 11. szombat

   Nem kell aggódnod emiatt, hiszen a szűrést később elvégezték és az 1:15011 arány is jó. Ha nagy gond van, az az ultrahangon látható, biztosat meg mindig csak akkor lehet mondani, ha a baba már megszületett.

 • Varga Katalin

  Reply Reply 2013. november 15. péntek

  Kedves Ági!

  Jelenleg 20 hetes kismama vagyok, Londonban élek, tegnap 7mm-res nyaki redőt mértek, ami miatt el akartak küldeni magzatvízvételre, aznapra amikor haza fogok repülni +4óra kocsiút is vár rám, de úgy tudom, h nem árt pihenni utána, így nem kértem a vizsgálatot. Itt eddig egyik papíromra se írtak rá Nt adatot (összesen két uh van a terhesség alatt), de a vérvizsgálat két hete 1:4400 arányt mutatott Down-szindrómára.
  Magyarországon is voltam uh-n utolsó menstruációtól számított 13+4 napon (amit azóta megtoldottak 8 nappal) akkor az nt-m 1,9 mm lett, és az otthoni vérvizsgálat is csak 1:3500 esélyt adott a betegségre.
  Ön szerint, ha kapok következő időpontot a magzatvízvételre, megcsináltassam? Félek a kockázatoktól és nem akarom feleslegesen veszélyeztetni a babát, mert az eddigi értékek nem mutattak semmiféle eltérést.
  Válaszát előre is köszönöm,

  Kata (27 éves)

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. november 16. szombat

   Ezt neked kell mérlegelni, de a genetikai tanácsadáson akkor szokták javasolni a magzatvízvételt, ha a Down esélye nagyobb, mint a magzatvízvétel vetélési aránya (1:100)

 • Iza

  Reply Reply 2013. október 02. szerda

  Kedves Ági!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a 16.hetes AFP szűrésem eredménye normálnak számít e.
  AFP 24,1 Ug/L
  AFP MOM 0,82. Az utóbbi érték aggaszt hogy nem e nagyon alacsony.
  A 12. heti genetikai vizsgálat negatív lett. Előre köszönöm a választ!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. október 03. csütörtök

   Nem, ez nem alacsony érték.

 • samu szilvia

  Reply Reply 2013. október 01. kedd

  sziasztok:) én egy 38 éves kismama vagyok 2 babámat várom 20 év után:) voltam 2 hete down kor szűrésen ime az adotok életkor függő 1 az 1059…..down kor 21-triszomia 1az 1711…edwards szindroma 18-triszomia 1az 51hez:( magas kockázati érték 1a 150hez..ha valaki érti kérem irjon…azt mondták hogy nem jo:( és magzatviz vizsgálatra küldtek a baross utcába amire 16 kellenne mennem de félek…köszönöm a választ elöre.

  • Gabi

   Reply Reply 2013. október 07. hétfő

   Ezeket az értékeket a vérvétel eredménye és az életkor alapján számolják. Nem jelenti, hogy biztosan beteg a baba, de ennyi az esélye. Ilyenkor (ha az eredmény magasabb, mint 1 a 150-hez) javasolni szokták a magzatvíz minta vételt, abból ugyanis kromoszóma vizsgálatot tudnak végezni, és biztosan megállapítják, hogy a babának van-e Down vagy Edwards szindrómája.

 • Putsay Zoltánné

  Reply Reply 2013. augusztus 09. péntek

  Kedves Ági!
  Azért írok, mert tegnap kaptam meg az AFP eredményem ami kicsit magas lett: 91,26 ng/ml, 2,54 MOM K. 2,92 MOM Ha jól tudom 2,5- ig jó. Ez mit takar, hogy nagyobb, lehet nagyobb probléma is a babával (34 éves vagyok, egy éve szültem császárral az első gyerekem). Ultrahangra jövőhét csütörtökön van időpontom (az Uzsokiba). Bár most a terhesgondozóba adtak egy beutalót genetika szakrendelésre a Bajcsy-ba, felhívtam őket időpontért, de azt mondták előbb csináltassam meg a másikat és ha bármit látnak csak akkor menjek oda.
  Kérem nyugtasson meg (a csütörtök még nagyon messze van), hogy nem feltétlenül jelent születési rendellenességet az eredmény.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Egy aggódó 18. hetes kismama

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. augusztus 26. hétfő

   A magas AFP nyitott gerincre utalhat, de nem kell ettől megijedni, ez még nem biztos jel, csak gyanújel.

