Mozgásfejlődés: unatkozó félévesek

Szinte minden anyuka tapasztalja, hogy 5-7 hónapos kor között egyszercsak beköszönt a babánál egy korszak, amikor sokat unatkozik. Az addigi játékokkal nem elégszik már meg, nem akar háton feküdni, hason is hamar elunja magát, de kúszni, helyet változtatni még nem tud. Mit tehetünk ilyenkor?

Mozgásfejlődés: unatkozó félévesekEzt az állapotot én mozgásfejlődési frusztrációnak nevezem és akármennyire is kellemetlen, ez a helyzet vezet el oda, hogy végül a csecsemő egyszercsak kúszni, majd mászni kezd. A nyugodtabb, kisebb méretű, mozgékonyabb babáknál ez a helyzet kevésbé szokott gondot jelenteni, vagy rövidebb ideig, mint a nagyobb méretű, kevésbé mozgékony, illetve alapból nyűgösebb gyerekeknél. Fél éves korban amúgy is fordulóponthoz érkezik a baba: előfordulhat, hogy a korábban nagyon sírós gyereknek annyira tetszik a helyváltoztatás, hogy ezután napokig a hangját sem halljuk, a korábban nyugodt, egész nap békésen szemlélődő picurt pedig egészen felkavarhatja a sok új élmény.

A fél éves kor körüli nyűgösködés-unatkozás elsődleges oka, hogy a baba már okos, sok mindent lát, hall maga körül és kezd kifejlődni az önálló akarata is: szeretne dolgokat tenni, de még nem tud, mert nem tud odamenni, ahova szeretne, nem tudja úgy kezelni a játékokat, ahogyan szeretné, hiszen a kézügyessége még nincs meg hozzá.

Könnyen „elronthatjuk” ebben a korban a picurt, azzal, hogy amikor unatkozik, folyton szórakoztatjuk. Ha unatkozik, inkább adjuk oda neki egy másik játékot, vagy fordítsuk a hátáról a hasára vagy vissza, idővel ezt maga is megoldja majd. Azonban azt se tévesszük szem elől, hogy ilyenkor nem mindig csak unatkozásról lehet szó, egy 6 hónapos baba is vágyhat egy kis ölelgetésre, babusgatásra, testközelségre, tehát figyeljünk oda arra, hogy a nyűglődés hátterében valóban unatkozás áll-e, vagy valami más.

Mikor fordul már át? Az 5-7 hónapos kor nagy kérdése az átfordulás. Ha még nem fordult át, ne aggódjunk, idővel megteszi majd. Ha pedig már egyszer-egyszer átfordul, azért szoktak aggódni a szülők, hogy miért nem teszi gyakrabban. Ezzel sem kell törődni, az a lényeg, hogy képes rá a gyerek: néhány hét és maga ismeri fel az átfordulásból származó előnyöket. Egyébként nem is olyan egyszerű az átfordulás, mint gondolnánk, hiszen nem elég a csecsemőnek azt megtanulnia, hogyan lendítse át magát egyik oldalról a másikra, arra is rá kell jönnie, hogyan szabadítsa ki maga alá szorult kezét. Ezt ösztönözhetjük azzal, hogy hátról hasra fordítjuk és hagyjuk, hogy küzdjön, de idővel magától is egyre hamarabb és hamarabb tudja majd kihúzni a kezét, míg végül már be sem szorul.

Mit csináljak, ha unatkozik a baba?

Ebben a korban már akár 3-4 órát is ébren tölt egyhuzamban a kicsi és nyilván nem szeretne ezidő alatt végig a járókában csendben nézelődni, hiszen annyi izgalmas felfedeznivaló van a világban!

Ezért a legjobb megoldás, hogy váltogatjuk a baba helyeit a lakásban és az önálló valamint a közös tevékenységeket: mondjuk fél órát főzünk közösen, a baba közben az etetőszékben vagy a hordozóban csücsül, közben esetleg a kezébe adunk valamilyen rágcsálnivalót (ha már tud rágcsálni), vagy valami érdekes konyhai eszközt, utána 20-30 perc önálló játék a járókában, aztán 20-30 perc közös bírkózás a hálószobában a nagyágyon, utána önálló játék a nappaliban a játszószőnyegen, aztán jöhet az ebéd, egy kis közös játék, mesemondás, énekelgetés, majd az alvás. Jó szolgálatot tehet egy rugós hinta is, sok baba akár fél órát is szívesen játszik benne.

Ha nyűgös, fogzik vagy csak egy kis „anyázásra” vágyik, jó szolgálatot tehet a hordozókendő is, amiben magunkra köthetjük és nézelődhet, amíg mi házimunkázunk.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

277 Comments

  • Hajni

    Reply Reply 2015. február 21. szombat

    Kedves Ági!
    Olyan bajban vagyok, hogy 6 hónapos kislányom hátáról hasára fordul, de vissza nem, sőt az elmúlt időszakban már azt sem csinálja, mindig ülni akar, de magától nem tud még felülni. Hogyan ösztönözzem hogy akarjon fordulni? Ha lerakom hasra, vagy hátra kis idő múlva csak üvölt, amíg fel nem ültetem, tudom hogy ezt elrontottam nála(hogy felültetem), de hogyan javítsam ki, hagyjam sírni?
    Köszönöm a segítséget

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. március 13. péntek

      Ebben a korban még csak átfordulnia kell tudni, de vissza nem. Türelem, idővel magától is rájön majd. Lehet egy kicsit ösztönözni azzal, ha melléfekszel, hívogatod, hogy forduljon át. Ütetni csak rövide ideig ültesd, ha sír, vedd fel, nyugtasd meg, de ne ültesd, mert az a későbbiekben gerincferdülést okozhat.

  • Nikol

    Reply Reply 2015. február 17. kedd

    Kedves Ági! Kislányom 8 hónapos és az a problémám, hogy apszolut nem alszik el egyedül. Akárhányszor megprobálom, hogy lerakom simogatom éneklek neki csak üvölt. Sokáig játszuk, hogy feláll én vissza fektetem,feláll vissza fektetem… És csak sír. A végén már annyira hogy ki kell vennem karomban rigatgatom, hogy megnyugodjon. Vagy mellettem alszik el. Apjával biztos nem aludna el. Az a kérdésem, miért pörög így fel estére? Hogy szoktassam hogy ne üvöltsön és aludjon egyedül? Választ előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. március 14. szombat

      Minden baba másként tud inkább ellazulni. Egy kis segítségre szükségük van, mert még nem tudnak maguktól ellazulni. Van, akinek az éneklés válik be, van, akit ez inkább felpörget. Mindig olyankor tedd le, amikor már nagyon álmos, de figyelj rá, hogy ha átesik a holtponton éber lesz és olyankor nem lehet letenni. Vannak babák akik csak ringatva tudnak elaludni, másoknál a cumi az, ami megnyugtatja őket. Ha ő a ringatást szereti, lefekvés előtt ringasd kicsit csendben és amikor már félálomban van, akkor tedd le.

  • Zsuzsa

    Reply Reply 2014. október 17. péntek

    Azt elfelejtettem megírni, hogy kb hathetes kora óta hasizomból akar felülni. Újabban „gyertyaállásba” is áll hasizomból, nagyon erős.
    A másik pedig, hogy háton fekve a fenekét felnyomja tolja magát hátra. Ez normális?

    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. október 27. hétfő

      Mindkét jelenség normális, nincs miért aggódnod.

  • Zsuzsa

    Reply Reply 2014. október 17. péntek

    Kedves Ági, szeretném megkérdezni, hogyan segítsek a hét és fél hónapos kislányomnak, hogy végre elkezdjen mászni?

    Már nagyon régóta forog irányba, ügyesen egyensúlyoz az oldalán, de ha valamit meg akar nézni, azonnal a hátára fordulva veszi kézbe és szemügyre a tárgyat.
    Az egyik ágyon már régóta kúszó mozdulatokat végez, a földön azonban csak ordít hason. Tegnap és ma egyszer-egyszer felnyomta magát a két karjával, de rögtön nagyon sír utána.
    A lábfejével nyomja felfelé magát, ezért sokszor egyik oldala ilyen módon a levegőben van. Normális ez?

    Nagyon akar, és nagyon frusztrált.
    Nagyon érdeklődő baba, már rég rájött, hogy „az érdekes dolgok” nem a földön történnek, ahol ő van, hanem ahol anya és apa, és szüntelenül ott akar lenni „fent”. Ha pl. főzünk, akkor nézni akarja fentről, a konyhapultról, de mivel ülni nem tud, nem szívesen ültetjük (megülne, de önállóan nem ült még fel, ezért).
    Szóval az lenne a kérdésem, hogy milyen praktikák vannak, amikkel segíthetném? Vagy az egyetlen, hogy hagyjuk így frusztrálódni? Gyakran óriási könnyeket hullató sírásig jut a dolog, nem szívesen hagyjuk sírni, ilyenkor fölvesszük, mert az nem segít sajnos, ha leülünk mellé és együtt játszunk vele.

    Köszönöm szépen előre is, ha van valami tipped.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. október 27. hétfő

      Mászni nem tudod megtanítani. Ahhoz, hogy elkezdje, sokat kell hason lennie, inspiráló környezetre és sok szabad térren van szüksége. Ha már hasizomból félig ülő helyzetből fel tud ülni, teljesen megtámasztva, 110-120 fokban döntve ültetheted, hogy ne unatkozzon, ez biztosan fog neki tetszeni. Ezenkívül érdemes ilyenkor a lakásban a helyszíneket változtatni, ahol játszik, ez inspiráló és érdekes is a számára egyszerre.

  • Xéni

    Reply Reply 2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Nekem olyan kérdésem lenne hogy a napokban múltunk 6 hónaposak, forgunk minden irányba fog mindent egyik kézből átteszi a másikba ütögeti beszél a játékokhoz…stb ha lefektetem hátra húzza fel magát hogy ülni szeretne de egyedül meg nem sikerült neki viszont ha lerakom akkor pár másodperci percig megül magától utána előre dől és tartja magát de ez csak egy kis ideig köti le utána nyomná ki magát hogy álljon!!tudom hogy ennek még nincs itt az ideje de ahogy leültetem már löki is ki magát!normális ez?azt mondták később ez gondot fog okozni…lehet azért csinálja mert bele szoktam tenni ugrálóhintába?ne tegyem?ja és kúszik már de még csak úgy hogy a fejét nyomja előre és csak a popóját emeli ezen nagyon fel szokta magát bosszantani!!és ha felállítom úgy hogy tartom akkor hangosan síkit nevet nagyon tetszik neki!!előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. szeptember 28. vasárnap

      Ez normális ebben a korban, de az, hogy kézen fel tudja magát húzni és lábbal fellöki magát (ez utóbbi egy reflex, ami ebben a korban minden babánál megvan, a gyerekorvos a fél éves vizsgálaton meg is szokta nézni, megvan-e) még nem nevezhető se önálló felülésnek, se önálló állásnak. Ne ültesd támasz nélkül (nagy mennyiségben gerincferdülést okozhat). Az ugráló hinta jó dolog, nyugodtan használhatod.
      A kúszása idővel egyre ügyesebb lesz majd.

