Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Leila

    2011. május 05. csütörtök

    syasztok!nekem egy kérdésem lenne!március 28-án jött meg és 8 napig tartott de nekem úgy szokott megjönni hogy mikor elmúlik onnantól számolom a 28-at de volt kb 4 ónapig úgy hogy mikor megjött onnan 28-nap na szóval 8 nap vérzés után együtt voltunk de megszakítással de mikor kivette lehet belémment 1 kicsi de csak ezt gondolom ő azt mondta nem most május 5 van még nem jött meg pár napja meg fáj a mellem amúgy semmi rosszul lét akkor most lehetek terhes?szerintem nem vagyok az meg még nem is szeretnék4köszi előre is!!!

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Kb. 5% a terhesség esélye.

  • Marcsi

    2011. május 05. csütörtök

    Üvözlöm!

    Következő a kérdésem. Mivel babát szeretnénk és eddig sikertelenül, ezért 2 hónapja vezetek ébredési hőmérséklet diagrammot:

    Március hónap:
    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/da30a7d51c74d832d83e90fbf1827d11_110320_110415_1304553600_.png

    Április hónap:
    http://ciklus.hu/images/diagramok/da30a7d51c74d832d83e90fbf1827d11_110416_110505_1304553600_.png

    az utolsó diagrammon jól látszik, hogy 04.30-n volt a diagramm szerint peteérésem. Viszont ma 05.05-én csináltam egy ovulációs tesztet, melynek ereménye, határozottan pozitív. Hogy lehetséges ez? Lehet azért nem jött idáig össze a baba, mert én a 28 napos ciklusom közepére, azaz a 14-ik napra számoltam a peteérésemet. A teszt eredményéből kiindulva pedig a 19-ik napon lenne?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Marcsi

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, elképzelhető, hogy neked pár nappal később van a peteérésed.

  • Andi

    2011. május 05. csütörtök

    Sziasztok! 2 éve szedek fogamzásgátlót és januárba abbahagytam, azóta próbálkozunk a párommal. Mióta abbahagytam nem pont 28 napra jön meg, egy két nap eltéréssel max, úgyhogy viszonylag pontos. 3 napja kellett volna megjönnie, görcsöltem, úgyhogy biztos voltam benne hogy megjön, ezért betettem egy tampont, mert utaztam. És aznap meg másnap volt a tamponon egy pirosas barnás pötty. de csak egy pötty. Még nem jött meg, néha néha görcsölök. De semmi más tünetem nincs. Ez mit lehet? Lehet a beágyazódás jele?

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Lehetséges. Ha azóta nem jelentkezett vérzés, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • Leila

        2011. május 10. kedd

        Köszönöm a választ!………..am azóta megjött tegnap előtt hajlalban de nem úgy jön mint szokott a betéten nem sok van de a mikor elmegyek pisilni akkor jön ki ez baj?Előre is köszönöm.Most 3 és fél napja van meg.

        • Leila

          2011. május 10. kedd

          ja és hozzátenném mielőtt megjött kb nappal textet csináltam ami negatív lett.

  • B:B

    2011. május 01. vasárnap

    Sziasztok!!! nekem az lenne a gondom,hogy március 1-jén jött meg igaz 5 nap késéssel.március 29-én kelett volna megjönnie 1 hét után csináltam egy tesztet ami 1 csikos lett így 3 hét késés után megjött de nem rendes vérzés volt hanem halvány rózsaszínes folyás de az is kevés csak tisztaságit kellet használnom, kb 3 napig tartott. nem érzek hányingert stb.. csak a hasam görcsölget kicsit és puffadt de nem tudom mért holnap csinálok tesztet!!!! lehetek terhes??? mert peteéréskor végig együtt volunk és márciusba végig!!!!! a választ nagyon várom kétségbe vagyok esve!!!!!

  • Ditti

    2011. április 28. csütörtök

    Nos,ez a próbálkozás nem jött össze:(
    Ma jött meg.
    Doktornő mit szól ehhez a víz+ecetes módszerhez?Nem lehetséges hogy e miatt nem sikerült?Túl savas közeget kaptak?

  • lány

    2011. április 27. szerda

    tegnap este megtörtént a behatolás , múlt héten volt peteérésem lehetek terhes? a teszt hétvégén már kimutatja?

    • Gabi

      2011. április 28. csütörtök

      Ha múlt héten volt peteérés, kicsi az esélye, hogy most teherbe estél. A teszttel érdemes addig várni, amikor már késik a menzesz. Ha babát szeretnétek, addig is próbálkozzatok tovább, amikor jól esik, egyetlen alkalomra nem érdemes alapozni.

  • ferhécz timea

    2011. április 27. szerda

    SZIASZTOK!AZZAL A KÉRDÉSEL FORDULOK HOZZÁTOK HOGY PÁROMMAL 2 NAPJA VOLTUNK EGYÜTT ÉS SZERETNÉNÉK EGY BABÁT DE ELMENTEM TERHESÉGI TESZTERT ÉS NEGATIVOTT MUTATTOT NAGYON ELKESERETTEM AKKOR LEHET HOGY NEM VAGYOK TERHES?VAGY KORAI

    • Gabi

      2011. április 28. csütörtök

      Valószínűleg nagyon korai volt még a teszt. És egyetlen próbálkozásra nem is érdemes alapozni! Próbálkozzatok, amikor csak jól esik, és ha késik a menzeszed, akkor tesztelj!

  • timcsike

    2011. április 26. kedd

    Szia.

    31 éves vagyok 2 hónapja azon vagyunk a férjemmel hogy legyen baba eddig sikertelenül..nem csüggedek csak azt szeretném megtudni hogy ennyi idősen mennyi az az időtartam amíg érdemes próbálkozni és mikor forduljak orvoshoz kivizsgálásra ha sikertelenül járunk!
    Köszi
    Timi

    • Gabi

      2011. április 27. szerda

      Ez orvostól függ, van olyan, aki fél év sikertelenséget javasol, van aki 1 évet. Fél év után szerintem érdemes rákérdezni. De remélhetőleg nem kell addig várnotok, 31 évesen még nagyon jók az esélyek!

