Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Borbély Erika Tünde

    2011. szeptember 08. csütörtök

    Miért nem válaszol senki a kérdésemre amit augusztus 31-én írtam, pedig nagyon fontos lenne. A ki tud kérem írjon. Nagyon várom a válaszokat.

    • Ildikó

      2011. szeptember 09. péntek

      Szia!
      Miért nem csinálsz tesztet?
      Ildikó

      • Borbély Erika Tünde

        2011. szeptember 09. péntek

        Szia Ildikó
        Azért nem tesztelek mert már annyiszor csalódtam hogy még egy csalódást már nem bírnánk ki. Azért köszönöm a jó tanácsot.

  • D

    2011. szeptember 08. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    A párommal a ciklusom 6. és 11. napján megszakítással „védekeztünk”. A ciklusom ált 24-26 napos, de volt már 21, 28 napos is. A 23. napon megjött a menstruációm, olyan volt, mint szokott (kb 2 napig élénk piros is, stb) és még tovább is tartott, mint általában. Az lenne a kérdésem, hogy mindemellett mennyire kell attól tartanom, hogy esetleg mégis terhes lehetek? A hasam mintha puffadtabb lenne, mint szokott, de ez már néhány hete jelentkezik, így gondolom másnak tudható be. A következő menstruációt a napokban várom. előre is köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2011. szeptember 12. hétfő

      Ha a menzesz 3 napnál tovább tartott, színe, állaga, mennyisége is megszokott volt, nem valószínű, hogy terhes lenne. Viszont ha a tünetek miatt terhességre gyanakszik, egy terhességi tesztet érdemes csinálni.

  • varga bogi

    2011. szeptember 07. szerda

    kedves Doktornő!

    abban szeretném a tanácsát kérni, hogy a 4 hónapos kislányomnak mikor lehet idegen nyelvet tanítani. franciatanár vagyok, anyanyelvi szinten beszélem a franciát és szeretném ha a lányom is jól beszélné ezt a nyelvet.
    többféle véleményt hallottam már ezzel kapcsolatban és nem szeretném ha a gyerek keverné a magyarral.
    válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Nyugodtan lehet használni mind a két nyelvet egyszerre, ez nem zavarja össze a gyereket, ők még természetes módon tanulnak meg egyszerre több nyelvet is, ha spontán hallják a környezetükben és természetes nekik az is, ha egy-egy dolgot többféle néven is hívhatnak. Javaslom ezt az oldalt: http://www.ketnyelvugyerek.hu

  • Ildikó

    2011. szeptember 07. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kisfiam 8 hónapos múlt, igény szerint szoptattam, szoptatom, de már megy a hozzátáplálás is. Két szoptatás között változó, hogy mennyi idő telik el, éjszakánként 3-4 óra, de nappal van, hogy 10-12 óra is.
    Minél hamarabb szeretnénk kistestvért, de még nem menstruálok.
    Ön szerint már várható, hogy valamikor megjön, vagy amíg az éjszakai szoptatások ilyen sűrűek, addig ne várjam?
    2-3 hete már azt hittem, hogy meg fog jönni, mert olyan érzésem volt a hasamban, mint régen menzesz előtt, de azóta se semmi…
    Tud valami biztatót mondani?
    Köszönettel,
    Ildikó

  • Blanett

    2011. szeptember 06. kedd

    Kedves Gabi!

    A „Méhen kívüli terhesség jelei” című cikkben az alábbi szerepel:
    „Előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petevezetéket is a méhen kívüli terhesség megszüntetésére, ilyen esetben legközelebb már csak mesterséges megtermékenyítéssel eshetsz teherbe.”

    Ezt szeretném korrigáltatni, ugyanis nekem 2009 áprilisban kivették a jobb oldali petevezetékemet méhen kívüli terhesség miatt, és 2010. áprilisában megszületett kisfiunk, akivel természetes módon estem teherbe (ráadásul a jobb oldalról!).
    Azóta ismét babát várok, szintén természetes úton lettem állapotos.

    Kérem, nézzetek utána a leírt állításnak.

    Üdvözlettel:
    Anett

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Átírtuk, hogy egyértelmű legyen: ez arra vonatkozik, ha mindkét petevezetéket el kellett távolítani.

  • Gabesz

    2011. szeptember 05. hétfő

    Kedves doktornö!
    nos az lenne a kérdésem,hogy május 20-Adilán nem védekeztünk és hát belém élvezett. Azota rendesen jön a menszeszem de mostagusztusba 2-Szer is megjöt az elsö honap eleje és a mási honap vébe felé ez normális dolog? Ja ésmos utoljára amikor megjöt nagyon sok vol meg ilyen barnás féle ez normális dolog? Nos én ternes vagy?? Elöre is kösszönöm (:

    • Gabi

      2011. szeptember 12. hétfő

      Ha csak egyetlen alkalommal voltak együtt védekezés nélkül, és utána már többször is normálisan jelentkezett a menzesz, kicsi az esélye a terhességnek. Annak nincs jelentősége, hogy egy hónapban kétszer is megjön, tehát hó elején és végén is, a lényeg az, hogy kb. 28 naponként jön meg. Ha mégis bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Nova

    2011. szeptember 05. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Életem 2. szexuális aktusánál a barátom gumija többször is lecsúszott. Lehetek terhes ettől? Nagyon félek mivel fiatal vagyok. Azóta nagyon izgulok!!!

    • Gabi

      2011. szeptember 12. hétfő

      Ha még nem volt semmi az óvszerben, mikor lecsúszott, nem valószínű, hogy ennyitől terhes légy.

