Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • kovacse

    2010. július 09. péntek

    Sziasztok!
    Egy kicsit komplikált kérdésem lenne, de egy kicsit kétségbe vagyok esve!
    Június 25-én kezdtem el szedni a Yasminelle fogamzásgátló tablettát, a menstruációm első napján.(így a betegtájékoztató szerint első naptól védve vagyok de sok mást is olvastam neten, fórumokon), de olyan szerencsétlen voltam hogy a 2. vagy 3. tabletta kiesett a kezemből pont bele egy csepp vízbe és így nagyon kicsit feloldódott így az a kicsike része nem került a szervezetembe, de amúgy rendszeresen szedem. Lehet ebből gond?
    Ráadásul július 2-án a párommal úgy voltunk együtt hogy előtte ő elment, megmosakodott és kis idő múlva gumi nélkül csináltuk de nem ment már el újra. Valamint pár nap múlva olyan 5 percig csináltuk gumi nélkül, utána azzal. Lehet ebből probléma,terhesség?
    Köszönöm előre is a választ!!! Éva

    Válasz: Hihetsz nyugodtan a betegtájékoztatónak. Az egy csepp víz pedig nem oldhatott ki annyi hatóanyagot, hogy bármi gond legyen. Ne aggódj!

  • Vanda

    2010. július 09. péntek

    Kedves Doktornő!

    A párommal megszakításos módszert alkalmaztunk vízben. Másnap megjött, de a mennyisége kevesebb volt. Azt hallottam, hogy ha valaki terhes, akkor rövidebb ideig tart (3nap) és kevesebb mennyiségben. Én 3 napig véreztem, utána kb 3 napig barnás folyásom volt. Általában nagyon görcsölök az első napokban, most semmi fájdalmat nem éreztem (nem tudom, hogy ez lényeges-e). Szúró fájdalmat érzek a petefészkemben és a méhemben. (Ehhez hozzáfűzném, hogy van egy petefészek cisztám, ami néha szúr, de a méhemben soha nem szúrt.) Miután kivettem a tampont ez a szúró fájdalom enyhült. Terhes lehetek? Vagy valami betegség okozhatja ezt?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Nem valószínű, hogy terhes vagy, ennek max. 5% az esélye. Viszont ha ilyen szúró fájdalmakat érzel, érdemes lenne orvoshoz fordulni.

  • boglárka

    2010. július 08. csütörtök

    Szia!
    Clostybegitet irt fel az orvosom 2 vetélésem után.Június 15-én kellett volna megjönni-e.Semmilyen tünetem nincs ami a terhességre utalna a hízáson kivül.Csináltam tesztet negatív lett.Attól még lehetek terhes?Az ismerőseim azt tanácsolták hogy várjam meg az 1 honapot mert lehet hogx meg nem ágyazodott be.Mit tegyek??????

    Válasz: Terhességi tünetek nem jelentkeznek mindenkinél, így ez nem zárja ki a terhességet, ahogy a negatív teszt sem. Ha továbbra sem jön meg, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Lili

    2010. július 04. vasárnap

    kedves doktornő,
    a párommal pár napja ugy voltunk együtt h először óvszerrel majd pedig a nélkül szeretkeztünk,2 napja kéne megjönnie a menszeszemnek, félek attól h amikor másodszorra csináltuk gumu nélkül maradt rajta,(de nem ment el bennem) Vajon most mi lehet???
    kérem segytsen

    Válasz: Ha máskor is fordult elő ilyen, hogy csak megszakítással védekeztek, akkor kb. 5% a teherbeesés kockázata. Érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni, hogy kiderüljön, mi a helyzet. Ha negatív, de mégsem jön meg, néhány nap múlva meg lehet ismételni a tesztet. Ha nem terhes, más miatt is kimaradhat a menzesz, pl. hormonzavar vagy ciszta, de ezt csak orvos tudná megmondani, hogy mi is a helyzet.

  • Bogi

    2010. június 29. kedd

    Sziasztok!!Június 10-én kellett volna megjönnie a menszeszemnek,de pont akkor volt 4 keresztes a vizeletem,arra kaptam gyógyszert.Azóta még mindig nem jött meg,de június 25-én csináltam 2 tesztet is amik pozitívak lettek:)Olvastam az oldalon a terhességi tüneteket és szinte minden igaz rám.Ugye nem a felfázás csinált nekem pozitív tesztett,hanem a baba??Ha terhes vagyok akkor azzal medig lehet dolgozni?Hűtő üzemben dolgozok és van mikor 8 órát a 4 fokos hidegben végig állok.Mennyi munkaidő után mehetek el táppénzre,mert most jelentetek be 5-én.Azt mondták,hogy még 2 hónapig ne menjek vizsgálatra,mert akkor el is mehet a baba!Háziorvostól lehet kérni ultrahangos beutalót?Arra mikor menjek?Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz:
    A felfázástól nem lesz pozitív a teszt, az ugyanis a hcg (terhességi) hormon jelenlétét mutatja ki. Ez a hormon pedig csak terhesség során termelődik. A hűtőházban, gondolom, jól felöltözve dolgozol, ha ettől te nem vagy beteg, a baba sem lesz. Háziorvos nem fog beutalni ultrahangra, az szinte biztos. Ha a babával minden rendben van, a nőgyógyászati vizsgálat nem okozhat vetélést. De lehet, hogy nem is vizsgálna meg az orvos. Ezzel szerintem ne várj 2 hónapot, max. 1-et, ha minden rendben van, mert mire a 12 hetes ultrahangra mégy, jó ha van már kiskönyved, (amit a nőgyógyász igazolása alapján állít ki a védőnő,) ha megvannak a különféle vizsgálatok (labor, belgyógyászat, stb.)

