Mozgásfejlődés: unatkozó félévesek

Szinte minden anyuka tapasztalja, hogy 5-7 hónapos kor között egyszercsak beköszönt a babánál egy korszak, amikor sokat unatkozik. Az addigi játékokkal nem elégszik már meg, nem akar háton feküdni, hason is hamar elunja magát, de kúszni, helyet változtatni még nem tud. Mit tehetünk ilyenkor?

Mozgásfejlődés: unatkozó félévesekEzt az állapotot én mozgásfejlődési frusztrációnak nevezem és akármennyire is kellemetlen, ez a helyzet vezet el oda, hogy végül a csecsemő egyszercsak kúszni, majd mászni kezd. A nyugodtabb, kisebb méretű, mozgékonyabb babáknál ez a helyzet kevésbé szokott gondot jelenteni, vagy rövidebb ideig, mint a nagyobb méretű, kevésbé mozgékony, illetve alapból nyűgösebb gyerekeknél. Fél éves korban amúgy is fordulóponthoz érkezik a baba: előfordulhat, hogy a korábban nagyon sírós gyereknek annyira tetszik a helyváltoztatás, hogy ezután napokig a hangját sem halljuk, a korábban nyugodt, egész nap békésen szemlélődő picurt pedig egészen felkavarhatja a sok új élmény.

A fél éves kor körüli nyűgösködés-unatkozás elsődleges oka, hogy a baba már okos, sok mindent lát, hall maga körül és kezd kifejlődni az önálló akarata is: szeretne dolgokat tenni, de még nem tud, mert nem tud odamenni, ahova szeretne, nem tudja úgy kezelni a játékokat, ahogyan szeretné, hiszen a kézügyessége még nincs meg hozzá.

Könnyen „elronthatjuk” ebben a korban a picurt, azzal, hogy amikor unatkozik, folyton szórakoztatjuk. Ha unatkozik, inkább adjuk oda neki egy másik játékot, vagy fordítsuk a hátáról a hasára vagy vissza, idővel ezt maga is megoldja majd. Azonban azt se tévesszük szem elől, hogy ilyenkor nem mindig csak unatkozásról lehet szó, egy 6 hónapos baba is vágyhat egy kis ölelgetésre, babusgatásra, testközelségre, tehát figyeljünk oda arra, hogy a nyűglődés hátterében valóban unatkozás áll-e, vagy valami más.

Mikor fordul már át? Az 5-7 hónapos kor nagy kérdése az átfordulás. Ha még nem fordult át, ne aggódjunk, idővel megteszi majd. Ha pedig már egyszer-egyszer átfordul, azért szoktak aggódni a szülők, hogy miért nem teszi gyakrabban. Ezzel sem kell törődni, az a lényeg, hogy képes rá a gyerek: néhány hét és maga ismeri fel az átfordulásból származó előnyöket. Egyébként nem is olyan egyszerű az átfordulás, mint gondolnánk, hiszen nem elég a csecsemőnek azt megtanulnia, hogyan lendítse át magát egyik oldalról a másikra, arra is rá kell jönnie, hogyan szabadítsa ki maga alá szorult kezét. Ezt ösztönözhetjük azzal, hogy hátról hasra fordítjuk és hagyjuk, hogy küzdjön, de idővel magától is egyre hamarabb és hamarabb tudja majd kihúzni a kezét, míg végül már be sem szorul.

Mit csináljak, ha unatkozik a baba?

Ebben a korban már akár 3-4 órát is ébren tölt egyhuzamban a kicsi és nyilván nem szeretne ezidő alatt végig a járókában csendben nézelődni, hiszen annyi izgalmas felfedeznivaló van a világban!

Ezért a legjobb megoldás, hogy váltogatjuk a baba helyeit a lakásban és az önálló valamint a közös tevékenységeket: mondjuk fél órát főzünk közösen, a baba közben az etetőszékben vagy a hordozóban csücsül, közben esetleg a kezébe adunk valamilyen rágcsálnivalót (ha már tud rágcsálni), vagy valami érdekes konyhai eszközt, utána 20-30 perc önálló játék a járókában, aztán 20-30 perc közös bírkózás a hálószobában a nagyágyon, utána önálló játék a nappaliban a játszószőnyegen, aztán jöhet az ebéd, egy kis közös játék, mesemondás, énekelgetés, majd az alvás. Jó szolgálatot tehet egy rugós hinta is, sok baba akár fél órát is szívesen játszik benne.

Ha nyűgös, fogzik vagy csak egy kis „anyázásra” vágyik, jó szolgálatot tehet a hordozókendő is, amiben magunkra köthetjük és nézelődhet, amíg mi házimunkázunk.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

277 Comments

 • Bárdosné Szabó Ingrid

  Reply Reply 2023. július 28. péntek

  Kedves Ágnes!

  Van egy tündéri huncut 5 hónapos kisfiam.
  Mindkét oldalra tud már hasra fordulni, kezeit ügyesen kiszabadítja közben.
  Kúszást próbálgatja nagyon, popsit emel fejét a földbe nyomja egy pillanatra, de ilyenkor nem nyűgös.
  A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet az, hogy 1,5 óra ébrenlét után nem mutat álmosságra való jeleket, egyszerűen elveszti a türelmét, semmi nem jó neki.
  Az ébrenlét alatt játszószőnyegen van, néha kicsit egyedül(amíg lefőzök mondjuk egy kávét, szépen el is van egyedül)
  Aztán játszunk, mondókázunk, “beszélgetünk”.
  Aztán jön ez hirtelen “hiszti” sírás és már semmi nem jó, játékok se, dalok sem, hason se háton se, felveszem ölben is sír. Majd nagy nehezen megnyugszik és elalszik ez kb 30 perc.
  Mi lehet a gond?
  Előre is köszönöm a válaszát! 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. augusztus 01. kedd

   Az a gond, hogy még éretlen az idegrendszer és amikor elfárad, álmos, akkor ő azt képtelen kezelni. Ilyenkor nem kell már tovább játszani vele, sötétíts be, kapcsolj fehér zajt, csomagold be pólya szerűen, tartsd az öledben vagy szoptasd, hogy ki tudja zárni az ingereket és el tudjon lazulni az elalváshoz.

 • Dora Asboth

  Reply Reply 2023. március 19. vasárnap

  Annyit meg szeretnek hozzatenni, hogy az etkezesnel sokszor sir es hatrafeszitihö magat de torna utan ujra eszik. Mozgasa jol fejlödik, hason mar ügyesen felnyomja magat. A masik dolog hogy csak a kezeit figyeli par hete semmi mas nem erdekli. Ami meg aggaszt hogy nagyon keveset gögicsel szinte csak akkor amikor a jatszoszönyegen rugdos.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 25. szombat

   Hasfájós kicsit, ez ebben a korban normális.

 • Pausits Eszter

  Reply Reply 2022. április 27. szerda

  Kedves Ágnes! Érdekelődnék hogy 5 hónapos múlt a kisfiam és mostanában olyan hangokat ad mint aki erőlködik, de hallom hogy torokból csinálja mely egy egy ilyen „akciója” után köhécsel picit. Ez ugye nem ad okot aggódalomra csak „játszik”?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. április 28. csütörtök

   Most ismerkedik a hangjával, játszik, ez nem okoz gondot.

 • Réka

  Reply Reply 2022. március 11. péntek

  Azt még hozzá tenném, hogy mozgása szépen fejlődik, hatrol hasra fordul, bár szívesebben balra, jobbra csak motivációra, és 5 hetesen átfoldult a hasáról a hátára, ami feszesség miatt volt, járunk is Dévény tornára, azóta nem forog hasról. Targyakat megfogja, hason is, sokszor már húzná fel magát ülésbe (természetesen nem ültetjük), nagyon erős baba.

 • Réka

  Reply Reply 2022. március 11. péntek

  Jónapot Ágnes!
  Köszönöm a cikket, sokat segít!
  Az én lányom 5 hónapos lesz holnap és néhány napja azt kezdte el, hogy amikor fáradt vagy már éppen megunja magát (ami mostanában elég hamar előfordul) akár hason, akár háton van, elkezdi lefelé feszíteni a kezeit és közben vagy sikitással, vagy sírással, vagy csak ‘brümmögéssel’ fejezi ki nemtetszését. A cumi vagy figyelemelterelés, új játék általában kizökkenti ebből, de aggódom, hogy ez rendben van-e így.
  Köszönöm a választ előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. március 18. péntek

   Ez rendben van így, gyakori ebben a korban. Sok mindent akarnak már, de sok mindent nem tudnak még és ez belső feszültséget okoz 🙂

 • Fanni

  Reply Reply 2022. március 02. szerda

  Kedves Ági!

  Kislányom 5 és fél hónapos és hirtelen ellenkezik a babakocsinak.
  3 hónapos koráig hasfájós volt, így kialakult hogy sokat aludt kézben, ölben, de a babakocsiban mindig egyből elaludt, az volt a biztos pont, ha minden kötél szakadt.
  Ez pár hete teljesen felborult. A mózesben hátrafeszíti magát és torkaszakadtából ordít, kézben egyből megnyugszik de nem lehet visszatenni. Próbáltam különböző ruhában, háton, hason, játékkal, de nem jött be. Korábban órákat sétáltunk minden nap.Az autós hordozóra váltottunk, az egy ideig bejött, egyszer-kétszer megfeszítette magat de nem sírt és utána elaludt, azonban ez is csak egy hétig tartott, mára már abban is ordít (nem csak sír, hanem iszonyatosan feszíti magát és ordít).
  Egyébként itthon jókedvű, eljátszik hason es háton egyaránt, ha valami nem tetszik neki akkor szokta magát néha „morogva” feszíteni.
  Mitől lehet ez babakocsi-undor? Nagyon elszomorít, hogy nem tudunk lemenni, és hogy autoval sem tudunk utazni. Mivel próbálkozhatnék még? Mit ronthattam el?
  Előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. március 06. vasárnap

   Lehet, hogy a testhelyzet nem tetszik már neki, vagy az, hogy nem lát ki a kocsiból. Segíteni szokott, ha megemeled a kocsi háttámláját 150 fokban, hogy kicsit kukucskálhasson belőle, illetve, ami még beválhat, ha visztek hordozókendőt is és ha sír, átteszed abba, nézelődhet, aztán váltotok a kocsira, ha szükséges. Séta emiatt ne maradjon ki.

