Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • zsanett

    2012. február 28. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Már 3 éve szedek fogamzásgátló tablettát, az előző hónapban azonban elfelejtettem bevenni egy szemet. A szokott bevételi idő után kb 12 órával történt aktus, és 17 óra után jutott eszembe a gyógyszer, akkor be is vettem. Ezekután nem történt semmi változás, nem volt köztivérzés és a gyógyszerszünetben a szokott módon volt menstruációm. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi lehet az esélye annak, hogy teherbe estem és hogy fogamzásgátló szedése mellett, mikor a legalkalmasabb elvégezni a terhességi tesztet?
    Köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Ha a kimaradt tabletta után nem volt semmi eltérés a megszokottaktól, akkor nem valószínű, hogy terhes.

  • Gika

    2012. február 28. kedd

    Tisztelt doktornő!

    Olyan kérdésem van, hogy az mennyire baj hogy nekem csak 3-4 napig van meg a vérzésem?? Azt szeretném megkérdezni, még hogy nekem elméletileg feb.13-14 körül volt peteérésem. Eléggé aktívak is voltunk minden másnap. Viszont 16.-tól 20.-ig elkezdtem görcsölni és a melleim is érzékenyek lettek, azt szeretném tudni hogy ez mitől van!! Ha minden igaz ma kell megjönni (feb. 28)de nem érzek semmit! További tüneteim fáj a fejem, és szédülgetek!! Csináltam tesztet, de sajnos nem reggel… Lehetek terhes??
    Válaszát előre is köszönöm…..

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Lehetséges a terhesség, bár a tüneteket más is okozhatja. Ha időközben nem jelentkezik vérzés, néhány nap múlva érdemes a tesztet megismételni, de lehetőleg reggeli első vizeletből.

      • Gika

        2012. február 29. szerda

        Köszönöm szépen a válaszát! Nagy az izgulás remélem összejön a picur… 🙂

  • GIGI

    2012. február 28. kedd

    Sziasztok!
    Azért az nem egészen igaz, hogy ha megjön akkor nem vagy terhes. Sógornőmnek 5 hónapig megvolt és normálisan, ugyanúgy ahogyan előtte. Semmi változást nem tapasztalt, csak azt hogy többet eszik, de ezt betudta a boldogságának. (Nem egy dagadt lányról van szó). 5 hónap után volt az hogy nem úgy jött meg ahogyan kellett volna ekkor mentek el orvoshoz és kiderült hogy 5 hónapos terhes. Eddig a hasa se nőtt.Ma egy teljesen egészséges 3 éves kisfia van.Édesanyámnak is megvolt 3 hónapig rendesen mégis itt vagyok, ő onnan tudta meg hogy terhes hogy állandóan hányt.Szóval ezt csak azért írom le, mert mindenhol azt írják hogy ha megjön akkor nem lehetsz terhes. Igenis vannak olyan nők akiknek megjön rendesen.Semmi változás nincs az előző menzeszekhez képest.Igaz kicsi az esély de van ilyen.

  • Andi80

    2012. február 24. péntek

    Kedves Doktornő!
    Mennyi az esélye, hogy kisbabánk lesz? Elég régóta próbálkozunk. Jan. 29.én volt peteérésem, a táblázat szerint. Együtt is voltunk akkor. Utána még febr. 4.én, majd 8.án. Elvileg 12.én kellett volna megjönnie, de késett. Szerdán reggel teszteltem, negativ lett, és sajnos véreztem is, de maga a vérzés teljesen más volt, mint egy normál mensi. Kis mennyiség volt, az is apránként jött. Szerdán összesen 3 csütörtökön 2 betétet használtam csak el , péntekre már semmi nem volt. Mult hétvégén többször is szurkaló érzésem volt a hasam alsó részén, ugy kb a méhszáj környékén, hetfon pedig idonként olyan görcsöket éreztem, mint mielőtt meg szokott jönni. Ráadásul eddig mindig óramű pontosan jött meg. A szerda reggeli tesztem ismét negativ lett. Egyéb tüneteim már 5 napja: mensigörcs, feszülgető alhas, enyhe hányinger, mellérzékenység, és nem tudom, ez fontos e, de pénteken csak délelőtt volt pár csepp vér-tisztasági betétnyi, utána barnáztam, de csak aznap. Azóta viszont semmi folyásom, a méhnyak fent van és puha, viszont tapintása elég nyákos. (Bocs a kifejezésért) Érdemes ellőnöm még egy tesztet a napokban, vagy ne reménykedjek pozitivban? Lehetséges, hogy a múlt heti vérzésem a beágyazódásra utalt? Válaszát előre is köszönöm!

  • XV

    2012. február 23. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz: a hét elején elmentem nőgyógyászhoz és fogamzásgátló tablettát írt fel (jangee), amit a következő menstruációm kezdetekor kellene elkezdenem szedni. (28. körül), viszont tegnap a párommal egy kisebb baleset csúszott be, és be kellett vennem egy 72 órás tablettát. Ön mit javasolna, el kezdjem-e most a fogamzásgátló szedését, vagy hagyjak egy kis pihenőidőt a szervezetemnek?

    Előre is köszönöm,
    V (18)

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A következő menzesz kezdetekor érdemes elkezdeni a fogamzásgátlót, viszont az abban leírtakat pontosan tartsátok be, főleg azt a részt, hogy az első időszakban (1-2 hét) más módon is célszerű még védekezni a tabletta mellett.

