A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jeleiA terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha „meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 051 Comments

  • Lisa

    2012. július 03. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy lehetek-e terhes abban az esetben, ha a menstruációm idejében megjött, de csak egy napig tartott, előtte pedig egy hétig barna pecsételő vérzésem volt nagyon minimális mennyiségben. Nagyon köszönöm előre is!
    Üdvözlettel: Lisa

    • Gabi

      2012. július 12. csütörtök

      Ha az elmúlt időszakban volt védekezés nélküli szexuális kapcsolata, akkor lehetséges a terhesség.

  • reni23

    2012. július 03. kedd

    Kedves Doktornő!Az lenne a kérdésem,hogy nekem május 26.án megjött a menstruáciom és június 2.-án ellmúlt.június 8.án együtt voltam a párommal.azt szeretném megtudni hogy az nem e probléma ,gond ,ha júniusba nem jött meg?!tegnap vettem egy terhességi tesztet de az kimutatta hogy nemvagyok terhes.akkor mi lehet a probléma ?gond?Előre is köszönöm válaszát:Reni

    • Gabi

      2012. július 12. csütörtök

      Ha védekezés nélkül voltatok együtt, akkor a negatív teszt ellenére még lehetséges a terhesség. Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne egy újabb tesztet csinálni.

  • Domi

    2012. július 01. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, hogy az előző menzeszem május 24.-én kezdődött. A párommal 30.-án történt meg az aktus, védekeztünk óvszerrel, és még csak el sem élvezett az aktus során, egészen rövid volt. Azóta viszont nem jött meg a menzeszem. Az év végi vizsgáim (amik június közepe körül voltak) miatt eléggé stresszeltem, ez okozhat menstruáció kimaradást? A terhesség jelei nemigen jelentkeztek, bevallom nem is figyeltem igazán rájuk. Azonban az előző hét során fájt az alhasam sokszor. Ugye nem lehetek terhes?

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      100%-osan nem lehet kizárni a terhességet, de elég kicsi az esélye. A fokozottan stresszes életmód miatt késhet a menzesz, viszont ha bizonytalan, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Nikol

    2012. június 29. péntek

    Kedves Doktornő!
    A barátommal 6 napja voltunk együtt megszakításos védekezéssel. A menstruációm 2012.06.26-án kellett volna megjönnie, de két napot csúszott, egyenlőre a vérzésem normálisnak tűnik. A melleim duzzadtabbak és a mellbimbóm körül barnás elszíneződés van. Időnként nem túl eget rengetően fájdogál, érzékenynek nem érzékeny. Úgy néz ki a mellem, mintha kiszélesedett volna a mellbimbóm, de a színe nem lett sötétebb. Hányingerem nincs, kívánós nem vagyok, viszont étvágyam alig van, de undor nincs. Szagokra sem vagyok érzékeny. Nagyon félek, hogy teherbe estem. A ciklusom általában 28 napos, és amikor észre vettem, hogy késik nagyon bepánikoltam, mert nem szeretnék kisbabát még. Attól félek, hogy ha elmúlik a menzeszem, akkor ez az elszíneződés és duzzadás megmarad.Ön szerint lehetek terhes? És az lenne a kérdésem még, hogy igaz-e az, hogy az esemény utáni tablettával el lehet hajtani még az 1 hónapos magzatot? Nagyon félek, hogy teherbe estem.

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Ha a vérzés enyhébb, mint általában, és 2-3 napon belül elmúlik, akkor lehet terhességre gyanakodni. Viszont ha a megszokott ideig (kb. 5-6 napig) tart, kicsi a terhesség esélye. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet. Viszont az esemény utáni tabletta csak az együttlét utáni 72 órán belül hatékony. Ha később derül ki a terhesség, mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni.

  • Maria

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves doktorno!
    Azt szeretnem megkerdezni,hogy van-e esely arra,hogy terhes legyek,ha megjott a menstruaciom,de egy hettel hamarabb mint kellett volna? Elore is koszonom valaszat!

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Az, hogy hamarabb jelentkezett a vérzés, nem utal terhességre. Ha azonban jelentősen enyhébb, mint a szokásos menzesz, és 2-3 napon belül el is múlik, akkor lehet terhességre gyanakodni.

  • hajnalka

    2012. június 28. csütörtök

    Tisztelt doktorno! nagyon kerem a segitseget! Majus 24 en volt az utolso menstruaciom , a baratommal folyamatosan egyutt voltunk mig ket hete el nem ment kulfoldre dolgozni. pont ket hete vettem egy tesztet ami negativ lett. de a menzesem kesett mert 24-25 en kellet volna meg jonnie.vettem meg egy tesztet ma es pozitiv lett. holnap megyek nogyogyaszhoz,es nem szeretnem a babat meg tartani. kerem a segitseget mondja el nekem mi fog velem holnap tortenni.lehet inyekcioval is megszakitani a terhesseget vagy valami mas gyogyszerrel elore is koszonom!

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Azóta már valószínűleg elmondta a lehetséges megoldásokat.