  • Betti

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Tegnapi levelemben rosszul fogalmazhattam! Miután együtt voltunk párommal, bevettem az esemény utáni tablettát, már másnap, és abból az együttlétből maradtam terhes. Ezért félek, hogy mivel a gyógyszer nem hatott, remélem a babának nem lehet baja akkora hormon adagtól?
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Betti

    2010. június 27. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Olyan kérdésem lenne, hogy együtt voltunk párommal, nem védekeztünk majd másnap bevettem az esemény utáni tablettát.
    Mint utána kiderült már 7 hetes terhes vagyok!
    Olyan kérdésem lenne, hogy az esemény utána tablettának milyen hatása lehet a babára? Milyen vizsgálatok elvégzését javasolják ilyen esetben?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Az esemény utáni tabletta ekkora magzatban már jó eséllyel nem tesz kárt. Ha az ultrahangon mindent rendben találtak, valószínűleg nem lesz plusz vizsgálat. De az orvosnak mindenképp érdemes elmondani az előzményeket.

  • erika

    2010. június 26. szombat

    sziasztok.mi probalkozunk a férjemmel.13 an kellet volna megjönni.de nemjött.én elmentem fürödni nyilt vizre.elötte csinaltam tesztet egy nappal nemmutatott semmit.de tünetek voltak.utana masnap meg harmadnap is csinaltam tesztet két csikot mutatott de az egyik halvany volt.nemtudtam mitjelent.de kb 4 nap mulva megjött.vajon terhes voltam?és rögtön lehet utana probalkozni tovabb?vagy varjunk.

    Válasz: A teszten a 2 csík 99%-ban terhességet jelent, akkor is, ha a második csík csak halvány. Ha ezután vérzés jelentkezett, az lehetett vetélés is. De ha csak nagyon enyhe vérzés volt, akkor lehetséges, hogy a terhesség még most is megvan. Ha mégsem vagy terhes, nyugodtan lehet próbálkozni.

  • Kata

    2010. június 25. péntek

    Kedves Doktornő!

    Május 21.-én volt egy napos vérzésem.Június 17.-én voltam orvosnál,csinált ultrahangot,ami petezsákot nem mutatott.Otthon teszteltem ami pozítiv lett.Jún. 21.-én kellett visszamennem,de petezsákot még mindig nem látott.A méhnyálkahártyám egyre vastagszik,19 mm volt.A kórházba elküldtek tesztelésre,ami pozítív lett.
    Legközelebb júl. 1.-jén kell visszamennem.A kérdésem az lenne hogy akkor most tényleg terhes vagyok,és csak azért nem volt látható semmi mert még túl kicsi,vagy estleg valami más baj van.Esetleg méhenkívüli terhesség?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: A tesztek csak akkor mutatnak pozitív eredményt, ha a szervezetedben jelen van a hcg (vagyis terhességi) hormon. Ez pedig csak terhesség során termelődik. Remélhetőleg, csak túl kicsi volt még a petezsák, azért nem látták, de sajnos a méhen kívüli terhességre is van némi esély.

  • StellaMilan

    2010. június 24. csütörtök

    Köszönöm szépen a gyors választ. Elmúlt az alhasi fájdalom, erős volt, de nem gyakori. Ittam cickafark-teát.

    És egyébként, ha jól értettem, akkor nem sok esélye van, hogy terhes lennék, igaz?

    Mégegyszer köszönöm.
    Stella

  • Csillag

    2010. június 23. szerda

    Kedves Doktornő!
    Van e esély arra, hogy terhes vagyok, ha a megszokott, általános tünetek jelentkeztek, de a menstruációm nem maradt ki, azonban a terhességi tünetek megmaradtak, sőt pl. a reggeli rosszullét, mellfeszülés, alhasi szúró fájdalom és a szédülés erősödtek is?! A teszt amit 12 nap után csináltam, egyébként negatív lett. Ezek a tünetek utalhatnak, valamilyen komolyabb betegségre is? Kicsit meg vagyok ijedve. Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Erre nehéz lenne így válaszolni, érdemes lenne elmenni a háziorvoshoz, hátha valami egyszerű dolog áll a háttérben.

  • StellaMilan

    2010. június 22. kedd

    elírtam: 28-30 naposak a ciklusaim… nem 23-30… 🙂

  • StellaMilan

    2010. június 22. kedd

    Sziasztok!

    Májusban 19-én volt a menstruációm első napja, és 25-én meg 26-án úgy szeretkeztünk a párommal, hogy nem védekeztünk. Akkor már nem volt meg. 23-30 naposak a ciklusaim. Most júniusban 18-án megjött, de az általános 5 nap helyett csak 3 napig tartott és a második nap volt a legerősebb, de akkor is gyengébb volt a szokásosnál (halvány piros volt és a második nap volt picit bordós). Azóta csak időnként fáj az alhasam, nincs barna folyásom, a mellem se feszül, nincs hányingerem és nem is vagyok kívánós. Tudni kell, hogy tavaly év végén gyulladás miatt kezelve voltam gynevac injekcióval.
    Szerintetek lehetek terhes, vagy esetleg más az oka az alhasi, szúró fájdalmaimnak? Tesztet még nem csináltam.

