Mikor érdemes tesztelni?

A terhességi tesztekkel kapcsolatban állandóan felmerül a kérdés, úgyhogy megérdemel egy külön írást a kérdés, hogy mikor érdemes a legkorábban tesztelni.

Mikor érdemes tesztelni?A legeslegkorábban a következő menstruáció első napja előtt 2 nappal érdemes megcsinálni a tesztet, de még ekkor is nagy valószínűséggel negatív lesz.

Ha rendszertelen a ciklusod, vagy együttvoltatok és szerinted akkor és ott teherbeestél, vagy gyanítod, mikor volt a fogantatás, akkor ahhoz a naphoz, amikor volt, számolj hozzá legalább 12 napot és akkor végezd el a terhességi tesztet.

Hamarabb megcsinálni felesleges, mert a fogantatás után kb. 7-12 nappal van a beágyazódás és a HCG hormon, amit a teszt kimutat, akkor kezd csak el termelődni.

Néhány alapszabály:

  • Ha tuti eredményt akarsz mindig reggel csináld meg a tesztet, mert akkor a legnagyobb a HCG koncentráció a vizeletben
  • Olyan tesztet vegyél, aminek nagy az érzékenysége, így biztosabb az eredmény
  • A beágyazódást nem lehet érezni elvileg, mégis van, aki érzi, de ez azért elég ritka
  • Ha a fogantatás utáni 10 napban terhességi tüneteket észlelsz magadon, akkor azok még nem igazi terhességi tünetek, a hányinger és a többi csak később jelentkezik
  • A terhesség első jelei a beágyazódás után (7-12 nap múlva) jelentkeznek: premenstruációs tünetek (a szokásos menses előtt hasfájdogálás), mellfeszülés, esetleg erős szédülés, émelygés
  • A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.
  • Ha negatív a teszt, és nem jön meg, 3-4 nap múlva tesztelj megint.
  • Ha két csík van a teszten, de halványak, attól még terhes vagy. Téves pozitív teszt nincs. Akkor is terhes vagy, ha csak 10 perc múlva jelenik meg a másik vonal (sok anyukát ismerek, akik a kukából bányászták ki a tesztjüket, mert megjelent a második csík :o))
  • Ha nem jön meg, negatív a teszt, és mégis terhesnek érzed magad, menj el orvoshoz! Általában ki szokott derülni, hogy mégis baba van, vagy hogy valami ártalmatlan kis dolog okozza a ciklusod zavarát.

Két csíkos lett a teszted? Kövesd végig a terhességedet hétről-hétre testreszabott hírlevelünkkel! Katt ide a feliratkozáshoz!

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!

76 Comments

Comment navigation

  • Melcsi

    2011. május 13. péntek

    Tisztelt doktornő!

    A párommal nagyon szeretnénk kisbabát. A következő a helyzet: április 8án múlt el a mensim majd ápr 25én voltunk együtt a párommal. Rá a 17dik napon csináltam tesztet de negatív lett 🙁 Aztán rá két napra erős szurkálást éreztem a méhem körül,és ez ment napi szinten majd ezt hányinger követte. Ön szerint lehet hogy kisbabám lesz?
    Válaszát előre köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      A tünetek alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy terhes. Viszont ezek lehetnek a korai terhesség tünetei. Ha a menzesze továbbra is késik, érdemes a tesztet megismételni.

  • Bettike

    2011. május 04. szerda

    Tisztelt doktornő!
    Nem egy tesztet csináltam már régebben de ilyen még nem történt soha. Vettem 2 tesztet, az egyiket két napja és délután csináltam, negatív lett. A másikat tegnap este vettem, ma reggel csináltam meg pozitív lett, olvasgattam a tájékoztatót és azt írta akkor is terhes ha a csík halványabb vagy vastagabb…Nekem ott volt a csík ahol lennie kellett csak kicsit vastagabb volt és halvány…Aztán 5 perc után világosodott és egyszer csak eltűnt. Most akkor mi van? Eddig nem voltam soha terhes és soha nem jelent meg egy teszten sem a második csík. Fáj a hasam alul, meg van puffadva iszonyú fáradt és ingerült vagyok. A következő menzeszemnek tizedike fele kell megjönnie.A tájékoztató azt írta ha egyből leolvasható az eredmény akkor ki lehet dobni. Mi van ha kidobom? Azt hiszem terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Ha azóta nem jelentkezett vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni. Esetleg másik fajtával. Elég nagy az esélye, hogy valóban terhes, pozitív eredményt nagyon ritkán mutat ki tévesen a teszt.

