Miért nem szobatiszta még?!

Miért lehet az, hogy a korábban már szépen bilibe pisilő kisgyerek újra bepisil? Mi okozhatja, hogy a kicsi néha szól, néha nem? Honnan lehet tudni, hogy a kicsi már megérett a szobatisztaságra?

A szobatisztaságra szoktatás egyszerű: ha nem csinálsz semmit, a kicsi akkor is szobatiszta lesz nappalra nagyjából 3 éves korára 🙂 Az elhúzódó problémák, a visszaesése oka gyakran éppen maga a szoktatás: ha ugyanis a kicsi valami miatt szorong, az rögtön a szobatisztaság területén ütközik ki.

Min múlik a szobatisztaság?

Ahhoz, hogy a kicsi szobatiszta legyen 3 területen kell érettnek lennie:

1. Fizikailag

Ez jelenti azt, hogy a kicsi érzi, mikor kell pisilnie, kakilnia és képes visszatartani azt. Változó, mikor érnek meg erre a gyerekek, de valamikor 1,5-3 éves kor között ez bekövetkezik. Nyilván ez sem egyik napról a másikra történik. Lehet olyan köztes állapot, amikor a kisebb mennyiségű vizeletet még vissza tudja tartani a kicsi, de a nagyobb mennyiséget még nem. Előfordulhat az is, hogy a pisit vissza tudja tartani, de a kakit nem (más záróizomra kell figyelni!)
Az is gyakori, hogy nyáron, amikor kevesebb ruha van rajta, erőteljesebb a testtudata, ezért jobban érzi, mikor kell mennie (ez egyébként felnőtteknél is így van), télen, sok ruhában viszont kevésbé.

Tudni kell azt is, hogy a nappali szobatisztaság különbözik az éjszakaitól. Éjszaka a vizelet visszatartását az úgynevezett antidiuretikus (ADH) hormon szabályozza, ami 3-7 éves kor között valamikor jelenik meg a szervezetben. Addig előfordulhat, hogy a kicsi éjjel rendszeresen vagy alkalmilag bepisil. Ha a probléma 7 éves kor után is fentáll, orvoshoz kell fordulni.

A fizikai érettség jele, ha a kisgyerek már ritkábban, egyszerre nagyobb mennyiségeket pisil, egyre több a száraz pelenka, mert már 3-4 óránként képes visszatartani a vizeletét, rendszeresen nagyjából ugyanazokban a napszakokban kakil.

2. Szociálisan

Emberi lények vagyunk, alkalmazkodunk egymáshoz. A kicsi is másol, utánoz. Látja, hogy a szülei, a testvérei, a bölcsiben a többi gyerek sem visel pelenkát, ők is vécére járnak, tehát neki is igénye lesz rá. Kezdetben, 1-2 éves kor között, csak kíváncsiskodik: meg akarja nézni, mit csinál anya a mellékhelyiségben. Később le is akarja utánozni. Ilyenkor sok anyuka megörül, hogy érett rá a gyerek, nosza, akkor vegyük elő a bilit és gyakoroljunk! De ez még nem feltétlenül jelent fizikai érettséget, csak utánzást.

A szociális érettség jele, ha a kicsi jelzi, hogy kakilnia kell, szól, hogy pisilni kell. Ha megdicséred, hogy sikerült a bilibe/vécébe pisilni, büszke magára, érdekli a szobatisztaság, nem visszautasító vagy közönyös ezzel kapcsolatban.

A szociális érettség az, ami miatt a kicsiket gyakran a fizikai éretlenségük ellenére sikerül nagyjából szobatisztává „nevelni”. Hiszen, ha pl. óránként-másfél óránként elviszed a kicsit pisilni, akkor ez szokássá válik és csak ritkán pisil be. Ez segíthet az éjszakai szobatisztaságban is: jellemzően az alkalmazkodóbb gyerekek hajlamosak rá, hogy éjjel is maguktól felkeljenek pisilni, így éjszakára szobatiszták annak ellenére, hogy az ADH még nincs jelen a szervezetükben.

A lányoknál általában hamarabb bekövetkezik a szociális érettség, ők jobban szeretnének megfelelni az elvárásoknak, de éppen ezért pont ők azok is, akiknél a szorongások vizelet- és székletvisszatartási problémákkal jelentkeznek. (Úgy általában elmondható, hogy a korai erőltetett szoktatás, a szülői oldalról a sürgetés, a túlzott elvárások a szobatisztasággal kapcsolatban szorongást okoznak, ami vizeléssel és székeléssel kapcsolatos problémákhoz vezethet)

Gyakran az a probléma, hogy a kicsi ugyan fizikailag már érett, de egyszerűen nem fontos neki a dolog, másra figyel, elkalandozik, túlságosan leköti a játék, ezért túl későn szól vagy csak utólag veszi észre. Ilyenkor segíthet, ha rutinná tesszük és 1,5-2 óránként rákérdezünk, kell-e mennie, érzi-e. Nem kell elcipelni ilyenkor mindenáron akarata ellenére is a bilire, csak kedvesen szólni kell a fontos tennivalóiban elmélyült gyermeknek, hogy erre is figyelnie kell és megdicsérni, ha szól. Ezáltal benne is kialakul a késztetés, a rutin, hogy figyeljen a saját szervezetére is.