 • DAndrea

  Reply Reply 2013. július 18. csütörtök

  Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni!
  A kombinált-teszt elvégzésekor a terhességi kor: 13 hét 1 nap, az eredményem a következő.

  Életkorom 37 év
  Életkorfüggő kockázat: 1:242
  Down szindróma (21 triszómia) 1:5528 negatív
  Edwards-kor(szindróma (18 triszómia)1:1104 negatív
  CRL(ülőmagasság)68,00mm
  NT(nyakiredő)1,5 mm
  0.87 Mom
  Papp-A: 7,3 ug/mL
  0.62 Mom
  Szabad béta-hCG: 15,4 mU/mL
  0,47 Mom

  Az AFP eredményem a 16 heti vérvételből pedig 29,59 ng/ml, 0,82;
  Most voltam genetikai ultrahangon ,19 hét 4 naposan, és mindent a legnagyobb rendben találtak.

  Az első gyermekemet várom ( volt 2 spontán vetélésem 9-10 hét környékén)és tanácstalan vagyok mi tévő legyek a magzatvízvétellel kapcsolatban. Igazán se az ultrahangot végző hölgy, se az orvosom, se pedig a védőnő nem erőltette, hogy végeztessem el a vizsgálatot.

  Nagyon köszönöm előre is válaszod!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. július 21. vasárnap

   Mindenképpen konzultálkj az orvosoddal, ha ő nem javasolja, akkor nem kell megcsináltatni a magzatvízvételt.

 • Kissné

  Reply Reply 2013. július 11. csütörtök

  Szia!
  Szeretném megtudni,hogy a vérvételi adatoknál a 12 hetes vérvételnél, amit Down szindrómára csinálnak, mik a határértékek, a szabad ß-HCG és a PAPP-A.esetében.
  Köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. július 21. vasárnap

   A PAPP-A normál értéke 0,2-5,0 MoM, a szabad béta HCG normál értéke 0,2-5,0 MoM.

 • Márti

  Reply Reply 2013. május 23. csütörtök

  Kedves Ági!

  A harmadik babámat várom. A szüléskor már be fogom tölteni a 42. életévemet. Az orvosom mindenképpen a magzatvízvételt javasolja, a prena teszt itt már kevés, hiszen nem csak a Down-kór veszélyeztet, hanem a különböző kromoszómadeformációk is. Nagyon félek a beavatkozástól, főleg, mert 8 magzatomat vesztettem már el vetéléssel. Nagyon izgulós vagyok. Amíg nem altattak el, mindkét szülésem alatt remegtem a félelemtől. Így nem tudom, hogy hogy tudnának biztonsággal megszúrni… Van rá lehetőség, hogy a szúrás idejére elaltassanak? Nagyon köszönöm, Márti

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. június 02. vasárnap

   Úgy tudom, lehetséges az altatás az amniocentézis alatt, de ezt az orvosoddal kell megbeszélned.

 • Magdi

  Reply Reply 2013. április 20. szombat

  Kedves Vida Ági !

  A lányom 37 éves. 4 napja amniocentézis vizsgálaton esett át. Még mindig görcsöl a hasa alsó része az ellenkező oldalon, mint ahol szúrták. A dereka is fáj.
  Fél óránként-óránként kell WC-re mennie vizelet miatt.Napi 1 No-spa vesz be és napi 3 szem Magne-B-t. Egyébként pihen, már amennyit tud a WC-re menetelek miatt pihenni.Hány napig fordulhat ez elő? Hány nap után forduljon orvoshoz?
  Várom mielőbbi válaszát
  Aggódó nagymama.

  Ez normális jelenség és meddig szabad

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. április 22. hétfő

   A hasfájás általában az amniocentézis utáni 1 hétben szokott intenzívebb lenni, utána elmúlik. Ha ezt követően is megvan, vagy erősödik akkor forduljon orvoshoz.

 • Donka Judit

  Reply Reply 2013. április 05. péntek

  Kedves Ági!

  Rengeteget olvastam a babák altatásával kapcsolatban,mégsem jutok dűlőre az enyémmel.

