A csecsemő mozgásfejlődése

A szinte magatehetetlen újszülöttből 1 év alatt hatalmas tempóban száguldozó kis rosszcsont lesz: ez minden anyuka álma. Vannak azonban lustább és fürgébb babák, és a fejlődés tempója sem mindig olyan, mint ahogyan mi azt elképzeltük. De vajon mikor „normális” a csecsemő mozgásfejlődése, és mikor kell elkezdeni valóban aggódni?

A csecsemő mozgásfejlődéseTe ennyi idősen már jártál… – mondogatta gyakran édesapám, amikor a nagyobbik fiam 8 hónaposan mászni kezdett és akkor is, amikor a 2. fiam 8 hónaposan még épphogycsak kúszni tudott. A múlt gyakran megszépíti az emlékeket és elmossa a dátumokat: valójában egy 8 hónapos kisbabának még nem kéne járnia, és még a mászás sem kötelező. Persze könnyű mondani, amikor a szomszéd büszkén meséli, hogy az ő gyereke már fél évesen mászott. Valójában minden gyerek más és más, és mindegyik más tempóban fejlődik. A mozgásfejlődés üteme részben öröklött dolog, részben függ a baba alkatától és motivációjától is. A nagyobb babák általában később kezdenek mászni, járni, de az sem számít kirívónak, ha 7-8 hónapig egyáltalán nem csinál semmit a baba, még csak nem is forog, aztán pedig egyszercsak behozza a lemaradást, akár 1-2 hét alatt is. Vannak „lassan, de biztosan” típusú csecsemők is, akik lépésről lépésre haladnak, gyakran látszólag semmi nem történik velük, nem fejlődnek, aztán egyik napról a másikra előrukkolnak a következő nagymozgással, mégpedig rögtön biztonságos és kifinomult formában.
Ezzel szemben vannak olyan babák, akik egészen bámulatosan gyorsan fejlődnek, de a biztonsági óvintézkedések hiányát a saját bőrükön kell megérezniük. Például pillanatok alatt megtanulnak állni, de leülni még nem tudnak, ezért folyton elesnek. Megtesznek pár lépést egyedül, de megállni nem tudnak. A nyugodtabb, lassabban fejlődő babák ezzel szemben nem esnek akkorákat, mert amíg látszólag semmit nem fejlődtek, kifigyelték, elsajátították a biztonságos esés és megállás művészetét is.

Van Albániában egy népcsoport, akik a járványok miatt a mai napig szűk bölcsőben, bepólyálva tartják a babákat egészen 1 éves korukig. Ekkor kikerülnek a pólyából és tudósok megfigyelték, hogy egyetlen hónap leforgása alatt átmennek a teljes mozgásfejlődési létrán: forognak, kúsznak, másznak, felülnek stb..

A csecsemő mozgásfejlődése hónapról hónapra (az adatok a csecsemők nagy átlagára vonatkoznak)

  • 1. hónapos Hason fekve átfordítja a fejét, ha ülésbe húzzuk egy pillanatig meg tudja tartani a fejét.
  • 2. hónapos Fejét pár másodpercig meg tudja tartani, hason fekve kicsit megemeli.
  • 3. hónapos Kezével játékok után nyúl, fejét meg tudja tartani, ha állásba emeljük, kirúgja magát.
  • 4. hónapos Forgáshoz hasonló mozdulatokat végez (pl. oldalára fordul), 1-1 alkalommal oldalra fordulhat, apró tárgyakat is meg tud fogni, a felé nyújtott tárgyat megfogja
  • 5. hónapos Talán már tud hasról hátra fordulni, feltámasztva meg tud ülni
  • 6. hónapos Hasról hátra fordul és esetleg vissza is, a tárgyakat a szájához emeli
  • 7. hónapos Körbe-körbe vagy hátrafelé kúszik, gurul, vagy ülve előre löködi magát, az ügyesebbek előrefelé is tudnak kúszni, kezére támaszkodva ül
  • 8. hónapos Előrefelé kúszik, néhány másodpercig támaszték nélkül ül
  • 9 hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 10. hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 11. hónapos Ügyesen mászik, feláll, kapaszkodva, oldalazva jár
  • 12. hónapos Néhány másodpercig egyedül megáll, kapaszkodó nélkül
  • 13. hónapos Megteszi az első önálló lépéseket