  • Hegedüs Beáta

    2012. február 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon jó hogy megtaláltam ezt a honlapot, örültem , hogy segítségemre lesz a 9 hónap alatt de sajnos meghalt a kisbabánk.Azt szeretném kérni , hogy ne küldjetek nekem több email azzal kapcsolatban , hogy hol tartana a terhességem, ez nagyon megnehezítené azt hogy feldolgozzam a veszteséget.Remélem hamar közétek tartozhatom újra.Köszönöm szépen!

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Sajnálom 🙁 Levettünk a hírlevélről.

  • andi21

    2012. február 21. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssemel fordulok önhöz ,hogy február 16-kán kezdtem el szedni elősször a fogamzásgátlót a mestruációm első napjátol és már a párommal 18-án lefeküdtem és belém élvezett!Nagy a valószinüsége hogy teherbe estem?Mivel a mai napon alhasi szuró érzetü fájdalmaim voltak és szédülés is jelentkezett!a menstruációm viszont csak három napig tartott.három nap után hat a fogamzásgátló egy kis minimálisan?Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Minimális hatása lehet már a fogamzásgátlónak, de mivel azt szokták javasolni, hogy az első héten még más módon is célszerű védekezni, így a terhességet nem lehet 100%-osan kizárni.

      • lilien

        2012. február 23. csütörtök

        Kedves doktornö!férjemmel a menstruáció elmultával voltam eggyűtt,mert ugy hallottam hogy akkor nem lehet teherbe esni….és nem védekeztűnk….azótta a kicsi fiacskám mindig a hasamon űl,játszunk eggyűtt,és emelgetem.Ha esetleg terhes is vagyok befolyásolja ez a baba fejlödését,hogy a hasamon ugrál?aggódok….köszönöm elöre is a válaszát

        • Vida Agi

          2012. február 27. hétfő

          Mivel még nagyon korai terhességről van szó, nem gond, hogy a másik gyerekkel játszol, de ha kiderül, hogy tényleg babát vársz, akkor lehetőleg ne ültesd a hasadra. Emelgetni lehet, ha problémamentes a terhesség.

  • Sz.Brigi

    2012. február 21. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Abban kérnék tanácsot,hogy mi is szertnénk már babát és amit mostanában észervettem magamon melleim kicsit keményebbek,érzékenyebbek lettek, émelygek,szédülök késett a menzeszem három napot,igaz jóval kevesebb volt mint szokott lenni,de nem barnás!ezek már lehetnek terhesség jelei? De ami aggaszt az a haspuffadás,teltségérzet és ok nélkül, mert nem eszem puffasztó ételeket. Szeretném megtudni terhes lehetek-e vagy valami más bajom van? (tesztet még nem csináltam)
    Köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Ha a vérzés jelentősen enyhébb volt, mint általában és nem tartott tovább 3 napnál, akkor még szóba jöhet a terhesség, érdemes tesztelni. Viszont ha a teszt negatív, a puffadás miatt érdemes lenne felkeresni a háziorvost.

  • Ági

    2012. február 21. kedd

    Tisztelt doktornő!

    Fél éve szedem a fogamzásgátló tablettát. Most 3 hete nem szedem, közben szeretkeztem a barátommal. Mekkora az esélye hogy teherbe esek.

    várom mielőbbi válaszát

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Ha védekezés nélkül voltak együtt, a teherbeesés esélye viszonylag nagy, kb. 20%.

  • kern

    2012. február 20. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    Tegnap együtt voltunk a barátnőmmel. Neki általánosan késik néhány hetet a ciklusa, most jár a ciklus végén, még mindig nem jött meg neki, szóval jelenleg nincsen peteérése.

    Az együttlét előtt elélveztem, ezt letörölgettem papírzsepivel mind a hímvesszőmről, mind a kezemről. Utána nem hatoltam belé, csak dörgölőztem hozzá, a csiklójánál. Az elélvezéstől számított kb. 20 percen belül viszont megujjaztam őt, azzal a kezemmel, amire elélveztem korábban. A kezemen nagy valószínűség szerint nem volt sperma, hiszen letöröltem a zsepivel, de nem tudom, meddig és milyen formában tud életben maradni.

    Előfordulhat, hogy teherbe esett?

    Köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Ennek minimális az esélye.

  • Timi21

    2012. február 17. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    2012.02.08-án együtt voltam a párommal, gumival védekeztünk. Viszont pár napja, szédülök, hányingerem van, rosszul vagyok bizonyos szagoktól, nőttek a melleim, kicsit sötétebbek lettek a bimbóim, rossz a közérzetem és görcsölök, mintha meg akarna jönni. 20-ka körül megkéne jönnie, de azért megszeretném kérdezni, h. lehetséges, hogy terhes vagyok?
    Várom mihamarabbi válaszát! 🙂

    • Gabi

      2012. február 20. hétfő

      Óvszer mellett is (nem került fel időben, lecsúszott, kilyukadt, elszakadt…) van rá minimális esély, hogy terhes legyen valaki. Ha már késik a menzesz, érdemes tesztelni.

  • Egysrác

    2012. február 14. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem az lenne hogy: bnömmel szeretkezéskor kiszakitottunk egy óvszert. 72 órás tabelttát váltottunk ki amit idön belül be is vett a barátnöm. Majd pár nap mulva menstruált. Bár véleménye szerint nem hasonlitott a szokásos ciklusához. A helyzet hogy szakitott velem a lány és nem szeretném ha bármi felelötlen dolog történne. Az igazság az hogy azota most telt 1 honap és nem tudok rola semmit. De lehetséges igy a terhesség? hogy utána mejött neki?

    • Gabi

      2012. február 20. hétfő

      Mivel jelentkezett vérzés a tabletta bevétele után, ha volt is terhesség, valószínűleg nem maradt meg.

