Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • egy aggódó lány

    2010. május 08. szombat

    Sziasztok!
    Pettingtől lehetek terhes? Még csak 16 vagyok ezért, még többet nem engedtem a barátomnak,bár már én is vágynék rá. Tüneteim nincsenek mégis aggódom már a petting miatt is…Mi a legbiztonságosabb védekezés? annyi mindent olvastam már és nem tudom eldönteni…kérlek segítsetek!!!

    Válasz: Ha a petting csak simogatást jelent, konkrét behatolást nem, akkor nem lehetsz terhes. A ti esetetekben elsősorban az óvszert ajánlanám. Bárhol hozzá lehet jutni, egyszerű használni, és nem csak a terhesség, de egyes betegségek ellen is véd.

  • melinda

    2010. május 07. péntek

    kedves dr no.nagyon szepen kernem a segitseget.ma megjott a mensesem,amit persze nem vartam,a tegnap csinaltam tesztet este nem reggel,es negativ lett.de a verzesem mas mint amilyen szokott lenni,nem az a megszokott piros hanem inkabb furcsa vilagos piros nem rozsaszin,ma ellege gorcsolt a hasam amugy nekem a mensesem elso napjan mindig ilyen eros gorcseim vannak. ayomban eszre vettem hogy nagyon vilagos szinu husdarabkat a tisztasagi beteten pontosabban 2 darabot de kicsikek,nagyon felek hogy elveteltem es meg nem is tudok rolla,amugy meg kell emlitenem hogy mar csinaltam 4tesztet is meg a mensi elotti napokban mindett reggel,csak a tegnapit csinaltam este de mint hataroyottan negativ volt.on szerint terhess lehetek meg annak ellenere hogy a tesztek negativak voltak es meg a mensim is furcsa,mar nagyon szeretnek babat amugy meg csak ez volt ay elso probalkozasunk,kerem valaszoljon minnel hamarabb.elore is koszonom.

    Válasz: Ha 3 napon belül elmúlikk a vérzés, akkor csinálhatsz még egy tesztet, egyébként valószínűleg nem vagy terhes.

  • Anita

    2010. május 07. péntek

    Szia Ági!Szerdán pozitívat teszteltem,tegnap voltam orvosnál,és megállapította h terhes vagyok!Ez a legszebb dolog!Csajok,kitartás!:)

  • promama

    2010. május 05. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    Kérdésem lenne,ugyanis ez igen szokatlan jelenség és az orvosom a terhességre még nem gyanakodott. Két terhességem volt problémamentes,így én se gondoltam hogy esetleg erről lehet szó. Ám már lassan 14 napja 37.5 és 38 fok között van a hőmérségletem. Napközben visszamegy 36.5-37-re,de este és reggel hőemelkedés,láz. Más tünet nincs,talán egy kicsit fáradékonyabb vagyok,mint szoktam. Az orvos teljes vérképet csinált,ami tejesen jó,a vizelet teszt is negatív,terhességre nem gyanakodott így azt a tesztet nem csinálta meg. Felírt egy kis folsavat és vasat,azóta fáradt sem vagyok. A menses viszont nem jött meg. Lehet,hogy azért ilyen magas a hőmérsékletem,mert terhes vagyok? A választ előre is köszönöm!

    Válasz: Mivel a menzeszed is késik, számításba jöhet a terhesség is. Én csinálnék egy tesztet!

  • kitti

    2010. május 05. szerda

    Sziasztok!!!
    Nekem fontos kérdésem lenne,gyorsan választ szeretnék kapni segítsetek.
    A barátommal 2010.05.02.-án feküdtem le a gumi ki szakadt de oldalt ezt szex után vette észre és már el ment…de mikor nézte a luykat a kezébe folyt ki meg a szőnyegre lehet h terhes leszek? Azt még hozzá kell tenni áprilisban 8.-án volt meg és akkor ha jól tudom nem volt peteérésem. Válaszoljatok nekem köszönöm!!!!