  • Katalin

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves doltornö..
    az elözöket is én irtam, csak a párom javaslatára a második bejegyzésben pontosabban leirtam minden kis észrevételemet.. Köszönöm

  • Katalin

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves Doktornö… Olyan kérdésem lenne, hogy mi a párommal megszakitásos védekezést alkalmazunk, és eddig nem is volt ezzel problémánk, de most nem ugy jött ki…. Nem belém élvezett, hanem a hüvelyemre és azt szeretném kérdezni, hogy lehetek e terhes?? Peteérésem volt, a menstruációm 14. napján voltam..Valamint reggelente szokott lenni hányingerem, szédülés, és mellfeszülés..a hasam is kemény, puffadt. a menstruációm késik, de néhány csepp barna folyást észleltem. Nagyon erösen érzem a z illatokat amiket inkább szagoknak fogok fel, mert undorodom töle,annyira erös..Am mi nagyon szeretnénk kisbabát, csak szeretnék elöre felkészülni a terhességre, hogy a picurkával minden a lehetö legnagyobb rendben legyen, és ezért is fontos a kérdés, hogy lehetek e terhes, vagy más okozza, és hogy korai e a terhességi tesztet megcsinálni????? Elöre is köszönöm válaszát

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Ha ez a barnás folyás nem váltott azóta vérzésbe, sőt el is múlt, akkor érdemes tesztelni.

  • Kata

    2012. június 28. csütörtök

    Tisztelt doktornö
    Tegnap lefeküdtem a szerelmemmel, és nem védekeztünk, hanem elötte kivette, és a kezére élvezett, majdmivel nekem még nem volt orgazmusom, égy kéztörlés nélkül megujjazott és pont a menstruáció utáni 14. napon vagyok, vagyis pont peteérésem van.Lehettséges, hogy teherbe esem???Tudom, hogy felelötlenek vagyunk, mert pont elötte is volt ilyesmi probléma, mi szeretnénk gyermeket… ugy érzem még korai lenne tünetnek lennie, és nincs is, csak szeretném tudni. kÖSZÖNÖM ELÖRE IS.

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      A megszakításos védekezés önmagában sem a legbiztonságosabb megoldás, és még ha juthatott is a hüvelybe spermium, előfordulhat a terhesség. Ha már késik a menzesz, érdemes csinálni egy tesztet.

  • vivien

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    junius 18.án múlt el a menszeszem.
    A párommalrá 3napra volt meg az aktus.
    Már eltelt egy hét azóta , és a méhem környékén szurkáló érzéseket érzek és nagíon nagy az étvágyam a fejem is sokat fájt az elmult 3 napban az lenne a kérdésem , hogy egy hét után , már érezhetem e a terhességi tüneteket?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      A terhesség első valós tüneteit leghamarabb 10-12 nap elteltével lehet érezni. A leírt tünetek ilyen korán vagy nem terhességre utalnak, vagy az is előfordul, hogy valaki annyira szeretne (vagy éppen nem szeretne) babát, hogy pszichésen generál tüneteket. Érdemes várni, hogy a következő menzesz megjön-e időben.

  • Katalin

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves Doktornö…. Olyan kérdésem lenne, hogy a párommal megszaskitásos közösülést alkalmazunk, és eddig nem is volt semmi problémánk, de most nem úgy sikerült…. Nem bennem élvezett el hanem véletlenül, a hüvelyemre… akkor lehetek terhes?? Idönként reggelente van szédülés, hányinger, és a mellem is feszül.. peteérésem van.. és a hasam kemény..Ám mi nagyon szeretnék kisbabát, csak én elöre fel szeretnék készülni a terhességre, hogy a picurkával minden rendben legyen, és ezért is fontos a kérdés,hogy lehetek e terhea, és hogy koraie még terhességi tesztet csinálni… Elöre is köszönöm a válaszát

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      A megszakításos védekezés nem a legbiztonságosabb módszer. Kb. 5% a teherbeesés kockázata, ha csak így védekeznek. Ha egy éven keresztül is csak ezt a módszert alkalmazzák, ez a szám 35%-ra növekszik. Ha viszont nem is sikerült teljesen megfelelő időben megszakítani az együttlétet, még nagyobb az esély. A teszteléssel én addig várnék, amikor már késik a következő menzesz.

  • timi

    2012. június 27. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    Május 30-án volt az utolsó menzeszem első napja.Június 3-án együtt voltam a párommal védekezés nélkül.28naposak a ciklusaim.Az utóbbi egy hétben fáradtnak „depressziósnak” érzem magam.A melleim föleg a mellbimbóm érzékeny a hasam puffadt a fejem pedig szinte mindennap fáj.Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az esélye annak hogy ha mentruáció után egy nappal voltam együtt a párommal a teherbeesés?Ma van a nemvárt menstruációm első napja és ma már sűrűn megyek wc-re enyhén híg a székletem.

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      Bár kisebb a teherbeesés esélye a ciklus elején, mint kb. a 13-14. napon, de egyáltalán nem lehetetlen. Pontos számot nem tudnék mondani. Ha pontos a ciklusod, és 1-2 napon belül nem jelentkezik vérzés, érdemes lenne tesztelni.

  • Bognárné Anita

    2012. június 25. hétfő

    Kedves Doktornő!
    A mensim 4 nappal hamarabb jött meg a vártnál,igazából nem is nevezneém mensinek mert csak pár barna csepp volt ami 3 napos volt!Mi után lezajlott a mensim,minden reggel hányingerrel ébredek és szűrkál a hasm alja ami picit meg van dagadva és kemény,egésznap állmos vagyok és elég feszűlt!Csináltam egy terhességi tesztet ami negatív lett!A terhességet ez alapján kizártam,de akkor mi lehet a baj?A fogamzásgátlót 1,5 éve hagytam abba tehát még agyógyszerre se tudom fogni!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv:Anita!