  Kisfiam 3 hónapos lesz,van már egy nagyobb is,ő 4 éves,problémamentes alvással.
  Kizárólag anyatejes (3 kg és 54 centivel született) most kicsivel több,mint 6 kg és 69 cm.
  Az alvásával nem is lenne gond,inkább az elalvásával.

  Azért kezdtem el alkalmazni a felvesz-letesz módszert,mert elalvás előtt,ami olyan 1,5-2 óra ébrenlét után következik,mikor felvettem és ringattam,nem tetszett neki,sehogy sem,rajtam sem volt jó,főleg már délután.
  Arra gondoltam hogy talán leteszem az ágyába de ott sem jó,most próbálkozom hogy teljesen elálmosodik,le-lecsukódik a szeme és leteszem,akkor el is alszik de nem az eddig megszokott időkre,ami olyan 1-2-3 óra volt napjában 3x,hanem felsír 1-2 perc múlva,majd kezdem elölről,utána pedig alig 1 órát alszik.
  Úgy érzem teljesen elrontottam az eddig jól alvómat,mivel nem piheni ki magát,nyűgösebb is,eddig 1-1,5 óráig szépen elnézelődik,beszélgetünk de most mivel fáradt,már nem.
  Nagyon aggódom hogy most mitévő legyek,feladjam e és folytassam a ringatást vagy ezt?! De szeretném hogy tudja ha álmos,alszik.

  A mostani alvását is egy 10-15 perces üvöltéssel kezdte,le sem tudtam tenni,csak mire nagy nehezen abbahagyta.
  Bevallom 2 esetben magára is hagytam(az egyiknél 2 perc volt,a másik 10,utána aludt el,amit nagyon bánok de utána találtam az oldaladat,gondoltam tudsz tanácsot adni?!Talán a magára hagyást érzi és azért ilyen problémás? már hallom megint,most aludt el…köszönöm ha tudsz segíteni!

  Judit

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. április 29. hétfő

   Ebben a korbana már kicsit nehezebben kapcsolnak ki a babák elalvás előtt, a nappali alvásigény is változik, 3×45-90 percet alszanak már. Délelőtt kicsit hamarabb, délután kicsit később lesznek álmosak, mint eddig. Meg kell keresni, mi az, ami őt megnyugtatja. A ringatás látszólag nem a kedvence 🙂 Segíthet, ha a szobát besötétíted és egy takaróba csomagolod pólya-szerűen (sok babát ez nyugtat meg), vagy ha kis dédelgetés után simán csak leteszed és esetleg kap cumit, vagy csak hagyod egy kicsit forgolódni, amíg meg nem találja, hogyan tudja magát elaltatni.

 • Szilvi

  Reply Reply 2013. március 25. hétfő

  Kedves Ági!
  19 hetes kismama vagyok. A 12 hetes ultrahangon mindent rendben találtak. A 16 hetes vérvételen is minden rendben volt. A 18 hetes ultrahangon találtak egy 10 mm-es agyi cisztát és minimális vesemedence tágulata van. Mennem kell genetikai tanácsadásra, de nem tudom mire számítsak. Lehetséges, hogy megcsinálják az amniocentézist?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Gabi

   Reply Reply 2013. április 06. szombat

   Azóta már biztosan többet tudsz, de igen, lehetséges, hogy felajánlják az amnicentézist.

 • Lami

  Reply Reply 2013. február 13. szerda

  Kedves Ági!
  Nem igazán értem a Kombinált teszt lényegét.

  12. heti UH vizsgálatom jó volt, bár az orvos myomákat (2) talált a méhben, viszont további információt nem közölt, azt mondta nem kell vele foglalkozni. (a 6. heti UH-n nem látszódtak a myomák, pedig az orvos nagyon alaposan megnézett)
  Időszak: 12w+5d
  NT: 2,0mm
  CRL: 68,2mm
  NB: látható
  FHR: 165/perc

  A vérvizsgálat szerint:
  Free-b-hCG: 62,7 IU/L 2,65 MoM
  PAPP-A: 1,890 IU/L 0,53 MoM
  Életkorom: 35 év
  Számított kockázat 1:88-hoz, Szűrés eredménye: POZITÍV

  Olvastam több kismamának a kérdéseit illetve más blogokat, akik hasonló korúak voltak mint én és hasonló értékekkel rendelkeztek valakinek 1:34-hez jött ki, valakinek 1:400-hoz.