   • Timi.

    Reply Reply 2023. április 07. péntek

    Kedves Agi!
    A tanacsodat/velemenyedet szeretnem kikerni kisfiam mozgasfejlodeseben.
    5 honapos fordul hatrol hasra mind a ket iranyba.Nyul hason a targyak utan.Nagyon mosolygos.
    Ami aggaszt.
    1. eleg sokat tartja okolbe a kezet(hason mindig ugy van,de targyak utan nyitott kezzel nyul)
    2. Nem teszi a labat a szajaba/szajahoz.
    3.hason fekve kinyomja a popsit (van,h maga ala is huzza a labait),de a fejet beleturja a foldbe es dunnyog.

    Van egy kis C tartasa is voltunk Devenyesnel.Mutatott gyakorlatokat itthonra,de csak nem alakul ezert ujbol elkezdunk jarni.
    Szerinted amiket felsoroltam problemat jelentenek es ba igen lehet a C tartastol?
    Koszonom a valaszod!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2023. április 09. vasárnap

     1. Valószínűleg most még stabilabbnak érzi így. Mivel a tárgyak után nyúl, ennek nincs jelentősége, magától változtatni fog rajta, ha rájön, hogy tenyérrel is stabilan tudja tartani magát.
     2. Ezt a babák többsége csak 6 hónapos kor után kezdi el.
     3. Ez nem gond. Még nem kell kúsznia vagy bármi mást csinálnia hason. Mivel át tud fordulni, a koránál kicsit fejlettebb a mozgása,
     A C-tartás kicsit gyengébb izomtónusra utal, de a Dévény-tornától ez javulni fog.

 • Nóra

  Reply Reply 2020. január 24. péntek

  Kedves Ági,

  Igaz, a kislányunk még csak 4.5 hónapos, de ő már most unatkozik. A hátról hasra fordulás megy (egyelőre egy irányba) de vissza még nem, és a kézügyessége se egy 6 hósé, de ő nagyon akarja – persze nem megy. Ezen aztán bedühödik, és csak karban nyugszik meg. Ami azonban a „probléma”, hogy borzasztó könnyen unatkozni kezd, nincs el egyedül. Nem ugrok első nyekkre, hagyom unatkozni- nyöszörögni, de ez hamar átcsap „foglalkozz velem” sírásba – jobb napokon 10 percet játszik, utána közös játék, aztán már alig van el 1-2 percet egyedül.

  Szívesen játszom vele, vagy viszem magammal pihenőszékben vagy hordozókendőben, ha dolgom van, ezeket szeteti, élvezi, ha velem „csinálhatja” a dolgokat (persze, mert beszélek közben hozzá, itt a baba hol a baba játék a ruhahajtogatásnál stb stb. Denem lehet ezt egész nap, szeretném ha szabadon is mozogna, fejlődne, főleg, hogy jobban fáradjon.

  Nap közben ugyanis szigorúan 40 perceket alszik, mindegy, hogy kiságy, kendő, autókázás vagy babakocsi. 40 perc és nyílik a babaszem, kb 3 -3.5 órát alszik nap közben (reggel 7 – 8- este 19-20 között). Éjszaka 2x kel enni, az elejétől fogva.
  Elvan és nézelődik a fent említett eszközökben, karban. Jó kedvű, mosolygós baba, ha ezek közül van valamiben, és persze foglalkoztatva van, mikor elunja. De lerakva egyszerűen behergeli magát, és onnantól juszt se, csak üvölt, hogy vegyem fel, szórakoztassam. Nem elég ha csak „ott vagyok”.

  Mit javasolsz? Hagyjam nap közben jobban unatkozni, többet sírni? Vagy ez ilyen korban normális? Ő ilyen, igényli, hogy foglalkozzanak vele?

  Tényleg nincs el 10 percnél többet egyedül és utána nem megy a közös játék- egyedül játék taktika.

  Válaszodat előre is köszönöm

  Nóri

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. január 26. vasárnap

   Vannak olyan babák, akik alapból szociálisabbak, kevésbé vannak el egyedül és szívesebben társaságban. Folytasd tovább a kicsit egyedül-kicsit együtt stratégiát, de amikor már nagyon nyűgösködik, inkább legyen ott veled, de ne feltétlenül szórakoztatva, inkább csak szemlélődve, beszélgetve (pl. te főzöl, ő pedig a hordozóban nézi vagy hordozókendőből figyelget)

   • Nóri

    Reply Reply 2020. január 26. vasárnap

    Kedves Ági,

    Köszönöm szépen! 🙂 Megnyugodtam. 🙂

 • Alexandra

  Reply Reply 2020. január 24. péntek

  Kedves Ági
  a mi kisebbik lányunk ma 6 hónapos. 4 hónaposan lett 2 foga, ekkorra már tudott mindkét irányból forogni, 5 hónapos korától kúszik, és most mászni tanul. A gondunk az, hogy nagyon frusztrált, amiért ez lassan megy neki. 4kézlábra áll, és előre-hátra hintázik, közben meg nyöszörög és/vagy sírdogál. Egész nap. Napközben keveset alszik, éjjel viszont gyakran ébred (tápszeres és a hozzátáplálást is 5 hónaposan kezdtük), majdnem minden éjjel fent van 1-3 órát, és nagyon nehéz visszaaltatni. Elaltatni is tortúra, bár most van egy új rutinunk, ami működni látszik, de így is van, hogy 1 óra az altatás
  Nappal max 2 órát alszik összesen 3 alvás alatt. Nagyon tanácstalanok és fáradtak vagyunk, mert a nagyobbik lányunk teljesen másmilyen volt, ő 6 Hetes korától minden éjszakát átaludt 😀
  tudom, hogy ez az időszak is véget ér majd, de jó lenne tudni, hogy tehetünk-e valamit az egész napos nyöszörgés és az éjszakai bulizás ellen (egyébként járókánk nincs, egész nap a játékszőnyegén van, és ha elunja, akkor valamelyikünk kicsit játszik vele. aludni pár hete a saját ágyában alszik, de kb mindegy hol aludt, ugyanezt csinálja hónapok óta)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. február 03. hétfő

   A nyöszörgés ellen nem tudsz mit tenni abban a pillanatban elmúlik majd, amint sikerül hatékonyabban másznia. A kevés nappali alvás és az éjszakai rossz alvás összefügghet, valószínűleg túlfáradt a kicsi és ez a gond. Itt írtam róla, mit lehet tenni ilyen esetben.

 • Emese

  Reply Reply 2019. december 18. szerda

  Kedves Ági!
  Nagyon szeretem az elő közvetítéseidet a blogodat és mindent amit megteszel értünk zöldfülű szülőkért és a kis manókért! Hálás vagyok és köszönöm előre is ha válaszolsz nekem is!
  Szóval hol is kedjem, van egy 5 hónapos édes kis rosszaságom akit Rebekának hívnak. Időzített császármetszéssel jött a világra mert farfekvéses volt. Első időben sokat szenvedtünk a hasfájással mostanra kicsit jobb a helyzet de a széklet ürítéssel sajnos még mindig szenvedünk. Nem tudom esetleg a kostoltatás miatt lehet? Anya tejet evett csak 4 hónapos koráig aztán elkezdtünk kostolgatni.
  Na de már ehhez hozzá szoktunk mert bármit próbáltunk nem segített neki sajnos.
  Végül is amivel nagyon nagy gondunk van az, hogy a nappali időben a 12-13 óra alatt amit fen van 9-10 óra nagyon nehéz őt lefoglalni. Mindent vagy azonnal elutasít vagy 5 perc múlva. Próbáltam napközben a konyhába vinni magamhoz mosogatáshoz hiába beszélek hozzá alig bírom befejezni a mosogatast mert már sír! Ha hasra teszem és mellette vagyok nem jó ugyan ez ha háton van. Egyedül ha kézből lehajol játékáért vagy ha segítünk neki járni foglalja le. 🙁 (sajnos a párom raszoktatta pedig meg nem tud felállni) Egyenlőre megfordultunk párszor hasrol hatra.
  A fogzásra homeopátiát próbálunk és ecsetelöt mert nagyon nyálzik és a szájába vesz mindent.
  Szóval kedves Ágnes végső keseretségembe írtam már önnek mert tényleg minden pillanatom a picié de már nem tudom hogy tudnám lefoglalni vagy hogy miért sír ennyit
  Előre is köszönöm válaszát

  Szép napot!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. január 05. vasárnap

   A kicsinek hozzá kell szoknia, hogy nem körülötte forog a világ, néha kicsit várni kell. Érdemes váltogatni az önálló játékot és a közöset. Amikor jókedvű, kipihent (alvás és evés után), akkor játsszon inkább egyedül és te addig próbálj haladni a házimunkával, amikor már unja, adj másik játékot vagy vidd át a lakás másik pontjára nézelődni, játszani (érdemes több helyiségben is kialakítani 1-1 kis játszósarkot, így érdekesebb lesz neki). Ha már nagyon unatkozik, akkor játssz vele te egy kicsit, aztán megint játsszon egyedül és így tovább mindig új játékokkal. Ha már ezt is unja, akkor legyen ott melletted kicsit és ha nagyon-nagyon nyűgös, akkor hordozhatod is, nézelődhet, míg te pl. mosogatsz, teregetsz, testközelben lehet, de mégsem az ő szórakoztatásával telik az idő.

