Körömvágási mizéria: Hogyan vágjuk le a baba körmét, ha közben üvölt?

Egészen kis babáknál, újszülötteknél még igazán könnyen megy a körömvágás, akár álmukban is le lehet vágni, azonban elérkezik az idő, amikor szeretnénk tiszteletben tartani a baba alvását, nem akarjuk, hogy felriadjon, viszont ha ébren van, akkor egyrészt izeg-mozog, és félsz, nehogy megszúrja az olló, másrészt előfordulhat, hogy egész egyszerűen végigüvölti a körömvágást. Mit lehet tenni?

Hogyan vágjuk le a baba körmét?A babák körme gyorsabban nő, mint a felnőtteké, ráadásul az egészen kicsiknél még sok az akaratlan hadonászás, könnyen összekarmolják magukat, ezért náluk akár hetente szükség lehet a körömvágásra, a lábukon pedig 8-10 naponta. Ügyelni kell rá, hogy ne vágjuk le körömágyig, hanem maradjon legalább egy fél-1 mm-es rész a körömből, a lábakon pedig nem szabad kivágni a körmök sarkait, ezáltal elkerülhető a köröm benövése.

Először is érdemes végiggondolni az eszközöket, mivel vágunk. Lehet kapni kimondottan babaköröm vágására való lekerekített végű ollókat, de a közönséges körömvágó olló is megteszi, ha pedig balesettől tartasz, mert nagyon mocorog a baba, akkor praktikusabb lehet a körömcsiptető (ezzel egyébként gyorsabb a vágás és a totyogók szeretik elnézegetni, ahogy használod, akár a kezébe is adhatod, hogy megnézze, szemben az ollóval).

Miért üvölt a baba körömvágás közben?

A kisebbek azért, mert szokatlan nekik a helyzet, bizonytalanul érzik magukat benne. Ezen lehet segíteni azzal, ha ölbe veszed, ahol a testközelség önmagában megnyugtató a számára, vagy hordozóba ülteted, ahol látja mit csinálsz, mi történik vele.

Nagyobbaknál a fő ok az, hogy nyugton kell maradni, ameddig levágod a körmét és ez egyáltalán nem tetszik neki. Gyakran a szülő is fél a körömvágástól, előre rágódik rajta, mi lesz majd, és ezt a feszültséget érzi a kisgyerek is, ezért ellenkezik.
2-3 éves kor körül, a szobatisztaság kialakulásának időszakában sok kisgyerek szorong attól az érzéstől, hogy valamit, ami az ő része, elvesznek tőle (ugyanebből az okból szeret sok kisgyermek csak a pelusba kakilni). Ha ez a probléma merül fel, segíthet, ha a legvágott körmöt a kisgyerek a kezébe foghatja, megnézegetheti, örülhet a „produktumnak”, így jobban elfogadja a körömvágás folyamatát is.

Amit ilyenkor lehet tenni:

1. Olló helyett csiptetővel vágni, mert ezzel gyorsabban megy és a baba kevésbé fél tőle.
2. Több részletben levágni a körmét, mindig csak egyet-egyet.
3. Olyankor körmöt vágni, amikor jóllakott, elégedett, jókedvű, nem túl fáradt.
4. Játékosan vágni a körmét, például mondani egy mondókát közben (pl. az „Ez elment vadászni…” nagyon alkalmas erre)
5. Apa vágja le, mert ő határozottabb, valamint általában az apák játékosabbak, ezért a gyerek a körömvágást is játéknak fogja tekinteni.
6. Mozgékonyabb gyerekeknek az is nehéz, hogy meg kell ülni egy helyben, amíg levágod a körmét, ráadásul ilyenkor anya is ideges, nehogy az ugráló gyereket megszúrja az olló (ezért jobb a csiptető). Ha ez a gond, akkor olyankor kell vágni, amikor amúgy is éppen ül (pl. fürdőkádban, etetőszékben, babakocsiban) vagy olyan helyen, ahonnan tudja, hogy nem tud „megszökni” (pl. mosógép teteje)

Még több hasznos tanács etetéshez, altatáshoz, nevelgetéshez hónapról hónapra itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

24 Comments

  • Vikus

    2013. május 01. szerda

    Nálunk apa vágja a körmét,egészen pici kora óta.. ő ügyesebb ebben,és nála valahogy nem fél a kicsi 🙂 így ez mára már egy tipikus apás program, így sosincs belőle probléma :))

  • Szilvia

    2013. március 02. szombat

    Szia!

    3 hónapos a babám, most szeretném elkezdeni a fogamzásgátló szedését. (Azalea) Az a kérdésem, hogy minden esetben csökken a tej mennyisége? És ha igen, mit lehet tenni, ha szeretném továbbra is kizárólag anyatejjel táplálni?
    Előre is öszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Nem, a fogamzásgátló általában nem csökkenti a tej mennyiségét. Ha továbbra is ugyanúgy szoptatsz és figyelsz rá, hogy eleget igyál, akkor nem lesz emiatt kevesebb tejed. De ha emiatt aggódsz, akkor érdemesebb lehet tabletta helyett inkább hüvelykúppal védekezni, mert annak nincs kihatása az anyatej mennyiségére.

