A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jeleiA terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha „meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 051 Comments

  • Vivi

    2012. március 18. vasárnap

    Jó napot Doktornő! Sziasztok!

    A barátommal együtt voltunk meg szakitásos védekezést alkalmaztunk és késik a menzeszem !
    Ez körülbelül 3 hete volt de sem hányingerem sem émelygés semmi ilyesmi nincs csak gyakori vizelet és az ágyékomnál ha megnyomjuk fura morgó hangot ad ! Lehetséges hogy csak késik a menzeszem vagy lehetek terhes? 2 napja kellett volna meg jönnie. Viszont 2nappal ez elött mikor fel nyúltam véres lett az ujjam. Tegnap már nem tapasztaltunk ilyet. Csak a hangot…
    Válaszát Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Igen, lehetséges a terhesség. A megszakításos védekezés nem éppen a legbiztonságosabb módszer, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha egyébként pontosan szokott megjönni, és azóta sem jött meg, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet!

      • Vivi

        2012. március 19. hétfő

        Köszönöm Válaszát!

        Közben megjött és nagyon görcsölök és vérzek…. Talán a késés és az idegesség miatt 🙂

  • Judy

    2012. március 17. szombat

    Jo napot!
    32-éves Nö vagyok,Sosem volt Normálisan meg a Mensim…Volt olyan hogy egész nyáron meg volt…mostanában meg 7-10napig tartott..
    2012.01.10-18-ig Tartott ,Február 8-án csak 2-nap volt márciusban meg egy kicsit sem…vettem 2-tesztet Pozitiv lett.
    Mikor menjek Nögyogyaszhoz?
    kb mennyi idös lehetek…Jo 2-Hete melleim nagyon fájnak..és nöttek

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Ha még most 1-2 héten belül elmégy nőgyógyászhoz, ultrahangon nagyon pontosan meg tudják mondani a terhesség korát. Valószínűleg február 8 után fogant, de lehetséges, hogy akkor már azért volt kevesebb a vérzés, mert már terhes voltál. Ha a januári menzesztől számítjuk, 20-án már 10 hetes a terhesség, ha csak a februáritól, akkor még csak 6 hetes a számított kora.

  • FIFI

    2012. március 13. kedd

    Kedves Doktornő!

    A párommal néhány napja a szeretkezés elején nem használtunk óvszert, úgy történt meg a behatolás. De még jóval az előtt hogy megtörtént volna a magömlés felhelyeztük az óvszert. Az lenne a kérdésem, hogy van-e esély a terhességre?

    Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!!!

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Ennek minimális az esélye, 1-2%.

      • FIFI

        2012. március 19. hétfő

        Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Szép napot kívánok! 🙂

  • Csabi

    2012. március 08. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Az iránt érdeklődnék, hogy a barátnőm a mai nap folyamán hányingerre és szédülésre panaszkodott, majd mikor kimentünk a lakásból, enyhült a panasza. Elkísértem haza, és az imént hívott, hogy megy ügyeletre, mert amint belépett a lakásba, barnás sárgás folyadékot hányt ki. Ez lehet a terhesség jele? Ha igen hány százalék az esély rá hogy terhes? Eléggé stressz alatt vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2012. március 15. csütörtök

      A hányás önmagában nem utal terhességre. Ha voltak együtt védekezés nélkül, akkor lehet terhes is.

  • Angela

    2012. március 07. szerda

    Kedves Doktornő!
    Február elején volt menstruációm, és a menszi utolsó napján a párommal voltam, meg február végén is többször. Nem szedek semmit,nem védekezünk, hanem mindig kikapja. Március elsején kellett volna megjönnie de nem jött meg. Több tesztet is csináltam de mind negatív volt. Február végén volt egy kis műtétem amikor is antibiotikumot kaptam. Ez befolyásolhatja a kimaradást? Feb. hónap közepén volt hogy észleltem furcsa tüneteket: szédülés, olyan szagokat éreztem amit abban a pillanatban nem volt amiért érezzek, hányinger, fejfájás. Most március hónap elején pedig mellfeszülés, és a mai nap alhasi fájdalmat. De ezek nem voltak gyakoriak. Lehetek még attól terhes hogy negatívat mutatott vagy pedig más befolyásolja az elmaradást? Köszönöm előre is válaszát!

    • Angela

      2012. március 07. szerda

      elfelejtettem hogy menszi előtt mintha lett volna valami kis barnás valami, de nagyon kevés.

    • Gabi

      2012. március 15. csütörtök

      A tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, de ha továbbra is késik a menzesz, érdemes lenne a tesztet megismételni. A megszakításos védekezés nem éppen a legbiztonságosabb módszer. Kb. 5% a teherbeesés kockázata, viszont ha egy pár egy éven túl is csak ezzel a módszerrel védekezik, ez a szám 35%-ra növekszik.

  • MM

    2012. március 05. hétfő

    Kedves Doktornő!
    A párommal csak hétvégente találkozunk, ilyenkor minden alkalmat kihasználunk. óvszerrel védekezünk szinte mindig.
    Viszont kb.2 hete nem használtunk az egyik alkalommal. Megszakítottuk a dolgot. Mégis félünk mindketten, hogy esetleg valami van.
    Most a hétvégén a párom vérzett szeretkezés közben, és utána is. Nem hiszem h túl durva lett volna a dolog, de félünk nagyon. Ha lehet, válaszát előre köszönöm 🙂

    • Gabi

      2012. március 12. hétfő

      A megszakításos védekezés is védekezés, bár nem a legmegbízhatóbb. Kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha késik a menzesze is, érdemes csinálni egy terhességi tesztet. A szeretkezés közben jelentkező vérzés nem utal terhességre, valószínűleg attól teljesen független. Viszont ha többször is előfordul, érdemes nőgyógyászhoz fordulni miatta.

