Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Nikkkki

    2011. július 11. hétfő

    Kedves Doktornő!
    2honapja voltam együtt a párommal és most aggodok hogy terhes lehet mivel egy hete hogy megkellett volna jönni e! olyan ézésem volt azon a héten szurt és görcsölt a hasam ez mit jelent?de visszont nőt a hasam és kemény?

    • Gabi

      2011. július 12. kedd

      Ha nem szokott késni, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. A korai terhességi tünetek gyakran hasonlítanak a menzeszt megelőző tünetekhez.

  • Dadii

    2011. július 08. péntek

    Olyan kérdésem van, h elcsusztam a tabletta feliratásával és így szombat helyett csak kedden kaptam meg, most akkor várnom kell még megjön a következő menstruáciom és akkor kezdjem el szedni a gyógyszert vagy ez teljesen mindegy?köszönöm

    • Gabi

      2011. július 10. vasárnap

      Tablettától is függ, de érdemes alaposan átolvasni a betegtájékoztatót. Valószínűleg később is el lehet kezdeni, csak akkor valamennyi ideig (általában 7 nap) más módon is védekezni kell.

  • frida

    2011. július 08. péntek

    sziasztok˘azt szeretném kérdezni hogy 4 napja szedtem a cerazettét,és védekezés nélkül szexeltünk.teherbe eshetek?mennyi idö mulva hat a gyógyszer?

    • Gabi

      2011. július 10. vasárnap

      Lehetséges, mert a betegtájékoztató alapján az első hét napban érdemes más módon is védekezni.

  • NIKK

    2011. július 06. szerda

    KEDVES DOKTORNO!
    A SEGITSEGET SZERETNEM KERNI.
    MAR VAN EGY MASFEL EVES GYERMEKEM. SZERETNENK NEKI KISTESOT. 14-EN VOLTAM RAKSZURESEN, AMIVEL ELVILEG MINDEN RENDBEN VOLT. MAS OKBOL KIFOLYOLAG EL KELLETT MENNEM EGY MASIK NOGYOGYASZHOZ, AKI MONDTA, HOGY JOBB OLDALON VAN EGY CISZTAM ES HA MEGJON UTANA MENJEK VISSZA KONTROLLRA. EZ A RAKSZURESBOL MIERT NEM DERULT KI? ILLETVE 8 HONAPIG SZEDTEM FOGAMZASGATLOT.. AMIOTA LETETTEM A BOGYOT, AZOTA NEM KEZDODOTT UJ CIKLUSOM. HOLNAP LEPEK BE A 34: NAPBA. TESZTET MAR CSINALTAM, DE NEGATIV. VOLT KET NAP PECSETELESEM, DE EN AZ OVULACIONAK TUDTAM BE.
    A KESES LEHET A GYOGYSZER ELHAGYASA, VAGY A CISZTA. ON SZERINT LEHET-E A KESES OKA A TERHESSEG (MAR 19 NAP ELTELT AZ EGYUTTLET OTA)? VARJAK MEG, VAGY HALADEKTALANUL KERESSEM FEL A SAJAT DOKTOROMAT.
    VALASZAT ELORE IS KOSZONOM.

    • Gabi

      2011. július 10. vasárnap

      A rákszűrésen ha nem csináltak ultrahangot, a cisztára sem derül fény. A vérzés kimaradását pedig okozhatja a ciszta vagy a gyógyszer abbahagyása is, de a terhességet sem lehet ezek alapján kizárni. A biztonság kedvéért én megkeresném az orvost, hogy egyértelműen kiderüljön mi is a helyzet.

  • Era

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Doktornő,

    Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e, hogy teherbe estem a következők alapján:
    május 30-án volt menzeszem, elvileg peteérésem június 14-én lett volna. Ezután ismét megjött a menzeszem (alig volt valami) június 29-én. el is múlt pár nap alatt. És ma barnázom (július 4). június 24-én voltam együtt a párommal, utánaszámoltam és az pontosan 10 napja volt, így arra gondoltam, hogy lehet, hogy később volt peteérésem. Kíváncsi vagyok a Doktornő véleményére. Köszönöm szépen előre is válaszát!

    Üdvözlettel: Era

    • Gabi

      2011. július 10. vasárnap

      Előfordulhat a terhesség. A teszteléssel várnék azért addig, mikor már késik a következő menzesz, mivel ez a barnázás nem utal egyértelműen terhességre.

  • Henrietta

    2011. július 03. vasárnap

    Dienille gyógyszert szedek az elmúlt 2 hónapban megjött de nem rendesen, nem anniyra mint szokott de meg volt! Most vasárnap hagytam fogyott el a gyógyszer és jövőhéten hérfőn kellene kezdenem de még nem jött meg! pénteken csináltam tesztet de negatív lett.
    Lehet hogy terhes vagyok? Ha igen miért nem mutattak ki a teszt? Csináljak ujat? elkezdjem szedni a gyógyszert? Lehet valami baja a babának ha tehes vagyok és mégis szedem a gyógyszert?

    • Henrietta

      2011. július 03. vasárnap

      június ba előfordult 2x egymáután, hogy nem este vettem be a bogyót hanem reggel! Júni 26.-án fogyott el a gyógyszer és júlis 4.-én kellene kezdeni!