  • Jana

    Reply Reply 2014. szeptember 23. kedd

    Kedves Ági!

    Sok hasznos infot találtam már az oldalon, de most elakadtam 🙁 Ez a fél éves változás érkezhet hamarabb? A kisfiam négy és fél hónapos és kb. két hete mintha „elromlott” volna a mi nyugodt, nézelődő babánk.
    Szerintem jön a foga, de nem fognám egyértelműen arra a tüneteket. A gondom az, hogy fogalmam sincs mi baja lehet, így nem tudok neki segíteni.
    A napirendünk hamar beállt, mert kezdettől foga tápszeres. Most, ahogy már kb két hónapja is, ötször eszünk. Reggel 8, 12 óra, 16 óra, 20 óra és hajnal 4 az időpontok, amikor eszik. A gondom, hogy hihetetlen nyűgös nappal. Evés után általában bealszik, de rövid időre (30-40 perc) utána a járókában elvan a játékaival, majd talán túlpörög, mert egy óra múlva elkezd kiabálni (kiabálva sírni). Elaludni nem tud, mert nincs ami megnyugtatná csak az, ha én a vállamra teszem és sétálok vagy állok vele (ha leülök, ordít, ha leteszem, ordít). A cumija korábban segített neki, de mióta a foga jön, kiköpi a cumit. Van hogy ezek után belefárad a sírásba és elalszik. Ha kenguruval vagy babakocsival sétálni megyünk, akkor egy hangja nincs. Vagy nézelődik, vagy elalszik. Szerinted túlpörög? Vagy unatkozik? Bár az unatkozást talán kizárnám, mert könnyekkel sír….hasonlít arra, mintha fájdalma lenne. Nem akarom, hogy sírás miatt kimerülve aludjon el….és azon is változtatnom kellene, hogy két etetés után kétszer aludjon. De közvetlen etetés után nem akarom felkelteni, mert nyűgös lenne. Miért ordít, ha hanyatt fektetem? Tudom, mert nem lát úgy sokat. De nem hordozhatom egész nap magamon 🙁 Eddig nem ilyen volt.
    Köszönöm válaszod előre is!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. szeptember 28. vasárnap

      Az első fogak 4-6 hónapos kor között kezdenek jönni, tehát ez normális. Próbáld ki a rücskös cumit, a rágókát a fogzásra, emellett pedig homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Évi

    Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

    Kedves Ági,Kisfiam 5 és fél hónapos, nagyon eleven, mosolygós kisbaba. Kb. egy hónapja hátról hasra fordult a bal irányba de vissza még mindig nem tud se jobb irányba fordulni. pedig szeret hason lenni, ha leteszem az ágyra mindig átfordul, a fejét szépen tartja a tárgyakért nyúl, megfordul saját tengeje körül, lábacskáival löki magát előre. De csak hátról hasra a bal irányba és ennyi. Tegnap beszéltem a védőnővel aki azt mondta h ha 6 hónapos koráig nem fordul vissza és ha csak a bal irányba forog akkor elküld minket gyógytornászhoz. Önt szerint van vmi probléma? Amúgy ma észre vettem h mintha szeretett volna vissza fordulni csak a keze nem engedte, a kis fenekét löködte oldalra de nem sikerült. A másik problémám az lenne h nem gagyog olyan sokat, volt egy időszak mikor csinálta végig, most már ritkábban. Megfigyeltem h általában akkor “beszélget” mikor úgy senki nem szól hozzá! Sokat foglalkozunk vele, többen élünk egy háztartásban. Ön szerint ez gond? Válaszát előre is köszönöm. Szép napot!

  • Balazs Helena

    Reply Reply 2014. augusztus 05. kedd

    Kedves Agi!az en kicsim 2es fel honapos es van olyan este vagy ejszaka h megszoki magat mindha felne valamitol.pl az este is olyan sirast lecsapott h az ejjel nm akart aludni az agyaban szokte fel magat mi lehet az oka mit lehet olyankor tenni?kerlek irj vallasz.Koszonom!!!szep napot:)

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

      Sok oka lehet annak, ha a baba felriad éjszaka. Meleg, hasfájás, valamilyen zaj, amitől felriad, most ez a sok éjszakai vihar sem tesz jót nekik. Ilyenkor vedd fel, nyugtasd meg, ha szopizik, szoptasd meg, aztán tedd vissza aludni.

  • Judit

    Reply Reply 2014. augusztus 04. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 13 hónapos. 7 hónapos korától bölcsis, mivel Belgiumban élünk.
    A 3. héttől a szobájában, a saját agyában aludt. Eleinte – olyan 2 hónapos korától 4 hónapos koráig – átaludta az éjszakákat. Általában cicizés után aludt el. Szinte mindig derűsen ébredt. Amint nőtt, egyre nehezebb volt letenni, es a bolcsi miatt engedtem, hogy cicin aludjon el. Ilyenkor elalvás után becsempésztem az agyába. Ekkortól elkezdett nagyon rendszertlenül felébredni, éjszakánként 2-7 alkalommal, sokszor sírva. Minden egyes esetben kivettem, megszoptattam, és amikor visszaaludt, visszatettem az ágyába. A bölcsi miatt többször megbetegedett, es amikor nagyon beteg volt, aludhatott köztünk. Az utóbbi egy hónapban nagyon kimerült voltam, es kb a 3. éjszakai felkelés után már nem vittem vissza a saját ágyába – annak ellenére, hogy nem volt beteg. Az utóbbi két hétben Magyarországon voltunk, sokfele szálltunk meg, és nagyon nehéz volt letenni az utazóágyba. Szinte minden hajnalban az ágyunkban maradt. Kb kétszer alhatott köztünk egész éjszaka, es ekkor egyszer vagy egyszer sem ébredt fel.
    Egyebkent az ujjacskáját szopja es van egy alvós nyuszija is – ezek eleinte nagyon jól működtek.

    Három problémám van. Az egyik, hogy szeretnem megtanítani, hogyan aludjon el egyedül, de amint beteszem az agyába, ordítani kezd. A másik az éjszakai felkelés. Szerintem mar végig tudná aludni az éjszakát, de nem szeret egyedül aludni es attól félek rászoktattam, hogy a cicimen nyugtatom meg. A harmadik, az, hogy – bár engem nem zavarna – az apja ragaszkodik hozzá, hogy a saját ágyában aludjon. Hogyan tudnám megszerettetni vele az ágyát?

    Lelkiismeret furdalásom van, mivel ilyen korán bölcsibe került, e miatt kényeztetem esténként, de mostmár szinte kezelhetetlen a helyzet…

    Köszönöm a választ.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

      A gyerekek idegrendszere 2 éves korra érik meg az éjszaka átalvására. Tudom, nehéz az éjszakai gondoskodás, de oka van annak, hogy felébred. Egyáltalán nem gond, ha lefekvés előtt szoptatod, ezzel teszed neki a legjobbat! Tévedés azt hinni, hogy emiatt ébred fel. Az ébredésnek mindig oka van. Pl. fogzás. Más kérdés, hogy ilyenkor a segítségedet kéri a visszaalváshoz, mert ezt szokta meg. Ezen változtathatsz, ha következetesen mindig másként nyugtatod meg ébredéskor, nem szoptatással, sőt az is segíthet, ha pár napig este apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka is, ez meg szokta oldani a dolgot.

      Még kicsi ahhoz, hogy egyedül elaludjon. Ráadásul most a szeparációs szorongás időszakában van, amit csak erősít az, hogy bölcsibe jár és sok változás volt mostanában körülötte. Elalvás előtt szeretgesd meg, szopizzon, aztán tedd le a kiságyába és ragaszkodj hozzá, bármi is történik. Ebben is segíthet, ha Apa teszi le és ő megy be éjszaka hozzá, mert tőle könnyebb elválni, mint anyától.

  • Ilona

    Reply Reply 2014. augusztus 04. hétfő

    Kedves Ági!
    Nálunk az a baj h a 15 hónapos kisfiam a kutyákat meg a cicát mindig hajtja, bántja, tetszik neki h elszaladnak előle, erről próbálom leszoktatni szép szóval. Mi szeretjük az állatokat, a kutyák nagyon okosak, munkakutyák biztos nem bántják a babát, de mégis!!! Persze néha mi is rászólunk a kutyákra de soha nem bántjuk őkez! Néha harap meg csíp is a kicsi fiam de arra olvastam a jó technikákat és alkalmazom is, remélem idővel hatnak:)! Amúgy nagyon okos kis örökmozgó!
    Válaszod elöre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

      Ha újra meg újra elmondod neki, meg fogja tanulni. Ne tiltsd neki, hanem mutasd meg, hogyan kell bánni a kutyával, cicával, mit szeret, minek örül!

  • Szabó Katalin Edit

    Reply Reply 2014. augusztus 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni éjszakai alvás témakörben. Kislányom 10,5 hónapos, éjjelente többször ébred (néha csak 2-3x, néha 5-6x is), az éjszakák nem egyformák, csupán a sorozatos ébredések, át-nem-aludt éjszakák tekintetében. Több anyatársamat kérdeztem, többféle tanácsot kaptam, szakkönyveket, cikkeket is olvastam, de a megoldás még nincs meg, sajnos.