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      A leírtak nem utalnak egyértelműen terhességre, de terhesség is okozhatja őket. A negatív teszt sem zárja ki a terhesség lehetőségét. Ha továbbra sem jelentkezik a megszokott menzesz, és a tünetek is megmaradnak, néhány nap elteltével érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • tandrea198

    2012. június 21. csütörtök

    jó napot!
    az lenne a kérdésem,hogy akár már lehetek is terhes?fogamzásgátlót szedtem,majd amikor elfogyott nem vettem újabb csomagot,mert babát szeretnénk!szokásos módon megjött utána a menszeszem,ahogy kell!azóta eltelt 1 hét(tudom akár 3hónap is lehet mire kiürül a szervezetből)azóta már voltunk együtt a párommal 3x!és ma barna folyásom van!miért?
    válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      Lehetséges már most is a terhesség. A barnás folyás lehet a beágyazódás jele is, de az is előfordulhat, hogy a menzesz előjele, hogy a gyógyszer miatt most nem fog pontosan megjönni. Ha a folyás nem váltott vérzésbe, és nem tartott tovább 3 napnál, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • horváth eva

    2012. június 20. szerda

    Kedves doktornö!
    nekem az a problémám hogy multhonapba 3 napot volt meg a mestruáciom most meg késik 5 napja de viszont görcsöl a hasam alja felvagyok pufadva ma pedig valami barna jött ez olyan ilyesztö . kérem válaszoljon köszönöm a válaszát

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      Ha a barnás folyás nem váltott normális vérzésbe, illetve ha most sem tartott tovább 3 napnál, akkor mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Renáta

    2012. június 20. szerda

    Tisztelt doktornő!

    25 éves vagyok,gyermeket szeretnék..Sajnos, 1.5 éve szenvedek különböző nőgyógyászati problémákkal. Kezdetben olyan kilátástalan volt a helyzetem,hogy az első kezelő orvosom kijelentette nekem soha nem lehet gyerekem. orvost váltottam… és úgy néz ki ez a második orvos bevált. először is azt kell tudni, hogy fél évig nem volt se peteérésem,se mensesem szóval mondhatjuk hogy klimaxoltam. a második nődokim, azt javasolta,hogy 3 hónapos premens tablettás kúrát csiáljak végig,mert nem szeretne egyből teletömni mindenféle hormonnal,hátha segít ez is. segített, több mint 60 napja szedtem a premens tablettát amikor normál menstruációm lett, elmentem dokihoz és felírt egy tüszőérést elősegítő gyógyszert a clostilbegytet ,szedtem ahogy kellett, a 12.napon visszamentem(múlt hét hétfőn) hozzá és közölte szerdán lesz a tüszőérésem a tetőpontján akkor lehet a lecsóba vágni:) meg is történt a dolog,ma van 1 hete,hogy voltunk együtt a párommal és érdekes tüneteim vannak.nagyon érzékenyek a mellbimbóim,lángoló vörösek,még sosem voltak ilyenek, a hasam alja majd ki szakad,annyira fáj, olyan meg akarok betegedni érzés, csak erősebb, illetve kicsi hányingerem is van este és reggel. terhességi tesztet még nem csináltam,mert a 1.5 év alatt annyit csináltam,hogy xintem senki se csinál annyit és nem szeretnék csalódni, de közben nagyon szeretném tudni,hogy vajon terhes lehetek e,mert olyan munkahelyem van ahol emelek, hajolok és nem szeretném ha mégis az vagyok,hogy emiatt baj történjen hiszen már régóta szenvedünk a siker miatt.orvosom azt mondta ha elmarad a mensesem utána jelentkezzek nála, ami még két hét, egy hét múlva kellene megbetegednem de nem tudom kivárni:) kérdésem az lenne, ön xint mikor csináljak tesztet? illetve a tüneteim alapján elképzelhető,hogy babám lesz? várom válaszát kissé türelmetlenül és izgatottan:) nagyon köszönöm Renáta

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      A leírt tüneteket valóban kiválthatja a terhesség, de nem egyértelműen utalnak terhességre. Viszont ha a tünetek továbbra is jelentkeznek, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, de az orvosnál minden kiderül, amikor már késik a menzesz.

  • Alíz

    2012. június 20. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    A menstruációm kezdete Június 9.-e a vége pedig június 15.-e. 17.-én este megtörtént az aktus, védekeztünk óvszerrel. Mivel hónapok óta nem volt nemi aktusom, ezért igencsak fájt.Úgy értem hogy be van gyulladva a hüvelyem. A napokban eléggé fájt az alsó hastájékom és egész éjszaka lázas voltam 39,1. Közben megfáztam és tüszős mandulagyulladásom lett. Most a hasam azért fáj mert terhes vagyok vagy mert a tüszős mandulagyulladás ráment a hüvelyemre/hugyhólyagomra?

    Üdv: Alíz

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      Mivel óvszerrel védekeztek, minimális a terhesség esélye. Mivel az aktus fájdalmat okozott, lehetséges, hogy valamilyen hüvelyi fertőzés áll a dolog mögött, ha ez még hasi fájdalommal is párosul, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • Szandra

    2012. június 20. szerda

    Kedves Doktornő!

    Párommal három hónapja vagyunk együtt. A menstruációm június 1 től június 5ig tartott. május 31-én lefeküdtünk a párommal, megszakításos védekezést alkalmaztunk. Kb. két hete folyamatosan feszülnek a melleim,fáradékonyabb vagyok, fejem sokat fáj, néha hányingerem van , hol kevesebbet hol sokkal többet eszek, a hasam is elég gyakran fájdogál. A ciklusom 26 napos, a menstruációm beállt és a következőnek június 27-én kell megjönnie.. kérdésem az lenne, hogy lehetek terhes? Előre is köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2012. június 22. péntek

      Mivel megszakítással védekeztek, a terhesség esélye kb. 5%. A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, érdemes akkor tesztelni, ha már késik a menzesz.

