Miért nem alszanak a mai gyerekek?

Vannak olyan elméletek, amik szerint a modern kor „betegsége” a rossz alvás, mások szerint a nevelésen, a szoktatáson múlik az egész, sokan pedig azt mondják, régen is gyakran keltek a gyerekek, csak az idő megszépíti az emlékeket. De vajon kinek van igaza? Miért kelnek gyakrabban a mai gyerekek?

Mivel nincs olyan kutatás, ami összehasonlítaná az alvászavaros gyerekek arányát 100 évvel ezelőtt és most, ezért nem tudjuk pontosan megmondani, vajon korábban milyen gyakran keltek fel a babák. Néprajzi feljegyzésekből tudjuk, hogy a babák altatása korábban sem ment „csak úgy” magától, hiszen az alvási mintázatuk veleszületetten más, mint a felnőtteké, felszínesebben alszanak, nehezebben alszanak el, gyakran felébrednek.

Az alvászavaroknak, gyakori ébredéseknek számtalan oka lehet, ezek egy része testi ok, azonban sok esetben látszólag nincs testi ok (nem beteg, nem fogzik, nem refluxos stb. a baba), mégsem alszik jól. Mi állhat ilyenkor a háttérben?

1. Túl sok inger

Az alvás alatt a gyermek feldolgozza a vele történteket. Ha túltelítődik ingerekkel, többet kell feldolgoznia, azaz nyugtalanabbul aludhat. 2 oka lehet annak, ha nem tudja a kicsi feldolgozni az ingereket:

1. Az átlagnál érzékenyebb a gyermek, ezért kevesebb ingertől is könnyebben lefárad. A gyerekek nagyjából 20%-a hiperérzékenyen születik, azaz az átlagnál fogékonyabb az ingerekre és nehezebben dolgozza fel őket. A hiperérzékeny gyerek könnyen összerezzen kisebb zajokra is, fogékonyabb a színekre, ízekre, hangokra, de pl. még azt is jobban észreveszi, ha a rugdalózójában a nyakánál nyom a címke, vagy kényelmetlen a lábánál a zokni varrása. Már néhány hetes korban is sírósabb, nyugtalanabb, ingerlékenyebb lehet emiatt.

Az érzékenyebb gyerekek jobban igénylik az állandóságot, a napi rutint, nehezebben reagálnak a változásokra, igénylik, hogy kipihenhessék magukat és nagyon nyűgösen viselkednek (sírnak, hisztiznek), ha fáradtak.

2. Túl sok inger éri A csecsemők szinte falják az új ingereket, élvezik a világ felfedezését, azonban néha túl sok a jóból. A mai világ tele van felesleges ingerekkel, amik túlterhelhetik a kicsi még fejletlen idegrendszerét. Mi már szinte észre sem vesszük, ha a háttérben megy a tévé házimunka közben, a baba észleli, közben játszik, mégis megfigyelhető, hogy hamarabb lesz nyűgös és fárad el így, mint háttérzajok nélkül.

Menj csak be egy plázába a totyogóddal és nézd meg mi történik! Alig telik el 1 óra és a legtöbb kisgyerek (egyéni érzékenységtől függően talán már hamarabb is) pörög, „rosszalkodik”, nyűgös, hisztis, mert azok a fölös ingerek (zene, hangosbemondó, tömeg zaja, a sok áru látványa, villódzó fények stb.), amiket te már tudatosan ki tudsz zárni, őt leterhelik és elfárasztják.

Mi segíthet?

1. Kevesebb felesleges inger! Érdemes a lehetséges minimumra csökkenteni a kicsi életében az ingereket és a mesterséges ingerek helyett inkább a természetesekre helyezni a hangsúlyt (a természet zajai kevésbé fárasztják le, mint a pláza zsivaja). A lakásban lehetőség szerint ne legyen háttérzaj, ne nézz tévét a baba mellett (még akkor sem, ha nem nézi, a hangot akkor is hallja és a villózást is érzékeli)!

Ne legyen a kicsinek túl sok játéka elől egyszerre (ennek úgyis csak az a vége, hogy kiszórja), jobb, ha csak néhány van elől és ha megunta őket, elteszed és másikat veszel elő.

Estefelé, lefekvés előtt tudatosan kezdjétek el csökkenteni az ingereket:
– ilyenkor már ne nézzen hosszasan tévét a kisgyerek,
– a pelenkázás, öltözés már csak kislámpa fényénél történjen,
– ha szopizik lefekvés előtt közben ne égjen a lámpa,
– ebben az időszakban ne menjen hangosan a lakásban a tévé, a zene.

2. Kevesebb mesterséges fény!

Egyes elméletek szerint a villamos világítás feltalálásával egyre több embernek „romlott el” az ún. cirkadián ritmusa, azaz, azért fekszünk le túl későn és azért alszunk el nehezebben, mert a mesterséges világításnak köszönhetően fényár van a lakásokban. Látható, hogy a babákra is jó hatással van, ha estefelé nem olyan erőteljes a világítás a lakásban, de legalább a lefekvés előtti időszakban gondoskodunk róla, hogy fokozatosan csökkenjenek az esti fények, ez azt üzeni a szervezetnek, hogy itt az alvásidő és ezzel jelentősen lecsökkentheti az altatásra fordított időt is.

3. Ha túltelítődött, hadd pihenjen!

Ha olyan programotok van, ami ingergazdag (bevásárlás, rokonlátogatás, gyerekprogram stb.) és azt látod, hogy a gyermeked már túlpörgött, nyűgös, nem bír magával, keressetek egy nyugodt helyet és hadd pihenjen kicsit! Menjetek ki a szabadba, sétáljatok pár percet, menjetek be a pelenkázó vagy szoptatóhelyiségbe vagy vendégségben keressetek egy csendes szobát! Ha szopizik, meg is szoptathatod vagy olvashatsz neki mesét. A lényeg, hogy ki tudja zárni a külvilágot és kicsit pihenni.