    • Leila

      2011. május 05. csütörtök

      Sya még a nagyon fiatalok is 5 hónapra esnek teherbe azt mondják 6 hónap a kívánt terhesség 1 év az már a meddőség!én 6 hónap tán fordulnák!

  • Katalin

    2011. április 26. kedd

    Kedves Dokornő!

    Körülbelül 6 hónappal ezelőtt volt egy terhességmegszakításom a terhesség 23. hetében. A babának bal szívfél hypopláziája volt.
    Amiatt aggódom, hogy a mesterséges megszakítás miatt nehezebben fogok tudni teherbe esni, mint előtte (3 hónap). Sok nőtől hallom, hogy nekik az abortusz után évekig nem sikerült, de az abortusz előtt nem volt gondjuk és hamar összejött a baba.
    Kíváncsi lennék a Doktornő véleményére. A 12. hét előtt végzet abortusz miben más? Abban az esetben is helyeznek föl lamináriát csak a végén műszerrel fejezik be a terhességet? A terhesség megszakítás melyik része okozhat nehézségeket a későbbi terhességeket illetően?

    Köszönöm a segítségét!

    Tisztelettel
    Katalin

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ebben sajnos mi nem tudunk segíteni neked, konzultálj a nőgyógyászoddal.

  • Ditti

    2011. április 25. hétfő

    A párommal ápr.14én voltunk együtt(számításom szerint aznap volt peteérésem).Czeizel Endre tanácsa alapján,úgy voltunk együtt,hogy 1 liter vízhez 1 evőkanál 10%os ecettel hüvelyöblítést csináltam(hátha növeljük az esélyt ,hogy kislány legyen).Kb 1 hete feszül a mellem,és fáj a hasam,mint ha meg akarna jönni.Tesztelni még korai,de kíváncsi vagyok a véleményre.
    Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. április 26. kedd

      A tünetek utalhatnak terhességre, bár ez sosem egyértelmű. A teszteléssel érdemes várni addig, amikor már késik a menzesz.

      • Ditti

        2011. április 26. kedd

        Már nem bírtam,csak csináltam tesztet 12 napra az együttlét után.Természetesen negatív lett.Nagyon lassan telnek ilyenkor a napok:(2 nap múlva kellene megjönnie.Ilyenkor már kimutatja a teszt nem?Vagy ha már késik csak akkor?

  • Liza

    2011. április 24. vasárnap

    Kedves Gabi!
    Egy hete minden nap csináltam ovulációs tesztet és még ma is pozitív lett.Lehet,hogy butaságot kérdezek,de utalhat ez terhességre?

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      Nem, ez ovulációra utal. A peteérés környékén 1-2 napig még pozitívat mutathat a teszt, vagy pedig rossz a teszt.

  • bogár

    2011. április 22. péntek

    Kedves Doktornő!
    Ovuteszt pozitívat mutatott 14-én csütörtökön, aznap és másnap együtt voltunk a párommal, illetve 17-én is. Második napja érzek enyhe derékfájást és az alhasam is fájdogál enyhén, szurkál is néha. Felfázás nem valószínű. Ezek lehetnek a beágyazódás tünetei? Elivleg ez a 7. nap az ovuláció után. 28-ra nem várom a menstruációt.
    Válaszát előre is köszönjük.

    • Gabi

      2011. április 24. vasárnap

      Lehetséges. Bár a terhesség első jeleit általában leghamarabb 10-12 nap elteltével lehet érezni.

    • Ditti

      2011. április 25. hétfő

      Én is 28-ra várnám,és hasonló tüneteim vannak…….Sok sikert!!:)

      • bogár

        2011. április 27. szerda

        Neked is! :)))

        • Ditti

          2011. április 27. szerda

          Szia bogár!
          Nálad van már valami?Csináltál tesztet vagy ilyesmi?Tünetek vannak még?

  • Nati

    2011. április 18. hétfő

    Üdvözlöm! Kb 4 hónapja nem szedek fogamzásgátlót, előtte kb 1 évig szedtem. A párommal kb egy hete együtt voltunk és elment bennem. Mostanában kellene/ kellett volna megjönni, de eddig semmi. Mióta nem szedet gyógyszert rendszertelen a vérzésem, egy-két nap késés van. Most nem tudom, hogy még miért nem jött meg…? Lehet hogy terhes vagyok? A hasamon különösebb változást nem veszek észre, többet eszem mostanában, de azért mert hízni szeretnék. Kérem segítsen, ha tud. Előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. április 23. szombat

      Gyógyszerszedés után az 1-2 napos késés még teljesen jónak tekinthető. Ha ennél többet is késik a menzesz, akkor már érdemes tesztet csinálni.

  • N. Andrea

    2011. április 18. hétfő

    Szia!Sajnos a jelenlegi törvényekkel nem vagyok tisztában,és nem tudom,hogy mikortól vállalhatnánk babát.3 hónapja dolgozok,elötte 4 hónapig munkanélküli voltam/bejelentve/,elötte pedig 10 éven keresztül folyamatos munkaviszonyom volt.Nem tudom így jár-e a GYED-GYES,mert volt aki azt mondta,hogy munkanélküli után el kell telnie 1 év munkaviszonynak.Válaszodat előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Legalább 1 évet le kell dolgoznod ahhoz, hogy TGYÁSt és GYED-et kapjál, a GYES alanyi jogon jár.