    Válasz: Kicsi az esélye, de lehetsz terhes akkor is, mikor nincs peteérésed. De ha véletlen késik a menzeszed, csinálj minél előbb tesztet!

  • maszat

    2010. május 03. hétfő

    Sziasztok!
    Megint lenne egy kérdésem. Vetélés járhat vérzés nélkül is?

  • kata

    2010. május 03. hétfő

    Szia!

    Jelenleg van egy pozitív tesztem és egy elmaradt menzeszem. Az előzmény viszont az , hogy 5 év életet adtam egy kisfúnak ugyanis mind a két petevezetékem el van záródva. Az orvosi papírjaimon ez áll: meddő. 10 éve nem védekezem. Kb. 5-6 hetes lehetek.Most már csak attól félek nehogy méhen kívüli legyen, ma megyek orvoshoz. Kérdésem: ez a csoda?:)

    Válasz: Drukkolok!

  • Anita

    2010. április 30. péntek

    Köszönöm a gyors válaszod Ági!Képzeld,már 3 napja késik!Tudom még ez semmi,de hátha baba lesz:)))

  • maszat

    2010. április 29. csütörtök

    Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni hogy nekem decemberben volt egy abortuszom és most megint terhes vagyok. Mennyibe befolyásolhatja az előzö abortusz a mostani babám egészségét?
    A másik ha megint abortusz lenne a vége amit nagyon nem szeretnék akkor mennyi az esély rá hogy többet nem lehet gyerekem? Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Az egészségét nem befolyásolhatja. Minden abortusz csökkenti az esélyt, ezért ha lehet, akkor inkább ne.

  • Nikolett

    2010. április 29. csütörtök

    Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy párommal már régóta szeretnénk babát,de valahogy nem jön össze,tudna esetleg egy-két jómodszert(hatásosat) nem rég(4hónapja)vólt egy méhenkivúli terhességem,és kikellet venni az egyik petevezetékemet,tudom hogy igy kiseb az esélyem a terhességre,de nagyon szeretnénk már egy babát!válasszát előre is köszönöm!

    Válasz: A leghatásosabb módszer, ha figyeled a peteérésedet méhnyaknyák és naptározás vagy ovulációs teszt alapján és akkor vagytok együtt, amikor a peteérés van. Ilyenkor a teherbeesés esélye 20%.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. április 28. szerda

    Sziasztok lányok itt vagyok mi a helyzet veletek? Kérlek írjatok.

  • Anita

    2010. április 27. kedd

    Sziasztok!Olyan problémával fordulok hozzátok,h 7 hónapja próbálkozunk a párommal,de még semmi!Mennyi idő után érdemes orvoshoz fordulni?Ja,és 2 éve volt egy műtétem(loop conisatio,HPV miatt)ez mennyire befolyásolhatja,hogy nem jön a baba!Várom mielőbbi válaszod!Köszönöm

    Válasz: 1 év sikertelenség után már javasolt az alapos kivizsgálás.

  • Nikoletta

    2010. április 26. hétfő

    sziasztok van ara eséj hogy a teszt pozitiv lett de mivan akkor ha téved orvoshoz nem nagyon akkarok fordulni mert 17 éves vagyok segitsetek köszönöm!!!!!!

    Válasz: Ha pozitív a teszt, akkor 99%, hogy terhes vagy. Ebben az esetben muszáj lesz beszélned a szüleiddel (anyukáddal). Nem lesz egyszerű. A hozzád hasonló helyzetbe kerülteknek nyújtanak használható segítséget itt: http://valsagterhesseg.hu/

  • Anna

    2010. április 23. péntek

    Csak még egy kérdésem lenne!
    De miért van az ,hogy a éppen ,hogy van vmi ,de még sem akar megjönni..De lassan már egy hete..
    Ez mi lehet??
    Köszönöm!

