A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jeleiA terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha „meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

  Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 051 Comments

Comment navigation

 • Eszter

  2020. június 20. szombat

  Jó napot!
  Ma lenne a menstruációm 6.napja, de nem jött meg…Ma reggel első vizeletből teszteltem, de negatív lett.
  Mi lehet az oka?
  Mindig védekeztünk a párommal, nem is szakadt ki egy óvszer sem tudtunkkal..
  Válaszát köszönöm!

 • Linda

  2020. május 17. vasárnap

  Jó napot!
  Segítségre van szükségem! Minden hónapban pontosan megjön a menzeszem, most már 3napja késik, semmi jele nincs. Ha terhesség alakult ki, valószinűsítem hogy még márciusban fogant meg a baba, mert akkor nem védekeztünk, bár tudtunkal nem történhetett baj. Azóta kétszer megjött, borzalmas görcsökkel, a fájdalom miatt hányással, de ezek mindig jelentkeznek, ezért nem aggódtam.
  A márciusi mnstruáció előtti héten(aktus utáni hét) görcsöltem és fájt a derekam. Ezt premensnek tudtam be, de lehet beágyazódás volt.
  Az előző menstruációk utolsó napjain barnáztam, első napokon erőteljes piros vérzésem volt.
  Ezekkel a tünetekkel lehetséges, hogy kialakult a terhesség, és csak mostantól marad ki a menzesz? Vagy esetleg méhen kívüli terhességre is utalhat?

  • Gabi

   2020. május 19. kedd

   Ha a legutóbbi menzesz enyhébb volt, mint a megszokott, nem tartott 3 napnál tovább, akkor előfordulhat, hogy valóban a beágyazódás tüneteként jelentkezett vérzés. Viszont ha megszokott ideig tartott, színe, állaga, mennyisége nem tért el a megszokottól, akkor nem utal terhességre. Mivel 100 %-ban biztonságos védekezési mód igazából csak egy van, a teljes önmegtartóztatás, előfordulhat, hogy utána sikerült teherbe esni. Ha jelenleg csak a vérzés kimaradása miatt gondol terhességre, más tünetet nem tapasztal, akkor nem valószínű, hogy méhen kívüli terhességről van szó. Viszont egy terhességi tesztet mindenképp érdemes lenne csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Nóci

  2020. április 13. hétfő

  Jó napot, nekem olyan kérdésem lenne csak, utóbbi időben elég stresszes időszakot élek és kimaradtak tabletták kB minden héten, és a barátommal az ovum idején voltunk együtt, de nem élvezett belém, viszont hasszurkát érzek a hasamban hol erősebb hol gyengébb, egyenlőre a menstruációm várom, kérdésem csak annyi lenne hogy a terhesség mennyire lenne esélyes?

  • Gabi

   2020. május 06. szerda

   Akár egyetlen tabletta kihagyása is jelentősen növelheti a teherbeesés kockázatát. Ilyenkor az ovuláció idejét sem lehet biztonsággal kiszámolni. Ha a kimaradt tabletta utáni egy hónapon belül voltak együtt védekezés nélkül, mindenképp számításba kell venni a terhesség lehetőségét. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Patricia

   2021. január 23. szombat

   Jó Napot kedves Doktornő.
   19-ikén jött meg de helyette Barna ragacsos folyás jött , egy kis vér is jellentkezett de el mult és továbbra is a Barna folyás maradt, szurkáll és kemény a Hasam alja néha émelygek is. A melleim is érzékenyek , lehetséges hogy terhes vagyok ? 🙂 Koszonom Válaszát

   • Vida Ágnes

    2021. január 23. szombat

    Nem lehet kizárni, de pusztán abból, hogy másként jelentkezett a menzesy, nem lehet megmondani, terhességi teszt vagy az orvosi vizsgálat tud többet mondani.

Comment navigation