  • Brigi

    2012. március 05. hétfő

    Kedves Doktornő! Én január 18-án hagytam abba a fogamzásgátló szedését,22-én meg is jött a menstruációm,azóta viszont semmi.Már 2 hetes késésben van a menstruációm,a melleim kicsit fájnak,kb.2 hete,sűrűn járok wc-re.Reggeli rosszulléteim nincsenek,kicsit fel van puffadva a hasam. Már 3 tesztet csináltam,az utolsót március2-án,a reggeli első vizelettel,de mindegyik negatív lett.Lehetek terhes? Előre is köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2012. március 12. hétfő

      A negatív teszt ellenére lehetséges a terhesség. De az is előfordulhat, hogy csak a fogamzásgátló utóhatása, hogy nem jön meg. Ha nagyon elhúzódik, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni emiatt.

  • Krisztián

    2012. március 02. péntek

    Kedves doktor nő!
    Segitségét szeretném kérni azzal kapcsolatban hogy elözö hónapban 6.-án voltam 1ütt bnömmel nem védekeztünk csak megszakitással de viszont nem „mentem” el benne és 25.-én kellett volna neki megjönnie és még nem jött meg neki de viszont görcsölt meg minden tünete jelentkezett !! de már 6 napja késik neki ! stresszes is volt meg beteg is volt és felisvolt fázva ez befolyásolhatja a menstruációt ?? segitségét kérném! köszönöm fontos lenne!

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      A megszakításos védekezés sajnos nem éppen a legmegbízhatóbb módszer. Kb. 5% a teherbe esés kockázata. Ha továbbra sem jött meg a menzesze, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Ha egyébként pontos a ciklusa, a felfázás és idegeskedés nem befolyásolja ilyen mértékben.

  • Timi

    2012. március 02. péntek

    Kedves Doktornő!
    A legutóbbi vérzésem jan. 31-én kezdődött, és 7 napig tartott (nálam ez a normális).
    Febr. 9-én és 16-án együtt voltam a párommal, de nem védekeztünk (csak a megszakításos módszerrel). 28 napos a ciklusom. Késik a menzeszem már 3 napja. Ma reggel megcsináltam egy tesztet (Pregimax Plusz – nagyon olcsó volt, én nem annyira bízok az ilyen olcsó tesztekben, de csak ez volt a patikában). A teszt negatívot mutatott (reggeli első vizelettel csináltam). Az utóbbi 1 hónapban nagyon sokat stresszeltem, elképzelhető, hogy ezért késik a vérzésem? Nem szokott ennyit késni, max. +/- 1 nap.

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      A teszt ára nem befolyásolja a megbízhatóságát. Egy drága teszt is mutathat téves negatív eredményt. Ha időközben nem jelentkezik vérzés, érdemes néhány nap múlva megismételni a tesztet, esetleg egy másik fajtával. A stressz csak extrém esetekben okoz nagyobb eltérést a ciklusban. A 2-3 nap még betudható ennek, de ettől több már nem igazán.

  • Marcsi

    2012. március 01. csütörtök

    Kedves Doktorno!
    Párommal kozvetlen a menzesz elmulása után voltunk egyutt és nem védekeztunk,aztán a rá kovetkezo napon is egyutt voltunk szintén védekezés nélkul.Már nagyon szeretnénk babát.Ez 1 hete tortént,de az elmult 1-2 napoban állandoan fáratnak és álmosnak érzem magam és mintha kicsit fájna a hasam is mintha meg kellene jonni a menzesznek.Lehetséges hogy terhes vagyok? Megkoszonném ha válaszolna.Tisztelettel Marcsi

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      Igen, lehetséges, bár a leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. Ha már késik a menzesz is, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Zsizsi

    2012. február 29. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Decemberben kiderült, hogy pajzsmirigy beteg 6020 volt az eredmény mikor kiderült legútobb pedig 3071 de azóta eltelt 1 hónap és a gyógyszer is meg lett emelve most már lassan 3 hónapja szedem a Letroxot És minden hónapban rendszeresen meg jött a mensesem most pedig a 4 dik napja hogy késik. egyedül a mellemen érzem, hogy kicsit érzékenyebb lehetséges hogy beállt a pajzsmirigyem és végre lesz babánk? Előre is köszönöm a válaszát.

    • Gabi

      2012. március 04. vasárnap

      Remélhetőleg erről van szó. Ha azóta sem jött meg, érdemes csinálni egy tesztet.

  • Gina

    2012. február 28. kedd

    Kérem Doktornő válaszoljon a kérdésemre. MErt nagyon el vagyok keseredve. Mert durvulnak csak a tüneteim 🙁

  • gabi

    2012. február 26. vasárnap

    Kedves Doktornő. együtt voltam egy fiúval 2 alkalommal az első alkalomnál óvszer nélkül védekeztünk de megjött körülbelül 1 hét késésre. eltelt 2 hónap akkor megint(óvszer nélkül) és most 10 napja késik. megszakítással történt az aktus odafigyeltünk mindketten. 28-30 napos a ciklusom de általában rendszertelenül jön meg. nem számolom. ha megjön akkor sem érzek fájdalmat nincs görcs se semmi. tehát most 15-18. körül kellett volna megjönnie és most ahhoz képest késik 7-10 napot. elkezdtem fogyókúrázni alma ecetet ittam napi 2× – 2dl vízbe 3kiskanál. + január elejétől este 6 után nem étkezem. nincsenek jelek nincs mellfeszülés se hányinger se fáradékonyság se gyakori vizelet semmi. Kérem adjon tanácsot mert nagyon ideges vagyok és aggódom rettenetesen. Üdvözletem!