3. Mentális érettség

A kicsi érti, miért fontos, hogy ne a pelust használja, felfogja a fizikai jeleket és képes közölni, hogy mennie kell. A mentális érettség jele az is, ha szól, csak későn vagy csak utólag. Sok kisgyerek már 2 éves kora körül elbújik, amikor kakil, ez is az érettség jelei közé tartozik.
A mentális éréshez hozzátartozik az is, hogy 2-3 éves kor között nagyon sok ún. irreális félelme van a kisgyereknek, ami miatt nehezen engedi el azt, ami az övé. Ezért gyakori, hogy a kicsi már szépen a bilibe pisil, de kakilni csak pelenkába hajlandó. Ezt, ha hagyjuk és nem szólunk érte, általában maguktól is kinövik. Sokat segíthet, ha engedjük a kicsinek, hogy a maga módján végezze a dolgát, ha akar bújjon el a fürdőszobába, vigyen magával könyvet, játékot, amit csak szeretne, ne zargassuk állandóan, hogy áll már és ne legyünk folyton ott vele „eredményre” várva. A kakilás bizalmi dolog, sok kisgyerek szereti zavartalanul elvégezni azt (de végülis ezzel sok felnőtt is így van, nem? :)).

Az érési folyamat mindhárom esetben fokozatos. A kisgyerek először csak néha-néha érzi a záróizmait, aztán kezd tudatossá válni, mit érez és az is, hogyan tudja irányítani azt.
A tudatosság fejlesztésében segíthet a gyurmázás, a vízzel való játék, amik öntudatlanul is megértetik a kicsivel, hogyan működnek ezek a dolgok és segítenek oldani pl. a széklettel kapcsolatos szorongásokat is.

A szociális érés is apránként megy végbe. Lehet, hogy a kicsi szociálisan már nagyon érett, nagyon szeretné, de fizikailag még nem teljesen képes visszatartani. De az is lehet, hogy szociálisan is és mentálisan is érett, de egyszerűen nem érdekli ez a terület, nem akar az elvárásainknak megfelelni, „tüntet”, dacol (hiszen a dackorszakban járunk), vagy éppen ezzel a „nem megfeleléssel” szeretné felhívni magára a figyelmet, mert talán úgy érzi, nem kap eleget.

Ilyenkor gyakran nem a szobatisztaságon kell segíteni, hanem a mindennapokban változtatni azon, hogyan figyelünk oda a kicsire, mennyit és milyen minőségben foglalkozunk vele.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Viki

    2015. február 15. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Kérdésem szobatisztasággal kapcsolatos. Kisfiam jövő hónapban lesz 3 éves. Tavaly nyár elején elkezdtük a bilizést, viszonylag elég hamar jött a siker, kb. 1 hónap alatt elétük azt, hogy onnantól kezdve mindíg szól és nem pisil be. Nagy örömére együtt vittük kiönteni, lehúzni. Tapsoltunk, együtt örültünk neki. A kaki viszont egész nyáron csak néhányszor sikeredett bele. A legtöbbször elbújt és belekakilt a kisgatyába vagy időzítette akkorra amikor rákerült a déli vagy éjszakai pelenka. Egyébként egy rendkívül értelmes és nagy szókinccsel rendelkező gyerekről van szó. Hozzáteszem, egy idő után pisilni is csak állva volt hajlandó miután megkapta a WC fellépőjét. Jelenleg ott tartunk, hogy még megvan a déli és éjszakai pelenka is, mert még csak ritkán marad száraz ébredéskor. Valamint kapott már korábban wc-szűkítőt, amire nem hajlandó rá sem ülni. Így vásároltunk neki egy új bilit, mert a régit már kinőtte, úgy tűnik, hogy kényelmetlenné vált neki. Ő választhatta ki a színét is. Rá-rá ül, ha megkérem, hosszabb időre is, de úgy , ha közben mesét kapcsolok neki, vagy én mesélek. Magától szólni még mindíg csak a pisinél szól, a kakinál ugyanaz a helyzet mint már lassan 1 évvel ezelőtt. Mindenhol azt olvastam, hogy erőltetni túlzottan nem szabad, ezt be is tartjuk, de állandóan mondogatom neki… Már olyat is próbáltunk, hogy ígértem neki dolgokat, hogy megkapja, ha…. ez sem jó, de ugyan be sem vált. Eszébe sem jut, hogy szóljon amikor kakilnia kell 🙁 Egy hónap műlva 3 éves és szeretnénk elkezdeni az ovit. De annak a feltétele természetesen a teljes szobatisztaság. Mit tehetnék érte? Esetleg próbáljam meg, hogy nem is emlegetem előtte, hogy jöjjön kakilni? A déli pelus elhagyásáról nem is beszélve… Várjak még, hogy egy idő után száraz lesz neki, vagy próbáljam meg, hogy egyszerűen nem adok rá alváshoz? Mert többször kérte, hogy ne adjak rá, mert ő már nagyfiú!

