Szorong a gyerek? De hát olyan kis mosolygós…

Miért ragaszkodik a gyerek annyira a cumihoz? Miért rágja a körmét? Miért ébred fel megint éjjel? Miért pisil be az oviban, amikor már szobatiszta volt? Látszólag jól van mosolygós… Akkor meg mégis mi baja van?

A gyerekek viselkedését gyakran félreértjük. Olyan mosolygósak, játékosak, úgy tűnhet, egy-egy nagyobb változás nincs is rájuk hatással.
Mondjuk elkezdi az ovit és lelkesen megy, jól érzi ott magát, játszik a többiekkel. Aztán hazajön és aranyos, nincs vele semmi gond, de este a sötétben, kijön rajta a feszültség és gyakran felsír.
Nem féltékeny a most született testvérkére, de egyszercsak azt veszed észre, hogy rágni kezdte a körmét.
Látszólag jól viseli a költözést, de éjfélkor átköltözik a ti ágyatokba és egész éjjel forgolódik.
Vagy szopni kezdi az ujját, makacsul ragaszkodik a cumijához, még a bilire is a kedvenc rongyival jár, újra bepisil nappal, ezerszer kéri a cicit, pedig már majdnem abbahagyta: ő így jelzi, hogy szorong.

A stressz, a nagy változás belőlünk, felnőttekből is sokféle tünetet kiválthat, de mi már tudjuk kezelni őket.
A gyerek viszont még kicsi, hozzánk jön segítségért.

A legrosszabb válasz erre az, ha megpróbáljuk leszoktatni arról, amivel a szorongást oldja. Ha nevelési problémának tekintjük a körömrágást, a cumit, az éjszakai átmászkálást.
Ez ugyanis pont az ellenkezőjét váltja ki a gyerekből, mint amit szeretnénk elérni: még jobban szorongani fog, hiszen megpróbálják elvenni tőle azt, amibe kapaszkodik és még inkább bele fog kapaszkodni.

Így lesz az átmeneti cumizásból iskoláskorig tartó cumizás, a körömrágásból a felnőttkorra is átnyúló rutin, a szoptatásból játszma és állóháború.

A tünet piszkálásától nem múlik el a betegség.

Mitől múlik el szorongás?

1. Attól, hogy megérted, a gyerek számára a változás nagy dolog és mivel még nincs technikája arra, hogy az ezzel járó feszültséget magában kezelje, neked kell segítened ebben.
A kisgyereknek még nincs önbizalma, de van anya-bizalma: ha egy helyzetet nem tud megoldani, hozzád fordul, tőled kér segítséget.

2. A segítséget tehát meg kell kapnia, de olyan módon, ahogyan az mindenki számára elfogadható. Ha éjjel 1000x kel, mert most született kistestvére, nem az segít, ha sírni hagyják, hogy leszokjon róla, hanem az, ha NAPPAL, amikor a tesó alszik, babusgatják, szeretgetik, osztatlan figyelmet kap. Megtöltik a szeretet poharát csordultig – így egyre kevésbé szeretné majd éjjel bepótolni a gondoskodást.

Ha a körmét rágja, nem rá kell szólni és magára hagyni, hanem át kell ölelni, beszélgetni vele és játszani egy kicsit, így idővel megtanulja a feszültségét másként levezetni.

3. A frusztrációtól meg kell szabadulni. Nem magunkba fojtani, nem azt mondani a gyereknek, hogy “nincs cumi, nagyfiú vagy már, maradj nyugton!”, hanem teret adni annak, hogy kiadja magából, mégpedig olyan formában, amivel nem okoz kárt:

– sok-sok mozgással a szabad levegőn (ez a gyerekeknek lételeme és a legjobb feszültségoldó is egyben),
– játékos dögönyözéssel, birkózással,
– gyurmázással (remek feszültségoldó),
– ujjfestéssel,
– mesékkel (a gyerek nyelvén, a fantáziák világában magyarázza meg a világ összefüggéseit, így a gyermek könnyebben megérti azokat)

A hagyományos “szoktasd le róla” hozzáállás csak elmélyíti a sebeket, a türelem és a szeretet begyógyítja azokat 🙂About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