      • Gabi

        2011. július 04. hétfő

        Ha a két szem tabletta bevétele között nem telt el 36 óránál több (egyik esetben sem), akkor nem valószínű, hogy csökkent a fogamzásgátló hatás.

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Ha pontosan, kihagyás nélkül szeded a tablettát, minimális a teherbeesés esélye. A vérzés mennyisége lehet változó, az nem jelent feltétlenül gondot. Viszont ha teljesen kimarad, az nem természetes. Érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, hogy kiderüljön, van-e miért aggódni.

      • Henrietta

        2011. július 04. hétfő

        Köszönöm szépen a választ! Ma kellene elkezdenem a következő levelet de még mindíg nem jött meg! Pár éve szedek már gyógyszert és már van 2 gyerekem! de ilyen hogy gyógyszerszedés mellett teljesen kimaradjon még soha sem volt! Ezt a gyógyszert 2éve szedem!

  • Nóri

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Június 30-án voltam együtt a párommal. Nem élvezett el, de előnedv volt. Ezért másnap bevettem egy esemény utáni tablettát. A tájékoztató szerint a tabletta úgy fejti ki hatását, hogy késlelteti az ovulációt. Sajnos nem tudom megállapítani, hogy mikor ovulálok ezért felmerült bennem a kérdés, hogy ha már ovuláltam akkor van-e valami hatása az esemény utáni tablettának…
    Az utolsó menstruációm első napja június 22-én, az utolsó napja június 26-án volt. A ciklusaim rendszertelenek (25-28 nap).
    Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mekkora az esélye annak, hogy terhes lehetek? Továbbá az is érdekelne, hogy mikor érdemes a leghamarabb terhességi tesztet csinálni.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Mivel a ciklus 9. napján voltak együtt, még nem valószínű, hogy volt peteérés, de ezt nem lehet tudni pontosan. Terhességi tesztet akkor érdemes csinálni, ha a következő menzesz késik. Viszont az esemény utáni tabletta felboríthatja a ciklust, így késés akkor is lehetséges, ha nem terhes.

  • Heni

    2011. július 02. szombat

    Tisztelt Szakértő!!

    Lehet ovuláciom ha már terhes vagyok?
    Juni 14 én volt meg juni 21-24 között voltunk párommal együtt védekezés nélkül…
    juni 29-én elkezdett hasam fájni és 1x rózsaszines folyásom is volt(mint anno fiamnál beágyazodáskor)….viszont ez gondolom lehet középidős fájdalom és vérzés is….kb 31 napra jön meg de eddigi tapasztalatok teherbeesések(van már 2 gyerköcöm) alapján 28 napos ciklusnak megfelelően voltak a peteéréseim…Anno lányom a ciklus 11. napján fogant,fiam a (kb)16 dik napon…
    kb. 17 re várommenszeszemet ha van esély,hogy terhes vagyok 17 én mennyi az esély ,hogy ki is mutatja?vagy várjak?

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Ha nem jön meg 17-én, érdemes tesztelni. Az elmaradt menzesz idején már bármelyik tesztnek ki kellene mutatni a terhességet.

  • Zsuzsa

    2011. július 01. péntek

    Kedves Doktornő!

    Március 27-én 6 hetes terhesen elkezdtem nagyon erősen vérezni, bementünk a kórházba és ott műtéti beavatkozással fejezték be a terhességemet. Az orvosok fél év „pihenést” javasoltak, amíg a méh regenerálódik. Mi vigyáztunk is, de igyekezetünk ellenére úgy tűnik újra kisbabánk lesz. Lehet-e bármi baj, amiért három hónap és nem hat hónap telt el a vetélés után?
    Köszönöm válaszát

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Mivel a baba megfogant, jó eséllyel a méhe felkészült az újabb terhességre. Ha a vizsgálatokon is mindent rendben találnak, valószínűleg nem lesz gond.

  • dia

    2011. július 01. péntek

    Kedves doktornő!
    Már kb egy éve nem szeretkeznem senkivel, de a mostani partneremmel a ciklusom után egy héttel szereztünk és védekeztünk is.de rá egy hétre ismét megjött. Ez miért lehet? És még azt is megszerették kérdezni hogy én pánik beteg vagyok és szeretkezés alatt vagy után elkezd zsibbadni a testem tudom h ez egy tünet,de ez normális?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Lehetséges, hogy az együttlét kiváltja belőled az egyik tünetet, mert ez egy stresszhelyzet lehet a számodra. Az, hogy megint megjött, lehet hormonzavar is, de az együttlét is kiválthatta.

  • Pancsika

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves doktornő!

    Már régóta tervezzünk babát és most úgy néz ki sikerült is 2 teszt is pozitív. Viszont elfelejtettem felírni a menzeszem. Ettől még az orvos meg tudja állapítani a születés időpontját?
    Köszönöm

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Ultrahanggal hozzávetőleg meg tudja állapítani. Viszont nagyjából érdemes lenne besaccolni a menzeszt.