  • Szabó

    2010. április 21. szerda

    Köszönöm szápen a választ!
    még egy kérdés: az elöváladékban is vannak spermiumok, igaz?

  • klara

    2010. április 21. szerda

    szia ågi 20 hetesen elveteltem valami fertözestöl, 16 hetesen volt magzatviz vizsgalat rendbevolt minden, 19 hetesen volt egy ultrahangos vizsgålat azt mondtåk rendbe van minden, a meretei megfelelöek, afp vizsgålaton nem voltam, 21 hetesen lett volna ver vizsgålat, az lenne a kerdesem hogy a magzatviz vizsgålat nem teszi szuksegesse az afp vizsgålatot vagy csak ez kimaradt nekem 42 eves vagyok panasz mentes volt a terhesegem.elöre is köszönöm vålaszodat

    Válasz: Ha volt magzatvíz vizsgálat, akkor nem gond, hogy kimaradt az AFP, mert a magzatvízvizsgálattal is ugyanazt nézik és az pontosabb eredményt ad.

  • Anna

    2010. április 21. szerda

    Sziasztok!
    Már meg kellene jönnie a menstruációnak ,de csak kisebb vérzések vannak…Ez most mit jelent?
    Egy hónapja volta együtt a barátommal..De két tesztem is negatív lett…
    Akkor nem lehetek terhez ügye?
    Hőemelkedésem nincs,tüneteket nem nagyon veszek észre..Hogy tudhatnám meg biztosan,hogy nem vagyok terhes??

    Válasz: A negatív tesztek és tünetek hiánya nem zárja ki egyértelműen a terhességet. Ha továbbra sem jön meg, érdemes elmenni nőgyógyászhoz, mert csak ott tudhatod meg biztosan, mi a helyzet.

  • Szabó

    2010. április 19. hétfő

    Sziasztok! A menstruáció után a 12.napon szeretkeztünk! Utána letusoltunk,(tusolás elött wcn voltam) és tusolás után megint szeretkeztünk, ekkor nem volt magömlés. Orálisan folytattuk, ekkor savankás íz érződött!
    Mi volt ez a savankás íz? Lehetséges az, hogy úgy volt magömlés, hogy nem vettük észre? Mennyi a teherbeesés esélye?
    Köszönöm szépen!

    Válasz: Ha az első alkalommal nem védekeztetek, akkor a tusolásnak nem nagy jelentősége van. Nem valószínű, hogy nem vettétek észre a magömlést, de előváladék még lehetett. Viszont orálisan nem lehet teherbe esni.

  • Anikó

    2010. április 18. vasárnap

    Sziasztok! A párommal régóta babát szeretnénk, de már hosszú ideje nem sikerült.
    Ebben a hónapban kaptam először Clostilbegyt. Egy hete késik a menstruációm, viszont a terhességi teszt negatív. (ClearBlue-t használtam) Vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy akár terhes is lehetek. (állandó vizelési
    inger, fáradtság, kisebb rosszullétek)

    Lehetek azonban terhes, ha a teszt még egy hét késés után is negatív?

    Válasz:
    Igen, lehetsz. Ha továbbra sem jön meg, esetleg másik fajta teszttel próbálkozhatsz. De biztos és azonnali eredményt kaphatsz, ha visszamégy az orvosodhoz.

