Mozgásfejlődés: unatkozó félévesek

Szinte minden anyuka tapasztalja, hogy 5-7 hónapos kor között egyszercsak beköszönt a babánál egy korszak, amikor sokat unatkozik. Az addigi játékokkal nem elégszik már meg, nem akar háton feküdni, hason is hamar elunja magát, de kúszni, helyet változtatni még nem tud. Mit tehetünk ilyenkor?

Mozgásfejlődés: unatkozó félévesekEzt az állapotot én mozgásfejlődési frusztrációnak nevezem és akármennyire is kellemetlen, ez a helyzet vezet el oda, hogy végül a csecsemő egyszercsak kúszni, majd mászni kezd. A nyugodtabb, kisebb méretű, mozgékonyabb babáknál ez a helyzet kevésbé szokott gondot jelenteni, vagy rövidebb ideig, mint a nagyobb méretű, kevésbé mozgékony, illetve alapból nyűgösebb gyerekeknél. Fél éves korban amúgy is fordulóponthoz érkezik a baba: előfordulhat, hogy a korábban nagyon sírós gyereknek annyira tetszik a helyváltoztatás, hogy ezután napokig a hangját sem halljuk, a korábban nyugodt, egész nap békésen szemlélődő picurt pedig egészen felkavarhatja a sok új élmény.

A fél éves kor körüli nyűgösködés-unatkozás elsődleges oka, hogy a baba már okos, sok mindent lát, hall maga körül és kezd kifejlődni az önálló akarata is: szeretne dolgokat tenni, de még nem tud, mert nem tud odamenni, ahova szeretne, nem tudja úgy kezelni a játékokat, ahogyan szeretné, hiszen a kézügyessége még nincs meg hozzá.

Könnyen “elronthatjuk” ebben a korban a picurt, azzal, hogy amikor unatkozik, folyton szórakoztatjuk. Ha unatkozik, inkább adjuk oda neki egy másik játékot, vagy fordítsuk a hátáról a hasára vagy vissza, idővel ezt maga is megoldja majd. Azonban azt se tévesszük szem elől, hogy ilyenkor nem mindig csak unatkozásról lehet szó, egy 6 hónapos baba is vágyhat egy kis ölelgetésre, babusgatásra, testközelségre, tehát figyeljünk oda arra, hogy a nyűglődés hátterében valóban unatkozás áll-e, vagy valami más.

Mikor fordul már át? Az 5-7 hónapos kor nagy kérdése az átfordulás. Ha még nem fordult át, ne aggódjunk, idővel megteszi majd. Ha pedig már egyszer-egyszer átfordul, azért szoktak aggódni a szülők, hogy miért nem teszi gyakrabban. Ezzel sem kell törődni, az a lényeg, hogy képes rá a gyerek: néhány hét és maga ismeri fel az átfordulásból származó előnyöket. Egyébként nem is olyan egyszerű az átfordulás, mint gondolnánk, hiszen nem elég a csecsemőnek azt megtanulnia, hogyan lendítse át magát egyik oldalról a másikra, arra is rá kell jönnie, hogyan szabadítsa ki maga alá szorult kezét. Ezt ösztönözhetjük azzal, hogy hátról hasra fordítjuk és hagyjuk, hogy küzdjön, de idővel magától is egyre hamarabb és hamarabb tudja majd kihúzni a kezét, míg végül már be sem szorul.

Mit csináljak, ha unatkozik a baba?

Ebben a korban már akár 3-4 órát is ébren tölt egyhuzamban a kicsi és nyilván nem szeretne ezidő alatt végig a járókában csendben nézelődni, hiszen annyi izgalmas felfedeznivaló van a világban!

Ezért a legjobb megoldás, hogy váltogatjuk a baba helyeit a lakásban és az önálló valamint a közös tevékenységeket: mondjuk fél órát főzünk közösen, a baba közben az etetőszékben vagy a hordozóban csücsül, közben esetleg a kezébe adunk valamilyen rágcsálnivalót (ha már tud rágcsálni), vagy valami érdekes konyhai eszközt, utána 20-30 perc önálló játék a járókában, aztán 20-30 perc közös bírkózás a hálószobában a nagyágyon, utána önálló játék a nappaliban a játszószőnyegen, aztán jöhet az ebéd, egy kis közös játék, mesemondás, énekelgetés, majd az alvás. Jó szolgálatot tehet egy rugós hinta is, sok baba akár fél órát is szívesen játszik benne.

Ha nyűgös, fogzik vagy csak egy kis “anyázásra” vágyik, jó szolgálatot tehet a hordozókendő is, amiben magunkra köthetjük és nézelődhet, amíg mi házimunkázunk.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

266 Comments

Comment navigation

 • Rita

  Reply Reply 2010. november 16. kedd

  Kedves Agi.

  Nagyon tetszett a cikked. Eszerint jarok el a babamnal, kissebb nagyobb sikerrel. Pont ma toltotte be a felevet es tenyleg sokat unatkozik. Nyugos a dragam. Nem akar megmaradni egyedul… sajnos. Aktivnak nagyon aktiv. Konnyeden valtoztat helyzetet: oldalara fordul, sot szinte csak igy alszik az oldalan. Korbe, korbe halad, hatrafele kuszik. Mikor jatszunk ultetem, de meg eldol, de segitek neki, hogy egy kicsit mas szemszogbol lassa a vilagot. Van jarokaja, ahol eleg nagy tere van kuszni, de itt is sokat sirdogal. Sokat valltoztatunk helyet, hogyha elunta magat, bevetettem a konyhai eszkozoket is es tenyleg nem igazan fejlett a kezuggyessege, mert mergeskedik a targyakk miatt. Egyedul unatkozik! Kerlek addj nekem nehany jo tanacsot. Koszonettel.

 • Máténé Medve Márta

  Reply Reply 2010. november 13. szombat

  Kedves Ági,köszönöm a hirlevelet,bár még az unatkozás nem látszik a kislányomon aki 6 és fél hónapos,de a mozgásaival nem vagyok kibékülve,lehet feleslegesen aggódom ! Egészen jól elvan háton,forog mindkét oldalára,hátról hasra és itt kezdődik a gond,nem sokáig marad hason elkezd sirni a buksiját a homlokára teszi le,ritkán kivágja magát a hátára azt is általában balra teszi,de még egyáltalán nem kúszik sem előre sem hátra! Jogos az aggódásom,kell már tornászhoz vagy bárhová vinnem ? Köszönöm válaszod !

  • Vida Agi

   Reply Reply 2010. november 13. szombat

   6 hónaposan még nem kell kúsznia a babának, átlagosan ezt 8 hónaposan kezdik, de legkésőbb 9 hónaposan kell kúszni, addig még rengeteg ideje van. 6 hónaposan átfordulni már tudni kell, erre ő már képes, tehát a mozgásfejlődése korának megfelelő. Ha néhány percig már képes hason maradni, az elég, később ezt egyre hosszabban tudja majd csinálni, tehát nem szorul fejlesztésre.

   • Máténé Medve Márta

    Reply Reply 2010. november 16. kedd

    Köszönöm,hogy hamar válaszoltál és megnyugtattál,körülöttem már mindenki mást mondott ezért bizonytalanodtam el,de mostmár minden ok.,köszönöm mégegyszer.

 • Ancsa

  Reply Reply 2010. november 08. hétfő

  Kedves Agi !

  Kislanyom 6.5 honapos, egy-ket hete raszokott arra, hogy csak a cicimen szopizas kozben alszik el,szopizik es utanna csak cumizik a mellen, ha leveszem a mellrol nagyon sir es nem akar elaludni, egy oran keresztul is kepes sirni, ha nem teszem ujra vissza a mellre.Mit tegyek hagyjam, hogy cumizzon vagy valahogy szoktassam le?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2010. november 14. vasárnap

   Ha téged ez nem zavar, akkor ne szoktasd le. Ha viszont ez probléma, akkor nem szabad hagyni, hanem következetesen be kell tenni az ágyba, ha sír, kiveszed megnyugtatod és visszateszed, vagy ha ettől nagyon sírni kezd, akkor ne vedd ki, hanem a hátát simogasd, amíg el nem alszik.

  • H.Noémi

   Reply Reply 2010. november 23. kedd

   Szia Ancsa!
   Az én kislányom elsején lesz 7 hónapos. Amikor a cicimen elalszik-leveszem róla-sír, én beteszem a cumit, ezzel becsapom. Beteszem az ágyába és már alszik is. Kivéve,ha a büfi felébreszti. Próbáld ki.
   Üdv.: Noémi

 • Nyúl Rita

  Reply Reply 2010. november 08. hétfő

  Kedves Ági!