    Köszönöm előre a segítséget!
    Stella

    Válasz:
    Csak akkor van esély a terhességre, ha a vérzés sokkal enyhébb volt, mint a megszokott, 3 napnál nem tartott tovább, és nem is volt élénk piros. Terhességi tüneteket, hányingert nem érez mindenki egyformán, így a tünetek hiánya sem zárja ki a terhességet. Az alhasi szúró fájdalom ha enyhe, és nem gyakori, akkor nem valószínű, hogy gond lenne. Viszont ha erős és folyamatos, akkor mindenképp menj el orvoshoz.

  • Netty

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Június 15.-én megjött és szombaton június 26-án együtt voltunk barátommal nem védekeztünk és 3szor belém élvezett.ÉS elkaptunk vlmi bacit is..
    Lehetek terhes?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Június 26. szombat még csak most lesz. De ha a ciklus 11. napján 3x is védekezés nélkül vannak együtt, akkor természetesen van esély a terhességre, még akkor is, ha valami fertőzés is közbejött.

  • eszter91

    2010. június 21. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    17 éves szűz lány vagyok, a barátommal pettingeltünk, és félek, hogy a kezére került előváladék, és az pedig a hüvelyembe jutott. Érdemes lenne bevennem egy 72órás tablettát? Mekkora az esély arra, hogy teherbe esek? Nagyon félek. 🙁

    Válasz: Ha konkrét behatolás nem történt, akkor szinte kizárt, hogy terhes légy. Ne vedd be a tablettát!

  • eszter91

    2010. június 21. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    17 éves szűz lány vagyok, a barátommal pettingeltünk, és félek, hogy a kezére került előváladék, és az pedig a hüvelyembe került. Érdemes bevenni 72órás tablettát ilyen esetben? Van esély a teherbeesésre? Nagyon félek. 🙁

    Válasz: Ha konkrét behatolás nem történt, akkor ne vedd be a tablettát! Szinte kizárt, hogy így teherbe ess.

  • Mónika

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Most már tényleg nem tudom, hogy mire gondoljak, teherbe estem vagy sem. Június 2-án együtt voltunk a párommal és utólag mikor megnéztem a naptárat, kiderült, hogy épp peteérésem volt. Akkor még a megszakításos módszert alkalmaztuk (ma már Pharmatex-et is használunk, mert még sincs itt az ideje a babának), szóval, tudom, igen nagy esélye volt a teherbeesésnek. Azonban a 12. nap csináltam egy tesztet, negatív lett. Másnap megjött. Egész normálisnak tűnt, nem volt különösebben eltérő a szokásostól. Talán annyival, hogy sokkal jobban görcsölt a hasam. Egyébként nagyon rosszul viselem azokat a napokat, de most kimondottan ki voltam készülve. Lehet, hogy ez nem is olyan fontos ebben a dologban. Egy héttel az együttlét után elkezdett fájni a méhemnél a pocim és az azóta is tart. Olvastam sok dolgot arról, hogy milyen más okai lehetnek még az alhasi fájdalomnak az együttlétekkel összefüggésben, de most úgy érzem, hogy valami másról van szó. Elmúlt a menstruációm és még mindig fáj a hasam (bal oldalon) és a melleim is eléggé érzékenyek, reggelente hányingerrel ébredek. Azt meg kell jegyeznem, hogy egy ideje stresszes életet élek, tehát akár ez is lehetne az ok. Néha szúró fájdalmat is érzek, és gyakran kell kimennem a mosdóba (de most még felfázva sem vagyok). Én úgy tudom, ha rendes menstruációm volt, akkor nem lehetek terhes, bár a családban már megesett nem is rég, hogy úgy született meg unokatestvérem kislánya, hogy menstruáció után a nőgyógyászati vizsgálaton derült ki, hogy babát vár. Azért én eléggé meg lennék lepve, ha most csinálnék egy tesztet és az pozitív lenne…nem tudom, hogy mire gondoljak…orvoshoz nem szeretnék elmenni, fogamzásgátlót szedni nem akarok, de barátom nyaggat, hogy legalább a vérképemet nézessem meg, hogy nincs e valami komoly probléma. (meg kell jegyezni, hogy kb. 13 éves lehettem, amikor petevezeték gyulladásom volt, nem tudom hogy ez idetartozik e most). Most 19 éves vagyok, és egyetemista…most nehéz lenne elmagyarázni, hogy miért is lenne jó, valamint miért lenne az esetleges terhességemből botrány, de nagyon szeretnék már valami olyan tényt hallani, ami talán előbbre vihet ebben a dologban és megoldaná ezeket a furcsa, terhességre utaló tüneteket. Nagyon lehetőségem nőgyógyászhoz menni, épp az esetleges botrány elkerülése érdekében, nem igazán megoldható. De ha ezek után Doktornő is (csak úgy mint párom) ezt javasolja, akkor mindenképp elmegyek, bármilyen kimenetele legyen is a dolognak.

    Tisztelettel kérem Doktornő, hogy mondja el a véleményét, hogy ön szerint mi okozhatja most ezt az állapotot! A válaszát előre is nagyon köszönöm! Mónika

  • Ani

    2010. június 21. hétfő

    Szia!
    Ma szamitasaim szerint 17 hetes es 3-4 napos terhes vagyok :))) Az utolsó menzeszem első napja febr 17, es eszerint a babam nov 24ere varhato. az UH viszont azt mutatja, hogy kb 28-ra varhato. hogy lehet ez?
    köszönöm valaszod.
    🙂

    Válasz: Néhány napos eltérés lehet a baba számított és valós kora között, ez természetes. Úgyis minimális az esélye, hogy pont a kiírás napjára essen a szülés.