  • Ani

    2012. február 14. kedd

    Kedves Droktornő!
    A mensesem nagyon rendszertelen mindig előbb jön meg szinte. Januárba volt egy időszak és féltem is, hogy terhes lehetek mert nem védekeztünk normákisan. Nőgyógyász azt tanácsolta, vegyek tesztet, mert babát nem lát de megvastagodott a nyálkahártyám és várjam a késett mensim. Vettem is negativ lett és megjött a mensim. kb 7 napig tartott majd a barátommal 2 hete lassan megszakitással szexeltem ismét és ezen a hétvégén is. hétvégén tojásos folyásom volt egyfolytába nedves voltam.. Tegnap sötét barnás folyásom jelentkezett és ma is volt egész nap, estére kicsit világosult.kicsit görcsölök is, melleimfeszülnek. terhes lehetek?=/

    • Gabi

      2012. február 20. hétfő

      Érdemes lenne megismételni a tesztet, és megbeszélni valamilyen hatékonyabb védekezési módot. A megszakításos módszernél kb. 5% a teherbeesés kockázata, és ez a szám, ha egy éven keresztül is csak így védekeztek, kb. 35%-ra növekszik.

  • Gyula

    2012. február 14. kedd

    Kedves doktornő!

    nem akartam ezzel zaklatni a barátnőmet, de én kissé tartok a helyzettől, hogy már több mint 1 hete késik neki. A kérdésem az lenne hogy a makkon meddig maradhat élő a spermium? Ha nem volt 100%-osan letörölve a makk, és utánna nem sokkal a péniszemmel maszíroztam a barátnőm vagina nyílását(nem történt behatolás), juthatott-e „rossz” helyre élő spermium? És lehet-e ettől terhes a párom?

    Köszönöm

    • Gabi

      2012. február 16. csütörtök

      Erre max. 1% az esély. Viszont ha ilyen késés nem szokott előfordulni, nem ártana csinálni egy tesztet!

  • Piano

    2012. február 13. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    A barátnőmmel általában hétvégente vagyunk együtt, de mindig mindenre odafigyelve, ráadaásul Durex extra Safe-el védekezünk, most mégis késig neki 2 napja, pedig általában rendszeres a ciklusa… Most reggel teszteltünk, az eredmény negatív lett, mi azért mégis paranoiásak vagyunk 17 éves fejjel… Ha nem jön meg 1-2 napon belül, van még okunk félni?
    Nagyon várom a válaszát! 🙂

  • bamba joe

    2012. február 13. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    a barátnőmmel ált. hétvégente vagyunk együtt, de mindig mindent betartva, ráadásul Durex extra safe- el védekezünk, most mégia késik neki 2 napja, pedig általában rendszeres a ciklusa… Most reggel teszteltünk, de hálistennek negativ lett, mi azert mégis paranoiásak vagyunk 17 éves fejjel… Ha nemjön meg 1-2 napon belül, van még okunk félni?
    Nagyon várom a válaszát!:)

  • bamba joe

    2012. február 13. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    A barátnőmmel ált. hétvégente vagyunk együtt, de mindig a szabályokat betartva, ráadásul Durex extra safe-el védekezünk, most mégis késik neki már 2 napja, pedig ált. rendszeres a ciklusa… Most reggel csináltunk tesztet, ami hálistennek negativ lett, mi mégis nagyon paranoiások vagyunk 17 eves fejjel… Ha továbbra sem jön meg, van okunk még félni?? Nagyon várom a válaszát :)!

    • Gabi

      2012. február 16. csütörtök

      Az az 1% sajnos még védekezés mellett is mindig ott van. Remélhetőleg azóta azért mégis megjött!

  • M.Edit

    2012. február 12. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Olyan kis „balesetünk” volt,hogy párom majdnem elment mikor is kivette belőllem a hímvesszőjét, fel akartunk venni gumit, de belapult így újra megpróbálta belém helyezni, de éreztük nem lesz belőlle semmi mire újra kivette észrevette,hogy picit elment. Nem szedek fogamzásgátlót, óvszerrel védekezünk. Nos az lenne a kérdésem teherbe eshetek így? Jövőhét 16-19 közé várom a menstruációm, és jelenleg megvagyok fázva is. Az eset után gyorsan kimostam a hüvelyemet, de nem láttam,hogy lett volna bennem ondó.Én nem gondolom,hogy terhes lehetnék, de szeretném tudni az ön véleményét! Köszönöm: Edit 22 éves

    • M.Edit

      2012. február 12. vasárnap

      Még annyi,h mikor másodszor kivette belőllem látta,h elment nem érezte 🙂

      • Gabi

        2012. február 13. hétfő

        Valószínűleg csak előváladék volt, viszont az is tartalmazhat spermiumokat, így a terhességet nem lehet 100%-osan kizárni.

    • Gabi

      2012. február 13. hétfő

      A terhesség esélye nem túl nagy, kb. 5%. Ha nem jön meg idejében a menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • Kinga

        2012. február 14. kedd

        Sziasztok!
        M. Edina sorait olvasva felmerült bennem az a kérdés,hogy mikor az anya meg van fázva kisebb az esély a teherbesésre? Válaszod köszönöm

        • Vida Agi

          2012. február 20. hétfő

          Nem, a megfázás miatt nem kisebb az esély.

  • Bella

    2012. február 11. szombat

    Tisztelt doktornő!