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • 1. hónapos Ha a fejét egyáltalán nem emeli, ha szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál.
  • 2. hónapos Ha két kezénél fogva ülő helyzetbe húzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét
  • 3. hónapos Ha ismerős hangokra nem fordul oda, nem forgatja a fejét, ha hason fekve nem emeli a fejét
  • 4. hónapos Ha soha, még egyetlen alkalommal sem fordult oldalra vagy hasról hátra (ha egyszer már megfordult, de utána sokáig, akár hetekig nem fordul meg, akkor képes a forgásra, csak éppen nincs kedve forogni, ez nem baj, a lényeg az, hogy meg tudja csinálni, ha szüksége lesz rá, majd fog forogni), illetve ha hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére
  • 5. hónapos Ha megtámasztva nem tud ülni, ha nem tudja magát két kezén kinyomva megtámasztani hason
  • 6. hónapos Ha nem tud hason fekve tárgyak után nyúlni, ha nem tudja magát a kezén megtámasztva játszani, nézelődni
  • 7. hónapos Ha nem tud pár másodpercig támasz nélkül, vagy a kezére támaszkodva ülni, nem fordult át még soha egyik irányba sem, nem próbál valamilyen módon (körbe-körbe, oldalazva) kúszni vagy forogni
  • 9. hónapos Ha nem tud felülni, nem kúszik
  • 10. hónapos Ha nem próbál mászni, négykézlábra állni, nem húzza magát fel állásba
  • 11. hónapos Ha nem áll fel, nem ül stabilan támaszték nélkül is
  • 12. hónapos Ha nem jár kapaszkodva
  • 18. hónapos Ha nem képes még önállóan járni, kapaszkodás nélkül állni

Természetesen, ha valahol megakadt a mozgásfejlődése és emiatt később következett a következő fázis, az egész folyamat elcsúszhat. Pl. ha egy baba csak 12 hónaposan tanult meg felállni, lehet, hogy csak másfél évesen fog járni, de az is előfordulhat, hogy 1-2 hónap alatt pótolja a lemaradását.

Noha a csecsemő mozgásfejlődése meglehetősen egyéni ütemet vehet fel, felmérések kimutatták, hogy 3 éves korra minden gyerek ugyanazokra a mozgásokra képes, hiába tanul meg tehát néhány baba hamarabb járni, 3 évesen ugyanolyan ügyesen ugrál és szalad majd, mint azok a társai, akik csak 14. hónaposan indultak el.

Azt is fontos tudni, hogy amikor látszólag semmit nem fejlődik a baba, akkor is sokat tanul. Lehet, hogy csak későn kezd el mászni, de közben megtanul szépen beszélni, vagy nagy kézügyességre tesz szert. Az is gyakori, hogy 1-2 alkalommal csinál valamit a baba, aztán pár hétig nem produkálja, ilyenkor nincs gond, egyszerűen csak még nem tartotta hasznosnak az adott mozgásformát, a lényeg az, hogy tudja és amikor valóban szüksége lesz majd rá, akkor elő fogja venni majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

243 Comments

Comment navigation

  • Anita

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 és fél hónapos, és már egy hete teljesen egyedül, megtámasztás nélkül ül, a kezére sem támaszkodik és szivesen játszik így, nem tudom, egészséges-e ha hagyom így játszani? Időnként oldalra dől magától, amikor megunja, olyankor forog hasról hátra és vissza is, de hason is sokat van, így is szeret játszani. Hátrafelé kúszik, gyakran dobálja a popsiját fölfelé is,mintha mászni akarna, ha nagyon érdekli valami, akkor addig erőlködik, amíg előre is sikerül eljutnia. Nem szeretném hátráltatni a mozgásfejlődését, ezért aggódom a korai ültetés miatt. Köszönöm a válaszod előre is!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ha magától még nem tud felülni, akkor ne ültesd akkor sem, ha megtámasztás nélkül is elüldögél, mert a gerince számára ez még megterhelő.