  • Gabi

    2010. június 20. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Május 16-án volt az utolsó menstruációm első napja, a ciklusaim hossza 24-25 nap. A (nem)várt időben elmaradt a vérzésem. 06.17-én délután teszteltem egy halvány de pozitív eredményt, sajnos 18-án reggel azt tapasztaltam , hogy 2-3 csepp barnás vérzésem volt éjszaka, gyorsan elvégeztem még egy tesztet / reggeli első vizeletből ismét pozitív lett.A terhességet igazoló vonal még mindig halványabb volt mint a controll csík. Szerencsére a vérzés elmúlt se 18-án se 19-én nem jelentkezet, de 06.20-án megint arra ébredtem hogy kb 3 csepp barnás vér került a betétemre. Reggeli első vizeletből ismét teszteltem egy pozitív eredményt, de a terhesség csíkja még mindig halvány, de látható. Aztán egész nap semmi vérzés kb délután háromkor pisilés alkalmával vérzést tapasztaltam. Nagyon meg vagyok ijedve, orvoshoz 06.22-re kaptam időpontot. Mit tegyek? Ön szerint van még remény arra hogy megmaradjon a terhesség? Mi lehet az oka a vérezgetésnek?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A vérezgetést több dolog is okozhatja, nem csak a vetélés. De ilyen esetekben minél előbb el kell jutni orvoshoz, hogy a legrosszabbat kizárhassa. De ha csak ez a pár csepp volt, és nem társult alhasi görcsökkel, jó eséllyel nem méhen belülről jön a vérzés. Amíg eljut az orvoshoz, pihenjen sokat. Viszont ha erős vérzés vagy görcsök jelentkeznének, ne várjon a saját orvosára, irány az ügyelet.

  • moncsi29

    2010. június 19. szombat

    Üdvözlöm!

    Júni 9.-én megjött a mensesem. Kb. 4 napig tartott. A menses elmúltával barnás folyás jelentkezett, majd hányinger, szagundor, alhasi szúrkálás.Júni 8.-án voltunk együtt a férjemmel. Lehetek-e esetleg terhes?

    Válasz: A 4 napos vérzés miatt kicsi erre az esély, de ha terhességre gyanakszik, érdemes egy tesztet elvégezni.

  • Erika

    2010. június 18. péntek

    Kedves Doktornő!
    A kérdésem a következö lenne:volt egy méhenkivüli terhességem,kivették az egyik petefészket és a petevezetőt.A másik petefészekben egy ciszta van amire gyógyszert szedek és egy héttel hamarabb jelentkezett a menstruációm.Nem sok a vérzés,éppen csak pecsételő.Azt szeretném megkérdezni,hogy lehet e teherbeesni ciszta mellett.Már nagyon szeretnénk babát,4éve próbálkozunk.
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Bernadett

    2010. június 17. csütörtök

    Sziasztok!
    2 napja kellett volna megjönnie,nem jött meg,voltam orvosnál azt mondta semmit sem lát,vagy igen vagy nem,semmi tünet nincs,de nem védekeztünk.Vettem tesztet 3at és mind a 3-on 2 vonal van csak a t-nél halvány mind a 3nál.Na ez most mit jelent?Nem reggeli vizelet volt.Terhes vagyok vagy sem?Furcsa….

    Válasz:
    Azt szokták mondani, a halvány csík is csík. De hogy tuti legyen, én a helyedben megismételném reggeli első vizeletből is (hacsak közben nem jön meg mégis). Az orvos lehet, hogy csak azért nem látott még semmit, mert nagyon korán mentél hozzá. Néhány hét múlva már látná. (Ha valóban babát vársz.)

  • Lilla

    2010. június 15. kedd

    Sziasztok!

    4 napja együtt voltunk a párommal.Nem figyeltünk eléggé ezért másnap bevettem a 72 órás tablettát viszont azóta nem jött meg. Lehetek terhes?

    Válasz: 7 napon belül kell vérzésnek jelentkeznie, így még korai lenne idegeskedni.

  • évy

    2010. június 14. hétfő

    sziasztok!
    mostanában regelente nagyon fáj a fejem émelygek és hányingerem van amig nem eszek amenstruációmnak 18.án kel megjönie lehetséges hogy terhesvagyok vagy valami betegségem van?

  • Kata

    2010. június 13. vasárnap

    Szia.

    Junius 4.-en voltam egyutt a parommal, elotte levo menzeszem elso napja majus 19.-en volt. Elkepzelheto hogy a terhesseg miatt erzek hasi meg petefeszki fajasokat? Eleg almos lettem az elmult 2 napban, valamit rengetegszer jarok pisilni. A mellem nem olyan erzekeny, inkabb csak a bimboim, ha megfogom.
    Szerinted elkepzelheto a terhesseg? Mikor tesztelhetek leghamarabb?
    Koszi

    Válasz: A tüneteid nem utalnak egyértelműen terhességre, de ettől még kizárni sem lehet. Ha 4-én voltatok együtt, leghamarabb 16-án érdemes tesztelni. de ha már késik a menzeszed, akkor már még valószínűbb, hogy a teszt pontos eredményt ad.