  • Anita

    2011. június 29. szerda

    Tisztelt Doktor Nő!
    Másfél éve szedek Mercilon fogamzásgátló tablettát, előtte 6 évig Graciált.Mivel párommal nem szeretnénk babát ezért emelett még minden alkalommal óvszerrel is védekeztünk. 10.napja szedem gyógyszert előtte rendben megvolt a mensim, ma mikor együtt voltunk az óvszer kiszakadt.Kérdésem az lenne lehetséges e, hogy teherbe esek igy?
    Köszönöm

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      A fogamzásgátló tabletta, ha pontosan szedik önmagában is megbízhatóan véd a terhesség ellen. Ebben az esetben 1%-nál is kisebb az esélye, hogy terhes lett a kiszakadt óvszer miatt.

  • Kriszti

    2011. június 29. szerda

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam 9 hónapos, 3 hónapos volt, amikor megjött a menstruációm, ami egészen eddig szabályos volt. Azonban most nem jött meg (jún. 10-11. lett volna az esedékes időpont). Három tesztet is elvégeztem azóta, mind negatív. A történethez hozzátartozik, hogy kisfiam endometriózis következtében kétoldali elzáródott petevezeték miatt lombik eljárással fogant. Elméletileg tehát természetes úton nem is lehetnék terhes. Néhány alkalommal megszakítással voltam a férjemmel. Ön szerint lehetek-e terhes, vagy más a probléma (pl. hormonzarvar)? Mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni?
    Előre is köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Ilyen problémával valóban kicsi a terhesség esélye, de teljesen nem kizárt. A megnyugtatás kedvéért néhány héten belül érdemes lenne elmenni a nőgyógyászhoz.

  • Mónika

    2011. június 29. szerda

    azt szeretném megtudni ha abbahagyom a fogamzásgátlot menstruácio után mennyi idö kell ahozz teherbe eshesek?

    • Gabi

      2011. július 04. hétfő

      Ha azonnal a következő hónapban van peteérésed, akkor akár azonnal. Viszont ez változó. Akár az első hónapban is teherbe lehet esni, de pár hónap várakozást szoktak ajánlani a tabletta abbahagyása után. Ha fél éven belül sikerül teherbe esni, az jónak mondható.

  • Ildikó

    2011. június 27. hétfő

    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem felétek!
    Le feküdtem a Barátommal és nem védekeztünk de nem ment el egyikünk sem! A menstruációmnak meg kellet volna jönni 13-án de még mindig nem jött meg ! Elég sokat stresszelek mert gondok vannak akár az is lehet hogy ezért nem jön meg ? Már nagyon félek hogy lehet az vagyok-e !

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha csak megszakítással védekeztetek, akkor is van kb. 5% kockázata a terhességnek. A stresszes időszak miatt is késhet a menzeszed, de a megnyugtatás kedvéért érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálnod!

  • jóniné kovács ivett

    2011. június 26. vasárnap

    KEDVES DÓKTÓR NÖ
    egy választ szeretnék de nagyon sürgös volna.ÁPRILIS 9.volt meg a menszeszem, és a férjem külföldön dolgozik hazajött MÁJUS 18 .azota semmi fáj a mellem visszketek,alorol hányinerem van hánytam is már meg néha éjmelgek,de JUNIUS 26 és még mindig semi vagy megzevarta volna mert 3 és fél honapig nem voltunk együt.de szerintem az elején megkellet volna jönni elöre is köszönöm a válaszát moncsi

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Lehetséges a terhesség, érdemes lenne csinálni terhességi tesztet.

  • Berni

    2011. június 26. vasárnap

    Kedves Doktornő
    A mestruációm megjött a megfelelő időpontban. De barnás és enyhe, már 6-napja.
    Fálj a hasam alja is. Terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Mivel a vérzés elhúzódik, nem valószínű. De ha más miatt is erre gyanakszik, egy tesztet nem árt csinálni.

  • szabó melinda

    2011. június 26. vasárnap

    Kedves doktornő!

    Kérdésem a következő lenne! Nem olyan rég döntöttük el a párommal,h kisbabát szeretnénk! Viszont vmiért ez nem jön össze! Lehet túlságosan rá vagyunk hangolva? A mesim percre pontosan jön a peteérésem szintén! Mi lehet a probléma? Igaz még csak 2-3hónapja probálkozunk meg gondolom elsőre úgy se sikerül!
    Tisztelettel milkamanci!

  • Helga

    2011. június 25. szombat

    Kedves Doktornô!
    5 évig szedtem a fogamzásgátlo tablettát,4honapja hogy már abba hagytam,szeretnénk a párommal kisbabát,3honapig nem volt probléma a menstruáciommal,de most az utolso menzeszem 2héttel ezelôtt volt és most megint van.enyhe a vérzés olyan barnás volt az 1nap,2nap már pirosas. esetleg lehetek terhes?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Középidőben előfordulhat enyhébb közti vérzés, de ez nem utal egyértelműen terhességre. Ha bizonytalan, egy tesztet nem árt csinálni.