  • Horváth Brigitta

   Reply Reply 2023. január 16. hétfő

   Szia nemrég született a kisfiam 6 hetes és a kérdésem hogy miért erőlködik morog széklete az normális nem hasfájós ez mikor marad le róla mikor azokik róla le hogy ha kell hanem morog mocorog erőlködik? Válaszod köszönöm

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2023. január 21. szombat

    Azért csinálja, mert még nem mozog eleget, ezért nem annyira hatékony a bélműködése, sok a puffadás stb. Kis babatorna, pocakmasszázs segíteni szokott ilyenkor.

 • Bea

  Reply Reply 2019. december 11. szerda

  Kedves Ági!
  Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam pár nappal múlt el 6 hónapos. Nagyon aktív és kíváncsi. A napokban felállt a kiságyban, ami nagyon tetszik neki és csak állni akár. Ha kiveszem a kiságyból a játszó szőnyegen is belém kapaszkodva fel akar állni. Próbálom elterelni a figyelmét, de nem egyszerű, mert akarata már van. Nem korai még neki? Előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. december 15. vasárnap

   Ha magától áll fel, akkor nem korai és nem kell megakadályozni benne. Az a lényeg, hogy ha magától képes rá, akkor már fejlettek azok az izmok, amik segítik őt az állásban, tehát nem gond, ha álldogál.

 • Kriszta

  Reply Reply 2019. szeptember 06. péntek

  Kedved Ági!

  Kislányom most 5 és fél hónapos. Eddig nem voltak ilyen gondjaim, múlt hónapban elmentünk első közös nyaralásunkra, amikor is észrevettem hogy kislányom sokkal jobban örül a férjemnek mint nekem.. egész nyaralás alatt vele játszott , csak rá mosolygott, vele nem unta meg olyan hamar magát játszák közben mint ahogy velem szokta és ez még a férjemnek is feltűnt. Sajnos ez nagyon rosszul esett akaratom ellenére, mert csak egy pelenkázó – etetőnek éreztem magam. Azóta mióta hazajöttünk minden reggel ébredés után magam melle veszem az ágyba, simogatom, puszilgatom, de nem is reagál rá, mintha már azt is unná és egy kis idő után elkezd nyűgölődni, sírni. Mit rontottam el? Létezik hogy ennyire megunt már vagy nem szeret? Tényleg szívemet lelkemet kiteszem érte , én vagyok az örök türelmes is , férjem hamar elveszíti a türelmét, mégis úgy látom hogy a kislány jobban érzi magát vele …

  • Kriszta

   Reply Reply 2019. szeptember 06. péntek

   Folytatva az előbbi kommentet .. ez egy ilyen korszak? Vagy szimplán én már kevés vagyok neki?

   Tisztelettel:
   K. Kriszta

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2019. szeptember 15. vasárnap

    Ez egy ilyen korszak. Majd elmúlik az újdonság varázsa 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. szeptember 15. vasárnap

   Most fedezte fel és érdekes neki, ez normális 🙂 Nem ellened szól, hanem egyszerűen csak a te jelenléted természetes, míg Apáé különleges, ezt fejezi ki így a kicsi.

 • Krisztina

  Reply Reply 2019. augusztus 23. péntek

  Kedves Ági!

  Szeretnem kikerni az Ön velmenyet is 🙂 adott egy 6 honapos baba (lassan 7 )Mozgasfejlodes teren voltak problemak,(teljes jobb oldala le volt tapadva, illetve a nyaka most kezd jobb lenni) igy devenyre jarunk, most szepen forog, kuszassal probalkozik. Igy elvileg nincs lemaradva, vagy igen? Persze tudom minden baba mas, de körülöttünk mar az 5 honapos baba mar ül, maszik…. a 7 honapos meg mar megy…igy allanodan aggodok, hogy nem fejlödik megfelelöen.

  Lenne egy masik kerdesem is. Kezdetektol fogva hasfajos baba volt, ez 3 honapos korara el is mult. 3 honap alatt szinte csak ölben aludt, le se lehetett tenni. Most viszont nem szeret lent lenni, mindenaron csak ölben szeretne lenni, menni kell vele, hogy lasson. Ez nagyon faraszto egesznap, mert szinte a nap 70 %-ban vinni kell. Babakocsit, hordoeszözöket nem szereti. Ez kesobb javul majd? mit lehet ez esetben tenni? Sirni sose hagyom, maximum addig amig elintezem a mosdot. Probalom lekötni mindig. földön jätszunk, de ez is max 10 perc…
  Kezdetektöl fogva igenyelt mindig maga melle valakit, tehat egyedül nem is nagyon lehet hagyni, mert sir.

  Köszönöm a välaszät. ( elnezest hogy ekezet mentes, de külföldi billentyüzetem van)

  Tisztelettel:

  T.K.Krisztina

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. augusztus 29. csütörtök

   Semmivel nincs lemaradva a babád. Kúszni 9, mászni 10 hónapos korig kell elkezdeni (és a legtöbb baba előtte nem kezdi el), ezért nem szabad más babákkal összehasonlítanod. 6 hónaposan az átfordulást kell elkezdeni, tehát ő teljesen a korának megfelelően fejlődik.

   A 10 perc játék tökéletes, ennél többet még nem lehet tőle elvárni. Ha már unja, tedd hordozóba, vidd magaddal úgy, hogy lásson és úgy házimunkázz, beszélgess vele közben, énekelj neki vagy mondj versikét, meséld el, mit csinálsz éppen, ha sír, vigasztald meg, de ne cipeld folyton. Idővel hozzá fog szokni, hogy ott vagy vele, de nincs mindig karban.

 • Szandra

  Reply Reply 2019. július 07. vasárnap

  Jó napot!
  Van egy 5 hónapos kislányom, Emma. Már születése óta sírós baba volt mert fájt a hasa,de azt szerencsére kinőttük és sokkal jobb a helyzet már. Viszont nem nagyon van el egyedül,legtöbbször szórakoztatni kell. De van hogy semmi sem jó neki és csak kézben akar lenni. De annyira zavar,hogy ilyenkor mindenki mondja hogy jól kézbe lett szoktatva és inkább hagyjam sírni. De én nem akarom sírni hagyni,különben sem nyugodna le magától,csak még negezebben lehet megnyugtatni. A másik,hogy van olyan mikor csak én tudom megnyugtatni,erre mondják hogy nagyon anyás. De könyörgöm,hát hogyne lenne anyás egy 5 hónapos kisbaba. A fő kérdésem az lenne hogy elmúlhat ez,hogy sokat sír és hogy csak kézben van el? És lesz olyan hogy ellesz egyedül is? Néha olyan kilátástalannak érzem ezt a helyzetet,pedig nagyon mosolygós és vidám baba legtöbbször.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. július 14. vasárnap

   Nyugi, mindent jól csinálsz. Mások egyszerűen csak okoskodnak. A kislányod ki fogja nőni ezt a korszakot és meglátod, sokszorosan meghálálja majd kiegyensúlyozottsággal, szeretettel, hogy most amíg kicsi volt és szüksége volt a szeretetedre, ennyire mellette voltál 🙂

 • Réka

  Reply Reply 2019. január 04. péntek

  Kedves Ági!

  Boldog Új Évet Kívánok Nektek!
  Kis fiam lassan 7hónapos, de még nem igazán forgolódik. Hasról hátra megy mindkét irányba, hátról hasra viszont még egyszer sem fordult át. Elfordul oldalra, de hasra nem. Mit gondolsz erről, ez probléma lehet?
  A másik kérdésem, amibe szeretnék tőled tanácsot kérni az számora aggasztóbb. Nagyon kíváncsi, figyelmes, mozgékony kis fiú. Imádja, ha ülhet vagy felállhat. Korábban (5-6hó között) már sikerült leszoktatni és elfoglalni őt, hogy ne akarjon folyton felkapaszkodni. Viszont a karácsonyi ünnepkör alatt folyamatosan kézben volt, nagymama…nagypapa…dédi…barátok…és apa is szabadságon volt, így akadt folyamatos játszópartner, no meg aki ölben tartsa. A probléma pedig ott kezdődött, hogy amint velem kettesben maradt, folyamatosan azért könyörög, hogy engedjem felülni, felállni, vigyem őt kicsit a lakásba….próbálom lefoglalni, de nem kellenek a játékai, sem a hintája…csak sír és sír és sír 🙁 🙁
  Ügyesen ül, de szerintem még azt sem szabadna neki…az állásról nem is beszélve…
  Köszönöm a segítségedet!

  Üdv. Réka

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

   Ez nem probléma, ha próblkozik a forgással, akkor korának megfelelő a mozgása, nincs előírva, milyen irányba és mennyit kéne forognia. Ha eljön az ideje, menni fog a másik irányba is.