  • Nufi

    2011. március 16. szerda

    Januárban antibiotikumot szedtem 2 hétig-Doxycyclint. A mensesem 5 napot késett. Lehetett a gyógyszer miatt? Ilyenkor a peteérés is későbbre kerül?

    • Gabi

      2011. március 16. szerda

      A gyógyszer betegtájékoztatójában nem szerepel, hogy a ciklust befolyásolná a szedése. Viszont a betegség, amire szedted valamilyen mértékben okozhat késést.

  • Trixy

    2011. február 28. hétfő

    Szia!

    Lenne egy kérdésem:január 24-én volt meg,február 20-án kellett volna megjönnie már 8 napja késik,általában pontos vagy max.2 napot csúszik.Végeztem ma egy tesztet de negatív lett!Lehet hogy még nem mutatja ki a teszt az eredményt?Forduljak orvoshoz?
    Köszönöm a választ!

    • Gabi

      2011. március 03. csütörtök

      Pár nap elteltével, ha még nem jön meg, érdemes a tesztet megismételni. Ha biztosra szeretnél menni, az orvosnál egyértelműen kiderül, mi a helyzet.

      • Trixy

        2011. március 05. szombat

        Köszönöm a választ,de sajnos megjött 🙁
        Viszont azt nem tudom az mennyire normális hogy 10 napot késik???Még ennyit nem késett soha!

  • glatzné légrádi krisztina

    2011. február 14. hétfő

    szép napot mindkinek én még nem menstruálok 6 honapos a kisfiam szoptatom még azt szeretném megtudni ha pl pénteken együt vagyunk a páromal akor mikor kell elenörzni tesztel hogy van e terheség

    • Gabi

      2011. február 15. kedd

      Nem muszáj ellenőrizni, ha egyébként se állt még vissza a ciklus. Ha terhességre gyanakszik, az együttléttől számítva kb. 12 nap elteltével érdemes leghamarabb tesztleni.

  • lénártné kelcz apollonia

    2011. február 05. szombat

    Azt szeretném kérdezni, hogy November 15.-én menzeszeltem utoljára.csináltam tesztet ,egy csikos lett. Mit tegyek ,szeretnénkbabát de most már kétségbe vagyok esve!!!!kérlek segitsetek

    • Gabi

      2011. február 12. szombat

      Ha november 15. óta nem volt meg a menzeszed, akár pozitív, akár negatív a terhességi teszt, érdemes lenne minél előbb elmenned nőgyógyászhoz.

  • Kata

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Már pár hónapja babát tervezünk a párommal. Új év reményében januárban is próbálkozunk. A munkahelyemen most lenne aktuális a tüdőszűrés. A kérdésem az,hogy ha véletlen megfogant a baba, akkor a tüdőszűrésre el lehet e menni, nem lesz e baja a magzatnak?
    Nagyon izgulok…

    Köszönöm a választ!

    • Gabi

      2011. január 14. péntek

      Terhesség során nem ajánlott a tüdőszűrés, úgyhogy a vizsgálat előtt mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet. Ha még nem biztos az eredmény, talán kicsit lehet még halogatni a vizsgálatot.

  • zsuzsi

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Következő lenne a kérdésem: december 3-án kellett volna megjönnie a menzeszemnek, de gyanítom, hogy felfázás miatt nem jött. December 9-én voltunk együtt a párommal védekezés nélkül. Azóta sem jött meg. Mikor érdemes legkorábban tesztelnem? Elképzelhető-e, hogy egy az elmaradt menzesz után 6 nappal teherbe esek?
    Előre is köszönöm válaszát:

    Zsuzsi

    • Gabi

      2010. december 15. szerda

      A menzesz felfázás miatt nem maradhat ki teljes mértékben. Esetleg kis késést okozhat. Mivel a menzesz kimaradt, nem lehet ehhez viszonyítani. Van esély a teherbeesésre, de így nehéz lenne megmondani, hogy mennyi.

  • Beus

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom lassan 12 hónapos, még mindig szopizik, a mensesem még a szülés óta (sőt)nem jött meg, de novemberben úgy döntöttünk, hogy ideje a kistesónak.
    1 hete csináltam tesztet, mert minden jel arra utalt és utal, hogy terhes lennék, viszont a teszt negatív lett.
    Valahol olvastam, hogy a szoptatás befolyásoló tényező lehet, és produkáhat negatív tesztet így az ember. Létezik ilyen? Azt viszont meg nem tudnám mondani, hogy milyen érzékenységű volt a teszt.
    Köszönöm Beus

    • Gabi

      2010. december 15. szerda

      A szoptatás befolyásolhatja, nehezítheti a teherbeesést, de ettől még a tesztnek ki kellene mutatnia szervezetben jelen lévő hcg-t.