  A kislányom 1 hét múlva 7 hónapos lesz, és sajnos még nem fordul semmilyen irányban. 4 hónapos korától sokat próbálkozott, de mintha a válla miatt akadna meg. 1 hónappal ezelőtt nagy ösztönzésre (távkapcsoló húzgálása) átfordult a hátáról a hasára párszor, de közben nagyon sírt. Azóta pedig szinte nem is próbálkozik. Egyébként hason játszani nagyon szeret, és már húzogatja a lábát kúszómozgást imitálva. Szeret ücsörögni, alig kell megtámasztani. Hason fekve annyira kinyomja magát, hogy csak a csípője ér le… szóval nem is gyenge és nem is kicsi (több mint 8 kg). Miért nem fordul, illetve kell-e aggódnom miatta?

  Még egy kérdésem lenne: a hozzátáplálás során minden étel, amibe krumpli kerül, sugárban kijön belőle. Ilyenkor pár órával az evés után a következő adag pl anyatejjel minden kihány (iszonyú mennyiségben). Van ilyen allergia?

  Köszönettel:

  Rita

  • Vida Agi

   Reply Reply 2010. november 14. vasárnap

   Mivel sok minden mást már csinál és korábban már megfordult, tehát képes rá, ezért csak arról van szó, hogy nem érdekli a dolog.

   Lehetséges, hogy ezt tényleg allergia okozza, ha tényleg csak a burgonya hatására fordul elő, orvossal kéne konzultálni.

 • Anikó

  Reply Reply 2010. november 01. hétfő

  Kedves Ági!

  Köszönöm a hasznos tanácsokat. Egy hozzátáplálással kapcsolatos kérdésem lenne.
  A kisfiam most 6 hónapos, 8 és fél kg jól fejlett baba. Pár hete elkezdtem a hozzátáplálást (alma, barack, sütőtök és krumpli), még szopizik de tápszer pótlást is kap este.Jó ízűen, szívesen eszi a főzelékeket, gyümölcsöket. A hozzátáplálásig naponta csak egyszer volt széklete de amióta szilárd ételt is kap szinte minden pelusban van kaki. Ez annak lehet a jele hogy még nem elég érett a hozzátápláláshoz, vagy természetes még ebben a korban ?
  Köszönöm váéaszod: Anikó

  Válasz: Ez teljesen normális, mert ezek az ételek sokkal rostosabbak, ezért több dolog van, ami ki tud jönni belőle.

 • zsuzsi

  Reply Reply 2010. október 30. szombat

  kedves Agi, az normalis egy 6.5 honapos babanal, ha megijed a csunya arcoktol,pl; ordog jelmez…halloween tok,bat-man… amugy a csaladunk eleg mosolygos,nem nagyon lat merges fejeket, nem tudom miert, de nagyon megijed es sokaig sir!valaszat elore is koszonom

  Válasz: Pont azért ijed meg, mert mosolygós arcokat szokott látni és ezek furcsák neki. Gyakran előfordul ilyen a kicsiknél, sok baba még a szakállas emberektől is megijed, vagy a furcsább frizuráktól, mert nem szokott hozzá.

 • Varga Krisztina

  Reply Reply 2010. október 28. csütörtök

  Kedves Ági!

  Az én kisfiam okt.15-én töltötte a 6-ik hónapját. 9,21 dkg. Az éjszakákat átalussza. A hasáról a hátára fordul, de a hátról hasra nem nagyon próbálkozik. Inkább az üléssel, és most kezd egy kicsit hátrafele kúszni. Szoktam neki segíteni, hogy egy kicsit ösztökéljem, de még egyenlőre semmi. Mikorra kell csinálja? A másik kérdésem, hogy a nappali ébrenlétünk az kb. 1,5óra a 2órát nem bírja ki, de sokszor még a 1,5ó sem. Nagyon aluszékony lenne? Előre is köszönöm válaszod.

  Válasz: Ha már az egyik oldalra át tud fordulni, akkor a korának megfelelő a mozgásfejlődése. Idővel rá fog jönni a másik oldalra való átfordulásra is.
  Nem gond, ha ő gyakrabban álmosodik el, az a lényeg, hogy akkor aludjon, amikor álmos.

 • Ildiko

  Reply Reply 2010. október 05. kedd

  Szia Agi,

  A babám 6.5 hónapos, már ügyesen ül, forog hasrol hátra , hátrol hasra, viszont kúszni hatrefele kúszik. Nem tudom gond-e ez. Egy masik probléma nem reagál a nevére, hiába szolitom nem fordul oda.
  Mi lehet az oka?

  Válasz: Ebben a korban jellemző, hogy vagy körbe vagy csak hátrafelé tudnak kúszni a babák, ez nem gond. Minél többet gyakorolja, annál hamarabb fog rájönni, hogyan kell előre kúszni.
  Ha nem reagál a nevére az hallásproblémát jelezhet. Figyeld meg, más hangokra reagál-e (pl. ha valami leesik a szobában, amit nem lát), valamint az éneklésre, halkabb beszédre odafigyel-e. Ha úgy látod, nem figyel ezekre eléggé, akkor hallásvizsgálatra van szükség.

 • Szandra

  Reply Reply 2010. szeptember 12. vasárnap

  Kedves Ági!
  Kisfiam 7 hónapos, és már mászik, sőt fel is áll, ha valami jó kis kapaszkodót talál 🙂 Mi mindig a földön játszunk, egy jó nagy takarón, de érdeklődve olvastam az írásodban, hogy igenis tegyem be járókába, játsszon magában is fél órát ( A kiságyban szoktam hagyni, de az ugye nem épp ideális, mert nem játékra való). Én úgy gondoltam, hogy azért vagyok vele egész nap, hogy “szórakoztassam”, és a járóka csak egy eszköz ahhoz, hogy mellőzzem őt. Pont azért volt rossz az unatkozós korszak, mert egész nap csak nyafogott, és úgy éreztem, hogy nem szabad tetéznem ezt a rossz kedvet! Most kicsit feloldoztál, mert ezek szerint nem okozok neki sérülést, ha “magára” hagyom párszor! Kérdezném viszont, hogy most, a mászás, felállás korszakában nem korlátozom-e őt túlságosan, ha járókába, vagy etetőszékbe teszem?

  Üdv
  Szandra

  Válasz: Nem muszáj mindenáron járókába tenni, a lényeg az, hogy néha magában is játsszon. Ha járóka nélkül is tudsz neki olyan biztonságos környezetet biztosítani, ahol nyugodtan mozoghat és nem esik baja (pl. egy gyerekráccsal elválasztott szobában), akkor nem szükséges a járóka. Ez egyébként pont elég helyet biztosít a kúszásra, mászásra, és jó lehetőséget a felállásra.

 • Gabi

  Reply Reply 2010. szeptember 10. péntek

  Szia Ágnes!

  Köszi, hogy vagy nekünk. 🙂
  Az én kisfiam egy hete múlt fél éves és pár napja éjjel nagyon sokszor felébred. Eddig csak 3 óránként kelt fel szopni, de újabban óráként felébred és nem hajlandó elaludni csak miután szopizik egy kicsit. Biztosan nem éhes, mert csak 3-4 percet szopik, de anélkül nagyon sír. Gondolom a fogzás miatt is van, de azóta napközben is nyűgösebb. Csak anyatejes, a héten keztünk először almát és barackot enni, de csak nagyon keveset….esetleg az is megkavarja? Persze délkörül alszik egy nagyot, hogy kipihenje magát, de attól még nincs olyan formában, mint korábban. Amiket fent írtál nagyon jellemzőek rá. Meddig tart ez az állapot és mi okozza? Nagyon fárasztó….szívesen felkelek hozzá, de egyre fáradtabb vagyok. Előre is köszi a választ,
  Gabi

  Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
  Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

 • claudia

  Reply Reply 2010. augusztus 26. csütörtök

  szia volna egy pár dolog amit kérdeznék, 7honapos a kisfiam, és elléggé egy eleven gyerek,már van 5foga egyszer már felült egy pici hiányzik hogy másszon szoval nem lusta gyerek..az a baj hogy egésznap sir ha nincs a kezemben senki nem foghatja meg mert sir.van neki kompja abba elvolt de most már az sem jön be neki nem kellenek a játékai se.mindennap le ülök vele játszani a földre akor nincs baj meg bohockodok neki minden percben,egésznap fogom a kezemben és elég fáraszto hogy,semmi sem jo neki csak sir és sir,apukájánál is elvan egy ideig aztán néz engen hogy vegyem el meg nyöszörög,senki nem birja meg fogni a családbol mert engem néz és sir..adjon valamilyen tanácsot hogy mit csináljak vele mert igy megy már 7honapja és kicsit ki vagyok már töle……fözni meg még takaritani se lehet töle,sose hagytam még senkire sem mert nem merem mert ki sirná még a tüdejét is utánam,pedig már kikapcsolodnák egy picit de nem merem sekire hagyni meg hát cicizik is…mit tegyek………