  • Gabryelle22

    2011. április 18. hétfő

    Sziasztok! Március 30-án volt meg az utolsó menzeszem. Előtte 1,5 éve már fogamzásgátlót szedtem, igaz elég sokszor előfordult, hogy 1-2-3 tablettát elfelejtettem bevenni. Miután 30-án megjött a párommal elhatároztuk hogy babát akarunk. 4.-e és 6-a körül voltunk együtt, akkor még mindenféle védekezés nélkül mert úgy gondoltam egy -két nap alatt úgysem ürül ki a fogamzásgátló hatása. 15-én hajnalban kimentem wc-re és a papíron barnás maszat volt. Egész délelőtt megvolt ez a barnázás, aztán azóta semmi. elméletileg 27-én kellene hogy megjöjjön. Elképzelhető hogy az alatt a pár nap alatt legyengült annyira a tabletta hatása hogy teherbe estem? előfordulhat hogy a ciklus kb 7-8 napján peteérésem volt? És a barnázás kb 10 nappal később beágyazódás miatt lehetett? ha van bébi lehet baja amiatt hogy nem volt túl sok szünet a fogamzásgátló és az együttlétünk között. nem pont így terveztük mert legalább 3 hónapot akartunk várni hogy kiürüljön a tabletta. Kérem válaszoljon valaki hamar mert tesztelni sem merek, nehogy túl korai legyen, de félek nehogy baja legyen, ha van bébi.
    Köszönöm a válaszokat előre is.

  • Buksi

    2011. április 17. vasárnap

    Sziasztok!
    Most volt peteérésem,és az alatt minden nap együtt voltuk a párommal! Néhány napja barnás folyást tapasztaltam… ez mitől lehet? Lehet,hogy terhes vagyok?
    Előre is köszönöm!:)

    • Buksi

      2011. április 20. szerda

      Sziasztok!
      Írtam ugye,h barnás folyásom volt! Tegnap ez rózsaszines lett és fájdogált a hasam!
      Este együtt voltunk a párommal,nem fájt,de utána erősebb lett ez a folyás!
      Válaszoljatok légyszi! Köszönöm!

  • Borbély Erika Tünde

    2011. április 16. szombat

    Sziasztok!
    Aki tud kérem segítsen nekem mert, nagyon kétségbe vagyok esve. Nekem olyan problémám van hogy Április 5-én kellett volna meg jönnie és ma Április 16-a van és még mindig nem jött meg a menzeszem. És a párommal március 10-én szeretkeztem utoljára védekezés nélkül. Lehet hogy terhes vagyok? Mert terhességi tüneteim is vannak, pl: hányinger, fejfájás, gyengeség, szag undor,derék fájás. És érzek valamit a hasamban olyan mintha valami mocorogna bennem. De lehet hogy csak be képzelem mert ez a tünet általában éjszaka fordul elő. Aki tud válaszoljon, mert már nagyon szeretnénk egy kisbabát. Válaszotokat előre is köszönöm és már nagyon várom.

    • Gabi

      2011. április 22. péntek

      Lehetséges. Érdemes lenne tesztelni. A tünetek utalhatnak terhességre, de mozgást még nem valószínű, hogy érzel.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. április 14. csütörtök

    Sziasztok!
    Valaki segítsen nekem mert nagyon kétségbe vagyok esve. Olyan problémám van hogy március elején volt meg utoljára és áprilisban még nem jött meg. A párommal utoljára március 10-én voltam együtt védekezés nélkül.Lehetséges hogy terhes vagyok? 4 nappal ezelőtt volt egy kis fehér folyásom de az is elmúlt, tüneteim vannak pl. hányinger, fejfájás, szédülés, gyengeség. Már nagyon szeretnénk egy kisbabát aki tud kérem válaszoljon,mert tesztelni még nem merek mert nem akarok csalódni. Válaszotokat előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. április 22. péntek

      Ha egyébként pontos a ciklusod, és azóta sem jött meg, érdemes lenne tesztelni. Drukkolok!

  • Enikő

    2011. április 14. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Körülbelül 2 éve szedek fogamzásgátlót, és nagyon ritkán fordult elő, hogy kihagytam volna egy-egy szemet, ám ezekben az esetekben mindig követtem a betegtájékoztató instrukcióit, és nem volt semmi gond. De ezek a kihagyások mindig vagy a 2. vagy a 3. héten történtek, most azonban az első héten sikerült kihagynom egyet… Kedden voltam együtt a párommal, és a kihagyás pénteken történt. Ahogy észrevettem, rögtön pótoltam (a szokásoshoz képest 12+9 órával később) a tablettát, de nagyon aggódok, hogy terhes lehetek. Mégis mennyi esélye van, hogy 9 hónap múlva babázok?

    • Gabi

      2011. április 22. péntek

      Előfordulhat, de nem túl nagy a valószínűsége.

  • Heni

    2011. április 14. csütörtök

    Üdvözlöm én 27éves vagyok párommal 10éve vagyunk együtt gyermekünk még nincs de szeretnénk majd április 1-5ig meg volt rendesen. 7dik-én együtt voltunk és nem védekeztünk 12dik.én meg úgy éreztem hogy meg fog jönni mert görcsölt a hasam és fájt a derekam.pecsételő vérzés volt.csináltam tesztet de negatív volt.Lehet hogy korai volt a teszt?Vagy mitől lehetett az mert ilyenem még nem volt.Válaszodat előre is köszönöm.

  • Izgulok

    2011. április 11. hétfő

    Sziasztok !!!
    3 napja kiszakadt a gumi és vettünk terhesség utáni tabit.70 óra után újra szeretkeztünk és megint kiszakadt a gumi…Kb 3 percenként figyeltük hogy nincs-e baja és amikor kiszakadt abbahagytuk én meg „kiöblítettem” magam szappanos vízzel majd rá 10 percre utána is … ha valami belém is kerülhetett az maximum egy nagyon kis mennyiségű előváladék….mekkora az esélye hogy terhes leszek ???

    • Izgulok

      2011. április 11. hétfő

      Rosszul fogalmaztam elnézést izgulok esemény utáni tablettát

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Max. 5% az esélye.

  • Csaba

    2011. április 11. hétfő

    Szia.

    Feleségemnek most (április 10-11.-én) kellene hogy megjojjön a menszesze. Kb a ciklus 6. napjától a 20.ik napig kétnaponta együtt voltunk.az elmúlt kb 10 napban párszor panaszkodott hányingerre valamint állandóan fáradt. Észrevettem mintha kicsit fel lenne az puffadva az alhas tájékán. Párszor panaszkodott alhasi görcsökre mintha meg akarna neki jönni. Tegnap(vasárnap) nagyon halvány és gyenge „vérzése” de csak minimális. Én igazából nem is mondanám vérzésnek. Tegnap teljessen maga alatt volt hogy nem terhes. Tud e valaki valami tanácsot adni ?
    Köszönöm

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Ha ez az enyhe vérzés elmúlt, nem váltott át megszokott vérzésbe, akkor még szóba jöhet a terhessé.