  • Ildikó

    2011. május 28. szombat

    Kisfiam 5 hónapos lesz 1 hét múlva,és a megfordulás nála hátról hasra történt meg 4 hónaposan hasról hátra nem csinálja még pedig sokat van hason!Gond ez ?vagy tólaggódóom!Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Nem, még ráértek az átfordulással, ezt csak 6 hónapos korban kell tudni.

  • Pálfy Dániel

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányunk mozgásával,pontosabban kéztatásával kapcsolatban szeretnék kérdezni:
    5 hónapos,néhány hete a kezeit gyakran széttárva tartja,ez feltűnő változásnak túnik az eddigiekhez képest.Ez természetes,vagy hozzátartozik a mozgásfejéődéshez.Egyébként nagyon ügyes,három hónaposan fordult hasról hátra,most már odavissza forog,mászik,négykézlábra próbálja nyomni magát,megkapaszkodva stabilan áll.
    Előző házasságomból van egy fogyatékos kislányom,ezért aggódom minden olyan dolog miatt,ami számomra nem tűnik természetesnek.
    Üdvözlettel: P.Dániel

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Nem írtad, milyen testhelyzetben tárja szét a kezét, ezért mindkét verziót leírom. A széttárt kéztartás hasonfekvésben az ún. repülőzés, ami a mozgásfejlődés része és normális ebben a korban. Hanyattfekve általában akkor szokták csinálni, ha meglepődnek valamin, vagy megijednek. Mivel nála a mozgásfejlődés jóval előrébb tart a koránál ezért ez nem jelenthet problémát, mivel azonban nem látom, pontosan hogyan csinálja, a 6 hónapos vizsgálaton, említsétek meg az orvosnak.

  • apafej71

    2011. május 23. hétfő

    A fiam tegnap 3 hónaposan és egy hetesen hátról hasra fordult (azóta ez a kedvenc elfoglaltsága), a hasról hátra verzión egy hete túlvagyunk. Semmi jelentősége, de azért büszke vagyok. 🙂
    Ja, az albán gyerekek sorvadt izmokkal már repülnek is, mint Superman. LOL!

  • Szilvi

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági,

    kisfiam 11,5 hónapos (11 kg és 80 cm), és még csak nagyon ritkán áll fell. Soha nem „rugózott” ha a lábamra tettem, és nem is akart állva maradni, ha valaki úgy vette az ölébe. 11 hónapos kora előtt 1 héttel állt fel először, majd utána 2 hétig naponta 1-2 alkalommal felállt az ülőgarnitúra mellett egy-egy számára érdekes tárgyért, de az ágyban, járókában még sosem.
    Az elmúlt héten viszont sehol nem is próbálkozott felállni.
    Egyébként kúszva közlekedik (profi módon űzi, pillanatok alatt eljut oda, ahová szeretne), mászni csak pár lépésnyit szokott, utána inkább visszavált kúszásra. Más, apróbb mozgások tekintetében viszont ügyes (pl. formaválogatás). Én inkább kényelmesnek látom, mint problémásnak, de azért kíváncsi lennék a véleményedre. Vigyem orvoshoz, vagy várjak türelemmel?

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Szerintem legyél türelmes, mivel már felállt, ezért képes rá, csak most láthatóan nem érdekli a dolog, ez később változik majd, ahogy egyre többet fog mászni.

  • Edit

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!Kisfiam 5 és fél hónapos.Már nem szeret háton fekve fürödni,sőt feküdni sem sokáig.mindig hason altatom éjszaka/mert a csípője kötött volt./Nem szeret hasonfekve sem sokáig,de gyönyörűen tartja a fejét.Akkor mosolyog,ha fölültetem,vagy engedem hogy lábra álljon kicsit.mit csináljak,melyiket szabad és mennyi ideig?A holtkomp tetszik neki.Mikortól kezdhetem beleültetni?