  Válasz: Pont erről szól a fenti cikk, tehát normális a jelenség 🙂 Ha ennyire kivagy, akkor igenis bízd rá valakire a családból hetente pár alkalommal és lelkiismeretfurdalás nélkül menj el, csinálj valamilyen programot 1-1 órára, egy séta is megteszi. De az is megoldás, ha nem tudod vagy nem akarod másra hagyni, hogy nem vagytok folyton otthon, hanem az egész napot a szabadban töltitek, más anyukákkal találkoztok, sétáltok, játszótérre mentek, programot csináltok, így ő is kevésbé unatkozik, és a te figyelmedet is elvonja az állandóan nyűgös babáról a sok program.
  Otthon pedig ne fogd egész nap a kezedben. Ha dolgod van, hát dolgod van, hagyd egy kicsit unatkozni, semmi sem történik, ha 10 percet vár, amíg te befejezed a házimunkát. Közben is ott lehet veled, de ne mindig kézben, tedd be az etetőszékbe és ott csücsüljön, amíg takarítasz vagy főzöl, közben lásson és beszélgess vele, de nem kell felvenni. Az első pár napban még ellenkezni fog, de napról napra jobb lesz, ha következetesen ragaszkodsz hozzá, hogy márpedig nem lehet egész nap kézben.

 • Magdi

  Reply Reply 2010. július 28. szerda

  Kedves Ágnes!

  Kislányom 6,5 hónapos, alaptermészete is elég sírós, nyűgös. Most nálunk is megjelent ez az unatkozós dolog. De azt látom, hogy annyira ideges lesz, hogy nem nagyon jön be neki ilyenkor semmi… másik játékkal sem tudom lekötni, vagyis csak olyasmikkel, ha én szórakoztatom, magában nincs el szinte egy percig sem játékokkal. Folyamatosan nagyon hangosan kiabálja az eeeeeeeeeeeeee-őőőőőőőőőőőő-t, és mindig sírás a vége… Ez pontosan az, amiről Ön írt, csak annyira intenzíven megy, hogy szó szerint szörnyű hallgatni, néha már kimenekülnék a világból… Sokáig szoktam hagyni, hadd küzdjön, persze beszélek hozzá, adogatok neki játékokat, de szinte semmi sem jó… Néha azt hiszem valami más baja van, fáj neki valami vagy ilyesmi, de úgy gondolom nincs, csak ez a “frusztráció”… azt látom rajta, hogy sokkal inkább sírni kezd, minthogy próbálkozna bármivel is, és baromira behergeli magát, így sosem fog kúszni, mászni, ha nem próbálja… a forgás az megy, bár eléggé féloldalasan, de talán ez még normális. Hason el is fordul, ha valamit el akar érni, de ha nem éri el, akkor azonnal sírás. Nem szoktam rögtön odaadni neki, szóval nem gondolom, hogy én rontottam volna el..
  Pár napja próbálkozik a négykézlábbal, de ez csak pár másodpercet jelent, és azt is max egy nap egyszer próbálja meg… azt érzem rajta, hogy inkább “feladja” és sír, minthogy próbálkozzon…
  Kérdésem: kb meddig tart ez a korszak, és azért így is rá fog-e jönni, hogy hogyan kell csinálni, vagy valahogy lehet ebben neki segíteni? mert ezt elég nehéz bírni idegileg, az órákon át tartó folyamatos eeeeeeeeeeeeee-üvöltést… (természetesen nemcsak emiatt kérdezem, hanem miatta is, hogy minden rendben van-e vele)
  Illetve lehetséges-e hogy emiatt a kiabálás miatt köhög és piros a torka? mert voltunk orvosnál, de semmi egyéb tünet, nincs láza, nem taknyos, a tüdeje tiszta, az orvos szerint nem beteg, valami allergiára gyanakszik, de én nem hinném, és pont azóta van ez, amióta így kiabál… és a köhögés is mindig olyan mintha a torkát köszörülné, vagy a sírásban félrenyelné a nyálát és amiatt köhög… esetleg azt is tudja, hogy ha mégis allergia lenne, azt hogyan vizsgálják ennyi idős korban?

  köszönöm előre is a választ.

  Válasz: Minden rendben van vele, ebben a korban sok baba csinálja ezt a kiabálást, a hangjával játszik. Amint elkezd ügyesebben elérni dolgokat (pl. kúszás vagy gurulás révén), ez a korszak végetér. Ha mást nem találtak, akkor a kiabálás miatt is lehet piros a torka, de azt tudni kell, hogy a babák nem torokból képzik a hangokat, hanem rekeszizomból, emiatt nem jellemző, hogy berekednének.
  6 hónaposan még ráér kúszni és mászni, de magát az új mozgásfejlődési lépcsőfokokat mindig megelőzi egy rövid időszak, amikor csak próbálgatja, de nem megy neki, feladja, aztán másnap megint megpróbálja.

 • Nyeste Rita

  Reply Reply 2010. július 21. szerda

  Szia Kedves Ági!

  Jó, hogy vagy nekünk! Kislányom elmúlt 1/2 éves. Körbe forog, hasról hátára és vissza átfordul, tud már ülni, hátrafelé kúszik hason és ülve is és négykézláb egyenes lábbal felfelé hintázik.(Utóbbi azt jelenti, hogy próbál felállni?)Önálló akarattal rendelkezik, mert, ha nem akarja, hogy letegyem ,ellenáll kinyújtja a lábát és hátrahajtja a kis hátát, így nem tudom leültetni és hasra tenni sem, csak hanyat, mert úgy még nem ütköztem jelentősebb ellenállásba. Ha alszik általában az én kispárnámmal teszi, amit este, ha elaludt igyekszem elvenni, mert félek nehogy baj történjen, de általában ilyenkor felébred és ordítani kezd. Ha “kukucsos” játékot játszunk, akár pelussal, akár párnával ügyesen leveszi a fejéről. Mit tegyek? Vlaszodat eőre is köszönöm!

  Üdvözlettel, Rita

  Válasz: nem, ez nem azt jelenti, hogy próbál felállni, hanem csak így próbálgatja a négykézlábazást, minden baba így csinálja az elején.Nyugodtan hagyhatod a párnával elaludni, ha nagyon aggódsz miatta, légzésfigyelőt tehetsz alá, de az is megoldás, ha úgy rendezgeted a párnát, hogy ne legyen rajta az orrán.

 • Vajas Szilvia

  Reply Reply 2010. július 14. szerda

  Kedves Ági!

  Köszönöm én is a hírlevelet! Bár nálunk ez 1-2 héttel ezelőtt volt aktuális. 🙂 Most 6 és fél hónapos a kisfiam. Most megint jól el van. Bár a helyszíneket valóban váltogatni kell nála. Nekem még az lenne a kérdésem, hogy most már második napja, hogy éjszaka van, hogy óránként is felébred, így kb. 5x este 8-tól reggel 6-ig. Ilyenkor max 10 perc alatt vissza tudom altatni, valamikor ki sem kell vennem. Biztos, hogy nem éhes és a foga sem fáj, mert csak sírdogál, nem olyan keservesen sír, mint mikor a foga szokott fájni. Mondjuk most 2 napja van ilyen borzasztó kánikula, és még este is meleg van. Az lehet vajon a gond? Köszi előre is!
  Szilvi

  Válasz: Valószínű, hogy ez a nagy meleg miatt van, szopizzon ilyenkor vagy adj neki kicsi vizet és igyekezzetek este minél jobban lehűteni a lakást, valamint ilyen melegben elég, ha csak egy pelusban alszik és egy tetrapelussal letakarod.

 • Habara Erzsébet

  Reply Reply 2010. július 07. szerda

  Kedves Ágnes!Nekem olyan problémám volna,hogy a kisfiam most lesz 6 hónapos,3 hónapos kora hátról hasra fordul,de mindíg csak jobb oldalra fordul,ez nem probléma?Segítséggel átfordul balra is,de nehezebben.A másik gondom pedig az lenne,hogy most kezdenénk a hozzátáplálást,ugyanis eddig csak szopizott,de félek tőle,hogy nem jól kezdem el.Tudna tanácsot adni,hogyan fogjak hozzá,és hogy mivel?Mindemellett szegénykémen 5 hónaposan kijött az ekcéma,és azóta változó helyen,de mindíg kijön valahol.Jobban odakell figyelnem az étkezésére,hogy mit adok majd neki.Előre is köszönöm.Böbe

  Válasz: Az átfordulás nem gond, azért csinálja így, mert így már tudja és ezt szokta meg, idővel rájön, hogy a másik oldalra is tudja.
  Hozzátáplálás: almával kell kezdeni, a többit nézd meg a Nagy Babaszakácskönyvben (http://www.kismamablog.hu/konyvek)
  Ekcéma: a tejtermékekre, tojásra és lisztes dolgokra kell odafigyelned, ezeket csak 1 éves kora után add neki. A többit a babaszakácskönyv táblázata alapján csinálhatod.