  • Nanny82

    2011. szeptember 02. péntek

    Kedves Doktornő!
    A tanácsát szeretném kérni, mert a férjemmel már lassan 1éve próbálkozunk gyerek ügyben,de eddíg semmi! A problémám a következő, még tavaly találtak a bal oldalon egy cisztát, de az orvosom azt mondta ha nem nő, szükségtelen megműtteni! nem is műtötték meg! Elötte volt hogy kimradt 2hónapokat, aztán 2szer is megjött a mensesem, de most hál isten már 10hónapja rendszeresnek mondható minden hó.13-max 15.én jön meg! már nagyon aggódunk ,hogy nem e lehet valami baj,esetleg meddő vagyok,mert már semmi másra nem vágyunk csak egy babára! múlt hónapban július 14.én betegettem meg, és mi augusztus 22.én 25én., 28.án valamint tegnap voltunk együtt!van rá esélyem,hogy teherbe eshetek,vagy már estem?? és megtudná nekem mondani hogy kb.re mikor van peteérésem? mi nem számolgatunk valamint nem hőmérőzünk, bár most már kezdek tényleg megijjedni,hogy soha nem esek teherbe,ha ebben a hónapban sem,akkor most már tényleg muszály orvoshoz fordulni! előre is köszönöm a válaszát!!

    • Nanny82

      2011. szeptember 02. péntek

      ja bocsánat augusztus 14.én volt a mensesem,valamint elötte júl.14.én!!!

    • Gabi

      2011. szeptember 04. vasárnap

      A leírtak alapján nehéz lenne megmondani, mikor volt peteérés. Érdemes lenne mégis hőmérőzni (és hőgörbét vezetni) 1-2 hónapig, és hátha ez alapján sikerül, de utána érdemes elindulni egy alapos kivizsgálásra mindkettőjüknek. De addig is a legjobb, ha próbálkoznak, amikor csak jól esik.

  • Imecz Ágnes

    2011. szeptember 01. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Én már több éve fogamzásgátlót szedek(Triregol) és eddig még sosem fordult elő,hogy ne jött volna meg,illetve a mennyisége változott volna.
    Kedden(aug 30-án)kellett volna megjönnie,de sokáig fehér maradt a betét,majd 1 napig barnás volt,ma pedig (szept 1-én)csütörtökön enyhe,rózsaszínes vérzés van,de nagyon kevés.
    Emellett fáradékony vagyok,nagyon álmos és szédülök,a többi tünetet pedig lehet,hogy már csak beképzelem:-)
    Múlt héten volt egy hányás-hasmenéses vírusom,majd vasárnap este voltunk együtt a párommal.
    Lehetséges hogy a gyógyszer mellett teherbe estem?Vagy csak valami fertőzést kaptam el?
    Válaszát köszönöm!

    • Gabi

      2011. szeptember 04. vasárnap

      Előfordulhat, hogy a hányás, hasmenés csökkenti a fogamzásgátló hatását, így nem kizárt a terhesség még akkor sem, ha pontosan szedte a tablettát. Érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, vagy nőgyógyászhoz fordulni.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. augusztus 31. szerda

    Kedves doktornő!

    Szeretném a segítségét kérni, abban hogy párommal július 22-én voltam együtt védekezés nélkül, ekkor már elmúlt a menzeszem. Most augusztus 31-e van és még ebben a hónapban nem jött meg. Viszont az előző hónapokban meg volt de nem úgy ahogy kellett volna a színe halvány piros és a mennyisége is kevés volt. A tüneteim a következők: hányinger, fejfájás, fáradékonyság, derékfájás, és ha fekszem olyan mintha valami mozogna óda bent. A kérdésem az lenne hogy ön szerint, mennyi az esélye hogy terhes vagyok? Már nagyon szeretnénk egy kis babát. Ezért kérem aki tud válaszoljon mihamarabb. Válaszát előre is köszönöm.

  • Lilla

    2011. augusztus 30. kedd

    Tisztelt Doktornő! Augusztus elején voltunk együtt a párommal először (nekem ez volt az első nemi érintkezésem) védekezés nélkül de csak pár másodpercig csináltuk, mert eléggé fájt és mert tényleg csak kipróbálni akartuk, így nem ment el bennem, szerinte előváladék sem volt. A menstruációmnak augusztus 17-én kellett volna megjönnie, de azóta se jött meg. Megcsináltam 2 különböző márkájú terhességi tesztet egy hét különbséggel és mindkettő negatív eredményt mutatott, viszont a menstruációm azóta se jött meg. Az utolsó menstruációm július közepén jött meg, azóta viszont elég sokszor pettingeltünk, napi több alkalommal is. Hozzájárulhatott-e ez ahhoz, hogy a menstruációs ciklusom megzavarja? Ezelőtt is gyakran előfordult nálam hogy kimaradt a menstruácóm és csak 2 havonta jött meg, az utóbbi félévben viszont már elég rendszeres volt, most viszont megint kimaradt. Ezért idegesít a 2 negatív teszt ellenére is hogy esetleg terhes lehetek, ön szerint ennek mekkora lehet a valószinűsége? Hallottam olyat is, hogy a szüzesség elveszétese után (ami nálam ekkor történt meg) késhet a menstruáció. Ön szerint ennek is lehet köszönhető, hogy nem jött meg? Nagyon idegesít a dolog, egyéb tüneteket nem érzek csak néha szúró hasi fájdalmat. Nőgyógyászhoz szeptember végére kaptam időpontot, addigis szeretném az ön véleményét és tanácsát kérni. Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. augusztus 31. szerda

      Ha csak ez a pár másodperces behatolás történt, minimális a terhesség esélye. Sokkal esélyesebb, hogy most is „csak” rendszertelen a ciklus. De nőgyógyászhoz mindenképp érdemes elmenni.

  • Erika

    2011. augusztus 29. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Múlt hónapban, akkor voltam együtt a párommal amikor elmúlt a menzeszem de még valamilyen barnás folyadék volt akkor szokot ilyen lenni amikor kezd elmulni.
    Aztán a menzeszem meg is jött de 3 napig tartott. De még mindig szédülök, fáradékonyab vagyok azt néztem hogy a melleim is a szokásosnál nagyobak.
    Csináltam tetsztett is és negatív lett. De még is a szédülés meg maradt mi tévő legyek? Lehetek, terhes?

    Várom mielöbb válaszát!