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A tünetek hiánya nem jelenti, hogy nem terhes. A megszakításos védekezés viszont nem a legbiztonságosabb módszer, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ennyi késés után mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • sunny

    2012. február 25. szombat

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni, hogy az előváladéktól teherbe lehet esni?
    Óvszerrel védekeztünk, azonban a barátomnak előváladékos volt a keze, mikor felhelyezte azt.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Az előváladékban is lehetnek spermiumok, azok viszont levegőn nagyon hamar életképtelenek lesznek. Kicsi az esély, de 100%-osan nem lehet kizárni.

  • Gina

    2012. február 25. szombat

    Kedves Doktornő! tegnap voltam nőgyógyásznál. azt mondta,hogy petefészek és méhkürt gyulladásom van azért vannak pecsételő vérzéseim. De azt nem értem,hogy akkor mért is feszülnek a melleim iszonyatosan már lassan egy hónapja, és mért nem fáj akkor a hasam?

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ha a nőgyógyászati vizsgálat terhességet nem mutatott ki, akkor más miatt feszülhetnek a melleid. A gyulladás nem feltétlenül jár együtt fájdalommal.

  • Klaudia

    2012. február 24. péntek

    Kedves Doktor nő!
    A kérdésem a következő!
    Naptározási módszerrel mennyire biztos a védekezés?
    A kérdést azért tettem fel mert én ill. mi a párommal ezzel a módszerrel védekezünk!
    A ciklusaim általában mindig pontosak 24 naposak!
    A legutóbbi menzeszem február 10-én este jött meg és február 15-én múlt el teljes egészében!Február 17-én és 19-én voltam együtt a párommal megszakítás nélkül..!
    Csináltam két ovulációs tesztet(digitálisat) 20-án és 21-én és mindkét csík erőteljesen látszódott az ovulácuiós teszten!
    A kérdésem az volna Önhöz,hogy mekkora az esélye a teherbeesésnek?
    Tisztában vagyok vele,hogy tüneteket még nem produkálhatok hiszen ez mind nem régen történt,de érdekelne a doktornő meglátása is!!!
    Köszönöm szépen megtisztelő válaszát előre is!
    Üdvözlettel:
    Klaudia

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A naptár módszer nem tartozik a legbiztonságosabbak közé. Valóban kisebb a teherbeesés esélye a „nem termékeny” napokon, de akkor sem teljesen kizárt. Ennek pl. az is lehet az oka, hogy az orgazmus is okozhat soron kívüli peteérést.

  • erzsébet

    2012. február 23. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    2 hete volt, hogy a párommal szeretkeztem. 1 hete kezdtem el tapasztalni émelygést, hányingert, gyakori fejfájást(amúgy ritkán szokott) meg olyan nehéznek érzem, nehéz felkelést, néha szédülést, szagokat(de nem undorodom tőlük), néha hirtelen megkívánok valamit. Lehetséges hogy terhes vagyok vagy valami más bajom van? Csináltam tesztet de negatív lett. Lehet túl korán csináltam még a tesztet?

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, akár a kimerültség (tavaszi fáradság) jelei is lehetnek, de ettől függetlenül lehetséges, hogy valóban erről van szó. Ha már késik a menzesze is, érdemes a tesztet megismételni néhány nap elteltével, de mindenképp reggeli első vizeletből.

  • Gina

    2012. február 23. csütörtök

    Kedves Doktornő!Nagyon szeretnék egy kisbabát. sajnos 5 hónappal ezelőtt elvetéltem és attól félek hogy most is ez a veszély fenyeget. Úgy érzem,hogy terhes vagyok mivel nagyon fáradékony vagyok mostanában és a melleim is nagyon fájnak és meg is vannak duzzadva nagyon. hat nappal ezelőtt, véres volt a fehérneműm. Utána követő öt napban csak rózsaszín folyásom volt. De ma megint véreztem. Nem erősen, de nagyon félek. nem merek még orvoshoz menni,mert utólag se tudták megmondani,hogy várandós voltam,pedig többször is megvizsgáltak. 8 hétig véreztem és csak utána mondták, hogy elment a baba. A családom is úgy gondolja,hogy terhes vagyok,és én is úgy érzem. Az Ön véleményét szeretném kérni,hogy Ön szerint terhes-e Vagyok. Előre is köszönöm!!!

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A tünetek utalhatnak erre, de nem jelentenek egyértelműen terhességet. Szerintem lehetséges a terhesség. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, főleg, ha már a menzesze is késik.

  • Gina

    2012. február 23. csütörtök

    Kedves Doktornő! Minden vágyam egy kisbaba. Sajnos 5 hónapja elvetéltem. és most megint úgy érzem hogy terhes vagyok. folyton fáradt vagyok és a melleim nagyon fájnak. 6 nappal ezelőtt kevés vért észleltem a fehérneműmön. az utóbbi 5 napban csak rózsaszín folyásom volt. ma viszont megint csak véreztem. A családom szerint babát várok. Az Ön véleményét szeretném kéri,hogy ön szerint terhes-e vagyok. Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, főleg, ha a menzesze is késik. A leírt tünetek azonban nem utalnak egyértelműen terhességre.