  Nem igazán értem ezeket a kockázati számokat. Hogy lehet ekkora eltérés, hasonló értékek, életkorú emberek között?

  A myomák nem okozhatnak esetleg magasabb HCG hormon szintet?

  Vannak olyan vizsgálatok amik figyelembe veszik a 16. heti UH értékeket is, és ha az is indokolja akkor ajánlják fel a további kockázatos vizsgálatokat.

  Hallottam valamit a Prena tesztről, de nagyon kevés információ áll rendelkezésre róla. Állítólag több százezer forint, de minimális a kockázata, csak 1 vérvétel.

  Kicsit olyan érzésem van, hogy azért mert elmúltam 35 éves vessek magamra és azonnal valami szorzóval emelik a kockázatokat, hogy “jól beparáztassanak”.
  Ismerősöm 25 éves, UH-ja kb ua. volt mint az enyém, de őt nem zavarták el Kombinált tesztre, se vérvételre. Amikor rákérdeztem, hogy neki milyen érték jött ki PAPP-A ra és HCG-re értetlenül bámult rám, szerinte neki ilyen nem volt.

  A magzatvíz mintavételt fel fogják ajánlani, tudom; mert így szokás, mert a Down-kockázat nagyobb mint a vetélési kockázat Matematikailag.
  Viszont ha meg merem jegyezni, hogy az 1:88-hoz azt jelenti, hogy 1,13% az esély arra, hogy a kisbabám Down-os, tehát “matematikailag” 98,8% az esély arra, hogy egészséges, akkor rosszallóan néznek rám.

  Szóval nem igazán értem…és emiatt bosszús is vagyok.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. március 02. szombat

   Azért van ekkora eltérés, mert nem csak a laborértékek számítanak, hanem a kor, a családi tényezők (volt-e valamilyen betegség a családban). A 35. életév egyébként tényleg vízválasztó, mert onnantól sokkal nagyobb a genetikai rendellenességek kockázata. Megértem, hogy bosszús vagy, hiszen a jelenlegi Down-szűrés ebben a formájában csupán a lehetséges esetek felét szűri ki, miközben az anyukák többsége egy darabig aggódik az eredmények miatt, mert valami eltérés van. Tökéletes választ azonban csak a magzatvízvétel tud adni. Viszont ha úgy gondolod, szerinted ez az esély minimális, akkor dönthetsz úgy, hogy nem kéred a vizsgálatot és esetleg csináltathatsz vérvételes vizsgálatot önköltségen, ami valamivel pontosabb adatokat ad, mint a hagyományos vizsgálat (ugyanakkor nem olyan pontosat, mint a magzatvízvétel)

  • Ildi

   Reply Reply 2013. március 31. vasárnap

   Szia!

   Kérj amnio-t, bár az sem 100%, de pontosabb, mint a kockázati becslés. Ne félj a vizsgálattól, csak tartsd be a 3 nap szigorú fekvést! Nekem kettő volt, tudom, hogy milyen… És próbálj nyugodt maradni! Rendben lesz minden! 🙂

   • Magdi

    Reply Reply 2013. április 19. péntek

    Szia Ildi
    Azt szeretném megkérdezni, hogy Neked is voltak derék és has alsótáji nagy fájdalmak-görcsök 2 nap után /alatt?

    Várom mielőbbi válaszod
    Magdi

 • Hajnalka

  Reply Reply 2012. december 03. hétfő

  Kedves Ági!
  Fiam 18 hónapos és ha valami nem ugy történik ahogy ő szeretné mindjárt ordit,csapkod vagy földözvágja magát.probalok következetes lenni hogy amit egyszer nem engedek neki azt legközelebb sem szabad.de elég nehéz vele.a minap ugy belemelegedett az orditásba h meg kellett kicsit mosdatni hogy kizokkentsem ebbol az állapotából.ilyenkor annyira belemelegszik a sirásba h ha beszelek is hozzá látom rajta h abszolut nem hallja meg.a problémánk az h van egy 1 éves kisbatátunk és velük heti szinten összejárunk.viszont az elmult 3 alkalommal teljesn megváltozott a viselkedése.eddig szépen eljátszottak, most pedig mindig az kell neki ami a másik gyerkőcnél van mindent kiszed a kezéből,bár nem játszik aztán az elvett játékokkal. függetlenül h nálunk vagy náluk vagyunk.probalom h megosszuk valahogy küztük a játékokat de nem sok sikerrel.ugyhogy egész idő alatt sir valamelyikük ezek miatt.hogyan lehet az ilyen helyzetet kezelni h mindkettőnek jó legyen és ne legyen ennyi sirás

 • Ildi

  Reply Reply 2012. december 02. vasárnap

  Kedves Ági, kedves “Sorstársak”!