2. A rutinok hiánya, a rendszertelenség

Ingergazdag életünkkel együtt jár, hogy meglehetősen unalmasnak tűnik betartani a gyermek állandó napirendjét ezért néha lazítunk egy kicsit. A kicsik nem merev napirendet igényelnek, azonban a lelki és fizikai biztonságigényükhöz hozzátartozik, ha a hétköznapi rutintevékenységekből felismerik, mi fog történni velük. Például: „Anya készíti a főzeléket, betesz az etetőszékbe, feladja a partedlit, tehát hamarosan enni fogok”.

Néha észre sem vesszük, hogy variáljuk a dolgokat, máskor tudatosan kezdjük el átalakítani pl. az altatáshoz fűződő szokásokat abban a reményben, hogy talán majd egy új módszertől varázsütésre elalszik a baba. Nos, ezek a variálások csak ritkán járnak eredménnyel, azonban a kicsit összezavarják.

Különösen 9-10 hónapos kortól kezd el a baba látványosan ragaszkodni a korábbi szokásokhoz, azelőtt sokkal rugalmasabb és gyakran ő maga változtat rajtuk. Innentől kezdve azonban ellenkezik, ha másként akarod bepelenkázni, nem a megszokott módon eteted stb.

Ennél pedig még rosszabbul viseli, ha nem aludhat a megszokott időpontban, amikor fáradt. Mondjuk elmentek kirándulni, ő jólérzi magát, nem alszik napközben, aztán hazafelé kidől a kocsiban. Mindenki örül, hogy ma jól alszik majd a kicsi, de ő az éjszaka közepén felébred és úgy dönt ébren szeretne lenni. Vagy fellép nála az ijesztő pavor nocturnus.

Akármilyen nehéz is, a baba igényel egyféle állandóságot, napirendet (nem olyat, ami az órát követi, sokkal inkább olyat, amiben a tevékenységek sorrendje, a megszokott rutinok rendszere állandó).

Segíthet a nappali élmények feldolgozásában, ha lefekvés előtt elmeséled a gyermekednek a napját (nagyobbak már maguk is hozzátehetnek részeket), de beleszőheted az őt ért élményeket egy mesébe is.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

43 Comments

 • Angéla

  Reply Reply 2019. január 17. csütörtök

  Kedves Ági!

  Többször próbálkoztam már sikertelenül, de hátha most szerencsém lesz a hozzászólással…
  Kisfiam 5 és fél hónapos, és nagyon rossz alvó. Az első hónapokban 2-3x kelt éjszaka, mára viszont már nem is számolom. (3.5-4 hónapos kora óta van így.)
  Nappal a 4É szerint van a napirend, mivel 20-30 percet alszik, így 2-2.5 óra ébrenléttel tartható is. Az ágyában alszik el egy ideje, cumit adok neki, és verseket mondok, amíg el nem nyugszik. Mióta így alszik el, és nem az ölemben, előfordult, hogy 1.5 órát is aludt egyszerre.
  Este ha fáradt, akkor vacsora (kizárólag anyatejes baba), fürdés, és altatás cicin. Ez után viszont kiszámíthatatlan, van, hogy 20 perc után, van, hogy óránként kel, a legritkább esetben alszik éjjel 2.5-3 órát egyhuzamban. Cicin altatom vissza, ez könnyen megy, de utána újra kel.
  A foga látszólag nem jön, bár 2 hónapos kora óta nyálzik, és rág. Viburcolt, és magnesium phosphoricumot próbáltuk a védőnő tanácsára, hasztalan. Az alkati szerek között nem találtam igazán a neki valót,ezért sem a fogára gyanakszom.
  Hálózsákban altatom, bár amúgy sem egy mozgékony gyerek.
  Próbáltam szopi nélkül, cumival visszaaltatni, ez csak ritkám sikerül, ilyenkor rendszerint felhergeli magát, és cicin köt ki…
  Legyek kitartó, es ne adjak neki enni?De honnan tudom, hogy mikor éhes mégis? Esetleg este is próbáljam meg a kiságyában altatni?
  Köszönöm a segítséget előre is!
  Üdvözlettel
  Angéla

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 19. szombat

   Szinte biztos, hogy fogzik. Csak az éhség miatt nem kelne ilyen gyakran, ha beteg lenne (pl. megfázás), ami miatt még ébredhetne, arról meg tudnál. Az első fogak pont ebben a korban kezdenek áttörni. Ha nem találtál megfelelő alkati szert, érdemes komplex szerekkel próbálkozni (Osanit, Viburcol vagy Tentoba homeo). Enni mindenképpen adj neki, mert még éhes is lehet éjjel.

   • törzsmókus

    Reply Reply 2020. május 10. vasárnap

    ohh, szóval Ági te is homeózol? egy világ omlott össze bennem 🙁

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2020. május 10. vasárnap

     Azt nem mondanám, hogy homeózom, de van 1-2 szer (általában a komplex szerek, amelyek egy részéről egyébként pont a homeopátia hatását vagy hatástalanságát vizsgáló kutatások bizonyították be, hogy valójában nem a homeopátiás, hanem más bennük található hatóanyagok miatt hatnak), ami a hétköznapok során bevált, ezért praktikus okokból, ha szükséges, használom.