  • Rebi

    2012. február 23. csütörtök

    Tisztelt doktorno!

    januar 25-en volt menstruaciom, es olyan 19-tol,maig, barna cseppeket eszleltem.Tegnap, ket tesztet csinaltam, egyiken, mindketton 2 csik van.Az elson, amin a kontroll vonal is halvanyabb, a masodik vonal meg halvanyabb.A masodik teszten, mar mindketto jobban latszik, azonban a terhesseget jelzo vonal,megis kicsit halvanyabb.A gondom az, hogy 2 hete nagyon beteg voltam, hoemelkedesem is volt, es coldrexet szettem, de csak 2 napig.Vajon lehet baj belole?Mikor erdemes dokihoz menni?Kicsit nyilalik a hasam is.Miert vannak barna cseppek?

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A Coldrex miatt ne aggódj, amiatt biztosan nem lesz baj. Ha a barnázás újra jelentkezne, netán vérzés jelentkezne, vagy erősödne a hasfájás, akkor ne várj az orvossal, viszont ha minden rendben van, még várhatsz néhány hetet az első vizsgálatig.

  • Anoniim

    2012. február 22. szerda

    Kedves Doktornő!
    A barátommal szeretkezés közben kiszakadt az óvszer de ezt sajnos csak utólag vettük észre. Rögtön elmentem orvoshoz 72 órás gyógyszerért olyan 2 3 órára rá már be is vettem a gyógyszert.viszont miután bevettem a gyógyszert rá kb 3 órára rá hasmenésem volt,nem nagyon csak kicsit.félek hogy kijött belőlem a gyógyszer is. Az orvos azt mondta hogy lehet hogy késni fog a gyógyszer miatt. de én aggódom mert már lassan 4 napja késik, és mostanában néha fáj a hasam. Van rá esély hogy terhes vagyok? és ha van, mennyi? Előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Előfordulhat, hogy terhesség, de az is, hogy a tabletta zavarta össze a ciklust. Ha bizonytalan, egy terhességi tesztet nem ártana csinálni.

  • Renáta

    2012. február 21. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Fogamzásgátlót szedek 1 éve,januárban úgy voltam együtt a párommal,mikor a gyógyszermentes napok voltak,hogy megjöjjön,mivel tudom mikor jön meg a menstruáció előtti éjszaka együtt voltunk.Azóta meg jött rendesen,úgy ahogy szokott,de én mégis aggódom kicsit hogy esetleg terhes lehetek.Mennyi ennek az esélye?Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Ha pontosan szedi a fogamzásgátlót, akkor az a védettséget a 7 gyógyszermentes napon is kifejti. Így a teherbeesés kockázata ugyanannyi, mint azokon a napokon, mikor be kell venni a tablettát, tehát kevesebb, mint 1%.

      • Irénke

        2012. február 28. kedd

        3 honapig szedtem fogamzásgátlót,egy honapra abba kellet hagynom bizonyos okok miatt,de abba a honapba a párommal nem volt köztünk semmi.Az 5.ik honapba ujra kezdetem szedni a gyogyszert,már a 4.ik napja szedtem a gyogyszret amikor ujra lefeküdtem a párommal,megszakitásal is védekeztünk.Hatott már a gyogyszre vagy igy is terhes lehetek?fája hasam alja és megy a hasam

        • Gabi

          2012. február 29. szerda

          A tabletta az egy hónap kimaradás után még nem valószínű, hogy hatott, de ha megszakítással is védekeztetek, akkor azért nem túl nagy a terhesség esélye, kb. 1-2%.

  • marietta

    2012. február 19. vasárnap

    Kedves Doktornő érdeklődni szeretnék 16 éves vagyok és most feküdtem le a barátommal először és nem védekeztünk de a barátom az azt állitja h ne féljek mert nem lehetek terhes de én nagyon félek h az vagyok meg jött a mestruációm ebbe a hónapba és meg volt normálisan most van 4 hete h lefeküdtünk mostanába állandóan fáj a hasam alja és sok mindent kivánok de én mivel pánik betegségbe vagyok mindig hányingerem van már 1 éve és most is és igy nem tudom h most mi van csináltunk 2 tesztet de mind a 2 tő 1 csikot mutatot de én mégis félek lehetséges h terhes vagyok????????????

    • marietta

      2012. február 19. vasárnap

      jah és ebbe a hónapba még nem volt meg de ezelőt hónapba meg volt normálisan

      • Gabi

        2012. február 20. hétfő

        Ha most is pontosan (kb. 28 nap elteltével) jön meg, akkor már ne aggódj tovább!

    • Gabi

      2012. február 20. hétfő

      Ha rendesen megjött a menzeszed, normális ideig tartott, nem volt sokkal enyhébb, mint máskor, és főleg azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, akkor nem valószínű, hogy terhes vagy. Én azt javasolnám, hogy védekezés nélkül soha ne engedd az együttlétet! Nem éri meg az idegeskedést, ami utána jön! És a megszakításos módszer egyébként sem túl biztonságos, ha a fiú állítja, hogy időben kiszáll, akkor van rá 5% esély, hogy terhes leszel.