 • Gizus

  Reply Reply 2010. július 04. vasárnap

  Még annyit kérdezek: mit csináljunk ahelyett, hogy a segítségére sietünk? (Ide számít az is, ha szólok hozzá, ugye?)Hagyjuk simán lamentálni/nyögni/panaszkodni? Ne vegyünk róla tudomást és csak 20-30 perc múlva segítsünk rajta azzal, hogy “játékmódot” változtatunk?

  Köszi!
  Gizus

  Válasz: Egy kicsit hagyhatod unatkozni, nem kell azonnal rohanni hozzá, így megtanulja uralni ezt a helyzetet. De beszélni lehet hozzá, ebből megérti azt, hogy ott vagy vele, de nem tudsz azonnal odarohanni.

 • Gizus

  Reply Reply 2010. július 04. vasárnap

  Szia Ági!

  Tehát akkor, amikor lamentál(=idegörlően nyögdécsel), akkor unatkozik, vagyis nem fogzik vagy nem éhes. Csak ilyenkor kell az, hogy nem veszem fel (tehát amikor sír, akkor már felvehetem), hanem vagy fordítsam más helyzetbe, vagy adjak neki új játékot. Amikor pedig sír, akkor pedig váltsunk “játékmódot”, vagyis ha addig önállóan elvolt, akkor következzen valami közös, illetve fordítva. Jól értelek?

  Nálunk a lányom néha elfelejt jelezni időben és akkor már sír hangosan, amikor éhes. Az éhségnek ennyi idősen milyen előre látható jelei vannak?

  Köszi:
  Gizus

  Válasz: Igen, jól értetted. Az s segít, ha a lakás több pontján van egy játéksarka és egyikből a másikba viszed, ezt nagyon szeretik.

  A fő jele az éhségnek, hogy eljön az evésidő. 4 óránként akkor is etesd meg, ha nem jelez.

 • Körös Tünde

  Reply Reply 2010. június 23. szerda

  Kedves Ági!
  Minden eddigi cikk rendkívül tanulságos és hasznos volt számomra is. Köszönöm!
  Ahogy a hozzászólásokat olvasom, kislányom a maga 6 és fél hónapjával ugyancsak “siet” fejlődést tekintetében.
  4 hónaposan megfordult. Imádott hason és háton is lenni, élvezte a pörögve haladást.
  Majd 5 hónaposan négykézlábra állt: térde vagy csupán a lábujjai lent, homlokon megtámaszkodva. Egész nap képes volt “fejen-állva” játszani, nevetgélni, sikoltozni.
  Két hét elteltével elkezdett fejét felemelve ugrálni, mászni előre. Ez idő tájt még egyik kezén támaszkodva ült, majd hat hónapos korától szép egyenes háttal.
  Unatkozás nálunk talán emiatt nincs, ügyesen eljátszik hason, ülve, vagy oldalfekvésben a járókában, szőnyegen, ha pedig megunja, továbbáll a következő játékhoz. Ha nyűglődni kezd, közös játékba kezdünk, majd 15-20 perc múlva ismét egyedül játszik.
  Ami viszont “aggaszt”: amikor hat hónapos lett, felállt a járókában a hálónak támaszkodva!!! Innentől kezdve nincs megállás: rohan négykézlábra ereszkedve a talpain, popsija magasan kitartva, majd ha olyan dologhoz ér, ahol megkapaszkodhat, felhúzza magát állásba, és büszkén sikongat, köhécsel. Éjszaka, amikor megébred a rácsokba kapaszkodva állva sírdogál a kiságyában, majd nyújtja egyik kezét, hogy vegyem fel. (Itt jut eszembe egy másik kérdés, bár ez nem ehhez a témához tartozik: normális, hogy ennyi idős és ekkora: 7 kg, 70 cm baba éjszaka 2x szopik???)
  Visszatérve: Mi szülők persze annyira nem örülünk a felállásnak, félek ugyanis, hogy túlságosan megterheli a gerincét, esetleg baja lehet a lábainak. Mi a véleménye erről kedves Ágnes?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:Tünde

  Válasz: Aggódnod nem kell. Ha a baba a maga ütemében fejlődik, fejlődhet, akkor nem gond, ha hamarabb áll fel, és ez nem terheli meg a gerincét, hiszen addigra már annyit mozgott, hogy megerősödtek a megfelelő izmok az előző mozgásoktól, ezek nélkül felállni sem tudna.
  Igen, normális, ha éjjel 2x szopik, ugyanis hiába fél éves, de csak 7 kg, tehát még simán megéhezhet éjjel 2x.

 • Rita

  Reply Reply 2010. június 21. hétfő

  Köszönöm a cikket.
  Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed a babycompról, mert nagyon sok pro- és kontra érvvel találkoztam már. A kisfiam hamarosan 6 hónapos lesz, és ha nem hátráltatja őt ez a mozgásfejlődésben, akkor jó szolgálatot tehet.
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Válasz: Nem javaslom, mert ha kompozik a baba, akkor nem ösztönzi semmi a kúszásra, mászásra, nem fejlődnek azok az izmok és idegpályák, amiknek a hasonfekvéstől kellene, így nem csak a mozgásfejlődése lassulhat, de a későbbi tanulási képességeire is kihat.

 • BEREKSZÁSZI ERIKA

  Reply Reply 2010. június 19. szombat

  TISZTELT ÁGNES.
  AZ ELOTTEM LÉVOHOZ HASONLOAN AZ EN KISFIAM IS FORDUL JOBRA BALRA HASRA HÁTRA,A BÉBIKOMPPAL SZALAD, DE FELULNI CSAK SEGITSÉGGEL TUD. 7 HONAPOS LESSZ. PROBLÉMA AZ ILYESMI?
  ELORE IS KOSZONOM.
  TISZTELETTEL ERIKA

  Válasz: Felülni csak 10 hónaposan kell tudni, addig ráér, nem kell erőltetni.

 • Major Beata

  Reply Reply 2010. június 18. péntek

  Kedves Agi!A kerdesem az lene hogy kisfiam a honap vegen lessz 8 honapos es meg nem tud ulni!Nem is szeret es folyamatosan el dol elore vagy oldara vagy a labaval nyomja a feneket fekves pozicioig!Agodom e miat szerinted le van maradva a mozgasfejlodese?Hasra atfordul de se kuszni se maszni nem tud meg,es oldalra is forog allandoan!Szerinted?Amugy ha nem ul akkor ne is ultesem vagy egy kicsit mar szabad?Elore is nagyon szepen koszonom a valaszt!

  Válasz: Kúszni 9 hónaposan, mászni és ülni 10 hónaposan kell tudni, ha ekkor sem megy még, akkor kell orvoshoz fordulni, addig nem kell erőltetni. Ha még nem tud felülni, akkor nem szabad ültetni, csak megtámasztva.

 • BEREKSZÁSZI ERIKA

  Reply Reply 2010. június 17. csütörtök

  TISZTELT ÁGNES.
  KISFIAM LASSAN 7 HONAPOS.
  BUJNAK A FOGACSKÁI. MAR 6 KIBUJT.
  KB 2 HETE NAPPAL NEM ALSZIK. NAGYON KEVESET 20 PERCET 30 PERCET. NAGYON ÁLMOS DORZSOLI A SZEMEIT SIR. AKARMIT CSINÁLOK NEM TUDOM ELALTATNI. MI LEHET A BAJ?
  ELORE IS KOSZONOM.
  TISZTELETTEL ERIKA

  Válasz: Ebben a korban térnek át a babák a nappali 3 alvásról a kettőre és két alvás között már minimum 3 órát ébren töltenek. Legyen legalább 3 órát ébren és fektesd csak 2x napközben, elalvás előtt dédelgesd meg, hogy ellazuljon, a szobát félig sötétítsd be, hogy könnyebben el tudjon aludni.