    • Gabi

      2011. augusztus 31. szerda

      Előfordulhat a terhesség, de a szédülést más is okozhatja, akár a nagy meleg is. Ha bizonytalan, a tesztet pár nap elteltével érdemes megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Ha a szédülés mégsem múlik, keresse meg háziorvosát.

  • KLauka

    2011. augusztus 17. szerda

    Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

    Nekem július 13-án volt egy nem kívánt terhesség megszakításom.(fogamzásgátló mellett lettem terhes!)
    műtét utáni 5.hét van a mai nap,és még nem jelentkezett a menstruációm,de olyan görcseim vannak,hogy könnyeim folynak ki!
    Mitől van?
    Mikor jelentkezik a menstruációm!
    Várom mielőbbi válaszát!

    Egy aggódó nő!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 29. hétfő

      Türelem, ez a műtét miatt lehet, ilyenkor 6-8 hét is eltelhet menses nélkül. Ha nagyon erősek a görcsök, fordulj mihamarabb orvoshoz.

  • hmmm

    2011. augusztus 17. szerda

    Kedves Doktornő!
    Múlt hónapba (júliusba) 3.-án jött meg a menstruációm és 10.-éig tartott.Most még nem jött meg szeretnék kisbabát remélem most össze jött:)augusztus elsején barnás folyásom volt,de csak egy napig tartott.8.-án csináltam tesztet,de negatív lett.Most terhes lehetek vagy nem?

    • Gabi

      2011. augusztus 21. vasárnap

      Lehetséges, hogy még korai volt a teszt. Ha nem jellemző az ilyen késés, és azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes a tesztet megismételni.

  • Niki

    2011. augusztus 13. szombat

    Segitséget szeretnék, mert azthiszem nagy a baj !
    Multhét Szombaton voltunk együtt a barátommal,6-án 20:00 körül.nem védekeztünk ezért kedden bevettem az esemény utáni tablettát.Most Szombaton hajnalban,ujra együtt voltunk és elszakadt a gumi de már csak akkor vettük észre mikor elment és már kihuzta.ilyenkor mi a teendő ugyanis ajánlottak még egy ilyen sürgősségi tablettát a patikába ( Ellaon) amit 5 nap után is belehet venni , aztmondták hogy nem olyan erős és bevehetem.amit bevettem tablettát a vérzésnek ma kelett volna megjönnie de nemjött meg.mit csináljak hogy ne essek teherbe ? 🙁

    • Gabi

      2011. augusztus 21. vasárnap

      Így utólag sajnos már nem sok mindent tudsz tenni. Ha még szóba jöhet a terhesség, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, ha esetleg pozitív, minél előbb menj nőgyógyászhoz!

  • Orsi

    2011. augusztus 13. szombat

    Kedves Doktornő!
    Babám 6,5 hós és még igény szerint szopik. A menstruációm 3 hónapja jött meg először úgyahogy. Ezt követően még 2x megbetegedtem rendes időben. Most késik 2-3 napja. A párommal előfordult, hogy óvszer nélkül kezdtük a szeretkezést, de sose bennem élvezett el. Azt szeretném kérdezni előfordulhat e ,hogy terhes vagyok?

  • edi

    2011. augusztus 11. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    nekem az lenne a kérdésem hogy mi okozhatja azt ha már hónapok óta nem jön meg?
    nem vagyok terhes sem mert már voltam orvosnál is és az a baj hogy kiírta nekem a gyógyszert be is szettem de csak addig tartott abban a hónapban megjött és aztán semmi mit javasolna mit csináljak mert babát szeretnék de így biztosan nem jön össze ha nincs menszeszem és már 28 vagyok kérem adjon valami tanácsot mert az itteni orvosok már nem csinálnak semmit.

    • Gabi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Érdemes lenne olyan orvost keresni, aki foglalkozik a problémával. Mindenképp alapos kivizsgálásra lenne szükség, hogy kiderüljön, miért nem menstruál, és ezt hogyan tudnák kezelni. Ha a helyi orvosokhoz nem akar fordulni, ha van rá lehetősége, más városban érdemes keresni megfelelő orvost.

  • Nanamy

    2011. augusztus 10. szerda

    Kedves Doktornő!
    Lenne egy kérdésem Önhöz.

    Egypár nappal ezelőtt együtt voltam a párommal és félek, hogy ebből gond adódna .
    Reggel az elő két alkalommal védekeztünk, majd este is az elsőnél . Azután elmentünk letusoltunk és ismét egymásnak estünk , viszont itt nem védekeztünk . A menstruációm végén voltam ekkor, és a párom is időben kivette , viszont nagy valószínűséggel előváladék jutott belém .
    Ilyen esetben is teherbe eshetek ?

    Várom a válaszát.
    Üdv. Nanamy

    • Szabi

      2011. augusztus 12. péntek

      Sziasztok!

      Erre a válaszra énis kiváncsi vagyok , ugyanis a haverokkal múltkor beszélgettünk és elméletileg ahogy ők mondták a 2. sex után már biztonságos mert a spermiumok már nem életképesek ilyenkor , ugyanis túl gyorsan termelődnek( igaz jó pár kapcsolatom volt már és 18éves vagyok , mégis vannak dolgok amikröl még nemvolt tudomásom és szerintem sosem szégyen kérdezni ,jobb megelőzni a bajt) .És erről szeretném egy szakember véleményét is kikérni .

      Lehet furcsán néz ki , hogy pont egy fiu ir ide , viszont szeretek bizonyos dolgokkal tisztában lenni.Mert ilyen kérdéssel aligha tudok én bárkihez is fordulni. Meg persze énis félek, hogy esetleg, ha megint lesz egy kapcsolatom vigyázzak a barátnőm esetleg teherbe ne essen, csak akkor ha már anyagiakban be tudok nekik teremteni mindent.

      Remélem nem gond, hogy irtam nektek.
      És remélem a doktornő választ ad majd a kérdésemre.
      Előre is köszönöm.

