Ha hetekig folyik az orra…

Ijesztő lehet, amikor egy influenza, vagy lázas betegség után a babának még hetekig folyik az orra. A hosszas orrfolyástól azonban nem szabad megijedni.

Ha hetekig folyik az orra…Előfordulhat, hogy a kicsi egy betegség után akár még hetekig enyhén hurutos, folyik az orra. Általánosságban elmondható, hogy a betegség elején még nem vagy csak enyhén folyik az orr, inkább átlátszó, vízszerű és gyakran maró a váladék, utána viszont akár hetekig megmaradhat az egyre sűrűsödő orrfolyás.

Ezzel csak az a gond, hogy a kicsinek éjjel bedugulhat az orra, kiszáradhat a szája, rosszul aludhat emiatt, ezért ajánlott lefekvés előtt mindig alaposan kiszívni az orrát, majd a hátát bekenni BabyLuuf balzsammal, hogy éjjel ne duguljon be. Ha száraz a lakás levegője, hasznos lehet éjszakára bekapcsolni a kicsi szobájában a párologtatót is.

Az orrszívás hatékonyságát segítheti, ha tengervizes orrsprayt használunk, amit az orrszívás előtt 5 perccel tegyünk a kicsi orrába, így az eldugult orrot ki tudjuk majd tisztítani. A tengervizes spray-k egyben csökkentik az orrfolyás mennyiségét is, ezért lefekvés előtt is ajánlott használni.

Gyakori kérdés, hogy ha a betegség után még hetekig folyik az orra, akkor mennyi ideig tartsuk bent a kicsit a lakásban, valamint muszáj-e a betegség idején ágyban tartani. Egy örökmozgó babát vagy kisgyermeket nyilván nem lehet ágyban tartani betegen sem, ezért nyugodtan rájuk bízhatjuk mennyit mozognak vagy játszanak ilyenkor. A lázas, bágyadt gyerek általában nem akar szaladgálni, amikor pedig már jobban van, akkor egy darabig rávehetjük, hogy az ágyban vagy a kanapén játsszon, de ez nem sokáig fog sikerülni.

Ha már nem lázas és egyébként jókedvű, akkor az orrfolyás ellenére kivihetjük a szabadba is, a láz elmúlta után 3 nappal pedig már közösségbe is mehet a kicsi.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Szilvia

    2011. március 11. péntek

    Kedves Ági!
    Egy régen húzódó gonddal fordulok hozzád.A kisfiam(10 hónapos)már lassan 5 hónapja nem szopik,mert ő igy döntött.Kb fél hónapig fejtem magam,de lassan elapadt a tejem.Abban a fél hónapban kezdtük el a tápozást is pótló ként és akkor kezdőttek a gondok.Telitődött az orra,majd piros torok stb.Több alkalommal ki is hányta a tápot (NAN),ami következtében az arcán vörös csaláncsipésés kiütések jöttek ki és a fülei is megduzzattak és vörössek lettek.-Megjegyzem,hogy orvos tanácsolta,hogy nem szükséges már HA-s táp.-
    Majd szójatejre váltottunk,ami egész jól bevált(nem hányta ki,szereti is),de az orrfolyás nem csökkent.-vagyis 1-2 napra és újra folyásnak eredt.Kb 2 hete jöttek rá,hogy orrmandula megnagyobbodása van.És mivel,hogy nég nagyon kicsi ezért nem mütik meg,majd csak 2 éves kor körül.De addig hogyan?-majd antibiotikumokkal kordában tartják,mondták ők.
    Kérésem az volna,hogy ha bármi ötleted volna az orrmandula kezelésére antibiotikum nélkül,kérlek ird meg!!!Túl pici ő még,hogy állandóan gyógyszerezzem.-persze,ha nincs más megoldás akkor az is jó.

    Előre is hálásan köszönöm a válaszod!!!

    • Szilvia

      2011. március 22. kedd

      Csak egy kis bővités…már alig iszik tejet,mert állandóan kihányja.Enni is alig eszik,a füléből,szeméből is folyik a válladék.Az orrába fehérmályva teát ill. kamillatea+tengeri sót teszek,hogy csillapitsam az orrfolyását.Mit udnék tenni még???
      Tényleg szüségem volna segitségre!!!