 • Edina

  Reply Reply 2010. június 14. hétfő

  Kedves Ági!
  Köszönöm a cikket, nagyon hasznosnak találtam.
  Kislányom 6 és fél hónapos és a fekve unatkozás nála is előjött. Ilyenkor hiába variálok a testhelyzettel, játékokkal, a sírást nem akarja abbahagyni és a vége az, hogy felvesszük vagy felültetjük. Viszont ültetni nem akarom sokáig, nehogy megterhelje a gerincét. Mit tanácsolsz?
  Másik problémánk a délutáni alvás. Eddig ha álmos volt, hasra fektettem, fejét letette, egy darabig kapálózott, majd elaludt. Egy ideje viszont van, hogy másfél-két órán keresztül altatom. Fekszik a hasán, sír, irdatlanul fészkelődik, forgatja a fejét. A végére totál kimerül és akkor jön a visítás. Úgy látom, hogy annyira felzaklatja magát, hogy nem tud magától megnyugodni és felveszem. Ilyenkor megnyugszik, és pár perc múlva ha leteszem, el is alszik. Mit tegyek?
  Köszönöm előre is!
  Üdv,
  Edina

  Válasz: Néha üldögélhet egy kicsit, ha szereti. Azt javaslom még, hogy legyen változatos a program, minden szobában legyen játszósarok és ha unatkozik, oda vidd át, ott tedd le. Néha nézelődjön a konyhában is hordozóban, legyen ott veled, beszélj hozzá főzés, házimunka közben, ez is leköti majd egy darabig.
  Alvás: lehet, hogy kicsit tovább tud már fennmaradni, ezért egy fél órával később feküdne, mint eddig, ezért nem alszik el olyan könnyen.

 • Nóra

  Reply Reply 2010. május 07. péntek

  Kedves Ági!
  Nagyon találó a hírlevél: kisfiam most 6 hónapos és valóban mintha “unatkozna”: ébredés után kb 20-30 percig vidáman játszunk együtt, utána 20-30 percig a járókában is viszonylag jól érzi magát (váltott játékokkal), de aztán már nagyon nehéz lekötni: úgy nyög, “ű”-zik mint amikor akar valamit – de tartósan semmi sem elég jó, csak az “álldogálás”, rugózás a térdemen, vagy a hordozás (ülni még nem tud önállóan) – de ezeket eddig próbáltam nem túlzásba vinni. Pedig már forog minden irányba, a tengelye körül is megfordul hason, hátrafelé kúszik – de mindez úgy látszik nem elég érdekes, vagy túl fárasztó.
  Igy sajnos van olyan ébrenlét (ő csak kb 2,5 órát van ébren – igaz, éjjel sokszor ébred és korán kel) amikor igen sokat nyög, elégedetlenkedik – sírni viszont nem sír csak ha nagyon elfáradt.
  Kérdésem az lenne, hogy nem gond-e az neki, ha sokat nyögdécsel ilyenkor? Nem lehet rá rossz hatással ez a frusztráció? Nem lenne-e jobb neki, ha mégis inkább hordoznám (a hordozókendő mindent megold)?
  Köszönettel:
  Nóra

  Válasz:Egyáltalán nem gond, ha nyög. Ez a frusztráció zavaró, ha anyukaként hallgatod, de valójában ez kell ahhoz, hogy a kicsit ösztönözze a mozgásfejlődésre.

 • Mária

  Reply Reply 2010. április 15. csütörtök

  NAgyon köszönöm én is a hírlevelet !Sokat segítet mert az elmondatoakból hasonló szituációban vagyunk a kisfiammal bár ő most lesz 21-én 6 hónapos még nem fordult a hasára egyszer sem. Annyira nem aggódok ezért mert tényleg a kiváncsisága ráfogja vinni. TAlán a három éves tesóját láttva bátrabb és kiváncsibb lesz. Az alvásokkal van inkább problémám már vagy két hónapja 4 hónaposan kezdődőtt adig nagyon szépen aludt délelőtt délután és este is magától elaludt . 4 hónaposan meg szinte visitott és nem félóráig annál tovább aztán gondoltam talán jö a foga mert nyáladzott de a védőnő azt megnézte és azt mondta még nem jön a foga hát így probáltam nyugtatgatni de mind hiába (és akkor amit igazán nem akkartam igaz mások bátorítására mert hát öneki sok tapasztalata volt felnevelt 6 gyermeket és egyiknek sem volt cumija)minegy amikor lefektettem odaadtam neki és láss csodát egy szava sem volt utána. Bár mostanra délelőtt is sokat alszik vagy két órát és délután is lehet a cumi az oka? Gondoltam hogy leszokatom hátha baj hogy úgy alszik este is mert néha azért ébred fel mert nincs a szájában . Ez viszont nem jó tudom. Szerinted mit tehetnék?Köszönöm hogy válaszolsz.

  Válasz: A cumi nem befolyásolja negatív irányba a baba alvását, ez egy tévhit. A baba azért ébred fel, mert valami baja van és ekkor esik ki a cumi a szájából, vagy kiesik akkor, amikor mélyen alszik és ellazul, de nem ez ébreszti fel, hanem, hogy valami baja van, ez ezesetben valószínűleg a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
  Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

 • Tündi

  Reply Reply 2010. április 08. csütörtök

  Szia Ági! Köszönöm a hírlevelet. Kislányom egy hete múlt hat hónapos. Nála ez a korszak elég korán kezdődött, mert háton fekve unatkozott, hason nem hajlandó játszani a mai napig sem, két perc után üvőlt…Viszont már egy hónapja stabilan ül egyedül, és ezzel le is nyugodott, mert igy ülve többet lát,és a játékokkal is jobban tud játszani. A probléma most az, hogy napi kb. 10 órában(!!!) csak és kizárólag ülni hajlandó. A popsiján ugrálva előrébb teszi lábait, és így “mászik” előre, illetve átlöki magát szembe hasonfekvésbe ha valami távolí dolgot el akar érni. Ugyanakkor mivel hasonfekvés kizárva nem fordult még át. Állni is nagyon szeretne, ha nyújtjuk neki az ujjunkat, ő azonnal állásba húzza fel magát. Mi lesz így az átfordulással, és a mászással? Ha nem tudom lefektetni, hogyan ösztönözzem ilyesmire?

  Köszönöm!

  Tündi

  Ui: A nappali alvással kapcsolatban adott tanácsod bevált, azóta nincs gond. Köszi! 🙂

  Válasz: Aggodalomra semmi ok. Néha tedd hasra, mondjuk naponta 5-6 alkalommal néhány percre, és próbáld elterelni addig a figyelmét, ez fokozatosan hozzászoktatja majd a hasonfekvéshez. Az, hogy ilyen ügyesen ül, nem gond, és a koránál előrébb jár azzal, hogy már ülésből elmászni is tud, igaz, nem a klasszikus módon. Tehát teljesen rendben van a mozgásfejlődése és mivel néha ő maga rúgja át magát hasonfekvésbe, ezért a többit is meg fogja tanulni majd.

 • Violeta

  Reply Reply 2010. március 26. péntek

  Nagyon köszönöm a hirlevelet,az en kisfiam ma 6 honapos.nagyon mozgekony gyerek.csak akkor sir ha ehes vagy ha tisztaba kell rakni.eddig 3szor fordult hatarol a hasara.kb fél oráig ül,utána eldöl.probal másznide még nem megy neki.lábait húzza,de kezeit nem teszi elöre.remélem nemsokára mászik.kezemben tartva a lábamra áltatva le-fel ugrá(ugymond táncol).nincs hamar még hogy ugy táncikál?es mit adhatok neki enni?előre is köszönöm.

  Válasz: 6 hónaposan még nem kell másznia, de a mozgásfejlődése teljesen a korának megfelelő. A fel-le ugrálás természetes ebben a korban.
  Ha eddig nem tápláltad hozzá, akkor almapéppel kezdheted a hozzátáplálást.

 • koszegi andi

  Reply Reply 2010. február 11. csütörtök

  Hát mi 7 hónaposak vagyunk,és most pont ez a korszak jellemző.
  Elvárja a baba hogy egy hangra felvegyem,és ha én nem is veszem fel ott vannak a nagyobb testvérei akik érvényesítik ezt az akaratát.Persze ,sajnálom én is amikor sír,próbálok játékokat tenni elé,egy darabig elvan,de mindig más kell neki,hát ez ez a korszak,végig kell járni,mindenkinek kitartás!!!

 • Krisztina

  Reply Reply 2010. február 10. szerda

  Az en kislanyom 6 es fel honapos. 3 honapos mar hasra fordult es vissza. 5 honapos kora ota kuszik, szinte szalad 🙂 olyan gyors. A maszas nem megy neki, negykezlabra all es ugy hintazik elore-hatra. Ha esetleg a maszas kimarad, az okozhat-e kesobb problemat? Ha latom rajta hogy unatkozik a jarokaban, akkor leteszem a foldre, ott imad lenni, korbejarja az egesz nappalit. De miota ilyen ugyesen maszik, szinte sosem unatkozik.

  Válasz: Ne aggódj, nem fog kimaradni a mászás. ha már hintázik, onnantól pár héten belül megjön a mászás is.