  • Melinda

    2012. június 20. szerda

    Kedves Doktornő. Kiváncsi vagyok a véleményére, az én helyzetem nem egyszerü hiszen a menstrucióm soha nem pontos, 36 vagyok és nem voltam még terhes, ezen kivül több nógyógyászati betegségem is voltmár, ún kóros méhnyálkahártya túlburjánzás. Most viszont olyan tüneteket tapasztalok amit még soha eddig. Szagundor, ez már tart kb 2 hete,utolsó menstruációm kb 2 hónapja volt, ez azért fura mert nekem nem kimaradozott , hane volt hogy akár hetente is véreztem 1-2 cseppet, vagy sok alvadt vért, ez most teljesen megszünt 2hónapja. Ami engem a legjobban aggaszt és nem tudom lehet e tünete a terhességnek gyomor és hastáji fájdalom, és a folyamatos böfögés.Gyakorlatilag 3 napja folyamatosan böfögök, eddig cigiztem de napok óta undorom töle, a szagától pedig egyenesen rámjön a hányinger,elviselhetetlen. 10en éve dohányzom, és nagyon furcsa számomra ez az undor,mikor eddig le sem tudtam volna tenni. Rengeteg tesztet vettem mr, mind negativ volt,most nem akarok ujra csalódni, ezért nem merek venni…Mi a véleménye ? üdv Melinda

    • Gabi

      2012. június 22. péntek

      A negatív tesztek ellenére nem kizárt a terhesség. Hogy egyértelműen kiderüljön, én nőgyógyászhoz fordulnék.

  • Anna

    2012. június 13. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal lenne a kérdésem ! Fogamzás gátlót szedek már vagy 3-4 éve! Barátommal együtt voltunk a Gyógyszer szünetben menstruációmnak már úgy tűnt vége , véletlenül belém élvezet ,és akkor mikor kivette jött egy kevés vér is ! Gyógyszer a szünet közben is maximálisan védd vagy csináljak egy tetszett a biztonság kedvéért ? Gyógyszert nem hagytam abba és pontosan megjött ! Várom válaszát és köszönöm! Anna

    • Gabi

      2012. június 15. péntek

      A fogamzásgátló hatékonysága a 7 napos gyógyszermentes időszakra is kiterjed. Ha pontosan szedi a tablettát, akkor nem lesz terhes.

      • Anna

        2012. június 19. kedd

        Köszönöm szépen gyors válaszát!

  • Erika

    2012. június 06. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy a barátommal 2012.06.01-én feküdtem le és 2012.06.12. várom, hogy megjöjjön a menstruációm, de azonban a napokban furcsa dolgok történtek velem. Kimerültnek érzem magam, gyakran fáj a fejem, kissé gyakori vízelési panaszaim vanak, és puffadtnak érzem a hasam, de azonban ez a mai nap volt rám jellemző a has puffadás, azonban ma cseresznyét is ettem és nem tudom ez befolyásolja e a has puffadást. Más panaszom nem volt. Egyébként a barátommal nem védekeztünk, de a barátom nem élvezett belém, időben ki vette. Van okom a félelemre, hogy terhes lettem? Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2012. június 13. szerda

      A leírtak nem utalnak egyértelműen terhességre. A fejfájást, kimerültséget akár az időjárás is okozhatja, a haspuffadást pedig a cseresznye is. Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha esetleg mégsem jelentkezik a menzesz a várt időben, érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Kinga

    2012. június 05. kedd

    Kedves doktorno!
    Azt szeretnem kerdezni, hogy ha vedekeztunk(gumival) van esely terhesegre? Nincs hanyingerem,faradtsagot erzek de ez lehet a sulitol van es a melleim fajnak , mert 2 het mulva ha minden igaz „meg kene jojjon” es azelott mindig megkemenyulnek. De ha vedekztunk, es nem szakadt el, akkor van erre esely? Koszonom !

    • Gabi

      2012. június 13. szerda

      Az esély nem túl nagy, de 100 %-osan nem lehet kizárni. Ha időben felkerült az óvszer, nem csúszott le, nem lyukadt ki, nem szakadt szét, akkor is van 1% kockázat. Viszont ha az aktus elején még nem használtátok az óvszert, akkor (mint a megszakításos védekezésnél) kb. 5% a terhesség esélye, mivel ilyenkor előváladék kerül a hüvelybe, amely tartalmazhat spermiumokat is.

      • Varga Anita

        2012. június 19. kedd

        Kedves Doktorno!
        Az lenne a kerdesem, hogy mi annak az oka hogy mar 3 hete kesik a mesnstruaciom?Csinaltam tesztet es negativ lett.Nem erzek semmi terhessegre utalo jelet(hanyinger,es a melleim sem fajnak).Mi lehet ennek az oka?Valaszat elore is koszonom!
        Udv!Anita!

        • Gabi

          2012. június 22. péntek

          A tünetek hiánya és a negatív teszt még nem zárja ki a terhességet. Érdemes egy újabb teszttel próbálkozni, de egy nőgyógyászati vizsgálat után valószínűleg egyértelműen kiderül, miért késik a menzesz.