    A napirendet felvázolom: 7-kor ébred a gyermek, 9-kor eszik (azért csak 9-kor, mert általában fél6-6 körül ébreszt, hogy cicizni akar), majd séta, játszótér, 11 körül alszik kb. 20-30 percet, 13 órakor ebéd, majd 16 óra körül újra elalszik, kb. 1,5-2 órát. Ébredés után játék, séta, majd 19:30 vacsora, 20 órakor fürdetés, majd játék és 21:30 körül elalszik. Ez a napirendje, max. +/- 15-20 perc csúszásunk van. Elvileg, ha fix a napirendje, akkor az éjszakája is az, de nálunk mégsem működik. 3,5-4,5 hónapos kora között végigaludta az éjszakákat (8-12 órát), majd 1-2-szer ébredt éjjelente, amit a fogzásra fogtam és reméltem, hogy elmúlik. Azonban kb. 3,5 hónapja, mióta beindult nála a mozgás és növekszik, na meg folyamatosan fogzik, nincs egy nyugodt éjszakánk sem. Az, hogy felveszem, simogatom, éneklek neki, magam mellé fektetem, vizet adok neki, friss levegőt engedek a szobába (valóban fülledt az idő és nagyon nyugtalanító lehet ilyen melegben aludni), kevés, neki csak a cici kell, semmi más nem nyugtatja meg. Nagyon aktív, sokat mozog (feláll, oldalazva halad a bútorokba kapaszkodva, órákon át csak mászik, sokat van friss levegőn, kiegyensúlyozott baba… az anyagcseréje is jó. Annyi mindent átgondoltam, hogy mi lehet az ok, de nem jutottam el a megoldásig. Naponta 3-4x kap cicit (kora reggel, majd a délutáni elalvás előtt, végül a lefekvés előtt és ha nagyon nyűgös, akkor ebéd után is kap), tehát nem lehet az a baja, hogy nappal „megvonom tőle” a kedvenc táplálékát és éjjel pótolja.Naponta olykor 1-1,5 dl vizet is megiszik, valamint étkezésekhez fél-fél dl gyümölcslevet is kap (amit nem biztos, hogy mindig megiszik). Ettől függetlenül még lehet szomjas éjjel, főleg így, nyáron, de a víz nem kell neki, gyümölcslevet pedig semmiképp sem adok neki éjjel. A kérdés az, hogy még olyan kicsi a gyermekem, hogy ez csak átmeneti szokás és ne aggódjak, mert majd kinövi vagy le kell szoktatni a rossz szokásokról, amíg nem késő, netán már késő? A fogzásra sokmindent rá lehet fogni és biztos, hogy köze van az éjszakai nyugtalanságához (ahogyan a melegnek, a szeparációs szorongásnak, a növekedésnek is), de nem ha ez az ébredés egy rossz szokás, nem hagyhatom rá, hiszen 2 éves koráig fogzik, másfél éves korában is jellemző a szeparációs szorongás, növekedni kamaszkora végéig fog, szóval nem hagyhatom megrekedni az éjszakai ébredés nevű rossz szokásban. Mostanság ajánlottak egy homepátiás készítményt fogzásra, Osanit a neve, állítólag csudajó szer. Mi eddig Chamomilla vulgarist használtunk (15 ch, majd 30 ch), de éjjel ugyanúgy felébredt a gyerek. Kúpot nem akarok használni, bár néha szívesen használnék annak érdekében, hogy átalhassak én is végre egy éjszakát. (Idén ezt kérem szülinapomra: egy átaludt éjszakát.) Bosszant a helyzet, hiszen tehetlennek érzem magam, mégis tudom: tennem kell valamit. A kérdés, hogy mit tehetek? A Suttogó könyveket olvastam, a „Minden gyerek megtanul aludni” c. könyvet is olvastam, és mindkettő valamennyire sírni hagyós módszer, amikhez nincs szívem. Szóval most a 22-es csapdájába kerültem: vannak módszerek, de nem feltétlenül akarom alkalmazni azokat (, amiket eddig ismerek), ám aludni is szeretnék, tehát nem ártana használni a módszerek valamelyikét… A kérdés tehát: mit tanácsol, mit tegyek? Valamit nagyon elronthattam vagy az ilyen megoldásra váró helyzetek sokaknál előfordulnak?

    Köszönettel várom tanácsát, üdvözlettel,

    Szabó Katalin Edit

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

      Ebben a korban a babák javarésze átmenetileg rosszabbul alszik éjszaka, nem te rontottad el 🙂 A babák idegrendszere 2 éves korra érik meg az éjszaka átalvására, addig 1-1 alkalommal felébredhetnek és jellemzően ez a 6-12 hónapos kor közötti időszak a legnehezebb (általában addig tart, ameddig a felső 4 metszőfog át nem törik, utána nyugodtabbak lesznek az éjszakák). Ehhez most hozzátesz a nagy meleg, a nagy páratartalom és a sok vihar, ami szintén rossz hatással van a felnőttek és a gyerekek alvására is. Az Osanit segíthet, ha az az alkati szere, akkor csökkentheti az ébredések számát. A legtöbb baba nem reked meg a rossz alvásban, hanem amikor megérik rá az idegrendszer, kialakulnak a saját szokásaik, egyszerűen továbblépnek onnan. Akkor marad meg a rossz szokás, ha a szülő annyit kísérletezett a különféle megoldásokkal, hogy azzal teljesen összekavarta a kicsit vagy annyira ragaszkodott egy megoldáshoz és nem vette észre, hogy a kicsi már elhagyná azt, hogy emiatt beépült a kicsi életébe az adott szokás. A kulcs tehát az, hogy figyeld, mikor jött el az ideje annak, hogy elhagyja az adott szokást, mikor képes már másként is elaludni és akkor változtass.

  • Mariann

    Reply Reply 2014. augusztus 02. szombat

    Jó napot!
    Abban kérném segítségét,hogy elvileg most töltöttem a 16 hetem és már párnapja a hasam alján eléggé érzem a bökdöső érzést.
    Sőt annyira ,hogy már a párom is érzékeli ha ott van a keze.Ez normális, el lehetek számolva vagy csak épp úgy helyezkedik,hogy jobban érzem.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

      Ez normális, akinek vékonyabb a hasfala és hátul van a méhlepénye, az hamarabb érezheti.

  • Andrea

    Reply Reply 2014. augusztus 01. péntek

    Kedves Agi!
    Kislanyom 8 honapos lesz a napokban, eleg aktiv, mozgekony baba a kezdetektol. 5 es fel honaposan kezdett maszni es par napja fel is allt. Azota allandoan huzza fel magat a labunknal es a butoroknal es egy-kettot lepegett is. Nem tul korai ez? Hagyjam, hogy felalljon? A novere sokkal kesobb kezdett kuszni es felallni annak idejen. De tudom, hogy minden gyerek mas! Nem tesz kart a csontok fejlodeseben ez a korai allas? Koszonom valaszod!

    Andrea

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. szeptember 09. kedd

      Ha magától csinálja, nem túl korai.

  • Brigi

    Reply Reply 2014. július 31. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos múlt. Forog minden irányba, kitámaszt a karjaival a játék után nyúl, játszik.Forog a saját tengelye körül körbe a karjai segítségével, és tolat hátrafelé (két kezével lökdösi magát). Viszont úgy néz ki, hogy a következő lépcsőt, vagyis az előre kúszást ki fogja hagyni, mert már négykézláb hintázik, és mászni próbál.Néha halad is egyet-egyet előre.
    Kérdésem az lenne, hogy nem lesz a későbbiekben probléma a klasszikus alkaros kúszás kimaradása?? Vagy a mászás is biztosítja a kellő idegrendszeri fejlődést, és a jobb és a bal agyféltek összehangolását?
    Válaszát előre is köszönöm! Brigi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. július 31. csütörtök

      Nem kell aggódnod, ez így tökéletes. Az is lehet, hogy később még fog előre is kúszni, de az is lehet, hogy rögtön mászni kezd majd, mindegyik megfelelő. Az a lényeg, hogy a maga tempójában fejlődjön.

      • Évi

        Reply Reply 2014. augusztus 06. szerda

        Kedves Ági,

        Kisfiam 5 és fél hónapos, nagyon eleven, mosolygós kisbaba. Kb. egy hónapja hátról hasra fordult a bal irányba de vissza még mindig nem tud se jobb irányba fordulni. pedig szeret hason lenni, ha leteszem az ágyra mindig átfordul, a fejét szépen tartja a tárgyakért nyúl, megfordul saját tengeje körül, lábacskáival löki magát előre. De csak hátról hasra a bal irányba és ennyi. Tegnap beszéltem a védőnővel aki azt mondta h ha 6 hónapos koráig nem fordul vissza és ha csak a bal irányba forog akkor elküld minket gyógytornászhoz. Önt szerint van vmi probléma? Amúgy ma észre vettem h mintha szeretett volna vissza fordulni csak a keze nem engedte, a kis fenekét löködte oldalra de nem sikerült. A másik problémám az lenne h nem gagyog olyan sokat, volt egy időszak mikor csinálta végig, most már ritkábban. Megfigyeltem h általában akkor „beszélget” mikor úgy senki nem szól hozzá! Sokat foglalkozunk vele, többen élünk egy háztartásban. Ön szerint ez gond? Válaszát előre is köszönöm. Szép napot!

  • Henrietta

    Reply Reply 2014. július 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Első sorban szeretném megköszöni a hírleveleket amiket kapok 🙂 mert rengeteget segít s könnyít a babámmal. 🙂 Így találtam rá erre a cikkre is. Első sorban megint csak elmesélem,hogy mit csinál a pici manó lányom :). 4hónaposan először megfordult utána valami miatt nem akart,de ahogy 5hónapos lett megfordult és azóta folyamatosan forog körbe-körbe. Viszont van nála egy pont amikor nem tudom lehetséges unatkozik,de elkezd sírni;hiába játszunk vele. 5hónapos koraóta igen csak „erőszakosan” próbál fel ülni,amit megkoronázott azzal,hogy 6hónaposan a hordozóba felhúzta magát,hogy üljön kb. 3-4percig ült is utána elfáradt. Azóta is próbálkozik,de nem jön rá a technikára. Nem korai ez az ülés? 🙂 Vagy csak én dramatízálom túl? köszönöm a választ előre is 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. július 28. hétfő

      Ebben a korban nem ritka ez a fajta sírás, az erőlködéstől van: a kicsi már sok mindent szeretne elérni, de még nem elég ügyes ahhoz, hogy elérje, erőlködik, de nem megy, ezért csinálja.
      A felhúzózkodás is normális ebben a korban, hagyhatod nyugodtan, hadd gyakorolja.