  • Anonim

    2010. április 17. szombat

    Sziasztok.
    Van 1 kis gondom… fáj a hasam alja múlt szombat óta. Persze 1 hét alatt 2 napot egyfolytában fájt,mitha megakarna jönni…azután csk időközönként..Kicsivel többet járok wc-re ,fehéret váladékolok néha..Tudni kell azt ,hogy szombaton házibuliban voltam és kicsit becsípve leültem az udvaron a lépcsőre… kb. 5 percre ,többször is.. Felfázhattam,vagy pé-lenne?
    Szűz vagyok,semmiféle sexuális kapcsolatom nem volt még csókon kívül.Akkor szombaton is csak csók volt…(ápr.10)
    Nagyon megvagyok ilyedve…terhes nem lehetek 1 csóktól:) Kérem,valaki minél hamarabb válaszoljon nekem… 🙁 nagyon megvagyok ilyedve.
    Mikor a hasam aljához érek olyan érzésem van mintha valami lenne ott,bár kicsit duci is vagyok… és sokat nyomkodtam a hasam alját,szóval már fáj.Nyugtassatok meg,hogy nem vagyok terhes… 🙁

    UI:E-mail címre írhatjátok a választ is!
    16/L

    Válasz: Ha még nem voltál, mindenképp menj el körzeti orvoshoz! A felfázást egyszerűen lehet kezelni!

  • réka

    2010. április 16. péntek

    sziasztok !!!!!! kimaradt a menzeszem es nagyon feszit a cicim faradt vagyok altalaban sokat eszem feszul vagyok . lehet hogy terhes vagyok.?

    Válasz: Lehetséges. Csinálj egy tesztet!

  • Pinyő

    2010. április 14. szerda

    Kedves Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy vélhetően 5 hetes terhes vagyok. Korábban pánikbetegséggel küzdöttem, már vagy fél éve nem szedek mást, mint este 1 XANAX SR 0,5mg-os tablettát. Az orvosom szerint, akihez bizonyos időközönként még mindig járok ekkora mennyiségtől nem lehet baj. Erre viszont szükségem van/lenne. Neked mi a véleményed erről?

  • Borbély Erika Tünde

    2010. április 13. kedd

    Sziasztok lányok mi a helyzet veletek? Tudom hogy már nagyon régen írtam erre az oldalra. Ezért kérlek titeket hogy ne haragudjatok rám. Velem nincs semmi még próbálkozunk a baba prójekttel de még semmi jele nincs hogy babát várok, de nem adóm fel.

  • Anikó26

    2010. április 12. hétfő

    Üdvözlöm!
    Szeretném a segítségét kérni.
    Az lenne a kérdésem, hogy a vőlegényemmel a menstruáció vége után két nappal voltunk együtt.
    Kedden kellet volna megjönnie de azóta sem jött meg de a tesztek amiket csináltam mind negatív eredményt mutat. Igazából egy kicsit görcsölök meg sok mindent megkívánok. Szeretném megkérdezni hogy ez lehet e-e terhesség vagy valami más probléma lehet?
    Ha valaki esetleg tudna segíteni megköszönném.
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Ha eddig semmi probléma nem volt, rendszeres volt a menzesze, akkor a terhesség a legvalószínűbb. A tesztek mutathatnak téves negatív eredményt, ez valószínűbb, mint hogy más gond lenne. De ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi a késés oka.

  • Katica

    2010. április 12. hétfő

    Sziasztok! Elösször is örülök, hogy vannak ilyen oldalak!!! Páromal babát szeretnénk és két nap mulva jönne meg a mensim. Multhéten péteken illetve tegnap együtt voltunk de a tegnapi nagyobb „löketet” nyomott mármint a párom.
    Teherbe eshetem-e?

    Válasz: Teherbe eshettél, de ez még egyáltalán nem biztos. Ha már késik a menzeszed, akkor érdemes tesztet csinálni.

  • edi

    2010. április 08. csütörtök

    Ági mikor szokott itt lenni?

  • Ivett

    2010. április 06. kedd

    Szia !!

