Visszafejlődik a gyerek?

„A kislányom nemrég fordult át, néhányszor csinálta, aztán abbahagyta, mikor fog végre rendesen forogni?”
„A kisfiamat a múlt héten már mondta, hogy „autó”, de azóta egyszer sem mondja, hiába kérem tőle, elfelejtette volna?”
Visszafejlődik a gyerek?Néha úgy tűnhet, a kicsi visszafejlődik: tegnap még tudott valamit, aztán egyszercsak nem csinálja. Miért van ez?

A félreértést itt az okozza, hogy neked vannak bizonyos elvárásaid a baba fejlődésével kapcsolatban: például úgy gondolod, hogy ha forogni kezd, akkor azt majd állandóan gyakorolja, vagy ha megtanul pápázni, akkor azt most már mindig produkálja majd. A gyerek azonban nem a te általad elképzelt módon fejlődik, hanem a saját maga tempójában.

Néhányszor átfordul, mert már próbálgatja, de amikor sikerül neki, nem igazán érdekli a dolog, nem akarja tovább gyakorolni, mert valami más, érdekesebb tevékenység köti le a figyelmét.
Az is lehet, hogy egyszer véletlenül átfordult és utána próbálgatja, de nem sikerül neki megint.

Ugyanez a helyzet minden mással is:

– A kúszásból megtanul felállni és utána se kúszni, se mászni nem akar egy ideig, csak álldogál, mert ez nagyon tetszik neki. Aztán 1-2 hét után elunja és szépen mászni kezd, mert állva nem lehet nagy távolságokat megtenni.

– Egy darabig játszik a hangjával, gőgicsél, „beszélget”, aztán hirtelen elkezdi a kúszás vagy az átfordulás foglalkoztatni, esetleg a kézügyessége fejlődik nagyot és a játékokkal köti le magát, és a hosszas „tádádádádá” monológok elmaradnak.

– Megtanul pápázni, aztán elunja és nem akarja magát produkálni még kérésre sem, mert nincs kedve hozzá.

Nem jelent tehát semmi problémát, ha a kicsi látszólag nem foglalkozik egy korábban már megtanult dologgal, ez annak a jele, hogy valami újat tanul. Figyelj azonban oda, ha azt látod, hogy több, korábban már megtanult dolgot hagy el egyszerre, ha komplex képességek tűnnek el (pl. már tudott mászni és egyik napról a másikra tehetetlenül fekszik csak), illetve ha nem lépnek ezek helyébe új dolgok, amiket éppen aktuálisan tanul. Ha például sokat gőgicsélt és ezt hirtelen teljesen elhagyja, vagy ha korábban már beszélt néhány szót és helyette elkezd mutogatni (az előbbi hallásproblémákra, az utóbbi autizmusra utalhat)

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Byrba

    2011. július 26. kedd

    Szia Ágnes!

    A mi esetünkben kicsit más a helyzet, leginkább Apukát aggasztja a dolog!
    A mi eddig „okos, ügyes, gyönyörűen fejlődő és látszólag is nagyon fogékony, értelmes” gyerekünk egycsapásra a világ legújabb állatkájává vált és szinte a gutaütésig ingerel bennünket a pimaszságaival, a rendetlenkedéseivel és főleg a legidegesítőbb tiltott dolgokkal való incselkedéseivel. Olyan, mintha megállt volna, sőt visszafordult volna a fejlődésben! Az, hogy egy pillanatig sem bír megülni, mégcsak hagyján… Mindig mondom is, hogy tutira hiperaktív!!! DE! Az, hogy akár evés közben is vagy a lábával rugdos, vagy a kezével csapkod, már eléggé aggasztó. A legújabb bónája pedig egyenesen rémisztő: miszerint folyamatosan ütlegel valamit! Kényszeresen csapkod valamit valamihez… (pl. ivás közben egy kanállal a cumisüveget, játékkockával a nappali ajtót, pelenkázás közben a falat a popsikrémmel és sorolhatnám) Ez olyannyira idegesítő, hogy néha már valóban kibírhatatlan is! Apuka teljesen oda van ettől, mert mindig éjjel dolgozik, nappal pedig aludna, de csak a koholást hallja! Én viccesen eljátszottam ezt az egészet annyival, hogy biztosan dobos lesz a gyerek… DE! Bevallom engem is aggaszt a dolog!

    Most 16 hónapos és 2 hónapon belül kezdjük a bölcsit…DE bevallom, attól rettegek, hogy a 3. nap azt mondják: „kedves Anyuka, ezt a gyereket havi 1 millióért sem vállaljuk”

    Van valami ötleted, hogy hogy „törhetnénk” be??? Tényleg olyan, mint egy vadló….

    Mit rontunk el?

    (Imádjuk nagyon, első gyerek, de semmiképpen sem elkényeztetett. Nagyon is szigorú elveim vannak a neveléssel kapcsolatban, Apuka kicsit engedékenyebb, de nem komolytalan!)

    Köszönöm előre is az ötleteidet!

    Üdv.:Byrba

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Bármilyen meglepő is, ebben a korban szinte minden gyerek ilyen kis hiperaktív (ez nem valódi hiperaktivitás, egész egyszerűen a korral jár a dolog), szerencsére a bölcsiben minden más gyerek is ilyen lesz, ezért nem fog feltűnni a dolog. ha ütöget, fogd meg a kezét és mondd, hogy „nem szabad”, ez idővel segít majd, de nehogy azt hidd, hogy azonnal, jópár hét eltelhet, mire megtanulja (bár valószínűleg addigra magától is leszokna róla)