  • Kriszti

    Reply Reply 2014. július 23. szerda

    Kedves Ági,

    Mozgásfejlődés témában olvastam a cikkeidet, melyek közül az ülés/ültetéssel kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni:
    Kisfiam 8 hónapos, nagyon ügyesen kúszik, négykézlábra áll, de még nem mászik. Az ülést már próbálgatja kezeivel megtartva magát, de még csak néhány másodpercig, utána visszacsúszik a kényelmesebb hason fekvésbe, ezért a babakocsiban, vagy autósülésben leginkább fektetve szeretem tenni, de neki az persze nem elég jó, fel akar ülni, hogy mindent lásson. Próbáltam, hogy döntve (120 fokban) ültetem, de akkor is feszeng, ő egyenesen akar ülni. Ha derékszögbe ültetem a babakocsiba, azzal elégszik csak meg (sikongat, nevet). Szépen tartja is magát (gerince fejével egy vonalban, egyenesen), azonban ezt csak 10-15 percig engedem neki, nehogy baja legyen, ekkor megint elkezd feszengeni, hisztizni, mert ő egyenesen akar ülni. Mit tegyek?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. július 23. szerda

      Ha már képes felülni és próbálgatja az ülést, akkor nyugodtan ültetheted a babakocsiban is. Attól, hogy még csak rövid ideig tetszik neki, amikor magától ül fel, attól még a babakocsiban nyugodtan ülhet már, hiszen magától képes ülni, tehát a megfelelő tartóizomzata már megvan hozzá.

  • barbybaba

    Reply Reply 2014. július 22. kedd

    Kedves Ági. Kisbabám 1 hét múlva 6 hónapot tölt és aggódok a fejlődése miatt. Kb 1 hete fogdossa a lábujjait hanyatt fekve, felhuzza mind a két lábát, de még bekapni nem tudja. igy himbálózik s oldalra tud fordulni, persze mikor csak akar, mert ritkán fordul de tudja. Vagy két alkalommal igy hasra is lenditette magát de a keze alatta maradt, s mint hogy kihuzza inkább gyorsan, mint aki megijed visszalökte magát.Ülni ölben tud, de támaszték nélkül nem, nagyon dülöng. Hason soha nm szeretett lenni, de a tenyerén támaszkodik s kicsit a mellkasát is emelgeti, csak látszik, hogy nagyon erőlködik. Hason lábait maga alá húzza, a fejét leengedi s valahogy sikerül körbe körbe kusznia, csak felveszem mindig mert sajnálom, hogy úgy bosszankodik. próbáltam állittani, de még hajlandóságot sem mutatt arra, hogy megtartsa magát a lábain. A tárgyakat szépen fogja, jó a kézügyessége, egyedl tud teázni. de viszont keveset gagyog. Mit tehetnék, hogy erősödjön s beinduljon a mozgása???
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. július 25. péntek

      A korának megfelelő a mozgása. Ebben a korban átfordulni kell tudni, de ez nem folyamatos forgást jelent, csak azt, hogy egyszer-kétszer már sikerül neki. Ülnie még nem kell (majd 10 hónapos korban). Hasra tedd le néha 3-4-5 percre, feküdj mellé, bolondozz vele, hogy ne unatkozzon, ez segít, hogy megerősödjön a hátizma, karizma és el tudjon majd kezdeni kúszni is.

  • Kriszti

    Reply Reply 2014. június 19. csütörtök

    Kedves Ági,

    A kisfiam jövő héten lesz 7 hónapos. 6 hónapos koráig igazi minta baba volt alvás, evés, ébrenlét terén. Azonban az utóbbi 2-3 hétben ahogy a cikkedben is írtad, már semmi nem elég jó neki, ha nem vagyok mellette.
    Próbáltam a helyek váltogatását a lakásban, de egyedül nem marad el pár percig sem. Ha felállok mellőle hümmög, nyöszörög, végül sír is akár. Szeretném a tanácsodat kérni, hogyan szoktassam önálló játékra?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. június 24. kedd

      Most nem az a legfontosabb, hogy önálló játékra szoktasd, az majd kialakul később magától. Most a túlélés a cél 🙂 Ha muszáj kimenned, menj, de közben hanggal nyugtasd, ebből idővel megtanulja, hogy attól, hogy anyát nem látja, attól még megvan. És amíg ez az átmeneti nyafogós időszak van, addig vidd magaddal, amikor csak lehet. Nem kell mindig szórakoztatni, de pl. ha főzni mész és sír, mert kimentél a látóteréből, akkor tedd hordozóba és vidd magaddal, beszélgess hozzá, amíg főzöl.

  • benke tímea

    Reply Reply 2014. április 23. szerda

    kedves ÁGNES!

    kisfiam 6hónapos múlt.és nem igen szeret át fordúlni.a védőnő azt mondta vigyem neurológushoz,vagy nevelési tanácsadóba!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. április 25. péntek

      Korai még emiatt aggódni, ebben a korban annyi az elvárás, hogy tudjon átfordulni, ami azt jelenti, hogy 1-2x már átfordult, de nem azt, hogy folyamatosan forognia kell. Ha tehát csak ennyi a probléma, nem kell még neurológushoz menned (de természetesen, ha aggódsz, jobb ha látja)

      • Némethné Anikó

        Reply Reply 2014. május 08. csütörtök

        Kedves Ágnes! A mi kisfiúnk 6 hónapis már 4 hónaposan forgolódott és a napokban kezdett el előre kúszni. Nagyon régóta rágja a kezeit és minden mást. Az elején kicsit elrontottam,mert karban és cumisüvegen aludt el mindig most meg küzdök a leszoktatással, nem nagyon megy mert elég csökönyös gyerek. Eddig nem volt különösebb probléma az éjszakákkal, elég sokszor felébredt de hamar vissza is aludt persze javarészt kézben, de mostanàban sikítva sír fel és nehezen alszik vissza és nem akar a kiságyba aludni hanem mellettem szorosan ölelve. Eddig apukával is megnyugodott most már csak velem. Mitől lehet ez, hogyan lehet ezt megoldani, hogy nyugodtak legyenek az éjszakák? Éjjelente még 1szer eszkk eddig 4-kor most viszont 1-kor már követeli a tápszert. A fektetés fél 9-kor van! Próbáltuk a Viburcol kúpot az első 2 éjszaka hatott utána újra nyugtalan lett. A kamillától meg fáj a pocija! Kicsit tanácstalanok vagyunk már! Köszönöm válaszát!

  • Kriszta

    Reply Reply 2014. január 18. szombat

    Kedves Ági!

    Örülök, hogy említed a rúgós hintát. Nekünk is van egy és imádja. Fél órát simán elugrál benne, de többen szóltak, hogy 6 hónaposan még ne nagyon tegyem bele, mert nem tud még ülni és terhelem a gerincét. Természetesen a háton fekvés már unalmas, hasról még nem mindig megy a forgolódás, minél többet akár látni.
    A hinta nagyon jól lefoglalja, de kicsit elbizonytalanítottak a használatával kapcsolatosan

  • M Erzsébet

    Reply Reply 2013. október 24. csütörtök

    Kedves Ági.
    A segítségedet szeretném kérni. 6 hónapos a kislányunk és sok mindent még nem csinál amit „kellene” a védőnéni szerint csak lusta de kezdünk kétségbe esni hogy valamit mi nem jól „csinálunk” vagy hogy gond lenne a babánkkal. Nem szeret hason feküdni és hiába próbáljuk lefoglalni játszani vele max 5 perc után nagyon sír akkor segítséggel a hátára fordítom és megnyugszik de magától nem fordul még. Ha játszom vele és „görgetem, forgatom” azt szereti nevet közben élvezi de magától nem fordul. Segítséggel fordul hátáról a hasára és kis idő múlva rögtön visszalöki magát a hátára. „Négykézláb” nem áll így kúszásról szó sincs még nála. A játszó szőnyegben szeret háton fekve játszani a játékokért nyúl szépen játszik egyedül és ülni szeretne az ölünkben a hordóban a babakocsiban de nem szeretném sokáig ülni hagyni így mi még 6 hónaposan mindig csak háton fekszünk sajnos. Minden nap próbáljuk a hason fekvést többször de mindig sírás a vége. Minden nap tornázunk, zenét hallgatunk, éneklünk, táncolunk, mondókázunk ami mind tetszik neki de ha eljutunk a hason fekvés fordulós részhez jön a sírás. Kellene szakemberhez fordulnunk? És ha igen akkor hova vihetem a babám hogy tudjam mi lehet a gond, ha gond van? Válaszod előre is köszönöm. Erzsi.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. november 16. szombat

      Átfordulni 5-7 hónapos kor között valamikor kezdenek a babák, nem kell siettetni, el fogja kezdeni, tényleg csak arról van szó, hogy kicsit lusta. Tedd hasra 1-2 percre minden nap és ilyenkor feküdj le mellé, tereld el a figyelmét egy kis bohóckodással. Ha 7 hónapos korig sem fordul át, akkor forduljatok a gyermekorvoshoz.

  • Baboca2013

    Reply Reply 2013. október 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    31. hetes terhesen Ci.2100-t állapított meg a dokim. Tudom, hogy mit jelent, a külső méhszáj nyitottsága „zavar” kicsit. Bár ő azt mondta ne izguljak, nem intett egyáltalán semmilyen óvintézkedésre, pedig tudja, hogy még dolgozom. Kérdésem az lenne, hogy amellett, hogy vigyázok magamra, de ha jól érzem magam, akkor még több napra el merhetek utazni 3 hét múlva, szexuális életet élhetek, illetve még dolgozhatom (ülőmunka, nem megterhelő és már csak 1,5 hétig)? Hangsúlyozom a közérzetem jó, házimunkát is ellátom, sokat sétálok, kismamajógára járok. Nincs panaszom. Bár egyszer előfordult, hogy székelési ingernél szinte a hüvelyben éreztem a „babámat”. Ami butaságnak tűnik, tehát nem szúrást, fájdalmat éreztem, talán nyomásnak mondanám.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. november 16. szombat

      Nem kell aggódnod, 31 hetesen már lehet nyitva a külső méhszáj, ráadásul ez alkati dolog is lehet, van,akinek eleve nyitott.

