Meddig kell éjszaka ennie a babának?

„A gyerekorvosunk szerint 6 hónaposan már nem lehet éhes a baba éjszaka”, „Azt olvastam, hogy egy 7 kilós babának már nem kell éjszaka felébrednie enni” – egy-egy ilyen kijelentéssel sok fejtörést okoznak a szakemberek az anyukáknak. Mert bizony a babák nem olvasnak szakkönyveket és, ha éhesek, felébrednek éjszaka enni. De vajon mi befolyásolja az éjszakai éhséget? Meddig normális, ha éjjel még felkel a baba enni?

1. Az újszülött csecsemő gyomra cseresznyeméretű, ezért akár másfél-2 óránként is felébredhet enni éjszaka. Ez az időszak azonban nem tart hónapokig: ha a baba igény szerint szopizhat az első hetekben éjszaka is, akkor hamar ritkulni kezdenek az éjszakai ébredések és beáll valamiféle rendszer az éjszakai evésekben. Az igény szerinti szoptatás az első hetekben azért is jó, mert így az anyuka és a baba bioritmusa egymásra hangolódik, azaz a kicsi akkor fog éjszaka felébredni, amikor az anyuka egyébként is a felszínes alvási szakaszba ért, ezért könnyebben felébred majd és nem esik nehezére visszaaludni sem.

2. Korababa A 37. hét előtt vagy kis súllyal született babák gyakrabban esznek éjszaka is, hiszen az emésztőrendszerük éretlenebb az időre született babákénál, és be kell hozniuk a súlybeli lemaradásukat is a normál időre születet babákhoz képest.

3. Növekedési ugrás Ha a baba korábban nagyjából kiszámítható időpontokban ébredt, most pedig hirtelen gyakrabban kel és jóízűen eszik, akkor növekedési ugrásról lehet szó. Nagyjából 3 és 6 hetesen, valamint 3 hónaposan és 6 hónaposan van egy-egy nagyobb növekedési ugrás, de természetesen ebben is lehetnek egyéni eltérések. Ilyenkor a nappali gyakrabb szoptatás segíthet benne, hogy nőjön a tejmennyiség és néhány nap után helyreáll a rend.

baba etetés éjjel

4. „Ha nagy a súlya, nem lehet éhes éjszaka” Tévedés, hogy csak a kisebb súlyú, lassan hízó babáknak lehet szüksége éjszaka evésre. Ahogy nő a testsúly, nő a tápanyagigény is, ezért fordulhat elő, hogy a korábban éjjel csak 1-2x ébredő baba, megint elkezd 3 óránként enni éjszaka. Ez teljesen normális jelenség.

5. Kicsi gyomor, gyors emésztés A csecsemőknek kicsi a gyomruk és gyors az emésztésük. Ebben egyéni különbségek is lehetnek: vannak babák, akiknek lassabb az emésztése, van, akinek gyorsabb. Ez utóbbi csoport gyakrabban ébredhet éjjel enni. A hozzátáplálás megkezdése sem feltétlenül változtat ezen a dolgon, hiszen az elsőként adott pépek, gyümölcsök, nem igazán laktatóak. A gyorsabb emésztésű babák gyakran csak a darabos ételekre való teljes áttérés után bírják csak ki egész éjjel evés nélkül.

6. Mozgásfejlődés Minél többet mozog a baba, annál nagyobb az energiaigénye. Viszont pont abban az időszakban, amikor kúszni-mászni kezd a kicsi, a sok élmény miatt gyorsabban elintézi a nappali evéseket a baba – amit aztán éjjel pótol be. Ezen segíthetsz azzal, ha nappal nyugodt körülmények között, félhomályos szobában eteted.

7. Szomjas! Az éjszakai ébredés hátterében állhat a szomjúság is. Különösen nyáron, nagy melegben, de a fűtési időszakban túlfűtött, száraz levegőjű lakásban is előfordulhat, hogy a baba inni ébred fel éjszaka. Ilyenkor az anyatejből gyakran csak a vizesebb első tejet fogyasztja el, de az is lehet, hogy ha már felébredt, megtömi a pocakot is 🙂

A babák többsége legalább másfél éves korig legalább egyszer megébred éjszaka enni. Nem rossz szokásból teszi ezt, hanem egyszerűen azért, mert tényleg éhes. Ha ilyenkor cumival, teával vagy vízzel „becsapják”, próbálják leszoktatni az ébredésről, akkor lehet, hogy átmenetileg visszaalszik, de rövid időn belül ismét fel fog ébredni, mert még mindig éhes. A praktikák alkalmazása helyett jobb igény szerint etetni a kicsit, figyelni mikor mennyit eszik nappal és éjszaka (nagyon hasznos erről naplót vezetni, mert gyakran összefolynak a szoptatási-etetési időpontok egymással), így objektív képet kaphatsz arról, mennyit is eszik valójában a babád, min lehet és min nem szükséges változtatni.

Ha igény szerint eteted, akkor hamar megtanulod majd felismerni azt is, mikor NEM az éhség ébreszti fel a babát éjszaka. 1 éves korig, ha a baba 3-4 óránként felkel és eszik, akkor valóban éhségről van szó. Ha elkezd rendszertelenül és nagyon gyakran akár fél-1 óránként ébredni, az evés után sem tud visszaaludni, nyugtalan, akkor valamilyen más ok miatt ébredt fel (pl. fogzás, betegség). Viszont ilyenkor sem lehet kizárni, hogy emellett nem éhes vagy szomjas éjszaka.