    • Vida Ágnes

      2015. március 14. szombat

      Türelem. A kakilás bizalmi kérdés, ha nem erőlteted, magától is elkezd majd járni, a legjobb, ha nem is emlegeted neki. Ha szeret ilyenkor elbújni, támogasd ebben és ne is zavard ilyenkor. Ne akard lekötni a figyelmét, amíg bilizik. Azt lehet, hogy ha ő igényli, akkor lehet ott a vécében mesekönyv, amit lapozgathat addig, a lényeg, hogy egyedül lehessen ilyenkor.

      Éjszakára még nem kell szobatisztának lennie, ezt egy hormon szabályozza, amíg nincs meg a szervezetben (max. 8 éves korig jelenik meg), addig bepisilhet a kicsi éjszaka, főként, ha nagyon fáradtan feküdt le.
      A délutáni alvás előtt vidd el nyugodtan pisilni és akkor kisebb eséllyel csurog be, de nehogy azt hidd, hogy az oviban más kisgyerekkel nem fog előfordulni ugyanez az első hetekben.

  • Melinda

    2015. január 24. szombat

    Kedves Ágnes!

    Van egy (napokon belül) 3 éves és egy 13 hónapos kisfiam. Tanácsra a nagyobbik fiammal kapcsolatban lenne szükségem. Még mindig nem szobatiszta. Egy rendkívül intelligens, nagyon gazdag szókinccsel rendelkező gyerkőcről van szó. Már kb. másfél éve hajlandóságot mutatott a vécézéssel kapcsolatban. Azt hittem,mire megérkezik a kisebbik, arra már szobatiszta lesz. Nem ez történt, mindenesetre a kakit mindig megmondta. Aztán persze mikor megszületett a kistesó, akkor visszaesett,de nem “fújtuk” fel, egyértelmű, hogy az öccse miatt. Nem is erőltettük. Igazából most kezd zavarni, hogy az utóbbi időben még a kakit is a pelenkában végzi. Szól, már előtte (sokszor pisinél is), de nem akar a WC-re ülni.
    Tudom, nem lehet erőltetni, de azt is tudom,hogy már annyi esze van, hogy ez menne. Rendkívül makacs gyerekről van szó!
    KÖvezzenek meg érte, már ígértünk neki ezt-azt is, ha…Persze nem jött be. Nem tudom mi lenne a jó: ha meg sem említenénk neki, még azt se kérdezzük meg,h kell-e pisilni, kakilni vagy próbáljunk rá valahogy hatni?
    Azt még azt hiszem el kell mondanom, hogy nagyon sokat foglalkozunk a fiúkkal együtt is és figyelünk arra,hogy legyen külön-külön program is akár kettesben, akár hármasban. NEm ül a TV előtt, nálunk mindennapos a közös játék, hancurozás.

    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Nem kell neki emlegetni. Hidd el, ha tényleg megérik rá, minden trükközés nélkül elkezdi majd.

  • Katka

    2015. január 20. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kérem segitsen mert sokféle fogyokúrás kapszulát rendeltem már és nem hat semmi,egyszerüen nem tudok fogyni 🙁
    Szülés után jol tartottam aztán eszek sokat és vagyok 7okg.Hogy lehet megszabadulni töle?Milyen kapszulát lehetne rendelni?Nagyon nem jol érzem magam igy:(

  • Niki

    2015. január 12. hétfő

    Kedves Szakerto.,

    Lanyom 3 eves, 18 honapos koratol bilizett. A. Kakilassal sem volt soha semmilyen kulonosebb gond, bar kicsit szekrekedeses..
    Nappal pelus nelkul alszik, s ejjel sem pisil be- itt viszont van rajta pelenka. Ahogy levesszuk rola a pelust, ami miatt egyebkent nem ellenkezik, 1-2 naora ra bepisil, minden olyan lesz az ejjel kozepen. Mit tanacsol, mit tehetnenk, hogy ejszakara mar ne kelljen ra pelust adni?

    Koszonom valaszat!

    • Vida Ágnes

      2015. január 13. kedd

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon szabályozza, ami 7 éves korig valamikor jelenik meg a szervezetben, amíg az nincs jelen a szervezetben a kicsi bepisilhet éjszaka. Nyugodtan adj rá éjszakára pelust még, aztán majd, amikor már azt látod, hogy reggelre teljesen száraz már hetek óta a pelus, akkor lehet teljesen levenni.

      • Niki

        2015. január 13. kedd

        Kedves Agi, nagyon koszonom a valaszt!

        Igen, hallottam a hormonrol en is, es egy orrspray-rol, amely megoldas lehet nagyobb gyerekeknek.