  • Anita

    Reply Reply 2013. október 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    6 hónapos kisfiam 3-4 napja egyfolytában vinnyog. De tényleg vinnyog mint egy kismacska. 😀 1 hete kúszik,tehát amit kiszemel magának azt el is éri. Amikor elkezdi a vinnyogást,felveszem de tovább csinálja,és vissza akar menni a játékaihoz,ha lerakom akkor ott is folytatja.Tipikus többemberes baba :),semmi nem jó neki,pedig nagyon sokat foglalkozok vele. Álmos nem lehet,mert elég jól alszik. Este 1/2 9- reggel 7-ig,és napközben is még 3x,kb. 3 órát összesen.Elég idegesítő egész nap ezt hallgatni. (egyedül vagyok vele 0-24,a párom 5 hetente 1 hetet van itthon) Semmit nem tudok csinálni tőle. A pihenőszékben se szeret,ha lemegyünk sétálni az meg kész rémálom,mert a babakocsival is haragban vagyunk.:) Magamra kötni nem szeretném,mert 8,5 kg, Én meg 50 és egy kicsit nehéz lenne egész nap cipelni.Fogzásra nem gondolnék,mert éjjel jól alszik.(2 van már alul)Mitől lehet ez?Tudnál valami tanácsot adni,mit csináljak?

    Köszönöm a választ! Anita

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. október 29. kedd

      Ez pontosan attól van, amiről a cikk is szól. Unatkozik. Semmi se jó igazán, mert amit már tud, az untatja, de sok mindenre még nem képes, és ez frusztrálja. Próbálj új helyszíneket találni a lakásban, ahol elfoglalhatja magát, játszósarkok a lakásban mindenfelé, és új tárgyakat adni neki, ami nem játék (fakanál pl.).
      Nehéz ez tudom, a kisebbik fiam 2 hónapig morgott unalmában aztán egyik nap rájött, hogyan kell kúszni és soha többet nem elégedetlenkedett, mert már mindent el tudott érni, meg tudott szerezni maga is.

  • Zsuzsa

    Reply Reply 2013. szeptember 24. kedd

    Szia Ági!
    Kisfiam holnap lesz 6 hónapos. Újszülött kora óta utál hason lenni. Egy hónapja tud már hasra fordulni, de amint rájön, hogy hason van, öt percen belül tiltakozik, sír, arcát a pokrócba/játszószőnyegbe temeti. Hogyan vehetném rá, hogy jobban elviselje a hasalást? Próbáljuk ilyenkor szórakoztatni, de hamar elunja, pedig már szépen támaszkodik a kezén, játékokért is nyúl. Aggódom, hogy így nem fog kúszni, mászni. (Újabban a fejlődési lépcsők kimaradását tekintik a diszlexia/diszgráfia okának.)
    Hasáról a hátára még nem fordul. Ezt is megtanulja majd?
    Amúgy erős, nagy gyerek, 72 centi és 8320 gramm, tömör, nem kövér, élénk, érdeklődő.
    Kérdésem lenne még, hogy mivel még nem ül, de már ölben sem marad el hosszan, hordozóban etetem (tápszeres volt, most már naponta kétszer kap főzeléket, kétszer gyümölcsöt). Még az evés felénél sem tartunk, megunja, fészkelődik, belekap a kanálba, nyekereg. Hogyan tudnám lekötni a figyelmét?
    Utolsó kérdésem: milyen új játékokat javasolsz egy félévessel? Ilyen téren nem vagyok túl kreatív…
    Előre is köszönöm a válaszod! 🙂

  • A. Krisztina

    Reply Reply 2013. szeptember 20. péntek

    Kedves Ági!

    Most 7 hónaposan a lányom már kúszik, lassan már majd mászik is, jól eszik, jó kedvű, érdeklődő, rengeteget mozog, és 3 hónapja nem rudom rávenni, hogy éjszaka aludjon. Addig szépen 7-8 órát aludt egyben, és elkezdte 2-3 ébredéssel, mindent kipróbáltunk, először hagytuk kicsit sírni, de nem halkult, hanem teljesen kiborult, ezt 4 napig próbáltuk, ezután cumival próbáltuk, de mindíg kiköpi, nem cumis, utána ringatás, de ez sem volt elég, víz cumisüvegből, mikor megérzi, hogy víz még hangosabben üvölt, nem idegen neki a cumisüveg, kellett tápszeres pótlás. Mindenre 3-4 napokat szántunk, de csak szopizás nyugtatja le, viszont kb. 3 hete hajnalban 1 és 4 óra között ha felébred, akkor semmi sem altatja vissza, 2-3 órát ébren van, és nevetgél, kiabál „bulizik”. Mit tegyek, mivel van egy 4 éves is, és elviekben egy szobában lennének, kellene valami megoldás.
    Előre is köszönöm a válaszát! Krisztina

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. december 01. vasárnap

      Ennek leggyakrabban a fogzás áll a hátterében, mivel a fogzás az első 6 fog áttöréséig zavarja a kicsit (nem csak akkor, amikor már áttörik a fog, hanem folyamatosan). Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, ez lehet az oka. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      Az éjszakai hosszú ébrenlét oka, hogy amikor megébred túlságosan éber lesz. Ilyenkor a legjobb stratégia, ha nem mész be hozzá, csak ha sír, nem kapcsolsz villanyt, nem beszélsz vele, hanem hagyod, hogy magától visszaaludjon. Vagy magad mellé veszed és együtt alszotok tovább.

  • Katalin

    Reply Reply 2013. augusztus 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon tetszik a cikk. Az én kislányom Lili 6 hónapos elmúlt. 3 hónapos korában fordult meg először a hátáról a hasára. Annyira tetszett neki, hogy folyamatosan ezt gyakorolta. Most már lassan mászik. Négykézlábra áll, hintáztatja magát, és apránként szép óvatosan már rakosgatja előre a lábát és a kezét is. Annyira aktív, hogy folyamatosan mászkál, ha felemeljük ugrál rajtunk, néha olyan tornamutatványokat csinál hogy csak nézzük (négykézláb állásból kinyújtja a lábait és a popsiját emeli az ég felé és így is megy pár lépést), négykézláb állásból kiül oldalra, igaz még támasztja magát az egyik kezével. Viszont még nem tud megülni, eldől oldalra, vagy ha leültetem rögtön fordul meg és már mászik is. Babakocsiban is még fektetve tologatjuk, mert ültetve még elég ingatag.

  • Eszter

    Reply Reply 2012. december 04. kedd

    Kedves Ági!

    A pici lányom most fél éves, hason jól elvan, hasról hátra fordul szépen, nyúl a játékokért kezét nézi, egyik kézből másikba átveszi a játékokat, és lassanként tolat is már és maga körül forog, viszont hátról hasra nem fordul. Minden baba más ritmusban fejlődik, ezt tudom, de nem tudom, hogy gondot okoz-e? Ő jól elvan egyenlőre e nélkül is 🙂 Mosható pelust használunk, ami gyakorlatilag ugyanakkora csomag, mint az eldobható, a mozgásban nem akadályozza, igazi kis motolla. Kell e miatt aggódnom, hogy nem fordul hátról hasra?

    Üdv Eszti

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. december 13. csütörtök

      Ha az egyik irányban már átfordul, akkor idővel a másikba is fog, nem kell aggódni emiatt.

  • A.Anika

    Reply Reply 2012. november 13. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 6hónapos.4hónapos korág átaludta az éjszakát.Aztán történt valami.2-3óránként felkel,jó esetben 4.És csak akkor hajlandó visszaaludni,ha cicit kap.Éhes lenne?A hozzátáplást már 5hónaposan elkezdtük.És mivel ennyit van fent,4-szer is alszik napközben,van,hogy egy órát is.
    Foga nincs,de már 6hetes kora óta vannak jelei,de kibújni még nem akartak.
    Elég tanácstalan vagyok,mert sokan azt mondják,hogy ilyen korban már nem kéne éjszaka ennie.
    Ön mit tanácsol?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. december 13. csütörtök

      Az éjszakai éhség nem a baba korától függ, hanem a súlyától (nagyobb súly=nagyobb tápanyagigény), attól, milyen gyors az emésztése (napközben többet mozog=gyorsabb az emésztése), és mit eszik (jóllakik-e napközben, az első pépek nem igazán laktatóak, tehát attól nem fog jobban aludni a baba, hogy már kap egy kis gyümölcsöt napközben). Emellett 6 hónapos korban már a fogzás is zavarhatja őt éjszaka. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan fogzik.

  • Erika

    Reply Reply 2012. szeptember 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam fél éves. Minden irányba forog,már négykézláb ringatja magát. Pici kora óta átalussza az éjszakát. Most az elmúlt héten minden éjszaka többször(néha ötször is) nagyon hangosan felsír,van amikor nagyon nehéz megnyugtatni. Ha mellettem alszik,akkor nem sír. Ehhez viszont nem szeretném hozzászoktatni.
    Napközben kétszer alszik,ebéd után két-két és fél órát.
    Foga nincs még. Nem hiszem,hogy ez lenne a gond.
    Két hónapig szopizott.
    Mi lehet az oka az éjszakai sírásoknak?
    Köszönöm előre is!
    Erika

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. szeptember 23. vasárnap

      Ha nappal nyálzik és/vagy mindent a szájába tesz, akkor ez lehet a gond.
      Ha ebből egyiket sem tapasztalod, akkor a mozgásfejlődés miatt lehet nyugtalan.

    • Edina

      Reply Reply 2012. november 16. péntek

      Kedves Erika!
      Nem szeretnék okoskodónak tűnni,de nem lehet,hogy a babád így jelzi,szeretne Veled aludni?!?
      Lehet,hogy eddig nem volt szüksége rá,hogy mellette legyél,most viszont igényelné…

  • Tündi

    Reply Reply 2012. április 27. péntek

    Kedves Ági!

    A birkózás a hálószobában a nagyágyon mondatáról jutott eszembe egy kérdés. Olyan jó hancúrozni a babával, fürdésnél puszilgatni a hasát, stb. Igen, de ő, ha elkezd kacagni, akkor mindig csuklik és azt nem szeretem. Inkább már nem kacagtatom meg, mert hosszú időn keresztül csak csuklik. Mikor fogja ezt elnőni?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. május 05. szombat

      A csuklás a csecsemőknél nagyon gyakori, ez egy reflex, ami a magzatot megvédi attól, hogy víz kerüljön a légutaiba, és ezért gyakran jelentkezik az első életévben is, az idő előrehaladtával egyre ritkul. Ettől nem lesz semmi baja, nyugodtan játszhatsz vele.