  • ancsa

    2011. április 11. hétfő

    Szia!
    Április 2-án kellett volna megjönnie, március 31-én együtt voltunk a párommal védekezés nélkül és erre már április 1-én megjött! Utána elmúlt április 4-én a mensesem és 5-én újra együtt voltunk védekezés nélkül. Előfordulhat a két alkalom közül valamelyiknél a terhesség? Nagyon szeretnénk ! Köszönöm előre is.
    Üdvözlet

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Mivel nem középidőben történtek az együttlétek, hanem a ciklus legvégén és legelején, kisebb az esélye, de teljesen nem lehet kizárni.

  • manó

    2011. április 10. vasárnap

    Jó napot/ Sziasztok

    A vérzésem február 21.-én jött meg utoljára. Ez idő alatt 7 kg-ot híztam, a jobb mellem nő feszül, fáj, és érintésre érzékeny. Állandóan lángost és fagyit vagyok ehetnék. Mostanába fáradékonyabb is vagyok már a munkám sem szeretem annyira régen fél órával hamarabb mentem most előtte 2 percel esek be. A bokám is fáj a nyolc óra állásban.
    Eddig 3 tesztet csináltunk. A késés 4. napján majd egy hétmúlva és most szerdán. Mindegyik negatív lett.
    Most mit csináljak vegyek még egy tesztet vagy menjek el nőgyógyászhoz? Terhes vagyok vagy nem?
    Előre is köszönöm!

  • Böbe

    2011. április 10. vasárnap

    Szép napot mindenkinek!
    26 éves vgyok és van egy problémám. Kb. már 1,5 éve nem szedek fogamzásgátlót, azóta 25 napra jön meg a vérzésem és 4-6 napig tart. Most a 26ik napra jött meg és csak 2 napig tartott. A párommal egyáltalán nem védekeztünk.A 2ik nap után csak barnás pecsételésem volt ami most már mullóban van,de 4 napig tartott. Nem voltam még terhes,vetélésem sem volt és ilyesmi sem fordult elő még, egy kicsit agódom mi lehet a baj. Alhasi szuró fájdalmakat érzek, hányingerem is van és fáradékony vagyok. Mivel aggaszt a dolog tesztet is csináltam ami negatív lett. (nem reggeli vizeletből).Terhes lehetek? Vagy valamilyen fertőzésem lehet?
    (3 hónapja voltam nőgyógyászati ellenőrzésen és minden rendben volt)
    Valaki tudna véleményt mondani?
    Aggódom 🙁

    • Gabi

      2011. április 19. kedd

      Ha semmilyen módon nem védekeztetek, akkor a negatív teszt ellenére is szóba jöhet a terhesség. Ha azóta nem derült ki egyértelműen, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Zsu

    2011. április 08. péntek

    Sziasztok! hétfőn megjött, csütörtök este kicsit kevesebb vérzés volt már, és gumi nélkül csináltuk, de reggel ugyanúgy menstruáltam. akkor most lehet rá esély, hogy terhes vagyok ???

    • Gabi

      2011. április 14. csütörtök

      A ciklus első napjaiban jelentősen kisebb az esély van a teherbeesésre, de 100%-osan nem lehet kizárni.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. április 08. péntek

    Kedves doktornő!
    Miért nem válaszolt a kérdésemre amit március 14-én írtam.Pedig nagyon fontos lenne a válasza mert teljesen tanácstalanok vagyunk, ebben az ügyben. Ezért kérném mihamarabbi válaszát. Nagyon szépen köszönöm.

  • Andi

    2011. április 04. hétfő

    Sziasztok ma derült ki hogy terhes vagyok!Fogalmam sincs hogyan táplálkozzam és éljek hogy minden rendben legyen a babával?

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Igazából nincs szükség semmi különleges dologra: táplálkozz rendszeresen, egészségesen, mellette szedj terhesvitamint, valamint mozogj rendszeresen, de kerüld a megerőltető sportokat.

  • Éva

    2011. április 02. szombat

    Olyan kérdéssem lenne,hogy az ovulációs tesztem pozítiv volt két alkalommal is.Párommal együtt voltunk mind a két alkalommal.Együttlét után észrevettem enyhe vérzést ez mitől lehet???Eddig nem tapasztaltam.Már szültem egyszer.Lehetséges összehoztuk a következő babát??

    • Gabi

      2011. április 09. szombat

      Az együttlét utáni vérzés nem utal arra, hogy sikeres volt a próbálkozás, de az ellenkezőjére sem. Sokkal valószínűbb, hogy ettől függetlenül jelentkezett.

  • principessaorsolya

    2011. április 02. szombat

    Kedves Doktornő!

    Március 1-jén volt az utolsó menstruációm. Utoljára március 13-án voltunk együtt a férjemmel, ő utána elutazott egy hónapra külföldre.
    Mivel már 2 napja késik a menstruációm, reggeli első vizeletből néztem terhességi tesztet, ami negatív lett.
    Előző terhességemet az utolsó menstruációtól számított 33. napon kimutatta a teszt – sajnos a 13. héten elvetéltem – bár előtte nem is csináltam tesztet.
    A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, a negatív teszt ellenére, hogy terhes vagyok? Ha igen, akkor miért nem mutatja ki a teszt?

    • Gabi

      2011. április 09. szombat

      Igen, lehetséges. Előfordul, hogy a teszt téves negatív eredményt mutat. Ha egyébként pontos a menzesze, és azóta sem jelentkezett újabb vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni, vagy ha biztos eredményt szeretne, érdemes nőgyógyászhoz menni.