      • Vida Agi

        2011. április 01. péntek

        Az a gond, hogy a leírásod alapján ez tejallergia, de sajnos a szója is allergén, arra is lehet allergiás a kicsi. Keressetek fel allergológust és gasztroenterológiát, és kérjetek segítséget a táplálékának az összeállításában.

  • Czepán Mónika

    2011. február 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Teljesen tanácstalan vagyok. 8 hónapos kislányom jan.01.óta folyamatosan beteg. Kezdődött hurut, orrfolyás, köhögés, láz, hol 38,8 vagy 38,3.Nyáladzik, néha híg széklet….Doktorbácsi mondta, jól megfázott. 2 hete állítólag ételallergia miatt kiütéses is lett. Hol jobban van, hol nem. Számomra érthetetlen, hogy 3-4 naponta magas (38.5-38.8) láz, éjszaka 20x felkel, nyűgösség, stb. Közte napokban meg nagyon jól van, semmi baja. Mi lehet ez?? Alsó két foga jan.elején kijött, most látom, hogy a többi is erőlködik, de szerintem egyszerre tényleg több is. Ez a foga lenne? Vagy mi ez az állandó betegség? Válaszod köszönöm szépen.

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A fogzás nem okoz ilyen magas lázat, különösen nem ilyen hosszan. Az előfordul, hogy a fogzást beindítja a láz, de az állandó betegség forrása biztosan nem ez.

  • mlinko zsuzsu

    2010. december 27. hétfő

    kedves agi, 8.5 honapos kisfiam nagyon kohog,es ordit, gondolom fajhat a torka is orvosnal meg nem voltunk, foga is nemsokara kibujjik felul elso 2, mar feheredik alul mar meg van a2 fogacskaja, baby luuf balzsam melyik fajtajaval lehet kenegetni es ehez tarsulhat a nurofen bar laza nincs, csak fajdalom csillapitokent hasznalhatom? szep napot valaszat koszonom zsu

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Nurofent használhatsz fájdalomcsillapítóként is, a BabyLuufból tudomásom szerint csak egyfajta van, ezzel a hátát kenheted be, ha el van dugulva az orra. Köhögésre Stodal szirupot lehet adni.

  • NR Kriszta

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!
    LÁnyom 9 hós,elkapott valamit egy babaklubba,de csak az orra folyt.2napig erős vizes orrfolyása volt,aztán csak sűrűbb de fehér átlátszó.Nincs közérzetével semmi gond,enni tudott mindig,aludni is.de néha hallom,hogy hortyog még mindig,pedig már lassan két hete történt.Fújok neki orrsprayvel de csak visszafolyik a spray,orrváladk nem.Szívjam az orrát akkor is ha csak a spray folyik vissza vagy ne?
    Egyébként inkább reggel,vagy este fürdés után hallom hortyogni,de semmiben nem zavarja (még szopizik)

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Előfordul, hogy kicsit még hurutos a baba, de nem jön már váladék, ilyenkor, ha a spray és az orrszívó hatására nem jön semmi, akkor nem kell különösebbet csinálni vele, magától elmúlik. Ha bedugul az orra BabyLuuf balzsammal lehet kenegetni a hátát.

  • B Zsuzsi

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági !

    Ismét én B Zsuzsi
    Mégis mit jelenthet az orrvérzés nála.
    Alvásról : Reggel 8-9-kor ébredünk és 12-13 körül ( ebéd után ) megyünk aludni. És egész nap ennyi.
    Akkor csak fél óra lenne az alvásigénye. ébredésnél nyöszörög, nyüglődik és ha nemalszik vissza, akkor 17 ó-ra körül ismét nyügi

    Válasz: Nem tudom, mit jelenthet az orrvérzés (lehet, hogy csak az erőlködéstől elpattan egy hajszálér), orvosnak kéne látnia. Ha csak egyszer alszik, akkor többet kéne aludnia, ilyenkor altasd vissza. Valószínűleg egyébként a fogzás miatt riad fel.