  Gondoltam elmesélem a mi sztorinkat. Kezdődött a 12 hetes UH-n, a babánknál 2,9mm-es tarkóredőt mértek. Elmentünk egy 4D UH-ra is, hátha ott többet tudnak mondani. Ott közölte egy másik orvos (nem túl kedves hangon), hogy ciszta van a baba tarkójánál, húúúha’, itt baj van, azonnal menjünk el genetikai tanácsadásra. Irány a SOTE, irány az amniocentézis (ne féljetek, nem fáj, és ha pihentek utána 2-3 napot, semmi probléma nem lesz a babával). Közben eljött a 18 hetes UH ideje (AFP eredményem tökéletes lett), ott egy nagyon kedves orvos vizsgált, semmiféle eltérést nem talált, cisztának nyoma sem volt, minden mérete tökéletes eredményt mutatott. Az amniocentézis eredményére három hetet vártunk, majd jön a telefon, hogy baj van, kromoszóma-eltérés van, a gyereknek XXY a nemi kromoszóma-állománya. Egy hétvége végigbőgés, Internet-bújás, aggódás, majd vissza a SOTE-ra, újabb tanácsadásra. Ekkor voltam 21 hetes terhes. Újabb, immár teljes kromoszóma-vizsgálatot kértünk, tehát egy újabb „hasba szúrás” mellett döntöttünk. A genetikus közölte, hogy valószínűleg megerősíti a második vizsgálat az elsőt, tehát kész tervvel menjünk majd legközelebb, mert közel van a vetélési határidő (24. hét). Itt külön köszönöm a „tapintatos bánásmódot”… Kitérnék arra, hogy az első vizsgálat csak 4 betegségre, illetve rendellenességre vizsgál, ez a Down-, a Patau-, és az Edwards-szindróma, valamint a nemi kromoszómák állapota. A második vizsgálat után újabb három hét rágódás, majd hosszas telefonon érdeklődés után megtudtuk: EGÉSZSÉGES a babánk, minden rendben van vele. Elképzelhetetlen megkönnyebbülést éreztünk. És mindeközben mindenhol azt olvassuk, hogy legyen boldog a várandósság, a terhesség valami földöntúli élmény, stb. Igen, annak, akinek nem kell ezeken átmennie. Én végig bíztam a babánkban, igyekeztem pozitív gondolatokat előhívni, beszéltem hozzá, de azért ezekkel a hírekkel, ráadásul téves hírekkel a háttérben elég nehéz. A történetünk talán arra mutat rá, hogy NE fogadjatok el mindent feltétel nélkül, kérdezzetek meg több orvost, ha nem vagytok biztosak, inkább kérjetek ismétlést. Arra gondoltunk ezek után, hogy hányan döntöttek már a terhesség megszakítása mellett, pedig lehet, hogy csak a vizsgálat tévedett. Nálunk így történt. Most 24 hetesek vagyunk, és végre tényleg boldog a babavárásunk.

  • Ildi

   Reply Reply 2013. március 31. vasárnap

   Sziasztok!

   2013. március 25-én megszületett MAKK EGÉSZSÉGESEN a kisfiam. 🙂

   Szóval ne féljetek megerősítést kérni!

   • Zita

    Reply Reply 2013. augusztus 29. csütörtök

    De örülök, Ildi!!!! Szuper volt olvasni és átélem. Sok boldogságot!