 • Timi

  Reply Reply 2009. december 13. vasárnap

  Köszönöm!
  Megnyugtató a válasz! 🙂

 • Timi

  Reply Reply 2009. december 12. szombat

  A kisfiam most lesz 7 hónapos és rengeteg dolgot csinál…
  Ő állandóan unatkozik, még akkor is, ha mindig vele foglalkozunk.
  Kb. 3 hónapos kora óta a földön játszik, mert már 2 hónaposan forgott.
  Még ülni nem tud, de úgy tűnik, nem is az foglalkoztatja a legjobban. Már hetek óta kúszik, mászni még nem tanult meg.
  A mászás csak hátrafelé megy neki és csak egy-két lábhúzást tesz.
  Viszont 1 hete feltérdel és ha valamit talál (pl. ágy), akkor fel is áll (sőt, teszi a lábát, mert fel akar rá mászni). Kicsit aggódóm, hogy nem mászik (hamarbb, mint ahogy álldogál), mert úgy tudom, az tanulási és egyéb nehézségeket eredményezhet, ezért remélem, nem fogja kihagyni (csak felcseréli a felállással…). Egy egész nappali az övé, hogyan segíthetném elő, hogy jobban érdekelje a mászás? Van neki strandlabdája, most kapott sima gumilabdát is és egy nagyobb méretű, hengeres alakú viziló, amire hasalva mászni tanulhat (ha átmegy a vizilón, akkor mászás mozdulatokat végez, de utána egyből előveszi a kúszás-tudományát).
  Egy örökmozgó a gyerkőcöm, sose volt egy nyugodt baba, mindig mindent egyszerre akart tanulni… 🙂

  Válasz: Nincs miért aggódnod. Mivel ő már szépen kúszik és a mászásra is képes hátrafelé, ezért nem gond, hogy már felállt, hiszen a kúszás és a mászás már megvolt, erre képes, tehát nem cserélődött fel a sorrend és itt tulajdonképpen ez számít. Majd ha hatékonyabban mászik, akkor hosszasan fogja ezt is művelni, néhány hétig biztosan, tehát egyáltalán nincs szükség plusz fejlesztésre. Most a kúszás hatékonyabb a számára, ezért azt használja, majd ha rájön, mennyivel egyszerűbb a mászás, akkor azt fogja.

 • Meli

  Reply Reply 2009. november 24. kedd

  Nagyon hasznos volt az én számomra is a cikk, hisz az én fiam amúgy sem egyszerű, de mostanában (6hós múlt egy hete a fiam) estére mintha kicserélnék és csak üvölt, mintha nyúznánk, hátról hasra megfordul, vissza már nemigen megy, pedig hasról hátra 2.5 hónaposan fordult először, azóta se nagyon gyakorolja, hanem szívszaggatóan sírni kezd, ha megunta a hason dolgot. de ezek a forgások sem mennek olyan egyszerűen neki. most pár napja ha felültetem úgy marad egy ideig, előredől, visszanyomja magát, ha hanyatt dől, akkor úgy marad, persze egyből visít, hogy vissza akar ülni, háton fekve már egy percet sincs el, elkezdtem őszülni…. 😀 Van olyan nap, mikor aludni sem akar, vagy fél óra múlva sírva kel fel, azt hittem a foga, de lehet a kis izmai rángatóznak?
  Eddig azt hittem le van maradva, de ahogy olvasom nincs, és ez normális, csak éljem túl ezt és utána már szállnak az évek? 😀

  Válasz:Ebben a korban alszanak a legkevesebbet nappal, ez azonnal változik, ahogy elkezd kúszni, addig marad a nyűglődés, mert már nagyon szeretne mindent csinálni, csak még nem megy neki, ezért reklamál. Hihetetlen élmény lesz, amikor egyszercsak elhallgat és egész nap kúszni akar majd a lakásban 🙂

 • Eszter

  Reply Reply 2009. november 23. hétfő

  Köszönöm a hírlevelet, egy kicsit megnyugodtam tőle. Kisfiam 1 hét múlva lesz 7 hónapos, hasról hátra már 3 hónapos kora óta fordul, körbe-körbe küszik, előre-hátra is centiket, de mindezt elképesztő nyögések közepette. A hasára szerintem nem is fog fordulni…Egész nap unatkozik, hason ha nem akar ellenni csak megfordul és sír, holott eddig leginkább úgy szeretett. Tudom, hogy még nem lehetne ültetni amíg magától nem tud, de ő csak így szeret játszani. Mennyit lehet egy nap ülva, hogy azért ne terheljük a gerincét?

  Válasz: Ha a kezével már megtámaszja magát ülve, akkor alkalmanként 10-10 percet ülhet így, vagy megtámasztva.

 • Nicky

  Reply Reply 2009. szeptember 07. hétfő

  Köszönöm a cikket.Az én fiam 7 hó. lesz,és már kúszik,de feküdni nemigen szeret,ha felültetem és mögötte vagyok nehogy eldőljön az tetszik neki,na de nem ülhetek ott egész nap.Nálunk a babykomp bevállt,tudom sokan ellenzik,de a nagyfiamnál is hasznos volt ebben az 1-2 hó-ban és utána megtanult szépen mászni is.Nem sokat van benne,váltogatom,néha az ölembe van,játszunk,néha kompozik,néha meg a szőnyegen van,ott próbál kúszni,a játékok után menni.

 • BET

  Reply Reply 2009. augusztus 10. hétfő

  A cikket hasznosnak tartom, én is a fogzásra, meg az időjárásra fogtam a nyűgösködést…bár őszintén szólva az átlagtól mi nagyon eltérünk.. Nálunk kb. 5 hónapos kora óta segítséggel felült, nagyon rövid időn belül fel is állt a baba. Most alig múlt 6 hónapos és már egyedül csinálja mindezt.. de azt veszem észre rajta, hogy ez is kevés neki…napról-napra többet és többet akar..

 • Ildi

  Reply Reply 2009. június 09. kedd

  Köszönöm a cikket és a hozzászólásokat , megnyugtató volt számomra!
  A mi kislányunk ugyanis kétoldali csípőficammal született, 5 hetes kora óta hol kengyelben, hol gipszben éli -mindezek ellenére ,-vidám kis életét. Jelenleg 7. hónapját tölti náhány nap múlva és 13 hete van a lábán újfent a Pavlik kengyel.
  Sokat aggódtam amiatt, hogy mennyire fog kortársaihoz képest lemaradni a mozgásfejlődése,de Vida Ági cikke eloszlatta a sötét felhőket.
  A mi kis Manócskánk ugyanis kengyelben is remekül átfordul hátáról a hasára és vissza és úgy ül a járókában, babakocsiban segítség nélkül mint a cövek!
  A fürdés előtti kengyel nélküli szabadságot pedig maximálisan kihasználja. Fireg-forog, gurul, és mászik,-egyenlőre érdekes módon a hátán(!) (Sarkára támaszkodva, kezét feje fölé emelve elrúgja magát…)
  Sokat játszik egyedül is különböző helyzetetkben meg a ház, kert, terasz különböző pontjain. De a jelenlétem szinte állandóan igényli. Mindegy, hogy hol vagyunk, csak én is ott legyek vele.

 • Anita

  Reply Reply 2009. március 16. hétfő

  Én is nagyon örültem ennek a cikknek! Maya lányom most múlt 6 hónapos 1 hete, és feltűnően sokat nyűgös , bár pont fogzik igy annak tudtam be…
  Most kezdett el négykézlábra állni és kutyázik mellett, remélem hamarosan beindul a kúszás is.

 • Judit

  Reply Reply 2009. február 17. kedd

  Az en kislanyom 16an toltotte a 6honapot Ul szepen egyedul,eloszor 4es fel honapos volt mikor tiszta egyedul sikerult felulnie de nem tartott sokaig,meg most sem tud egyedul felulni, unatkozasa megvan de nem mindig , elvan a jatszoszonyegen vagy a szeken addig amig nekem dolgom van a konyhaban, de termeszetesen lat engem, talan ez az oka, es szoktam beszelni hozza,vagy enekelek vagy mondokat mondok neki. Es persze kuszik maszik hatrafele egyelore, es probal negykezlabra allni, megy is neki,es onnan szeretne felallni,sikerul is kinyujtani a terdeit, de aztan visszater negykezlabra. Mikor elfarad csak akkor kezd nyugos lenni es olbe kell vennem amugy el van akkor is ha csak melle ulok Most ujabban allni akar es ugral vagy asztal melle kell allitani vagy az agy melle es akkor nagyon elvezi a dolgot gondoltunk jarokara de meg varunk vele bar egy honapot, vagy inkabb meg tobbet kellene varni?

  Válasz: Szerintem nyugodtan vehettek már neki most járókát.