    Együtt voltunk a párommal,megszakításos módszerrel,rá 1 napra megjött a menstruációm,a szokásos lefolyású volt. Néhány napja alhasi fájdalmaim vannak és ma egy kis barna folyásom is volt,ezenkívül semmilyen jelét nem tapasztalom annak hogy terhes lennék. 2 terhességi tesztet is csináltam (az együttlét utántól számított 12 nap múlva),mindkettő negatív lett! Lehet hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. február 13. hétfő

      Ha a menzesz óta nem voltak újra együtt védekezés nélkül, minimális a terhesség esélye.

      • Bella

        2012. február 13. hétfő

        A menstruáció mennyire befolyásolta azt,hogy a teszt eredményében bízhassak? A végétől számítsam a 12 napot vagy beleszámít a menzesz is?Ha a héten csinálok egy újabbat,az már biztosabb lesz? A hasfájásom elmúlt,de a barna folyás ma ismét jelentkezett…nem nagy mennyiségben de elég zavaró volt,mert nem tudtam mire vélni!

  • Rendek Kinga

    2012. február 10. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    Én 23 hetes terhes vagyok.A melleim már a terhesség elejétől fogva feszültek és nőttek,de kb.2 hete úgy vettem észre,hogy kisebbek lettek és nem is feszülnek.
    Mitől lehet ez?Van rá okom az aggódásra?

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      Nem kell aggódnod, a második harmadban már általában elmúlik a mellfeszülés.

  • Adrienn

    2012. február 08. szerda

    Kedves Gabi!
    Lassan 1 éve próbálunk babásodni (van egy 3 éves kislányunk, akire szintén nagyon sokat vártunk). Elmentem kivizsgálásra, és kb. a peteérés után 8-10 nappal magas TSH szintet mértek. 2 napja késik a menses. Még nem teszteltem, péntekre tervezem. Lehet a megemelkedett TSH szint a terhesség jele? Ha pozitív a tesztem, azonnal menjek belgyógyászhoz? (Már van időpontom márc. elejére pajzsmirigy ultrahangra és izotóp-vizsgálatra. Nyilván utóbbi stornó, ha terhes vagyok…)
    Köszönöm a választ előre is! Szép napot kívánok!
    Adrienn

    • Adrienn

      2012. február 10. péntek

      Pozitív a teszt.

    • Gabi

      2012. február 13. hétfő

      Ha pozitív a teszt, érdemes a kezelőorvosoddal beszélni minél előbb!

  • Veronika

    2012. február 06. hétfő

    Ma voltunk a dokinál. Azt mondta hogy 5 hetes terhes vagyok és most vagyok a hatodik hétben… Ami nagyon aggaszt hogy azt is mondta hogy nem tudja hogy jó helyen van e a magzat.Ez nagyon ki rémített ugyan is az ultrahangon csak nagyon zavarosan lehetett látni . Azt mondta hogy a méretek megfelelőek csak nem tudja jó helyen van e és vissza rendelt holnap vérre és csütörtökre meg ultrahangra…kézzel is ki tapogatott és azt mondta hogy a méhem is még elég kicsi.ezek szerint van okom agodni?

    • Gabi

      2012. február 13. hétfő

      Ha a méreteket megfelelőnek látta, valószínűleg csak a biztonság kedvéért rendelt vissza. Remélem, azóta kiderült, hogy minden rendben.

  • zsuzsanna

    2012. február 03. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    Nekem egy olyan gondom van hogy a barátommal már több mit 3 hete együtt voltunk és nem védekeztünk,igaz szettem a fogamzásgátlot végig.Mielött megjött volna én nekem hányingerem is volt nagyon,meg fáradékonyabb lettem.1hete kelett volna megjönni a mensesemnek de nekem csak barna folyásom volt meg 1 napig.a menstruácomnak semmi jele.csináltam már 2 tesztet és negativ lett mind a kettö.meg észre vettem hogy a mellbimbomnál ilyen fehér valami jönnek ki belöle,és csak este szokott fájni a mellem.most akkor terhes vagyok?csináljak még egy tesztet?szeretném ha mihamarabb válaszolna nekem.köszönöm

    • Gabi

      2012. február 05. vasárnap

      Ha a fogamzásgátló tablettát már legalább 1 hónapja pontosan szedte, nem maradt ki egyetlen szem sem, a szedés során nem fordult elő hányás, hasmenés, nem szedett közben antibiotikumot, akkor a tabletta megfelelően védett. Ebben az esetben kevesebb, mint 1 % a terhesség esélye. Ha viszont valami miatt csökkenhetett a fogamzásgátló hatékonysága (hányás, hasmenés, antibiotikum, kimaradt tabletta), akkor szóba jöhet a terhesség. A fogamzásgátló tabletta, ha pontosan szedik, a 7 gyógyszermentes napban is véd a terhesség ellen, viszont a 8. napon el kell kezdeni a következő levél tablettát. Ha nem kezdte el az újabb levéllel, ha még mindig bizonytalan, hogy terhességről van-e szó, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni. Ott kiderül az esetleges terhesség, de az is lehetséges, hogy másik fajta fogamzásgátlót fog felírni, mert előfordulhat, hogy a mostani gyógyszer okozza a leírtakat.

  • Ildi

    2012. január 29. vasárnap

    Kedves Gabi!

    1 éve szültem. A szülés óta megváltozott az alaphőmérsékletem 36,5-ről 35,2-re csökkent és a ciklus második felében is csak 35,9-re megy fel. Kistesót szeretnénk és érdekelne hogy ilyen testhővel is teherbe lehet esni vagy kivizsgáltassam. Válaszod köszönöm

    • Gabi

      2012. február 01. szerda

      Alapvetően nem probléma, ha alacsonyabb a testhőmérsékleted az átlagosnál. Ezért is átlagos, van akinek alacsonyabb kicsivel, van akinek magasabb. Ha más gond nincs, és még nem régóta próbálkoztok, szerintem emiatt nem kell aggódni.