 • Dia

  Reply Reply 2019. január 06. vasárnap

  Kedves Ági!
  A kislányom 16 hónapos lesz És valami elromlott az alvásával.
  Eddig nappal nem nagyon akart aludni,de éjszaka nagyon jól aludt.
  Egy hete(szilveszter óta)fel borult minden. Ha nem alszik semmit nappal akkor 8 körül elalszik,de 3-4 óra alvás után fel kell és nem hajlandó szintén 3-4 óráig aludni. A másik eset ha nappal alszik akkor nem alszik el csak kb hajnal 1-2 körül. Mivel ilyen későn alszik el így kb délelőtt 11 nél hamarabb nem kell fel.
  Lehet hogy hülyeség de nem lehet,hogy a szilveszter összezavarta? Úgyértem,hogy itt voltak a barátaink kb éjfélig és ő nem aludt el addig vagyis csak hajnal 1 kor és azóta van ez.
  A másik pedig az,hogy 3 hete elindult valaki azt mondja azért. Nem tudom mi lehet a gond,de szeretném ha megoldódna. Szerinted mit kellene tennem?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 09. szerda

   Igen, ha egyszer a szokottnál tovább volt fent, akkor az bizony összezavarhatta. Reggel kezdd el korábban kelteni, először csak 30 perccel! Csináld ezt 4-5 napon keresztül, amíg magától el nem kezd 30 perccel korábban feküdni este. Ha ez már megy, megint kezdd el 30 perccel korábban kelteni reggel 4-5 napon át – és így tovább, amíg vissza nem áll a napirend.

   • Dia

    Reply Reply 2019. január 09. szerda

    Köszönöm!
    Még lenne egy olyan kérdésem,hogy mennyire gond,hogy még egyszer eszik a kislányom éjszaka? A védőnő szerint már nem kellene neki,mert csak rossz szokás. Nem hiszem,hogy szokás lenne mert ha esetleg megpróbálom,hogy nem adok neki enni akkor sír,és a gyomrocskája is korog. 1x eszik 240 ml tápszert,néha 2x de az csak akkor ha nem evett normálisan nappal.
    Le kellene erről tényleg szoktatni? És hogyan lehet egy 16 hónaposnak nem adni enni,ha éhes?

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

     Egyáltalán nem gond. Sok kisgyerek igényli még másfél-két éves korig az egyszeri éjszakai evést.

  • Szilvia

   Reply Reply 2019. július 09. kedd

   Kedves Ági!

   A lányom 8 hónapos, fél éves koráig semmi gond nem volt az alvással, 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát, dajkálás nélkül szépen egyedül elaludt a saját szobájában a saját ágyában. Napközben 3-szor alszik, délelőtt 1-1,5 órát, délután viszont általában kétszer fél órát. Este 7-8 között altatás, eddig 12 órát aludt. Rendszerszerető ember lévén ragaszkodok a napi rutinhoz, kisebb elcsúszásokkal működik is. Tápszeres baba, most már napi kétszer mást is eszik, 5 hónapos kora óta megy ez így. 4-5 hónapos koráig rossz evő volt, keveset evett, azóta ez már rendeződött.
   2 hónapja romlott el az alvása, először csak párszor kelt, cumi vissza, pici simi és már aludt is vissza. Aztán éjfélig ébredt fél óránként, majd utána éjféltől kezdődött ugyanez, pár hete pedig egész éjjel ez megy es az altatások is nehezebbek. Fogak még nincsenek, de az lehetséges hogy ilyen hosszú ideje a fogzás állhat a háttérben? Kenem az ínyét, ha duzzadtnak látom, volt hogy nurofent adtam neki lefekvés előtt, de akkor is kelt fél óránként. Szinte minden éjjel ez van, nincs jobb vagy rosszabb éjszaka, inkább rossz vagy rosszabb. A napi rutinján nem változtattam. Levegőn sokat van, sokat játszunk, hagyom elfáradni.
   Nagyon mozgékony baba, ül és már többször fel is állt a kiságyban. Nem tudom mivel tehetnem nyugodtabbakká az éjszakákat, az energiám fogy. Van alvós rongyikája, próbáltam éjjel etetni, hátha az a gond, de csak pár kortyot ivott. 24 fokot próbálok tartani, body-ban altatom, szerintem nincs melege. Tanácstalan vagyok mit kellene még kipróbálni. Sajnos nekünk a viburcol nem segített, most levendula olajjal kenem a talpát, eddig eredménytelenül. Köszönöm válaszod! 🙏

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2019. július 14. vasárnap

    Ilyen esetben sok minden lehet a háttérben, aminek utána lehetne járni. Itt részletesen leírtam mi mindent lehetne végignézni: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba A fogzás is zavarhatja ilyen hosszú időn át, ezt sem lehet teljesen kizárni. Érdemes lenne első körben alvásnaplót vezetni 1 héten át és felírni nappal mikor és mennyit aludt, este mikor aludt el és hányszor ébredt. Gyakran van összefüggés a nappali alvások és az éjszakai között. Ha nappal nyűgösebb az alvás, akkor éjszaka is rosszabb a helyzet, mert túlfárad a baba. Figyeld meg, nálatok így van-e és ha igen, akkor a nappali alvásokat próbáld nyugodtabbá tenni (talán a 2×30 perces alvás helyett már csak egy hosszabb alvás kéne)

 • Brigitta

  Reply Reply 2018. július 02. hétfő

  Kedves Ágnes!
  Kislányom 8 és fél hónapos. Az alvással van problémánk, azaz egyűtt alszunk éjszaka, de nappal is mindig úgy alszik, hogy összebújunk. Elég rossz alvó volt és ez megoldotta azt, hogy legalább kialudta/ kialudtuk magunkat. Viszont eljött az idő, hogy szeretném az ágyába szoktatni nyilván minden alvásnál. (Egyébként nappal még háromszor alszik.)
  Nem tudom milyen módszerrel kezdjük az átszoktatást. A sírva hagyást semmiképp nem szeretnénk. A suttogóra vagy a felvesz-letesz módszerre gondoltam esetleg. Ágnes mit gondol ezek nagyon radikálisak lennének hirtelen? Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy következetesen minden altatásnál alkalmazzam valamelyik módszert vagy inkàbb fokozatosan szoktassuk át, ha egyáltalán létezik ilyen. Összességében mi lehetne hatékony, de egyben olyan módszer amivel nem okozunk semmilyen kárt a kis lelkében?🙂
  Előre is köszönöm válaszodat!
  Üdv:
  Brigi