      • Gabi

        2011. augusztus 14. vasárnap

        Lehet, hogy második alkalomnál már kisebb az esély, de az nem igaz, hogy olyankor már nem kell védekezni, mert életképtelenek a spermiumok. A kisebb esély nem jelent nullát. Ha valaki nem akar gyereket, minden egyes alkalommal védekezni kell!

    • Gabi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Megszakításos védekezésnél kb. 5% esély van a teherbeesésére.

  • Éva

    2011. augusztus 10. szerda

    Szia Gabi!Tegnap voltam orvosnál és 12,5mm-es petezsákot talált az orvosom,ez mit jelent hány hetes terhes vagyok kb.?És tényleg igaz az,hogy a fogantatás valójában két héttel előbb kezdődik mint amit az orvos mond?Csak kíváncsiságból kérdezem,ha én pl.5 hetes terhes vagyok akkor ez a pici élet már 7 hetes??Várom a válaszod!!:)

    • Gabi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Kb. 5-6 hetes terhességnél ekkora a petezsák. A terhesség korát az utolsó menzesz első napjától számítják, viszont ilyenkor még biztosan nem voltál terhes, általában kb. ez után 2 héttel van peteérés, ilyenkor lehetséges a fogantatás. Tehát ha most 5 hetes terhesnek mondtak, valójában még csak kb. 3 hete estél teherbe.

  • Lászlo

    2011. augusztus 09. kedd

    Tisztellt doktornő…olyan kérdésben fordulnák önhöz…hogy a vetélés okát mondjuk két honapos korig..lehet e befolyásollnia a nönek hogy vetélést idézzen elö és ha igen azt hogyan?…ugyanis a párom állapotos maradt és másfél honap körül elvetéllt…ugymond véresen cafatokban jött belöle ki….köszönettel Lászlo

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      A vetélés nem ritka dolog, a koraterhességek kb. 11%-a végződik így. Senki nem tudja, pontosan mi a kiváltó ok (betegségek, genetikai problémák az embriónál, fertőzések stb. a feltételezett okok, de aki már korábban átesett vetélésen vagy terhességmegszakításon, az hajlamosabb lehet a vetélésre a későbbiekben is)

  • Andrea

    2011. augusztus 08. hétfő

    Kedves Doktornő! 27én voltam együtt a férjemmel 11én kell megjőnie de a hőm 37 két napja ön szerint lehetek terhes.Várom válaszát!!!Andrea

    • Gabi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Igen, lehetséges.

  • katy

    2011. augusztus 02. kedd

    kedves doktornő 5 hetes terhességet állapított meg az orvos a múlthéten petezsák 14,7mm volt és a barnás folyás miatt dupastont irt fel fenyegető vetélés miatt már 1 hete szedem a gyógyszert de a barnás folyás nem múlt el még menyi idő kell ennek a gyógyszernek hogy megszüntesse a barnás folyást és még annyi hogy szabad e szexelni ilyenkor vagy nem mert ezzel kapcsolatba a doki nem mondott semmit.Válaszát előre is köszönöm!

  • NIKK

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Doktornő!
    A segítségét szeretném kérni…
    Volt egy problémám. Terveztük a kistesó érkezését. Június 5-én kezdődött az utolsó ciklusom. Közben kiderült, hogy petefészek cisztám van. Elmentem a nőgyógyászomhoz. Felírt nekem Clostilbegyt nevű gyógyszert. Miután beszedtem rá egy hétre borzasztó görcsökkel elkezdtem vérezni. Sok is volt a menzesz és darabos is az elején. De rá két napra elmúlt. Ez volt két napja. Most pedig olyan a nyákom, mintha most lenne majd a peteérésem. Csináltam is ovulációs tesztet és meg is jelent a halvány csík. Sajnos a doktorom szabadságon van. Ezért kérném a segítségét, hogy ez mitől lehet?
    Várom válaszát, amit előre is köszönök.
    Üdvözlettel:

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Mivel ez egy hormontartalmú gyógyszer, ezért okozhat furcsaságokat, pl. köztivérzést, de ilyen vérzést a ciszta is okozhat, tehát elképzelhető, hogy tényleg lehet utána peteérésed. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a vérzés megismétlődik, vagy ha a ciklusod nem rendszereződik.

  • Adry

    2011. augusztus 02. kedd

    Szió!

    Kislányom most lesz augusztus 7.-én 4 hónapos. Másfél hónapos kora óta nem hajlandó szopizni. Csak a tápszerek… eddig mindig rendben megjött a menszeszem. Most viszont nem. Kérdésem az lenne, hogy meg akarom tartani a Picúrt, de nem korai ez a terhesség (ha az!) a szülést követően? Nem lesz nekem vagy a Picúrkának baja belőle? Vagy egyáltalán megtarthatom?
    Válaszod előre is köszönöm.

  • Niki

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Doktornő!
    Azon problémák merültek fel nekem, hogy mivel a menstruációm nem rendszeres, eddig úgy volt, hogy 2 hetente jött meg, most azonban késik. A legutóbbi havim, július elején jött meg, az az előtti június közepén, most azonban a hetekben kellett volna megjönnie és semmi. Körülbelül egy hete voltam együtt párommal, használtunk óvszert, de a behatolás nem sikerült elsőre, így próbálkoztunk vagy kétszer, de mivel fájdalmat éreztem nem próbálkoztunk tovább. Ezek után nem történt semmi érintkezés, amivel baj lehetne. Mivel elég fiatal vagyok és ez az első ilyen kapcsolatom, nagyon félek, hogy nem történt-e valami olyan. Tüneteim a következőek: érzékenyebbek a mellbimbóim, alhasi fájdalmak jelentkeznek( ez a havi alatt is szokott), derékfájás, gyakori fejfájás(ez azonban lehet az időjárástól, ugyanis front érzékeny vagyok), a napokban jelentkezett némi enyhe piros- de inkább barnás váladék, de azóta nem volt semmi, vizelési inger, kevés vizelettel. A helyi és környékbeli nőgyógyászokhoz érdeklődtünk időponti lehetőségek felől, azonban nem adhattak a szabadságuk miatt. Barátommal nagyon aggódunk, nehogy legyen kicsi, mert nem tudnánk eltartani, hiszen mindketten tanulók vagyunk és az anyagi körülmények sem olyanok. Terhességi tesztet még azért nem próbáltam, mert olyanokat olvastam/hallottam, hogy az első hetekben még nem mutatja ki. Mik lehetnek az okai? Terhes vagyok-e? Várom válaszát!
    Tisztelettel: Nikolett

    • Gabi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha utoljára július elején menstruáltál és nem kizárt a terhesség, érdemes lenne minél előbb csinálni egy tesztet. Viszont mivel ennyire rendszertelen a menzeszed, a teszt eredményétől függetlenül is érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulnod. Nem tekinthető normálisnak, ha kéthetente jön meg. Nem feltétlen muszáj időpontot kérni, bemehetsz egyszerűen a körzeti rendelésre.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Doktornő!