  • Andrea

    2010. november 24. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    A menstruációm 33-35 napra szokott megjönni. A múlt hónapban már 29 napra megjött, de nem ez a jellemző. Viszont ehhez számolva, már 3 napot késik.
    A párommal csak vigyáztunk, és ha terhes vagyok, akkor vagy nov. 4-én vagy nov. 12-én eshettem teherbe(e két időpontban történt az aktus) Ma csináltam egy „Kék csík” tesztet, ami negatív lett(szerencsére), de nem nyugtatott meg!
    Ön szerint mennyire megbízható ez a tesz? Elvileg már a vérzés kimaradás napján meg lehet csinálni, a 12-éhez képest pedig már 11 nap telt el. Vagy próbálkozzak egy újabb teszttel?

    Válaszát előre is köszönöm!!!!!

    • Gabi

      2010. november 27. szombat

      Ha az általában inkább jellemző 35 nap után sem jelentkezik a vérzés, érdemes a tesztet megismételni.

      • Andrea

        2010. november 28. vasárnap

        Köszönöm a választ!
        Tegnap letelt a 35. nap is. A mellbimbóm tegnapra érzékeny lett, a hasam görcsölget, de semmi más nem történik.:( A mellbimbóm szokott érzékeny lenni, mielőtt megbetegszem, de azért hétfőn csinálok egy újabb tesztet.

        • Andrea

          2010. november 30. kedd

          Megcsináltam az újabb tesztet, ami negatív lett újra, és a tegnapi nap folyamán meg is betegedtem!:))) 36. napra!!!!
          Még egy kérdésem lenne. A Pharmatex hüvelykúp+megszakított közösülés, együtt mennyivel ad nagyobb védelmet, mint külön? Mert ezen a védekezési módom gondolkozom.

          • Vida Agi

            2010. december 07. kedd

            Kúpot nyugodtan használhatsz, ugyanolyan védelmet ad megszakítás nélkül is, mint a tabletta.

  • Andrea

    2010. november 03. szerda

    Köszönöm a választ.

    A 33. nap reggelén megjött a vérzésem, bár ez inkább barnás (nem ilyen szokott lenni), és enyhén darabosnak vélem.
    Az első napon erősen görcsölt a vesém (ami nálam menstruációs nyavaja), ahhoz képest pedig igen kevéske vérzés volt, mára pedig erősebb lett (görcsök nélkül), de nem a szokásos színnel.

    Mindezeket figyelembe véve nyilvánvalóan nem vagyok terhes, de nem tudom, hogy ez a fajta „vérzés-változás” jelentheti-e azt, hogy mégis az voltam.

    Válasz: Lehetséges, a koraterhességek 20%-a szinte teljesen tünetek nélkül elmegy.

  • Andrea

    2010. október 28. csütörtök

    Tisztelt doktornő!

    Eddig azt hittem, mindent tudok, de kezd a racionaitás csődöt mondani esetemben.

    Az utolsó menzeszem 2010. szeptember 30-án kezdődött. A ciklusom nem teljesen állandó, de 29-32 nap körül mozog. Október 16-án voltam együtt a párommal (védekezés nélkül) – ami eléggé középidőnek tűnik -, alhasi nyomást 18- án éreztem (feltételezem ez az ovuláció jele lehetett).
    Ma van a második napja annak, hogy gyakori a vizelési ingerem (napi 15-18 alkalommal látogatom a mosdót), illetve nagyon gyenge émelygés is van, de ez nálam nem olyan ritka. Testhőt nem mérek, mert nincs tervben a baba—de ettől függetlenül örülnénk neki.
    Ma, azaz 28-án délután végeztem tesztet, ami negatív lett.

    A kérdésem az lenne eme hosszú bevezető után, hogy kb. mennyi az esélye annak, hogy terhes vagyok, illetve az, hogy ez a teszt túl korai volt-e, vagy inkább törődjek bele ebbe az eredménybe.

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Én még nem törődnék bele az eredménybe, főleg, ha azóta sem jött meg. Érdemes a tesztet megismételni, ha a legkésőbbi, 32 nappal számolt időben sem jött meg.

Comment navigation