 • Niki

  Reply Reply 2012. október 31. szerda

  Kedves Ági!
  Tegnap megvolt a 19hetes genetikai uh,amire a genetikus doki azt mondta,hogy csillagos 5-ös az eredménye,mindent rendben talált.Viszont ennek ellenére megajánlotta az amniocentézist,vagy a Prena tesztet,ami ugye 300.000ft,azért mert a 12hetes genetikai uh-n,minden rendben volt,de a vėrvételnél egy biometriai érték nem lett jó,vmelyik hormonszintem magasabb lett a kelleténél.(ezt akkor másik doki csinálta,de ugyanabban az intézményben).
  Ezek az értékek a 12hetes uh-n
  Orrcsont:látható
  Tarkóredő:1,74mm
  CRL:69,59mm
  BPD:25,44
  HC:86,73
  AC:73,28
  HUM:11,34
  FL:10,77
  ma kaptam meg az AFP vérvétel eredményêt,ami 0,7MOM
  Gyorsan kell döntésre jutnunk,mert legkésőbb jövőhéten el kell menni,ha a két lehetőség közül választunk..A dokim azt mondta,hogy ö nem dönthet helyettünk,ha a genetikus ezeket megajánlotta,annak oka van,bár az egy jó hír,hogy a második genetikai uh csillagos 5ös…Na sokat nem segített.
  Mindkét alkalommal az uh szerint,minden ok,csak a vérvétel egy adata hibádzik…Szerinted okozhatja a hormon szint emelkedését az,hogy a 18hónapos lányomat még szoptatom???
  Segíts kérlek,te mit tennél a helyemben?
  Előre is köszönöm szépen.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. november 13. kedd

   A leletek jók, de ilyenkor számít az is, hogy milyen az életkori kockázat (30 év felett sok helyen rutinszerűen javasolják az amniocentézist) és az egyéb kockázatok (genetikai betegségek a családban pl.) Önmagában a leleteid miatt nincs szükség további vizsgálatra. A szoptatás ezeket az értékeket nem befolyásolja.

  • T. Kriszti

   Reply Reply 2013. április 03. szerda

   Kedves Kismamák, akik amniocentézisre vártok!

   Én egy 34 hetes kismama vagyok, akit mindenfélével rémisztgettek az amniocentézist illetően. A korom miatt javasolták. Nekem a SOTE I-en végezték, a doki nagyon profi volt, 5-10 mp volt az egész és teljesen fájdalommentes. Lefeküdtem egy ágyra, uh-gal megnézték hol a baba, majd lemosták a pocakot a szúrás helyén, megszúrta a doki (ez meglepően fájdalom nélküli dolog, érzi az ember, de nincs fájdalom, kb 1-2 mp), kiszívnak egy kis magzatvizet, ez kb.5-8 mp, majd kihúzzák a tűt és a helyét fertőtlenítővel lemossák, abban az adott pillanatban, amikor a tű épp kiér. Ennyi. Én totál mást vártam, mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy ilyen gyors és egyszerű lesz.

 • Zita

  Reply Reply 2012. október 12. péntek

  Szia Ági!

  18 hetes terhes vagyok,voltam a 12 hetes genetikai ultrahangon ahol mindent rendben találtak a nyaki redő vastagság értéke:1,2 mm.16 hetesen levették az afp-t melynek eredménye: afp 0,7, hCG 2,59, SP1 2,35, PAPP-A 1,1.De a 21 triszómia kockázatának becslése:a mért szérum alkotók koncentrációinak együttes eloszlása, és az anya életkorának figyelembe vételével a 21 triszómia számított kockázatának 1/103 pozitív lett.Mit jelent ez?Van már egy kisfiam akinek ugyanez az eredmény lett pozitív 1/34..nincs semmi betegsége akkor megcsinálták az amniocentézist és mindent rendben találtak..mitől lehet ez,és mekkora az esélye,hogy ennek a picinek valamilyen betegsége van??Hétfőn megyek Debrecenbe genetikai ultrahangra,megint amniocentézist fognak javasolni??Köszönöm a választ!!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. október 15. hétfő

   Ilyen kockázatnál már magzatvízvételt szoktak javasolni. A tarkóredő és az AFP csupán gyanújelek, attól, hogy határértéken belül voltak, még lehet probléma a babával, tehát ha a kockázatszámítás szerint magas a kockázat, akkor feltétlenül szükséges a további vizsgálat.

   • Zita

    Reply Reply 2012. október 17. szerda

    Köszönöm a választ,vetek magzatvizet,az esély arra,hogy valami gond lesz a kicsivel 1%.De megcsináltattam és három hét múlva lesz eredmény…remélem,hogy nem lesz semmi gond….