  • Dóri

    2011. június 24. péntek

    Kedves Doktornő!
    Olyan problémám lenne,hogy a barátommal megszakítással szoktunk védekezni nincs is baj rendesen megjött a menstruációm,de azalatt is együtt voltunk akkor viszont belém élvezett.Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi az esélye annak hogy terhes lehetek,és mivel a menstruációm most múlik el, mikor rudhatom meg hogy az vagyok e?

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      A menzesz idején (tehát a ciklus elején) kicsi a teherbeesés esélye, de 100 %-osan nem lehet kizárni. A megszakításos védekezés egyébként nem túl biztonságos módszer, ennek alkalmazásával kb. 5% a terhesség kockázata, és ha egy pár egy éven túl is csak ezzel a módszerrel védekezik, ez a szám 35%-ra növekszik. Ha esetleg a következő menzesz késik, érdemes terhességi tesztet csinálni.

  • Katalin

    2011. június 24. péntek

    Kedves Doktornő!
    A segítségét szeretném kérni!Együtt voltam a barátommal a menszesz után,illetve még volt vérzésem……védekeztünk,anélkül sosem szexelünk,de miután elment bennem vettük észre,hogy kiszakadt a gumi!Óriási pánik volt,másnap,tehát 24 órán belül bevettem a esemény utáni tabit!Lehetek terhes?Illetve ezek után milyen problémákkal számolhatok a tabi miatt?
    Köszönöm megértő&segítő válaszát!

    Üdvözlettel:Kati

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      A ciklus elején kicsi a terhesség esélye, és mivel az esemény utáni tablettát is időben bevette, ez az esély még tovább csökkent. A tabletta egyik lehetséges utóhatása, hogy akár pár hónapra is összezavarhatja a ciklust, pl. előfordulhat, hogy nem pontosan jön meg.

  • Ági

    2011. június 23. csütörtök

    Tisztelt doktornő!

    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.
    A ciklusom nagyon rendszertelen. Igazság szerint mindig bőven a 38. nap körül vagy néha( kb.3-4 havonta)jóval azutáni napokon szokott ismét megjönni a menstruációm (de még ezeknek a napoknak a száma sem ismétlődnek rendszeresen). A menstruációm időtartama viszont mindig pontosan 1 hét. Ez nemcsak az utóbbi időszakban történik így. Mióta csak menstruálok, azóta ezt tapasztalom. Jelenleg 26 éves vagyok.A kérdésem az lenne, hogy ez mögött megbújhat e esetleg vmilyen betegség, vagy ez még így elfogadható és normálisnak tekinthető. (Egyáltalán semmilyen panaszom nincs ami esetleg betegségre utalhatna) Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm!

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Lehetséges, hogy az ilyen hosszú ciklus is teljesen normális, de ha még kiszámíthatatlan is, érdemes lenne egy kivizsgálásra felkeresni egy nőgyógyászt.

  • Marcsi

    2011. június 23. csütörtök

    Egy sikeres terhesség után, egy éve sikertelen a baba projektünk. Egy méhen kívüli terhesség csak az eredménye, azóta minden hónapunk negatívan záródik. Jelentkeztem meddőségi szakrendelésre, melyen a kezembe nyomták az eredményeket, viszont az orvos nem fejtette ki véleményét, mert szüléshez kellett rohannia, én meg ott maradtam tanácstalanul. A vizsgálatok legelején tarunk. Tegnap a 12 cn.-en a jobb o. ovariumban 17,5 mm-es domináns tüsző látható. Viszont ami aggaszt, az az endometrium 5 mm-es vastagság. Elég lehet ez egy sikeres terhességhez?

  • Bea

    2011. június 21. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Az utolsó menstruációm május 24-én jött meg 3-4 napig tartott. Párommal szeretnénk babát, védekezés nélkül június 3-4én, majd pedig 10-11-12-13-14-én voltunk együtt. Ciklusaim átlagosan 33 naposak. Véleménye szerint mekkora az esélye a foganttásnak? 17-e környékén szurkáló alhasi fájdalmat éreztem, szédültem és hangulat változásaim is vannak a fáradság meleltt. Válaszát előrei is köszönöm.

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha egy teljesen egészséges pár pontosan a megfelelő időpontban van is együtt, a teherbeesés esélye akkor is csak 20 %. Ritkán jön össze a terhesség rögtön az első hónapban. Viszont ha a menzesze késik, érdemes egy terhességi tesztet csinálni. Ha netán mégsem sikerült, akkor pedig ennyi idő után nem szabad elkeseredni, csak próbálkozni tovább, amikor csak jól esik.

  • timi

    2011. június 21. kedd

    Kedves Doktornő!

    Érdeklődnék,a menstruációm alatt voltunk együtt a párommal,az első napon,lehetséges a terhesség?Ugye jól gondolom,hogy Nem.Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      100%-osan nem lehet azt mondani, hogy nem lehetséges a terhesség, de jelentősen kisebb az esélye, mint a ciklus középső időszakában.

  • Kori

    2011. június 20. hétfő

    A párommal 3 hete együtt aludtunk de nem volt semmi (szerintünk) éppen csak hozzáért a péniszem (előváladék volt rajta) a nagyajkakhoz. 1 hete kellett volna hogy megjöjjön neki viszont nem volt még semmi terhességre utaló jele. Lehet hogy csak ennyit késik neki?