    Szeretném kérdezni,hogy kaptam egy új gyogyszert és kicsit felborította a hormonháztartásomat és egy hónapba megjött 3szor, igaz néha elfelejtettem beszedni de másnap bepotoltam,gonolom ezért jött meg háromszor egy honapba. Most alig akar megjönni… Vettem tesztett de negatívat mutatot..
    Nem minden reggel de mikor elindulok otthonrol szédülni szoktam néha napközbe is hányingerem van. Pénteken barátommal együtt voltunk és abba kellett hagynunk mert a méhemnél annyira görcsölt hogy felülni sem tudtam. Amikor felálltam éreztem h valami huzodik lefelé. Beleültetett egy forró kád vizbe jobb volt de mikor ki akartam szállni nem tudtam annyira fájt.. Újra rosszul lettem hányinger és szédülés.. Éreztem hogy hánynom kell de nem jött semmi. Kaptam egy görcs oldott bevettem és azzal együtt minden kijött belölem… Utána még nagyon fájt a méhemnél.. Pár napig még éreztem .. Most is érzem az a kis hányingert.. Kérlek válaszolj.. Mitöl voltak ezek a fájdalmak és a roszul lét ?

    Válasz: Ha ilyen össze-vissza jött meg, és a gyógyszert is néha elfelejtetted, akkor valószínű, hogy váltotta még ki a kellő fogamzásgátló hatást. Lehetséges, hogy terhes vagy, még ha a teszt negatívat is mutat. Érdemes lenne a tesztet megismételni. Viszont ha a fájdalom nem múlik, nőgyógyászhoz kellene menned.

  • maya

    2010. április 06. kedd

    Kedves Ági!

    Lehet, nem láttad korábban a kérdésemet, úgyhogy beírom mégegyszer:

    Írtam már egyszer korábban, és most ismét a tanácsodat kérem.
    Párommal fél éve “küzdünk” a gyermekáldásért, eddig sajnos sikertelenül. Nekem már van egy két és fél éves kislányom az előző kapcsolatomból, és egy hónapja voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta, részemről nincs semmi akadálya a teherbe esésnek.
    Párom éveken át szedett antidepresszánsokat, egészen a megismerkedésünkig, másfél éve azomban nem szed semmit.
    Érdeklődnék, hogy ezek a hangulatjavító tabletták kihatással lehetnek a spermiumok mennyiségére és minőségére ennyi idő után még?

    Köszönöm válaszodat!

    Lenne még egy kérdésem, mégpedig a hüvelyváladékkal kapcsolatosan.
    Tudni szeretném, hogy abból 100%-ra meg lehet állapítani a termékeny napokat?
    Azt tudom, hogy peteéréskor az amúgy fehér színű, ragacsos váladék, áttetsző és nyúlós, tojásfehérje-szerűvé változik. De ez mindig így van? Tehát, ha ellenőrzöm a váladékomat, és fehér akkor biztos, hogy nincs peteérésem? Illetve a peteérés meddig tart, mennyi ideig áttetsző a hüvelyváladék? Azért kérdezem, mert én az esti zuhanyozás közben szoktam megnézni, és félek, hogy “lemaradok” róla, mert esetleg kevesebb, mint egy napig tart, és két esti zuhany közben nem veszem észre.
    Február 24-én jött meg utoljára, de a hüvelyváladékomból ítélve még nem volt peteérésem, pedig már ideje lenne, és úgy 28-30 napos a ciklusom.
    Nagyon szeretnénk babát, és szegény párom már teljesen maga alatt van. Nagyon fél, hogy valami baja van, mivel nekem már van egy kislányom az előző kapcsolatomból fél, hogy azért nem jön most össze a baba, mert vele van valami gond.
    Én annyira még nem vagyok ideges, de az ő aggodalma egyre inkább rám ragad, és néha nagyon kétslgbe tudok esni.

    Kérlek, segíts!
    Köszönöm.