Tévhit, hogy az éjszakai szopizás rossz szokás, ami elhízáshoz vezet. Épp ellenkezőleg: az igény szerint etetett babák hamarabb megtanulják felismerni mikor éhesek valóban, képesek lesznek szabályozni az éhségérzetet, míg az órára etetett babáknál gyakrabban fordul elő, hogy túleszik magukat, kapkodva esznek, ami később táplálálkozási zavarokhoz vezet.

Mit kell tudnia a babának? Megfelelően fejlődik? És mikor fordulj szakemberhez? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

49 Comments

  • Bea

    2014. január 28. kedd

    Kedves Ági!
    Van egy 20 hónapos kislányom. Pár hónapja elváltozást fedeztem fel a metszőfogain. A védőnő szerint az éjszakai szoptatás miatt romlanak a fogai.Azt tanácsolta, hogy vízre cseréljük az éjszakai cicizést. Igyekeztem megfogadni a tanácsát. 1 hét múlva kicsit rendeződött az éjszakai alvása. Aztán megkapta a 18 hónapos védőoltást, ezt követően kb. 2 hónapig folyton köhögött éjjel. Nagy nehezen kiderült, hogy arcüreggyulladása van, ami az egyensúlyközpontot is zavarta. Ekkora már kb. 3 naponta éjjel nem tudtam visszaaltatni. Forgolódott, dobálta a kezét, lábát. Lelkiismeretfurdaslás gyötört, hogy biztosan azért nem javul, mert elvettem tőle az éjszakai cicizést. Aztán egy éjjel visszaadtam. Azóta fél óra múlva visszaalszik éjjel, de addig egyfolytában cicizik. Több „kört” is tesz, kéri a másik cicit. És inkább csak rágcsál, cumizik, mint hogy szopna. Engem zavar ez a dolog, mert már fájdalmas is. És szeretnék szeptemberben visszamenni dolgozni, így valami megoldást szeretnék találni erre. Éjjel, ha már nem bírom tovább, vagy a kelleténél hamarabb leveszem a mellemről, nagyon nagy patáliát csap. Felébreszti az egész családot. Éjjelente soha nem volt sírós baba, de mostanában inkább hisztibe megy át napközben is ha valami nem az ő akarata szerint alakul. Még napközben is többször kéri a cicit. Van hogy nem is akar mást enni. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy most mit tegyek. A háziorvos azt mondja, hogy valami felrakódás lehet a fogain és nem romlik és szerinte szoptassam nyugodtan éjjel is.
    A kérdésem, hogy jó-e, hogy még mindig szopik éjjel? Hogyan lehetne ezen változtatni? És egyáltalán, hogyan lehet „kordában tartani” a cicizést? Én kibékülnék vele, ha már csak reggel, meg este szopna, de ő nem fogadja ezt el.
    Köszönöm szépen a válaszod!
    Üdvözlettel: Bea

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ha a fogápolás egyébként rendben van, akkor az éjszakai szopi miatt nem romolhatnak a fogai. A szopi neki most már elsősorban lelki okokból kell, ezért ragaszkodik hozzá annyira. És mivel egyszer már elvetted tőle, aztán visszaadtad, most jobban ragaszkodik hozzá, mint azelőtt. Segíthet, ha szoptatás helyett csak magad mellé veszed, megöleled, de nem kap cicit. Így ott is vagy vele, kap testközelséget, de mégsem szopizik.

  • Mónika

    2014. január 28. kedd

    Kedves Ági!
    5 hónapos lányom állandóan ébred éjjel és cicizik. Lehet, hogy a fogzás miatt ébred olyan gyakran? Hajnalban már a szelek miatt ébred, ez biztos. De előtte, nem tudom. Ez december óta így megy.
    Elolvastam a homeopátiás szereket, de nem találtam olyat, ami a lányomra illene illetve több szer leírása is részben illik rá.
    Folyamatosan nyálzik, mindent rág (kezét, mi kezünket, játékokat…), nagyon sokat sír (már szinte hörög, alig kap levegőt, sírása éles, hangos), csak cicin nyugszik meg, képes lenne egész éjjel a szájában tartani. Akaratos, ingerlékeny. Minden nap van széklete (zöld, aranysárga vagy halvány, élénkbarna). A kinti friss levegőn megnyugszik. Hasa puffadt. Anyatejes.
    Melyik homeopátiás szert ajánlod?
    Hálásan köszönjük a tanácsodat!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ha több szer leírása illik rá, akkor a Viburcol kúpot érdemes kipróbálni. De a leírásod alapján egyébként Cina típusnak tűnik.

  • Anna

    2014. január 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos és 1 hónapja kétszer ébred éjszaka szopizni, először 11-12 között, másodszorra 3-4 körül. Előtte max 1-szer ébredt. Ez azóta van így, hogy késő délutáni szopi helyett szilárd ételt vezettünk be vacsira (főzeléket), mert nappal már nem szívta ki a cicit és állandóan begyulladt. A nappali étkezések úgy néznek ki, hogy reggel szopi (de ha sokat evett éjszaka, van, hogy ilyenkor keveset szopik), tízóraira kis alma, ebédre főzelék hússal, uzsira gyümölcs és joghurt vagy túró vagy keksz és este 6 körül vacsi (főzelék).7-kor fürdés és fél 8 körül szopi és alvás. Lehet, hogy nem elég laktató neki a vacsi? Mostanában kicsit kevesebbet eszik napközben, nem tudom miért, unja vagy nem éhes. Éjszaka szívesen szopik, de nem vagyok benne biztos, hogy nem egy rossz szokás-e, ami egyik pillanatról a másikra alakult ki. Szeretném leszoktatni a kétszeri szopizásról, de ha éhes, nem akarom megvonni tőle, de inkább nappal szeretném jóllakatni, nem éjszaka.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      10 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel kétszer megéhezik a baba. Kicsi a gyomra, gyors az emésztése, nem szabad leszoktatni róla, mert éhes marad és másként fogja pótolni (ujjszopással, cumival, nappali nassolással stb.). Ha már nem lesz éhes éjjel, magától leszokik róla.