    Miért nem kapok választ a kérdésemre amit július 23-án írtam. Kérem válaszoljon. Válaszát előre is köszönöm.

  • Judit

    2011. augusztus 01. hétfő

    Kedves Doktorno!

    A parommal mar jo ideje szeretnenk gyereket de eddig meg nem jott ossze, kozben volt egy operaciom – rosszindulatu sejtek a mehnyakon- most mar jok az eredmenyek de kiderult h a baratomnak lassuak a spermai es az orvos szerint termeszetes uton nem johet ossze a baba….meg kellett volna h jojjon mar 4 napja,van neha folyasos jellegu verszeru vmi de nem menstruacio mert nem kellett se betet se tampon semmi…nekem nem szokott kesni ,se kimaradni es a mellem mindig szokott fajni de most semmi. Lehetek ugy terhes h elvileg termeszetes uton azt mondtak h nem sikerulhet vagy aggodjak h vmi problemam van megint??? Valaszat elore is koszonom 🙂

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Így is lehetsz terhes, ezért csinálj egy tesztet. Ha negatív, menj el orvoshoz, hogy kiderítse, mi lehet a gond. Ha pozitív, akkor is menj el, mert a koraterhességben a vérzés nem normális.

  • ramona

    2011. augusztus 01. hétfő

    draga doktornö a terhesegi tesztem poziti lett .de a vervizsgalat negativ .sokat fajogat a hasam es felvan pufadva a menses sem ojan amijen szokot lenni ön szerint terhes lehetek.

  • Edina

    2011. július 29. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    Férjemmel próbálkozunk a harmadik babán(a kissebbik 19 hónapos és 14 hónapig szopott,de közben rendszeres volt a mensesem)eddig még nem jött össze sajnos,pedig ismerem a ciklusomat és a peteérésemet is.az lenne a kérdésem,hogy az „hátrány” ha mindennap együtt vagyunk, vagy az hogy szeret forró fürdőben üldögélni a párom?Szex után néha azt mondja hogy most „kicsit lőtt”.Még a szülések előtt hátrahajlott méhet állapítottak meg nálam.Ez is lehet az oka?Nem szeretnék türelmetlen lenni,de már nagyon jó lenne ha sikerülne.Az első szülésem spontán volt,a második császár/ha ez számít valamit/
    Nagyon köszönöm válaszát.
    Edina

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Egyik sem okoz gondot a teherbeesés szempontjából. Rendszeres próbálkozás esetén is 1 éven belül a párok 85%-ának sikerülni szokott a baba, tehát légy türelemmel.

  • Hanna

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Doktor nő!

    Előfordulhat, hogy teherbe estem úgy, hogy análisan szerettem volna szeretkezni a párommal óvszer nélkül, de egy pillanatra véletlenül a hüvelyembe rakta be? Nem tudom volt-e rajta előváladék, egyből felfüggesztettük a dolgot, de nagyon izgulok, hogy teherbe estem.

  • Angyal

    2011. július 27. szerda

    Kedves Doktornő!
    Nekem nem rendszeres a vérzésem. Van mikor késet 2 hónapot is. De most szerintem más van. Május 10.-én jött meg utoljára a vérzésem. Júniusban nem jött meg akkor már 2 hét késés után elmentem orvoshoz. Ott elküldtek Laborvizsgálatra ott negatív lett az eredmény. Megbeszéltem az orvosommal ha Júliusban sem jön meg akkor megint elmegyek. Elmentem és elküldöt megint laborba és ultrahangra. A vizelet vizsgálat negatív lett megint. Az uh meg PCO sydromat mutatott. Az orvosom mondta mennyek 2 hét múlva vissza.
    Akkor megcsináltatja ugyanezeket.
    Ugyanis a tüneteim is vannak: a párom cigizik én már nem birom érzékeny vagyok rá, alhasi fájdalmam van, aluszékony vagyok és fáradékony, sokat fáj a fejem és szédülök,10 kg-ot híztam mióta nincs vérzésem.
    Doktórnő szerint terhes vagyok?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Minden jót!

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      A leírtak alapján nem túl nagy a terhesség valószínűsége. A leírt tünetek sem egyértelműek, és akár a PCOS tünetei is lehetnek.

  • Tana

    2011. július 26. kedd

    Jó napot kivánok doktornő!
    1 hete voltunk együtt párommal,védekeztünk.A ciklusom 15.napjátol(4 napja) barna folyásom van és néha a hasam is fáj.Mi lehet a gond?Mitől lehet a barna folyás?cisztától ,hormonzavar vagy terhesség(de védekeztünk)?várom válaszát!köszönöm előre is!

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Legvalószínűbb valamilyen fertőzés. Ha nem múlt el a barnás folyás, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni.

  • vivi

    2011. július 24. vasárnap

    Kedves doktor nö a barátomal menstruácio elött 12 napal sexeltünk és nem védekeztünk és egy kicsit belém élvezet jöt belém egy kis spermium nem birta idöbe kihuzni terherbe eshetek vajon elöre is köszönöm válaszát

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Igen, lehetséges a terhesség. Ha már késik a menzesz, mindenképp érdemes lenne tesztet csinálni.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. július 23. szombat

    Kedves doktornő!