  • Manócska

    2010. június 12. szombat

    Megint jöttem (bár előzőleg választ nem kaptam) kérdezni.
    A gondom az hogy jan. -ban abbahagytam a Yadine szedését azóta 37 naposak a ciklusaim normális ez?!
    A másik hogy eddig még úgy ahogy „normálisan” 5-7 napos vérzésekkel megjött a menstruációm ám ez a mostani elég különös ugyanis 2 napig rendesen véreztem a 3. nap délelött nem csak este, és a 4. nap szinte teljesen elmult épp csak valami enyhe rózsaszínes jele volt mára pedig egyáltalán semmi….Valami baj lehet velem?Forduljak ezzel a problémával nőgyógyászhoz vagy nincs semmi magától helyreáll?
    Szeretnék ezzel kapcsolatban segítséget kérni mert sajnos nem jövök rá hogy mi lehet és hogy normális dolog-e ez.
    Előre is köszönöm.

  • Niki

    2010. június 10. csütörtök

    Jó estét!
    olyan kérdéssel fordulnok Önhöz hogy május 22-én megjött 28-ig tartott(28 napos ciklusaim vannak)Ma reggel rózsaszines folyásom volt!Lehet ez a beágyazódás jele vagy valami fertőzés??
    Előre is köszönöm
    További szép napot

    Válasz: Ez inkább a peteérés jele lehet. De ha erősebbé válik és napokig tart, akkor akár ciszta jele is lehet.

  • Helga

    2010. június 10. csütörtök

    május 29-30-ai éjszakán voltam együtt először a párommal. 20án volt peteérésem. Használtunk óvszert, ami az aktus első percétől a legvégéig rajta volt. Utána nem nyúlt hozzám. Kicsit stresszelek, mert vizsgaidőszak van, múlt hónapban is késett, de nem ennyit mint most. Közben már görcsölget a hasam, kijöttek a pattanásaim, majd mintha már megjött volna, el is tűntek. A mellem ma reggel picit fájt. 4.én kellett volna megjönnie. Tudom, hogy a szüzesség elvesztése is befolyásolhatja, beteg is voltam, de mégis nagyon aggódom, és ahogy olvasgatom az oldalakat egyre jobban, mert gyakorlatilag minden tünetem lehet terhességgé meg a mensesé is. Most meg még rá is görcsölök.
    18 éves vagyok, 11 éves korom óta menstruálok, előfordult már hogy késett, de inkább előbb szokott megjönni.
    Mekkora az esély, hogy terhes vagyok? És a méhnyak nyák milyen állagú, mennyiségű lenne ha terhes lennék?

    Válasz:
    Ebben az esetben minimális a terhesség esélye. Ha mégis erre gyanakszol, egy tesztet érdemes lenne csinálni.

  • Ren

    2010. június 09. szerda

    Kedves Doktornő!

    Kislányom 10 hónapos lesz, de még kizárólag szopizik! Tuti, hogy egész életében max. 1x fordult elő, hogy 6 órán át ne szopizzon 😀 A szülés óta még egyáltalán nem jött meg. Nincs mihez viszonyítani. Férjemmel megszakításos módszerrel védekezünk.Csináltam tesztet, talán túl korán a 12. napon és nem reggel. Negatív lett. Van 1-2 fura érzésem (émelygés kanyarban, hintán, liftben, de nem csak fizikai…
    Akkor is lehetek várandós, ha még mindig 3-4 óránként szopizik (néha persze csak altatja, nyugtatja magát vele) a gyerkőcöm?
    Válaszát köszönöm!

    Válasz: Igen, így is lehetsz terhes, igaz nehezebb megállapítani a terhesség korát, mert nem jött meg.

  • Netti

    2010. június 05. szombat

    Sziasztok!
    Én azért írok mert a menstruáciom elötti napon vagyok szóval holnap kell megjönnie, de vmiért mindig felmegy a hőm 37 re. de aztán meg lemegy 36.5re és utána felmegy megint 36.7 re. Az a kérdésem, hogy menstuácio elött ez normális dolog? Mert a menstruációs jeleim megvannak ( pattanásos az arcom, kemény mell) ahogy szokott menszesz elött.. Előre is köszönöm válaszod.. Netti

  • Bettina

    2010. június 04. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    Párommal megszakítással védekeztünk az elmúlt alkalmakkor.
    Utoljára vasárnap voltunk együtt, nagyon érdeklődött a,mivoltom felől. Így rá 4napra elvégeztem spontán egy tesztet, amin halványan látszódott a második csík, ma is megcsináltam egyet és ma rendesen látszik a második csík is. Olvastam ezen az oldalon, hogy 7+3nap kell a beágyazódáshoz és hogy kimutasson valamit a teszt.Az elmúlt napokban jobban kívánom a szexet és nincs étvágyam.
    Terhes lehetek?
    Ez a mostani közösülésünk eredménye lehet vagy esetleg egy korábbi aktusnál következhetett be?
    Előre is köszönöm a válaszát!Bettina

    Válasz: Ha a teszt pozitív, akkor 99%, hogy terhes vagy. Azt, hogy mikor jött össze, nehéz így megmondani. Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés kockázata, és minden alkalommal egyre növekszik.