  • Kitti

    2012. január 25. szerda

    Kedves Gabi!

    Azt szeretném megkérdezni,hogy lehet -e a babának baja,ha egy nő fogamzásgátló mellett esik teherbe?Függ attól ,hogy mennyi ideje,vagy milyen gyógyszert szed?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Ritkán fordul elő ilyen, de ha mégis, akkor azt érdemes tudni, hogy csak elég kevés olyan gyógyszer van, ami kárt okoz a babának és az első 6 hét folyamán, ha gyógyszerártalom miatt sérül a baba, akkor annak általában vetélés a vége.

  • Kriszta

    2012. január 25. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    4 hónapja védekezünk fogamzásgátló tablettával, 19 éves vagyok. A 4. levél elfogyását követő szünet első két napján több együttlétem volt a párommal, a 3. napra vártam a vérzést, ami nagyon gyenge volt és csak két napos (általában 3-4 napos, az első két nap erősebb, utána gyengébb). Vizsgaidőszakom van, ami miatt kicsit stresszes vagyok. A kérdésem az lenne, hogy teherbe eshettem-e a szünet első két napján, és ez okozhatja-e a szokatlanul gyenge és rövid vérzést? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Ha szeded rendesen a tablettát, akkor a kötelezően kihagyandó idő alatt sem lehetsz terhes.

  • N. Tünde

    2012. január 19. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Már lassan 1 hónapja émelygek, hányingerem van feszül a mellem. Még egy két napot kellene várni a mezneszemig addig nem akartunk tesztet venni.Csakhogy ma reggelre már nem feszülnek olyan mértékben a melleim. Az a kérdésem, hogy már nincs baba??
    Köszönettel: Tündi

    • Gabi

      2012. január 19. csütörtök

      A tünetek megszűnése nem jelenti automatikusan, hogy gond van. Ha késik a menzesz, ettől függetlenül érdemes tesztelni.

  • Viki L.

    2012. január 16. hétfő

    Kedves doktornö.
    2 teszt pozitiv a menstruációm 14 napja késik és ma az ultrahangos orvos nem látott terhességet. Miért van ez kérem segitsen.

  • Nusi

    2012. január 15. vasárnap

    Kedves doktornő!

    Borzasztóan szerencsétlen helyzetben vagyok, sajnos pár hete megszakításos módszerrel védekeztünk a barátommal, de aggódtam, ezért kiváltottam egy 72 órás tablettát is. Azóta már bejelentkeztem nőgyógyászhoz, hogy fogamzásgátlót irassak fel magamnak és addig is óvszerrel védekeztünk. A problémám hogy az óvszer kiszakadt, és bár észrevettük és nem élvezett el bennem, most megint rettentően izgulok. Viszont ha jól tudom a 72 órás tabletták hatalmas hormon adagot tartalmaznak, szóval nem tudom hogy kiváltsak-e mégegyet vagy csak reménykedjek. Várnám mielőbbi válaszát, mert sajnos az óra ketyeg….
    Előre is hálásan köszönöm!

    • Gabi

      2012. január 17. kedd

      Ha idejében észrevették a kiszakadt óvszert, minimális a terhesség esélye, talán még kisebb, mintha simán csak megszakítással védekeztek volna, ahol a kockázat szintén „csak” 5%.

  • Kriszta

    2012. január 14. szombat

    Kedves Doktornő!

    A ciklusaim óramű pontosságúak voltak tavaly szeptemberig!Mindig 31 napra jött meg!
    Aztán elkezdett rendetlenkedni!Bár mindig megjött eddig,volt hogy 10 nappal később vagy 3 nappal hamarabb!
    Megszakítással védekezünk,(ami tudom hogy nem minősül védekezésnek) és múlt hónap 24.-én történt egy kis baleset…nem maradt időben abba az aktus és az eleje valószínűleg bennem landolt!Természetesen nem okozna gondot mert már fontolgatjuk a babaprojektet!
    Ennek örömére múlt hét végén már nem védekeztünk egyáltalán!
    Tegnapra vártam a menstruációmat ami még mindig nem ért ide!A mellem szokásosan pár nappal menstruáció előtt érzékeny volt,majd 3 napja hirtelen abba maradt,viszont megduzzadtak,keményebbek!Sokat járok pisilni,éjjel akár 2szer is felébredek!És ma délelőtt iszonyatos hányingerem lett,ami enyhébben bár,de kitartott egészen a déli órákig!
    Ön szerint érdemes még egyszer tesztelni?Ha igen mikor?
    Ha viszont nem terhesség,mi okozhatja a hirtelen rendetlenséget a ciklusaim hosszában?
    Az utolsó 3 havi menstruációm:
    Október 7,November 3,December 13
    Teszteltem:Január 5.-én és 9.-én negatívat!
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2012. január 17. kedd

      Ha közben nem jelentkezik mégis vérzés, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni. Viszont ha nem terhesség, a mostani tüneteket is okozhatja az, ami miatt az utóbbi időben rendszertelenné vált a ciklusa. Ha továbbra is negatívak a tesztek, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • Panka

    2012. január 14. szombat

    Üdvözlöm!