   A családi nagy nyüzsi után nyilván unalmas csak veled kettesben, valószínűleg ő eleve szociálisabb gyerek, ezért is élvezte annyira. Semmiképpen ne cipeld őt ide-oda, inkább alakíts ki a lakás több pontján játszósarkokat, ahol mindig új könyezetben lehet, ha szeret ülni, tedd etetőszékbe, ahol nézelődhet. Felállni csak magától álljon fel, te soha ne állítsd, de ha magától álldogál, azt szabad neki hagyni. Mivel ennyire szereti a társaságot, vidd minél többet gyerekek közé: játszóház, játszótér, ahol nézheti a nagyobbakat, hívjatok át más anyukákat babával stb.

 • Angi

  Reply Reply 2018. augusztus 03. péntek

  Kedves Ági!
  Nagy megerősítést nyertem a cikkedből hogy eddig jól csinálom a dolgomat. Az én lányom lassan betölti a 7. hónapját. Ügyesen forog mindkét oldalára még aludni is oldalra fordulva szeret aludni. A hasra forgás is nagyon megy. Ha közlekedni akar akkor hason kinézi hova akar menni majd hátára fordul és a lábával elrúgja magát. Nagyon ügyes. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy miként lehetne rávenni hogy többet legyen hason?;

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. augusztus 05. vasárnap

   Játszatok olyat, hogy te is odafekszel mellé hason és labdát gurítasz felé, aztán bíztatod, hogy gurítsa vissza. Ha próbálkozik, dicsérd meg nagyon és gurítsd felé megint! Minél többet gyakoroljátok annál ügyesebb lesz benne 🙂

 • Gabi

  Reply Reply 2018. július 08. vasárnap

  Kedves Ágnes!

  Először is elszeretném mondani, mennyire csodálatosnak tartom amit a babákért és szüleikért tesz. Óriási segítséget nyújt. Igyekszem követni a tanácsait. Az én 6 hónapos kisfiam nagyon ügyesen fordul hasra, szinte állandóan…pelenkázni is nehéz, bírkózni kell vele. Kúszni is nagyon próbál egyelőre féloldalazva, hernyózva próbál kúszni de végül eléri amit akar. Régebben kb. egy hónapja pár alkalommal sikerült neki vissza a hátára is fordulnia. De azóta nem csinálja. Ha elfárad hason, akkor sír, kiabál, nagyon erőlködik tólja magát hátra, de útban van a keze. Ha már párszor csinálta, akkor most miért nem megy neki? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mennyire gond a repülőzés? Van hogy kicsit repülőzik esetleg közben szalad aztán leteszi a kezeit, támaszkodik kicsit aztán megint repülőzik egyet. Én aranyosnak tartom, de lehet hogy bajt jelent? Eljátszik a játékokkal is hason. Egyébként az elején kicsit le volt maradva a fejtartással, mert azt mondták, hogy 3 hónaposan már 10 percet kell tudnia hason tartania ( mi még nem voltunk 3 de majdnem és ő egyáltalán nem volt meg hason), de ,,rágyúrtunk” és be is hozta nagyon gyorsan a lemaradást.

  Üdvözlettel: egy mosolybaba anyukája.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. július 08. vasárnap

   Nem kell aggódnod, most azért nem forog, mert a kúszás érdekesebb neki. Egyébkétn gyakran előfordul, hogy sikerül a forgás lendületből, de az igazi technikára csak később jönnek rá a babák. A repülőzés sem gond, mivel már kúszik, az akkor jelez problémát, ha csak azt csinálja a kicsi és nem támaszkodik a kezére, nem kúszik.

 • Lujza

  Reply Reply 2018. május 01. kedd

  Kedves Ági!

  Kislányom 6 hónapos és 2 hetes. Az a problémánk hogy nem szeret hason lenni. Amint hasra fordítjuk azonnal vissza fordul a hátára. Elküldtek minket fizioterapeutához, de a kislányunk nagyon rosszul viseli ha megyünk utánna nem tudjuk letenni a játszó szőnyegre, és éjszaka is sokszor felsir pedig amúgy át alussza az éjszakát.Végig üvölti az egész 1 óra hosszát és nem engedik hogy meg nyugtasson szerintem elég durván bánnak vele ezt jeleztem is de azt mondták én vagyok gyengéd. Itthon minden nap csináljuk a gyakorlatokat de egyre passzívabb és amint a lábához érünk feszíti magát hátra. Próbáltunk pár nap szünetet tartani de ez se segített. Nem tudom mivel tudnánk segíteni, várom válaszát és előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 19. szombat

   Sajnos sok baba nem szereti a tornát, de másként nem lehet nekik segíteni. Ennyitől nem lesz baja, ha egyébként sok szeretetet kap. Ha rendszeresen gyakoroltok, hamar fejlődni fog majd és utána már nem kell tornára járni.

 • Ildikó

  Reply Reply 2017. december 28. csütörtök

  Kedves Ági!

  Nagyon el vagyok keseredve az 5 hónapos kisfiam miatt. Kezdetben hasfájós volt, ezért sokat volt kézben, hogy megnyugodjon, utána bajunk volt az evéssel, másfél óráig tartott egy-egy etetés. Ahogy az evés megoldódott, hirtelen ott találtam magam egy babával, aki evett, büfizett, tiszta a pelusa, és még nem álmos. Azóta próbálom lefoglalni valamivel, játszok vele, kinézünk az ablakon, követjük a macskákat… A lakás több pontján van játszórész, váltogatjuk a játékokat, de a gyereket minden egyes percben szórakoztatni kell. Egy percig sem játszik el egyedül. Ha berakom a játékai közé és leülök mellé, akkor is csak nyűglődik, amíg nem rázogatok neki valamit. Ha elkapja a játékot, akkor ráz rajta kettőt és elhajítja, és én megint előveszem és rázni kezdem, különben ordít a gyerek. Hordozóban is csak pár percig van el, hiába viszem ki magammal a konyhába, teregetni, pakolni. Feszíti magát és üvölt, hiába éneklek neki, beszélek hozzá, megsimogatom, egyszerűen nem akar a hordozóban lenni, fel kell venni. A párom és családja azt mondja, hogy ez csak hiszti, hagyjam sírni, majd megtanulja, hogy nekem dolgom van, játsszon egyedül. Én eddig nem hagytam, nem volt szívem sírni hagyni, de már nem bírom tovább. Éjjel-nappal én vagyok vele, és már kezdek kiborulni, hogy egész nap a gyereket szórakoztatom, a félórás alvásidőkben meg csinálom a házimunkát. Hol rontottam el, mit lehet még ilyenkor tenni? Kérlek, hogy segíts.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. január 03. szerda

   5 hónapos korban még nincs hiszti. Van viszont kezdődő szeparációs szorongás, amikor a baba amikor nem látja anyát, aki számára a biztonság forrása, eltűnik és ezért a baba megijed. Nem szórakoztatásra vágyik, egyszerűen megijed, ha nem vagy látótávolságon belül. Ezt kinövi majd, addig pedig segíthet, ha hordozókendőbe teszed, amikor nyűgös és viszed magaddal. Amikor magában játszik, keress olyan játékokat, amikkel könnyebb játszania (pl. babatornászó, amit maga tud piszkálni). Nem baj, ha néha nyűglődik, amikor nem szórakoztatod. Hidd el, ha talál maga körül érdekes dolgokat, előbb-utóbb elfoglalja majd magát. Váltogasd a játékokat is körülötte, ne mindig ugyanazokat lássa! Inkább kevesebb (3-4) játék legyen látótávolságon belül és mutasd meg, mit csinálhat vele (pl. gombnyomogatás stb.), illetve hagyd, hogy 1-1 új tárgyat ő maga fedezzen fel. Adj neki olyasmit is, ami nem játék, hanem ártalmatlan használati tárgy (pl. fakanál), sok baba ezekkel jobban elvan, mint a játékokkal. Sok baba szereti azt is, ha magasabb helyről (pl. etetőszékből nézelődhet). A feszítést azonban nem csak az unalom okozhatja, az is lehet, hogy a mozgásfejlődéssel kapcsolatos probléma áll a háttérben, szeretne már bizonyos dolgokat elérni, de még nem képes rá. Ha hason fekve repülőzik, erőlködik, sír, érdemes megnézetni, nem izomfeszesség áll-e a háttérben.

 • Bálint Daniella

  Reply Reply 2017. december 16. szombat

  Kedves Ágnes !
  A kislányom 5 és fél hónapos, de sajnos nem akar átfordulni. Illetve egyetlen egyszer sikerült neki valahogy hasról hátra, pakolásztam így lemaradtam róla. 🙁 Nagyon szépen tartja magát hason, nyúl a játékokért. Hanyatt fekve is állandóan kicsavarodik, viszont még nem jött el a nagy áttörés. Tudom , hogy minden baba más és más, de a környezetünkben mindenhol azt látom, hogy ennyi idősen forognak, ülnek, négykézláb ugrándoznak. Normális ha az én kislányom még semmi hasonlót nem csinál ?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. december 27. szerda

   Teljesen normális. Ezért nem szabad másokhoz hasonlítgatni a babát, mert a kislányod fejlődése a korának megfelelő, az ismerős babáké viszont sokkal gyorsabb. Átfordulni 6, kúszni 9, mászni és felülni 10-11 hónapos korban kell elkezdeni, nincs még a kislányod semmivel se lemaradva.

 • Edit

  Reply Reply 2017. december 02. szombat

  Kedves Ági,

  Ez a rugós játék amit emllítesz a cikkben, ez az lenne amiben beleuletetjuk fel van akasztva ajtófélfára pl és benne ülve a lábával tudja magát lokdosni és így ugrálni!? Önállóan még nem tud ülni a lányom így is lehet használni? Ezért nem mertem idáig elővenni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. december 04. hétfő

   Igen, ez az a játék. Ha megtartja a baba hátát és beleültetve nem dől benne előre, akkor már lehet használni. A fiaim fél évesen már tudtak benne játszani.