  • Nagy Tímea

    2014. január 19. vasárnap

    Kedves Ági!

    Először is szeretném megköszönni a sok hasznos tanácsot, amit Tőled kaptam, látatlanul is kicsit részévé váltál a családunknak. 🙂 Most is hozzád fordulok!
    A kisfiam 15 hónapos, tápszeres baba. Még csak egy foga bújt ki. Éjszakánként 4-5 alkalommal megébred és ilyenkor mindig csak tápszert kér, hiába próbálom vízzel vagy cumival elterelni a figyelmét. Így 1 éjszaka leforgása alatt, azaz estétől reggelig megiszik 500-600 ml tejet. Próbáltam az éjszakai lakmározást kiváltani, azaz, hogy napközben adjak neki tejet, de akkor nem volt hajlandó szilárdat enni. Az étvágya nagyon változó, de a megevett szilárd étel mennyisége nem befolyásolja az éjszakai adagját. Többen mondták, hogy nem egészséges, hogy éjjel eszik és főleg az nem, hogy ekkora mennyiséget, tanácstalan vagyok… Nem szeretném, hogy végig ordítsa az éjszakát mert éhes, de azt sem, hogy rosszul tápláljam. Mit javasolsz?
    Segítségedet köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Nem éhes éjjel, hanem valami más miatt ébred, és mivel azt szokta meg, hogy tejjel alszik vissza, ezért ezt igényli éjszakánként is. Először is azt nézd meg, miért ébred fel éjjel és ezen kell segíteni, és akkor ritkábban ébred majd. Ebben a korban jönnek a hátsó fogak, gyakran ez szokta okozni az ébredéseket. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, az ínyét masszíroza, akkor biztosan ez a helyzet.

  • Eszter

    2014. január 17. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 és fél hónapos, egyelőre még csak szopik – mostanra érzem úgy, hogy ideje elkezdeni a hozzátáplálást, így ma megkapta az első almalevét. A szoptatás nagyjából igény szerint alakult a hónapok során, de kialakult egy jl bevált rend. Fogzással is küzdünk, a védőnő szerint elég duzzadt az ínye. A gondom a következő: 6 hetes korától kezdve átalussza az éjszakákat, eleinte 5-6-ig folyamatosan aludt, majd ez szépen kitolódott 7-re, 8-ra (sosem sírt fel éjszakánként). Nagyjából egy hete azonban kétszer is felsír éjszaka – egyszer 1 és 3 óra között, majd 5 és 6 között és ilyenkor csak akkor nyugszik meg, ha megszoptatom. Lehet ennek az az oka, hogy már nem elég neki a tej és megéhezik éjszaka? Vagy a fogzás? Vagy csak felvett egy új szokást? Igyekszem alkalmazkodni hozzá, de nem értem miért most kezdünk el többször szopizni egy éjszaka, mikor ez korábban sosem volt…nem szeretném elrontani, ami idáig kialakult.

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.

    Üdvözlettel,
    Hernádi-Bozi Eszter

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ahogy nő a baba súlya, nő a tápanyagigénye is, ezért a korábban éjjel ritkábban ébredő baba is felkelhet éjszaka megint, mert éhes. Ez nem gond, 2 éjszakai evés ebben a korban teljesen normális. Ez ebben a korban annak a jele is, hogy már megérett a hozzátáplálásra. Etesd meg ilyenkor, aztán majd, amikor már több szilárd ételt, főzeléket eszik, megint elkezd ritkábban ébredni.

  • Emese

    2014. január 17. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom 5 hónapos, egy kis tündér, de 1-2 hete össze vissza eszik. Nagyjából be tudtam tartani vele 3 órát, de mostanában csak úgy hajlandó elaludni nappal is, hogy ha szopizik. Pl:10-30kor eszik, 12-től szokott aludni, ha leteszem hatalmas sírás, és csak a szopizás nyugtatja meg,de közben is sírdogál, mert álmos…utána ha beteszem azonnal elaszik.
    Fürdeni 18-30kor szokott, előtte kb 2 órával eszik, és törölközés közben ismét el kezd sírni, ha ráteszem a cicire, közben is sirdogál, aztán a később megnyugszik, és szobájában nézelődik, beszélget:)Aztán amikor eljön az alvás ideje ami 1 rával később van, ismét csak szopizni akar, és csak utána alszik el. Nem értem mi lehet az oka. Csak anyatejet kap, van is belőle szerencsére. Megpróbáljak neki esetleg vizet vagy teát adni ?Ha igen mikor?
    Éjszaka is többször felébred, mint máskor, ismét csak a szopizás nyugtatja meg. Szívesen adok neki, csak nem szeretném azt,hogy mindig rajta vígasztalódjon és ne tudjam majd leszoktatni!:)
    Előre is köszönöm szépen a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Szerintem a kezdődő fogzás miatt viselkedik így, ezért sír szoptatás közben is, mert érzékeny az ínye. Homeopátiás alkati szerrel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Kadar Melinda