  • marcsi

    2010. június 03. csütörtök

    Sziasztok!
    Május 20.-án menstruáltam, elmúlása óta gyenge alhasi fájdalmam, derékfájásom van. Folyás, láz,vizelési panasz nincs, ennek ellenére lehet esetleg valamilyen gyulladásom? Vagy a menstruáció ellenére lehetek terhes? Gondolom, ennek nem sok esélye van.. Köszönöm

    Válasz: Előfordulhat, hogy valamilyen gyulladás. A terhességnek kicsi az esélye, de ha mégis erre gyanakszol, egy teszt nem árthat.

  • Osssi

    2010. június 02. szerda

    Nekem az lenne a kérdésem h most kezdek el szedni egy fogamzásgátlot(yasminelle), régebben egy másik fajtát szedtem évekig!! Holnap tudom kiváltani,viszont már 2 napja megjött!! A 3. Napon tudom bevenni!!! Azt olvastam ha az elsö nap ota szedném 7 nap után hatna, az én esetemben mikor nyugodhatok meg???
    Válaszát elöre is köszönöm

    Válasz: A Yasminelle betegtájékoztatójában ez szerepel:
    Mikor kezdheti el az első csomag szedését?
    – Ha nem használt hormontartalmú fogamzásgátlót az előző hónapban.
    A Yasminelle szedését a ciklus első napján (azaz a menstruáció első napján) kezdje el. Ha a Yasminelle szedését a menstruáció első napján kezdi el, már azonnal védett a terhességgel szemben. Elkezdheti a szedést a ciklus 2-5. napján is, de ilyenkor az első 7 napban további védekezést (például óvszert) kell alkalmaznia
    .”

  • Manócska

    2010. június 02. szerda

    Szia Ági!

    Már régebben jelentkeztem most újra írok.Már egy ideje megszakításosan védekezünk a párommal (januárban hagytam abba a tablettát és még nem akartuk rögtön élesben nehogy hatással legyenek a hormonok a babára) de most ez a hónap elég fura…mondhatjuk hogy beállt a ciklusom(a ciklus.hu szerint 37 naposak a ciklusaim eddig 4 vérzésem volt mióta nem szedek gyógyszert) de ebben a hónapban furcsa tüneteim vannak.Fájnak a mellbimbóim de csak a bimbók vége és nem az egész mellem és nem nőttek meg a melleim és nem érte őket semmi külső dolog ami okozhatja,sokszor pl most is olyan furcsa émelygés szerű érzésem van de nem hánytam és nincs hányingerem ellenben fáradékony vagyok és rosszul vagyok a ketchup ízétől amit a párom előszeretettel jó ízűen falt szóval romlott nem lehet.8.-ára nem várom a vérzésem.Reménykedhetek hogy nem is jön?!
    Előre is köszönöm a választ!
    Manócska

  • Csajszi22

    2010. június 01. kedd

    Kedves Doktornő!

    A párommal rendszeresen védekezünk,de most történt egy kis „baleset”,kiszakadt a gumi. Elmentünk a nőgyógyászhoz,és írt fel 72órás esemény utáni tablettát,amit 3órán belül be is vettem. A menstruációm általában 5-6 napig tart,és mi a 3. napon feküdtünk le. Azóta folyásom van,ami vérrel kevert. Alhasi fájdalmam van néha és hányingerem reggelente. Lehetek terhes? Vagy mi okozza a fájdalmaimat,és a vért? Mert azt tudom,hogy a tabletta után, pecsételés szokott lenni.

    Kérem,válaszoljon minnél előbb,aggódunk…csak 19éves vagyok.

    Válasz: Az esemény utáni tabletta akár több hónapra is felboríthatja a ciklusodat. Ha terhességre gyanakszol, egy tesztet érdemes csinálni, de elég kicsi az esélye.
    Válaszát előre is köszönöm.

  • Szandriii

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Én 26 éves vagyok és 2009. júniusa óta figyelemmel követem a szervezetem és az egyes jelzéseket, tehát azt mondhatom, hogy egészen jól ismerem a szervezetemet. A http://www.ciklus.hu weboldalon követem, rögzítem a tüneteimet, gyakorlatilag mindent. Amit biztosan tudok magamról, hogy menstruáció előtt egy héttel nagyon feszülnek a melleim, fájnak. Már azt is tudom, hogy melyek azok a bizonyos középidős fájdalmak. Elég sokat olvastam a témában, így tudom, hogy egyes nőknél ilyenkor akár ún. középidős vérzés is előfordulhat, nálam ez nem áll fent. A ciklusaim hosszúságát majd egy éve figyelem, hektikusan váltakoznak, gyakorlatilag össze -vissza (33, 43, 48, 41, 28, 30, 45, 30 naposak). A periódusaim hossza általában 4-5 nap, van úgy, hogy 6 is.
    Amiért Önhöz fordulok.
    Áprilisban elhatároztuk, hogy babát vállalunk.
    Az utolsó menstruációm április 21-24ig tartott. Peteérésem kb. május 9-10én lehetett (szúró fájdalmat 9-én délelőtt tapasztaltam). Védekezés nélküli szexuális kapcsolatot május 6-tól napi rendszerességgel létesítettünk a peteérős időszakban, így a szakirodalmak alapján joggal feltételezhetem, hogy a fogantatás jó eséllyel megtörténhetett. Azóta türelmesen várunk, a menstruációm még nem jött meg, bár a ciklusaim hosszúságát figyelembe véve még megjöhet. Ha ma jelentkezne, akkor 40 napos ciklusról számolhatnék be.
    A terhességre utaló tüneteket tekintve sajnos sok mindenről nem számolhatok be. Kb.1 hete folyamatos alhasi fájdalmam van, az a bizonyos „mindjárt megjön” érzés. Viszont a melleim egyáltalán nem feszülnek( menstruáció előtt egy héttel mindig szokott). Május 25-én egy reggeli hányás után nagyon megörültem és csináltam egy tesztet, de negatív lett. Ugyan nem első vizeletből csináltam és azt az egy alkalmat leszámítva hányás sincs már. Csak az alhasi fájdalom maradt. Őszintén szólva tesztelni már nem merek, tartok a csalódástól.