  • B Zsuzsi

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Én is a segítségedet kérném, kislányunk 9 hónapos. Kezdődik a fogzása valószínűleg, legalábbis a dokinéni szerint attól náthás. Igazából csak egy kicsit vettem észre, hogy folyik az orra és szörcsög. Kedden mentünk el a doktornőnkhöz, mert nem tudtam eldönteni, hogy a foga vagy a füle miatt sírt keservesen az éjjel. Megvizsgálta , de nem talált semmit, így maradt a fogzás. Viszont tegnap is és ma is észre vettem, hogy amikor már fáradt és többet sír a bal orrlyukából egy kissé véresebb ( rózsaszínű ) folyik. Mi lehet a probléma? Ez csak 1-2 másodpercig van.
    Lenne még egy kérdésem az alvásával kapcsolatban: 2 hete próbálkozunk a siratós altatással. Eddig ringatva, vagy a babakocsiban aludt, de csak fél órákat. Olvastam, hogy azért aludt csak ennyit, mert nem magától aludt el. Most, hogy kb. 10-15 perc ordítás után elalszik, így is (nem mindig, de pl.:10-ből 9 -szer felébred fél óra után. ilyenkor adok neki egy kis 100-150 ml teát és visszaalszik ismét fél órára, akkor már nem kell neki a tea ( nem is csodálom) és csinálok egy kis tápszert. Így vagy visszaalszik vagy nem. Mit csinálok rosszul?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel : Zsuzsi

    Válasz: A fogzás valóban járhat együtt náthával, de a vérzés semmiképpen nem jó dolog, emiatt el kéne menni megint orvoshoz.

    A rövid alvás oka általában az, hogy
    1. a baba még nem volt elég fáradt, amikor lefektetted (ebben a korban legalább 3-4 órát fentvannak két alvás között)
    2. túl gyakran próbálod lefektetni: ebben a korban max. kétszer alszanak napközben, ennél többre nincs szükségük.
    3. már kialudta magát: ha jókedvűen kipihenten ébred, akkor nincs szüksége több alvásra, kialudta magát.

  • Timcsi 0309

    2010. június 16. szerda

    Szia Ági!
    Tanácsod kérném a 3 hónapos kisfiammal kapcsolatban. Már több,mit egy hete nagyon taknyos és sokat köhögött,a dokinéni először nem adott neki semmit,csak Rhinathiol köptetőt és Cebiont.Majd 3 nap múlva nem javult,így kapott antibiotikumot(pedig szerencsére nem volt lázas),mert hörghurutja van. De mivel egy hét múlva sem sokat javult(én 2 napja már látom a javulást,kevesebbet köhög),így most Spiropent kap.Az orrát porszívózom neki.Egyébként végig jó kedvű volt,nem bágyadt. Mit tehetnék,hogy elmúljon neki a hörghurutja? A dokinéni ijesztget a tüdőgyulladással. Hidegpárásító? Vagy mit javasolsz? Nem szeretném,ha hetekig lenne taknyos és nem szeretném,ha visszaesne állandóan. Homeos bogyó megelőzésképpen?
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Házi módszerekkel nem próbálkoznék, de érdemes felkeresni egy homeopátiás gyermekorvost, aki tud segíteni a gyógyulásban és a későbbi megelőzés érdekében.

  • Kopornyikné Faragó Gréta

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni! Kislányom 7 hónapos. Sokat náthás. Van egy 4 éves bátyó,aki valószínű haza hozza az oviból a bacikat. Most is náthás. Az orrát szippantom. Napközben jól el van,jó kedvű,ha köhög is inkább hurutosan,de este ahogy letesszük aludni szárazan köhög. Párásítok,bekenem a hátát a Baby Luuf balzsammal,adom neki a „Jó éjszakát” lándzsás utifüvet. És csak köhög,csak köhög! Már teljesen tanácstalan vagyok!
    Kérlek segíts! Köszönöm! Gréta

    Válasz: Sajnos ez gyakori helyzet. Jó hír, hogy így mire ő kerül bölcsibe/oviba, nem fog mindent elkapni, ezt a saját kisebbik fiamnál már megtapasztaltam. Nekünk a köhögésen a Stodal szirup segített.