    2014. január 17. péntek

    Kedves Agi,

    Kislanyom egy het mulva lesz 6 honapos. 3 es fel honapos koraig egyutt aludtunk, mivel csak mellbimbovedovel tudtam szoptatni, a szoptatasok nagyon hosszuak voltak, ugy gondoltam, igy tobbet tudok pihenni. Aztan 3 es fel honapos koratol kulontettem ejjelre a kisagyba, mert annyira megerosodott, hogy vedo nelkul is tudott szopizni, en mellette alszom kulon agyban. Ket het alatt, minimalis sirdogalassal megszokta a kulon alvast. Persze ejszakankent mellette voltam. Ettol a perctol kezdve en is es o is tobbet es nyugodtabban aludtunk, mint egyutt. Az elso par ejszaka utan ugy lattam, ha hasra forditom, hosszabbakat es nyugodtabban alszik, mert a mozgasa nem ebreszti fel. Mai napig mielott elaludna vagy mar valamennyire elaludt, hasra forditom. Volt hogy hagytam az oldalan vagy hatan, de 10-15 perc mulva megebredt. Ugy erzem, ezzel beavatkozom az alvasaba es nem tudom megitelni, hogy ezt most jol teszem vagy sem. Ebben szeretnem kikerni az On velemenyet. A masik tema, hogy elofordul hogy szopizas utan 1-2 oraval ismet felebred. Simogatom az agyaban, dudolok neki halkan de nem nyugszik meg. Felveszem, attol sem nyugszik meg, es olyankor cicire teszem. Par perc szopizas utan teljesen megnyugszik, teszem vissza az agyaba es elalszik. Nem akarnam raszoktatni arra, hogy ejszaka csak a cicitol nyugodjon meg, tanacstalan vagyok, milyen modszert alkalmazzak. On mit ajanl? A cicit meg is szokhatta mar, mert vegul mindig a cicinel kotunk ki. Amugy este nem ezen alszik el. 3 es fel honapos koraig ejjel es nappal is cicivel altattam el, de utana leszoktattam rola es nagyon jol mukodik. A harmadik tema, hogy mostanaban ejszaka surubben ebred, lehet hogy a novekedesi ugras miatt van ez, de van, hogy azt latom, nem amiatt van. Lehet ha a fogzas zavarja. Nem tudom, adhatok-e neki valamilyen homeopatias szert vagy varjak meg vele. On mit tanacsol?

    Valaszait elore is koszonom!
    Tisztelettel.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A babák többsége jobban, mélyebben alszik hason, nyugodtan fordítsd át!

      A gyakori ébredéseket a fogzás okozhatja. Ennek biztos jele, ha nappal nyálzik és/vagy mindent a szájába vesz, a kezét rágcsálja. Nyugodtan elkezdheted neki a homeopátiát adni. Ha az ébredések száma csökken, akkor csak az éhség miatt fog kelni és arra meg a cici megoldás 🙂

  • dalex

    2014. január 17. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos, 6kg. Eddig éjszakánként 1-2 alkalommal kelt enni. Fél 7től aludt kb. 2 óráig, de előfordult, hogy csak 4kor kelt fel igaz akkor 160 gr-ot evett este. Napközben egyedül alszik el, cumival. Este elalszik cicizés után, de büfi közben általában felkel és keresi a cumit. Kb. 3 hete fél 12kor is kel, eleinte megetettem, mert úgy gondoltam éhes,de nagyon keveset szopizott, ezért pár nap múlva adtam neki cumit, de 1,5 óra múlva megint kelt, így megetettem. Másnap is kapott cumit az első ébredèskor, de megint kelt másfél óra múlva, így megint megetettem. Azóta szopizuk az első ébredéskor, de ennek ellenére kb. 4-5 napja 1,5 óránként felkel, beteszem a cumit a szájába és alszik tovább, vagy kiköpi párszor és utána alszik tovább. És persze kb.3 óránként megetetem. Kisfiam hasfajós, leginkább nappal,de néha hajnalban is szenved szegény. Gondoltam talán a pocakja kelti fel ilyen gyakran, de ha fájna neki, nem aludna el. Amikor fájdalmai vannak nem fogadja el a cumit se a cicit. A kérdésem az lenne, hogy elképzelhető, hogy a cumi miatt ébred vagy valami más oka lehet? Gondolom a növekedési ugrás nem indokolja ezt a gyakori kelést. Hason is megpróbáltam altatni, hátha tovább alszik,de úgy is felkelt. Nemrég írtam neked, hogy nappal rossz alvó, a hasa mindig felkeltette. Nos most már előfordul, hogy alszik egyszerre 1 órát is napközben a kiságyában,de amikor a pocakja felèbresztette, betettük a cumit a szájába. Ha az a gond, hogy az éberebb alváskor keresi a cumit, hogyan szoktassam le róla? Lehet, hogy ez a gond? A hüvelyk ujját még nem találta meg.
    Köszönöm a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ez a 3 hónapos növekedési ugrás. Néhány napig gyakrabban kér ilyenkor enni a baba, aztán megnő a tejmennyiség és megint a szokásos rendben fog enni. Segíthet, ha nappal gyakrabban megeteted, így talán éjjel nem fog olyan gyakran enni.

  • Kriszta

    2014. január 16. csütörtök

    Kedves Ágnes,

    Kisfiam jan. 1-én volt 6 hónapos, 2800g a születési súlya és 51 cm, most 6900 g és 69 cm. Nincs nagy étvágya.Az éjszakát nem alussza át, és most szinte óránként ébred 1 hete, de nem mindig éhes.Ez lehet már a fogzástól?Sokat tömködi a kezét a szájába, és rácsál is, 3 hónapos kora óta folyik a nyála.Illetve,nem mindig jelzi az éhségét, ilyenkor mit csináljak, etessem meg, ha 4 óra eltelt két étkezés között? Tápszeres baba, és már kap mást is tápszeren kívül, de teljes üveggel nem eszik meg egy étkezésre.Tápszerből is a maximum mennyíség 140 ml / alkalom, de most még ennyi sem kell neki. Nagyon aggódok, első baba,bár az orvos szerint szépen fejlődik.