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha konkrét behatolás nem történt, akkor nincs miért terhesség miatt aggódni. De ha bizonytalanok vagytok valami miatt, és azóta sem jött meg, egy terhességi tesztet nem árt csinálni.

  • Ozirisz

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Lenne egy pár kérdésem: május 21-én volt egy kis kalandom, ez a menstruációm elmúlása után 3 nappal történt! 5éve szedem a fogamzásgátlót, meg is jött a szokásos időben! De én még mindig félek! Mennyi esély van a terhességre?

    Nagyon várom a válaszát!

    • Ozirisz

      2011. június 20. hétfő

      Azt elfelejtettem, hogy az után a bizonyos együttlét előtt több hónapig nem volt együttlétem!A gyógyszert pedig mindennap beveszem, kimaradás nélkül!

      • Gabi

        2011. június 27. hétfő

        A terhesség kockázata kevesebb mint 1%.

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha a fogamzásgátlót pontosan, kihagyás nélkül szedi, akkor minimális a teherbeesés kockázata.

      • Ozirisz

        2011. június 30. csütörtök

        Úgy értve pontosan szedem, hogy minden nap est 7 és 9 között! Ez nem okozhat problémát? Nem tudom, hogy miért félek még mindig….! Doktornő szerint kellene félnem? Már néha-néha beképzelek magamnak mindent!

        Válaszát köszönöm!

  • kylla

    2011. június 20. hétfő

    Tisztelt doktornő,

    Május 9-én volt az utolsó menzeszem.
    30-31 napos ciklusaim vannak.
    Először június 15-én teszteltem, ami halvány volt, majd 18-19-én már erős csíkot teszteltem. Az alhasam sokszor nagyon görcsöl, a melleim érzékenyek.
    Ma voltam (jún. 20.) hasi UH-on, a papíromra ezt írták:
    az uterusban 13 mm-es nyh., petezsák nem látható.
    Akkor ez most mit jelent? Terhes vagyok vagy sem?
    Hüvelyi UH-gal már kimutatható ha igen?

    Köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      A terhességi tesztek alapján nagy valószínűséggel terhességről van szó. Viszont ilyenkor már a hasi ultrahangon is látszódni kellene a petezsáknak. Ha újabb vizsgálatot nem írtak elő, és a hasi görcsök azóta is jelentkeznek, érdemes visszamenni az orvoshoz, hogy a méhen kívüli terhességet kizárja.

  • Rita

    2011. június 19. vasárnap

    Kedves Doktornő!A párommal babát szeretnénk.Már 4 hónapja próbálkozunk,de eddig még nem sikerült teherbe esnem.Tavaly januárba volt egy tüdőembóliám,azóta gyógyszereket szedek.Vérhigító,metoprolol z hexal,digoxin.A digoxint 3 hete elhagyhattam.a metoprololt felére csökkentették.És az lenne a kérdésem,hogy esetleg a gyógyszerek befolyásolhatják azt hogy még nem lettem terhes?Azt mondta az orvosom hogy vállalhatok gyermeket,de azt nem említette,hogy a gyógyszerek miatt ez nehezebben fog összejönni.Mire kell számítanom?Lesz babánk valamikor?

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha a ciklusod rendben van, valószínűleg a gyógyszerektől független, hogy még nem sikerült.

      • Rita

        2011. október 02. vasárnap

        Kedves doktornő!Rita vagyok ismét.A héten kettő tesztet csináltam,és mind a kettő teszt terhességet mutatott.Az lenne a kérdésem,hogy a nők hány százalékánál marad meg az első terhesség?És normális dolog az hogy állandóan olyan furcsa fémes ízt érzek a számban?El fog az múlni?És mikor?Válaszait előre is köszönöm!

  • Nadett

    2011. június 17. péntek

    Kedves doktornő!

    2,5 éve van párom, és kapcsolatban élek már több mint fél éve. Védekezni gyógyszerrel védekeztem ám a folyamatos fejgörcsök és egyéb problémák miatt az orvosom azt tanácsolta hagyjak fel a bogyóval. Azóta azaz 5 hónapja nem akar beállni a menstruációm. a múlt hónapban 10 napot késett és már tesztet is csináltam, ami negatív lett, majd a rá következő nap meg is érkezett a mensim. Most 5 napot késett de agyon furcsán jött meg kevés és barnás már 3 napja. Ám a múlt hónapban nem voltam együtt a párommal. Lehetek terhes vagy inkább valami betegség vagy egy esetleges ciszta lehet a baj?

    • Nadett

      2011. június 17. péntek

      Azt kihagytam hogy óvszerrel védekezünk.

      előre is köszönöm válaszát

      • Ildikó

        2011. június 23. csütörtök

        Sziasztok lenne egy kérdésem!
        Június elején lefeküdtem a barátommal és júni 13-án kellet volna megjönnie de nem jött még meg most sem!
        Szeretkezésközben nem ment el !
        Ennek így milyen következménye lehet!
        Még nem csináltam tesztet!
        A vizeletem nem olyan színű mint volt! Ha nem jóval sötétebb!
        Előre is köszönöm a választ!