  • Noémi

    Reply Reply 2012. április 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az én kisbabám alig 4hónaposan január 10-én fordult meg először hátról hasra.Alig 6hónaposan március 4-én csücsült fel először majd 19-én felhúzta magát a kiságyban és felállt. 🙂 Nagyon erős fiú. 🙂 Kúszik próbál mászni üldögél és álldogál. Semmit sem erőltettem Ő mégis mindent magától hamar elkezdett. Gondolom ez is normális. 🙂 Visszafogni lehetetlenség 🙂 mert akkor egész nap kézben kéne lennie. Az evéssel viszont nagy bajban vagyunk. Enni nem akar csak cicizni szeretne. 🙁 Nem szeretnék semmit erőltetni de aggódom, hogy „sosem” jövünk bele.Hogyan tudnám könnyebben megkedveltetni vele az új ízeket?Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. április 14. szombat

      Türelem, az anyatejes babák lassabban barátkoznak meg az új ízekkel, kóstolgassatok, de ne erőltess semmit, idővel egyre többet fogad majd el.

  • Sün Etel

    Reply Reply 2012. január 26. csütörtök

    Ez vicces:
    „…önálló játék a járókában, bírkózás a hálószobában a nagyágyon, utána önálló játék a nappaliban a játszószőnyegen…” amikor 26 nm2 az egész lakás.
    Na itt művészet változatosan szórakoztatni egy nyűgös gyereket.

    • Robi

      Reply Reply 2012. április 04. szerda

      Nagyobb lakást kellett volna venni…Erről nem a cikk írója tehet.

      • Pálóczi Gréta

        Reply Reply 2012. november 12. hétfő

        😀 ezt adom!

      • Zsuzstyina

        Reply Reply 2013. augusztus 14. szerda

        Kedves Robi!
        Természetesen nem a cikk írója tehet róla, de gondolom a hsz írója sem azért lakik ekkorában, mert nem volt kedve nagyobbat venni. Annyiból igazat adok neki, hogy a cikk írójának nem ártana olyan anyukákra is gondolni, akik nem tudják a fent említett szórakoztatást megvalósítani helyhiány vagy épp az időjárás viszontagságai miatt (pl.kültéri elfoglaltság).

      • Veronika

        Reply Reply 2014. május 23. péntek

        Egy ekkora babának minden ÓRIÁSInak tűnik, és külön világnak a járóka, az ágy és a nappali. Nem a tér mérete a lényeg hanem hogy a helyszínek változzanak és azon belül a vizsgálgatható tárgyak/a játék/az ének/a dögönyözés. Én egy 6m2 szobában voltam pici és emlékszem hogy még ovis koromban is óriásinak éreztem. 🙂

  • Sövényháziné szabó Judit

    Reply Reply 2011. december 14. szerda

    Az én kislányom 16án leszz 7 hónapos. az a baj hogy reggel 5kor kel, és este már 5kor fürdetnem kell, és letennem aludni, sehogy nem tudom elhúzni neki ezt az időpontot. Nappal egyszer alszik, kb 2 órát, sehogy nem tudom rávenni hogy délután is aludjon egyet. az éjszakák viszonylag nyugodtak nincs baj vele. hogyan tudnám elhúzni neki ezt a korai fekvést? gondolom ha később feküdne, késöbb is kelne?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. december 18. vasárnap

      Úgy néz ki, hogy nála ez a bioritmus állt be. Azt lehet tenni, hogy nappal egy pár napig kicsit később fekteted, mondjuk 1 órával és este is kihúzod vele kicsit tovább, nagyjából 4 nap kell majd, mire átrendeződik a napirendje és 1 órával később kel majd reggel, valamint 1 órával később fog feküdni is. Ha akarod ezután megint 1 órával elcsúsztathatod a napirendjét a fentiekhez hasonló módon.

      • Lévainé Pulai Tímea

        Reply Reply 2012. február 22. szerda

        Az én kisfiam is ilyen. Ő még 2,5 hónapos. Napközben nagyon keveset alszik, van , hogy csak 10 perceket. A maximum az fél óra. Reggel általában 7 órakor kel, este 3/4 6 körül már sír. Akkor kell fürdetnem, és sikerül is letenni. Az egész éjszakát átalussza. Viszont nálunk az etetés is kriminális, mert amikor rájön, pl. este 3/4 6-kor, akkor torka szakadtából sír, és egészen addig, amíg meg nem kapja az ennivalót. Fürdetés közben nem, de előtte és utána folyamatosan. Nem tudom, mit lehetne csinálni, hogy türelmesebben kivárja, amíg enni nem kap. A 2,5 órákat is sokszor alig bírja ki. Egyébként sajnos tápszeres, mert nem indult be a tejelválasztás, hiába raktam mellre óránként.

    • K. Nyitrai Anikó

      Reply Reply 2013. március 07. csütörtök

      Biztos rossz, hogy már 5-kor kel, de gondolj bele, délután/este 5-6 órától alszik reggel ötig. Sok anyuka összetenné a két kezét, ha a csemetéje ennyi idősen este 8-9-től aludna egyhuzamban 5-ig… Én fél éve nem aludtam át éjszakát, és örülök, ha a hajnali evés előtt csak egyszer sír fel éjszaka a Picim, de nem panaszkodom, lehetne sokkal nehezebb is. Vannak, akiknek még 1,5 éves Baba mellett sem adatik meg, hogy 5-ig aludhasson..

    • Kriszta

      Reply Reply 2013. június 12. szerda

      Szia

      Az én fiaim is sokáig már 6 kor aludtak és kb 7 körül keltek. Az egyik éjszaka is kelt 2szer minimum, Domi már 2 hónapos kora óta végigalussza az éjszakát. Én örültem a korai fekvésnek, tél volt legalább apjukkal is tudtam foglalkozni.
      Nálam ez az elcsúsztatás vált be.

  • Márti

    Reply Reply 2011. december 11. vasárnap

    Döbbenetes, mennyire pont időben jönnek a hírlevelek. Szinte még meg sem fogalmaztam magamban, mi lehet a baj és máris jön a megnyugtató körlevél, hogy abban az időben éppen milyen problémák merülhetnek fel, és mit lehet tenni. Nagyon köszönöm a segítséget!!!!

    • TukoraHeni

      Reply Reply 2012. január 05. csütörtök

      Csatlakozom az elöttem szóló anyukához.Mikor nekikeserednék, hogy mit csináljak(bármi adódott eddig) jött egy odavágó üzenet,ami nem általánosan itt-ott illett a gondunkra,hanem rólunk szólt 🙂
      Bár második babám a pici mégis annyi az új!
      S ha elolvasom,hogy mit lehet tenni meg is nyugszik az ember s már ettől könnyebb!
      Köszönöm szépen
      Vörösné Heni

    • Simon Anett

      Reply Reply 2012. december 29. szombat

      Sziasztok!

      Én is ugyanígy vagyok vele, mindig megérkezik a válasz,arra amin már kezdek idegeskedni:-))) Örülök,hogy van ez az oldal!! Sok hasznos infót lehet itt olvasni.Köszönjük Ági!!!!

  • Írisz

    Reply Reply 2011. november 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos, és az utóbbi egy hónapban nála is bekövetkezett az a bizonyos 6 hónapos kori pálfordulat, ami az addigi nyugodt, higgadt babát átváltoztatta.
    A problémám azonban az, h ő nemhogy 3 órát, 2-t sem bír ki ébren. Estére már olyan nyűgös, h az utóbbi napokban áttértünk a délelőtti fürdetésre, mert 6-ra már szinte kezelhetetlenné válik, olyan fáradt.
    Napközben viszont az addig teljesen jól alvó baba (egyszer naponta 2-3 óra, mellette 2 rövidebb alvás) csak 45 perceket képes aludni, s már eleve ásítozva, fáradtan kel fel, azonban aludni sem bír tovább. Volt, hogy 5X45 percet is aludt.
    Az éjszakákat továbbra is átalussza, igaz, korábban kel, fél 6 körül, és van, h hajnalban éhes, így megszoptatom.
    Szó, ami szó, eléggé kibírhatatlan lett olykor, és az utóbbi héten ehhez még extra ingerlékenység is párosult. Kedden kapta a meningococcus oltás első részét, ezt ezután tapasztaltuk, azonban azóta már eltelt 5 nap.

    Az orvos és a védőnő szerint is szokatlanul éber, figyelmes baba a korosztályában, és tény, h mindent begyűjt, észlel. Egyszerre gyakorolja mozgásban az átfordulásokat és a kúszást is – neki vhogy így jobb. Pénteken kibújt az első fogacskája is, s a fogzást is nehezebben viselte eddig. (A Suttogó „kategóriái” szerint egyébként ő egy Mintababa és egy Talpraesett elegye.)

    Amiért írok, az az, h aggódom, mert napról-napra fáradtabbnak látom, időnként már pirosas karikák is megjelentek a szeme alatt. A háziorvosunk szerint ez még normális, belefér, azonban Én gondoltam arra (főleg a karikák miatt), h esetleg súlyosbíthatja vashiány az egyébként sem egyszerű időszak tüneteit? Fokozhatja az ingerlékenységet, aluszékonyságot?
    Vagy csak a felfokozott tanulás miatt is lehet önmagában?

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 28. hétfő

      A fogzás miatt ingerlékenyebb, mint normálisan, plusz a mozgásfejlődésében is ez egy intenzív szakasz, hiszen most kezdett kúszni és még oltást is kapott, ennek az utóhatásai is akár 2 hétig tarthatnak. Homeopátiát érdemes adni a fogzásra, mert az első alsó metsző után hamarosan szokott jönni a 2. is.

  • eli mami

    Reply Reply 2011. november 19. szombat

    ket edes kis baba nagyija vagyok es szeretnem kikerni velemenyuket
    homeopatias golyocskak hasznalataval kapcsolatban . a nagyobbik
    kisfiu 2 eves es 8 honapos sok bajunk volt afulevel tele tomtek
    antibiotikummal es magis be kellet ultetni csapot, a kicsi most eppen
    6 honapos es a fogzas tuneteivel parhuzamosan meg is hult es orr
    dugulasa van es kohog , a fulecskeje pedig kezdett begyuladni .
    mostanig ( azt hiszem en ) be valt a chamomillia 15 ch de ugy latom
    mar a napi 2X5 golyocska nem elegendo foleg a fule miatt. laza nincs
    .de tepi a fulecskejet . nem itthon el a csalad es ezert gondot okoz
    a gyogyszerek beszerzes . amik a rendelkezesunkre allnak azok a
    kovetkezok ;CHamomilla 30 c,echinacea angustifolia 5 ch,chamomilla 12
    C,belladonna 30 c, pulsatilla ch15 ,
    esmercurius solubilis .a kicsi kiemelkedo tunetei : fojik atlatszo
    valladekkal az orra allandoan surolja orrat es szemet ,rettenetesen
    fojik a nyala , es nagyon nyugos .este 10 ora korul fekszik le es
    ejszaka 1-szer 2-szer meg megebred .ez lehet a szopizas miatt ami
    most nagyon nehezen megy az orr dugulas miatt igy inkabb anyukaja fej
    es es cumibol etessuk ,igy egy kicsit konnyebb.elnezest a hosszu
    beszamolasert de gondolom igy konnyebben ertheto vagyok .
    3 napja apro tuhegynyi kiutesek jottek ki a felso testjen,nem tudom a pottyos betegsegek koze besorolni a tuneteket,es eppen banant is keztunk kostlni .
    elore is koszonom valaszat.

    egy boldog de aggodo nagymama

  • Jamina

    Reply Reply 2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!