  • Gabi

    2010. február 11. csütörtök

    Szia Ági!

    Én azután érdeklődnék, hogy a reflux betegségnek lehet jele orrfolyás? kisfiamnak nagyon sokszor folyik az orra, szinte 2 hetente, de mindig csak vízes, nem hurutosan.
    Valakitől hallottam, hogy esetleg reflux is lehet. minden esetre azt már eldöntöttem, hogy amint járhatóak az utak hó szempontjából elviszem egy fül-orr-gégészhez. Várom válaszod.

    Válasz: Igen, lehet, de általában mellette köhögés is szokott jelentkezni, illetve más -sokkal jellemzőbb – tünetei is vannak a refluxnak, pocakfájás, bukás stb. Szerintem inkább enyhe megfázás okozza ezt a vizes orrfolyást, ebben az időben ez elég gyakori.

  • Zsófi

    2010. január 05. kedd

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 5 hónapos, kb. 3 hete lázas volt, kissé hurutos. Orrcseppet, cebiont kapott. A láz elmúlt, de légvételkor azóta is szörcsög, naponta 2-3X orrszívó porszívót használunk, ilyenkor fehér orrváladék ürül. A gondom az, hogy pár napja étvágytalan lett. Eddig 5X evett, beba 1-s tápszerből napi 4X 150-160ml.-t és egyszer gyümölcspépet kapott kb. 100ml-t fogadott el szívesen. Most a tápszerből csak 120ml körül fogad el, a gyümölcspépből is kevesebbet eszik. Ma már megpróbálok még egy étkezést beiktatni tápszerből, mert így nagyon keveset eszik. Lehetséges, hogy ennyire elhúzódjon egy hurutos megbetegedés? Álhat ez az étvágytalanság hátterében? Mit tehetnék, hogy hamarabb rendbejöjjön? Előre is köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Nem, ez már nem a betegség. Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • lukacs edit

    2009. november 09. hétfő

    kislanyom 5honapos csak anyatejes kicsit folyik az orra is de zöldes a szeklete ami nagyon nyugtalanit.köszönöm

  • Niki

    2009. október 09. péntek

    Kedves Ági!

    Ebben a taknyos-náthás-influenzás időszakban milyen szert javasolsz megelőzésre 14 hónapos babának (már nem szopizik)? Valamilyen vitaminkészítményre vagy homeopátiás szerre gondolnék. Apa egész nap emberek között dolgozik és sajnos sokmindent összeszed és hazahoz, amit persze általában mi is elkapunk. Mi a véleményed a grapefruit mag kivonatról? Adható ez ilyen korú babának?
    Előre is köszönöm!

    Niki

    Válasz: Béres csepp már adható, a Cebion multivitamin is. Ha hajlamos mindent elkapni, akkor viszont érdemesebb homeopátiás orvost megkeresni és vele megkerestetni a neki való alkati szert, mert ez a legjobb megoldás.

  • Molnár Mónika

    2009. augusztus 21. péntek

    Kedves Ági,
    segítségedet kérném. Már háromszor fordult elő, hogy kisfiam, aki nemsokára 9 hónapos lesz éjszaka elkezd sírni, mert annyira betaknyosodik, hogy nem kap levegőt az orrán. Olyankor kiszívjuk és éber alvásban vagyok, mikor kell újra mennem szívni. De reggelre mintha kutya baja sem lenne – nem szörcsög, nem folyik az orra, ugyanolyan jókedvű, mint szokott lenni. Már 8 foga van, gond nélkül jött ki szinte egyszerre az összes. Nem tudom mi lehet ez és aggódom, hogy esetleg allergia. De ha az, akkor miért csak x naponta és reggelre meg semmi? Segíts kérlek!Köszönöm!Móni

    Válasz: Éjszakára kend be a hátát BabyLuuf balzsammal, ami segít tisztán tartani a légutakat. Ezt a bedugulást okozhatja a száraz levegő is a lakásban, ilyenkor nyáron is előfordulhat, mivel most nincs fűtés, az időjárással változik, ezért van csak néha.