  • Estrella

    2012. június 05. kedd

    Szia GABI!Nekem volt egy missed ab. műtétem lassan 3 hónapja.A műtét után megjött 2-szer a mensim és utánna elkeztünk próbálkozni!Sajnos nem tudom hogy milyen hosszúak a ciklusaim de ha 28 nappal számolom akkor már lassan 4 napja meg kellett volna jönnie.Én a kimaratt mensi után 3 napal rá teszteltem de sajnos negativ lett:( Ha addig nem jönne meg mikot teszteljek újbol?Hány napot várjak még?

  • Erzsébet

    2012. június 05. kedd

    Kedves Doktornő!
    Június 2-án kellett volna megjönnie a vérzésemnek. Május 31én és junius 1-én volt barnás pecsételő folyásom, azóta nem jött meg a vérzésem. 4-én csináltam tesztet de negatív lett. A ciklusom 32-33 napos. Mennyi a terhesség valószínűsége?
    Válaszát köszönöm.

    • Gabi

      2012. június 13. szerda

      Ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Rozália

    2012. június 04. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Május 25 illetve 27-én voltam együtt a Párommal védekezés nélkül.Úgy gondoltuk,hogy akár beleférne az életünkbe egy baba is. Nem félidőben történt az aktus de 31-én kellett volna megjönnie,ami szerencsénkre elmaradt. Június 4-én du.barnás,alvadt, pecsételő folyás (vérzés) jelentkezett, ugyan nem nagy mennyiségben. Ez még tudom,hogy normális is lehet,mikortól kell azonban aggódnom vetéléstől.Lenne oly kedves és válaszolna,mert nincs a környezetemben olyan akinek hasonlóan kezdődött volna terhessége. Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. június 05. kedd

      Teherbe lehet esni a ciklus vége felé is, csak ennek kisebb az esélye, mint peteéréskor. Ha ez a vérzés 2-3 napon belül elmúlik, nem erősödik, akkor még van esélye a terhességre. Viszont ha elhúzódik, akkor kicsi a terhesség esélye.

  • Bianka

    2012. június 01. péntek

    Tisztelt Doktor nő!

    Lehetek terhes,ha a barátom betette péniszét úgy 5-6 percre, de nem élvezett el? Előváladéka nem volt, mert az rögtön az elélvezés előtt jön ki neki! Így lehetek terhes? A menstruáció első napjától számítva a 17. napomon voltam, a peteérésem nem rég múlt el (29 naposak a ciklusaim)Szükség van a 72 órás tablettára?

    Köszönöm

  • Bianka

    2012. június 01. péntek

    Tisztelt Doktor nő!
    Lehetek terhes,ha a barátom betette péniszét úgy 5-6 percre, de nem élvezett el? Előváladéka nem volt, mert az rögtön az elélvezés előtt jön ki neki! Így lehetek terhes? Ezt hívják a megszakításos védekezésnek vagy nem?! A menstruáció első napjától számítva a 17. napomon voltam, a peteérésem nem rég múlt el (29 naposak a ciklusaim)Szükség van a 72 órás tablettára?

  • Vivien

    2012. május 30. szerda

    Jó napot! 3 hete feküdtem le a barátommal, akkor vette el a szüzességemet is, védekeztünk, de rá 1 hétre meg kellett volna jönnie, még mindig nem jött meg..mi a teendő?? :/

    • Gabi

      2012. június 05. kedd

      Első alkalommal is teherbe lehet esni, ha nem, vagy nem megfelelően védekeznek. Ha egyébként pontos a ciklusod, és azóta is késik, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet!

  • Erika

    2012. május 29. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Nekem az utolsó menszeszem elsö napja kb.május 4-e és.és 21-én voltunk védekezés nélkül együtt párszor a párommal.mennyi esélyem van hogy megfogant a baba??mert már nagyon szeretnénk

    • Gabi

      2012. június 05. kedd

      Ha pontosan peteéréskor voltatok együtt, akkor kb. 20% a terhesség esélye. Ha késik a menzesz, érdemes tesztelni.

  • B.B

    2012. május 29. kedd

    Kedves doktornő!

    10 év után abba hagytam a gyógyszert, és az első 3 hétben még óvszerrel védekeztünk, de utána már nem… (nőgyógyászom szerint nem kell pihentetni a szervezetet, egyből bele vághattunk volna a baba projektbe, mert ami gyógyszert szedtem az gyenge hormontartalmú)10 évig pontosan jött meg mindig, de most hogy abba hagytam már lassan két hete nem jött meg… a melleim majd leszakadnak, és az hasam is fáj… hányingerem nagyon kicsi volt, de nem vészes… 1 hete csináltattam egy terhességi tesztet (én se reggel csináltam9 de negatív lett, utána ismét fájt a hasam, és pár napja a mellem…
    Vegyek még egy tesztet? Van rá esély hogy terhes vagyok?

    Köszönöm

    • Gabi

      2012. június 05. kedd

      Ha közben nem jött meg a menzesz, érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből. De sajnos lehet a fogamzásgátló utóhatása is, hogy most nem pontosan jelentkezik a vérzés.

      • B.B

        2012. június 08. péntek

        Köszönöm a választ, közben csináltam még egy tesztet reggel, és pozitív lett 🙂 Azóta voltam nőgyógyásznál, és ő is megerősítette ezt, de majd az ultrahang mond biztosabbat….

  • Viktória

    2012. május 28. hétfő

    Kedves doktornő!