    Lenne egy kérdésem mennyi az esélye hogy terhes leszek ha menstruáció után voltam együtt a párommal úgy hogy nem védekeztünk és a párom nagyon elment bennem? Kérem válaszoljon válaszát előre is köszönöm.

  • katy

    2011. július 23. szombat

    én most vagyok kb 6 hetes terhes és azt szeretném kérdezni hogy mitől lehet az hogy tegnap barnás folyásom volt de semmi görcs semmi előjel nélkül és a gyomrom is nagyon ég ez normális.

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      A gyomorégés gyakran jelentkezik terhesség során. A barnás folyás, ha pár nap alatt elmúlik, és nem vált vérzésbe, általában ártalmatlan, viszont ha elhúzódik, érdemes orvoshoz fordulni, nehogy valami fertőzés okozza.

  • Tana

    2011. július 21. csütörtök

    jo napot kivanok!
    1 hete voltunk egyutt parommal,vedekeztunk.A ciklusom 15.napjatol(4 napja) barna folyasom van es neh a a hasam is faj.Mi lehet a gond?Mitol lehet a barna folyas?cisztatol ,hormonzavar vagy terhesseg(de vedekeztunk)?varom valaszat!koszonom elore is!

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      A barna folyás esetleg egy kisebb fertőzés miatt is jelentkezhet. Ha pár nap alatt nem múlik el magától, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Viszont ha terhességre gyanakszik, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

  • Sissi35

    2011. július 21. csütörtök

    kedves doktornő!
    júni 16.-án volt az előző mensesem,júni.21.-én voltam a párommal védekezés nélkül utána júli.4.-én kúppal védekeztünk.csináltam tesztet mi szerint terhes vagyok,és érdekellne,hogy a két alkalom közül melyik az esélyesebb.
    várom válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. július 25. hétfő

      Az első mindenképp esélyesebb, mivel akkor nem védekeztek.

      • Noémi

        2011. július 26. kedd

        Sziasztok!

        A következő lenne a kérdésem.

        Fogamzásgátlót szedek 9 éve, én is Triregolt (3 fázisú). 07.01-én szedtem be az első szemet a levélből, de véletlenül az utolsó fázis utolsó szemét(megfodítottam a levelet, és nem láttam színt a homályban 🙂 ),de ezután következő nap már normálisan szedtem.

        Nem volt semmi problémám, de 07.16 környéke óta elkezdtem émelyegni, rettenetesen undorodni ételektől, főként a hústól, a kávétól (erről a tünetről csak most olvastam) illetve szagoktól. Nem értettem, miért vagyok állandóan álmos, hisz épp nyaralásból jöttünk meg. Állandóan pisilni járok, mindemellett az alhasam is feszült, bekeményedett, stb stb.

        Mikor utánaolvastam a fogamzásgátló melletti teherbeesésnek a hányingerre alapozva, akkor tudatosultak bennem, hogy a fent produkált egyéb tünetek is a terhesség jelei lehetnek (ami azért fura, mert ahogy olvasom, ezek csak a beágyazódás után kezdődnek).
        Valamint az, hogy hasmenés (+fogamzásgátló) mellett előfordulhat a teherbeesés, mint ahogy ki is derült tegnap, hogy a kolléganőm így lett anno terhes…

        Ekkor már szinte biztos voltam a terhességben, ugyanis 07.11-20ig hasmenésem volt.
        Főként az első 4 napban erősen (07.11-14), olyankor hajnalban is, pár órával a bogyó beszedése után, és pont ebben az időszakban többször is szeretkeztünk a párommal.
        De egyébként meg megörültem a lehetőségnek, mert épp most kezdünk sokat beszélni a babáról. 🙂

        Viszont: 07.21-én csütörtökön szedtem be az utolsó szemet.
        07.23-án, reggel csináltam egy tesztet, ami negatív lett ( 🙁 ).
        Az utolsó szem után 3-4nappal erősebben is megjön, de a 3-4 nap alatt is mindig van barnás folyásom. Ezutóbbi teljesen kimaradt, és tegnap, 4 nap után jött meg. Viszont nem erős a vérzés,mint ahogy szokott lenni, ugyanakkor darabos, tehát nem is „barnázás”.
        Ma 07.26-a van.

        A terhességi tünetek túl korainak tűnnek az olvasottak alapján, illetve vérzésem is van, teszt negatív lett, pedig a menzesz 1.napja után, beágyazódás után már kimutathatná (és csak így lehetnek akkor tüneteim).

        Mégis motoszkál a kérdés, hogy lehetek terhes? Lehet, hogy ez az „álmensi”, és a teszt még nem látja(X-epil, HCg-t 25u/ml-t tud kimutatni)?

        Esetleg a Triregol első szemének összekeverése okozhatott már az elején gondot?

        Vagy az is lehet, hogy az voltam, de volt egy spontán vetélésem?!

        Köszönöm a segítséget előre is!

        • Gabi

          2011. július 31. vasárnap

          Lehetséges, hogy a leírt tüneteket is ugyanaz a fertőzés okozza, ami a hasmenést is okozta. Viszont a terhességet nem lehet teljesen kizárni, mivel a hasmenés gyengíthette a fogamzásgátló hatását. Ha továbbra is bizonytalan vagy, érdemes a tesztet megismételni.

  • Helga

    2011. július 21. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Évek óta szedek fogamzásgátló tablettát(triregol 21+7), melyet mindig este veszek be. Július 13-án azonban elfelejtettem bevenni, de a párommal együtt voltam, és sokáig vízszintes állapotban voltam utána. A gyógyszert másnap reggel bevettem. Egyébként azonos időben szoktam szedni.
    Az előző menstruációm első napja július 4., az utolsó pedig 9. volt.

    Lehetek így terhes?
    válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2011. július 25. hétfő

      Mivel a kimaradt tablettát viszonylag hamar pótolta, minimális a terhesség esélye.