 • Zsuzsa

  Reply Reply 2017. szeptember 24. vasárnap

  Kesves Ági!

  Kisfiam most 6,5 hónapos, születése óta sokat sír minden látszólagos ok nélkül. Mindenki azzal bátorított, hogy amint elkezd majd mászni, lefoglalja a sok mozgás, gyakorlás és jobb lesz a helyzet. Egy röpke hétig valóban így történt és én nagyon örültem meg reménykedtem, hogy itt a nagy áttörés,forgolódott, rugózott négykézláb és elindult,de most még nyűgösebb, sírósabb, szinte csak felvéve hajlandó egy kis időre nyugodtan maradni, szinte soha nincs jókedve. Két foga már 5 hónaposan kibújt szinte észrevétlenül, nem zavarta az alvásban, most viszont nap közben az állandó alvásigényű, nagyokat durmoló kicsim minduntalan sírva felriad vagy el sem tud aludni. Mi lehet az oka? Találkozott már hasonló esettel? Mikor lesz ez valaha is jobb? Nagyon megvisel ez a rengeteg sírás és hogy mindig hordozni kell,meg hogy úgy érzem, nem tudok segíteni rajta…
  Köszönöm,
  Zsuzsa

 • Ildikó

  Reply Reply 2017. szeptember 20. szerda

  Kedves Ági!

  A kisfiam 6 hónapos, szépen fejlődik(forog, ül, 2-3 mozdulatos mászás is, kúszik). Viszont amikor mászik, kúszik, támaszkodik akkor az ujjai nincsenek kinyújtva. Nem szorítja ökölbe, hanem lazán vannak, tenyere érintkezik a talajjal, ággyal, de az ujjait nem nyújtja ki.
  Olvastam hogy gyanújel lehet ha nem teli tenyérrel támaszkodik.
  A mi esetünk ilyen? Ha igen, mit lehet ellene tenni?

  Előre is köszönöm szépen a válaszod!

  Ildikó

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. október 21. szombat

   A legbiztosabb megoldás, ha mihamarabb megmutatod korai fejlesztőben, ők tudják, hogyan lehetne segíteni rajta és mutatnak gyakorlatokat is, ha szükség van rá.

 • Emese

  Reply Reply 2017. június 20. kedd

  Kedves Ági!

  A hét hónapos fiacskámmal kapcsolatban írok. Kb fél éves koráig minta baba volt, nappal kis nyugis, éjszaka is csak kétszer kelt fel szopizni és azzal aludt is tovább. Az utóbbi időben az éjszakáink sajnos eléggé fárasztóak kezdtek lenni…. egy-két óránkét felébred, és csak szopi után alszik vissza. Próbáltam már mindent, teát, felvenni, ringatni, de semmi…. csak ha eszik, és utána alszik mint a tej, egy-két órát….. Nem hiszem, hogy éhes lenne, mert napközben négy órát is elvan evés nélkül. A fogai kínozhatják, már kibújt kettő. De ez így is nagyon fárasztó 🙁
  Különben nagyon ügyes, okos és mozgékony baba. Már öt hónaposan átfordult mindkét irányba, és most próbál mászni.
  Szerinted mi lehet a gond éjszaka? Mit tehetnék, hogy legalább három órát aludjon egyhuzamban?
  Előre is köszönöm a válaszodat!

 • Szilvia

  Reply Reply 2017. április 05. szerda

  Kedved Ágnes!
  Nekünk nem indult könn/ hónapos lesz a kisfiam, de születése után másfél hónapig altatásban volt lélegeztetőgépen, továbbá 3 műtéten túl vagyunk. Összesen 3 hónapot töltött kórházban születése után. Ezek után is voltak problémáink, leginkább az etetéssel. Súlyos refluxa volt ami miatt meg is műtőtték. Tejallergiája lett…ezmiatt nem hízott pár hétig. 3450 grammal született,most értük el végre az 5500 grammot! A kérdésem nem is ezzel kapcsolatban lenne, ezt csak felvezetésnek szántam. Nagyon ügyesen fordul hátról hasra,hasról hátra. Tartja a fejét is és kúszni is próbál. A kérdésem itt lenne, hogy úgy látom mintha nem lenne még elég ereje, hogy sokáig tartsa a kis fejét. Ez normális lehet ennyi idős korban? Gondoltam már rá, hogy elvisszük dévény toránra. Őn szerint szükség lehet rá?
  Előre is köszönöm a válaszát!!!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Ha 6 hónaposan már ügyesen átfordul, tartja a fejét és próbál kúszni, akkor semmi gond nincs a mozgásfejlődésével. A buksija még nagy, ezért nem tudja olyan hosszan tartani. Ahogy egyre többet mozog majd, egyre erősödnek a nyak- és hátizmai is és megoldódik a probléma.

 • Szilvia

  Reply Reply 2017. április 05. szerda

  Szia!
  Olvastam ezt a rugós hintát! Az érdekelne, hogy olyan babánál is lehet alkalmazni aki még nem tud ülni??
  Előre is köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Azt a fajtát, ami elől és hátul is tartja a babát a derekánál is (általában valamilyen rugalmas vászonból van), azt lehet használni.

   • Szilvia

    Reply Reply 2017. április 05. szerda

    Köszönöm a gyors válaszát!!!

 • Kata

  Reply Reply 2017. március 31. péntek

  Szia Ági!

  Kisfiam 4-én lesz 5 hónapos. 3300grammal született, most 7kg körül van. Utóbbi időben nagyon nyűgös lett, egyedül max 10 pecig van el. Most fordult át a hátárol a hasára először, és elkezdte emelgetni a popsiát is hasonfekvésbe. Elképzelhető, hogy ennek a nyűgösségnek a mozgásfejlődés áll a hátterében? Azóta éjszaka is van hogy nyugtalanul alszik, forgatja a fejét, nyűglődik. Nyála is nagyon folyik mindent rág. A fogára is gyanakszunk már.

  A másik, hogy mikor a hátán fekszik, sokszor mintha erőlködne. Ez mitől lehet? Félünk kicsit, mert van egy kis köldöksérve. Minden nap van kaki, és naponta többször pukizik is. A hasfájása szerencsére hamar elmúlt, kb 2,5hós korára. Egyébként a napi 5-6 étkezésből 2 tápszer a többi anyatej.

  Köszönöm válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Valószínűleg a fogzás áll a nyűgösség hátterében, erre utal a nyálzás és a rágás is, a babák 80%-ánál ebben a korban kezdődik.
   Az erőlködés oka szimplán a mozgásfejlődés, szeretne már helyet változtatni, de még nem elég ügyes hozzá, ezért erőlködik, nyög, morog 🙂

  • Kriszta

   Reply Reply 2017. június 06. kedd

   Kedves Kata!
   Nalunk szo szerint ugyanezek a problemak merultek fel. Kivancsi vagyok hogy azota elmultak-e az emlitett nyogesek es erolkodesek, illetve a fogzasnak volt -e betudhato a nyugosseg.
   Koszonom vaszod,
   Kriszta

 • Kata

  Reply Reply 2017. március 18. szombat

  Szia én kisfiam 6hós elmúlt szépen fejlődik elkezdtett màr kúszni négykézlàb is jól tartja magàt, ami engem zavar többször jobbra balra csapkódja a fejêt nem feltétlen hanyattfekvésbe van hogy etetőszéke vagy akàr az ölembe,ha rászólok abbahagyja aztàn van hogy újra kezdi.
  Foga még nincs fülét megnyomkodtam hàtha fàj neki de nem sírt.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. március 26. vasárnap

   Ezt önnyugtatásból csinálja, kinövi majd.

 • Simon Zsuzsanna

  Reply Reply 2017. február 03. péntek

  Kedves Ágnes!

  Szeretném a segítségét kérni. Kislányom 6,5 hónapos, még nem forog, hason sem nagyon szeret, bár minden nap hasra teszem kicsit, van, hogy bírja, de van, hogy pár perc múlva pityeregni kezd. Ön szerint hogyan segíthetnék neki?
  A másik problémám (ha probléma egyáltalán), hogy még nem alussza át az éjszakát. 3 óránkén felkel enni. Anyatejes baba. Tudok tenni valamit, hogy átaludja az éjszakát?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Zsuzsi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Fektesd rendszeresen hasra úgy, hogy melléfekszel és szórakoztatod, bábozol neki, beszélgetsz vele. Ha megunja, fordítsd vissza! Minden nap csináljátok meg ezt legalább 5 alkalommal, idővel egyre jobban megy majd neki. Ha mégsem tapasztalható javulás, forduljatok mihamarabb korai fejlesztőhöz, mert izomletapadás is állhat a háttérben.

 • Szabó Mária

  Reply Reply 2017. január 08. vasárnap

  Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e a 6 hónapos babánkat (kipárnázott IKEA-s) etetőszékben tartani és mennyi ideig? Ahogy a cikkben is írtad, néha jól jönne, ha ott elnézelődhetne, pl. mialatt mi ebédelünk/vacsorázunk. Egyelőre ő csak anyatejjel táplálkozik, és magától még nem tud ülni/felülni.

  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   A IKEÁsat azért nem javaslom, mert a támlája nem tartja a baba hátát teljes hosszában (a nyakát és a fejét is), valamint 90 fokos a háttámlája, ezért ezt a fajta széket csak akkor szabad használni, amikor a baba már stabilan ül támaszték nélkül is.