        Nalunk, a pelenka teljesen szaraz, ezert mar tobbszor levettuk rola, annak remenyeben, hogy mar nem lesz ra szukseg, s anelkul is pisimentes ejjeleink lesznek.
        Nem igy tortent, pelus le, pisi be az agyba 1-2 napon belul. Nem ertjuk, mitol lehet..?

        • Vida Ágnes

          2015. január 16. péntek

          Lehetséges, hogy egyszerűen csak jobban biztonságban érzi magát pelusban. Nem olyan nagy gond ez. Esetleg érdemes kipróbálni szobatisztaságra szoktató bugyit a pelus helyett éjszakára, ez egy kicsit vastagabb, ha befolyik a pisi, megfogja, viszont olyan az érzete, mint a pelusnak és mosható, így nem kell kidobálni a száraz pelusokat.

  • Ludvig Reni

    2014. november 01. szombat

    Kedves Ági!

    A lányom 20 hónapos és már most szól, hogy bepisilt vagy bekakilt a pelusba, és akkor rögtön tisztába is kell tennem! Érdemes már a bilivel próbálkozni vagy még hagyjam? Előre is köszönöm szépen a válaszodat! 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Meg lehet próbálni, de nagy eredményt ne várj még tőle.

  • Papik Margit!!

    2014. október 14. kedd

    Kedves Ági!
    A szobatisztasággal kapcsolatban lenne egy kérdésem,kisfiam 14 hónapos és ha kakilnia kell elő szeretettel választ egy eldugott sarkot és ott végzi el a dolgát,aztán elégetetten jelzi hogy sikerült. Kérdésem hogy próbáljam e a bilizést amivel csak játszani szeret de rá ülni nem,vagy várjak még mert korai??

    • Vida Ágnes

      2015. január 11. vasárnap

      A szobatisztaság kialakulása lassú folyamat. Ebben a korban már sok baba adja 1-2 jelét annak, hogy érdekli a dolog, de még korai bilire ültetni.

  • Polgár Petra

    2014. október 03. péntek

    Sziasztok!
    Hallott már vki esetleg a cseppcsengő nevezetű készülékről? Mi most ezt szeretnénk kipróbálni. Állítólag nagyon jó tapasztalatok vannak vele kapcsolatban.
    Köszi: Petra

  • Rajna Ivett

    2014. szeptember 21. vasárnap

    Kedves Vig Ägnes

    Nehäny helyen utäna olvastam a fogzäsnak.

    Kisfiam fel eves, es egyszerre kettö foga jön. Ez önmagäban nem is problema. De az normälis hogy a felsö jobb es bal szemfoga egyszerre jön? Mindket oldalon a szemfog hegye mär ättörte az inyt.

    Kisfiam mindezt nyugodtan türi, minden fele nyügösseg es läz nelkül.

    Olvastataim alapjän ezeknek a fogaknak csak joval kesöbb kellenek kijönniük. Mit tegyek? Ez normälis dolog – vagy kezdjek el aggodni?

    Üdvözlettel: Ivett

    • Vida Ágnes

      2015. január 11. vasárnap

      Igen, normális, nem kötelező ugyanolyan sorrendben jönni a fogaknak. A szemfogak ilyen szempontból trükkösek, mert hónapokig úgy néznek ki, mintha ki akarnának jönni, de valójában nem törik még át az ínyt. De ha mégis hamarabb jönnek, mint a kisőrlők, nem kell aggódni miatta.

  • Judit

    2014. szeptember 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam most másfél éves, engem az érdekelne, mikor milyen jeleknél kell elkezdenem foglalkozni a szobatisztasággal. Értem úgy, hogy pl mikor vegyünk bilit, szűkítőt, melyiket egyáltalán? Azt sok helyen olvastam, hogy hagyjam, magától alakul, de az nem teljesen tiszta nekem, hogy mennyire kell mutatni, mondani neki a dolgokat, elősegíteni.

    Mióta jön utánam együtt pisilünk, szinte mindig ott van, ha nekem mennem kell. Mindig mondom, hogy anya mit csinál, ha nála pelust cserélek, akkor is előtte kérdezem, hogy van e benne valami, ha van, mondom, stb. Mivel mosható pelusozok, a nagydologt mindig lehúzzuk, ő is jön velem, látja hova kerül, mit történik vele. Sokszor tép papirt is, ő akarja lehúzni a wct.

    Mondja, hogy ‘kaka’, de csak úgy, mert megtetszett neki ez a szó, úgy veszem észre,hogy nem érti még, hogy ez mit jelent. Nem is jelez, és nem is látható rajta, ha „dolgozik”. Fürdéskor – illetve nyáron párszor – ha pisil, mindig mondjuk, hogy most pisil. zt látom, hogy érzi, észreveszi, sőt sokszor nevet rajta (főleg mikor peluscsere közben eltalál minket XD).