 • Judit

  Reply Reply 2012. október 10. szerda

  Kedves Ági!

  Végig böngésztem a kérdéseket és a hozzászólásokat, de az orrcsont hiányáról semmit nem találtam. A 12. héten elvégzett kombinált teszten 2,5 mm tarkóredőt mértek, de az orrcsont nem volt látható. A Down-szindróma esélye így 1:149 lett. Mindenképpen megcsináltatom az amniocentézist, de arra még sajnos 2 hetet kell várni. A kérdésem a következő: mennyire gyakori a Down-szindrómás magzatoknál hogy a 12. héten még nem látszik az orrcsont. Megjegyzem a 14. héten már látszott.
  Köszönöm válaszod.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. október 17. szerda

   Down-os magzatoknál általában később szokott kifejlődni az orrcsont, az első harmadban még nem látható, a 2.-ban már igen, tehát az orrcsont hiánya a 12. héten lehet az egyik gyanújel, ami Down-ra utal és az, hogy a 14. héten már volt orrcsont, nem változtat az eredményen.

   • Judit

    Reply Reply 2014. április 23. szerda

    Kedves Ági!

    Az amniocentézis negatív lett, a csodálatos kicsi fiúnk pedig most múlt 1 éves és makk egészséges!
    Szóval az orrcsont hiánya sem meghatározó a 12. héten.

    Üdvözlettel:
    Judit

 • Hajni

  Reply Reply 2012. szeptember 23. vasárnap

  Kedves Doktor úr!
  Szia!
  4D ultrahangon 16 hetes terhesen egy papilláris izmot találtak a babámnak a bal szív kamrájában. Ezen kivűl mindent rendben találtak a 12 hetes ultrahangon is!
  Tarkóredő érték:1,1mm 0,78 MOM,
  AFP: MOM:0,96 és a korrigált MOM:1,06 lett.
  Kombinált tesz eredményem Down kór 1:9100 Edwards-kór : 1: 50000
  Genetikai tanácsadásra elküldtek.Mindent rendben találtak ott is az uh-on a babával csak még ott az az egy papilláris izom!
  Elmentem egy magzati szív specialistához Dr.Hajdú Júliához aki tökéletesnek találta a kicsi szívét és azt mondta 40 hetes koráig ki fogja nőni.Még kontrollra se kell mennem emiatt többet! A lényeg,hogy a szívében semmi rendellenességet,kromószoma betegségre utaló jelet nem talált!
  35 éves vagyok 19 hetes terhes. Ajánlották a magzatvízlevételt mivel a papilláris izom krómoszoma rendelleneségre is utalhat és mivel 35 éves vagyok. Jövőhét kedden kéne mennem a magzatvíz vizsgálatra! De ott nem tudják,hogy voltam a szív uh-on és mindent rendben találtak!
  Nem a tűszúrástól félek hanem a vetélési kockázattól!
  Tanácstalan vagyok mit tegyek?!
  Köszi a válaszodat előre is!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. október 02. kedd

   Szerintem jelezd a másik orvosnak, hogy mit mondott a specialista, így újra tudja ő is értékelni az ajánlását.

 • Gittta

  Reply Reply 2012. szeptember 16. vasárnap

  sziasztok!17 hetis kismama vagyok!Nekem 14 hetisen vettek le a verem ami magas volt es elkuldtek magzatviz vizsgalatra!1;25 hogy beteg lesz a kisbabam! 21 eves vagyok es a genetikus doki nagyon eliesztett!

 • VIKI

  Reply Reply 2012. augusztus 06. hétfő

  Szia,
  hogy nekem jók-e az eredményeim?
  HCG :046MoM
  PAPP-A : 1,08MoM
  NT 1,3mm
  KORFÜGGŐ KOCKÁZAT 1:831
  DOWN KOCKÁZAT 1:10000
  14HÉT 2NAPOSAN CSINÁLTÁK
  28ÉVES VAGYOK

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. augusztus 24. péntek

   Az eredményeid önmagukban teljesen normálisak, de következtetést csak a 12. heti eredményekkel együtt lehet levonni (nyakiredő vastagság), és ha szükséges, akkor az orvosod további vizsgálatot rendel el.