 • Maria Szabo

  Reply Reply 2017. január 08. vasárnap

  Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ültetni (kipárnázott IKEAs) etetőszékben a 6 hónapos babát és mennyit? Magától még nem ül, egyelőre anyatejen kivül mást nem eszik. Ahogy a cikkben írod, néha segítség lenne, hogy egy kicsit onnan elnézelődjön.
  És még egy kérdés: ilyen korban mennyit bírnak ebren lenni átlagosan? A miénk kb. 2,5-3 órát bír, az rendben van? Köszönöm!

 • Margó

  Reply Reply 2016. november 25. péntek

  Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a kiropraktőrökről, mennyire hatásos a csecsemők számára? 6 és fél hónapos fiam nyaka kicsit merev, járunk Dévény tornára is, ott javasolták. Mindkét irányba forog, bár az egyikbe jóval ritkábban (csak hasról hátra irányba). Alkarján támaszkodik csak, kúszni próbál, de még nem tud.

  Előre is köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 25. péntek

   Érdemes kirokpraktőrhöz fordulni ilyen esetekben, de mindenképpen olyat keressetek, aki ért a csecsemőkhöz.

 • Zsuzska

  Reply Reply 2016. augusztus 30. kedd

  Kedves Agi!

  Kisfiam 6 honapos, nagyon gyonyoruen fejlodik. Forog minden iranyba, hason imad lenni, 2 napja kuszik is valtott kezzel, ahogy kell. Ha valamit el akar erni, akkor az osszes tudasat, mozgasat kombinalva a legrovidebb uton eleri. 😊
  Egy dolog picit aggaszt. Par napja kezdte el, hogy hatrafesziti magat ha valami nem sikerul neki. Egy foga mar kinnt van, nagyon sokat rag, es neha olyankor is csinalja. De ha kezdek enekelni neki vagy valami vicceset csinalok, mondok, mosolyog. Oltozkodni utal, ahogy altalaban a babak, erre szinten feszitessel reagal. Meg akkor, mikor faradt. Nagyon jokedvu, mozgekony baba, en azt gondolom, hogy kezd kialakulni az akarata, es a nemtetszeset fejti igy ki.
  Holnap megyunk gyermekorvoshoz oltasra, mindenkeppen meg fogom emliteni neki, es bizonyara elkuld neurologushoz.
  Kerlek, ird meg, hogy ez vajon normalis, amit a kisfiam csinal? En annak gondolom, de szuksegem van a megerositesedre. Olvasom mindig az irasaidat, es mindig megnyugtato valaszokat kapok az aggodalmaimra. 😊

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. szeptember 10. szombat

   Egy bizonyos szintig normális, de jobb, ha látja orvos, mert néha egy kis izomfeszesség is lehet a háttérben.

 • Adrienn

  Reply Reply 2016. augusztus 24. szerda

  Kedves Agi!

  Mi jovo heten leszunk 6honaposak.
  Kisfiam nyaki izomzata hypoton, laza izmai miatt meg mindig gondot jelent a fejtartas. 8hetes kora ota jarunk gyogytornara.
  A kerdesem az lenne, hogy a mi esetunkben is hagyjam egyedul hason, az unatkozas ellenere is, hogy hatha megindul? Vagy mit csinaljunk? Ha meg nem tudja normalisan tartani a fejet, attol megindulhat? Az elmult ket hetben latvanyosan sokat erosodott. Az en velemenyem, szerintem tartja a fejet mar, csak hamar elunja. Alandoan huzna magat ulesbe, a gyogytornasz szerint ez torzserosito reflex, atfordult mar hasrol hatra, visszafele meg nem. Most kezdjuk a babauszit is, hatha segit, erosit. A buvarreflexet nem fogjuk erositeni, mi csak lubickolni tornazni megyunk, mar lebeszeltem az oktatoval, hogy mi nem merulunk.
  Nem tudom, mi a velemenye? Min valtoztassak? Mit csinaljak? Kezd erdeklodo lenni.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. augusztus 28. vasárnap

   Igen, nyugodtan lehet ő is hason, amennyit csak tud és bír, ez segíteni fog. A babaúszás is jótékony hatású, különösen a Kalovits féle módszert ajánlom, mert az nem a búvárreflexre megy, hanem a mozgásra, az úszás megszerettetésére, a vízbiztonságra és nagyon jó mozgásfejlesztő hatású.

 • Mónika

  Reply Reply 2016. július 12. kedd

  Kedves Ágnes!

  Az az én kisfiam 6 hónapos, eddig amint letettük a hátára rögtön átfordult, most 2 napja egyszerűen nem akar vagy nem tud? Kérem segítsen ez gond? Mért nem fordul most?
  Köszönettel

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. július 12. kedd

   Valószínűleg nem érdekli, ezért nem fordul meg. Most egy új fejlődési szakaszban van és más érdekli, nem kell aggódni emiatt. Ha szüksége lesz rá, meg fog fordulni megint.

 • Andi

  Reply Reply 2016. április 04. hétfő

  Kedves Ági
  Abban szeretnèm a segitsèded kèrni hogy az èn pici fiam 6honspos ès 1hetes ès engem egyre jobban agaszt hogy nem fordul át a hátán fekve az oldalára kifordul
  Egyszer sikerült neki idájig átfordulni hátrol hasra ès a baj mèg az is hogy hason fekve szokot repülözni amugy ha hason van nagyon szèpen tartja a fejèt tenyèren alkaron szèpen támaszkodik kètszert csinált ojat hogy tenyèren támaszkodva hátát homoritota de azota se vetem èszre hogy csinálta volna meg ojat is csinál hogy ahogy hanyat van ugy adig tekeri magát mig hanyat fekve fekvès irányt változtat engem egyre jobban agaszt hogy nem e azèrt nem csinál már dolgokat mert le van tapadva valami izom nála önszerint fordujak e orvoshoz vele vagy mèg várjak vele??
  A válaszát elöre is köszönöm!! 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. április 25. hétfő

   Bár még nincs lemaradva semmivel, érdemes elmenni korai fejlesztőbe, mert repülőzik, és ez arra utalhat, hogy esetleg van egy kis letapadás. Ilyen kis korban még pár alkalom után meg lehet oldani ezeket a problémákat.

 • Varju - Szalai Beatrix

  Reply Reply 2016. április 02. szombat

  Kedves Ági!
  A lánykám 22-én lesz 7 hós egy igazi izgő-mozgó. Egyszerűen minden untatja,de ha forgatom és hagyom hason feküdni inkább csak sír és hisztizik minthogy próbálna a játékjáért nyúlni. Ülni már tud de legfőképp csak azt szeretné ha állandóan fogná valaki, hogy érhesse lábujjhegyen a földet. Mit tudnék annak érdekében tenni, hogy motiváljam a mozgásban és segítsem a mászásban?
  Válaszát előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. április 25. hétfő

   Ha 7 hónaposan hason ennyire nem szeret lenni, érdemes lenne megmutatni korai fejlesztőben, lehet, hogy egy kis tornára lenne szüksége és attól megoldódnának a dolgok. Ültetni, felállítani, amíg erre magától nem képes, nem szabad.

 • Andrea

  Reply Reply 2016. április 02. szombat

  Kedves Ágnes!
  5 honapos babam 3 napja extra nyugos. Visit,sikit,sir,horog,morog,megfeszul haton fekve. Semmi se jo,se jatek se ha felvesszuk. Mindket iranyba forog es sztem kuszna is mar de meg nem tud. Foga szerintem nem jon meg. Letezik,hogy vmi mozgasfejlodes van a nyug hattereben?

  Koszonom

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. április 25. hétfő

   Pontosan 🙂 Akarna kúszni, de még nem tud. Ez átmeneti állapot. Legyen sokat hason, hamar megtanul kúszni és mindent elér majd.

 • Krisztina

  Reply Reply 2016. március 24. csütörtök

  Bocsánat azt elfelejtettem leírni, hogy 3.110 grammal született, 6 hónaposan 8.500 gramm és 69 cm, tehát nem kis baba, lehet kicsit lusta is, habár hanyatt jár keze-lába.

 • Krisztina

  Reply Reply 2016. március 24. csütörtök

  Kedves Ági!

  Kisfiam 6 hónapos múlt és mivel a védőnőnk nem mondta, hogy hason kell altatni, így elég keveset volt pici babaként hason, aminek meg is lett az eredménye, nem szereti, sőt! Igaz manapság már jobban elvan úgy, de szerintem csak azért mert Gézengúzos gyógytornára hordjuk.
  A háton fekvés miatt nagyon balra tartotta a fejét és születésétől fogva kiflibe feszítette magát, ezért voltunk a Margit kórházban fejlődésneurológián 3 hónapos korában, ott azt mondták semmi baja. Ennek ellenére elkezdtünk gyógytornára járni, de masszívan utálja, az egy órát végig ordítja.

  Nem tudom mit tehetnénk még, hová vigyük.
  Jelenleg már tud forogni, inkább hátról hasra de annyira nem erőlteti, és nem is nagyon tudom semmivel ösztönözni, hogy forduljon. Neki a hanyattfekvés a kényelmes, és képes a már majdnem átfordult állapotból is visszaküzdeni magát a hátára. Csak az alkaljára támaszkodik, tenyérre még nem. Ha olyan kedve van nyúl játékokért hason, de ez sem rendszeres, inkább a szájában van a keze, van már két foga ugyan, de biztos mocorog a következő.

  Ferde fejtartása megszűnt, nagyon ritkán veszem még észre, viszont a sarkait ha felveszem őt még hátracsapja (10-ből kb. 6x) és hason fekve sincs nyugton a lába, ott is emelgeti, mégha nem is annyira mint korábban.