    Több ismerősömtől hallottam, te is írtad, hogy majd egyszer szól… Nem is akarom sürgetni, tapasztaltam, hogy alvás evés és szinte minden robléma akkor oldódott meg, amikor már feladtam, hogy megoldom 🙂 De amíg nem szól, addig mennyire foglalkozzak a témával? Kell e ennél jobban vegyünk e bilit/szűkítőt esetleg, mutassuk e mire való?

    • Vida Ágnes

      2014. október 05. vasárnap

      Ráértek még. Ha nem csinálsz semmit, csak vársz, míg magától érdeklődni kezd, akkor is 3 éves korra lesz szobatiszta és akkor is, ha elkezded tanítani. Egy bilit vehettek, de nem kell ráültetni, csak legyen meg a lehetőség (sok kicsi rögtön a vécével kezd, nem is használnak bilit)

  • Kissné Mónika

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági! Segítségedet szeretném kérni! Kislányom nemsokára 4éves. Sokszor pisil nap közben, néha negyed óránként, pedig nem iszik több folyadékot, mint a vele egykorú gyerekek. Sajnos szinte minden nap bepisil, jellemzően 1 hétnél tovább sosem volt még szobatiszta az elmúlt másfél év alatt, mióta levettük róla a pelenkát. Éjjelre hagytuk a pelust, mert mindig tele van. Voltunk ezzel a bepisilési problémával gyerekorvosnál, aki elküldte a lányomat vizeletvizsgálatra. Semmit nem találtak. Majd naplót kellett vezetnünk a pisilésekről, matricával jutalmaztam, mikor a wc-be pisilt, és szomorú fejecskével, mikor bepisilt. Ez sem vált be. Azt mondta a doki, hogy nem tud mit tenni, majd kinövi a gyerek. Csakhogy ennek már 3hónapja, és nincs változás, pedig közben ovisok lettünk, és ott alvás közben már többször volt baleset…. Mit tanácsolsz, mi lehet a háttérben? Úgy látom Ő igyekszik. Az oviból elküldhetik ezért?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Az oviból nem küldhetik el ezért. Ha nappal az oviban nem pisil be, csak alvásnál, az annak a jele, hogy nagyon elfárad és ezért túl mélyen alszik.
      Az éjszakai és a nappali szobatisztaság más. A nappali tanulható és emellett idegrendszeri érés függvénye is, az éjszakait az antidiuretikus hormon szabályozza, ami 3-7 éves kor között valamikor jelenik meg a szervezetben. Ameddig nem jelenik meg, a kicsi bepisil éjszaka, amikor megjelenik, elmúlnak az éjszakai bepisilések. Nálunk a kisebbik fiamnál 4,5, a nagyobbiknál 5 éves kora körül jelent meg és ezzel azonnal el is múlt minden ilyen probléma.
      Ha tehát csak éjszakai és alvás közbeni bepisilésről van szó, az normális még ebben a korban.
      A nappali gyakori pisilést okozhatja felfázás is, de az is lehet, hogy a kicsi ennyire igyekszik, hogy ne pisiljen be, fél, hogy be fog pisilni, ezért inkább túl gyakran jár el. Erről érdemes lehet esetleg nevelési tanácsadóban is beszélgetni, mi okozza nála ezt a fajta szorongást, de valószínűleg inkább csak egy kis éretlenségről van szó, ami magától elmúlik majd.

  • Szabó Ivett

    2014. szeptember 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam októberben lesz 2 éves igazából még nincs elkésve a bilivel illetve a wc-vel,csak nagyon rossz a technikája állva egyenes kifeszített lábbal és elfordított derékkal szeretne kakálni. Nyomni szerintem nem nyom csak hangosan nyög. Nem lehet hozzányúlni mert akkor ordít. Próbáljuk mondani neki hogy gugoljon le de nem hajlandó. Nap közben ha kérdezzük hogy kell kakálni ráül a bilire vagy legugol és nyög. Nem akarjuk eröltetni neki a bilit, de a rossz technika miatt nagyon problémás a nagydolog. Tanácstalanok vagyunk. Előre is köszönöm válaszod: Ivett

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      A kakilás bizalmi dolog, sok kicsi szeret ilyenkor magában lenni, nem szeretik, ha „közönség” van hozzá. Kicsit még éretlen is ő a bilihez, szeretne teljesíteni, de nem tud, ezért olyakor is erőlködik, amikor megkéritek, de még nem érett rá az idegrendszere, ezért nem sikerül neki és ezért a rossz technika is. Hagyjátok a bilizést még, kicsi hozzá, kapjon pelust a kakiláshoz és egy darabig ne is emlegessétek neki a dolgot, hogy ne szorongjon miatta.

  • Panni

    2014. szeptember 08. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Nem ez az oldal a legmegfelelőbb, de remélem tudsz segíteni, mert a kérdésemmel kapcsolatban az aktuális oldalon nem lehetett hozzászólni.