    Párommal körülbelül egy hónapja vagyunk együtt, és az előző ciklusomat követően a tizedik vagy tizenhatodik napon feküdtünk le(sajnos nem emlékszem). Nem védekeztünk, nem ment el a párom, de nagyon félek, hogy teherbe estem… Most kellene megjönnie, de félek, hogy nem fog… Válaszát köszönöm

    • Gabi

      2012. június 05. kedd

      Ha csak megszakítással védekeztek, akkor kb. 5% a terhesség esélye. Ha esetleg nem jött meg időben, akkor érdemes tesztelni.

  • sziszi

    2012. május 23. szerda

    3hete voltam együtt egy fiúval,és utána rá 3napra meg kellett jönie a menszeszemnek,megis jött, a szokásos 5napig tartott,de nemvolt annyi intenzív a vérzés mint szokott,most 2hét után kb reggel ahogy felkelltem hányingerem volt és éget a gyomrom.de más egyébb tünet nincsen.mi a teendő? 🙁

    • Gabi

      2012. május 25. péntek

      Ha nem védekeztetek, a menzesz ellenére is szóba jöhet a terhesség. Mindenképp érdemes lenne csinálnod egy terhességi tesztet.

  • Vivien

    2012. május 22. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Párom kb. 2 hete megszakításos módszerrel szeretett volna próbálkozni..vagy 2-3 lökés után meggondoltam magam, nem élvezett el, de én félek, hogy előváladék viszont került bentre.
    Úgy tudom, hogy az is tartalmazhat élő spermiumot.
    Hasam pár napja fájt, ma pedig valamiért egyfolytában éhségérzettel küzdök. Tesztet csináltam, negatív lett, bár nem reggeli elsőből (használati utasításban azt írták, nem szükséges a napi elsőből)
    Előre is köszönöm válaszát

    • Gabi

      2012. május 25. péntek

      A leírt tünetek (hasfájás, éhségérzet) nem feltétlenül utalnak terhességre. Ettől függetlenül 100%-osan nem lehet kizárni sem. Ha csak ekkor egy alkalommal és csak ennyi ideig voltatok óvszer nélkül, akkor viszonylag kicsi a terhesség esélye. Ha esetleg a menzeszed is késik, akkor érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Ági

    2012. május 16. szerda

    Kedves Doktornő!

    Április 11-13ig volt meg a menszeszem, 14-én és 20án voltunk együtt a párommal védekezés nélkül!
    Már meg kellett volna jönnie, de semmi (28 napos ciklusom van, és rendszeres) ma csináltam tesztet (X-epil), nem reggeli első vizeletből, de negatív lett.
    Lehetséges, hogy terhes vagyok?
    Mikor érdemes újra tesztet csinálnom?
    Előre is köszönöm a választ!
    Ági

    • Gabi

      2012. május 22. kedd

      Ha időközben nem jelentkezik vérzés, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni, és ha lehetséges, reggeli első vizeletből.

  • Lóczi Anita

    2012. május 16. szerda

    Kedves Doktornő mi a párommal védekeztünk 1 vagy 2 alkalommal nem nááalm is jelentkezik pár tünet de a párom olaszországban dolgozik és keveset aludtunk az idegeségtől gondolom ezért vagyok fáradt hányingerem nincs de viszont előfordul alhasi panasz miközben ebben a hónapban már menstruáltam inni meg eddig is sokat ittam az evésnél meg nem szokott ilyen kívánósság vagy szagunkdr jelentkezni!Kérem segítsen m nem szeretnénk még babát és sajnos még csak 17 vagyok!:(félünk

    • Gabi

      2012. május 22. kedd

      Ha bizonytalan vagy, és terhességre gyanakszol, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Mivel voltatok együtt védekezés nélkül, az aggodalmad nem is alaptalan.

  • vivien

    2012. május 15. kedd

    szia
    nekem kb úgy 3 hete annyira és a gyomrom és hányingerem is van de nagyon enyhén
    nekem amikor megjönne előtte 2 héttel elkezd fájni és duzzadni a mellem és azért is nem nagyon venném észre hogy terhes vagyok már vettem múlt hónapban 2 terhességi tesztet is de negítív lett(sajna) azt szeretném kérdezni hogy elég indok rá az hogy és a gyomrom hányingerem van ?,?
    ma a kedvenc ételemet főztem meg és szó szerint undorottam tőle akkor lehetséges lenne a terhesség?, félek megvenni a tesztet mert már kezdem bele élni magam

    • Gabi

      2012. május 22. kedd

      A leírtak alapján nem lehet egyértelműen megmondani, hogy terhességről van-e szó. Elég gyakran indul a terhesség ilyen tünetekkel. Én várnék a teszteléssel addig, amikor már késik a menzesz is.

  • V. Ági

    2012. május 14. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Elsősorban az a kérdésem, hogy- bár úgy tudom egészen kicsi az esély, mégis megkérdezem- mekkora a valószínűsége annak, hogy hormonális fogamzásgátló tabletta szedése mellett, megszakításos együttlétet követően teherbe essek? Alapesetben nem gondolnék erre, csupán azért jutott az eszembe, mert nagyon kevés volt a vérzésem, jobban hasonlított pecsételésre, mintsem rendes menstruációra. S miután vége lett (tegnap kezdtem el az új levelet szedni) elképesztő módon görcsöl a hasam- jobban, mint mikor megvolt… És ezt én most nem nagyon tudom hová tenni… Nem vagyok fáradékony, nem émelygek, nem vagyok kívánós, meg semmi bajom nincs, csak… nem szeretnék elsiklani a dolog fölött, s adott esetben egy nagyot lepődni a végén…

    Köszönöm a válaszát előre is!