  Én úgy vélem így nagyon nincs értelme a gyógytornának az egész gyerek bevan feszülve alatta. Nem tudom a Dévényt megpróbáljuk-e, ha így is úgy is végig ordítja azt az egy órát, érnén-e el vele eredményt.
  Az ultrahangok alkalmával a jobb kezét mindig az arca elé tartotta és most is pl. gyógytornán azt behajlíva vagy a szemét piszkálja vagy a fülét. Hason is inkább oldalra tartja kinyújtja, ha le kellene tenni a tenyerét a bal oldalit leteszi, a jobbat kb. harmadszorra csak. Ha pl. a szöszöket törlöm ki a kisujjai közül és a tenyeréből egyik kezénél sem szereti, alig bírom kinyitogatni az ujjait, de a jobb kezénél mindjárt kitör a hiszti. A maszírozást is kifejezetten utálja, az öltözködésről ne is beszéljünk.

  Császáros baba. Úgy veszem észre a nyak-váll-kar a kritikus rész nála, azt nem bírja ha macerálják, pl. egy előke feladása is tortúra.

  Még nem kúszik, amúgy értelmileg nagyon fejlett, szépen „beszélget”, nyúl a játékokért, játszik velük.

  Szerinted mi lehet a probléma? Elvigyem Dévényre?

  Válaszod köszönöm!

  Kriszta

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 26. szombat

   Nincs miért aggódnod. 6 hónapos korban nem kell ennél többet tudnia, mint amit már most csinál: forogni és alkarra támaszkodni. A legtöbb baba a fejlesztő tornákat végig sírja, ettől nem kell megijedni, cserébe nagyon hatásos. Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni, tehát még nincs semmivel se lemaradva.

 • Anita

  Reply Reply 2016. március 22. kedd

  Kedves Ági!

  Az èn babocám 6honapos ès èngem egyre jobban zavar hogy mèg nem akar átfordulni kicsi lábával tolja magát ha hason fekszik csak az a baj hogy mindig kiteszi a kezèt oldalra kuszni kuszik de ha meg akar fordulni akort nekiál nyüszögni èn ugy halotam 6honapos korig csak az oldalára forduljon ezt megcsinálja már 5honapos korátol önszerint nem kell gyogytornászhoz vinni vagy önszerint eböl valaha lesz átfordulás??válaszát elöre is köszönöm! 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 26. szombat

   Valószínűleg azért nem akar átfordulni, mert most a kúszás érdekesebb neki. Nem kell emiatt aggódni, ha szüksége lesz az átfordulásra, azt is gyakorolja majd. De a legbiztosabb, ha a havi ellenőrzésen, elmondod ezt az orvosnak is és ő megnézi.

 • Boda Anita

  Reply Reply 2016. március 21. hétfő

  Kedves Ágnes!
  Kisfiam 19.-én töltötte a 7 hónapot! Balra fordul hátról hasra és hasról hátra, kúszik de jobbra nem fordul! Kérdésem az lenne hogy vigyem-e valamilyen vizsgálatra vagy még ráérek?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 26. szombat

   Nem kell ezzel foglalkoznod. Ha képes rá, gyakorolja, idővel fog majd a másik oldalra is fordulni. Most egyelőre érdekesebb neki az, amire már képes, azokat gyakorolja.

 • Anita

  Reply Reply 2016. március 19. szombat

  Kedves Àgi!
  Nekem most lesz a picurkám 6hónapos ès engem agaszt hogy mèg nem akar átfordulni lehet hogy èn tulagodom de hason nagyon szèpen tartja a fejèt nem billeg neki lábait magaalá huza ès ugy löködi magát szokot ojat is csinálni hogy csak az egyik lábát huza maga aláès ugy tolja magát oldalra hanyat fekve pedig az oldalára kifordul montuk az orvosunknak is aszonta hogy nem baj gogy nem fordul át 6honapis korig csak az oldalára forduljon nos ezt már megcsinálja de etöl fügetlenül nem kell felkeresni egy gyogytornászt vagy önszerint nincs gond a mozgásfejlödèsèvel??válaszát elöre is kőszönöm! 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 26. szombat

   Ha sokat van hason, próbálkozik, akkor hamarosan sikerülni fog neki, nincs miért aggódnod. Ha oldalra fordul, onnan már gyorsan megvan az átfordulás is.

 • Borbély Ildikó

  Reply Reply 2016. február 17. szerda

  Tudom hogy türelmesen várni kell amig a baba akar átfordulni magától , de 4 hónaposan semmi jelét nem mutassa hogy akarna fordulni . Még oldalra se. Nem dundi baba. Hogyan tudnám segíteni hogy tanulja meg?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. február 18. csütörtök

   Még csak 4 hónapos, nem kell forognia semmilyen irányba! Forogni 6 hónapos korban kell elkezdeni, addig még 2 hónap van. Türelem.

 • Borbély Ildikó

  Reply Reply 2016. február 17. szerda

  Jó napot. Az lenne a kérdésem hogy ez az unatkozás kezdődhet 4 hónaposan? A kislányom este 7-től reggel 7ig alszik és azután 2-3x alszik 20 percet. Délelőtt még elég jól bírja eljátszunk egy-egy kicsit eggyütt , azért párszor kell hordozzam akkor is. De déltől este 7ig nem bírok vele. Nem sír hanem egész végig zsimbel. Ha lerakom akkor sír . De ez annyira fárasztó hogy egész végig hordozzam. Fog ez valaha javulni? És ha egész végig csak ölben hallgat akkor higy fog megtanulni átfordulni kúszni stb. Válaszát előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. február 18. csütörtök

   Fog javulni. Most még kicsi, nehezen kezeli, ha fáradt, ha unatkozik, ha valami más bántja. Segíthet, ha nem mindig ugyanoda teszed le játszani, hanem kialakítasz neki több kis játszósarkot a lakás több pontján, ahol játszogathat, nézelődhet. Egy takaró, rajta néhány játék, vagy vidd magaddal a babahordozóban és beszélgess vele, amíg házimunkázol.

 • Katalin

  Reply Reply 2015. december 11. péntek

  Kedves Ági!
  Nálunk is hasonló a helyzet, mint a „többieknél”. Nyugodt, jókedvű babám, most 6.5hónapos nyűgössé, nyafogóssá vált. Egész nap „dünnyög”, nyafog. A fogával biztos nagyon kínlódik, nagyon duzzadtak az ínyei és állandóan dörzsöli. ja és az alvással is gondok vannak. nappal fél órákat alszik, kb 3*, éjjel pedig sűrűn ébred. Néhány napja a főzelékből is csak keveset eszik, az is sírdogálva.Az is a foga miatt lehet? Kicsit nyugtalanít, hogy ilyen nyűgös, de a gyermekorvosunk szerint nincs semmi baja.
  Köszönöm: Kata

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. december 13. vasárnap

   Ezek mind a fogzás tünetei. Próbáld meg evés előtt fogzáskönnyítő géllel bekenni az ínyét, és utána megkínálni az étellel, ez szokott segíteni és nappal is segít, ha nyűgösködik.

   • Alexandra

    Reply Reply 2023. augusztus 09. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam 23-án lesz 5 hónapos és ami igazán aggaszt, hogy kb 2-3 hete visít. Akkor fordul elő, ha megunja a játékot vagy a fekvést vagy azt a pózt, amiben van/tartjuk és nem tetszèsèt fejezi ki. Kevesebbet is gagyog, mint ezelőtt. Hátról hasra még nem fordul, viszont oldalra már igen, amit előszeretettel gyakorol is. Sajnos az elmúlt hónapunk nem volt zökkenőmentes, hiszen kórházban voltam, illetve műtöttek, és sokat volt a nagyszülőkkel. Kérdésem az lenne, hogy aggódnom kellene a visítás miatt, illetve jeleznem a tanácsadáson a doktornőnek?

    Köszönöm a segítséget!

 • Merényi V. Anna

  Reply Reply 2015. október 19. hétfő

  Kedves Ági!Az én babám 6 és fél hónapos.A cumit nem erőltetem,de használtuk, amikor „nagyon kellett” 3-4 hónapos kora óta. 4 és fél-5 hónapos kora óta tapasztalom, hogy elkezdte nézegetni és forgatni a kis arcocskája előtt a kezét, majd egyszercsak láttam, hogy szopja is a kis hüvelykujját.Ez még nem lenne olyan nagy baj, de sajnos kezd úrrá lenni ez a helyzet a mindennapokon, és állandóan a szájába veszi a kezét, én meg próbálom játékra vagy cumira cserélni.Elfogadja a cumit, de azt sem akarom, hogy egész nap az lógjon ki a szájából. Adom a kezébe a játékokat,amit ugyancsak szájba vesz, majd eldobja és megint az ujja . . . Hogyan tovább?. . . mert ez így nagyon nehézkessé kezd válni. Hogyan kerülhetem el a cumizavart, ugyanakkor meg azt sem szeretném, hogy egész nap az ujját szopja. Mi lenne a jó megoldás? Nézegetem, hogy esetleg jön-e már a fogacskája. Kicsit kezd is folyni már a nyála, de én még nem érzem az ínye alatt azt a fogacskát. Intenzíven mozog és mászik.:) A mozgásfejlődése úgy gondolom teljesen rendben van.Játszik is önállóan, és én is viszem őt mindenfelé,más babákkal is találkozik, énekelünk, programozunk. Csak emiatt aggódom,de nagyon! Köszönöm válaszod: Anna

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. október 20. kedd

   Nincs ezzel semmi probléma, fogzik, ezért szopizza többet az ujját. A fogzás kezdetén az ínyen még semmi nem látszik, az csak az utolsó 3-4 napban van, mielőtt áttörne a fogacska. Ilyenkor még csak annyit lehet látni, hogy a kicsi nyálzik és az ínyét piszkálja, pl. az ujját szopizza. Nem kell elvenni tőle. Abban a pillanatban, hogy elkezd jönni-menni, pakolászni, önállóan játszani, kevesebbet veszi majd be a kezét, mert mással lesz tele 🙂 Lehet próbálkozni rágókákkal is, sok baba szereti ők et fogzáskor, meg kell találni azt a formát, ami neki tetszik.