 • Sandra

  Reply Reply 2018. május 08. kedd

  Kedves Vida !
  Van egy lassan 5 évest fiúk ,nem oljyan régen másfél holnap akkor elköltösztunk Magyarországtól Angliba ,es megjelentek első peroblemak viselkedés es alando hisztizas es sírás voltak napjai részre sémi együtt működés vagy elfogadás a fiam részre sémi be nem alando volt együtt működni velünk ,közbe elkezde a iskolát is angol nyelv meg nem beszél ,délutáni alvás ok elmaradtak ,az elején elfogadta a saját sobat es agyat es egyedül aluta ,most mar nem elkezde félni ,velünk akarja aludni pár éjszaka is bele mentünk ,pedig olvassuk sok minden neki tudja hogy ninc mi tol félni de mégis .Nesztuk a szobát minden zugába hogy véletlenül ninc valami szörny ,éjjel lámpa bevan kapcsolva es mégis nem akarja aludni .Hoza teszem hogy kett éve apa nélkül éltünk most összejött a család .Kerem a segetseget az uj hejzet uk .
  Üdvözlöm
  Sandra

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

   Amiket leírtál mindegyik nagyon nagy változás egy kisgyerek számára, természetes, hogy ilyenkor sírósabb, hisztisebb lesz, mert nem tudja még kezelni a változást és a vele járó szorongást. Ne erőltessetek most semmit, aludjatok vele, ha kéri, foglalkozz velük többet és mesélj sokat nekik. A félelmeket kezelhetitek játékosan is, az ágy alá elbújt szörnyet elvarázsolhatjátok szörnyűző varázspálcával, ezek a játékos megoldások sokat szoktak segíteni a kicsiknek.

 • Reni

  Reply Reply 2018. február 06. kedd

  Kedves Ági, egy éves fiam lassan három hónapja bizonyos esetekkor (kikéredzkedés a kiságyból, éhség, álmosság, peluscsere) azzal jelez, hogy ledugja kezét a torkán, és több esetben vissza is jön az előző evés tartalma. Akármennyire próbálok, nem tudok mindig azonnal reagálni a hívására. Nem tudom, ez szorongás-e? Le kell-e szoktatni róla, illetve hogyan kell ezt kezelni? Úgy gondolom nem tesz jót neki sem, ha napi három alkalommal is viszontlátja azt, amit elfogyasztott. Kérlek, adj tanácsot, mit tegyek.
  Köszönettel, Reni.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. február 11. vasárnap

   Ez nem szorongás, inkább csak egy fura szokás. Azzal tudsz neki segíteni, hogy amikor csak tudsz, mihamarabb odaérsz és felveszed, szorosan megöleled őt és mélyeket lélegzel, ez általában segít, hogy ne hányja el magát.

 • Pfarer Alexandra

  Reply Reply 2017. október 10. kedd

  Kedves Ági!5 éves kislanyom cumizik. Már nem csak alváshoz hanem nappal is kéri. Nagyon ragaszkodik hozzá.5 hónapja született Kistestvére de előtte is így viselkedett. Sokszor próbálkoztunk cumitündérrel es beszélgetéssel,de nem volt hatásos. Újabban a körmeit is tépkedi. Mikortól számítanak kórosnak ezek a dolgok? Köszönettel: Szandra

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

   A cumi és a körömtépkedés is szorongásoldó tevékenységek. A cuminál az a tapasztalat, hogy minél jobban erőlteted, annál jobban ragaszkodik hozzá, mert úgy érzi elveszel tőle valami fontosat. Próbáld meg, hogy 1-2 hétig egyáltalán nem is említitek neki a cumi dolgot, ha kéri, megkapja. Aztán 1-2 hét után be lehet vezetni valamilyen kis szabályt a cumihasználatra, ami nappalra vonatkozik, pl. csak otthon kaphatja meg. Ha ez megy, akkor jöhet egy következő kis szabály, pl. csak elalvás előtt kaphatja meg, máskor anya megölelgeti, megszeretgeti, de cumit nem kaphat. Így apránként ritkul a cumihasználat és végül magától elhagyja majd.