    Olyan problémával fordulok Önhöz,hogy 3 -ik hónapja szedek fogamzásgátló tablettát,szilveszterkor hasmenősös járvány kapott el,2 hete fájnak a melleim,inkább a mellbimbóm,és meg is vannak duzzadva. 2 napja hányingerem van,hánytam is nem egyszer!Még 7 napom van a menstruációig,ám ma egy kis barnás folyást észleltem! Lehetnek ezek terhesség jelei?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. január 17. kedd

      A hasmenés csak abban az esetben csökkenti a fogamzásgátló hatékonyságát, ha a tabletta nem tud felszívódni, tehát a bevétele után közvetlenül is jelentkezik a hasmenés. Ha ilyen előfordult, és az ezt követő időszakban (kb. 7nap) más módon nem védekeztek, akkor szóba kerülhet a terhesség.

  • Dina

    2012. január 14. szombat

    Kedves Doktornő!

    Már több, mint egy éve próbálkozunk a párommal, hogy kisbabánk lehessen. Sajnos eddig nem jött össze, de közben kiderült, hogy endometriózisom van a bal petefészkemben. Általában 26 napos a ciklusom, legutóbb a ciklusom közepén nagyon-nagyon fájt a hasam jobb oldalon 3-4 napon keresztül a köldököm és a csípőm között, de annyira, hogy azt hittem vakbélgyulladásom van. Azóta semmi. A peteérést érezhettem ennyire? Aztán a peteérést követően rá 8 napra volt egy alkalommal nagyon kicsi barnás folyadék. Másnap egy alkalommal 2 nagyon pici csepp nyálkás vér, következő nap egyszer nagyon kevés barnás folyás, a mai napon reggel szintén barnázás. Ez a betegségemtől lenne, vagy lehetséges-e terhességtől? Még van 5 napom a menzesz megjöveteléig.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Igen, a peteérést lehet így érezni és enyhe barnás folyás is lehet utána.

  • Laura

    2012. január 13. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    Azt halottam hogyha szedem a fogamzásgátlót és mégis teherbe esek akkor csak a 4.hónapban nem jön meg.
    Igaz ez? Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. január 17. kedd

      Kimondottan ilyen szabály nincs. Ez egyénenként változó lehet. Ha terhességre gyanakszik, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Viki L.

    2012. január 11. szerda

    Kedves doktornö.
    8 napja késik a menzeszem. 2 negativ most a harmadik elöször halvány volt utánna 2 percre pozitivat mutatott. Ez azt jelenti hogy terhes vagyok.
    Elöre is köszönöm a választ

  • Dora

    2012. január 10. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Fogamzásgátlót szedek (Jangee), de mivel torokgyulladásom volt, kénytelen voltam antibiotikumot(Amoxicillin-B) szedni (5 napig). Több helyen olvastam, hogy az antibiotikum gyengíti a fogamzásgátló hatását, épp ezért óvszerrel védekeztünk, csakhogy az kiszakadt. Most nagyon kétségbe vagyok esve, mivel esemény utáni tablettát nem mertem bevenni, úgy, hogy fogamzásgátlót is szedek. Pár napja elkezdett feszülni a mellem, és az alhasamban is érzek minimális fájást, viszont még több, mint egy hét múlva fog csak megjönni és ilyen hamar nem szoktam érezni a mellfeszülést. Próbálom nyugtatni magam azzal, hogy ez a fogamzásgátló miatt van, viszont az alhasi szúrásokat nem tudom hova tenni. Az antibiotikum szedése alatt nem volt sem hányás-hasmenés, és közti vérzésem sem jelentkezett azóta. Mindezek tükrében, várom véleményét.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. január 17. kedd

      Az antibiotikum gyengítheti a fogamzásgátló hatását, de ez nem törvényszerű. Mivel óvszerrel is védekeztek, és csak egy alkalommal szakadt el az óvszer, nem túl nagy a terhesség kockázata.

  • Dorka

    2012. január 08. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    A ciklusom ált. 30-33 napos, de volt már 38 is. A párommal rendszeresen védekezünk (pharmatex hüvelytabletta és mellé megszakításos módszer)viszont a legutóbbi menstruációm 2011 nov. 29.én jött meg, azóta nem. Január 3.án teszteltem, negatív lett, majd 6.án is, szintén negatívra. A menstruációmat kb. dec. 29-31.ig vártam.
    2 teszt tévedhetett?
    2-3 napja megnőttek a melleim és nyomásérzékenyek valamint a hátam is fáj és „mindjárt megjön” érzésem van, meg gyenge alhasi görcseim. A reneds menstruációm előtt ezek tipikus jelek.
    Egyébként a menstruációm általában nagyon erős és az első két napban nagyon meggyötör( hányás, hasmenés, iszonyatos göcsök, bár az előző két menstruációm hála az égnek nyugodtabb volt.)
    Ahogy lesz ehetőségem meglátogatom a nőgyógyászom, de egy szakértői vélemény megnyugtatna.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. január 09. hétfő

      Sajnos előfordulhat, hogy 2 teszt is téves negatív eredményt ad. Mivel viszonylag pontatlan a ciklus, lehetséges, hogy a mostani kimaradás is ezzel van összefüggésben. A legjobb amit tehet, ha elmegy nőgyógyászhoz.

  • Aish

    2012. január 05. csütörtök

    Kedves Ági és Gabi,
    3 éve szedek alacsony hormontartalmú fogamzásgátlót. December közepén egy alkalommal nem vettem be, december végén egyszer voltunk úgy a párommal, hogy aktusnál egy rövid ideig nem használtunk óvszert, de mielőtt elment volna, már igen. E hét elején kellett volna megjönnie, de csak a menses eleji barnás pecsételés van. A kérdésem, hogy ilyenkor mennyi az esélye a terhességnek, illetve, hogy lehet-e tesztet csinálni, érvényes lesz-e. Úgy tudom, a tesztet menses után szokták csinálni, de én addigra elutazom, és jobb lenne itthon.
    Köszönöm!