  • izabella

    2012. február 17. péntek

    eddig 3 terhessegem volt.Az 1 muvi abortusz.a 2.a 18.hetben megnyilt a mehszajam es elveszitettem.a 3.a 17.hetben ugyancsak megnyilt a mehszajam es ezt is elveszitettem.nagyon elvagyok keseredve 27 eves vagyok,mert nagyon szeretnenk a parommal 1kisbabat es nem tudom hogy fog-e nekunk sikerulni,hogy mi is szulok lehessunk!ha lehet kernek szepen egy par javaslatot hogy mi a teendom,mert nem tudom mit csinaljak elkeseredesemben!!!!!koszonom szepen

    • Gabi

      2012. február 23. csütörtök

      Elsősorban a nőgyógyásszal kellene átbeszélni a témát. Ha a te orvosod nem támogatja a kivizsgálást, érdemes másik dokit keresni.

  • Melcsi

    2012. február 16. csütörtök

    Kedves Doktorno!
    Azert irok,mert felek,h terhes vagyok.Hat hete kapok Moldamin antibiotikum injekciot.Kozben rendes nemi eletet elunk.De Kozben rendszeresen szedem a fogamzasgalot is es mellete kikapos modszert hasznalunk.Tudom,hogy a fogamzasgatlo hatasa csokken az antibiotikumtol.De meg vedekezunk a kikapos modszerrel is.Igy mennyi az esely,hogy teherbe estem?Tegnap csinaltam tesztet es negativ lett de en megis azt erzem,hogy valami nincs rendben.Nincs hanyingerem,nem emelygek semmi.Csak ma kezdett erzekeny lenni a mellem.Es mintha novekedne is.LEhet mas miatt is hogy erzekeny es no?Vagy lehetseges,hogy teherbe estem?Az elozo menszeszem is az antibiotikum szedese alatt volt es rendesen megjott.Varom valaszat.
    Tisztelettel
    MElcsi

    • Gabi

      2012. február 20. hétfő

      Az antibiotikum csökkentheti a fogamzásgátló hatékonyságát, de nem biztos, hogy tényleg csökkenti is. És mivel még emellett a megszakításos módszert is alkalmazzátok a kockázat kevesebb, mint 5%. Teljesen nem lehet kizárni a terhességet, így ha bizonytalan vagy (főleg, ha már késik a menzeszed), akkor érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Piano

    2012. február 13. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    A barátnőmmel általában hétvégente vagyunk együtt, de mindig mindenre odafigyelve, ráadaásul Durex extra Safe-el védekezünk, most mégis késig neki 2 napja, pedig általában rendszeres a ciklusa… Most reggel teszteltünk, az eredmény negatív lett, mi azért mégis paranoiásak vagyunk 17 éves fejjel… Ha nem jön meg 1-2 napon belül, van még okunk félni?
    Nagyon várom a válaszát! 🙂

  • Szandi

    2012. február 12. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    A kérdésem az lenne, hogy lehetek-e terhes, ha az első héten a 4. tablettát elfelejtettem bevenni és másnap együtt voltam a párommal? Sajnos csak később jöttem rá, hogy nem vettem be a gyógyszert. Mennyi az esély arra, hogy terhes vagyok?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. február 13. hétfő

      Lehetséges a terhesség. Kb. 5-10% lehet az esélye.

  • Vicus

    2011. június 05. vasárnap

    Szia!

    Pontosan nem emlékszem mikor volt peteérésem, de a menstruációm kb 4 napja késik, jelét sem adja, hogy meg akar jönni.. Vettem tesztet (one step) szinte 1 percen belül erősen dupla csíkos lett. Nagyon szeretnénk a férjemmel babát. Örülhetünk? Célszerű megismételni a tesztet? Várom válaszod 🙂

  • K.

    2011. június 03. péntek

    Kedves Doktornő!

    Kereken egy hónapot késett a menzeszem. Kb.1 hete jött meg, 2 napig tartott(egyébként álltalában 3 napig szokott..), de nekem elég fura volt, elég kevés, nem túl nagy fájdalom, legalábbis eddig megszoktam, hogy nagyon görcsölök.. A párommal áprilisban egyszer nem védekeztünk. Május elején szakítottunk, és elég sokat idegeskedtem. Stressz miatt késket a menzeszem? Van rá esély, hogy terhes vagyok? Nem érzem magam annak, néha szédülök, hányingerem van, de szerintem ez az időjárás miatt van..

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ha nem védekeztél, akkor van rá esély, hogy terhes vagy, csinálj tesztet és akkor kiderül. De ha megjött, akkor a stressz és a nagy meleg miatt is késhetett.

  • LEJLA

    2011. június 03. péntek

    KEDVES DOKTORNŐ!
    a párommal már 3 éve együtt vagyunk volt 1 terhességem amit sajnálatos modonelkellet vetetnem:(ez körülbelül 1 és fél éve történt!Azóta nem esek teherbe
    Április 28.án megjött a menszeszem,utána május elején vvolt egy 1 napos vérzésem ami csak éppen hogy megvolt!Vettem két tesztett juliusban és mind a kettő negativ lett!Peddig érzem mgamom h némikor rosszul vagyok szédülök a melleim feszülnek a bimbóm megnött a szine sötétebb lett!Mennyi esélye van a terheségnek?

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      Előfordulhat, hogy mégis terhes. Ha május eleje óta nem jelentkezett vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni, vagy az eredménytől függetlenül nőgyógyászhoz menni.