        • Gabi

          2011. június 27. hétfő

          Megszakításos együttlétnél a terhesség kockázata kb. 5%, ugyanis akár az előváladék is tartalmazhat spermiumot. Ha azóta sem jött meg, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

    • Gabi

      2011. június 19. vasárnap

      Lehetséges, hogy ez még mindig az 5 hónapja abbahagyott fogamzásgátló utóhatása. A késés, a változó mennyiségű vérzés lehet amiatt, hogy még nem állt be a ciklusa.

  • Szilvia

    2011. június 17. péntek

    Ciklusaim 27 naposak általában. Az előzőnél már a 24.napon baráztam, majd 2-3 nap csekély piros vérzésem volt. Nemvárt napjára el is múlt. AZt gondoltam mensi, de ciklusom 8. napjától ovutesztjeim pozitívak, terhességi tesztek is pozitívak. Tüneteim nincsenek? Létezik hogy ez terhesség, de már elhalt a babám, és még mindig van Hcg a szervezetemben? Válaszát nagyon-nagyon várom. Köszönettel.

    • Gabi

      2011. június 19. vasárnap

      Ha a terhességi teszt pozitív, az 99%, hogy terhességet jelez. Előfordulhat, hogy vetélés után még a szervezetben jelen lévő hcg miatt rövid ideig pozitív eredményt ad a terhességi teszt, remélhetőleg, nem erről van szó. Hogy egyértelműen kiderüljön, mi a helyzet, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • Ágnes

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Az utolsó mensesem május 23án jött meg és 5napot tartott,majd június 1én együtt voltunk pharmatex kúpot használtam és csak kb.1,5 percet volt bennem védekezés nélkül.Azt követően kivette és nem bennem ment el.Lehetséges hogy gond lett ebből,vagy kicsi ennek az esélye???Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

    • Gabi

      2011. június 19. vasárnap

      Mivel védekeztek és még meg is szakították az együttlétet, minimális a terhesség esélye, max. 1%.

  • Hanna

    2011. június 03. péntek

    Kedves Doktor Nő!

    A párommal lefeküdtem pont az ovulációm környékén, elszakadt a gumi, de csak miután elment bennem vettük észre. 24 órára rá vettem be az esemény utáni tablettát, mennyi az esélye, hogy mégis terhes vagyok?

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Minimális (szinte semmi)

      • Hanna

        2011. július 20. szerda

        Köszönöm, bár már túl vagyok a terhességmegszakitáson…

  • Barbyka

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves doktornő!
    Múlt héten együtt voltam a barátommal,és hát nem védekeztünk.Fogamzásgátló tablettát rendszeresen szedem.Amiatt félek,hogy teherbe esem.Vagy is nem is attól,hanem attól,hogy a kisbabának baja lehet,ha nem veszem észre,h terhes vagyok,és valami betegsége lesz.Arra is szeretnék választ kapni,hogy a tabletta szedése alatt hogyan veszem majd észre,hogy teherbe estem.Még fiatal vagyok,de egy nagy trauma miatt,már nagyon várom,hogy kisbabánk legyen.

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      Ha pontosan szedi a fogamzásgátlót, az önmagában is elég nagy védelmet nyújt a terhesség ellen. Így minimális az esélye, hogy teherbe essen.

  • Dorka

    2011. június 02. csütörtök

    Ha menstruáció közben előváladék kerül a hüvelybe teherbe lehet esni?

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      Kicsi az esélye, de teljesen nem lehet kizárni.

  • Kitti

    2011. május 30. hétfő

    Szia.
    Április 28-án jött meg a menstruáciom,és május 3-án szexeltünk a barátommal és pont azon a napon múlt el.Condom nélkül szeretkeztünk de nem jött belém,most viszont nem jött meg még ebbe a hónapban.Csináltam 2db tesztet mind a 2 negatív lett,az egyiket az első vizeletből.Nagyon félek.Viszont márciusban be vettem egy esemény utáni tabletát,az zavarhatta be hogy nem jött meg időbe vagy terhes vagyok?
    Előre is köszönöm a választ.

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Lehet az esemény utáni tabletta utóhatása is, de a terhességet sem lehet kizárni. Ha időközben nem jön meg, néhány nap múlva mindenképp érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Lay25

    2011. május 25. szerda

    Kedves Doktornő!

    először egy hónapja voltam együtt a pasimmal, és gumival védekeztünk, de csak az aktus közepétől. Rá két hétre egyszer hánytam, többször nem, én azt is a húsnak tulajdonítom, remélhetőleg, mert azóta semmi nem volt. Akkor meg is jött, de múlt héten megint együtt voltunk, ezúttal megszakítással védekeztünk. Azt írta, hogy ez ennek az esélye egy éven belül igen magas, de ez egy alkalommal történt csak. Úgy időzíttem az együttlétet, hogy 4 hetes ciklusom 3. hete közepén találkozzunk. Sokáig szedtem fogamzásgátlót, amit pár hónapja hagytam el. Ma kéne megjönnie. Lehet az elmaradás attól, hogy kezd visszaállni a hormonháztartásom. El kell mondanom, talán fontos, hogy pajzsmirigy alulműködésem van születésem óta. Mennyi az esély rá, hogy terhes vagyok? Válaszát köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Megszakításos védekezés alkalmazásánál a teherbeesés kockázata kb. 5%. Ha azóta sem jött meg, mindenképp érdemes terhességi tesztet csinálni.