 • Gabesz

  Reply Reply 2017. november 08. szerda

  Koszonom a valaszodat es a segitseget,de kerdeznek még!11 hetes a babucim.Probalkozok a dudlival eleitol fogva nemakarja elfogadni ha tartom a kezemmel csak csunya arcot csinal es uklodik tole.olyankot mikor nehezen alszik el akkor a cici se segit sajnos rajta.Neha igen neha nem.dorzsolodik nyugdolodik es huhog es nehezen alszik el.es mindig igy van de este a legrosszabb.Miert nem tud siman elaludni?vagy egy ora hosszat folvaltva kol ringatni ot.kernem a segitseged még.ja es ejjel neha sokat fordul jobb balra vissza olyan hiperaktivan meg a labais is mennek akkor adok cicit akkor jo.de neha asztis sokat keri igy en meg.alig alszok.de van olyan nap amikor jo alszik.

 • Gabesz

  Reply Reply 2017. november 06. hétfő

  Kedves Ági!A lanyom 11hetes lessz szerdan,es ugy alszik el mar egy par hete h nyugdolodik dorzsolodik es nemtud elaludni a keze is a szajaba van de nem ehes mert elotte evet.es ringassuk ot mindig meg kezben is.es egesznap ilyen az altatas meg este is.neha elalszik cicin mikor epp ehes.És 4szer alszik nappal.Hogyan lehetne konnyebb az elaltatas?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 07. kedd

   A kisbabákat a szopizás nyugtatja meg, ezért nyugtatja magát ő is ezzel. Vagy altasd cicin vagy, ha ezt nem szeretnéd, adj neki cumit (az elején lehet, hogy nem fogadja még el, de ha mindig visszaadod és az ujjaddal segítesz benttartani, elfogadja majd) az alváshoz és akkor könnyebben fog menni.

 • Garai Éva

  Reply Reply 2017. augusztus 31. csütörtök

  Kedves Ági!
  Kislányom nyolc hónapos lesz egy hét múlva. Három hónapos kora óta végig aludta az éjszakát. Az utóbbi másfél hónapban egyre többször ébred fel éjszaka sírva és csak cicin tudom megnyugtatni de nem mindig alszik vissza. A hozzátáplálást hat hónaposan kezdtük de rá három hétre beteg lett és nem evett semmit csak cicizett emiatt lemaradtunk a hozzátáplálás terén ezért még nem váltottunk ki egy étkezést sem. Az első két foga három hónaposan jött ki azóta már nyolc foga van és úgy látom, hogy most a hátsók következnek (mindent rág, nyáladzik…) Hallottam róla, hogy a hozzátáplálás megzavarhatja az alvást, de nem értem, hogy az eddigi nulla éjszakai ébredésből miért „fejlődtünk vissza” négy felkeléshez és cicizéshez. Azon kívül, hogy délelőtt kap más ételt is nem változtattunk semmin. Ugyanannyit eszik napközben is és este is. A foga nem hiszem, hogy annyira zavarná éjszaka, mert cicin egyből megnyugszik és nem harapdál. Előre is köszönöm a választ!
  Éva

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

   Ahogy a baba testúlya nő, a tápanyagigénye is nő, ezért fordulhat elő, hogy a korábban éjjel már nem evő baba ismét megéhezik. Ezen néha segít, ha estefelé gyakrabban eteted meg, így jobban jóllakik éjszakára. Mivel neki már a hátsó fogai jönnek, ez is zavarhatja. Persze a cicin azonnal megnyugszik, mert az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van, de ettől még hamarosan újra felébreszti a fájó, húzódó íny. Ha azt látod rajta, hogy nappal sokat rágcsál és nyálzik, éjszakára kaphat egy kiskanál korának megfelelő fájdalomcsillapítót (van, amire kifejezetten rá van írva, hogy fogzásra is ajánlják, pl. Nurofen), ha a fogzás a gond, ez segíteni fog majd.

   • Garai Éva

    Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

    Nagyon szépen köszönöm a választ, sokat segített! 🙂

 • Timi

  Reply Reply 2017. augusztus 24. csütörtök

  Kedves Ági!

  Kislányom 1 hét múlva 5 hónapos lesz, anyatejes baba, igény szerint szopizik.
  2 hete hátról hasra fordul, nagyon szereti csinálni és a popsiját is emelgeti amint hasra ér.
  Van olyan éjszaka, hogy 2 óránként kel,ált. éjfél után jön ez az őrület, hiába szopiztatom meg vagy nyugtatom meg s teszem vissza a kiságyába, megébred ugyan úgy.

  A súlya most 6100 g , 3.470el született.Az orvos szerint keveset hízott 1 hónap alatt ( múlt hónapban 5800 g volt) este pedig éhes marad és azért kel, ezért délelőttre negyed almát ( reszelve, + barackot , ha nagyon savanyú lenne neki az alma) ajánlott+ szopi,
  délutánra pedig 60ml tejpépet+szopit.

  Őszintén szólva gyümölcsöt még nem szeretnék adni neki, majd csak 6 hós korában, de pépet kapott tegnap d.u. Este ugyan úgy ébredt, igaz nem 2 óránként hanem 3,5- 4, de úgy gondolom ez normális, olyankorra tényleg megéhezhet, meg is szoptattam. Én is észre vettem, hogy talán napközben ( d.u) éhes maradhat.