  • balogh dzsulia

    2011. március 31. csütörtök

    sziasztok.nekem decemberben volt tavaj abortuszom..de mos bajban vagyok.március elején menstruáltam de utána voltuk párszor egyűtt a páromal.vettem egy terheségi tesztet,qupidot,.de az a bibi bene én egy nap kettőszőr csináltam meg a tesztet és negatív,de regel is meg csináltam akor meg pozítívat mutatot,szerintetek most mi van?sziasztok.

    • Gabi

      2011. április 07. csütörtök

      A pozitív eredmény 99%, hogy terhességet jelez, a negatívak nagyobb eséllyel tévesek sajnos. Érdemes lenne minél előbb orvoshoz menned.

  • szomorú

    2011. március 26. szombat

    Sziasztok!
    Kb. 3 hete voltam együtt a barátommal, de úgy, hogy nem védekeztünk. Félig el is ment belém. Bevettem a 72 órás tablettát és azóta meg is jött (1 hete múlt el kb.) De olyan érzésem van, mintha hányingerem lenne, meg mintha megint megjönne.Elejével a hasam is fájt egy picit. Mostanában fáradékony lettem. És van egy olyan érzésem is, hogy megvan a baj… : ( Szerintetek terhes vagyok? Mennyire biztos a teszt? Nőgyógyászhoz nem akarok menni. Segítsetek légyszives! Köszönöm.!

    • Gabi

      2011. március 27. vasárnap

      Ha bizonytalan vagy, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet. Ha pozitív, nincs mit tenni, előbb-utóbb muszáj rászánnod magad a nőgyógyászatra. Viszont az esemény utáni tabletta alkalmazása után pár hónapra össze is zavarodhat a ciklusod.

  • Ritus

    2011. március 24. csütörtök

    Sziasztok!

    Az ovulációs tesztem a 14. napon pozitívat mutatott,15.nap reggel együtt voltunk,du.-án az ovu teszt megint pozi volt,16.nap már negatív,bár ebben kicsit bizonytalan vagyok, mert annyira nem volt halvány a teszt csík, sőt.Talán ma már negatív lesz.Viszont a pozitív ovu teszt mellett, a nyálkám, nem volt olyan nyúlós, inkább olajos.Akkor azért meg volt az ovum?Az ovu fájdalom meg volt!12 cn-en volt inkább tojcsis a nyálkám, aznap még negatív volt a a teszt.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. március 27. vasárnap

      A teszt eredménye alapján a megfelelő időpontban voltatok együtt. Drukkolok!

  • eni91

    2011. március 22. kedd

    Kedves Doktornő!

    20 éves lány vagyok. 1 év 2 hónapig szedtem a Tri-regol fogamzásgátló tablettát, amit december második felében hagytam abba. Azóta nem jött meg a menstruációm, csak január végén, és körülbelül egy hete jelentkezett kevés barnás pecsételés.
    Az lenne a kérdésem, hogy meddig normális ez, mikor kell nőgyógyászhoz fordulni?
    Valamint nem szeretném a szervezetem további hormonokkal terhelni, ezért azt szeretném megtudni, hogy van-e lehetőség valamilyen más módszerre, hogy a menstruáció megjöjjön.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. március 24. csütörtök

      Ha zavar ez a bizonytalanság, érdemes minél előbb nőgyógyászhoz fordulni, és ezeket az egyéb kérdéseket is tedd ott fel nyugodtan!

  • Andika

    2011. március 22. kedd

    Ma derült ki,hogy állapotos vagyok!Boldogság!!:)

    • Gabi

      2011. március 24. csütörtök

      Gratulálok! 🙂

  • Buksi

    2011. március 22. kedd

    Igaz az,hogy csak peteéréskor eshetünk teherbe? Más napokon is van rá lehetőség?
    Köszönöm!

    • Gabi

      2011. március 24. csütörtök

      Legnagyobb eséllyel peteéréskor lehet teherbe esni, de más napokon sem lehet kizárni, csak akkor sokkal kisebb a valószínűsége.

      • Buksi

        2011. március 25. péntek

        Olvastam az interneten,hogy a terhesség jele lehet pecsételő vérzés,ami a beágyazódást jelezheti!
        Arra lennék kíváncsi,hogy ez tarthat több napig,vagy csak egyszeri?

        • Gabi

          2011. március 27. vasárnap

          Ez a vérzés minimális mennyiségű, gyakran csak a wc papíron látható, és nem tart tovább pár napnál.

  • Betti

    2011. március 20. vasárnap

    A barátommal gumi nélkül csináltuk de nem ment el bennem ettől lehetek terhes vagy nem?

    • Gabi

      2011. március 24. csütörtök

      Mivel az előváladék is tartalmazhat spermiumot, így van rá némi esély. Kb. 5%.

  • Klaudia

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Februárban hagytam abba a tabletta szedését, mert szeretnénk még egy gyermeket a férjemmel. Azóta egyszer megjött rendesen a vérzésem, a mostani viszont kedd este barnás nagyon minimális vérzés volt, szerdán enyhe vérzés, és csüt.-ön megint minimális barnás. Ez most a gyógyszertől lehet, mert még nem állt be, vagy esetleg terhesség lehet? Az első baba előtt is 9 hónapot próbálkoztunk mire terhes lettem, előfordulhat most is ilyen hosszú várakozás? Köszönöm a válaszát! Klaudia

    • Gabi

      2011. március 18. péntek

      A tabletta abbahagyása utáni hónapban nagyobb esély van a teherbeesésre, így lehetséges, hogy máris a terhesség miatt van ez a gyenge és más jellegű vérzés. De az is lehetséges, hogy a fogamzásgátló „utóhatása”. Nem feltétlen kell most is 9 hónapot várni a sikerre, remélhetőleg hamarabb összejön.