  • Sz. Andrea

    2013. február 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Lábkörömvágós problémánk lenne. 26 hós lányomnak képtelenek vagyunk levágni. Én félelmet, sőt, rettegést látok rajta, annyira sír, remeg közben, ha próbálkozunk. Néha sikerült 1-2 körmét levágni, egyébként álmában vágtuk eddig. De az utóbbi próbálkozásainkkor már az sem sikerült, mert félig felébredt. Próbáltuk, hogy körömmatricát kap (imádja a matricát), ne vált be. Próbáltuk, h lábat áztatunk (közösen), majd körmöt vágunk (közösen), ez sem segített… A kezéről most már simán engedi, mozgékonyságtól függően 1 kezét vagy 2-t. De ott nincs gond. De a lábánál rendesen fél. Nem volt korábban semmi előzménye,nem vágtunk bele a körmébe, semmi ilyesmi, nem tudom, mi az oka a félelmének. Segíts nekünk, hogyan vágjuk le a lábkörmeit??

    Köszi,
    Andi

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Próbáld meg azt, hogy úgy ülteted, hogy lássa a lábát és a kezébe adod a körmöt, amit levágtál, ez általában szokott segíteni.

      • Sz. Andrea

        2013. március 11. hétfő

        Hát odáig el sem jutunk, hogy elvágjam,emrt elhúzza folyton, azt pedig nem kockáztatom, h belevágjak, hiába lekerekített az olló. Más ötlet? 🙂

        köszi,
        Andi

        • nócika

          2013. március 26. kedd

          mintha magamat olvasnám…:(( mi is megpróbáltunk már mindent, de ugyanez a helyzet.. Mi már múltkor lefogtuk, üvöltött igaz (úgy sajnáltam) de muszáj volt, nem akarok sebészeten kikötni benőtt, leszakadt köröm ..ha nektek beválik vmi, írd meg légyszi..

          • Sz. Andrea

            2013. július 08. hétfő

            Nócika!

            Pár hétig „megoldódott” a probléma azzal, h a anagyszülőknek hagyta levágni. Aztán 1x jól elrántotta a lábát, aminek az eredménye az lett, h egy másik lábujját megvágták. 🙁 Kb. azóta senkinke sem hagyja. Se a nagyszülőknek, se nekem, se az apjának. Üvölt, mint, akit nyúznak, ez nem hiszti. Én ezt képtelen vagyok hallgatni. Meg elrángatja a lábát, sokkal durvábban, mint eddig, képtelenség vágni neki, mert hiába kerekített az olló, így nem merem. Kistesó hamarosan megszületik, nem tudom, h nálunk ez mennyire befolyásolhatja…
            Mindenesere teljesen el vagyok keseredve, mert semmi ötletem sincs. Néha sikerült úgy, h beültettük a babakocsiba, onnan legalább nem tud kimászni, ha bekötjük. De akkor is max. 2 köröm. De most már ennyi sem.
            Ági, bármilyen más tanács, ötlet????

            • Nagyné Andi

              2013. július 22. hétfő

              Szia Andi!

              Már eltelt pár hét a leveled óta, remélem azóta jobban állnak a dolgok. Az én kisfiam 22 hónapos. Állandóan üvöltött ha le akartam vágni a körmeit. A kezén még csak-csak sikerült, de a lábával úgy rúgdosódott, hogy egyáltalán nem lehett hozzáférni. Mivel a boltban akkor csak ilyen volt, egy kis szettet vettem körömápolásra, és abban volt egy kis csipesz is. Képzeld el, azóta amióta azzal csinálom szépen hagyja a dolgot. Én magam sem értem, hogy mitől más azzal?? A dolog végeztével odaadom neki a csipeszt, hogy nézegesse, próbálja saját magának is levágni a körmeit…:-)…aztán pár perc múlva azért elveszem. Esetleg próbáld meg, és azzal nem is tudjátok úgy megvágni a picit. Remélem tudtam kicsit segíteni. Üdv,Andi

  • Dávid-Honfh Patrícia

    2013. február 13. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom 18 hónapos, a probléma nálunk a lábköröm vágással van. Minden alkalom kínszenvedés, ugyanis egyszerűen nem engedi, hogy megfogjam a lábfejét. Nemcsak körömvágáskor, máskor is érzékeny erre a testrészére. Az ölembe ültetve, énekelve vagy mesét nézve szoktunk „küzdeni” Kérlek, segíts. Nagyon köszi, üdv:
    Patrícia

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Azonnali megoldás erre a problémára nincsen. Most egyelőre annyit tehetsz, hogy eltereled a figyelmét, később, ha már nem lesz ennyire mozgékony, jobban elfogadja majd, hogy megfogod a lábát, amíg vágod a körmét.