  Úgy tudom, hogy a pép hozzátáplálás időszakára „való” , de mint említettem még nem eszünk gyümölcsöt, így is eheti a pépet? Vagy mit adhatok neki kiegészítésként az anyatej mellé?

  Valóban az a gond, hogy nem elég tápláló már a tejem? 3 hós kora óta van menstruációm , de a cicit szerencsére nem dobta el miatta, ugyan úgy szopizik. A foga lehet, hogy készülődik, nem tudom, nem folyik extrémen a nyála, harapdálni sem akar mindenáron mindent.. Este mindig sétálunk olyan másfél órát is.
  Tanácstalan vagyok pici mert nem akarom, hogy éhezzen.

  Előre is köszönöm a választ/tanácsot!

  Üdv.,
  Timi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

   Nem a tejed tápértékével van a gond, hanem a baba már annyira érdeklődő, hogy nem eszik egy-egy etetésnél annyit, mint korábban, mert túlságosan leköti a világ. Próbáld meg pár napig a délutáni és esti időszakban gyakran, akár óránként is megkínálni anyatejjel, így biztosan jóllakik majd és megnő a tejmennyiség is. A pépet nem javaslom, mert túlterheli az emésztést, allergizálhat (a tejpépben tejfehérje van) és ugyanúgy hozzátáplálásnak minősül, mint a gyümölcs.

   • Timi

    Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

    Köszönöm szépen a gyors választ!

 • H. Lili

  Reply Reply 2017. július 19. szerda

  Kedves Ági!

  4 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérem a segítségedet. Jól fejlett baba, aki eleinte hasfájós volt. 8. hétre kinőtte és szorgosan elkezdte átaludni az éjjeleket. Este 9-kor letettem és hajnali 5-6ig aludt. Ez az áldásos állapot azonban csak egy hónapig tartott, azóta folyamatosan felébred, van, hogy akár óránként is. Mostmár 2-3 hete a nappalok is nyűgösek, sírósak lettek újra. Orvosnál voltunk, nem beteg, semmilyen szervi dolog nem indikálja ezt. A foga még nem jön (tudom a fogcsírák, már bánthatják.) Korábban ha letettem magától szépen elaludt, most ez sem megy már. (Az álomba ringató praktikák csomagodat elolvastam újra, amit tanácsolsz abban azt betartom.)
  Kizárólag anyatejes, a tejem elegendő, mérem is. Próbálkoztam már a camomilla homeopátiával, de nem használt. Éjjel van hogy cumival visszaalszik, de sokszor csak cicin nyugszik meg. Az biztos, hogy nem meleg hatására borult fel nála a rendszer, (hűvösebb napokon is ugyan ez a helyzet), a szobájában párologtató is van, tehát ez is rendben. A napirendje stabil, sírni sosem hagyom, boldog kiegyensúlyozott családba érkezett, a körülmények sem fizikálisan, sem piszchésen nem változtak körülötte ahhoz képest, mint amikor mosolygós nappaljai és végig alvós éjjelei voltak.
  Tanácstalan vagyok és úgy érzem tehetetlen is. Mi okozhatja nála ezt a változást? Mit tehetek érte?
  Segítségedet előre is nagyon köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. július 24. hétfő

   Nappal mennyit és hogyan alszik? Mennyit és hogyan eszik?

   • H. Lili

    Reply Reply 2017. július 24. hétfő

    Nappal kb 2 óránként alszik 40 percet. Az alvasok közötti idő kezd nyúlni. Arra figyelek, hogy az esti alvas előtt legyen ébren 3 órát is ha tud, megy is neki. Igeny szerint szoptatom, kb 3 óránként eszik átlag 100-150 grammokat mértem az utobbi időben.

   • H. Lili

    Reply Reply 2017. július 24. hétfő

    Nappal is a saját ágyában alszik, bár az utobbi időben ez sem tetszik neki. Még séta közben szeret nagyokat aludni.

  • Timi

   Reply Reply 2017. augusztus 24. csütörtök

   Még annyit kérdeznék, hogy d.e is beiktathatok egy kis pépet egyik szopi után az emlitett gyümölcsök helyett? (nem kiváltani vele, csak pluszban).

   Köszönettel:

   Timi

   • Timi

    Reply Reply 2017. augusztus 24. csütörtök

    (Jajj elnézést, nem ide szerettem volna, hanem a saját kérdésemhez)

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

    Még korai délelőtt pépet adni, ráér 6 hónapos kor után.

 • A.Orsi

  Reply Reply 2017. június 11. vasárnap

  Kedves Ági!

  A kislányunk kedden lett 16 hetes és kb másfél/két hete hajnalban óránként kel. A napi rutinunk úgy néz ki, hogy ahogy reggel kelünk (7 és 8 között) eszik, aztán kb két órát játszunk és sétálunk, majd alszik (változóan van hogy csak fél órát, van hogy egy órát vagy másfelet is alszik). Aztán dél körül ebéd, majd ismét játék, aztán újra alvás (a délelőtti alvástól függően egy vagy két órát alszik). Négy óra körül újra eszünk, aztán játék és séta, ha elfárad néha alszik egy fél órát, de van, hogy a fürdetésig már ébren van. Általában fél 8 körül fürdetjük, 7:45 és 8 között kap enni újra, aztán alvás. Már magától elalszik a kiságyban (cumival és felhúzzuk neki a zenélő nyusziját) és kb két hónapos korától csak egyszer kelt fel enni (kettő-három között, de volt, hogy csak hatkor kelt), aztán 7-8-ig aludt. Mostanában fél 4 körül kel fel enni, de van, hogy előtte is felébred és vissza kell adni neki a cumit. Fél 4 után viszont óránként vagy fél óránként felkel. Ez mitől lehet? Kb két hete csak tápszert kap, nekem nem volt tejem, ezért eddig a férjem unokatesójától kaptunk tejet, és fele-fele arányban adtuk neki a tápszerrel. Sok helyen olvastam már az alvástréningekről, de nem tudom, hogy ki merjük-e próbálni. Önnek mi a véleménye róluk, illetve Ön szerint mi okozhatja a gyakori ébredéseket hajnalban? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. június 12. hétfő