  • Tamara

    2011. március 15. kedd

    Kedves Doktornő!
    A párommal babát szeretnénk. 5 évig szedtem fogamzásgátló tablettát. Most hagytam abba márciustól. Komolyabban még csak kétszer próbálkoztunk a baba projektel a gyógyszer elhagyása óta. A kérdésem az lenne, hogy mennyi az esélye annak, hogy egyből teherbe esek? Ha mégsem, akkor mennyit kellene várni? A menzeszem csak hónap végére várható. Esélyesebb, ha a menzeszt követő héten vagyunk együtt a párommal? Mielöbbi válaszát előre is megköszönve: Tamara

    • Gabi

      2011. március 16. szerda

      Hogy rögtön az első alkalommal sikerüljön a teherbeesés, egy teljesen egészséges párnál is csak 20% az esély. Fogamzásgátló szedés abbahagyása utáni első hónapban valamivel nagyobb az esély, mint az ezt követő hónapokban. A peteérés általában a menzesz első napjától számított 14. nap környékén van, ekkor a legnagyobb az esély a terhességre. Viszont fogamzásgátló tabletta szedése után előfordulhat, hogy több hónapig rendszertelen marad a ciklus, ilyenkor a teherbeesés is nehezebb. Ha ez a rendszertelenség fél év elteltével is fönnáll akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

  • Borbély Erika Tünde

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Kérem segítsen, a párommal már lassan 5éve próbálkozunk a baba projekttel de eddig sikertelenül már orvosnál is voltunk mind a ketten is rendbe talált mindent egészségesek vagyunk. Az utóbbi időben meg van a menzeszem de a nem úgy ahogy kellene, az étvágyam meg nőt és egyre fáradékonyabb vagyok, és elkezdtem gyanúsan hízni mert csak a derekamra és az alhasamra hízok. Lehetséges hogy terhes vagyok? Bár tesztet nem merek csinálni és orvosnál kb. két hónapja voltam de akkor még nem látott semmit ami ezt okozhatná. Kérem mi hamarabb válaszoljon, válaszát előre is köszönöm.

    • Borbély Erika Tünde

      2011. március 25. péntek

      Aki tud kérem válaszoljon a kérdésemre nagyon fontos lenne. Válaszát előre is köszönöm.

      • Kati

        2011. április 08. péntek

        Miért nem tesztelsz?

        • Borbély Erika Tünde

          2011. április 08. péntek

          Mert már annyit csalódtam hogy ha még egyszer csalódnom kéne azt már nem bírnám ki, de viszont azóta sem jött meg, pedig március 5-én volt meg utoljára. Tehát ez azt jelenti hogy április 5-én kellett volna megjönnie.

          • mxp000

            2011. április 09. szombat

            Szia!:)
            Bár én nem vagyok orvos, csak saját tapasztalatomról beszélhetek.Én is így gondoltam, sőt(!)mikor már a 10. terhességi tesztet vettem, igen erősen elgondolkodtam, hogy normális vagyok-e. Én is beleuntam, és éppen ezért nem vettem semmiféle tesztet, mert nem akartam újra csalódni, meg hát…nem olcsó egy jó teszt.Egy ismerősöm mondta nekem is, hogy csináljak tesztet…meg is vettem az nap.(egy olcsót és egy drágábbat)Mit ne mondjak, nem hittem a szememnek, mikor a csíkok megjelentek mind a két tesztnél. A helyedben inkább szánnék egy kis pénzt egy jó tesztre és tisztáznám magamban, mint hogy kétségek között legyek.De ha az sem mutat semmit, akkor nőgyógyász lenne a következő útam.Mert ha babát vársz,és ahogy említetted nagyon szeretnétek, akkor nem lenne okos dolog, ha kétségek között hagyod magad. (A stressz vezethet spontán vetéléshez is anélkül, hogy tudnád, hogy terhes vagy.)Remélem mihamarabb kiderül, és végre hozzátok is leszáll a gólya!:) Fel a fejjel!:)

          • mxp000

            2011. április 09. szombat

            Oh, jut eszembe!Itt nagyon egyszerűen nyomon tudod követni mindazt ami történik veled, csak reggelni kell:
            http://www.ciklus.hu
            Regisztrálhatod minden apró észrevételedet, beállíthatod hogy éppen mire figyelmeztessen-ovulációs napod, ciklus kezdete stb. És ha mondjuk terhes vagy, akkor már azt is kidobja, hogy mikorra várható a baba. Remélem tudtam valamit segíteni neked!:)

  • mxp000

    2011. március 13. vasárnap

    Sziasztok!Tudom, hogy nem tudjátok megoldani a problémámat,de talán sikerül megnyugtatni egy kicsit.Nálam a helyzet az, hogy a férjemmel már nagyon szeretnénk babát.Nem rég óta, kb. 2. alkalommal próbálkozunk komolyabban a baba programmal.Sajnos nőgyógyászhoz nem tudok rohangálni, ugyanis jelenleg külföldön tartózkodom, és ahhoz, h egy nőgyógyász lásson…kemény harc ára vagy lengyel magán doki busás áron.Közel 2 éve bal oldalamon jelentkezett fájdalom, a menstruációm kimaradt.A házi doki terhességre gyanakodott, de 23(!)negatív teszt bizonyította, hogy nem.Elkerültem pár hónapra rá-Isten malmai lassan őrölnek itt kint- hüvelyi ultrahangra ahol a nővér azt mondta, h 2cm ciszta van a jobb petefészkemen.Rá 3 hónapra sikerült magyar orvoshoz eljutnom,aki azt mondta, h minden rendben van, és nincs cisztám.Az internetes naptáramba mindent beírok,bármilyen apró is a jel, amit észre veszek. Az egyik jel az ovulációs fájdalom volt.-ha még sem az lenne, kérem szóljatok.A tünet csak annyi, hogy alhasi tájékon kellemetlen ‘égő’érzés van, ami nem folyamatos.(És ha pisilek nem csíp.Gondolom, akkor a húgyúti fertőzést kizárhatom.)Illetve éles alhasi fájdalom, mintha egy kést szúrnának bele.Volt h alig tudtam leülni.De ez egy nap jött aztán másnap nem is volt semmi…De rendszeresen jelentkezik ‘félidőben’.Eddig egyszer maradt ki a menstruációm,de akkor elég stresszes időszak volt-költözés stb. Ezt ezzel magyarázom.Rákszűrésem 2 éve volt.De az is rendben lehetett, hiszen nem szóltak, h valami nincs rendben.Januárban 10 napot késett a vérzésem, akkor nagyon reménykedtem, de sajnos negatív lett az eredmény. 🙁 Ebben a hónapban is igyekeztünk több időt foglalkozni a baba project-tel még időben,de a várható ciklusom első napja 4 nap múlva várható.Volt, hogy a munkahelyemen a bal mellem fájt,de betudtam annak, hogy a melltartó rosszul volt akkor rajtam. Azóta ilyen jel nincs.Ami elkeserít, ma reggel arra keltem, hogy a baloldali petefészkem fáj-lágyék rész bal oldala- és a derekam-vese környékén-is fáj.Sosem hittem abban, hogy egy nőt ennyire lelkileg meg tud viselni ez a dolog. Lehet, hogy már korral jár, pedig nem tartom magam öregnek-30-de egyre aggasztóbb, hogy a szervezetem sokszor ordított, hogy idő van.De most meg egyszerűen nem tudok kiigazodni a saját testemen.Már csak 5 hét, amíg eltudok jutni egy nőgyógyászhoz, de nem akarok becsavarodni,hogy ne adja az Ég, hogy intő jeleket küld a szervezetem,hogy baj van, és én nem veszem észre.A folyásommal minden rendben van, nincs semmi rendellenes, nem zöld, sem barna. Nincs semmi kellemetlen szag.Tudom, h nem kellene görcsösen akarni, és ha jön a baba, akkor úgyis jön.Vagy teljesen félre értelmezem a helyzetet és ‘csak’ egy ciszta űzi velem ezt a rossz játékot?Lehet, hogy nem nőgyógyászhoz kellene fordulnom, hanem pszichológushoz?Minden segítséget köszönök!