    • Gabi

      2012. január 09. hétfő

      Mivel a kimaradt tabletta és a (részben) egyéb védekezés nélkül történt együttlét között elég sok idő eltelt, minimális a teherbeesés esélye. Ha bizonytalan vagy, érdemes tesztelni, attól függetlenül, hogy a barnás folyás elmúlt-e.

  • Viki L.

    2012. január 04. szerda

    Kedves Doktornö.
    Már 1 napot késik de nem merek tesztelni,mert olyan érzésem van mintha fájna a derekam stb. de a barátnöim elijesztettek hogy vakbélmütét után 1 évig nem eshetek teherbe. igaz ez
    A valaszt elöre is köszönöm.

  • hencsi24

    2012. január 04. szerda

    Jonapot keves Doktornő! Egy ujan kérdesem lenne már szültem egyszer és azóta rendszertelenől jön meg sose tudom mikor jön meg,párommal rendszeresen élőnk nemi életet védekezés nélkől.Janúr elsején csináltam 2 terhességi tesztet ez elsőn mem letcot semi rá egy órára a masodikon a második csik halványlet.Utoljára november 28 volt meg .Most akkor pozitv vagy negatív a teszt.Se mi más tünetem nincs csak nem jöt meg? elöre is köszönöm a válaszát.

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      Ha továbbra sem jön meg, néhány nap múlva érdemes lenne megismételni a tesztet. Ha megjelent a második csík is, nagy valószínűséggel terhességről van szó, de mivel nem a tájékoztatóban leírt időn belül jelent meg, nem biztos az eredmény.

  • Sz. M.

    2012. január 02. hétfő

    Tisztelt Gabi!
    Rendszeresen szedek fogamzásgátlót, és a barátommal mindig védekezünk, kivéve 2011.december utolsó hetén 1 napot nem, és azóta kb. 4-5 nap telt el, és a mai napon (amikor írtam ezt az üzenetet) elkezdtem émelyegni, fájt a fejem, fáradékony lettem, valamint úgy vettem észre, hogy a mellbimbóim is picit megduzzadnak néha, és nagyon picit sötétebb tónusú, érzékenynek nem érzem, és a szagokra sem vagyok érzékeny! Első néhány napban volt pici hasfájásom, de a menszim majd csak 2012.01. 14.-én jön meg! Nagyon gondba vagyok, hogy mit tegyek, örülnék neki nagyon, ha nem lennék terhes!
    Köszönöm a segítséget/választ!

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      A fogamzásgátló, ha pontosan, kihagyás nélkül szedik már önmagában is 99%-os biztonságot nyújt a terhesség ellen. Ha emellett még más módon (pl. óvszerrel) is védekeztek, még kisebb a tehrbeesés esélye. Ha így érted a védekezést, és csak egyetlen alkalommal maradt el, akkor nem valószínű, hogy a leírtakat terhesség okozza. Ha a védekezés kimaradását úgy érted, hogy nem vetted be a tablettát, akkor előfordulhat a terhesség.

  • kérdező

    2012. január 01. vasárnap

    Kedves válaszadó!

    A párommal óvszerrel védekeztünk.
    Lovagló pózban szeretkeztünk, a párom bennem ment el (óvszerrel)…mikor leszálltam róla, akkor az óvszer kicsit megcsúszott, de rajta maradt…kb 3-4cm-re maradt rajta….az óvszer biztosan nem volt lyukas (ellenőriztük), és a végeredmény is benne landolt.
    Lehet ebből így gond? Ajánlott az esemény utáni?

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      Mivel az óvszerből nem jutott ki semmi, így nincs gond.

  • Ibolya

    2011. december 30. péntek

    Üdvözlöm!
    Én azt szeretném megkérdezni,hogy a legutóbbi menstruációm elég kevéske volt,szinte alig,csináltam egy tesztet,negatív lett,majd a következő menstruáció teljesen kimaradt.2 naponta csinálok egy tesztet mindegyik negativ,mi lehet ennek az oka?Védekezni nem szoktunk,mert kisbabát szeretnénk.

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      A negatív tesztek ellenére még lehetséges a terhesség. Én elmennék nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi a helyzet.

  • Klaudia

    2011. december 29. csütörtök

    Kedves Doktornő,
    A férjemmel próbálkozunk már másfél éve a babával sajnos még semmi siker élményünk nem volt, de talán most?! December 24-én kellett volna, hogy megjöjjön, de nem jött meg. Nekem mindig 30 napos a ciklusom van, na én azzal a lendülettel rögtön 24-én tesztet csináltam sajnos negatív lett, majd tegnap délután újra vettem tesztet szintén negatív lett 🙁 gondoltam, hát jó nem a reggeli első vizelet meg nem a közepén sikerült mintát venni, így hajnali első vizelettel újra próbálkoztam, na de minek :((( sajnos az is negatív lett 🙁 A tüneteim, igen furcsák fáj a petefészkem illetve néha néha beszúr, én úgy érzem, viszonylag sokat is járok pisilni, és a köldököm környékén fáj a hasam. Puffattnak érzem magam alhas ügyileg. Lehetek még terhes? Attól félek, hogy a hányingert csak beképzelem most már 🙁 A mellem sem fáj csak kicsit talán nagyobbak lettek.
    Várom válaszát.
    Tisztelettel
    Klaudia

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      A negatív tesztek ellenére még lehetséges a terhesség. Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, ott egyértelműen kiderül, hogy terhességről van-e szó.