  • Vivien

    2011. május 25. szerda

    Kedves doktornő!
    2 és fél hónapos a kislányom,nappal 3-4 óránként szoptatom,éjszaka 6 óránként kel fel.Egyáltalán nincs menstruációm.Teherbe eshetek igy is?Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Kicsi az esélye, de teljesen nem lehet kizárni. Ugyanis az első menzeszt peteérés előzi meg, de ekkor már teherbe lehet esni, így a menzesz sem jön meg.

  • törőcsik katalin

    2011. május 24. kedd

    Tisztelt doktornő. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy a menstruációm egy napja elmúlt és úgy voltunk együtt a párommal. Teherbe eshetek-e ilyenkor? A válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Bár valamivel kisebb az esélye, mint a ciklus középső időszakában, de ha védekezés nélkül voltak együtt, lehetséges a terhesség.

  • SZalagyiné Varga Erzsébet

    2011. május 22. vasárnap

    nekem az a kérdésem lenne,hogy április 23.-án volt kevés vérzésem azóta ebbe hónapba nem volt meg de visszont kivános vagyok pl…kola sütemény meg csipős dolgokat mellem is sokat nőt feszül néha fáj nem tudom hogy ez hormon befojásolja v terheség? v mestruáció időszaka ez néha azt szoktam érezni hogy a petefészeknél bele nyilal mint ha görcsölnék olyankor azt gondolom hogy meg fog jönni de nem kérem válaszát mit tegyek előre is köszönöm

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha bizonytalan, mindenképp érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

  • hurrikanbaby

    2011. május 20. péntek

    Sziasztok!
    Újra itt 🙂 Nem tudom ,hogy ez jó vagy rossz.Kedves Doktornő!
    Újból a tanácsodra lenne szükségem.Ismét terhességi gyanú jeleim vannak.2 napig volt gyenge vérzésem.(Nem szokott rövid ideig kevés lenni)Hányingerem van szédülök,nagyon sokat eszem,szúrkál,néha görcsöl a hasamalja.Tesztet nem merek venni.Már volt annyi vetélésem ,hogy magam sem tudom. A tavaly előtti idegkimerültséggel végződött. De elszántak vagyunk.Nagyon szeretnénk a párommal egy kisbabát.Mondtam neki a gyanúm ő meg elérzékenyűlt.De félünk,nagyon .Mi lesz ,ha… Más lettem többet mosolygok tele vagyok reménnyel :)Kérlek csajok segítsetek Köszönöm szépen.Sziasztok

  • Gizella

    2011. május 16. hétfő

    Tisztelt Doktornő! 6 évig szedtem Mercilon tablettát, másfél hónapja hagytam abba, mert párommal kisbabát tervezünk. Azóta gumival védekezünk (nőgyógyász ajánlott 3 hónap védekezést). Az első menzesz óramű pontossággal jött meg, minden úgy történt, ahogy a fogamzásgátlás alatt. Most együtt voltunk a párommal, de a gumi sajnos kiszakadt. Arról érdeklődnék, hogy mennyi a teherbeesés esélye (kb. 10-12 napja múlt el a vérzésem)? Ezesetben fennáll a lehetősége a pici bármilyen megbetegedésének?
    Előre is köszönöm segítségét!
    Üdvözlettel:
    Gizella

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Kb. 10 % a teherbeesés esélye. Ha valóban terhes, és megfelelő helyen tapadt meg, akkor már nem nagyobb a kockázat, mint ha 3 hónap elteltével esett volna teherbe.

  • TIMCSIKE

    2011. május 15. vasárnap

    KEDVES DOKTORNÖ.AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY MESTRUÁCIO ELÖTT VOLTAM EGYÜTT A PÁROMMAL 4NAPJA ÉS MESTRUÁCIO ELÖTT 1 NAPPAL MIVEL AZT MONDTA A DOKTOR HOGY PETEÉRÉS MOST VAN NEM IS VÉDEKEZTÜNK:DE MA MEG MEGJÖTT A MESTRUÁCIOM AKKOR NEM IS LEHETEK TERHES ?MIKOR PETEÉRÉSEM VOLT EZT MÁR TÉNLEG NEM ÉRTEM.KÉREM SEGITSÉGÉT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM

  • Kata

    2011. május 14. szombat

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megkérdezni,hogy menstruáció alatt lehetek e terhes?Szedem folyamatosan a fogamzásgátlót de mivel az utolsót szombaton vettem be és szerdán jött meg,pénteken voltunk eggyütt.És a páromnak nem a hüvelyembe ment el.Ilyenkor mekkora az esély ara,hogy terhes leszek?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      A fogamzásgátló hatása a 7 napos gyógyszermentes időszakra is kiterjed, így ilyenkor sem nagyobb a teherbeesés kockázata, mint egyébként.