    Kislányom 6 hónapos lesz nemsokára. Az első naptól kezdve egy szobában alszunk. Volt olyan időszak amikor nem, vagy csak egyszer ébredt fel éjszaka. Mostanában, szinte minden éjjel változó időpontokban ébred fel és szopizik, vagy felsír talán a feszülő, fájó ínye miatt (még nincs kint egy foga sem).
    1,Már egy ideje gondolkodom, hogy visszaköltözöm a hálószobába, de nem tudom, hogy ebben a helyzetben mikor is van itt az ideje. Így is elfáradok éjjel, mert mint írtam, mindig máskor ébred/ünk fel, csak Ő nappal pótolja az alvást:-)A két szoba egymástól távol van, a falak vastagok, ha alszom, nem tudom, hogy meghallanám-e az ébredését, ami már egyből sírás is. És ezt megint nem értem.
    2, Ébredésnél, éjjel miért sír fel egyből?
    Ha külön költözöm Tőle, akkor minden éjjel sokat fog sírni, amíg felébredek és odaérek hozzá.
    Szerinted maradjak még vele egy szobában? Ha igen meddig? Nagyon szeretek vele lenni,aludni. A férjem meg már velem szeretne aludni.

    Köszönöm válaszod!
    Panni

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Lehet, hogy a te zajaid zavarják éjszaka, sok babánál van ez így fél éves kor körül, próbálj meg kiköltözni a szobájából. Emellett a fogzás is zavarhatja, valószínűleg ezért ébred most sírva. Homeopátiával sokat tudsz segíteni neki ezen.

  • Éva

    2014. szeptember 07. vasárnap

    Az még fontos, hogy most újra elkezdtünk rendszeresen reggel vécére járni, aztán fogat mos, arcot mos, megfésülködik… Viszont most csak kb 15 másodpercig ül a vécén, aztán leszáll. Korábban elüldögélt rajta addig, amíg bele nem kakilt. Köszönöm a választ!

  • Éva

    2014. szeptember 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon jó írás, teljesen érthető, és eloszlat mindenféle káros elméletet a gyerekek vécére szoktatásáról! Lenne néhány kérdésem, nálunk most aktuális. Kisfiam júliusban múlt 2,5 éves. Ott tartunk a szobatisztaságban, hogy pelusba pisil kakil, de már ráül a vécére néha szűkítővel. 2 évesen kapott bilit és szűkítőt is, nem sokkal később már ő kérte, hogy ráülhessen a vécére a szűkítővel. A macijával ezt többször eljátszottam neki viccesen, és 2-3 nap múlva előállt vele egyik reggel, hogy akkor ő is megy. 🙂 Bilire 1-2-szer ült rá játékból, elég magas kisgyerek, nem félt a vécére ülni. Szóval elkezdtünk vécére járni tavasszal, reggel és délután, mindig felkelés után. És este fürdés előtt is. Majdnem minden nap. Általában akkor nemcsak pisilt, hanem kakilt is, bele a vécébe. Utána kapott pelust, többször a nap folyamán már nem firtattam a dolgot. Ugyanis ha ő belemerül a játékba, nagyon nehéz belőle kizökkenteni, hogy mondjuk elmenjen vécére. Tavasszal aztán megbetegedett, annyira folyt az orra 5 hétig, hogy egész nap csak az orrát porszívóztam. Felkelés utántól reggeliig, reggeli utántól ebédig, ebéd utántól elalvásig… stb. Szóval akkor nem akart érthető módon még a vécére is járni, és rá is hagytam. Utána sokáig nem akart vécére ülni. Nyáron többször hagytam pelus nélkül, de csak folyt neki, és nem szólt, tehát még nem tudja visszatartani. Nyáron sokat játszott vízzel, vízparton lakunk, mindennap strandoltunk, ahol homokozott sokat. Gyurmáztunk is esős napokon. Most mi a következő lépés? Kell valamit tennem még? Én ebből soha nem csináltam ügyet, ha akart, elment a vécére, ha nem nem. Nem is dicsérgettem, ha belekakilt, inkább azt dicsértem, hogy ráült, lehúzta, megmosta a kezét, stb. Utánam jön most is, nem zavar. Tehát ezzel kapcsolatban semmilyen szorongása nincs, amikor a vécébe kakilt, akkor is simán lehúzta. Nyilvánvaló, hogy még nem érett fizikailag. Tehát valamit kell még tennem, vagy magától egyszercsak szólni fog, és visszatartja?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Magától meg fog érni rá, légy türelemmel!

      • Éva

        2014. október 08. szerda

        Köszönöm a választ!