  • zsuzsu

    2010. április 05. hétfő

    Sziasztok! Lenne egy kérdésem. 2 hete nagyon erős felfázási tüneteim voltak fájt a pisilés és ha csak ültem akkor is szúrt a hasam nagyon erősen, ahogy egy felfázásnál szokott csak erősebben. Véres volt a vizeletem is szóval lehet hogy inkább valami gyulladás volt, de nem is ez a lényeg. A hónap elején kellett volna, hogy megjöjjön. Nagyon fájnak a melleim, de alhasi fájdalom nincs. Félek, hogy terhes vagyok és nem véreset pisiltem, hanem akkor „mestruáltam”. Tanácstalan vagyok. Valaki válaszoljon! 🙁

    Válasz: Ha bizonytalan vagy, csinálj egy tesztet! A felfázással voltál orvosnál? Ha ilyen erős, érdemes kezeltetni.

  • Fruzsi

    2010. április 04. vasárnap

    Kedves Ági! Problémámat nem részletezném,hosszú lenne, a lényeg az , hogy ez az egy esélyem maradt arra,hogy gyerekem lehessen.(Már nagyon sok meddőségi klinikán jártunk.) Kérdésem az lenne,hogy steril,zárt dobozban meddig életképesek a hímivarsejtek, és hogyha egy fecskendővel juttatom fel a spermát a hüvelyembe, mennyi esélye van, hogy teherbe essek? Segítségét előre is köszönöm, és nagyon számítok rá. Fruzsi

    Válasz: Ha jól tudom, 3 napig életképesek és peteéréskor 20% az esélye a teherbeesésnek.

  • kicsicsirke

    2010. április 02. péntek

    Sziasztok
    Novemberben hagytam abba a gyógyszert, azóta 28-29 naponkénk megjött rendesen. Február 26-án volt az utolsó elsö napja, azóta semmi. Két-három napja émelygek, nagyon fáradtnak érzem magam és állandóan éhes vagyok :(( Három teszt (az utolsó három napja) negatív lett- Terhes lennék, vagy csak bebeszélem magamnak, hiszen nagyon szeretném.Köszönöm

    Válasz: A negatív tesztek ellenére még lehetséges a terhesség. De az is gyakran előfordul, hogy a vágyakozás tüneteket generál. De attól a menzesz nem maradna ki. Ha továbbra sem mutat terhességet a teszt, érdemes lenne orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, miért nem jön meg. Drukkolok, hogy jó hírekkel szolgáljon!

  • Angéla

    2010. április 01. csütörtök

    Szeretnénk babát a párommal,nem is védekezünk. Csináltam egy tesztet és az halványabban, de terhességet mutatott. Aztán rá egy hétre újra csináltam egy tesztet de az már nem mutatott terhességet, viszont azóta is feszül a mellem fáj a hasam és feszül és reggelente hányingerem van.Lehetek-e így is terhes mivel a teszt most már nem mutatja és az első teszt miért mutatta ki a terhességet? A menstruációmnak vasárnap kellene megjönni.

    Válasz: A negatív teszt tévedhetett. Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne újra tesztelni.

  • Katalin

    2010. március 30. kedd

    Kedves Eszter (barilányka),

    nekem is hasonló problémám van, esteleg olvasd el a http://www.pco-szindroma.hu oldalt. nekem sok kérdésemre adott választ, és remélem az eredmény is hamarosam meglesz. lehet hogy neked is kellene egy terheléses cukorvizsgálatot és egy inzulinszint vizsgálatot csináltatni. én egy magánklinikára mentem el Budapesten (Mensmentis) és ott javasoltak egy kúrát, most tartunk a 3. hónapnál. átlagosan fél/egy éven belül soktak sikerülni a babák.

  • eperke

    2010. március 29. hétfő

    Sziasztok! Látom itt most is sokan beszélnek. Lenne egy kérdésem. Együtt voltam a barátommal 1 hete és nem védekeztünk de megszakítottuk az eseményt. Az lenne a kérdés, hogy van okom aggódni ,hogy terhes vagyok? Nem érzek semmi változást. Ovuláció elött történt.Írjatok. Köszönöm előre is.

    Válasz: 5% a teherbeesés kockázata megszakításos védekezésnél.