    • Gabi

      2011. március 14. hétfő

      A ciszta okozhatja a tüneteket, és akár a teherbeesést is megnehezítheti. Amint alkalmad lesz, mindenképp keress meg egy nőgyógyászt.

      • mxp000

        2011. március 14. hétfő

        Köszönöm szépen a válaszát!

    • mxp000

      2011. április 09. szombat

      Kedves Doktornő és Olvasók!

      Nem is tudom, hogy hogyan kezdjem…éppen néztem, hogy a kérdésemet mikor tettem fel és…hihetetlen, de úgy néz ki, hogy a fentiek beleláttak a lelkem mélyébe…amire azt hittem, hogy ciszta…na hát az most egy nagyon szép pozitív terhességi tesztet produkált a múlt vasárnap. 😀 Babát várunk! 😀 De nem merem mondani senkinek sem-hát elmondom mindenkinek ;)Ha minden igaz, akkor 7 hetes terhes vagyok. Voltam már orvosnál, jövőhéten megyek UH-ra.Bár nem tudom pontosan, hogy mit várhatok ettől az ultrahangtól? A hormon szintemet nézték eddig, de ez eddig szépen növekszik, duplázódik. Jelentkeztek vérezgetések, amitől megijedtem, és nagyon kedvesen azt mondták az orvosok, hogy ‘vetélés jele’ és hogy ‘készüljek fel’. De nem erős vérzés, hanem egy rózsaszínes folyás, ami az elmúlt 2 napban szinte el is tűnt. Csak ma reggel vettem újra észre-talán mert vagy 9 órát feküdtem- újabb folyást.:( De már igyekszem nem aggódni, nem akarom stresszelni magam azzal, hogy elvetélek.Igyekszem mindezt betartani: terhes vitamin szedése reggel, rendszeres reggeli-bár csak egy fél szelet kenyér megy le reggel és utána kicsit hányingerem van, sok folyadék és rengetek gyümölcs és sok séta 🙂 Számomra még mindig hihetetlen!!! Gondoltam megosztom veletek ezt az esetet, hátha valaki más is ebben a cipőben jár. Ami még egy kicsit nehezítette azt, hogy észre vegyem, hogy a legszebb dolog történik velem a világon az, hogy nem voltam és még mindig nem vagyok rosszul. A többi stimmel: cici feszülés,alhasi enyhe fájdalom, derék fájdalom, és állandó éhség érzet!Remélem, hogy ez a kis vérezgetés vagy maszat…vagy én már nem is tudom, hogy minek nevezzem…mikor tűnik el vagy hogy egyáltalán meg fog-e szűnni?További kellemes napot mindenkinek! 🙂

  • Kriszta

    2011. március 11. péntek

    Kedves Ági!

    A férjemmel védekezés nélkül voltunk többször együtt, ráadásul az ovulációs kalkulátor szerint pont a megfelelő időben. Csináltam tesztet, ami negatív lett és utána meg is jött még aznap (nem késett). Lehetek esetleg terhes, érdemes a vérzés elmúltával még egy tesztet végeznem? Azért kérdezem, mert már van egy fiam, aki egyszeri alkalomból jött össze, de akkor kimaradt a vérzésem.
    A terhesség első tüneteit szinte produkáltam (volt hányingerem, szédültem, sűrűn kellett pisilnem…).
    Válaszát előre is köszönöm!
    Kriszta

  • walkurstam

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!
    Nagyon aggódom! 1 éve volt egy sikertelen terhességem. Most kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van ( TSH 5.8-as érték), hozzá még az anti-TPO értékem 60, illetve még az is lehet, hogy a sárgatesthormon sem stimmel. Most kezdtem el szedni a gyógyszert pajzsmirigyre (Euthyrox 50, illetve vár rám még 3 vérvétel). Gondolom mind ezek befolyásolhatták az előző terhességem sikertelenségét!
    Most viszont 3. napja késik a menstruációm, tesztet még nem csináltam, (félek a csalódástól)Várom, hogy mikor jön meg, örülnék ha sikerült volna, viszont ilyen dolgok mellett jobb lenne, ha nem?! (Tesztet csak pár nap múlva szeretnék csinálni)
    Tünetek annyi, mint menses előtt általában: mellbimbóm piszok érzékeny, és olyan, mintha meg akarna jönni. Mi van ha úgy járok, mint múltkor?!
    Szeretném hallani a véleményed, ha terhes lennék mennyi az esélye, hogy megmarad és egészséges lesz?