   • Anita

    Reply Reply 2015. november 28. szombat

    Sziasztok!
    Ha megengeditek, az előzőekhez hozzászólnék egy pár szót. A mi kislányunk 6 hónapos és 1 hetes és már 2,5 hónapos kora óta nyáladzik és mindent a szájába vesz, dörzsölgeti az ínyét. A házi orvosunk szerint, ha még nem látszik, hogy bújkálnának a kis fogacskák, a foggyökerek attól még mocoroghatnak és néha csiklandozó, néha feszítő érzése lehet a babáknak.
    Valamikor az én ujjammal masszírozom az ínyét és azt nagyon élvezi, megnyugtatja. 🙂

 • Gother Katalin

  Reply Reply 2015. szeptember 27. vasárnap

  Kedves Agi!

  Nagyon sokat tanultam a hirleveleidbol, es a gyogyito jatekok cd rol. Hittem abban ha en nyugodt vagyok es harmoniaban van a csalad akkor a pici is jol erzi magat. Most 6 es fel honaposak vagyunk 5 honapig olyan volt mind a kiangyal aztan hirtelen minden megvaltozott. Felult, feallt, megtanult maszni iszonyu gyorsan, viszont ezzel egyutt jottek az egyre gyakoribb ejjszakai kelesek, es nappal sem akar aludni. Nem tudja kipihenni magat es egyszegy egyszer csak ugy elkeseredik es akkor nem birom vigasztalni meg. Nagyon mozgekony es egyre inkabb anya fuggo. Ha engem lat oda akar jonni es nem erdekli semmi. Valami baj lehet, hogy a csendes bababol siros lett? A fogara is gyanakodok de ahogy olvastam a homeos bejegyzesedet eggyik tuneteggyutes sem talal, nem tudom mit adhatnek neki. A fogra valo gelek egyike sem hasznal uvolt tovabb es ez igy megy akar 1 oran keresztul is, aztan meg mind akirol levettek hejre jon es egy orat elvagyunk aztan kezdodik elolrol. A tanacsodat kernem, hogy forduljak orvoshoz, vagy tehetek valamit erte? Vagy egyszeruen at kell veszelni ezt az idoszakot es ha igen kb mennyit tarthat?
  Koszonom elore is valaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. szeptember 27. vasárnap

   Nincs semmi baj, egész egyszerűen csak a fél éves babák „elromlanak” 🙂 Ilyenkor jön rá, hogy anya nincs mindig vele, és megijed, hogy anya akár el is tűnhet, ő még nem tudja, hogy ilyenkor nem tűnik el anya teljesen, hanem visszajön. Ezt kb. 7-8 hónapos korra szokták megtanulni. Emellett fogzik is. Ilyen nehéz napokon, amikor nem tud aludni és emiatt már nyűgös, a legjobb betenni kendőbe, ott érzi anyát és könnyebben megnyugszik, vagy babakocsiba és lemenni vele sétálni, hadd pihenjen kicsit.

 • Hornyák Patrícia

  Reply Reply 2015. augusztus 06. csütörtök

  Kedves Ági! Ezt leírtam már az egyik facebook bejegyzés alá, mert először nem találtam, hogy itt lehet írni, szóval előre is elnézéstm hogy ismétlem magam.:
  Lehet, hogy nem itt kéne feltennem a kérdésem, de sajnos már a nagymamákat, dédiket megkérdeztem, de mindenki más-és más véleményen van azzal kapcsolatban, hogy hagyjuk-e a gyereket sírni, vagy sem. Az én generációmnál már azt hangoztatják, hogy a babát nem szabad sírni hagyni, mert sokat sérül a lelke emiatt, s felnőtt korában ez majd negatív módon kihathat. (vélhetőleg, én sem voltam folyamatosan anyukám kezében, minden búbánatomnál, és hálistennek nem érzem úgy, hogy probléma lenne a lelkivilágom épségével.) Az idősebb generáció, viszont azt mondja, hogy hagyjuk sírni, nem lesz attól semmi baj. Nekem a kisfiam most lesz 6 hónapos, eddig ha sírdogált mindig felvettem, megnyugtattam, szórakoztattam – mert azt olvastam különböző helyeken, hogy az első pár hónapban nem szabad hagyni keseregni. Mostmár viszont azt érzem, hogy 5 percnél tovább nemigen van el magában, konkrétan vécére nem lehet elmenni dráma nélkül. Mostmár azért próbálok picit szigorúbb lenni, amíg nincs könny, nem veszem fel, persze azért néha megsimogatom, meg beszélek hozzá stb. – közben próbálom intézni a házimunkát stb. – közben persze azon morfondírozok, hogy most akkor undok vagyok, hogy hagyom „hisztizni”, vagy jól csinálom, hogy kicsit beszigorítottam. Természetesen amint felveszem, vagy elkezdek vele játszani másodpereken belül felragyog az arca… Szóval tanácstalan vagyok, hogy mivel teszek jót/rosszat neki. Kézben nyílván nem akarom állandóan tartani, mert nem hinném, hogy jó hatással lenne a mozgásfejlődésre, de sajnos Jancsi bohóc sem tudok lenni, hogy napi 11 órán keresztül csak szórakoztassak, és semmi mással ne törődjek. Próbálok az arany középúton maradni, de jól esne, ha elmondaná a véleményét egy szakértő. smile emoticon előre is köszönöm, és reménykedem, hogy elolvassa

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. augusztus 07. péntek

   A sírni hagyás kortizolt termel az agyban, ami egy stresszhormon. A rendszeres sírni hagyástól a kortizolszint tartósan magas marad az agyban, még felnőttkorban is, ami rossz stressztűrő képességhez vezet. Magyarán szólva a sírni hagyott babából olyan gyerek és felnőtt lesz, aki könnyebben kiborul, kisebb konfliktusra is agresszíven reagálhat stb.
   Egy 6 hónapos baba még nem hisztizik. Ellenben most ismeri fel, hogy amikor anya kimegy a szobából, akkor nincs vele. Eddig azt hitte, anya mindig jelen van, most viszont rájött, hogy anya nincs mindig ott és amikor kimész, nem érzi biztonságban magát, ezért sír. Ebben nincs semmi tudatosság, ösztönből jön. Néhány hét után megtanulja majd az ún. tárgyállandóság fogalmát, hogy ha anya kimegy a szobából, attól még megvan, nem veszett el, és elmúlik ez a fajta sírás. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy egész nap őrizned kell és nem mehetsz ki pisilni, de ha kimész és sír, amíg vissza nem térsz, addig beszélj hozzá, így hamarabb érti meg a tárgyállandóság fogalmát és hamarabb múlik el ez a korszak. Ha pedig olyan dolgod van, amire őt is magaddal tudod vinni, nyugodtan vigyed. Semmi baja nem lesz, ha a hordozóban nézi, amíg főzöl vagy takarítasz és közben beszélgetsz vele.

 • Marcsi

  Reply Reply 2015. augusztus 06. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a most 6,5 hónapos kisfiam mintha elfelejtett volna kuszni. Kb. 3héttel ezelőtt tapasztaltam nala az on allatal tobb cikkben említett viselkedést azaz a mozgasfejlodesi frusztrációt. Feküdt a hasan es csak nyöszörgött hogy nem eri el a kiszemelt játékot. Ezt csinálta par napig es 3 héttel ezelőtt el is kezdett kuszni a vedononk szerint fokajarasban. Ezt egyre ügyesebben gyakorolta de az elmult 1 hetben mintha mi sem történt volna, nem indul a jatekokert ugyan ugy nyöszörög csak a hasan kezével lábával kalimpál közben. Lehet hogy valami baj van? Válaszát elore is nagyon koszonom!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. augusztus 07. péntek

   Előfordul az ilyesmi, most valami megzavarta, esetleg más téren fejlődik, majd, ha eljön az ideje, újra elkezd kúszni, ez nem probléma.

 • Nikolett

  Reply Reply 2015. július 14. kedd

  Kedves Ági!

  Említetted a cikkedben hogy elronthatjuk a babát, nos az én 7 hós fiam most kezdett el unatkozni.
  Ilyenkor elkezd torka szakadtából sírni, ahogy te is javasoltad megfordítom adok neki mást, de tovább is sír, beteszem a járokába sír, nem szeretném sírni hagyni ezért más megoldás nem lévén felveszem, de elrontani sem szeretném.. ilyenkor mennyi idő az amit hagyjam sírni vagy, mi a teendő?

  Köszönöm Niki

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. július 26. vasárnap

   Nem az a baja, hogy „elromlott”, hanem az, hogy most kezdődött nála a szeparációs szorongás, ezért megijed, ha kimész, nem tud mit kezdeni a helyzettel. Nyugodtan vedd fel ilyenkor és vidd magaddal, vagy ha nem tudod magaddal vinni, arra a pár percre hanggal nyugtasd. De a konyhába is kiviheted hordozóban, lehet játszósarka a lakás több pontján is, ahol játszhat kicsit, így mindenhol láthat téged és kevesebbet fog unatkozni is.

Leave A Response

* Denotes Required Field