   Valószínűleg azért ébred fel már hajnalban, mert addigra kialussza magát. A babák alvásigénye a korral csökken és mivel ő korán fekszik, ezért reggel is egyre korábban kel. Ráadásul most nyáron hajnalban már világos is van, ez is csökkentheti az alvásidőt. Az is lehetséges, hogy emellett melege is van és szomjas, ezen esetleg segíthet, ha a hajnali ébredéskor eszik és utána megkínálod még vízzel is, vagy a következő ébredésnél kínálod meg vízzel. Mivel most nagyon meleg van az alváshoz nem kell annyira felöltöztetni, ha a lakásban 25 foknál melegebb van, egy body és egy vékonyabb takaró is elég.

  • H. Lili

   Reply Reply 2017. augusztus 23. szerda

   Kedves Ági!

   Mostmár örülök ha másfél órát egyben tudok aludni éjjel… 🙁 Kérlek ha van ötleted segíts nekünk.

   Köszönöm

   Lili

 • Zoltán

  Reply Reply 2017. május 21. vasárnap

  Kedves Ágnes!
  Kislányom 21 hónapos és még sosem aludta át az éjszakát. Párom kezdetben gimnasztikai labdán rázva altatta én pedig állva sétálva-rázogatva, de egyéves kora óta nappal és éjszaka is az anyukájával alszik el cicin.
  Csak szopizva tud elaludni, éjszaka többször felkel, ha nem tudott vissza aludni akkor én sétálva-rázogatva próbáltam visszaaltatni, azután az anyukája mellé tettem.
  Az elmúlt pár hónapban sírva-ordítva ébred hajnalban(1-3 között) és nem alszik vissza cicin sem. Általában én ilyenkor sétálgatok vele a sötétben és elmagyarázom neki miért kell aludni, meg mindenki más szundizik, stb. Van amikor bejön, de többnyire nem alszik vissza, ezért felkelünk. Tévézünk, játszunk, rajzolunk, majd amikor 6 körül anyuka felkel leváltani, én bemegyek aludni. Általában ő is elalszik ilyenkor és 8-9 körül ébredünk mindketten. Én már gondoltam mindenre amiket leírtál(szeparációs szorongás, fogzás, stb…) mi lehet a gond?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   Valószínűleg az a gond, hogy még nem érett meg az idegrendszere az éjszaka átalvására és túlságosan éber is, ami ebben a korban gyakori jelenség (itt írtam róla).

 • Tímea

  Reply Reply 2017. május 10. szerda

  Kedves Agnes! Rendkivul sokat segit a blog, a Babastart tanfolyam, valamint az Anyapszichologia es a Babapszichologia konyvei a mindennapokban, azonban megis kerdesem akadt az alvassal kapcsolatban. Kisfiam 3,5 honapos, jo evo, jo alvo baba. 1 honapja jon a foga, folyik a nyala, szajaba tom mindent. Emellett mar atfordult, korbe forog, igyekszik. Este fel 8-kor gond nelkul elalszik, pontban fel 1kor kel, eszik. Ezt kovetoen 2 orankent majd 1 orankent kel, nem csak a fejet forgatja (hason alszik), hanem fajdalmasan nyoszorog. Eves/ivas vagy kis olelgetes utan visszaalszik, igy ezek az ebrenletek maximum 20 percesek. A delutani alvasokat is megszakitjak ezek a gorcsos megebredesek. A kezemben 1 perc alatt visszaalszik, de ha leteszem, feszeng es sir. Fogara homeopatias Chamilla+Belladonna+Phytolacca koktelt kap. A Chamilla az alkayi szere; ha egyszer-egyszer fajt a hasa (nem volt sosem hasfajos), akkor is azt kapta es segitett. Mi lehet a gond? Hogyan tudnek neki segiteni? Valaszat es segitseget elore is nagyon koszonom: Timea

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

   Több dolog is okozhatja ezeket a megébredéseket:
   – túl száraz a lakás levegője ezért kiszárad az orrnyálkahártya és nem kap jól levegőt hason fekve a kicsi (párologtatással lehet segíteni rajta),
   – ha tápszeres, lehetséges, hogy a tápszer okozza a problémát és esetleg tápszert kéne váltani,
   – ha anyatejes, előfordulhat, hogy tejfehérje érzékeny vagy valamilyen olyan ételt eszel, ami bántja a pocakját és ezért ébred fel.