  • Erika

    2014. szeptember 03. szerda

    Szia Ági! Ez a cikk jókor jött, mert el vagyok keseredve. A lányom október végén lesz 3 éves. Csak nyáron kezdtem el a szobatisztaságos dolgot komolyabban venni nála. 2 éves kora után vettünk bilit, követ a wc-re, tudja, hogy mit csinálunk ott….stb. Nyáron sokszor volt kisruhában, bugyiban, de ott tartunk, hogy érzékeli, hogy bepisilt (esik az eső, folyik a víz, mondja), de különösebben nem zavarja. A kaki az igen, akkor egyből bugyicsere, vagy ha pelus van rajta, akkor peluscsere. Mostanra már megbarátkozott a bilivel, ő akar este-reggel ráülni, úgy nézegetni könyveket, de nem nagyon sikerül belepisilnie, sőt, azt veszem észre, hogy visszatartja. Ma reggel kísérleteztem vele, hogy a reggeli kakaó után ült a bilin, nézegette a könyveket, játszottunk állatokkal 1 órán át!!!! és semmi eredmény (pelusba 10 percen belül belepisil), adtam rá bugyit, kisnadrágot, 5 perc után összepisilte magát. Nem tudom eldönteni, hogy képes lenne rá, csak nem akarja (mert úgy érzem, hogy képes visszatartani), vagy egyszerűen tényleg hagyjam még azt is, hogy bugyiban mászkáltatom és kvázi direkt bepisiltetem, hogy érezze, hanem pelus és majd szól egyszercsak?! Mert kezdem úgy érezni, hogy ez városi legenda, hogy majd EGYSZER szól, és 1 hét alatt leszokik, ami nem nálunk fog bekövetkezni. 🙁 Hozzáteszem, 17 hónaposan kezdett járni, és korábban is mindenféle mozgásfejlődés később következett be nála. Beszélni mondatokban, szépen beszél és nagyon értelmes kislány. Nagyon várom a válaszod, mert tanácstalan vagyok. Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Egyáltalán nem városi legenda 🙂 Mindkét fiam így csinálta: egyszercsak szóltak, levették a pelust és kész. Minél inkább akarod, minél inkább stresszelsz rajta, annál inkább átadod ezt a feszültséget neki is, ezért tartja vissza. Próbáld ki, hogy egyáltalán nem foglalkozol vele néhány hétig, nem is emlegeted, de ha ő említi, kéri a bilit, esetleg eredmény is van, akkor megdicséred.

  • noemi

    2014. augusztus 11. hétfő

    Kedves Agi, kisfiam 5 eves, a szekletevel van gond, mivel most is visszatartja, annyira, hogy bele is megy. Bugyit cserelunk, megbeszeljuk, tisztaban bvan vele mit kell tennie, teszi is a bilibe a dolgat, de kb 3 naponkent, amikor mar nagyon muszaj. Akkor viszont ha pl.menni kell valahova ugyanugy probalja visszatartani, bele megy egy pici, es eljon a 4.nap is. Ha itthon vagyunk konnyebben elvegzi a bilibe. Gond akkor van a program van a – kaki- napon. 2 evesen kezdte az ovit akkor meg nem volt szobatiszta, majd a pisiles jol ment, a kakival igy jartunk, oviban sosem fordultn elo …. En probaltam elmagyarazni, nem ra figyelni, de sokszor elszakad nalam a cerna, mar nagyon sajnalom ot is, es jon az ovoda, elore aggodom, mi lesz. A wc.re van szukito, azt is kiprobalta, de a bilit preferalja. Mit tehetunk…??????

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      A székletvisszatartás a szorongás jele. Forduljatok vele pszichológushoz!

  • Szarka Zsófia

    2014. augusztus 10. vasárnap

    Kedves Ágnes!
    A segítségét szeretném kérni. A kislányom 15 hónapos és kezd kezelhetetlen lenni. Pár hónapja rettenetesen akaratossá vált és ha akar valamit ordít neki. Ha nem kapja meg azonnal, akkor annyira kiborul, hogy hiába próbálom nyugtatni mindent elutasít és ordít ahogy a torkán kifér. Ezt játékkal, étellel, bármivel sajnos élérem nála, pedig próbálok gyorsan a kedvére tenni, de azt sem akarom hogy átvegye az irányítást az életünkben. Mióta igy kiborul napközben (sajnos napjában többször is előfordul), az éjszakák is ilyenek. Ha megébredtvrégen régen játszott, meg édesen gügyögött, most meg ordít, míg fel nem vesszük. Ezt egy éjjel többször is eljátssza és az sem ritka hogy órákon keresztül nem alszik vissza. Amúgy egy nagyon jókedvű kislány, néha rájön az 5 perc és ilyenkor nem bírunk vele. Az apja van hogy sarokba állítja, hogy lenyugodjon, de szerintem ez még korai a kora miatt…
    Sajnos egyre gyakrabban vagyunk ingerültek és fáradtak (mondjuk sokat nem alszunk ezért valamennyire érthető is).
    Mit tehetnék mikor ilyen krízisben van a gyerek? Mit csinálok rosszul? Hagyjam sírni? Vigasztaljam? Nem egy ölelgetős baba, szereti a függetlenségét, ami nem is zavarna, de ezt az ordítós kommunikációt már nem tudjuk tolerálni.
    És még mindig nem mondja hogy anya,apa… Csak hangokat utánoz. Mikortól kéne megszolitania minket?
    Segítségét előre köszönöm!
    Tisztelettel,
    Zsófi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ez normális ebben a korban. itt olvashatsz 3 megoldást a hiszti kezeléséere: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/3-megoldas-hisztire
      Semmiképpen ne hagyd sírni! Még kicsi, nem tud uralkodni az indulatain, nyugtasd meg, ölelgesd.