 • Mona

  Reply Reply 2012. augusztus 01. szerda

  Kedves Ági!

  27 éves vagyok, második gyermekemet várom. jelenleg a 19. hétben vagyok.
  Nem kértem eddig plusz vizsgálatot.
  Afp 0,78 lett, 12. heti uh-on 1,4-es tarkóredőt mértek.
  Az orvosommal még nem tudtam beszélni.
  Van okom aggodalomra az afp érték miatt? Javasolt valamilyen további vizsgálat?

  Köszönöm a segítséged!

  Mona

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. augusztus 05. vasárnap

   Ez az AFP a határértéken belül van, nem kell foglalkozni vele.

 • Gabi

  Reply Reply 2012. május 09. szerda

  Kedves Gabi!

  Magzatvízvételes kérdésem van, ha mondhatom:

  42 betöltött éves vagyok
  13+2 napos trhességi korban leleteim:
  Számított kockázat: 1: 1050 (életkori: 1:52), negatívnak minősül
  Nyaki redő: 2,2
  Üléshossz: 73,4
  Orccsont látható
  Lepény: hátsó fali

  A lepényes mintavételt a genetikán nem javasolták. Én is úgy gonolom, hogy megvárnám a 16. heti négyes vizsgálatot, a 18. heti ultrahangot és ha aggály lesz, akkor magzatvízvétel.
  Nőgyógyászom viszont azon az állásponton van, hogy ha a bizonyosság kedvéért meg akarom szúratni magam, akkor inkább most, mert ez egy sokkal fiatalabb terhesség mint a magzatvízvételnél lenne.

  Ön szerint mi a javalt?

  • Gabi

   Reply Reply 2012. május 09. szerda

   Amit kifelejtettem: második baba lenne, van már egy 16 éves nagylányom

  • Vida Agi

   Reply Reply 2012. május 20. vasárnap

   Ebben az életkorban már mindenképpen javasolt a magzatvízvétel, mert az biztos eredményt ad, és kockázatosabb és érzelmileg is megterhelőbb későbbi terhességi korban megcsinálni a vizsgálatot.

 • Brigi

  Reply Reply 2011. december 10. szombat

  Szia Ági!

  A segítségedet szeretném kérni!
  A kombinált-teszt eredményem a következő.
  szűrővizsgálat eredménye:Negatív
  Down-kor(terminuskor)1:310
  Edwards-kor(terminuskor)1:14000
  Életkorom.37 év
  második gyermekemet várom és tanácstalan vagyok mi tévő legyek.A magzatvízvétellel kapcsolatban.vizsgálat elvégzésekor terhességi kor: 12 hét 6 nap .
  CRL(ülőmagasság)67,00mm
  NT(nyakiredő)2,60mm
  orrcsont látható.
  Nagyon köszönöm előre is válaszod!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. december 10. szombat

   Ezt neked kell eldöntened, de ilyen aránynál már szokták a mintavételt javasolni.

   • Brigi

    Reply Reply 2011. december 11. vasárnap

    Köszönöm szépen a válaszod.

 • Szani

  Reply Reply 2011. december 08. csütörtök

  Bocsi csak elfelejtettem hegy a fetális anyagok aránya az 1:189

 • Szani

  Reply Reply 2011. december 08. csütörtök

  Szia.
  27 éves vagyok most voltam 12 hetes genetikai ultrahangon, ahol az eredményem határeset lett.
  CRL:52mm
  NT:1,5mm
  PAPP-a:0,72 MoM
  HCG:2,85
  N.T.:1,08 MoM
  TR: 21 1:643 TR: 18 1:10000 TR: 13 1:10000
  ja és az arány 1:189
  ezek voltak az eredményeim. A genetikus nő magzatminta vételt javasolt, de én a 16 hetes ún négyes tesztnél maradok, te szerinted ezek az eredmények milyenek van okom az aggodalomra? Van egy 1.5 éves egészséges kisfiam akivel csak a 12 hetes uh voltam és a családunkban sem született senki rendellenességgel. Előre is köszi a válaszod.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. december 10. szombat

   Ilyen eredménynél már szoktak magzatvíz mintavételt javasolni. A négyes teszt eredménye alapján ezt még mindig meg lehet fontolni.

Leave A Response

* Denotes Required Field