 • Viki

  Reply Reply 2017. július 09. vasárnap

  Kedves Ági! Kisfiam két és fél éves, nagyon okos, érzékeny, bújós gyerek. Négy hónapja megszületett a kistestvére, akit látszólag szeret, ha meghallja vagy meglátja mosolyog, simogatja, puszilgatja, szeretgeti. De rászokott a kiabálásra, sokszor számdékosan a baba fülébe kiabál, direkt felébreszti, megijeszti, sokszor addig csinálja, míg el nem kezd a kicsi sírni. Próbáltunk rászólni, megmagyarázni neki, hogy miért nem szabad, másik szobába átvinni ilyenkor, többet szeretgetni, hozzá bújni, de semmi nem használ. Hogyan tudnék segíteni neki leszokni róla?
  Köszönöm, ha válaszolsz

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. július 24. hétfő

   Féltékeny és ezt így fejezi ki. Ez ellentmondásos érzés, néha szereti, de azért ott van a rossz érzés benne, ezért piszkálja a kicsit. Próbáld meg, hogy sokat mesélsz neki arról, amikor ő volt kisbaba, szeretgeted, elmondod, hogy ő még mindig a te kisbabád, megmutatod neki az ő csecsemőkori képeit, ez segít neki feldolgozni az érzéseit.

   • Viki

    Reply Reply 2017. július 29. szombat

    Köszönöm a választ 🙂

 • Nagy Mónika

  Reply Reply 2017. június 06. kedd

  Kedves Ági!
  Kislányom 14 hónapos. A héten kezdett el önállóan járni.Ezzel együtt nagyon félős is lett.De ez nem mi dig így van,csak mikor eszébe jut.Valamikor ha szólok neki,hogy Lilike,már annyira megijed ,hogy kapkodja a levegőt és mintha kétségbe esne. Valamikor a baba szó hallatán csinálja vagy mikor mondom neki hogy intsen pápát.forduljak vele valahova? sajnos még nem beszél csak ilyeneket “mond” hee heee éa hümmög.néha mutogat.de szerintem már sokmindent meg is ért,mert ha mondom neki hol a hinta akkor megmutatja.bébiételről is még csak most kezd átállni.
  Köszönöm válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. június 12. hétfő

   A járástanulás időszaka pszichésen is megviseli a kicsiket, de ez normális. Átmeneti dologról van szó, hiszen ilyenkor az idegrendszer hirtelen nagy változáson megy át, 2-3 hét után meg szokott változni a helyzet. Addig vedd fel, nyugtasd meg, amikor megijed és bíztasd, hogy gyakorolja az új tudományt, hamarosan egyre ügyesebb lesz majd benne 🙂

 • tattoo designs

  Reply Reply 2017. április 09. vasárnap

  Nagyon szépen köszönöm a választ! Mint mindig, most is megnyugtattál. :).