 • Korosi Timea

  Reply Reply 2009. február 08. vasárnap

  Ez a cikk epp jokor jott, NAGYON KOSZONOM a HASZNOS INFORMACIOKA!!!
  Sokan vagyunk ugy vele, hogy ha a baba nem csinalja azt ami a “nagykonyvben” meg van irva, akkor hajlamosak vagyunk rogton rosszra gondolni.
  Az en kislanyom 6 es fel honapos es megmondom oszinten nem hiszem, hogy valaha is hasra szeretne fordulni. Mindig is utalt hason fekudni valami oknal fogva, pedig soha nem hagytam “szenvedni” ha lattam, hogy ebbol eleg volt:)
  Oldalra szivesen fordul, sot….sokszor oldalara fekve alszik, labait a kisagy racsain pihentetve mint a nagyok:)
  Oszinten szolva kicsit aggodtam is ezen a hasra fordulasos dolgon, de ugy voltam vele, hogy ha egyszer ugy gondolja szivesen kiprobalna akkor majd megteszi. Egyszer kerult sor erre mindossze. Ez kb. 4 es fel honapos korban tortent. Egy delutani alvas alkalmaval nyoszorgesre lettem figyelmes es mit latok…kicsi lanyom hasra fordult, de termeszetesen a keze maga alatt maradt. Hat hogy ez volt-e neki rossz elmeny nem tudom.
  Ulni mar szepen ul, bar meg egyedul felulni nem tud es varom a kuszas-maszas elso jeleit:) A nyugoskodes nalunk is megy, ilyenkor persze az ember nem tudja, mi is lehet a gond. Sokat koltozkodunk egyik szobabol a masikba, de alapjaban veve nem szolhatok egy szot sem, mert O szepen eljatszik 30-40 percet is egyedul. Persze kozben zene szol vagy epp mese megy a teveben, amit -lehet sokan nem jo szemmel neznek- de O nagyon nagyon szeret. Nagy nevetes kiseri a kedvenc reszeket:)
  Meg kell kuzdeni a mindenapokkal ugy hogy a baba is jol erezze magat es a mama is haladjon a dolgokkal:)

 • Eszter

  Reply Reply 2009. február 05. csütörtök

  Jó volt ez a cikk, megnyugtató, hogy nem velünk van a baj :-). Igaz, mi elég jól megoldottuk ezt az unatkozós-dolgot eddig is, de jó a megerősítés. Mindennap az alvásai után van többször fél óra-háromnegyed óra, amikor szépen eljátszik, ez napjában olyan két és fél, három ra összesen, azután én is szoktam a hordozójába, vagy az etetőszékbe ültetni, vagy átmegyünk a tesója szobájába, vagy csak mellé ülök a szivacsára olvasni, sokszor már attól is érdekesebb az élet. A házimunkát együtt végezzük, ha éppen unatkozik úgy, hogy a hátamra kötöm hordozókendőben, ezt nagyon szereti, és én is, közben beszélgetünk, elmondom, mit csinálunk, ő meg érdeklődő gajdolással kíséri a főzést, edénypakolást, teregetést, porszívózást, vasalást :-). Mi egyáltalán nem is használunk babakocsit, mindenhová kendőben viszem.

 • BSzilvia

  Reply Reply 2008. december 08. hétfő

  Jó időben érkezett ez a cikk én már épp aggodtam,hogy a hat és fél hónapos kislányom még nem aakr megfordulni a hátáról a hasára mindemellett elég sokszor nyügösködik amit eddig nem nagyon tett.Köszönöm az információt.

 • Kati

  Reply Reply 2008. október 11. szombat

  “Az 5-7 hónapos kor nagy kérdése az átfordulás…”Kislányom 5 hós és 3 hetes-még nem fordult át.Kezdek aggodni.Igaz, elfordul mindkét oldalára, lábait, ill. talpait a szájába veszi, de átfordulás még nem történt. Szerintetek még időben vagyunk, vagy irány a gyogytornász?

  Válasz: Még időben vagytok. Ha az oldalára már tud fordulni, idővel az átfordulás is megy majd. Az ismerettségi körömben minden baba 6 hónapos kora körül fordult át először és a nagyobbik fiam is 7 hónapos koráig várt vele.

 • Bődyné Nádra-Loggó Enikő

  Reply Reply 2008. szeptember 27. szombat

  Minden gyerek más ezek szerint. Az én 6 hónapos fiam már 2 hónapja gyakorolta az ülést az ölemben, mára teljesen egyenesen tud ülni fél órákat is, és ez tetszik neki a legjobban. Viszont ha eldől, sajnos ott kell lennem, mert egyedül nem tud még felülni. Tényleg unatkozik, sem hason, sem háton nincs el, uncsi neki, max.15 perc. Állásba rúgja magát, rakja a lábait ha tartom, ülve játszik, állva játszik. A kiságyában forog ide-oda, de ahogy kiveszem, máshol ezt már nem akarja produkálni. Tény, hogy sokat volt-van kézben. Minden helységet bejárunk, játszunk, mondókázunk, hintázunk. De ahogy leteszem hasra, kemény padlóra, játszószőnyegre, elkezd nyűglődni. Ha eléteszek egy játékát, nyúlna érte, de nem akar sem kúszni, sem mászni. Nem tudom, hogy lehetne rávenni. Mert ahogy így elnézem, hamarabb fog járni, mint felülni. Ha elveszti a türelmét annyira sír, hogy leizzad teljesen, patakokban ömlik a víz róla.
  Mit tehetnék? Vagy hagyjam, hadd üljön, álljon, és majd megtanul kúszni, mászni ha akar?

  Válasz: A fiad tulajdonképpen pont azt csinálja, amit minden más baba ebben az életkorban. Talán egy kicsit koraérett ebből a szempontból. Az ülés nagyon tetszik nekik, mert egészen más perspektívából látják a világot, ennek ellenére nem szabad megtámasztás nélkül ülni hagyni a babát, amíg nem tud egyedül felülni, mert ez feleslegesen megterheli a gerincét. A kúszás és a mászás ideje még nem érkezett el, ebben a korban csak a kezdetleges jelei szoktak ennek jelentkezni, legfeljebb körbe-körbe tud kúszni a baba vagy hátrafelé, de hatékonyan csak 7-8 hónapos korban tanulnak meg. A fiad tehát pont azt az unatkozást produkálja, mint a félévesek többsége, minden érdekli már, de magától nem tudja még elérni, megszerezni, odamenni, ezért reklamál. Persze nagyon élvezi, hogyha te szórakoztatod, cipeled, segítesz neki és ezt követeli is. Ha ez nincs a terhedre, csinálhatod tovább, hiszen idővel úgyis győz majd a saját kíváncsisága és saját utakra indul majd. Ha viszont zavar, akkor azt teheted, hogy megpróbálod új feladatokkal, új játékokkal ösztönözni az önállóságát. A rugós hinta pl. csodákra képes ebben a korban, mert pont azt a mozgásszabadságot adja meg a kicsinek, amit ő annyira hiányol, nemcsak jó szórakozás neki, hanem a lábai, az izomzata és az egyensúlyérzéke is fejlődik általa. De 1-2 érdekes új tárgy, új játék is alkalmas erre a célra (nem kell semmi extrára gondolni egy lábos és egy habverő vagy egy tizes csomag papírzsebkendő is jó móka lehet)

 • Puskás Edina

  Reply Reply 2008. szeptember 22. hétfő

  Nagyon megörültem a hírlevélnek,mert már kezdtem elkeseredni,hogy valamit nagyon elrontottam a kisfiam nevelésével kapcsolatban.Ádám most 6 hónapos múlt nemrég.Megijesztett a viselkedése,amikor egyik napról a másikra az én csendes,jókedvű,mosolygós kisfiamból egy nyöszörgős,sírós,unatkozó baba lett.Először arra gondoltam,hogy a foga miatt viselkedik így,de akkor ezek szerint ez a korszak evvel jár.:( Viszont Ádám érdekes módon nem igazán kúszik,hanem kinyomja a felsőtestét és “kutyázik”.Ezután jön az ülés és a mászás?Meddig tart a babáknál ez a frusztráltság?