   • Tímea

    Reply Reply 2017. május 18. csütörtök

    Koszonom a valaszt! 🙂

 • Marietta

  Reply Reply 2017. április 27. csütörtök

  Kedves Ági!
  Teljesen el vagyok keseredve, remélem tudsz segíteni. Van egy 15 hónapos kisfiam. Február óta vannak problémáink, akkor egyszerre jött több foga,így éjjel sírva ébredt. Mivel nappal kevesebbet evett adtam neki tápszert, amiből szép mennyiséget evett. A fogak kibújtak, éjjeli evés megmaradt. Azonban egy idő után már kétszer kelt, végül egyik éjjel még többször. Itt mondtam hogy na állj. Az éjjeli evésről gyorsan leszokott. De minden éjjel felébred kétszer, szinte mendtrendszerűen, hajnal 2-3 és 4 óra körül. Néha rögtön visszaalszik ahogy visszafektetjük néha hosszú percekig ordít, semmi nem segít, magától hagyja abba és alszik reggel egész sokáig. Mit tegyünk, miért van ez??? Háziorvos szerint természetes, de mi hullák vagyunk. Napirendje van, délbe alszik 2-3 órát. 3 hónapos korától átaludta az éjszakákat. 2 hónapja jár. Válaszod nagyon várom. Üdvözlettel Marietta

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   Az idegrendszer 2 éves korra érik meg az éjszaka átalvására, addig nagyjából 3 óránként felébrednek a gyerekek. Persze van, aki ilyenkor félálomban vissza tudnak aludni, mások felébrednek és sírnak és persze sok minden más is felébresztheti még ezen kívül is őket (fogzás, éhség stb.). Ha ő ilyenkor gyorsan visszaalszik és reggelig alszik, akkor valószínűleg nem éhes, szimplán csak felriad valamire (pl. a saját mozgására). Ezt, ahogy érik az idegrendszere, ki fogja nőni.

 • Bettina

  Reply Reply 2017. április 25. kedd

  Kedves Ági! Olyan problémám van, hogy a 16 hónapos kisfiam születése óta korán kel. Este fél 9-kor magától elalszik, de fél 7-kor mindig felkel. Ha épp nem beteg, vagy nem fogzik, átalussza az éjszakát, de ha egész éjjel fenn volt, akkor is fél 7-kor kel. Azért mondom, hogy kora, mert egész nap nyűgös. Fél 7-kor kipattan a szeme, már mutogatja, hova menjünk, mit csináljunk, de 7 órakor már dörzsöli a szemét, fülét, egyfolytában nyafog, szórakoztatni kell. Régebben mindig visszaaltattam, de most már nem tudom. Ha valami csoda folytán sikerül, sokkal kiegyensúlyozottabb, mosolygós, lehet vele játszani. De mikor fél 7-kor kel, egész nap ölben akar lenni, szórakoztatni kell. Bújócskázunk, autózunk, stb., de minden fél percig érdekes, jön a fáradt nyafogás. Látszik rajta, hogy semmi se jó. Hogy tudnám rávenni, hogy tovább aludjon? Mert látom, hogy ez neki kora. Mert ha fél 8-ig sikerül visszaaltatni, teljesen más az egész napja. A 2 altatásra nem akarom visszaszoktatni, mert már 5 hónapja egyet alszik. A másik problémám, hogy délben magától elalszik (persze nagyon fáradt), de (percre pontosan!!!) 90 perc múlva sír, feláll a kiságyban. Mikor bemegyek, már fekszik is le, de látszik rajta, hogy nem.tudja, hol van, altatni kell. Ha nem altatnám, ugyanúgy nyűgös lenne a délután. Így még fél órára visszaalszik, és mosolygósan ébred. De mikor elalszik, megnézem az órát, mert percre pontosan 90 percre megébred, így már előtte 2 perccel készenlétben vagyok. Ez így megy születése óta, 3s mimden nap. Nem csak 1-2 alkalom. Hogy tudnám erről leszoktatni? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 26. szerda

   Reggel fektesd magad mellé és aludjon el melletted, úgy talán könnyebben megy a visszaalvás és nyugodtabb lesz majd. Valószínűleg a a délutáni alvással sem lenne gond, ha reggel tovább aludna. De gyanús, hogy kéne még neki az a második alvás, mert korán kel és délután is hamar felriad, talán meg lehetne próbálni visszavezetni a napirendbe azért, hogy kipihenje magát. Ha már nem lesz szüksége rá, szépen elhagyja majd.

 • Brigi

  Reply Reply 2017. április 18. kedd

  Üdvözlöm

  Horváth Brigitta vagyok, egy 7 hetes kisfiú édesanyja. Miután megszültem könnyűnek tüntek a kórházi napok. De amint hazajöhettünk minden megváltozott. A napközbeni NEM alvás a fő problémám. Legtöbbször órakba kerül mire sikerül elaltatni és azt is kézben, viszont ha letesszük akkor fent van egyből és kezdhetjük előröl. De ha elalszik akkor 3-4 orakat alszik. Volt olyan nap is hogy aludt délelőtt 2-3 orat aztan delutan is 2-3 orat es furdés evés utan ismet aludt, ejszaka felkelt 2 szer aztan reggel kelt fel. Gondoltuk párommal, hogy mostmár beált neki egy napirend. De sajnos megint nem aludt napközben. Sajnos amikor ébren van akkor sem tudjuk semmivel lekötni folyamatosan nyöszörög. Egyedül csak a kézben nyugszik meg. Ha viszont fáj a pocija akkor semmi nem nyugtatja meg. Már mindent próbáltunk semmi nem jó! Minden altatás egy szenvedés. Szeretném kikérni az Ön szakvéleményét, hogy miért? és hogy mit tehetnénk, hogy jobb legyen?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 27. csütörtök

   Alapvetően arra kéne törekedni, hog evés után ne fektessétek le rögtön, mert akkor biztosan a saját emésztésére ébred majd fel. Evés után mindig alaposan büfizzen, utána játsszatok vele, beszélgessetek, ha nyűgös, a lábát felhúzza, erőlködik, a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztessétek, ez segít pukizni és utána elmúlik a nyöszörgés. A játékidő után, amikor már nagyon álmos (ebben a korban 1-1,5 órát tudnak ébren lenni a babák átlagosan, utána már nagyon álmosak), dédelgesd meg kicsit, sötétíts be a szobájában. Ha hanyattfekve szeret aludni, egy takaróba vagy rugalmas pólyába csomagold be pólyaszerűen, mert a hanyattfekvő babák gyakran a saját karmozgásuk miatt nem tudnak ellazulni elalvás előtt és folyton felriadnak rá. Ha hason alszik, kis dédelgetés után tedd le a kiságyba! Ha a helyét keresi ilyenkor, forgolódik, akkor a hátára teheted a kezed, simogathatod, amíg el nem alszik, de nem kell kivenni és teljesen elaltatni, meg kell várni, amíg magától megy. Ha ilyenkor cuppog, a cicit keresi, adhatsz neki cumit (ezt először nehezen fogadhatja el, de ha újra meg újra visszaadod neki és az ujjaddal a szájába tartod, idővel rájön majd, hogyan kell benttartani).