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Tudom nehéz, de ne ess bele abba a hibába, hogy ha a babának valami tetszik, akkor azt próbálod neki megadni és ami kevésbé tetszik, de sokkal hasznosabb, azt meg háttérbe szorítod. Ebben a korban a hasonfekvés a legfontosabb, naponta legalább 5-6 alkalommal 5-5 percet legyen hason, mert ez a mozgásfejlődése szempontjából a legfontosabb, innen tanul majd meg kúszni, mászni. Persze élvezi, ha ülhet, mert így mindent lát, ezt is lehet egy kicsit (szigorúan megtámasztva és nem 90 fokban felültetve!) A holdkompot viszont nagyon nem javaslom. Most még kicsi is hozzá, mert hamar elfárad a háta, de később is maximum naponta 20 percet lehet, mert hátráltatja a mozgásfejlődést (nem fejleszt semmit, nem tud benne szabadon mozogni a kicsi, a lábbal löködés miatt később nehezen tanul meg járni)

  • Marcsi

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ági!
    A kislányom 6 hónapos és nem akar forogni.Egyszer kétszer hasról hátra forgott de már régóta nem csinálja!Hason kitámasztja magát,nyúl a dolgokért.De forogni nem akar.Ön szerint ez probléma?
    Nem olyan izgága baba!Előre is köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ha már egyszer képes volt átfordulni, akkor képes forogni, csak nem akar, tehát nincs ok aggodalomra. Ha 7 hónapos koráig egyáltalán nem kezdene el egyetlen alkalommal sem forogni, forduljatok orvoshoz, de a leírásod alapján teljesen időben van a mozgásfejlődése.

  • Nagyné Bodnár Rita

    2011. május 08. vasárnap

    Tisztelt Hölgyem!

    Kisfiam 14 és fél hónapos még mindig nem áll meg önállóan illetve nem indult még el. Kapaszkodva lépeget mászik. Illetve január óta 70 cm és 6700 -6800 gramm között mozog.
    Iker fiuk A magzatáról van szo 35 betöltött hétre született 39 cm-el és 1840 grammal. Illetve kérdésem még h tényleg visszamaradott ? Itt nem értelmileg kérdezem

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Mivel ő a 35. héten született, ezért egy kicsit le lehet még maradva az átlaghoz képest, ezért a korrigált korával kell számolni, azaz még csak 13 hónaposnak felel meg a mozgása, ezalapján nem visszamaradott. A súlya a korához képest kicsi, de ez a születési súlytól is függ, gondolom, mivel koraszülött ikerbabáról van szó, ezért eleve kisebb súllyal született.

    • nagyné bodnár rita

      2011. május 18. szerda

      egy email elérhetőséget zeretnék kérni drnőnőtl és egy pár dologban tanácsát kérni van egy alapbeteségünk cutan mastcitosis és azt vizsgáltatnánk ki nincs e vonttott sulyfejlődése hátterében ez a dolog. enyém rits19855@freemail.hu

      kérem szíves segítségét el vagyok már keseredve köszönöm

      • Vida Agi

        2011. május 30. hétfő

        Szívesen segítenék, de én pszichológus vagyok, az orvosszakértőnk pedig háziorvos, ő sem ért kimondottan az ilyen betegségekhez, a saját orvosotokkal kéne ezügyben személyesen konzultálni.

  • Judit

    2011. május 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Babeszom most múlt három hónapos. Elég nagy súllyal született (4570g), most pedig 7,5 kg.

    Háton feküdni imád, kalimpál kezével, lábával, a játékokat „összeszedi”, eszegeti, fejét szépen tartja.

    Viszont hason feküdni utál. Akár egy percig is. Megtartja a fejét, de nagyon erőlködik, izzad és hamar sír is.

    Mennyire kell erőltetni a hason fekvést? Naponta hányszor és kb. mennyi ideig? Nem szeretném idegileg kikészíteni.

    Válaszod előre is köszönöm;
    Judit

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Erőltetni nem kell, de naponta 5-6 alkalommal próbáld meg, ameddig bírja. Sokat segíthet, ha nem a földre teszed, hanem félig fekvő helyzetben megtámasztod a hátadat és a mellkasodra fekteted, ezt nagyon szokták élvezni és ugyanúgy fejleszti az izmokat.

      • Judit

        2011. május 18. szerda

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a válaszod. Gyakorlunk majd sokat 🙂
        Judit

  • Matotáné Orsolya

    2011. május 07. szombat

    Kedves Ági!
    Ne haragudj, hogy visszakérdezek a válaszoddal kapcsolatban.7 hónapos a lányom, és írtad, hogy ha nem támaszkodik hason a kezére vagy a karjára, forduljunk orvoshoz, mert ezt 5 hónaposan kellene.De ,támaszkodik ő, 3 hónapos kora óta, viszont még mindig az alkarján.Úgy értettem, hogy nem nyújtja ki a karját hason, és nem támaszt le a tenyerére.Engem ez azért zavar, mert a mászás is ebből van, és szinte minden.Ez is kóros, amit leírtam?Vagy ha a karján támaszkodik, nincs gond?
    Köszönöm!
    Orsi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ha a karján támaszkodik az jó, akkor fog majd a kezén is, a leírásodból ez nem derült ki.