  Válasz: Addig tart, amíg meg nem tanul hatékonyan közlekedni (kúszni vagy mászni).Az nem baj, ha kutyázik már, nagyon ügyes 😉

 • Ada

  Reply Reply 2008. augusztus 07. csütörtök

  Hát .. mi nem unatkozunk.. Dorka 6.5 hónapos.. Sosem volt egyszerű gyermek, de mostanában.. a hajam lassú őszülésbe kezd..) 5hónapos koráig visítófrász kapta el, ha hasra fordítottam, majd aznap mikor betöltötte – tudatosan hasra fordult és azóta ez a kedvenc alvó póza.. Másnap kúszni kezdett, negyedik napra a mászással próbálkozott – több-kevesebb sikerrel, majd féloldalas ülésbe tornázta fel magát. Múlt hét pénteken teljesen önállóan felül és mindkét kezét játszásra használja. Három napra amíg nem stabilizálta az ülés biztonságát – szinte megnémult, hangját nem lehetett hallani, gőgicsélését felfüggesztve gyakorolta napestig az ülést, majd ebből a négykézlábra állást.. és tökéletesen el kezdett mászni. Amíg beért az összekapcsolódás az idegrendszerében – szószerint minden idegszálával ezzel a mozgássorral volt elfoglalva, mellőzve szinte a nappali alvást, a végkimerülésig gyakorolva ezt. Estére vigasztalhatatlan módon átadva magát a sírásnak:))! Aztán 4 nappal ezelőtt az ebéd utáni alvásra készülődve, megdöbbenve vettem észre, hogy az én kicsi gyermekem megkapaszkodva az ágy rácsába a felállással küszködik.. Mire feleszméltem felémfordulva a két pici talpát a rácsnak vetve felemelkedett és tökéletesen kimondva, hogy kukk – kibújt a rácsok fölött, majd visszahúzva magát a rácsok között megismételve előbbi közös játékunk szavát, hogy kukk – kacagásba kezdett.. Tegnapra valahogy rájött, hogy a talpát az ágyon kell tartani és nem a rácsnak kell nyomni.. mert fáj, meg hát egyébként is….). A kukkos első felállását szerencsém volt megörökíteni, annyira tündéri volt a sikerének való öröme, hogy megható. Azóta mellőzi az alvást és az állást tökéletesíti.. az ülés, csak 3 napig volt fontos… A legjobb, hogy ma a kapaszkodás nélküli állásnak is nekifogott…. remélem.. hogy holnap nem fog magától felállni…. majd ismét három nap múlva elindulni… mert végem lesz…
  Nem dicsekvés … mert ez egyéni adottság – inkább kellő félelem van bennem, túl gyorsan érik, túl gyorsan akar mindent – vajon a későbbiekben ez mennyire lesz előnye – illetve hátránya? Mind többet és többet akar, és végig is viszi – konok, akaratos baba. Nagyon felgyorsultnak tartom a mozgás és értelmi fejlődését – vajon akkor mit tudok adni neki, mire óvodába jut.. vagy mit tudnak nyújtani neki az iskolába? Az én gyerekem lesz a tipikus hiperaktív, viselkedészavaros gyerek??? Na nem az én kategóriám szerint.. Nyugtassatok meg, hogy inkább előny lesz ez – mint hátrány…
  Köszi:)

  Válasz: Vannak ilyen gyorsan fejlődő gyerekek. De a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen gyorsan fejlődő, fürge gyerekek 3 évesen ugyanazt tudják (mozgásban és testméretekben), mint azok, akik lustábbak.
  A hiperaktivitás miatt ne aggódj, ez egy mítosz, amire mindent rá lehet kenni. A túlmozgásos gyerekeknek kell találni valamit, amivel lefoglalják magukat, amit szívesen csinálnak, és máris pozitív irányba mozdulnak el az energiáik. Több hiperaktívnak mondott gyerekkel találkoztam már, akinek találtak egy megfelelő sportot vagy hobbit és máris megoldódtak az óvodai-iskolai problémák.

 • Kolczonay Judit

  Reply Reply 2008. július 23. szerda

  Mit lehet tenni ha a 4,5 hós kisfiam csak kézben hajlandó lenni…?

  Amint leteszem sír! Se a pihenőszéket, se a járókát, se a babakocsit nem szereti, csak pár percig van el magában aztán jön a sírás. Ilyenkor persze kézbe kerűl a kismanó. Próbálom különböző színes játékokkal lekötni a figyelmét, de ez sem sokat segít – amint észreveszi, hogy nem vele foglalkozom, máris hallatja a hangját! Próbáltam picit sírni hagyni, de addig nem hagyja abba, amíg fel nem veszem.

  Hogy lehet “hozzászoktatni”, hogy egy kicsit ellegyen magával is?

  Válasz: Gyereke válogatja, mennyi ideig tudnak ellenni. Próbáld meg kitapasztalni, mi az, ami leköti. Sokszor nem a színes játékok, hanem pl. a konyhai eszközök, zörgős tárgyak (pl. egy csomag papírzsepi), ami leköti a kicsik figyelmét. Magad mellé teheted a konyhában hordozóban, amíg főzöl és beszélgethetsz hozzá, a kezébe adhatsz konyhai eszközöket (fakanál, a habverő – ez nálunk nagy kedvenc volt). Ebben a korban nagyon szeretnek a lakásban is új helyekre menni, ha elunják magukat az egyik szobában, át lehet tenni a játszószőnyeget egy másik szobába, olyan helyre, ahol kedvére nézelődhet.
  Ami nálunk még bevált, hogy énekeltem neki, amíg én a házimunkát végeztem, illetve 4 hónapos korban vettünk egy olyan magas etetőszéket, amit hátra lehetett dönteni, ebből sokkal jobban kilátott, mint a hordozóból, így tovább elvolt benne.

 • Váncza Tímea

  Reply Reply 2008. július 10. csütörtök

  “Az 5-7 hónapos kor nagy kérdése az átfordulás.” – húúha, akkor valami nagyon nincs rendben a fiammal…:) 6hónapos és egy hetes volt, amikor egyszercsak felkapaszkodott a dívány mellett és felállt…attól kezdve amikor csak szerette volna ezt meg is tudta ismételni pedig még űlni sem tudott. És bizony 1-2 hét elteltével már 10-15 perceket álldogált az ágy mellett… Négykézláb még nem tudott járni, csak ugrott mint egy béka :D. Sohasem kúszott…, 7 hónapos korára megtanult ügyesen járni négykézláb. Most 7 hónapos és 3 hetes, és oldalazva jön megy a nagy ágy mellett egyik végétől a másikig és már kísérletezik vele, hogy mi történik, ha mindkét kezével elereszti az ágyat :).
  Soha sem késztettem olyasmire, amit ő egyedül még nem volt képes megtenni: nem űltettem, amíg ő egyedül fel nem űlt, és soha sem “tettem lábra” mégis felállt 6 és fél hónapos kora előtt…
  Ez normális???

  Válasz: Ez nem normális. Kicsit elsiette a dolgokat a fiad. Biztos valami nagyon fontos elintéznivalója van a világban, ami miatt muszáj hamar megtanulnia járni 🙂

 • Szilvia

  Reply Reply 2008. július 02. szerda

  Hát mi is ezzel a problémával néztünk szembe:)Nagyon jó ez a cikk sok mindent megtudtam belöle azóta már kezd kúszni a kisfiam és sokkal jobb kedéjű:),hogy eléri amit szeretne.
  A babaszoba.hu fórum oldalra is bemásoltam ezt a cikket mivel a most 6-7 hónapos anyukák szembesültünk ezzel a problémával.
  Nagy örömmel olvasta a többi anyuka is.
  Köszi:)

 • Dia

  Reply Reply 2008. június 26. csütörtök

  Egyet értek Orsi, a számból vetted ki a szót, már én is kezdtem feladni, mikor a hírlevéllel jött ez a cikk… az én kislányom is pont hat és fél hónapos, és lassan egy hete “küzdünk az unalom ellen” az autós bébihordozón kívül igazán nem válik be semmi, illetve az ha folyamatosan szórakoztatom, azt pedig én nem tartom helyesnek. Már van rugós hintánk is, múlt hét pénteken beszeretem egyet, mert olvastam, hogy segíti a baba fejlődését, de a mi Annánk egyenlőre jókat szundikál benne. Mellesleg előtte ő is “mintababa” volt… már nagyon várjuk, hogy ez az idill visszatérjen 🙂 Lassan úgy látom kúszni-mászni próbál, főleg ha felhúzza magát azon, hogy unatkozik, nos hajrá-hajrá “anya kedvéért” !

  Válasz: A kisebbik fiam ugyanezt csinálta, napközben folyton unatkozott, nyekergett, pedig fél éves koráig csendben nézelődő mintababa volt. Aztán egyszercsak megtanult profin kúszni és onnantól kezdve a hangját se hallottuk. Most meg már szalad és egész nap úton van :o)

 • Orsi

  Reply Reply 2008. június 18. szerda

  Nagyon hasznos volt számomra ez a cikk, ugyanis már kezdtem aggódni, hogy a hat és fél hónapos kisfiam nevelésében valamit nem jól csinálok mert mostanában nagyon sokszor nyűgösködik. Eddig ilyet egyáltalán nem tapasztaltam, sőt “mintababa” volt. Így azonban már érthető a nyügi oka!

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field