    Tisztelettel:

    V. Ági

    • Gabi

      2012. május 22. kedd

      Ha pontosan szedte a tablettát, nem maradt ki egy sem, nem volt, ami gyengítheti a hatását (pl. hányás, hasmenés, antibiotikum), akkor kevesebb, mint 1% a terhesség esélye. Nagyobb a valószínűsége, hogy a fogamzásgátló „mellékhatása” ez az enyhe vérzés és a görcsölés. Érdemes emiatt esetleg orvoshoz fordulni.

  • Bori

    2012. május 14. hétfő

    szia márc. 20-án volt az utolsó menzeszem és azóta semmi csináltam 2 tesztet de negatív mind a kettő azonban van egykét olyan tünetem mintha terhes lennék úgy gondoltam el megyek a héten uh-ra de félek hogy semmi nem lesz már 1 éve próbálkozunk..
    Szerinted elképzelhető hogy most össze jött??

  • FIFI

    2012. április 24. kedd

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy a párom orálisan elégített ki, majd az ejakulációm után zsebkendőbe töröltem az ondót, utána én elégítettem ki a lányt, amikor is az ujjam is a hüvelybe került. Van-e arra esély hogy a zsebkendőről a kezemen maradt ondótól teherbe esik a barátnőm?

    Köszönöm szépen! 🙂

  • Ibolya

    2012. április 18. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Párommal lassan 2 éve vagyunk együtt, a védekezést vagy gumival vagy pedig megszakításos módszerrel végezzük.
    Épp hogy elmúlt a menstruációm,akkor szeretkeztünk, megszakításos módszerrel védekeztünk.
    Múlt hónapban 15.-én jött meg ,meg az azelőtti hónapban is.. most viszont késik 3 napja. A menstruációm még nem állt be.A mellem 2 napja fáj,és megdagadt(mint amikor megjön,előtte)
    Van okom félelemre? Válaszát előre is köszönöm: Ibolya

    • Gabi

      2012. április 30. hétfő

      Ha késik a menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, mivel a megszakításos védekezés nem a legbiztonságosabb megoldás.

  • Gáspár Vivien

    2012. április 12. csütörtök

    Szia!szeretném megkérdezni rendszertelenek a ciklusaim. 3 hónapja volt egy elhalt terhességem.azóta 2 szer jött meg egy hónap kimaradt..kb 1 hete érzékenyek a meleim kivánok dolgokat és szúr az alhasam meg 3 napig egész napos hőemelkedésem volt.de voltam ultrahangon ott meg azt mondták nincs baba de kb 4 hetes terhes lehetek sztem azt nem veszik észre még…utalhatnak a jelek terhességre??

    • Gabi

      2012. április 15. vasárnap

      A tüneteket okozhatja terhesség, bár nem utalnak rá egyértelműen. Ha továbbra sem jelentkezik vérzés, és a leírt tünetek is megmaradnak, néhány nap elteltével esetleg érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Előfordulhat, hogy ilyen korai terhességet nem vesznek észre, ez függ az ultrahang készülés érzékenységétől is. 4 hetesen még az embrió valóban elég pici, de ultrahangon nézik a méh méretét (ami terhesség során megnagyobbodik), a méh nyálkahártya vastagságát is.

  • V.Gina

    2012. április 03. kedd

    Tisztelt Doktornő!!
    Nekem azóta sem semmi,terhességi teszt negatív lett ma,akkor nem lehet terhessségre gondolni?Orvoshoz csak 20.án tudok menni,elöbb sajnos nincs időpont..Köszönettel Gina

  • Zsuzsa

    2012. április 02. hétfő

    Tisztelt Doktornő!

    36 éves vagyok,már egy ideje probálkozunk
    a párommal,a menstruáciom szinte mindig pontos,de most már késik a mult hónap 22-25.e között kellett volna megbetegednem,azóta is semmi,viszont a mellem már napok ota nagyon feszűl és nagyon érzékeny,érzek néha,kicsit szurkálo fájdalmat az alhasnál.Nemtudom,hogy az jelent e valamit,hogy lázas voltam egy
    napig,néha a hideg is rázott,de más nem volt és másnapra elmult,mi lehetett ez? és késhet a menstruáciom
    csak azért,mert 36 éves vagyok?

    • Gabi

      2012. április 03. kedd

      Ha eddig pontos volt a menzesz, és próbálkoznak a teherbeeséssel, én inkább terhességre gondolnék, mint klimaxra. Érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

      • Zsuzsa

        2012. április 04. szerda

        Tisztelt doktornő!

        Megcsináltam a tesztet,pozitiv lett,igy
        elmentem orvoshoz kb 4hetes lehet most,de sajnos az orvos 2 foltot is látott,lehet hogy méhen kivüli,egy hét mulva ujra kell mennem vizsgálatra,ha nött az a kis „folt”
        a méhben akkor az azt jelenti,hogy jó helyen van és ki
        lehet zárni a méhen kivűli terhesség lehetőségét,vagy az nem jelent semmit?

  • V.Gina

    2012. március 26. hétfő

    Tisztelt Doktornő! Terherbe esésnél előfordulhat, hogy kevésbé kívánom a sexet? 21-re nem vártam, azóta semmi, tünetek vannak rá, érzem is magamon, sok nega teszt miatt még nem tesztelek, de a sexet valahogy nem annyira kívánom, ilyen lehetséges?