    Tisztelettel kérdezem, mit gondol, mit javasol mindezek ismeretében?

    Előre is köszönöm szíves válaszát.

    Válasz: Ha egy teljesen egészséges pár pontosan a megfelelő időpontban próbálkozik, még akkor is csak 20% a teherbeesés esélye. Természetesen a több próbálkozás növeli az esélyt. Viszont a rendszertelen ciklus csökkenti az esélyt. Ettől függetlenül nem lehet kizárni a terhességet. A negatív teszt lehet azért negatív, mert még korai volt. De ha továbbra sem jön meg, néhány napon belül én megismételném a tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • dori

    2010. május 30. vasárnap

    Április 4.én történt egy kis baleset, a párommal nem megfelelően védekeztünk. Az aktust követő egy órán belül, bevettem az 1.esemény utáni tablettát (Rigesoft), 12 órára rá a 2.at. Ápr. 10én meg is jött a menstruációm, majd ápr. 26.án csináltam egy tesztet mely negatív lett. A következő menstruációm egy héttel korábban jelentkezett a vártnál május 1jén. Legutóbb pedig május 25.én, de ez a szokásosnál rövidebb ideig tartott, 3 napig (általában 5)
    Több mint egy hete fájdalmat érzek a hasamban folyamatosan (nem görcsszerű inkább mintha nyomást éreznék, néha pedig mintha égne egy kicsit), mely hol gyengébb, hol erősebb. A fájdalom helye: a köldökömtől jobbra-általában itt fáj, de van úgy hogy az egész jobb oldalam. Kérdésem, hogy ez lehet a terhesség jele vagy esetleg más a probléma?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    Válasz: Ha ez után nem történt ilyen kétes együttlét, akkor nem valószínű, hogy terhes maradt a tabletták bevétele után. Az esemény utáni tabletta egyik „mellékhatása”, hogy akár több hónapra is összezavarodik a ciklus. Esetleg a hasfájás is lehet emiatt. De ha nem múlik, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • Barbi Hajni

    2010. május 30. vasárnap

    Sziasztok!
    Én egy 29 éves lány vagyok, a kérdésem az lenne: A barátommal eggyütt voltam az utolso menseszes napomon 6 odik nap,de már akkor nem volt vérzésem,lehetek e terhes. A fogamzásgátlot pont aznap kezdtem el szedni mikor ez megtörtént.
    Kérem a segitségét,nem tudom mit tegyek,hadjam abba a tabletta szedését,vagy fölöslegesen aggodom.
    Köszönöm.

    Válasz: Ha már előző hónapban is szedtél fogamzásgátlót, akkor az a 7 napos gyógyszerszünet ideje alatt is véd a terhesség ellen. (Gondolom, hogy nem ez volt a legelső szem, mert akkor a menzesz első napján kellett volna elkezdeni.) Ha ezelőtt nem szedtél még tablettát, akkor viszont van egy kis lehetősége a terhességnek. Igaz, középidőben, kb. 14. nap környékén a legnagyobb a teherbeesés esélye, de a ciklus bármelyik szakaszában összejöhet. Egyelőre ne hagyd abba a gyógyszert, csak ha valami konkrétan terhességre utal.

  • anonim

    2010. május 29. szombat

    Kedves doktornő!

    Szeretném a tanácsát kérni abban, hogy a párommal eggyütt voltam miután elmult a mesim. (reggel múlt el és este voltunk együtt) Nem védkeztünk most, mivel alapjáratban gyógyszert szedek, amit ugye ilyenkor nem. két napja olyan érzésem van, mintha feszülne a méhem és meg akarna jönni.

    Ön szerint mi lehet az oka?

    Válasz: Ha a gyógyszert már több hónapja pontosan szeded, nem maradt ki egy szem sem, nem szedtél mellette antibiotikumot, tehát semmi nem befolyásolta a tabletta hatékonyságát, akkor a terhesség kockázata minimális.

  • anonim

    2010. május 27. csütörtök

    Szia! május 11.-én voltam együtt a barátommal gumi nélkül és nem megszakítással, épp ezen a napon múlt el! mostanában szédelgek,nagyon szokott fájni a méhem, és ma már sok kaját is kívántam, néha hányingerem van és 2 napja elmentem wc-re és a papíron volt egy vérfolt, de olyan mintha ha valami sebem vérzett volna és ma is volt egy pici, de nem olyan mintha megjönne mert 6.-a fele kellene megjönnie. holnap megyek el nőgyógyászhoz, mert hallottam, hogy vagy terhes vagyok, vagy pedig a méh szájammal történt valami…:S az a gondom viszont, hogy holnap elmegyek és csak kenetet fog venni aminek az eredménye egy hét múlva pénteken derül ki! arra is gondoltam, hogy veszek tesztet és megcsinálom reggel! Kérem a segítségedet! Előre is köszönöm!

