Mozgásfejlődés: Tegyük hasra!

Az újszülött születésekor még szinte alig rendelkezik izomzattal, a kúszáshoz, mászáshoz és járáshoz és egyáltalán a feje megtartásához szükséges izmoknak az első hónapokban kell megerősödniük. Mindezt úgy érhetjük el, hogy gyakran fektetjük hasra.

Mozgásfejlődés: Tegyük hasra!Kezdetben nem szeret éber állapotban hason lenni a kicsi, mert így nem lát körbe és nehéz tartani a fejét, ami ekkor még a testsúlyának jelentős részét teszi ki. Amikor a hátára fektetjük, akkor jól lát, tudja forgatni a fejét, nézelődik. Az első hónapokban így tudja megfogni a tárgyakat is, játszik és ezt nagyon élvezi.

  • 2-3 hónapos kor között általában már ügyesen emelik a fejüket. Ez az a kritikus kor, amikor sír, ha hasra fektetjük, mert már élesen lát és háton fekve sokkal izgalmasabb a világ. Ráadásul ilyenkor még nagyon kell erőlködnie ahhoz, hogy megemelje a fejét. Ilyenkor motiválhatjuk azzal a kicsit, hogy félig ülő helyzetben a mellkasunkra fektetjük. Ekkor ő megemeli a fejét és mivel látja az arcunkat, mosolyog, és irtóra élvezi a játékot, közben meg is feledkezik arról, hogy tulajdonképpen hason fekszik 😉
  • 3 hónapos kor után naponta 1-2 alkalommal tegyük hasra éber állapotban 5-10 percre és próbáljuk valamilyen érdekes játékkal felkelteni a figyelmét.
  • 4-5 hónaposan már nem sír, ha hasra tesszük, de 10-15 perc után biztosan elfárad, ilyenkor nyűgösködni kezd, ha átfordítjuk, megnyugszik. Ilyenkor is naponta többször tegyük hasra egy időre.
  • 5-6 hónapos kora körül rájön, hogyan tudja megfogni hason fekve is a játékait.
  • 6-7 hónaposan hason fekvésből már képes kúszni, ami egyelőre még nem túl hatékony. Van, amelyik baba körbe-körbe kúszik, mások pedig hátrafelé. Fokozhatjuk a kúszási kedvet, ha a látóterébe olyan játékokat helyezünk, amit kúszással el tud érni, akkor is, ha körbe-körbe halad.
  • Nagyjából 7-8 hónapos korra összerendeződik a mozgás és képes már hatékonyan kúszni előrefelé is, egyes babák azonban ezt az időszakot nem várják meg és a körbekúszásról rögtön a mászásra váltanak 🙂

A hasonfekvés fejleszti a nyakizmokat, a hátizmokat, amikor pedig már a karjával is tartja magát a baba, a karizmai is fejlődnek, így gyakorlatilag a baba saját magát edzi és izmosítja.

Mit tegyél, ha nem szeret hason feküdni? Itt gyűjtöttem össze néhány gyakorlatot, amivel meg tudod kedveltetni a babával a hasonfekvést.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

65 Comments

Comment navigation

Comment navigation