    Olyan kérdéssel, kéréssel fordulok hozzád, hogy a múlt hét végén lázas volt a 6,5 hónapos babám, voltunk olrvosnál is. Valami vírus lehetett. Elmúlt 3 nap alatt. Betegsége alatt jó kedvű volt a kincsem, de 3-4 napja semmi sem tetszik neki. Nem jó az etetőszékbe velem a konyhában, nem jó a játszszőnyeg, mindenre tiltakozik. Eddig 2 hónapos korától végigaludta az éjszakát, most pedig azóta h lázas volt mindig felsír egyszer. Lehet még bújkál benne valami? Vagy mozgás fusztrációs problémái vannak? Próbálkozik a kúszással de bemérgeli magát hogy még nem úgy megy mint akarná, ez a játékokkal való játszásnál is megvan. Mivel segíthetek neki ilyenkor? Köszönöm előre is válaszod!

    Üdv: Jamina

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 01. szombat

      Betegség után 1-2 hét kell, mire a kicsi visszaáll a régi kerékvágásba, de az is lehet, hogy most eszi meg azt éjszakánként, amit a betegség alatt elvesztett, légy türelemmel.
      Ha erőlködik, akkor hagyd egy kicsit próbálkozni, aztán nyugtasd meg, megtanítani nem tudod rá, magától kell rájönnie.

    • SzJudit

      Reply Reply 2011. november 30. szerda

      Kedves Jamina!

      ezt az oldalt érdemes Neked is megnézni. Itt is van néhány tanács a mozgásfejlődés finom segítésére: http://www.babaprojectproba.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/a-mozgasfejlodes-segitese.html

      Üdv,
      Judit

  • aggodóó

    Reply Reply 2011. június 27. hétfő

    fogamzásgátlással kapcsolatban szeretnék kérdezni.. az elözö hónapban az utolso kettőt rosszulszettem be.. nemvolt nálam a gyócer és aznap amikor az utolsot szedtem egy orváal később mint az ideje 2őt vettem be. egyszer már volt iylen h nem vettem be akkoris másnap vettem be a kettőt mert igy tanácsolták.. elözö hónapban miny másnap hétfőn megjött pedig csak csütörtökön kellett volna. de elözö szombaton a barátom elment bennem majd következőhétvégén is de nemvolt kiegészitő védekezés. msot szünetem van az ehavit pontosan szedtem be.. ma nemjtöt meg várok csütörtökig de egyre idegesebb vagyok h elrontottam.. vki?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 05. kedd

      Ha szeded rendszeresen azóta is a gyógyszert, akkor egyetlen kimaradástól nem lehetsz terhes, viszont a két bevett tabletta miatt kicsit elcsúszhat a ciklusod. Ha nem jön meg, fordulj orvoshoz.

  • Szilvi

    Reply Reply 2011. június 26. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 hónapos,és már fel tud ülni,támaszték nélkül ül.Azt szeretném tudni,h nem korai ez az üldögélés–sokszor negyed órákat-húsz perceket is ül,és játszik,leginkább dobol:-).
    Mászni még nem mászik,és a kúszás sem „szabályos”.
    köszönettel:Szilvi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 08. péntek

      Mivel magától ül fel, ezért már üldögélhet nyugodtan.

  • Szilvi

    Reply Reply 2011. május 20. péntek

    Kedves Ági! nagylányom 18-án múlt 6 hónapos! A kötelező vizsgálat alkalmával a doktornő a következőket tanácsolta: három óránként adjak neki cicit, napi 2szer kapjon főzeléket! Sári korábban 2 óránként cicizett, az éjszakákat végig alussza. Nehezen tudtam rávezetni a főzelékekre, nem fogadta el az új ízt!
    Még nem bújt ki egy foga sem. Napközben sokat fent van, a földön kialakítottunk neki egy játszóteret, ahol tud mozgolódni, ugyan is nagyon eleven, már elfordul, de még nem kúszik, felemelkedve nem nyúl a tárgyak irányába még.
    Van etetőszékünk, belerakni még nem mertem, félek, hogy kiesik. segítséggel ül, viszont ez még egyedül nem megy neki!
    A kérdésem az lenne, célszerű e erőltetni a mozgásfejlődését, vagy majd mindenre rájön magától?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. május 27. péntek

      Nem kell erőltetni a mozgásfejlődést, korai is lenne még. 6 hónaposan átfordulnia kell tudni és a két kezén támaszkodva hason fekve nézelődni. Kúszni 9, mászni és egyedül támaszték nélkül ülni 10 hónaposan kell tudnia.

  • Beácska

    Reply Reply 2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam március 2-án volt 7 hónapos. Nagyon szépen fejlődik. Kb egy hónapja nagyon rosszak lettek az éjszakáink. És nappal se alszik túl sokat. Általában csak fél órákat, ritkán alszik egy -másfél órát. este fürdés után hamar elalszik, magától. kicsit megölelgetjük, megpuszilgatjuk aztán beteszem a kiságyba és el is alszik magától. Utána viszont sokszor felébred. Nagyon sír, kiveszem próbálom visszaaltatni de nagyon nehezen sikerül. Eleinte hamar megnyugodott és visszaaludt, most már ott tartunk, hogy már csak nagyon nehezen nyugszik meg a simogatásomra a ringatásomra és a hangomra. Van, hogy még a cumit is kiköpi. Éjszaka még szopizik, nappal már rendes kaját kap. Úgy vettem észre, hogy kevesebb már a tejem,iszom a tejserkentő teákat, hogy legyen több tejem. A tápszert nem fogadja el. Ráadásul már a cumisüveget sem. Csőrös itatópohárból iszik, de csak a vizet és a rostost issza meg belőle. Mihelyst megízleli, hogy más van benne elfordítja a fejét. Még a lefejt anyatejet sem issza meg. :(Éjszaka van, hogy csak úgy nyugszik meg, ha megszoptatom. De van, hogy óránként felkel, de nem szeretném ilyen sűrűn mellre tenni, főleg nem éjszaka. Nálunk amúgy is külön odafigyelést igényel az étkezés, mert három hónapos korában megállapították, hogy tejfehérje érzékeny.
    6 hónapos korába kibújt a két alsó foga két nap eltéréssel. Utána egy hét alatt megtanult mászni, felülni majd felállni. Most meg már kapaszkodva körbe körbe sétál a járókába és a kiságyba. Nagyon ügyes. Forgolódni már 3 hónapos korától forgolódik. Van, hogy éjszaka is sokszor úgy ébred, hogy négykézláb van vagy egyből feláll. Nem tudjuk mi tévők legyünk. Hogyan oldhatnánk meg ezt a sok éjszakai felkelést. Már kezdünk kimerülni a fáradtságtól. És az a baj, hogy ő is egyre nyűgösebb.
    Mielőtt így elromlottak az éjszakáink, addig éjszaka négy óránként evett, de közte végig aludt.Úgy tudtunk jókat pihenni.
    Tudna valamilyen tanácsot adni, hogy mi lehet a kisfiam baja, vagy, hogy mitől lehetnek ilyen rosszak az éjszakáink?

    Segítségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Beácska.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 13. vasárnap

      Az éjjeli ébredéseinek 3 oka lehet:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3.Éhes Ebben a korban előfordulhat, hogy éhes éjjel a baba, mert nappal annyi minden leköti a figyelmét, hogy nem eszik eleget. Ha éjjel 3-4 óránként ébred és eszik, akkor az normális, azon nem kell változtatni, hanem meg kell etetni, ha viszont gyakrabban, akkor annak a fenti 2 ok valamelyike állhat a hátterében.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • dr Hajdú Nóra

    Reply Reply 2011. február 23. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1 hét múlva lesz 6 hónapos. 4 hónapos korától kúszik, kb egy hónapja könnyen átfordul minden irányban. Szinte újszülöttkorától úgy viselkedtem vele, ahogy a cikkben leírtad, vagyis mindig velem volt, ha ébren volt, belevontam minden tevékenységembe. Az egész lakást birtokba vette, és eddig nem is vettem észre, hogy unatkozna. Csak esténként igényli a babusgatást, egyébként elég, ha időnként új játékot adok neki. Persze sokat beszélek hozzá, miközben játszik. Néhány családtag azt mondta, meg kellene tanulnia egyedül játszani, és nem jó, hogy mindig velem van. Neked mi erről a véleményed? Fél év múlva jön a kistesó, így biztos kevesebb időm lesz a nagyfiamra. Kezdjem el most hozzászoktatni az egyedülléthez, vagy bízzam rá a dolgot, hogy bírkózik majd meg az új helyzettel? Nem akarom „elrontani”, mert később neki lesz rossz. Köszönettel: Nóra

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 03. csütörtök

      A leírásod alapján nem úgy tűnik, hogy bármilyen probléma lenne a fiaddal, inkább csak mások véleménye zavar. Az önálló játék tanult dolog, szépen fokozatosan, finoman be lehet vezetni. Vannak olyan időszakok a napban, amikor nyitottabb erre a baba (általában alvás és etetés után), amikor kipihent, ilyenkor nyugodtan tedd le és hagyd, hogy egyedül játsszon, ez ebben a korban általában 10-15 perc szokott lenni, de jelentős egyéni eltérések lehetnek.
      Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla.

    • Noémi

      Reply Reply 2012. április 01. vasárnap

      Fél év múlva jön a kistesó?
      Az igen! Sok-sok erőt kívánok neked!
      Le a kalappal!