  • Tünde555

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves doktornő! A párommal a múlt hónapban 2 szer is szeretkeztünk de védekeztünk is használtunk óvszert ami nem szakadt ki és nemis sérült.De a menses-em már kb 1 hete késik…:S vannak alhasi fájdalmaim fejfájás és a barna előváladék is és olyankor elég erősen fáj a hasam.. mintha megjönne de mégse akar megjönni..:/
    Előfordulhat az hogy én teherbe estem??

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      Óvszer használata mellett is van 1% kockázat a terhességre. Ha nem jellemző a késés és azóta sem jött meg, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Netty

    2011. június 01. szerda

    Kedves Doktor Úr!
    A fogamzásgátló tabletta 3. hetében kihagytam egy szemet a gyógyszerből, és a leírás és a tanács szerint ki kellett hagynom a 7 napos szünetet. Az lenne a problémám, hogy vasárnap már meg kellett volna jönnie, és mióta megtörtént a tabletta kihagyása védekeztünk. A kérdésem az lenne, hogy ez ilyenkor normális-e a késés, vagy érdemel lenne csinálnom egy tesztet, hogy minden rendben van-e, vagy még várjak esetleg? Mi ilyenkor a teendő? Ha esetleg valami még sincs rendben, milyen előjelei lehetnek eddig, hogy esetleg terhes vagyok?
    Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      A 7 napos gyógyszerszünet alatt vérzésnek kell(ene) jelentkeznie. Ha bizonytalan a terhességet illetően, mindenképp érdemes terhességi tesztet végezni. Terhességi tünetek nem jelentkeznek egyformán mindenkinél, van, aki egyáltalán semmit nem érez meg belőle, és olyan is, aki már a második héten rosszul van. A leggyakoribb tünetekről a cikkben is olvashat.

  • Ditta

    2011. június 01. szerda

    Körülbelül 1 hónapja élek nemi életet. Mennyi az esélye annak, hogy terhes leszek, ha megszakításos módzsert alkalmazunk, de úgy, hogy előtte nem élvez el és mindig jóval előbb veszi ki, 2-3 perc kell utána mire elélvez. (Legtöbbször azonban gumit használunk).Mostanában elég sokszor van vizelési ingerem, de ez már a legelső alkalomtól kezdve. Lehet, hogy csak valamilyen fertőzést kaptam el?

    • Gabi

      2011. június 06. hétfő

      Lehet fertőzés vagy felfázás miatt is a gyakori vizelési inger. Megszakításos módszernél kb. 5% a teherbeesés kockázata.

  • Zsuzsa

    2011. május 31. kedd

    Kedves Doktornő4

    Május 16- tól menstruáltam egy hétig.
    Utána voltam együtt a párommal majdnem minden nap.
    Kb. 3 napja émelygés, egyensúlyzavar, fáradékonyság, álmatlanság, mellfeszülés, és has tájékon bizsergést, puffadást érzek.
    Már egy éve próbálkozunk,azóta nem szedek semmit. Decemberben kellett Merckformint szednem, mert PCOS- val kezeltek,(2 Hónapig) a vérvételben a tesztoszteronom Februárban 134 ,az ösztradiol 99, progeszteron:7,9 a folsav 4 majd márciusban tesztoszteron 57, ösztradiol 74
    Progeszteron:4,6 volt és eddig semmi.
    Ma csináltam 1 tesztet de negatív. Attól még lehetek terhes??? Én nagyon örülnék neki. Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. június 06. hétfő

      Van még esély a terhességre. Érdemes akkor megismételni, mikor már késik a menzesz, hogy pontosabb eredményt adjon.

  • Viki

    2011. május 30. hétfő

    2011.05.28-án együtt voltam a párommal és nem védekeztünk!!Még csak 1 hete vagyunk együtt,előtte viszont voltam más fiúval!!Egyébként is késik a menzeszem!!Ma reggel(05.30-án)vettem egy terhességi tesztet,amit elvégeztem és negatív lett!!Kicsit meg könnyebbültem hogy az előző sráctól nem estem teherbe,de viszont aggódom hogy a mostani páromtól teherbe estem e!!!A neten találtam egy termékenységi kalkulátort amit elvégeztem,és azt mutatta ki hogy azon a napon,amikor együtt voltam a párommal,kisebb volt az esélye a teherbe esésnek!!!De nem tudom mennyi az esélye annak hogy mégis teherbe estem!!!Újabb tesztet mikor végezhetek ahhoz hogy biztosra tudjam,terhes vagyok-e vagy sem!!!Egyes terhességi teszteken már olvastam hogy 3 napon belül kimutatja!!Ez mennyire igaz???
    2 nap után vannak olyan jelek,amiből sejthetem hogy teherbe estem???
    A választ előre is köszönöm!!!

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      2 nap után még nem valószínű, hogy bármit is megérzel. Az első terhességi tünetek a teherbeesés után leghamarabb 12 nappal jelentkezhetnek. De egyáltalán nem biztos, hogy jelentkeznek is. Ha a menzeszed késik, az lehet egy viszonylag megbízható jel. Ha késik, mindenképp csinálj tesztet. És ettől függetlenül előtte is alkalmazzatok valamilyen megbízható védekezési módot. Talán az óvszer a legegyszerűbb.