 • V. Korinna

  Reply Reply 2017. március 30. csütörtök

  Kedves Ági,

  A segítségedet szeretném kérni, mert úgy érzem, erőm és teljesítőképességem végén járok, és a sok okos tanács közül azt sem tudom, melyikhez kapjak.

  Kislányom 20 hetes, 4200 grammal született, jelenleg 8300 gramm, élénk, vigyori, egészséges baba, korának megfelelően fejlődik. Jelenleg kb. kétharmad-egyharmad arányban kap tápszert és anyatejet az előbbi javára, egyelőre még nem táplálok hozzá, bár a következő hetekben tervezem ezt is elkezdeni. A fogzás nála nagyon korán, már 14 hetesen elkezdődött, azóta is nyáltengerben úszunk, és az ökle egész nap a szájában van, egyszer még hőemelkedése is volt miatta. Patikában vettem lidocainos fogzást segítő gélt, ez pár percig segít csak, mivel villámgyorsan lenyalogatja az ínyéről. (Homeopátiás cukorgolyócskákért nem adok ki pénzt, hiszen hatóanyag nincs bennük.)

  A szoptatásról annyit, hogy az elejétől kezdve egy kínszenvedés volt az egész, volt azonosítatlan eredetű szopizás utáni mellfájástól kezdve szopisztrájkon át részemről sikításban végződő szopizásig minden. A végére már a szoptatási tanácsadó is csak széttárta a kezét, és elintézte azzal, hogy más is felnőtt már tápszeren. Három hete egyik napról a másikra gyakorlatilag elapadt a tejem (megjött a havim is), azóta kb. a harmada termelődik a korábbi mennyiségnek. A szoptatást itt befejeztük, mert a kislányom már a mellem látványától is visításban tör ki, nincs erőm már tovább próbálkozni, amíg van tejem, fejni fogom.

  Három hónapos korában vissza kellett mennem dolgozni (külföldön élünk, itt ennyi idő a szülési szabadság, nem engedhetjük meg magunknak, hogy itthon maradjak). Azóta a napirendünk a következőképpen néz ki: reggel fél nyolckor keltem a kislányomat, indulunk a bölcsibe, ahol egyébként imád lenni, mindig vigyorogva indul a nap. Ott délelőtt 10 körül alszik fél órát, majd délután kb. egy-másfél órát fél három körül. Fél négyre megyek érte, a délutánt itthon töltjük együtt csendben és nyugalomban (tévé nem megy, sosincs felfordulás, vendégeket nem fogadunk – magam is hiperszenzitív vagyok). Este fél hét körül kezd elálmosodni, hétkor leteszem aludni a saját kiságyába. Egyetlen hang nélkül alszik mintegy 4,5-5 órát, amíg én magam is le nem fekszem. A probléma ugyanis itt kezdődik. Amíg mi a férjemmel fenn vagyunk, a gyerek nyugodtan alszik, amint lefekszünk – bármikor is történjék ez -, onnantól kezdve 10 perc múlva elkezd nyöszörögni, vergődik, dobálja magát, sír. Ilyenkor adok neki enni, büfiztetem, és látszólag azonnal vissza is alszik, de csak látszólag. Ugyanis az éjszaka úgy telik, hogy a kislányom negyed-félóránként elkezdi magát ugyanúgy dobálni, ezzel pedig felébreszti magát, és teljes hangerejéből visít, semmivel sem lehet megnyugtatni (mindent kipróbáltam már, éppen csak fejen nem álltam még, hiába simogatom, ölelgetem, etetem, semmitől sem nyugszik meg akkor sem, ha átcipelem magunkhoz az ágyba). Reggel hat után, amikor mintegy nettó háromórányi, összesen kb. nyolc részletben aludt alvás után felkelünk, a problémát mintha elvágták volna, a baba alszik tovább csendesen, egy hang nélkül, amíg fel nem keltem.

  Az állandó kialvatlanság és az egész napos rohanás miatt pedig úgy érzem, lassan teljesen összeroppanok. Komoly felelősséggel járó, nagy koncentrációt igénylő munkám van. Én sajnos nem tudok akkor aludni, amikor a baba, emellett autót vezetek, esténként ott a nyakamon a főzés, a háztartás, férjemen kívül segítségem nincs… Annyira szeretném tudni, miért alszik ilyen furcsán a kislányom, illetve hogy mit csinálok rosszul, amiért nem jut nekem egy perc pihenés sem szinte. Bármilyen megoldási javaslatot szívesen fogadok!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Valószínűleg ő ahhoz szokott, hogy mindig van egy kis zaj körülötte és a zajra jobban alszik. Éppen ezért kapcsolj be egy kis fehér zajt éjszakára neki (pl. ventillátor) vagy léteznek már éjszakai zaj CD-k és hangszimulátorok is, amik folyamatosan pl. tengerzúgást vagy tücsökciripelést adnak.

Leave A Response

* Denotes Required Field