    Köszönöm szépen válaszát.

  • Molnár Magda

    2014. január 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1 éves, nagyon szeret szopizni, emellett rendesen eszik szilárdat is. 1 hét múlva vissza kell térnem a munkahelyemre. Szerencsére csak délelőtt dolgozom, így 15h után szopizhat továbbra is. A kérdésem, hogy délelőttre vegyek neki tápszert, vagy elég a délutáni,éjjeli szopi? Tehéntejet még nem adnék neki, mert családunkban halmozottan fordul elő a szénanátha,asztma, és kisfiam arcán,lábán már van is 1-1 ekcémaszerűség.
    Korábban már írtam neked a lemaradt mozgásával kapcsolatban, és igazad volt, a születésnapja előtt végre elkezdett kúszni előre is. De még nem mászik, csak ringatózik.Nem is ül fel önállóan, de úgy látom, hogy 1 kézre támaszkodva már próbálgatja. Felkapaszkodni nem szokott, térdelni se. A nagy ágyon alszik éjjel-nappal.Tegyem napközben néha kiságyba, hátha ott majd felkapaszkodik? Egyébként szinte egész nap lent van, habtapin. Felfújható, henger alakú játék segíthetné a mászást, felkapaszkodást? Mivel az előre felé kúszás is sokat késett, ezért minden más is késni fog?
    Sokat kérdeztem, bocsánat, de annyira hasznosnak,hitelesnek tartom a válaszaidat, hogy muszáj kérdeznem:-)

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Már egy éves, nem szükséges a tápszer! Kapjon délelőtt tízóraira gyümölcsöt, ebédre főzeléket, délután pedig megérkezel és kedvére szopizhat 🙂
      Ha már fel tud kapaszkodni a baba, akkor felkapaszkodik bármin. Ha esetleg van egy műanyag gyerekszéketek, vagy egy nagy szivacsdarab, amit oda tudsz tenni neki a habtapihoz, akkor az tökéletes lesz arra, hogy felálljon mellette.

  • Hegedüs-Virág Zsófia

    2014. január 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem a blogra szántam, hanem üzenetnek, csak nem találtam más módját.

    Először is köszönet a hírlevélért és a blogért, nagyon sok hasznos dolgot találtam bennük, rendszeresen olvasom!
    Ezért is döbbentett meg a tegnap kapott email („remélem, nincs rá szükséged, de ha mégis, akkor hasznos lehet”), az is eszembejutott, hogy valami vírus küldte… Tényleg kiállsz emellett a fogyókúra mellett, adod hozzá a neved? Nagyon sokan bíznak abban, amit tőled hallanak, csalódásként ért, hogy ez most reklámra használtad.
    Ha még valami nemesebb ügy lenne, de ez a „az egyetlen és igazi megváltó módszer”, ráadásul benne ezzel a mondattal: „Mindezt úgy, hogy hetente soha nem mozgok többet fél óránál”…

    Nem tudtam szó nélkül elmenni mellette.

    Egyébként további jó munkát kívánok!
    Üdvözlettel,

    Hegedüs-Virág Zsófia

    • Vida Ágnes

      2014. január 16. csütörtök

      Kedves Zsófia, köszönöm a visszajelzést. A levelet valóban én küldtem, és nem küldtem volna, ha nem tudnám, hogy az ingyenes könyv, amit rajta keresztül letölthetnek az olvasóim valóban hasznos, és olyan szakemberektől származik, akik nem kóklerek, hanem valóban hozzáértők (dietetikus, gyógytornász) és segíteni tudnak, és rengeteg embernek már segítettek is.

  • István

    2014. január 12. vasárnap

    Sziasztok István vagyok.Sajnos nem élünk együtt a párommal van egy 2és fél éves kis fiunk,nagyon jó a hármunk viszonya.Fél éves volt a pici fiam mikor külön költöztünk nem harmadik személy miatt csak sajnos így alakult az életünk!Most Karácsony óta a kisfiam szinte szóba sem áll velem nem hajlandó el jönni velem sehová pedig előtte hetente 2-3 alkalommal is velem volt minden gond nélkül,ugyan úgy viselkedem vele ugyan úgy szeretem mint előtte,de csak az anyjával hajlandó lenni persze ez nem baj csak nagyon aggódom a későbbi kapcsolatomért a kis fiammal!!Kérlek szolgáljon valaki jó tanáccsal nagyon hiányzik a kis fiam!!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A gyerekeknek lehetnek ilyen anyásabb időszakai. Beszélj erről a volt pároddal! Néhány alkalommal szervezzétek úgy, hogy közös program legyen hármasban, ez a kisfiadnak is jót tesz majd és meghozza majd a kedvét, hogy veled is szívesen maradjon kettesben.