  • Eni

    2011. május 29. vasárnap

    Doktornö.
    Az a kérdésem hogy ha nem védekezünk a párommal semi gumi,,semmi egyéb,,de nem is bennem megy el akor is igaz hogy leehtek terhes,,mert hogy a szeretkezés közben is kerülhet orgazmus elött belém ondo? KÖszönöm.

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Igen, megszakításos védekezésnél a teherbeesés kockázata kb. 5%. Ha egy éven át is csak ilyen módon védekezik egy pár, a kockázat 35%-ra nő.

  • Eszty

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    5 napja késik a menzeszem, kb. 1 hete néha fájogat a hasam, úgy mint amikor megjön. 2 hónapja volt egy kisebb hüvelygyulladásom, arra kaptam hüvelykrémet, illetve antibiotikumot (ezt ebben a hónapban szedtem be). A peteérés körüli napokban voltunk együtt a párommal, mert szeretnénk babát. Tesztet még nem csináltam. Lehetséges, hogy terhes vagyok? Vagy csak az antibiotikum miatt késhet a menzesz?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Nem valószínű, hogy az antibiotikum miatt késik a menzesz. Ha időközben nem jött meg, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • Eszty

        2011. május 31. kedd

        Azóta csináltam tesztet, és pozitív lett! 🙂

  • egylány

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves doktornő!

    Húsvétkörül megjött a menzeszem 6 napos késéssel úgy 4 napig tartott aztán rá 2 hétre megint megjött és 5 napig tartott. (21 napos vagyok és sosincs meg egy egész hétig)
    Elő fordulhat, hogy terhes vagyok?

    (a 6 napos késésnél első vagy második nap vettem tesztet mind a 2 negatív lett)

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Kicsi az esély, hogy terhes legyen. De ha bizonytalan, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Margaréta

    2011. május 25. szerda

    Kedves Doktornő !

    A barátommal 2 hete szeretkeztünk elősször és nem használtunk óvszert. Nem élvezett belém és a menstruációm is megjött rá 3 napra ugy ahogy szokott. De azóta egyfolytában olyan érzésem van mintha „meg akarna jönni”. Terhes lehetek ?

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, akkor kicsi az esélye. Viszont azt érdemes tudni, hogy a megszakításos védekezés nem éppen biztonságos megoldás, 5% a teherbeesés kockázata.

  • Kiss Anna

    2011. május 25. szerda

    A múlt héten csüt.-pénteken kellett volna menstruálnom, de még mindig nem érkezett meg. Tegnap egész nap rosszul voltam, hánytam, ma nem, de homeopátis szert szedtem. Csináltam tesztet, negatív. Ennek ellenére is lehetek terhes? Ja, a korom sok, mert 44 vagyok.

  • Andi

    2011. május 24. kedd

    Kedves Doktornő!!
    Párommal babaát szeretnénk,egy éve védekezés nélkül
    szeretkezünk.
    Sajnos eddig sikertelenül
    Szedtem Elevit-et 1 hónapig.
    Most egy hete szedek Folsavat.
    Május 16.-án múlt el a menstruációm
    azóta még gyakrabban együtt voltunk a párommal,és most a napokban a terhesség első tüneteit tapasztalom magamon.
    Csináltam egy tesztet, de negativ lett…
    Mennyi idő után jelentkezhetnek legkorábban ezek a tünetek???(hányinger,émelygés,szédülés,bágyadtság,)
    Köszönettel:Andi

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Ezek a tünetek leghamarabb a teherbeesés után 10-12 nappal jelentkezhetnek.

  • Zsuzsa

    2011. május 22. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Késett a menzeszem (33 napos vagyok) és megcsináltam a terhességi tesztet, ami pozitív lett. A kérdésem az lenne, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni,hogy biztos lehessek a terhességben? Okozhat-e más pozitív teszteredményt? Válaszát köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      A terhességi teszt pozitív eredménye 99%, hogy terhességet jelez. Ha nincsenek panaszok, nem fontos azonnal orvoshoz menni, elég az utolsó menzesz utáni 8-10 hét elteltével is. Viszont ha nem bízik a teszt eredményében, kb. 2 hét múlva már az ultrahangon jól látható a petezsák.

  • netti

    2011. május 20. péntek

    Kedves Doktornő!

    8 hónapja szedem a yasminelle fogamzásgátlót, tegnap óta azonban párhuzamosan 1 hétig augmentint kell szednem. Eddig a háziorvosomat és a gyógyszerészt kérdeztem meg, hogy hatással van e a fogamzásgátlómra ez a kúra, és mindketten teljesen mást mondtak. Nem tudom mi tévő legyek. Meddig kell kiegészítő védekezés?

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Az antibiotikum szedése alatt és még utána egy hétig érdemes egyéb módon, pl. óvszerrel is védekezni.

  • Dia

    2011. május 19. csütörtök

    Jó napot!

    33 éves vagyok, van egy 2 és fél éves gyermekem, aki spontán összejött. Már egy éve próbálkozunk a kistestvérrel, de hasztalan.
    Pontosan mi lehet a leggyakoribb oka annak ha nem jön másik? Most már el kell menjek kivizsgálásra (partnerral együtt)?
    (Érdekes, hogy a ciklusom 21. napján már enyhén fáj mindig a hasam amiből tudom, hgoy meg fog sajnos jönni).

    KÖszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ha egy éve nem jön össze, akkor menjetek el. Nem tudom, mi a leggyakoribb ok, nem ismerek ilyen statisztikák.