    • V.Gina

      2012. március 26. hétfő

      ui:utolsó mansim első napja február 26.-a volt,24napos átlagosan a ciklusom

    • Gabi

      2012. április 01. vasárnap

      Ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes lenne tesztet csinálni. Az, hogy nem kívánod a szexet nem a terhesség jele. Ez terhesség alatt, és egyébként is hullámzó dolog, van, hogy hiányzik, van, hogy nem.

      • V.Gina

        2012. április 02. hétfő

        Hát köszönöm szépen,azóta sem jelentkezett még csak is mértékben sem,azt gondoltam h a héten sem lesz semmi,kérek időpontot az orvoshoz,elöbb utóbb elkell menjek..a jelek ami szerint úgy gondolom babás vagyok,gyakoribb pisilés(1.5-2óránként)néha undorodok szagoktól,néha kívánok dolgokat,mellfeszülés,mintha még a tapintása is más lenne,és néha görcsölök mintha megakarna jönni,de sehol ssemmi..köszönettel:Gina

  • Zsuzsa

    2012. március 25. vasárnap

    Kedves doktornő!

    Kb 2 hete talán kicsit több alhasi fájdalom elég kemény a hasam sokat viszked és émelygésem is van!Nagyon szomjas vok sokszor és sokat járok wc-re néha mellem is fáj!Március elején megjött és utána szeretkeztünk a párommal és utána kezdödtek ezek!Várom a válaszát!

    • Gabi

      2012. március 26. hétfő

      A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, de lehetséges, hogy terhesség okozza őket. Ha voltak együtt védekezés nélkül, és azóta eltelt már 10-12 nap, akkor érdemes csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

      • Zsuzsa

        2012. március 26. hétfő

        Természetesen védekezés nélkül szeretkezünk jó ideje,és eltelt már 16 nap ,akkor van reményünk?

  • kriszti

    2012. március 24. szombat

    jonapot doktornő!
    neme van már lassan 3 éve kapcsolatom de viszont egyszer sem jött össze a baba 🙁
    ez mitől lehet 🙁 és tegnap elött görcsöltem és halvány piros vérzésem volt! most meg semmi ilyenem még nem volt és ezt nem értem ! válaszát várom köszönöm 🙁 🙂

    • Gabi

      2012. március 26. hétfő

      Ha ennyi ideje sikertelenül próbálkoznak, kár lenne találgatni, célszerű minél előbb elindulni kivizsgáltatni, hogy mi lehet a terhesség akadálya. Első lépésként egy nőgyógyásszal lenne célszerű erről beszélni.

  • Kata

    2012. március 23. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy fogamzásgátló mellet teherbe lehet-e esni? 4 éve szedek Belarát. Március 12.-én kellet volna megjönnie, de csak 15.-én volt barnás folyásom. Aznap csináltam tesztet, de az negatív lett, viszont nem reggel csináltam. A bogyót pontosan szedem, nem hagytam ki egyet sem és antibiotikumot sem szedtem. Azóta kívánósabb vagyok és tegnap este émelyegtem és a melleim is nőnek. Lehetek terhes? Válaszát előre is köszönöm: Kata

    • Gabi

      2012. március 26. hétfő

      Kevesebb, mint 1% az esély, de előfordulhat. Érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni. Nem biztos, hogy terhességről van szó, lehetséges, hogy csak gyógyszerszünetet vagy másik fogamzásgátlót fog javasolni az orvos.

  • Beácska

    2012. március 21. szerda

    Kedves Doktornő!
    A párommal nem védekezünk de soha nem élvezz belém 2012-02-11-én volt meg a menstruációm 11-én kellett volna megjönni de nem jött csináltam egy tesztet ami szerint nem vagyok terhes ön szerint mi lehet a probléma? előtte lévő hónapba is késett sokat kb. másfél hetet!!
    Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. március 21. szerda

      Ha nem pontos a ciklus, akkor lehetséges, hogy most is csak késik. Viszont azt is tudni kell, hogy a megszakításos védekezés nem éppen a legbiztonságosabb módszer. A teherbeesés kockázata kb. 5%. Viszont ha egy pár egy éven keresztül csak ezzel a módszerrel védekezik, ez a szám 35%-ra emelkedik.

  • 2012. március 21. szerda

    Kedves Doktornő!

    Páromnak március 12-én jött meg, és öt napig tartott. 18-án együtt voltunk, szeretkezés elején kb. fél percig nem használtunk gumit.
    Miután kivettem, jött az előváladék, ám hogy előtte mi történt nem tudom, annyi biztos hogy nem mentem el, és ha jött is előváladék, az nagyon minimális lehetett.
    Végül gumival folytattuk.
    Lehet túlzott most a félelmem, mert az elmúlt hónapokban nagyon sokat stresszeltem az esetleges baba miatt (szeretnénk, de majd csak a távolabbi jövőben).
    Párom ciklusai általában 29-30 naposak, de volt már 34 és 37 napos is.
    Tudom, hogy a peteérés ez alapján később történik meg, de mégis megkérdezném Öntől: van okom félelemre? Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. március 21. szerda

      A teherbeesés kockázata ebben az esetben kevesebb, mint 5%.

  • Nora

    2012. március 20. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, hogy előző ciklus óta számított 17. napon lefeküdtem a barátommal (de azóta nem), majd március második hetében megjött a menstruációm is. Pár napja azonban terhességgel kapcsolatos tüneteket észlelek (meg fog jönni érzés, fáradtság, hangulat ingadozás). Lehetséges, hogy úgy estem teherbe, hogy még a menstruációm előtt vagy ez kizárt? Előre is köszönöm válaszát: Nóra