  • Veronika

    2014. január 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiam lassan másfél éves. Sokáig evett ő is éjszaka, – tápszeres – de már pár hónapja leállt vele. A nagy kérdésem az, hogy vajon mitől lehet az, hogy egyik éjjel alszik akár 11 órát is egy huzamban, viszont van úgy, hogy felébred hajnalban, és nagyon nehezen alszik vissza. Nem hinném, hogy az éhség lenne, mert általában ha adunk neki, eszik egy keveset, de ugyanúgy forgolódik. Van, hogy másfél óra is eltelik, mire vissza tud aludni. Közben érzem rajta, hogy keresi a helyét, sokat mocorog, próbálja altatni magát, de csak nehezen megy.Próbálok segíteni énekléssel, simogatással. Van, hogy utána pedig felszínesen alszik, rosszakat álmodik, ezért gyakran felsír. Nyáron már szépen aludt, de most a télen ez a nyugtalanság gyakorivá vált. Tudom, hogy az alvás nem egy képesség, nem lehet megtanulni.
    Tanácstalan vagyok, mivel segíthetnék neki a nyugodt alvást illetően. Egy pár hete látjuk, hogy jön megint foga – végre az utolsó 4 – de éjszaka nem fájdalmában sír fel. (Azzal is találkoztunk több hónapon át.)
    Megköszönöm minden segítő tanácsodat ezzel kapcsolatban!
    Veronika

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Ebben a korban nagyon élénkek a gyerekek, egyszerűen nem tudnak kikapcsolni. Olyan ez, mint amikor egy felnőtt vár egy nagyon izgalmas programot másnap és emiatt nem tud nyugodtan aludni – nekik is vannak ilyen időszakaik ebben az életkorban. Fektesd ilyenkor magad mellé és aludjatok együtt tovább, de segíthet az is, ha este nem hagyod nagyon túlfáradni, illetve egy csésze Rooibos tea elalvás előtt vagy a Mesélő Hold illóolajkeverék párologtatása is segíthet, hogy ez az éberség elmaradjon.

      • Veronika

        2014. január 15. szerda

        Köszönöm szépen a tanácsokat, mindegyiket kipróbáljuk!
        Sajnos időközben a fogzás is „elérkezett” ismét, de ez már az utolsó 4 fog, aztán túl leszünk rajta. 🙂
        További jó munkát kívánok!

  • tvjudit

    2014. január 12. vasárnap

    Kedves Ági, éjszakai felkelésekkel, illetve a szoptatásról való leszokással kapcsolatban lenne kérdésem. 18 hónapos múlt a kisfiam. Egy szobában alszunk, az ő oldal nyitott kiságyához toltuk a szülői ágyat, tehát egy helyiségben, de nem egy ágyban alszunk. Néhány hónapon belül szeretném teljesen befejezni a szoptatást. Tavaly szeptember óta nem kínálom, viszont, ha kér és nem sikerül sehogyan terelni a figyelmét, megszoptatom. Nem mindig eszik jól, elég válogatós, de jól fejlődik, súlya folyamatosan gyarapszik. Éjszaka még mindig felébred 2-3 alkalommal, van, hogy többször is, van hogy valami miatt nem tud visszaaludni és 1-2 órán át szinte folyamatosan keres, hogy szophasson. Pszichológus ismerősöm azt mondta, hogy a pszichológa jelen állása szerint, a gyerekek akkor szoknak le szopásról, ha készen állnak nélküle boldogulni. Én eddig tudtam várni arra, hogy maga engedjen el ilyesformán, de nagyon úgy fest, hogy önszántából nem fogja befejezni a szopást. Elsősorban elalvásnál (nappalinál is) és éjszaka kellek neki nagyon, illetve igény szerint még máskor is előfordul, hogy kéredzkedik. Szeretném minél inkább sírásmentesen szoktatni őt, illetve tanácstalan vagyok, hogy az elalváskori vagy az éjszakai szopások megvonásával kezdjem-e. Azt olvastam, hogy először meg kéne tanulnia elaludni, illetve visszaaludni cici nélkül ahhoz, hogy az éjszakai szopásról le tudjam őt szoktatni. Köszönöm előre is a válaszát, üdv: Judit

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Még csak másfél éves, hidd el, 1 éven belül maga el fogja választani magát. Tudom, most úgy tűnhet, már örökre így marad, de magától változni fog a helyzet, ha eljön az ideje. A gyerekek alvása egyébként is 2 éves korra éri el a felnőttekéhez hasonló mintázatot, ezért addig előfordulhat, hogy nyugtalanabbul alszik.
      Ha már nagyon kényelmetlen számodra a szoptatás, akkor éjjel meg lehet próbálni csak összebújással elaltatni, de egy kis hisztit ez is fog okozni. Vagy még segíthet, ha pár napig apa fekteti le este és éjjel is ő megy be hozzá, de az elején ebből is nagy sírás lehet. Van, ahol meg csak az segít, ha a kicsi néhány napot pl. nagyszülőknél tölt és ott is alszik.

  • D.Csilla

    2014. január 08. szerda

    Szia!

    A kisfiam 5 és fél hónapos. Még nem volt 3 hónapos amikortól kezdve átaludt az éjszakát. Az utóbbi időben viszont nem. 1x-2x felkel enni. Az utóbbi egy hétben látványosan megugrott az elfogyasztott anyatej menyisége is. A hozzátáplálást kb 1 hete kezdtük.
    A védőnőnk a tejpépet javasolta estére.
    De minek adjak neki tápszert, ha eddig anyatejes volt? Láttam a az egyik bejegyzésedben, hogy anyatejből is lehet tejpépet csinálni. Ezt mikor adjam neki?
    Fürdés előtt, és utána még szopi (a kisfiam szinte mindig a cicin alszik el)?
    Ezt is úgy vezessem be, mint bármilyen más gyümölcsöt? Először csak kóstoló, aztán fokozatosan emelni? nem fog problémát okozni, hogy este kap ilyen papit?