    Válasz: Lehet ez a vérzés tényleg méhszájsebtől, esetleg cisztától, de valóban lehetsz terhes is, ha nem védekeztetek.

  • ártoá

    2010. május 27. csütörtök

    sziasztok én szeretnék kérdezni tőletek mert nem nagyon vagyok jártas az ilyen dolgokban…. e hónap 07.-én kellett vna megjönnie de nem jött meg….elég sűrűn feszül a hasam és néha még hányingerem is van…mi tévő legyek ez jelentheti azt h terhes vagyok?(utólag.a nap minden percében elbírnék aludni pedig én nagyon rosszalvó voltam,és már csak1 kis ingerléstől felkapom a vizet pedig ez sem volt rám jellemző….)
    A választ és a segítséget előre is megköszönöm!!!

    Válasz: Igen, lehetsz terhes a tünetek alapján. Csinálj tesztet.

  • mari

    2010. május 26. szerda

    csináltam tesztet pzitiv lett de meg jött a menszeszem!!! 6 napig tart és nagyon darabos ement a babám??

    Válasz: Nem biztos, hogy elment, menj el sürgősen orvoshoz, mert gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

  • Kiss Barbara

    2010. május 25. kedd

    Sziasztok!
    Gyógyszert szedek 3 éve,a dokim 3 hónapja felírt egy másik gyógyszert,most azt szedem!
    Ez a 6.nap,hogy nem jön meg,1hete rosszul vagyok,hányingerem van,szédülök,fáj a hasam!
    Mennyi az esélye,hogy terhes vagyok?

    Válasz: Ha nem maradt ki gyógyszer, nem szedtél fogamzásgátlót, a gyógyszerváltás is szabályszerű volt, akkor minimális a terhesség esélye. Max. 1%. Az új tablettának nem lehetnek ilyen mellékhatásai?

  • Ilcsi

    2010. május 20. csütörtök

    Megint én vagyok.Más dokiktól is kérdeztem online ugyanezt a kérdést,és volt aki azt mondta,h lehet vmi elváltozás van.Egyik se írta,h lehetséges a terhesség.Ez miért van?Akkor már nem is bízakodhatok?
    Köszönöm a válaszát.

  • Ilcsi

    2010. május 20. csütörtök

    Köszönöm a gyors válaszát. Ha a beágyazódást éreztem,akkor lehetséges,h kb.4napon keresztül fájdogált a hasamalja,pont emiatt?Nem vmi más baj lehet? Felfázva nem vagyok.Mit tanácsol,mikor csináljak tesztet?
    Köszönöm.Üdv.Ili

  • Ilcsi

    2010. május 19. szerda

    Szeretném a segítségét kérni.Párommal már három hónapja próbálkozunk a teherbeeséssel,de sikertelenül.Már van egy 21 hónapos kisfiam,aki császármetszéssel született.A menstruációm 31 napos.Május 10-én együtt voltam a párommal(meg persze az előtte való napokban rendszeresen). 11-én megjött, 15-én már el is múlt,utána való nap is együtt voltunk,azóta idáig mindennap.Amióta elmúlt,azóta olyan görcseim vannak,mintha meg akarna jönni.Lehet ez attól,h a menstruáció előtt megtermékenyültem,de mégis megjött?És most a beágyazódást érzem?Egyéb tünetem nincs,csak feszül a hasam,na jó,és állandóan nedves a bugyim (szintelen,szagtalan,mint a víz)!
    Várom a segítségét,tanácsát.
    Szép napot.

    Válasz: Igen, lehetséges.

  • Tünde

    2010. május 19. szerda

    Helló! Már 5 napot késett a mensesem. Semmi terhességre utaló érzésem nincs. Azért még lehet,hogy terhes vagyok?

  • Vinkler Jennifer

    2010. május 13. csütörtök

    2 hónapja volt abortuszom, és 2 és fél hete együtt voltam a barátommal..már volt vérzésem(1 hetes)!Lehetek megint terhes..fáj a derekam 2 napja, és alhasi fájdalmam is van 1 és fél hete..2 napom van még, hogy megjöjjön!Holnapután tesztelhetek??..2 hete voltam utoljára együtt a barátommal!Folyásom fehér és nem nagyon van..Lehetek terhes ismét?Most azért nem fog megjönni mert terhes vagyok, vagy mert nem lehetett volna még lefeküdnünk??(1 hónapot vártam)

    Válasz: Ha védekezés nélkül voltatok együtt, akkor lehetsz terhes. Lehetséges, hogy még az abortusz utóhatása, hogy késik a menzeszed, de a terhességet sem lehet kizárni. Tesztelj mindenképp.

  • maszat

    2010. május 10. hétfő

    Azt szeretném kérdezno hogy ha már nem él bennem a baba azt hogy veszem észre? Se hányinger, hányás, nincs csak az álmosság meg a sűrűbb pisilés. Elméletileg a 7. hétben vagyok és valahogy rossz előérzetem van. A választ előre is köszönöm.

  • Adri

    2010. május 09. vasárnap

    Sziasztok.

    Azt szeretném kérdezni, hogy pont a 14. napon voltam együtt a párommal védekezés nélkül, átlagosan 28 napos ciklussal, teherbe eshetek-e? A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Éppen ez a legesélyesebb időszak. Kb. 20% az esélyed a terhességre.