  • barilányka

    2010. március 29. hétfő

    Sziasztok!
    Eszternek hívnak, védőnőként dolgozom 2008 óta, 3 falu tartozik hozzám (1 nagyobb és 2 kisebb). Milananyu révén szereztem tudomást erről a blogról, és beleolvastam, nagyon tetszik! Ha nem probléma, akkor én is beleirkálok néha:-)
    Szeretnék tanácsot kérni tőletek, hátha valaki jártasabb ebben: 1 éve vagyunk házasok, nagyon szeretnénk babát, de nem jön össze sajnos:-(( Nálam a nőgyógyász PCO-t (policisztás petefészket) diagnosztizált, és szerinte műteni kellene, de én még mindig reménykedek benne, hogy spontán összejöhet, vagy esetleg gyógyszeres rásegítéssel. Emiatt a PCO miatt már lassan 1 éve nem volt vérzésem sem. Tőletek kérek tanácsot, hátha valakivel közületek vagy ismerőseitek között volt erre precedens, és tudnátok segítni nekem!
    Ne haragudjatok, hogy csak így idekontárkodtam!!!
    Szép napot kívánok mindenkinek: barilányka

  • Kriszta(Sné)

    2010. március 28. vasárnap

    Ria:Énis medi-lab al teszteltem annakidején ma 11 napos kisfiam van:-))Lehet tényleg korán voltál dokinál.

  • Marika

    2010. március 28. vasárnap

    Sziasztok!
    Tudtok valamit Dettiről? Jól vannak?

  • Viki

    2010. március 27. szombat

    Sziasztok!az lenne a kérdésem,hogy 2009.májusban hagytam abba 10év után a fogamzásgátlót,azóta 40-50napra jön megy Clostilbegyt kell szednem ha megjön utóbbi hónapban 36napra jött meg most 45-ik napon vagyok és semmi,délelöttönként émelygek 11körül abba marad ,van egy kis barnás vérzés 1-2csepp,de a mellem nem fáj a hasam alul szúrkál!köszönöm ha vki eseteg tanácsot tud adni,terhességre nem merek gondolni,mert a férjem gyerek korában mumpszos volt és ráhúzodott a heréjére amitól az egyik elsorvadt!orvosnál még nem voltunk,nem merek szembe nézni ha baj van!köszönöm a választ

    Válasz: Bár nálad így minden szempontból kisebb a teherbeesés esélye, azért nem lehetetlen. Egy tesztet érdemes lenne csinálni.

  • Viki

    2010. március 27. szombat

    Sziasztok

  • Selyem

    2010. március 27. szombat

    Sziasztok,

    nagy kerdesem lenne (mint itt mindenkinek): a semleges napon (8. napja a ciklusnak) tortent egy kis balesetunk, ugyanis a gumi ripityomra szakadt es a ferjem belem elvezett.

    Mennyi az eselye, hogy terhes vagyok? Mikor teszteljek?

    U.i: az utolso menstuacio marcius 18.

    Koszi a valaszokat elore is!

    Válasz: Tesztelni kb. 12 nap elteltével érdemes leghamarabb. Az esély kb. 5 és 20% között lehet.

  • Tünde

    2010. március 26. péntek

    Sziasztok! Én ma olvastam leghamarabb ezt az oldalt. Mi is gyereket szeretnénk a párommal. Már három honapja probálkozzunk. Most éppen 3 napja késik a mensim. Nem merek tesztet csinálni,mert félek. A mellbimbóim fájnak ha hozzájuk érek. Lehet,hogy terhes vagyok?

    Válasz:
    Ha egyébként nem szokott késni, akkor van okod reménykedni! Én csinálnék egy tesztet!

  • Léna

    2010. március 26. péntek

    Most mi van akkor ha a barátom felizgult és betette és pár pásodperc után kivette ????????
    Az előfolyástól is lehetek terhes????????????????????????