      Valószínűleg azért is feszültebb mert még nem tud beszélni, idővel ez javulni fog. Ha mindent megért, babanyelven, a saját szavaival magyaráz, akkor a korának megfelelő a beszédfejlődése.

  • Polgár Petra

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Ági!
    Köszönöm ezt az írást. Kicsit megnyugtatott az éjszakai bepisiléssel kapcsolatban. Kisfiam 5 és fél éves, és éjszakára még mindig pelust használunk. Kicsi idegrendszeri érettlenség is közrejátszik (TSMT-zünk is) Hallottam már róla, hogy vmi hormon szabályozza az éjszakai bepisilést, akkor ezek szerint csak ki kell várni… Már csak egy a probléma lassan nem lesz megfelelő méretű pelus neki (26 kg, már csak a DM pelusa elég nagy számára… 🙂 Szerinted a patika magazinokban hirdetett illóolajjal meg lehetne próbálkozni? Köszi Petra

  • Enikő

    2014. augusztus 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ez a cikk hasznos és érthető. Viszont nekem van egy 3 éves kisfiam, aki mostmár 1 éve visszatartja a székletet. A cikkben olvastam, hogy hagyjuk őt elvonulni ez az ő kis magánügye viszont azt is, hogy a kaki-pisi dolgokat tudatosan irányítják. A pisilés szépen megy bárhol, bármikor, a kaki visszatartva. Hiába ajánlok pelust, már nem hajlandó felvenni, délután is anélkül alszik, csak éjszakára használjuk. Mikor ezek a gondok elkezdődtek, gyakran jártunk orvoshoz és sokszor kérleltük üljön bilire, vagy kakiljon pelusba. Ez megviselhette őt és tudatosan tartja vissza a székletet. Nem székrekedéses, vidám, jó hangulatú, jó étvágyú kisfiú. Viszont ha jön az inger, elbújik és visszatart. Szeptemberben ovi, a háziorvos szerint ettől még megkezdheti az óvodát. Hasi ultrahangra kaptunk beutalót, csak hogy ténylegesen kiszűrjünk minden belsőszervi elváltozást. Egy helyi óvónéni pszichológus meglátogatását ajánlotta, nem tudom mi mást tud még javasolni azon felül, amit már ismerünk, megtettünk. Ettől függetlenül nem zárkózom el tőle. A védőnő azt tanácsolta, hogy várjunk, legyünk türelemmel ezzel kapcsolatban. Az ovi kezdéstől várom a „csodát” hátha a közösségbe való beilleszkedés után ellesi más kisgyerek székletürítési szokásait és rájön ez egy természetes dolog.
    Üdvözlettel: H. Enikő

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 26. kedd

      A székletvisszatartás hátterében mindig szorongás áll. Forduljatok vele gyermekpszichológushoz, ő fog tudni segíteni!

      • Emőke

        2014. szeptember 09. kedd

        Kedves Ági!

        Kislányom decemberben lesz 2 éves, idén nyáron kezdtünk el bilizni és most addig jutottunk, hogy ha nincs rajta pelus akkor magától ráül a bilire belepisil, ha kell és bele is kakil, de nem szól csak miután végzett a dologgal és hozza oda nekem, hogy: anya pisi. Természetesen nagyon megdicsérem, de mivel csak az akció után szól, így amikor bugyikát adok rá, akkor sem szól, csak ráül és úgy végzi el a dolgát, mindig elmondom neki, hogy most bugyi van rajta, megkérem, hogy szóljon, ha pisilni kell, mert le kell venni, ennek ellenére nem szól, persze nem vagyok türelmetlen örülök, hogy legalább a bilin végzi a dolgát, de mégis, hogyan vegyem rá, hogy ne utólag, hanem előre szóljon?
        Előre is köszönöm a választ: Emőke

        • Vida Ágnes

          2014. szeptember 09. kedd

          Még kicsi és nem érett teljesen a szobatisztaságra, erről szól a fenti cikk is. Nagyon ügyes már, hogy ennyi mindent csinál, de még nem tudja teljesen kontrollálni. Légy türelmes vele! Eljön majd az ideje, amikor magától szólni fog.

  • Kovács Mónika

    2014. augusztus 07. csütörtök

    Ez valóban így van, hogy felesleges görcsösen szoktatni. Nagy fiammal ezt tettem és miután feladtam és nem foglalkoztam a témával egyik nap szólt, hogy anyu nagy fiú lettem kérem a bilimet. Onnantól kezdve éjjel – nappal szobatiszta. 3 éves elmúlt mire ez megtörtént nála…