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ez normális jelenség: ahogy a baba súlya nő, nő a tápanyagigénye is, ezért lehet, hogy a korábban éjjel nem evő baba ismét megéhezik éjszaka. Ha csak 1-2x kel enni, akkor nem kell ezen változtatni, meg kell etetni. Az sem feltétlenül igaz, hogy ha megtömöd, jobban alszik majd, mert nagyon gyors az emésztése még. Itt írtam erről: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/ha-megtomom-jobban-alszik
      Anyatejet egyébként főtt rizzsel vagy Milupa 7 gabonás pehellyel is keverhetsz.

  • Reni

    2014. január 07. kedd

    Szia,
    Az én kisfiam 12 és fél hónapos ,napközben és este is Cicin alszik el.
    Napközben 2-szer alszik 30 percet,este 19h30 alszik el és reggel 6-ig 5 és 10 között ébred fel .velunk alszik az ágyban.
    Nem otthon élek,és itt azt javasolják a gyerek orvosok hogy hagyam sírni de erre nem vagyok képes.nem tudom elviselni ha sír.itt nagyon javasolják hogy minnél gyorsabban hagyam abba a szoptatast mivel már semmi jót nem kap a tejből,de én szeretem nagyon !!és minnél jobban húzom annál rosszabb lesz majd neki az elvételnél.
    Minden tanàcs jol jön 🙂
    Előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A franciák szokásai valóban nagyon mások, ott kevesen szoptatnak sokáig, és nem olyan erős a kötődésre nevelés-szemlélet. Szoptasd nyugodtan, ameddig el nem választja magát, az anyatejben található immunanyagok 1 éves kor után is megvédik őt a betegségektől. És az együttalvás is nagyon jó találmány, ő is biztonságban érzi magát így, ne hagyd magad elbizonytalanítani 🙂

  • Kriszta

    2014. január 06. hétfő

    Kedves Ági! Az én bébim 6 hónapos, 6,5kg, eleinte csak 2x keltünk éjszaka enni és minden szó nélkül vissza is tudtam tenni az ágyába, mert elaludt evés közben. Már kb 1,5 hónapja mikor megébred éjjel, igaz bele is alszik a szopba, de amint a kiságya fölé emelem és raknám le, elkezd kapálózni és annyira hadonászik, hogy saját magát ébreszti fel(gondolom ahogy keres a kezével hol vagyok), így többnyire köztünk tudom vissza altatni. A 3 órás evéseket szépen betartja, percre pontosan ébred. Eddig bírta fél9-től 1-2-ig egy huzamban, most sokszor előfordul, hogy már 11, fél12 körül ébred. Sokat mozog napközben, nagyon élélnk kislány. Nappal változó, 2x-3x alszik max 1 órát. Egy jó hónapja az anyatej mellé megkezdtük a hozzátáplálást gyümölccsel, kb 2 hete főzeléket is eszik. Gondoltam lehet nem tudok neki elég tejcit adni és ha eszik szilárdabb ételt, akkor már jobban fog aludni, de nem. Fogakra egyenlőre nem gyanakszom, bár ki tudja…az elején sajnos keltegettem éjjel enni (pontosabban álmában evett), erre gyanakszom, hogy ez miatt lehetnek most prblémáink.
    Olvastam a suttógó könyvet is, hátha segít az altatásban, de amit leír, nálunk pont fordítva működik. Kizárt, hogy csendben, félhomályban el tudnám altatni, főleg, hogy a kiságyában. Kézben, középhangos zene mellett pillanatokon belül elalszik.
    Kezdem feladni, lassan kifogyok minden ötletből mit csinálhatnék.
    Előre is köszönöm válaszod
    Kriszta

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Valószínűleg a keződőd fogzás miatt élénkebb most a babád. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, az egyértelmű tünete ennek. Homeopátiával tudsz neki segíteni, hogy ne legyen ilyen nyűgös altatáskor.

  • Kiss Karolina

    2014. január 03. péntek

    Kedves Ági,
    4 hónapos a kisfiam. Eddig letettük este 8 körül, valamikor hajnalban (1-5-ig)egyszer ébredt enni,megkajált 20 perc alatt,majdaludt reggel 8-ig. Ja tápszeres a baba. Kb. 1 hete kezdtük a hozzátáplálást, csak a teljes képkedvéért. A problémám az, hogy 2. éjszaka, hogy amikor kel, nem alszik vissza, hanem 1,5 – 2 órát fenn van. Nem kapcsolok lámpát, nem nézek a szemébe, nem játszok vele stb. Miért lehet ez?

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Ezt okozhatja az, ha nappal túl sokat alszik a baba, de az is, hogy a hozzátápláláshoz még kicsit kicsi, 4 hónaposan még nem képes teljesen megemészteni, amit adsz neki, ezért fájdogál a pocakja éjszaka.

  • Dobos-Pálfi Diána

    2014. január 03. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9hónapos. 2hónapos kora óta végig aludta az éjszakát, este 8:30tól aludt reggel 7ig. Kb. 2hónapja viszont többször felébred éjszaka, ha megkapja a cumit alszik is tovább. Nem sírva ébred ilyenkor, kacag és nevet. Folyadékot nem igényli éjszaka. Ha kiveszem a kiságyból akkor nem alszik vissza csak akkor ha megetetem. Függetlenül attól, hogy ez mikor van. Az első foga 1hónapja jött ki. Napközben 3x alszik, az első délelőtt van, az kb 30perc. A második ebéd után 2 vagy 2,5óra. A harmadik attól függ, hogy délben mennyit aludt, de maximum az is 30perc.
    Mit tegyek, hogy újra végig aludja és mi ennek az oka?
    Illetve testszerte hipoton, 6hónapos kora óta Dévény tornára hordjuk, illetve 1hónapja Pető módszerrel is tornáztatjuk. 7hónaposan kezdett el forogni, de se nem kúszik, se nem mászik még. Mi ennek az oka?
    Köszönöm válaszát
    Üdvözlettel:
    Dobos-Pálfi Diána