    Válasz:
    Pár másodperctől azért nagyon minimális esélye van, hogy teherbe ess! Max. 1%

  • Ria

    2010. március 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lemaradt az előzőről, hogy medi-labbal tegnap nagyon-nagyon halványat teszeltem.

    Köszi

  • Ria

    2010. március 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kérdésem a következő lenne: kb. egy hete iszom a palástfű tinktúrát (alkoholos kivonatát) és kb. 2 napja késik. Pontosabban tegnap kellett volna megjönnie. Nem egyértelmű számomra, hogy a palástfűnek van-e olyan hatása, hogy később jönne meg. Tüneteim vannak, elsősorban cici problémák, émelygés hányinger. A doki nem látott tegnap semmit, még petezsákot sem. Szerinted elképzelhető hogy baba van, vagy tényleg csak annyira akarom, hogy képzelgek?

    Köszönöm válaszod!

    Válasz: Pozitív teszttel nem lehet képzelegni 🙂 Túl korán mentél el orvoshoz, ilyen korai terhességben még semmi nem látszik. Várj 1-2 napot, tesztelj megint, de egyértelmű, hogy terhes vagy 🙂

  • Pinyő

    2010. március 21. vasárnap

    Sziasztok!

    Jó látni, hogy milyen összetartó kis csapat van itt együtt! Én ma tévedtem ide először, de nagyon sok hasznos dolgot olvastam. A párom már nagyon régóta szeretett volna babát, de mindig valami miatt halasztottuk a projektet, ma már én is szeretnék! Szeptemberben abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését, ezidáig spermaölő kúppal védekeztünk. Tegnap volt az első olyan együttlétünk, amikor nem használtunk semmit, ráadásul, ha jól gondolom éppen peteérésem is volt. Azt szeretném kérdezni, hogy a peteérés meddig tart, vagyis meddig van rá nagyobb esély, hogy teherbe essek? Ezekben az ovulációs tesztekben mennyire lehet megbízni?
    Jó sokan vagytok itt, szívesen venném, ha tudnátok nekem ajánlani egy jó nőgyógyászt Székesfehérváron! Itt szeretnék majdan szülni is!
    Minden jót mindenkinek!

  • Ancsa

    2010. március 21. vasárnap

    Sziasztok.

    Kérdésem az lenne, hogy 17-e körül kellett volna megjönnie, de ma még 21-én nem jött meg. Eddig is rendszertelen volt a menstruációm, januárban 21. én jött meg. Alhasi tájékon menstruáció előtti tüneteket érzek, a melleim fájnak, keményebbek, gyakori vizelési ingerem van. Rendes mensi előtt is előfordul, hogy fájnak a melleim. Már szeretnénk babát régóta. Tesztet még nem csinálok, nem szeretnék azonnal csalódni a negativ eredménytől. Kérdésem lenne, hogy mennyi lehet az esélye a terhességnek.
    Üdv: Ancsa

    Válasz:
    A tünetek alapján, főleg, hogy késik a menzeszed, van esély a terhességre. Szerintem érdemes lenne tesztet csinálni, ha azóta sem jött meg.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 21. vasárnap

    Kedves Anchy!

    Sajnos megjött már ma 4 napja, de gyógyszereket nem kaptam. Amúgy meg jól vagyok.

  • Anchy

    2010. március 20. szombat
  • Anchy

    2010. március 20. szombat

    Szia Erika, hogy vagy?
    megjött azota? kaptál gyogyikat?

    sok pussz

  • Anchy

    2010. március 20. szombat

    Kedves Ági,

    már 5.napja nagyon erős pozi az LH tesztem, és a ciklusom 30.napjén vagyok.
    A reggeli is és a mai esti is.
    Ez mitől lehet ilyen?
    görbém szerint és érzéseim szerint is volt peé..
    Kérlek, ird meg véleményed, nagyon köszi