      • Dávid-Honfh Patrícia

        2013. március 17. vasárnap

        Nagyon köszönöm a válaszodat, akkor igyekszem kitartani 🙂

  • Kovácsné Kriszta

    2013. február 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    A fiam a héten volt 10 hónapos még 4x szopizik egy nap. Gondban vagyok tanácsot szeretnék kérni mivel sem a kenyeret sem a kiflit nem eszi meg. Egy napunk általában így néz ki: 6-7 között szopi ,9-10 között gyümölcs bár mostanában nem eszi meg talán jön a foga és emiatt,12 körül ebéd 190-200g főzelék+hús majd szopi,16 körül uzsonna gyümölcs gabonapehellyel vagy joghurttal+szopi,18-19 között vacsora tejpép vagy főzelék sajttal, 20.30 szopizás. Próbálkozom villával összetörni a főzelék felét, a felét turmixolom,de van amikor öklendezik tőle.Így hogy nem eszik kenyérféleségeket nehéz neki reggelit ill. vacsorát adni.
    Várom válaszod!

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nem kell emiatt aggódni ez természetes. Attól, hogy nem eszik kenyeret, nyugodtan ehet vacsorára zöldségféléket, gyümölcsöt, sajtot, husit, tejtermékeket, nem kötelező ehhez mindenképpen kenyeret enni. Egyébként a gyerekek maguktól sokkal kevesebb kenyeret fogyasztanak, főként estefelé nem kérik, valószínűleg náluk még nem bomlott fel a szervezet természetes egyensúlya, amire nincs szükségük, azt nem kívánják.

  • Marti Fulep

    2013. február 09. szombat

    jaj,bocsanat Agi rossz helyre irtam a kerdesem ne haragudjatok .marti

  • Marti Fulep

    2013. február 09. szombat

    Szia Agi,szuper az oldal es nagyon jo dolgok vannak rajta!!!Sokat olvasom de most nekem is lenne par kerdesem.Kulfoldon elek kislanyom februar 20.an lesz 8honapos reggel kap 8 kor 150ml biotapszert,11kor 150-200ml gyumolcsot +60ml tapszert,2kor 150-200ml fozeleket kis csirkemellel +60 ml tapszert,5kor es 8kor megint 150ml tapszert.az orvos itt azt mondja meg kell kapnia naponta 6dl tapszert nekem az az erzesem ez mar igy is sok es kivalthatnek egy evest vagy kettot ,nagyon szeret minden zoldseget ,gyumolcsot. miota mast is eszik nincs nagyon oda a tapszerert.szerinted hogy valtoztassak vagy nem baj ha kevesebb tapszert fog kapni?meg pepesitek mikor kezdjek adni neki darabosabbat?3 foga van? elore is koszonom valaszodat!!!marti

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nem kell ennyire méricskélni a tápszert. Ha úgy látod, szívesen és jó étvággyal eszi a többi ételt, akkor nyugodtan kiválthatsz még egy étkezést. 8 hónaposan már el lehet kezdeni bevezetni a darabos ételeket. Először olyasmivel kell kezdeni, amit könnyen a kezébe tud fogni és nem kell sokat rágni, pl. kölesgolyó, banánkarika, kiflicsücsök.

  • Nagy Nikolett

    2013. február 08. péntek

    Sziasztok. Én csak alvás közben tudom levágni, 14 hónapos és én is totál rövidre vágom mert amúgy össze vissza karmolássza magát. Akkor most mit csináljak?

  • Jucak

    2013. február 07. csütörtök

    Két éves kislányom párszor már „megengedte”, hogy 1-2 ujjáról levágjam a körmét (csíptetővel) – főleg, amikor látja, hogy én is levágom a sajátomat. Kb. 1 hónapja mind a tíz ujjáról levághattam, türelmesen végigülte (fel is írtam a naptárba!), de szinte születése óta álmában vágom. Amikor elalszik annyira mély álomba merül, hogy egy órán keresztül bármit csinálhatok vele 🙂

  • Nóri

    2013. február 07. csütörtök

    Sziasztok! Nálunk szégyen-nem szégyen a mesenézés segít a körömvágásban. Egyébként miért nem szabad a körömágyig vágni?

    • Sümeginé Anita

      2013. február 07. csütörtök

      Sziasztok! Nálunk is a mesenézés a nyerő,ha körövágásról van szó. Bár az én kislányom (5 hónapos) nem fél az ollótól 🙂
      Én is mindig körömágyig vágom,mert ha hosszabb,akkor már egyből karmolja magát,vagy belekapna a szemébe,miközben dörzsöli. Miért nem szabad addig vágni? Köszi a választ.

    • Vida Ági

      2013. február 08. péntek

      A körömágy elég sérülékeny, ha nagyon rövid a köröm, akkor begyulladhat.

  • Kinga

    2013. február 07. csütörtök

    10mm?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Természetesen 1 mm 🙂