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      Kúszni 9 hónapos korban kell elkezdeni, tehát még nincs semmivel elkésve. Ha jártok továbbra is a tornára, gyorsan beindul majd a mozgásfejlődés.
      Azért nem alszik jól, mert jön a foga. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Tanika

    2014. január 03. péntek

    Szia!
    AZ én babám 5 hónapos 9.5 kg.
    A súlya miatt is kicsit aggódom, de az orvosunk szerint nem kell, csak anyatejes baba… 6 hetes korában már végigaludta az éjszakát, viszont 3. hónap után elég gyakran kel éjszaka. Nappal sem egy jó alvó, szinte 1-2 hónapos kor óta fél órákat alszik (3x-4x)
    Nem tudok rájönni, mi lehet az ébredések oka. Van hogy ha simizem a hátát visszaalszik, de van hogy csak cicivel. Amúgy is este úgy alszik csak el, mostanában van, hogy a nappali alváshoz elfogadja a cumit, de amint elalszik el is veszem tőle, nehogy rászokjon, vagy cumizavara legyen!!! De másrészt örülök, mert nem cicin alszik álandóan…
    Nem tudom miért ébred fel, néha csak kiabál, néha kicsit sírdogálva ébred, de általában félálomban van, mikor kiveszem sokszor horkol tovább…
    Viszont, ha nem reagálok rá akkor rázendít, azt meg nem várom meg!
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      Ezt a kezdődő fogzás okozza. Homeopátiával tudsz segíteni neki, hogy jobban viselje.

  • Albimamája

    2014. január 03. péntek

    Kedves Ági,
    kisfiam 15 hónapos, igény szerint etetem már születése óta. Az első 3 hónapban nem volt különösebb gond, magától állt be a kb. 3 óránkénti evésre, éjszaka 2-3szor evett, amúgy meg aludt, mint a bunda. Aztán egyszer csak elkezdett egyre többet ébredni, most már ott tartunk, hogy 40-50 percenként ébred és csak cicivel tudom visszaaltatni. Próbálom ringatással, simogatással visszaaltatni, néha sikerül is, de akkor kb 10 perc múlva ébred fel. Cumit, cumisüveget nem fogadja el, neki csak az igazi kell 🙂 egy ágyban alszunk születése óta, szóval a mamihiány nem lehet az oka (apuka nem él velünk), ennyit meg nem fogzik meg mozgásfejlődik egy gyerek, hogy minden éjszaka ilyen legyen. Sajnos már kezdek a végkimerülés határára kerülni, már az is szuper lenne, ha csak 2-3szor kéne kelni, nem 10szer, mint most.
    Válaszát előre is köszönöm, és boldog új évet kívánok: zombimami 🙂

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      Az együttalvós babák éberebben alszanak, ezért kel gyakrabban, hiszen ott van anya, aki úgyis segít. Közben jönnek a hátsó fogai is, emiatt is nyugtalanabbul aludhat. Ha nappal nyálzik, és az ínyét piszkálja, az biztos jele annak, hogy a fogzás is zavarja éjszaka. Homeopátia, esetleg, ha duzzadt az ínye, lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen segíthet, hogy jobban aludjon. Illetve, ha nem fogzik, akkor a Mesélő Hold illóolajkeveréket is érdemes kipróbálni.

      • Albimamája

        2014. január 05. vasárnap

        Köszönöm a választ, kipróbálom majd az illóolajat. Eddig bármilyen fájdalomcsillapítót használtam, nem vált be (nurofen, germicid, osanit)Minden jót: Albimamája

  • lorincz eniko kinga

    2014. január 03. péntek

    jo napot.mi januar 17 en leszunk 1 evesek es meg mindig fel kelunk enni 3 sot van amikor ekozben felkelunk inni vagy csupan csak mozgolodunk,nyugtalanul alszunk,van mar 6 fogunk s talan jon a kovetkeo es emiatt alszunk nyugtalanul?mikortol varhatom hogy atalusszuk az egesz ejszakat?

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      Igen, ebben a korban kezdenek jönni a következő fogak. Homeopátiával tudsz segíteni neki, hogy jobban aludjon, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz. Az éjszakát kb. 2 éves korban tudják átaludni a babák.

  • Dutkáné M Nikolett

    2014. január 03. péntek

    Enyém cseppem 19 hónapos és rendszeresen 3-4 óránként kel még éjjel is szopizni.Független attól mennyit eszik este.

  • Dorka

    2014. január 03. péntek

    Szia Ági!! Nekem azt mondta a gyerekdoki,hogy 3 hós korában próbáljam leszoktatni az éjjeli evésről. Babám csak anyatejet kap, és igen, duci 😀 De állítólag anyatejes babát nem lehet túl etetni!! Én korainak tartom 3 hónaposan, hogy éjjel ne adjak neki enni. Nem hinném, hogy azért kel fel,hogy engem szórakoztasson..ráadásul elég sokat is szokott enni éjjel, szóval szerintem nem csak a szomját oltja!! Nyilván 1 évesen már nem szeretnék éjjel felkelni hozzá azért,hogy megetessem, de amíg ő igényli, addig fogok neki adni. Különben is, már végig se tudnék aludni egy éjszakát 😉

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      Jól érzed, még kicsi ahhoz, hogy ne egyen éjszaka 🙂 Ha az igényeit követed, minden rendben lesz!