  • Bobo

    2011. május 13. péntek

    Sziasztok.Lenne egy kérdésem…Kétségbeesett vagyok! :S Egy hete voltam úgy utoljára együtt a barátommal.Védekeztünk, óvszerrel, sőt mindig avval védekezünk!Soha nem csináltuk az nélkül!Néha megesett, hogy először gumi nélkül csináltuk, de az max fél perc volt, és el sem ment, de rögtön húzott gumit.
    Egyik este nála aludtam, és az lehet hogy este is és reggel is közösültünk, és nem emlékszem, de lehet h reggel egy ici picit gumi nélkül csináltuk, de húzott utána gumit! Lehetséges, hogy igy teherbe essek?
    A másik gondom, hogy hétfőn (május 9) kellett volna, hogy megjöjjön, de még mindig semmi…Nem jellemző a menstruációmra a késés! Mi lehet a baj?
    Előre is köszönöm a tanácsot!

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      Van esély a terhességre, bár nem nagy. Ha bizonytalan vagy, és azóta sem jött meg, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet.

  • Ági

    2011. május 12. csütörtök

    Kedve Doktornő!
    Bizonytalanságból írok… Április 30.-án volt egy védekezés mentes éjszakánk a párommal, 30 napos ciklusaim vannak, pontosan meg is jött 10.-én. Viszont nem olyan intenzitással, mint szokott, és nem is görcsöltem, pedig nálam ez sajnos minden menzesznél az első két napos program. Tetszet még nem csináltam, mert ugye előtte még korán lett volna, de olyat olvastam, hogy a menstruációtól is termelődhet hcg hormon. A kérdésem, hogy mi lenne az az időpont, ami biztosat mutatna? A választ előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      Ha a vérzés nem erősödött, és el is múlt néhány nap alatt, akkor érdemes tesztet csinálni. A menzesz során nem termelődik hcg hormon, csak terhesség során. Így a pozitív eredmény 99%-ban terhességet jelez.

  • Berill

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ágnes!
    Egy kis kiigazítás szükséges a fent leírtakhoz, mégpedig az alábbi bejegyzéshez:
    Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
    Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt vagy után 2-3 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.
    Való igaz, hogy 2-3 napot képesek életben maradni a spermiumok, viszont a petesejt max 24 óráig (újabb kutatások szerint 12 óra), de induljunk ki 24-ből. Ebből kiindulva, csak az ovuláció előtt számolhatunk 2-3 napot, a peteérés után két, három nappal már esélye sincs megtermékenyíteni az egy napot élő petesejtet, hisz akkor már régen letelt a 24 óra! Igy a peteérés utáni 2-3 napot szíveskedjen módosítani, mert ez így nem korrekt és félrevezető!
    Köszönöm,
    Berill

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Köszönjük az észrevételt, javítottuk!

  • Leila

    2011. május 10. kedd

    Syasztok!Megnint Leila vagyok hát azóta nem kaptam választ tőletek:( vettem terhességi textet nem vagyok az megis jött de most lennék a 3 és fél napban de szinte alig jön ez baj???Előre is köszi

  • Lili

    2011. május 07. szombat

    Kedves Doktornő!
    Olyan problémám lenne, hogy febr. 17-én jött meg. Utána lévő hónapban egyáltalán nem jött meg, barnás se volt.. Csináltam tesztet, de negatív lett. Áprilisban viszont rendesen megjött.. ( ugyanolyan erősséggel mint szokott ) Azóta viszont egyfolytában görcsöl a hasam, de más terhességre utaló tünetem nincs. Lehetek terhes? Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Mivel azóta már jelentkezett vérzés, kicsi a terhesség esélye. Viszont a folyamatos görcsölés miatt érdemes lenne orvoshoz fordulni. Ennyi információ alapján nem lenne érdemes találgatni, az orvosnál viszont remélhetőleg egyértelműen kiderül, mi a helyzet.

  • Eszti

    2011. május 06. péntek

    Kedves Doktornő!
    Én március elején abba hagytam a fogamzásgátló szedését,amit előtte 1 évig szedtem.Megjött a menszeszem pontosan akkor amikor kellet,utána rá másfél hétre megint megjött ami kevesebb napig tartott kb 3 napig volt és enyhébb volt a vérzés.Utána megint megjött ahogy kellett,szintén kevesebb vérzéssel kb 4 napig tartott.Most Május 5.én szintén megjött 3 napos késéssel és megint enyhébb a vérzés.Ez idők alatt kb 3-4 tesztet is elvégeztem ami mind negatívot mutatott.Most ilyenkor mi a teetndő.
    Előre is köszönöm válaszát.

    • Eszti

      2011. május 06. péntek

      Még hozzá tenném,hogy a párommal 3 hete együtt voltunk,és csak alkalmi fogamzásgátlóval védekeztünk.

      • Gabi

        2011. május 09. hétfő

        Ha az alkalmi fogamzásgátló esemény utáni tablettát jelent, az szintén összezavarhatja a ciklust.

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      A fogamzásgátló abbahagyása után előfordulhat, hogy néhány hónapig rendszertelenül jön meg a menzesz. Az is előfordul, hogy a megszokotthoz képest enyhébb vagy erősebb lesz a vérzés. Ez normális.