 • Estella

  Reply Reply 2017. április 07. péntek

  Nagyon szépen köszönöm a választ! Mint mindig, most is megnyugtattál. 🙂

 • Éva

  Reply Reply 2017. április 06. csütörtök

  Kedves Ági! 5 éves kisfiam dadogni kezdett… Kb. két hete kezdődött. A szavak elejét ismételgeti, egy mondatban többször is. Nagyon érzékeny, intelligens kisgyerek, korához képest sokkal választékosabban fogalmaz. De szerintem a családi feszültség az ok…
  A férjem nem túl nyugodt természet. Nagyon gyorsan felkapja a vizet, és sok minden miatt kiabál, kiborul, hisztizik… Velem és a kisfiunkkal is. Ez 5 éve így megy. Én már erősen elkezdtem azon dolgozni, hogy elválunk. (Sokáig dolgoztam azon, hogy maradunk) Sajnos eddig ezt nem tudtam meglépni, mert nincs hova mennünk és nincs miből. A kisfiamról kiderült 2 éves korában, hogy tejallergiás, és nem oldották meg az étkezését sem a bölcsiben, sem az oviban, egészen tavaly szeptemberig. Emiatt fél 12-kor haza kellett hoznom, és ebédet adnom neki. Heti néhány órás munkát tudtam vállalni. De tavaly ősszel elkezdtem tanulni, Pestre járok vidékről havonta 3 keddi napon. Hamarosan saját vállalkozást indítok. Nagyon feszült vagyok, és rengeteget kell tanulni. Ez is megviseli a kisfiamat, elmondja, hogy hiányzom neki, és részletesen el kell mondani, mit is tanulok. El is játsszuk a macikkal. De szerintem apa a nagyobb gond. Eddig passzívan tűrte a kiabálást, de most már nem. Kb. 1-1,5 hónapja harcban áll vele. Ahogy hazaér a munkából, bosszantja, kiabál vele, ütögeti. Semmiben nem fogad szót. És a férjem erre nagyon rosszul reagál: visszakiabál, néha oda is legyint, ledegradálja: hogy milyen gyerek vagy, nem lehet veled semmit… Velem nagyon együttműködő a kisfiam, és eddig nyugodt volt, de most nem az. (Bár beteg is két hete, és nem tudunk a levegőn mozogni, pedig nagy az igénye). Azt mondta, hogy ő félelemben él…. A szívem szakad meg… Mára eljutottam odáig, hogy szinte sohasem reagálok a férjem kiabálására, kiborulásaira, csak ha a kisgyerekkel kiabál. Próbálom nyugtatni… Azt hittem, ettől majd a kisfiam is nyugodtabb tud maradni… Vigyem pszichológushoz? Mit tegyek??? Kérlek segíts!!

 • Hajni

  Reply Reply 2017. március 31. péntek

  Szia!ide irok máshova nem enged.az evéssel és alvással kapcsolatban kérdeznék.a fiam 14 hós és mlg pürét eszik úgy főzők neki mint magunknak szokszor abból kap de a gyümölcsöt is és a főzeléket is pürésítem mivel amint darabot észlel benn kiköpi vagy öklendezik.kenyér héjat belsejét kukacot ,ilyeneket eszik csipegetve de a tészta meg ami hasonlo még pürésen sem vagy ha mégis nyammog.hat fog kinn van a többi bújik.hagyjam majd eszi mikor úgy érzi?vagy próbálam elöször a hamit darabosan utána pürésitsem?így szoktam eleinte de nekem is jobb ha megeszi pürésen legalább eszik.
  A másik hogy egy nappali alvásra áll át de nem egyszerű.kb egy hónapja már babakocsiban nem alszik csak kiságy.reggel 6-8 között ébred ehhez igazodva négy órát bír ki .így fél 11 fél 12 között alszik változo.általában 11 ig húzom de van hogy fél 12 mire alszik.másfél órát alszik kb egykor ébred utána tudom ebédeltetni elötte esélytelen álmosság miatt nem eszik fél tiz után tizoraizik.utána még kb 5 körül alszik rövidet.vagy egyáltalán nem tud aludni igy nyolcig fenn van.mindig változó leteszem de nem alszik el.tudom ez is átmeneti de délelött tovább nem bírom húzni délután ha nem alszik estig kissé nyügös.van hogy kétszer vagy egyszer alszik ez is mind attol függ mennyit alszik délelött ha keveset akkor délután alszik még.nem könnyü mert hisztis ilyenkor.
  Költözünk is remélem nem zavarja majd túlságosan.szoktam vinni az új helyre új szobájába.kiságya ugyanaz lesz.csendesebb helyre megyünk mondhatni.külön .szülöi házba vagyunk most.
  Köszi ha válaszolsz

 • Estella

  Reply Reply 2017. március 29. szerda

  4 éves fiam külön szobában alszik születése óta. Jó alvó. Megvan az esti ceremónia: mese, ének és utána egyedül alszik el. Egy ideje kialakította magának azt a szokást, hogy úgy altatja el magát, hogy hason fekve mozog a nemi szervén, egészen addig míg belealszik. Én tanácstalan vagyok. Nem tudom hogyan kezeljem a dolgot. Mennyire gond ez? Próbáltam mondani neki, hogy abba kell hagyni. De masképp nem tud elaludni. Sőt, úgy vettem észre, hogy még bűntudata is van szegénykének, hogy olyasmit csinál, amit anya nem tart jónak.

  Kérlek mondj véleményt, tanácsot. A férjemmel tanácstalanok vagyunk.
  Köszönöm!

Leave A Response

* Denotes Required Field