  • Becu

    2011. július 19. kedd

    Kedves Doktornő!
    Most hétfőn volt 2 hete,hogy fáradékonyabb vagyok,a melleim érzékenyebbek lettek, sokat járok pisilni és ingerlékenyebb is vagyok.Legkésőbb múlt hétvégén kellett volna megjönnie,de azóta semmi. Párommal jó 2 hete voltam együtt(vidéken dolgozik),pont az előző menstruációm elmúlása után 1 héttel,de a menstruációm is gyenge volt,2-3 nap csak sötét pecsét,1-2 nap gyenge vérzés majd megint 1-2nap pecsét. Ma reggel megcsináltam A Gabriel tesztet,melyben a 2. csík halványabb,az első csík sokkal erőteljesebb. Kérdésem az lenne,hogy talán várandós vagyok?Amúgy nagyon szeretnénk kisbabát.Lehetséges,hogy már az előző hónapban összejött,mert kizártnak tartom,hogy együttlét után pár nappal jelentkeznének a tünetek.
    Megnyugtató válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. július 31. vasárnap

      Mivel a tesztnél a halvány második csík is pozitív eredménynek tekinthető, valószínűleg tényleg babát vár.

  • Zsuzsa

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Doktornő !

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz , hogy több teszten túl vagyok és több együttléten ,mert babát szeretnénk. A tesztek mégis csak negatívak vagyis egy tesztnél lett két csík az egyik halványabb és a kiértékelhető idő utáni leolvasás eredménye ,2 nappal később csináltam egy 10 mlU/ml érzékenységű tesztet és negatív lett utolsó mensesem 06.06.-án kezdődött.
    A kérdésem az , hogy a tesztek hány napos együttlét ( célbaért ) után mutatják ki a terhességet ,be tudom azonosítani , hogy mikor fogant a baba ?
    A mai reggelre rosszuléteim vannak hányinger stb. barnás pecsét, létezik , hogy a szagok és egyébb rosszullétek ilyen hamar jelentkeznek?

    Válaszát megköszönve.

    • Gabi

      2011. július 25. hétfő

      A teszt alapján nem lehet pontosan meghatározni, hogy pontosan mikor sikerült teherbe esni. Ha azóta sem jött meg, érdemes a tesztet megismételni, vagy nőgyógyászhoz menni. Ha esetleg mégsem terhességről lenne szó, ott az is kiderül. Ha valóban terhes, az ultrahangon tudják legpontosabban megmondani a terhesség korát, de nagy valószínűséggel úgyis az utolsó menzesz első napjától fogják számítani, hacsak nem térnek el jelentősen a mért adatok alapján számított kortól.

  • Dia

    2011. július 18. hétfő

    Sziasztok!
    Júl.8.-án együtt voltam a barátommal és elszakadt a gumi.Másnap délben vettem be eseményutáni tablettát,de azóta semilyen vérzés nem jelentkezett nálam és a menszesz sem.2napja kellett volna betegnek lennem de semmi.Most akkor lehet hogy terhes vagyok??Hány nap múlva érdemes tesztet csinálni,hogy a biztosat mutassa ki??
    Segítségeteket előre is köszönöm.
    Üdv.:Dia

    • Gabi

      2011. július 21. csütörtök

      Ha még nem teszteltél, és azóta sem jelentkezett vérzés, mindenképp csinálj tesztet!

  • Beus

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Doktornő!

    A legutolsó menstruációm 5 napos késéssel június 29-én jött meg, de csak 2 napig tartott, ahogy az azt megelőző is a 4-5 naphoz képest. A tünetek jelentkeztek, de 2 terhességi tesztem is negatív lett június 28 körül. Két napja folyamatosan émelygek, hányingerem van, tegnap este és ma reggel hánytam is. Lehetséges, hogy a júniusban csinált terhességi tesztek tévesen voltak negatívak? 29-e óta szinte minden nap együtt voltunk a párommal lehetséges, a teherbeesés?nem tudom pontosan mikor van peteérésem a ciklusaim átlagosan 33 naposak.

    Köszönettel:

    Beus

    • Gabi

      2011. július 21. csütörtök

      A leírt tüneteket nem csak terhesség okozhatja, de ha erre gyanakszik, érdemes lenne újra tesztelni. Előfordulhat, hogy az előzőek tévesen voltak negatívak, vagy egyszerűen csak korai volt még a teszt.

  • muci03

    2011. július 17. vasárnap

    Sziasztok én a múltkor csináltam 2 tesztet mind a kettő pozitív lett kiszámolva kb5 hetes terhes lehetek orvosnál még nem voltam 25.ére kaptam időpontot de félek hogy nehogy méhenkívüli terhes legyek mert mikor a menszeszemnek kellet volna megjönnie csak barnás folyásom volt és a hasam ugyan úgy görcsölt mint mikor rendesen megvan most már nincsen csak fehér folyásom de a hasam ugyan úgy görcsöl szerintetek ez mitől lehet?

    • Gabi

      2011. július 18. hétfő

      A terhesség korai tünetei gyakran hasonlítanak a menzeszt megelőző jelekhez. Ha a görcsök enyhék, és a barnás folyás is elmúlt, az lehet teljesen normális. Viszont ha erős görcseid vannak, ne várj az időpontra, menj el a körzeti rendelésre.

      • muci03

        2011. július 18. hétfő

        köszönöm a gyors választ, nem!gyengék a görcsök és barnás folyásom sincs azóta hála az istennek csak azért volt furcsa mert semmi más tünetem nincsen sem szédülés se hányinger se semmi hasonló csak a tesztek lettek pozitívak.

  • mazsolaéstádé

    2011. július 14. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Június 15-én volt egy kis „balesetünk” a párommal. Másnap, 16-án, megjött (akkor kellett neki egyébként is). Most 2 napja késik, lehetséges, hogy teherbe estem?
    Köszönöm!

    • mazsolaéstádé

      2011. július 14. csütörtök

      Azt még hozzátenném, hogy januárban hagytam abba a fogamzásgátlót, mert problémáim voltak vele. Azóta viszont mindig napra pontosan megjött. Most semmi, és előjele sincs a menstruációnak (máskor 2 nappal előtte már görcsölgetni szoktam). Mennyi az esélye, hogy terhes vagyok?