  • Nyeste Bettina

    2011. május 18. szerda

    Tisztelt Doktornő!Tavaly,azaz 2010. júniusában kezdtem el szedni a Regulon nevű fogamzásgátlót,orvosi javaslatra.Semmi problémám nem volt a szedése alatt.2011 márciusában az utolsó 5 tabletta előtt barnás folyásom volt.Elmentem a nőgyógyászhoz.Azt javasolta,hagyjam abba a szedést,mert ezzel jelzett a szervezetem.Az utolsó tablettát is bevettem ezután abbahagytam a Regulon szedését,április 7.-én megjött,már áprilisban nem szedtem.Május 6.-án megjött a menstruációm,úgy,ahogy szokott, 5 napig tartott.Május 13.-án együtt voltunk a párommal,majd tegnap este is,azaz május 17.-én és nem védekeztünk,mivel már szeretnénk babát.Mennyi az esély,hogy teherbe estem?

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Kb. 20 % az esély a terhességre, még akkor is, ha mindketten teljesen egészségesek vagytok, és még ha pontosan a megfelelő időben voltatok is együtt. Ha az első hónapban nem sikerül, nem szabad elkeseredni, csak próbálkozni tovább, amikor csak jól esik.

      • Nyeste Bettina

        2011. május 22. vasárnap

        Köszönöm a válaszát!Nem fogok elkeseredni,ha nem sikerül:)

  • Tündérke88

    2011. május 18. szerda

    Kedves Doktornő!

    Lehet, hogy terhes vagyok? A fogamzásgátló gyógyszerem nem szedem rendszeresen, sokszor elfelejtem. Két héttel ezelőtt szedtem antibiotikumot és volt hasmenésem is a múlthéten. A mai napon rózsaszín folyást tapasztaltam. Ilyenem még nem volt, a menstruáció elött mindig barnás folyásom van. Alhasamban érzek némi fájdalmat,de hihetetlenül gyenge. Előre is köszönöm a válaszát.

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha a kimaradt tabletták, az antibiotikum szedés ideje alatt más egyéb védekezés nélkül voltak együtt, akkor előfordulhat a terhesség, mivel gyengülhetett a fogamzásgátló hatékonysága.

  • Nóra

    2011. május 18. szerda

    Tisztelt doktornő!

    Április 5.-én voltam együtt a párommal és sajnos nem védekeztünk.Április 7.-én menetrendszerűen megjött a mensesem,és ugyan úgy zajlott le mint máskor.Ebben a hónapban viszont még nem jött meg.lehet hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Van rá némi esély. Ha azóta sem jött meg, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Gizella

    2011. május 16. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    6 évig szedtem Mercilon tablettát, másfél hónapja hagytam abba, mert párommal kisbabát tervezünk. Azóta gumival védekezünk (nőgyógyász ajánlott 3 hónap védekezést). Az első menzesz óramű pontossággal jött meg, minden úgy történt, ahogy a fogamzásgátlás alatt. Most együtt voltunk a párommal, de a gumi sajnos kiszakadt. Arról érdeklődnék, hogy mennyi a teherbeesés esélye (kb. 10-12 napja múlt el a vérzésem)? Ezesetben fennáll a lehetősége a pici bármilyen megbetegedésének?
    Előre is köszönöm segítségét!
    Üdvözlettel:
    Gizella

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha megfogant a baba és megfelelő helyen tapadt meg, akkor már nincs nagyobb kockázat, mintha kivárták volna a 3 hónapot.

      • Gizella

        2011. május 23. hétfő

        Hálásan köszönöm a válaszát!

  • Cinti

    2011. május 09. hétfő

    Jó napot doktornő!
    Azért írok, mert félek h terhes vagyok. 1 éve szedem a fogamzásgátlót, és eddig nem is volt semmi gond, azonban most tapasztaltam pár jelet. A melleim megnőttek, ráadásul 1 hete szédültem is, de csak 1-2 napig. Viszont a melleim abszolút nem érzékenyek, és alhasi fájdalmam sincs. Lehet ez a terhességtől?
    Előre is köszönöm a válaszát

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Ha pontosan szedte a fogamzásgátlót, nem maradt ki egy szem sem, a szedés során nem volt hasmenés, hányás, nem szedett közben antibiotikumot, akkor nem volt, ami csökkenthetné a fogamzásgátló hatását. Nagyon kicsi a terhesség esélye. Ha mégis bizonytalan, esetleg a vérzés is késik, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • Cinti

        2011. május 09. hétfő

        Mindig pontosan szedtem, ezért is bízok benne h semmi nincs.
        Köszönöm a segítséget.

  • Alexandra

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Párommal múlt hónapban 3-szor szeretkeztünk, mindig megnéztük a végén, hogy lyukas-e az óvszer, de nem volt.
    Most azonban már 5 napja késik a mensesem, egyszer reggel rosszul lettem, de körülbelül 5 perc után rendbe is jöttem.
    Néha úgy érzem, mintha megjönne, de mégsem.
    Mennyi esély van terhességre?

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Ha az óvszert megfelelően alkalmazták, időben (az aktus elején) felkerült, közben nem csúszott le, nem lyukadt ki, nem szakadt szét, akkor is van kb. 1% kockázata a terhességnek. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • Alexandra

        2011. május 09. hétfő

        Köszönöm a válaszát, Doktornő !
        ma délután csináltam egy terhességi tesztet, és az eredmény negatív lett!
        Érdemes felkeresnem nőgyógyászt, vagy ez így már tényleg 100% ?