  • Matotáné Orsolya

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 hónapos múlt egy hete, és egy kicsit aggódom a mozgásfejlődése miatt.Eddig nem volt semmi gondunk.2 hónaposan oldalra, 4 hónaposan hasról hátra, 6 hónaposan hátról hasra fordult.A fejét mindig szépen tartotta.De a hason fekvéssel még most is hadilábon állunk, ugyanis sír.Próbálom napjában többször a hasára letenne, még akkor is,ha sír.Nem kúszik, nem emelkedik négykézláb helyzetbe, és ami a legjobban bánt, hogy hason nem támaszt le a tenyerére.A múltkor rákérdeztem a gyerekorvostól az izomzatára.Azt mondta, teljesen rendben van.Egyébként egy örökmozgó kislány, csak a nagyobb mutatványokat nem kapkodja el.Forog minden irányba,körben is, a tárgyakat gurulva közelíti meg.Kb. 2 másodpercig bír támasz nélkül megülni, de ezt sem mindig.Háton fekve magasra emeli a csípőjét, és löki magát lábbal.Hason felemeli a popsiját, és kitolja oldalra, mintha ki akarna csücsülni.A lábát megfogja, és a szájába veszi.Emeli a fejét, hátát,ha pl. a hordozóban van, szinte a függőlegesig.Ezek alapján szükséges őt szakemberhez vinnem?
    Köszönettel: Orsi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      7 hónaposan még sem kúszni, sem mászni nem kell, viszont hasonfekve a kezére vagy a karjára támaszkodni kellene már, ha hason csak „repülőzik” (tehát csak a fejét emeli, a karját vagy a kezét nem teszi le), akkor forduljatok vele orvoshoz (ezt kb. 5 hónaposan kellene tudnia, tehát ezzel le van maradva)

  • Piros

    2011. április 23. szombat

    Kedves Agi!

    Kisfiunk 7 es fel honapos,9.85 kg.
    Forog hasrol hatra es vissza is,valamint kuszni probal.
    Elleneben ha az olemben vagy a jatszoszonyegen kis ideig ultetem,nem egyenesiti ki a gerincet,folyton csak lefele nez meggorbult gerincel.Ot es fel honaposan mutatta jelet,hogy szeretne ulve lenni Kb. 5 perceket tartottam ot az olemben ulve.Ha hatra dol ram tamaszkodva az olemben,ugy viszont fel nez,de csak mig tamasztva van.
    Szerinted vigyem orvoshoz,vagy normalis testtartasa van a korahoz kepest?
    A masik dolog,hogy iszonyuan visit amint eltunok elole.Eddig ezzel nem volt gond.
    Ezt hogy lehetne kikuszobolni?
    Nagyon koszonom a valaszodat,es minden jot kivanok Neked!

    Egy aggodo anyuka

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ebben a korban még nem tud a baba egyenes háttal megtámasztás nélkül ülni, ne is ültesd így soha, mert ez nem tesz jót a gerincének.

      A visításnál próbáld meg, hogy mielőtt kimész, türelmes hangon megbeszéled vele, hogy most elmész és mikor jössz vissza és ha sír, hanggal nyugtasd, de ne menj azonnal vissza hozzá. Házimunkánál vidd magaddal hordozóban, hogy lásson, ez megnyugtatja majd.

  • Kikk

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!

    Mit gondolsz arról,h. kislányom 7,5 hónapos és amint a talpát szilárd talaj éri, ugrálni akar ill. állni.Egészséges ez, mármint az állás?Szabad ezt a mozgásformát támogatni?nagyon szépen köszönöm.
    Üdv!
    Krisztina

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Igen, ez normális ebben a korban. Lehet rugóztatni, játszani vele nyugodtan.