  • Moskovits Krisztina

    Reply Reply 2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam négy hónaposan már megfordult mindkét irányba. Majd amikor már tudatosan tudott hasra fordulni,soha többet nem akart hanyatt fekve játszani. Ebből adódott,hogy hamar, öt hónaposan már négykézlábra állt és rá nemsokkal mászott.Most fél évesen ott tartunk ,hogy kitartóan áll.Ez azt jelenti,hogy mindent arra használ,hogy álljon, beleértve az ágyát, a járókát és minket is ha a közelében vagyunk.Kérdésem az lenne, hogy gond-e az, hogy a kúszás és az ülés egyenlőre kimaradt a folyamatból? Illetve, hogy később bepótolja-e a lemaradást? 🙂
    Köszönettel.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 26. szerda

      Nincs lemaradva, csak nagyon gyorsan ment nála végbe a fejlődés, ezért nagyon gyorsan keresztülment ezen a szakaszon. Az ülés a mászásból következik. Amikor áll már a baba, mellette azért még mászik is, mert úgy hatékonyabban tud helyet változtatni, és ebből jön majd az ülés, ez tehát nem kimaradt, hanem ezután következik majd.

  • Pancsa

    Reply Reply 2011. január 12. szerda

    Szia Ági!!

    Mi is ebben a korban és időszakban vagyunk, 6,5hónapos a kisfiam,hátáról már hasra fordul de vissza még nem. A kérdésem az,h járókába nem csak akkor lehet tenni amikor már tud stabilan ülni??? Az ADAMO hintát már a rugós változatában használjuk de még a lábát nem engedtem neki hogy használja,ezek szerint lehet?Azt olvastam,h csak akkor ha már ül stabilan!
    Köszi a választ előre is!!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 15. szombat

      A „stabil ülés” azt jelenti, hogy képes folyamatosan megtámasztva ülni, nem görbül be a háta közben. Ha a járóka alatt a holdkompot érted, akkor azt egyáltalán nem javaslom használni, mert lassítja a mozgásfejlődést, a rugós hintában viszont már nyugodtan leérhet a lába és rúghatja magát, 6 hónapos kor körül ez ugyanis egy kedvelt elfoglaltsága a babának, hogy felrúgja magát, ha leér a lába.

  • ildy

    Reply Reply 2011. január 08. szombat

    Szia

    A kislányom 18.-án lesz 6 hónapos Ő is ebben az unatkozós korszakban van 3 szor fordult már hasról hátra még decemberben azóta meg sem próbálja.Ha leteszem a járókába úgy hogy ott vagyok még látja is mit csinálok akkor is torkaszakadtából ordít. Nem köti le semmilyen játék egy bizonyos idő után sokat vagyunk a növéremmel akinek a kisfia már 20 hónapos és rámol egész nap mikor eztlátja akkor erőteljes hangokat ad és elven de ha nem látja akkor sír mit tegyek nem lehet az ölemben egész nap mivel a háztartást rendben kell tartani de nem akarom hogy azt érezze elhanyagolom őt.
    válaszodat köszönöm remélem most is sokat segítesz

    • Niki

      Reply Reply 2011. január 11. kedd

      Kedves Ági!

      Kisfiam december 24-én volt fél éves, nálunk is probléma, hogy nincs el egyedül a járókában csak ha érzi,hogy van körülötte valaki. Mivel napközben csak ketten vagyunk többnyire és közben csinálom a háztartási munkákat, sokszor sirdogál, sőt már orditásba is átmegy egy idő után sajnos. Akkor annyira bűntudatom van, hogy félreteszek mident és kiveszem megvigasztalni és ketten játszunk tovább. Ha hagynám sirni akkor nem teszek rosszat vele?
      Még egy problémám lenne két hete kijött az alsó két foga, kisfiam még sokat szopizik és sajnos beleharapott a cicimbe, kétszer egymás után ami nagyon vérzett és azóta sem akar begyógyulni, nagyon fájdalmas, én meg egy óriási hibát követtem el úgy érzem, reflexből rákiáltottam,hogy ne harapj, fájdalmamban, Ő megijedt, és azóta nem szivesen szopizik, van mikor nem is fogadja el csak ha már nagyon éhes. Annyira bűntudatom van. Ebből kifolyólag nem fogadja el a cicimet? Mekkore hatással volt ez rá lelkileg? Még szeretném megkérdezni,hogy hogy lehet a harapásról leszoktatni?

      Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
      Üdvözlettel
      Niki

      • Vida Agi

        Reply Reply 2011. január 15. szombat

        Ne hagyd sírni semmiképpen, inkább ha már unatkozik a járókában és neked még mindig házimunkád van, előbb játssz vele kicsit közösen, aztán vidd oda magadhoz hordozóban a konyhába, legyen ott melletted, beszélgess vele, amíg házimunkázol.

        Harapás: általában fogzáskor szoktak harapni, amíg még újak a fogak és nem szokták meg, hogyan kell fogakkal együtt is finoman szopizni. Nem kell aggódnod, lehet, hogy kicsit ráijesztettél, de ezt idővel elfelejti majd. Ha máskor is elfordul, ilyenkor óvatosan el kell venni tőle a cicit és határozottan azt mondani neki, hogy „nem”, majd visszaadni a cicit, így idővel megtanulja, hogyan harapjon rá harapás nélkül.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 18. kedd

      Sokat segíthet ezen a helyzeten, ha a napirendnek része az önálló játék is, azaz mindig ugyanazokban az időpontokban teszed le önállóan játszani. Erre a legalkalmasabb az evés utáni időszak, amikor egyébként is elégedett, jóllakott a baba. Ilyenkor tedd le játszani, addig te csináld a dolgodat. max. 15-20 percig tud így ellenni a baba, utána nagyon unatkozni fog már, ilyenkor vedd ki, tedd játszószőnyegre és játsszatok közösen egy kicsit.

      Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

      • ildy

        Reply Reply 2011. január 25. kedd

        köszönöm a válaszod remélem beválik nálunk is

  • Kiss Krisztina

    Reply Reply 2010. december 18. szombat

    Kedves Ági!
    Nagyon sokat segit a cikked amitt mindig küldesz.

  • Kinga

    Reply Reply 2010. december 07. kedd

    En csak anyit szeretnek mondani hogy fantasztikus ez az oldal nagy segitseg szamomra es a babamnak is mivel szuper jok az otletek es a tanacsotok is,mindenkinek ajanlom,tovabbi sok sikert es egy oromekben gazdag bekes karacsonyt kivanok mindenkinek.

  • Balogh Zsuzsanna

    Reply Reply 2010. december 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam most múlt fél éves. Nagy baba (69 cm, 8700gramm), mindent elég korán csinált. Most átmenetileg anyósomékhoz költöztünk, és valószínű még februárig itt is maradunk. Az a baj, hogy itt a földre nem rakhatom le a kicsit. A lakás mérete is kicsi, illetve vannak háziállatok. A gyerek gyakorlatilag az ágyra van száműzve. Forogni nagyon szépen forog, előre löki magát a lábával, de attól félek, hogy kúszni itt nem fog megtanulni. Mászni meg végképp nem. Hiszen itt le se raknám a földre. Hátráltatva van a mozgásfejlődésben ezen körülmények között? Bűntudatom van, hogy itt kell élnünk. Úgy érzem, hogy nem ezt érdemli. És, hogy hátráltatom a mozgásfejlődését. Köszönöm a választ! Zsuzsi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 07. kedd

      Nem kell, hogy bűntudatod legyen emiatt. Próbálj meg szerezni neki egy kinyitható járókát, mert ebben a korban már bármikor leeshet az ágyról, vagy egy szobára szereljetek rácsot, hogy ott szabadon és biztonságban tudjon mozogni (a rács később otthon is jól jöhet még)

  • W Mariann

    Reply Reply 2010. november 29. hétfő

    Kedves Ági!

    Tetszik ez a cikk, jelenleg én is próbálkozom minél tovább megállni, hogy ne kapjam fel a kis nyűgösködőt, amint jelzi, hogy „ez már kicsit uncsi”! Ezzel nem is volna gond. Viszont: a nagyszülőkkel más a helyzet. Ritkán látják a babát (400 km-re lakunk sajnos egymástól), de amikor jönnek, akkor persze több napot töltünk együtt. Ezalatt szinte alig érintkezik a talajjal a kisfiam, mert az első legapróbb pisszenésre nagyi már ölbe is kapta. (Néha úgy érzem, kifejezetten alig várják, hogy legyen indokuk felvenni a picit 🙂 ) Szóval ilyenkor mit tegyek? Szóljak rájuk, vagy inkább hagyjam? Amint hazautaznak, persze az első 1-2 nap nyűgösködéssel telik, nekem is többet kell ilyenkor hordoznom a kicsit, de aztán szép lassan visszatérünk a saját kerékvágásba.Ez nekem nem gond. A férjem szerint hagyjam a nagyszülőket, mert ők ilyenek és a babának is lehet hogy jobb, ha már most különféle emberekkel és reakciókkal találkozik. Ezt a véleményt én is osztom, de biztos nem zavarom össze a 6 hónaposom világát azzal, hogy egyszer szabad valamit, egyszer nem?

    • Gabi 84

      Reply Reply 2014. február 10. hétfő

      Kedves Agi,

      A kisfiam 6 honapos. Mindig csakis a hasan tudott aludni, viszont igy nagyon jol. A gond az, hogy ejszaka almaban elkezdett mar maszni es egyszer csak atfordul a hatara. Ilyenkor persze felebred. Csak cicivel lehet visszaaltatni. Kerdesem az lenne hogy van e valamilyen praktika hogy ne tudjon ejszaka atfordulni a hatara. A nyugodt ejszaka sajnos ezen mulik, mert az ejszaka legkulonfelebb idopontjaiban kell hozza felkelni attol fuggoen hogy mikor fordul a hatara.
      Masik kerdesem hogy babamat nagyon megviseli a fogzas, pontositva nem nagyon van etvagya este es ejszaka szopik csak jol. Nappal meg az is kozrejatszik nala hogy szopi kozben megall, nevetgel, nezelodik, pedig mindig ugyanazon a helyen szoptatom, probalom raadasul felhomalyban ha lehet, hogy minel kevesebb inger erje, de o kepes meg a textil pelenka csucsken, vagy a polom mintajan vagy a falon is nevetni…. 🙂
      Eddig csak anyatejet kapott, most fogjuk elkezdeni a hozzataplalast nem tudom milyen sikerrel….

      valaszat elore is koszonom

      Gabi

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2014. március 16. vasárnap

        A hálózsákban altatás segíthet ilyenkor, de általában ez magától is elmúlik 1-2 hét után.
        A szoptatási problémán segíthet, ha etetés előtt bekened az ínyét fogzáskönnyítő zselével.

Leave A Response

* Denotes Required Field