Mozgásfejlődés: Tegyük hasra!

Az újszülött születésekor még szinte alig rendelkezik izomzattal, a kúszáshoz, mászáshoz és járáshoz és egyáltalán a feje megtartásához szükséges izmoknak az első hónapokban kell megerősödniük. Mindezt úgy érhetjük el, hogy gyakran fektetjük hasra.

Mozgásfejlődés: Tegyük hasra!Kezdetben nem szeret éber állapotban hason lenni a kicsi, mert így nem lát körbe és nehéz tartani a fejét, ami ekkor még a testsúlyának jelentős részét teszi ki. Amikor a hátára fektetjük, akkor jól lát, tudja forgatni a fejét, nézelődik. Az első hónapokban így tudja megfogni a tárgyakat is, játszik és ezt nagyon élvezi.

  • 2-3 hónapos kor között általában már ügyesen emelik a fejüket. Ez az a kritikus kor, amikor sír, ha hasra fektetjük, mert már élesen lát és háton fekve sokkal izgalmasabb a világ. Ráadásul ilyenkor még nagyon kell erőlködnie ahhoz, hogy megemelje a fejét. Ilyenkor motiválhatjuk azzal a kicsit, hogy félig ülő helyzetben a mellkasunkra fektetjük. Ekkor ő megemeli a fejét és mivel látja az arcunkat, mosolyog, és irtóra élvezi a játékot, közben meg is feledkezik arról, hogy tulajdonképpen hason fekszik 😉
  • 3 hónapos kor után naponta 1-2 alkalommal tegyük hasra éber állapotban 5-10 percre és próbáljuk valamilyen érdekes játékkal felkelteni a figyelmét.
  • 4-5 hónaposan már nem sír, ha hasra tesszük, de 10-15 perc után biztosan elfárad, ilyenkor nyűgösködni kezd, ha átfordítjuk, megnyugszik. Ilyenkor is naponta többször tegyük hasra egy időre.
  • 5-6 hónapos kora körül rájön, hogyan tudja megfogni hason fekve is a játékait.
  • 6-7 hónaposan hason fekvésből már képes kúszni, ami egyelőre még nem túl hatékony. Van, amelyik baba körbe-körbe kúszik, mások pedig hátrafelé. Fokozhatjuk a kúszási kedvet, ha a látóterébe olyan játékokat helyezünk, amit kúszással el tud érni, akkor is, ha körbe-körbe halad.
  • Nagyjából 7-8 hónapos korra összerendeződik a mozgás és képes már hatékonyan kúszni előrefelé is, egyes babák azonban ezt az időszakot nem várják meg és a körbekúszásról rögtön a mászásra váltanak 🙂

A hasonfekvés fejleszti a nyakizmokat, a hátizmokat, amikor pedig már a karjával is tartja magát a baba, a karizmai is fejlődnek, így gyakorlatilag a baba saját magát edzi és izmosítja.

Mit tegyél, ha nem szeret hason feküdni? Itt gyűjtöttem össze néhány gyakorlatot, amivel meg tudod kedveltetni a babával a hasonfekvést.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

65 Comments

Comment navigation

Comment navigation