  • Amira

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági,

    a következő kérdéssel fordulok Hozzád: a kisfiam betöltötte a 16. hetet, életvidám, mosolygós, aktív baba, sokat „beszél”, nyúl a tárgyakért, jó étvágyú (szopizik), 2980 grammal született, most már szerintem kb. 7 kg lehet (nem mérem, de 3 héttel ezelőtt már 6,3 kg volt.. A probléma: hason fekve a fejét jobb oldalra emeli, balra nem (ferde nyakat diagnosztizáltak nála), de 1 hete már balra is fordítja, nem olyan jól, mint jobbra, és kicsit ferdén is. A bal karját alá kell, hogy tegyük. Hason fekve a lábait nem húzza maga alá, hanem felemeli őket. Még nem forog, és ha felvesszük, a háta „C” tartásba görbül, ha ideges, nagyon begörbül. Ha ülésbe próbáljuk húzni, nem tartja a fejét (lógatja), és ilyenkor a jobb kezével nem szorít rá az ujjunkra sem. 37 hétre született, a szülést oxitocinnal indították meg, másodlagos fájásgyengeség miatt (Apgar 9/10). Amúgy teljesen normális, aktív, figyelmes baba, de ezek a tünetek aggasztanak. Jövő héten megyünk neurológiára, de kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, a helyzet súlyosságát, fejleszthetőséget illetően!

    Köszönöm!!
    Amira

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Mivel már 16 hetes és nem tartja a fejét, ezért mindenképpen forduljatok orvoshoz, valószínűleg tornával gyors javulást lehet majd elérni nála.

      • Amira

        2011. április 29. péntek

        Nagyon köszönöm!!
        Szerencsére neurológiailag rendben van, és tornával már most sokat javult! :)))

  • Tóth Zsuzsa

    2011. április 14. csütörtök

    Egy dolgot elfelejtettem a 15 és 1/2 hónapos kislányommnal kapcsolatban, aki még önállóan nem jár.
    A lábfeje egyes lépéseknél befelé áll, nem minden lépésnél.
    Ilyenkor mit tehet az ember?
    A gyerekorvos azt mondta várjunk addig amíg stabilan meg tud állni.

    Köszönettel:

    Zsuzsanna

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Az orvosnak valóban igaza volt, a kicsik a járástanulás időszakában még sokféleképpen tartják a lábukat, az egyensúly és a talpizmok fejlődésével ez általában rendeződni szokott.

  • Tóth Zsuzsa

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ma voltunk egy előadáson, ahol a mozgásfejlesztéssel kapcsolatos téma volt napirenden.
    A kislányom 15 és 1/2 hónapos, kúszott, mászott most többnyire mászva és térden közlekedik.
    Kapaszkodva lépeget, felmászik az ágyra, fotelba, létrára de még nem jár egyedül.
    Az előadó azt javasolta, hogy mutassam meg egy konduktornak.
    Azért vagyok tanácstalan, mert beültetik az ember fülébe a bogarat és most teljesen elbizonytalanodtam.

    Valóban szükségünk lenne konduktorhoz fordulni?

    Előre is köszönöm!

    Zsuzsanna

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha már kapaszkodva lépeget, akkor nincs ok az aggodalomra, 18 hónapos koráig várhatsz a járástanulással, valószínűleg addigra magától is elindul majd, ha mégsem, akkor kell konduktorhoz fordulni.

  • tedy

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 8,5 hónapos.A problémám az lenne,h még nem akar kúszni.Azt tudom,h másznia még nem feltétlenül kell,de kúszni sem akar,hiába „csalogatom” mindennel.Körbe-körbe forog magán,a popsiját is felnyomja mintha négykézlábra állna,de aztán vissza hasra és inkább megfordul a hátára.Már nem tudom,h mivel ösztönözzem,mert ezt és a mászást konkrétan megtanítani nem tudom mivel lehet.Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Kúszni 9 hónapos korra kell tudni, ha már körbe forog, akkor hamarosan előre fele is elkezdi majd a kúszást. A mászás a kúszásból következik, ezt nem tudod megtanítani neki, magától kell rájönnie. Legyen sokat hason és legyen lehetősége sokat a szabad mozgásra, ne ültesd sokat, így szépen meg fog tanulni kúszni és mászni is.

Comment navigation