      • Gabi

        2011. július 15. péntek

        Pontos számot nehéz lenne mondani, de van rá esély.

    • Gabi

      2011. július 15. péntek

      Bár ez a „baleset” a ciklus végén történt, így elvileg kisebb a teherbeesés esélye, de teljesen nem lehet kizárni. Ha közben nem jött meg mégis, és nem is jellemző az ilyen késés, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Kata

    2011. július 14. csütörtök

    Tisztelt Doktornő, Nos azzal kezdeném ,két gyermekem van már nagyobbak ,és ismerem a terhesség tüneteit ,juni 11 én megvolt a vérzésem ,de ebben a hónapban elmaradt harmadik hete nem védekezünk mert szeretnénk kisbabát ,a napokban az együtt lét során kicsit véreztem de elmúlt másnapra teljesen ,a teszt negativ ,de a mellfeszülés az első perctöl megvan ,és vizes tejes váladék jön a cicimböl ,ez nagyon hamar jelentkezett a terhességeimnél ,lehet hogy még nagyon pici a magzat és azért nem mutatja ki a teszt ?vagy hormonzavarom lenne?várom válaszát Köszönettel Kata

    • Gabi

      2011. július 15. péntek

      Lehetséges, hogy korai volt a teszt, de akár lehet téves negatív eredmény is. Mindenképp érdemes a tesztet megismételni pár nap múlva, ha időközben nem jelentkezik mégis vérzés. Viszont ha továbbra is negatív, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, ott azonnal kiderül, ha mégis terhességről van szó, ahogy az is, ha más miatt maradt ki a menzesz.

  • Hajnalka

    2011. július 14. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Három hónapja szedem a fogamzásgátló tablettát. Eddig mindig megjött és rendesen szedem, mostanában mégis félek, hogy teherbe estem. Csináltam tesztet is az elmúlt két hónapban és negatív lett. Most viszont mintha furán is érezném magam. Fáj a hasam és émelygek. Sokszor hallottam, hogy tabletta mellett is lehet terhes az ember. Lehetséges, hogy a tabletta befolyásolja a teszt eredményét? Egyáltalán van esély arra, hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. július 15. péntek

      Ha pontosan, kihagyás nélkül szedi a fogamzásgátlót, ha a szedés során nem jelentkezett hányás, hasmenés, nem szedett mellette antibiotikumot, akkor elvileg semmi nincs ami a hatékonyságát csökkentené. Így kevesebb mint 1% a terhesség kockázata. Ha mégis terhességre gyanakszik, érdemes tesztet csinálni, elvileg ennek az eredményét nem befolyásolja a fogamzásgátló. Viszont a leírt tüneteket más is okozhatja, akár egyszerűen a nagy meleg is, vagy esetleg lehetnek a fogamzásgátló mellékhatásai is.

  • Viktória

    2011. július 13. szerda

    Kedves Doktornő!
    Korábban másik témánál már feltettem ugyan azt a kérdést, de nem kaptam rá választ, megpróbálkozom itt is hátha ide jobban illik a problémám. Kb 2 hónapja jártam nőgyógyásznál, aki a Cipromix nevű fog.gátlót írta fel nekem, mivel azt mondta sok a tüsző a méhemben, erős a szőr növekedésem és a bőröm zsíros. Állítása szerint ez a gyógyszer jót tesz. A közeljövőben kisbabát szeretnénk és szeretném tudni, hogy nekem kisebb e az esélyem a teherbeesésre,ha igen, akkor mennyivel, mint másoknak, illetve, hogy mit tegyek, hogy sikerüljön a baba. Ön szerint is szükséges ezt a fogamzásgátlót szednem? Válaszát előre is köszönöm és várom! Tisztelettel: Viktória

  • Annamari

    2011. július 13. szerda

    Kedves Doktornő!
    Nekünk a családban minden nőnek megvan ha terhes így valószínűleg nekem is!elég sőtét a vérzésem és elég kívánós is vagyok,szokott fájni a hasam és kicsit megnőttek a melleim.
    a párommal menszez ideje alatt csináltunk egy tesztet napközben ami negatív lett ettől még lehetek terhes?

    • Gabi

      2011. július 13. szerda

      Előfordulhat. Érdemes lenne a tesztet reggeli első vizeletből csinálni. Viszont a vérzés terhesség során nem természetes. Ha bebizonyosodik a terhesség, és vérzés jelentkezik, célszerű minél előbb orvoshoz fordulni.

  • jucus

    2011. július 12. kedd

    Kedves Doktornő!
    Egy kis segítséget vagy választ szeretnék!

    KB.2 éve csomós és váladékozik a mellem, sárgás zöldes nyálkás a váladék.Voltam mammográfián ott azt mondták a stressztől lehet.A kérdésem az volna hogy most jelenleg terhes vagyok ez miben folyásólja be a terhességet és lehet-e majd szoptatni.
    Válaszát előre is köszönöm egy nagyon aggódó kismama.

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      A terhességet ez nem befolyásolja és a szoptatást sem, de érdemes lenne megkérdezni ezt egy szoptatási tanácsadótól is, illetve kivizsgáltatni alaposabban is, mi lehet a hátterében.

  • Edina

    2011. július 11. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Egy kis segítséget vagy választ szeretnék!
    Június 8-án volt meg utoljára de akkor is csak 2 napig és csak cseppek szinte!Most ebben a hónapban 3-én kellet volna megjönnie de semmi persze a 2 ciklus között csináltam teszteket és negatívak voltak!Tüneteim a mellbimbóm fáj derekam és aluszékonyság.Lehetséges hogy terhes vagyok?Várom válaszát!!!
    Edina

    • Gabi

      2011. július 12. kedd

      Igen, lehetséges. Érdemes a tesztet megismételni. Ha mégis negatív, vagy akár a tesztelés helyett is érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni, ahol azonnal kiderülne, mi is a helyzet.