  • Viki L.

    2011. december 29. csütörtök

    Kedves Doktornö.
    Mi már 3 hónapja próbálkozunk a férjemmel de még semmi.Most 3 hete megmütöttek vakbélre. Most megint próbálkoztunk és most olyan hányingerem van meg mintha kivánós lennék de a menzeszem csak 4 én kell hogy megjöjjön és még nem merek tesztelni mert félek a csalódástól.Létezik hogy terhes lennék. mit csináljak. Elöre is köszönöm a választ

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      Ha már késik, mindenképp érdemes tesztelni!

  • zsu

    2011. december 27. kedd

    ha csak jastzadoztunk ovszer nelkul es nem ment el a parom de az elovaaldek megvolt lehetek terhes?
    a masik kerdesem pedig ha olyan 72 oras gyogyszert vettem be ami kiment garanciabol az hathat?

    • Gabi

      2011. december 27. kedd

      Igen, ebben az esetben a teherbeesés esélye kb. 5%. Az attól függ, mennyi ideje járt le az esemény utáni tabletta. Nehéz lenne ennyiből megmondani.

  • Emő

    2011. december 26. hétfő

    Kedves Ágnes!!!

    Problémám a következő…
    Orvosom clostilbegytet irt fel szedtem is rendesen egytt is voltunk férjemmel amikor kellett..nagyon örltem neki amikor késett és a hőm ár 11 napja magasabb volt…mégis a 40. napon negatívat teszteltem kérdéseim a következők:

    Clostilbegyt szedése esetén mikor kéne megjönnie?Vagy a menszesz hossza ettől nem változik???

    A hőm is folyamatosan fennt van 11 napja mégis negatív a teszt…
    ezt nem értem….

    Mióta elhatároztuk,hogy babát szeretnénk a ciklusaim hosszabbak lettek 35 napos átlag ciklushoz képest volt,hogy 50 napra jött meg!!!Mi bajom lehet????

    Kérem válaszoljon nem kérem,hogy azt mondja ez vagy az csak mire számíthatok????

    Válaszát előre is köszönöm!!!

    Üdv.:

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      Én visszamennék a nőgyógyászhoz, aki a clostilbegytet felírta. Ennyiből nehéz lenne megmondani, miért hosszabbodott a ciklus.

  • Tóth Ágnes

    2011. december 23. péntek

    A teszten 2 csík jelent meg,de a második a matrica felett 1 kicsivel vagy az alatt.Terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. december 27. kedd

      A 2 csík 99%, hogy terhességet jelent. Ha a teszthez mellékelt leírás alapján se értelmezhető az eredmény, érdemes lenne megismételni a tesztet.

      • Jedenák Ivett

        2012. január 18. szerda

        szia kedves gabi!
        Én is érdeklődnék tőlled hogy nekem is van most egy ilyesmi problémám. nah nekem már van egy 2,5 éves kislányom. elég sokáig használtam nuvaring hüvegyűrűt (fogamzásgátlót)használtam rendesen levettem rendesen megjött utána felraktam a következőt roszúl lettem tőle kb egy hét után le vettem és megint megjőtt. most nem használom csak ovszerral vagy pharmateksz krémmel védekeztünk de már 12 napja késik. vettem tesztet one minute a neve negatívat mutatott reggel csináltam első vizeletből, akkor orvosnál is voltam nem látott semit. De azt is hozzá kell tennem hogy ha nem használom a fogamzásgátlót akkor nem rendszres a menszeszem. Kérlek segíts mert nagyon idegeskedem 20 éves vagyok és sajnos már két abortusom is volt és nekem ez nagyon lelki gond. és ez is azért van mert előtte nagyon sokályig probálkoztam a fogamzásgátlókal és nem bírtam egyet sem. Előre is köszönöm.

        • Gabi

          2012. január 19. csütörtök

          Sajnos az a legvalószínűbb, hogy fogamzásgátló nélkül most is pontatlan a ciklusod. Érdemes lenne a nőgyógyásztól tanácsot kérni, hogyan lehetne valamennyire rendszeresíteni a ciklusod.

  • Vikóca

    2011. december 15. csütörtök

    Azt szeretném megkérdezni hogy terhesség alatt van a peteérés? Mert nekem azok a tünetek megvannak és most vagyok 14 hetes terhes.
    Válaszát köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Nincs peteérés, de a szervezet „emlékszik” rá, mikor szokott lenni a peteérés és a menses és ilyenkor hasonló tüneteket érezhetsz.

  • Egy Lány

    2011. december 14. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kérném a segitségét 6napja késik a menstruáciom a barátom belém élvezett az aktus november 23-án történt nagyon fáradt vagyok mindig és furcsa fájdalmakat érzek a méhemnél mikor meg jön soha sem görcsölök és nem fáj de most fáj a méhem akkor ez azt jelenti hogy terhes vagyok? Vagy lehet ez más miatt is például idegesség stressz?
    Várom válaszát nagyon sürgös lenne Elöre is köszönöm!!!

    • Gabi

      2011. december 18. vasárnap

      Mivel nem védekeztetek, van esély a terhességre. Ha még mindig nem jött meg, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet!

  • Mara

    2011. december 12. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm az előző kérdésemre a válaszát. Még lenne egy kérdésem…
    Nőgyógyásznál voltam és az orvos felírta nekem a Symicia fogamzásgátló tablettát. Viszont most kezdtem el szedni a P57 Hoodia fogyasztó tablettát. A két tabletta befolyásolja egymást? gyengíti a fog.gátló hatását ha egyszerre szedem a két tablettát?
    Válaszát előre is köszönöm!