    Válaszod nagyon köszönöm!

    • walkurstam

      2011. március 17. csütörtök

      Várnám ám a választ, vagy ha baromságot kérdezek, akkor szóljatok. Azóta csupán annyi, hogy pozitív lett a teszt… és aggódok, hogy lehet e baj a babával!!!!????

  • muci

    2011. március 08. kedd

    sziasztok a párommal szeretnénk már kisbabát most 2 napja késik a menszeszem és semmi jelét nemmutatja hogy megakarna jönni csak néha kicsit görcsöl de aztán elmulik
    de kb3hétel ezelött szeretkezés után pecsételö vérzés szerüm volt.
    a höm most 37,3 szerintetek lehet hogy terhesvagyok?

    • Gabi

      2011. március 08. kedd

      Igen, lehetséges. Ha egyébként pontoson szokott megjönni, érdemes lenne csinálni egy tesztet.

  • Lizi

    2011. február 23. szerda

    A menstruációm végén a barátommal közösültem és védekeztünk, nem szakadt ki a gumi. Ám a menstruációm késik már több mint 2 hete. Nem érzem magam rosszul, nem is szédülök, picit fáradtabb vagyok ennyi az egész. Mennyi annak az esélye, hogy terhes lehetek? Volt már sokszor hogy a menstruációm nem jött meg, hanem késett, ám én mégis ideges vagyok. Lehetek terhes ??

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Van rá pár % esély, mivel 100%-ig biztos védekezési módszer nem létezik. Ha bizonytalan vagy, érdemes lenne csinálnod egy tesztet. Ha a menzeszed egyébként is rendszertelen, érdemes lenne rászánnod magad egy nőgyógyászati vizsgálatra, hogy kiderüljön, mi ennek az oka. Ez a bizonytalanság ugyanis nem lehet túl kellemes.

  • Kathy

    2011. február 16. szerda

    Sziasztok!
    Van egy barátom pár hónapja akivel nagyon szeretjük egymást.Le is feküdtünk egymással elég sokszor.Gyógyszert nem szedek,de védekeztünk óvszerrel,illetve párszor gumi nélkül is voltunk,de akkor sohasem ment el. A gumi nem szakadt ki, a saját szememmel vizsgáltam meg. Másfél hete késik a mesntruációm,néhány napja reggel csináltam tesztet,ami negatív lett,azóta sem jött meg.Az a kérdésem továbbá,h lehetek-e terhes,illetve,hogy ha nem vagyok az,akkor miért nem jön meg. Még az esendő mensturávióm előtt pár napig hideg környezetben voltam,lehetséges,hogy felfázás is okozhatja a mensturáció kimaradását?Az árvíz engem is érintett és attól félek,h a bízben elkaptam valamiféle fertőzést,ami befolyásolja a mensturációmat ,illetve,hogy lehet-e babám majd.

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Ha egyébként nem szokott előfordulni ilyen késés, és azóta sem jött meg, érdemes lenne a tesztet megismételni, ugyanis a megszakításos védekezésnél kb. 5% esély van a teherbeesésre.

  • Niki

    2011. február 16. szerda

    Jó napot, sziasztok!
    Jan.18.-án megjött,de nem volt olyan erős vérzés ami szokott lenni ez kb 4 napig tartott és utána 30.-án ismér vérezgettem 4 napig.Ilyen még nem fordult velem elő.
    Ez most a peteérés miatt volt???

    • Gabi

      2011. február 18. péntek

      Nem valószínű, hogy a peteérés 4 napig elhúzódó vérezgetést okozzon.

  • rita

    2011. február 15. kedd

    Sziasztok!! Olyan kérdésem van,sajnos nekemm volt egy méhenkívűli terheségem,sajnos az egyik peteveztékem bánja. Valószínűleg most is az van, barnás folyás alhasi fájdalom. A lényeg, mi van olyankor ha a másik peteveztéket is el kell távolítani???? Lehet-e valamilyen mődőn még gyermekem?????

    • Gabi

      2011. február 16. szerda

      Ha ilyen panaszaid vannak, minél előbb keresd meg a nőgyógyászt, mert ha tényleg ismét méhen kívüli terhességed van, jobb előbb megtudni, így várhatóan kisebb károsodással megúszod. De azon is lehetséges, hogy egyáltalán nem is erről van szó.

  • Nóra

    2011. február 11. péntek

    Sziasztok ! Nagyon ÉRDEKES kérdésem lenne aki tud segítsen légyszíves ! A mesnturációs időszak után 1 nappal a barátommal szeretkeztünk.Az óvszer elszakadt.Amint megláttuk mentem a wc-re és erőlködtem és jött ki a sperma. Aztán gyorsan zuhanyoztam és a bentmaradt darabot kihúztam és abban is elég sok volt. Hajnalban mentem wc-re és nagyon felnyúltam mert eszembe jutott hogy tampont is benthagytam és azon is éreztem egy NAGYON MINIMÁLISAT. Szerintetek ezek után LEHETEK TERHES ?

  • lencsilány

    2011. február 07. hétfő

    Még nem élek szexuális életet, de jó ideje van már barátom. Abban szeretnék segítséget kérni, hogyha együtt szeretnénk fürdeni.. kádban, és mivel tudom, hogy a spermiumok a vízben aktívak, meg szeretném kérdezni, hogy fogamzásgátló szedése nélkül hogyan védekezhetnék? (esetleg, ha egy tampont felteszek akkor mennyire vagyok védett??) Köszönöm.

    • lencsilány

      2011. február 07. hétfő

      vagy a szappan(os viz) meg is öli őket???

    • Gabi

      2011. február 07. hétfő

      Ha csak fürödtök, vagy esetleg előjáték során ondó kerül a vízbe, attól nem leszel terhes. Csak akkor lehetsz (akár vízben, akár szárazon) ha konkrét behatolás is történik. Ilyenkor juthat spermium a hüvelyedbe, eljuthat a méhszájig, de a vízzel nem fog befolyni.