Előtej a terhesség alatt

Akár van előteje egy kismamának a terhesség alatt akár nincs, állandóan felmerül a kérdés, hogy nem gond-e hogy van és vajon gond-e, ha nincs. És vajon van-e összefüggés a várandósság alatti előtejcsorgás és a későbbi anyatej mennyisége között?

Előtej a terhesség alattAz előtej akár már a terhesség első jelei között megjelenhet, van, aki már a 6.-7. terhességi héten találkozik vele. Nem kell tőle megijedni, teljesen normális jelenségről van szó, a hormonális változások okozzák. Az anyukák többségének a 2. harmad végén, illetve a 3. harmad során jelentkezik először. Néhány csepp tejről van csak szó általában, de nem ritka a nagyobb mennyiség sem. Gyakori, hogy csak a szülés előtti napokban jelennek meg az első cseppek (de ebből nem lehet következtetni a szülés várható időpontjára).

Nagy baj az, ha egyáltalán nem találkozunk előtejjel a terhesség folyamán? Egyáltalán nem. Mivel csak 1-2 cseppről van szó, a legtöbbször nem is lehet észrevenni a megjelenését, így valószínűleg csak arról van szó, hogy nem vette észre az anyuka.

Aki korábban szoptatott és a terhesség előtti 1 évben hagyta abba, annál előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségben jelentkezik az előtej.

Az előtej mennyisége jelent valamit? A későbbi szoptatás és anyatejhozam kapcsán semmilyen jelentőséggel nem bír. Olyan anyukáknak is lehet bőven teje, akinek a terhesség alatt nem volt előteje és azoknak is lehet gondjuk a szoptatással, akiknek sok előteje volt a szülés előtt.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • Szamóca

    2011. május 28. szombat

    Szia!
    5 nap van még hátra a „megjön mensi”-ig.
    2 napja nagyon érzékenyek a mellbimbóim, főleg reggel. Nyomásra szivárog váladék(vízszerű, és tejszerű,fehér).
    10.napon volt együttlétünk./28.napos ciklus,14.napon ovulációs tünetek voltak/.
    Lehetséges a terhesség, vagy majdnem biztos inkább, hogy ez hormon probléma??
    Az 1-2. terhességemnél is így éreztem, csak akkor többször voltunk eggyütt, a 14.nap körül.Előre is köszönöm a segítséget.

  • Sz.Tímea

    2011. május 05. csütörtök

    Sziasztok!
    27 hetes kismama vagyok, és két kérdésem is lenne.
    Az első, az előtejjel kapcsolatos: kb. 3-4 hete jelent meg először pár csepp, mindkét mellemből. Azóta nap mint nap előfordul, többször is, viszont csak a bal mellemből. A jobból akkor egyszer jelent meg. Kérdésem az lenne, hogy valami bajt jelent-e, hogy csak az egyik mellemből jön előtej?
    A másik kérdésem pedig székrekedéssel kapcsolatos: gyermekkorom óta ezzel küzdök, terhességem óta pedig fokozódott, olyan szinten, hogy 2 hetente egyszer van székletem, az is kínkeserves munkával. Próbáltam mindent (folyadék, székletlazítók, rostok, aszalt gyümölcs, stb,), de semmi nem használ. Itt pedig az lenne a kérdésem, hogy amikor végre ingerem van a „nagydologra”, a nagy erőlködéstől nem lesz baja a babának? Folyamatosan attól rettegek, hogy már-már megszülök.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nagyon változó, kinek mikor és hogyan jön az előtej, ebből nem lehet levonni következtetéseket a későbbi szoptatásra vonatkozóan.

      Ne aggódj, a székrekedéstől nem lesz baja a babának. A táplálkozásodból hagyd el a finomított cukrokat és a fehér kenyeret, ez segíthet a legtöbbet.

  • Cindy

    2011. április 17. vasárnap

    Szia!
    38 hetes terhes vagyok a 2. gyerekemmel, az első terhességemnél kb a 30. héttől volt előtejem, utána 14 hónapig szoptattam. Most viszont nincs semmi előtejem. Lehetséges, hogy ezt a gyereket nem tudom majd szoptatni?

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Az előtej mennyisége és a szoptatás sikere között semmi összefüggés nincs.

  • Enikő

    2011. március 23. szerda

    Sziasztok!
    30 hetes terhes vagyok, ma este vettem észre h a mellbimbómon van valami kis rászáradt fehér, 2-3 kis apró valami. Ez előtej? Esetleg kérdezzem meg az orvosomat is? Válaszotokat köszönöm

    • Gabi

      2011. március 27. vasárnap

      Igen, lehetséges, hogy előtej. De ez a terhesség ezen időszakában teljesen normális.

  • szandi

    2011. március 05. szombat

    Szia!22 hetes terhes vagyok és van előtejem nem is kevés!Az nem baj vagy nem jelenti azt hogy meddig tudok majd szoptatni?Köszönettel:Szandi

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Ez egyáltalán nem baj, a szoptatással ez nem függ össze ilyen módon, van, akinek sok előteje van szülés előtt, van, akinek egyáltalán nincs -ennek nincs köze ahhoz, hogy később hogyan alakul a szoptatás.

  • Kriszta

    2010. augusztus 07. szombat

    Szia!
    Két hete az egyik mellemből nyomásra jött sárgás előtej, azt hittem terhes vagyok mert próbálkozunk de megjött rendesen! Van már két gyermekem de ilyet még nem tapasztaltam! Semmilyen gyógyszert nem szedek csak magneB6-ot! Lehetek még is terhes? A másik kérdésem ha van ilyen előtej féle az megakadályozza hogy teherbe essek?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Előfordul ilyen, hormonális okai vannak, ez a teherbeesést nem akadályozza meg. Ha megjött, nem vagy terhes.

  • andi

    2010. június 25. péntek

    Szia.Kérdésem a következő lenne.Június elején volt az utolsó menstruációm,rendesen,ahogy szokott,idöre.Egy hete azonban,puffadást,émelygést érzek.A hasam kicsit feszül.A melleim nem érzékenyek,egyáltalán.Terhes lehetek-e?Köszönöm a választ elöre is.

    Válasz: A tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, de ettől függetlenül lehetsz terhes.

  • minci

    2010. június 23. szerda

    sziasztok.nekem olyan kérdésem lenne,terhes lehetek-e,ha meg volt rendesen a mensim,sőt,nagyon erős volt,de egy hete már fáj a hasam,émelygek.A melleim viszont egyáltalán nem érzékenyek,nem is nőnek.

    Válasz: A hasfájás és émelygés nem utal egyértelműen terhességre. Háziorvoshoz érdemes lenne elmenni.

  • Ági

    2010. június 23. szerda

    Szia!!
    Hát voltam orvosnál,nem vagyok terhes ,de továbbra sem jött meg..ez már 23 nap késés,nem értem soha nem volt még ilyen szinte naptárt lehet hozzám igazítani,kicsit aggódom ,hogy mi lehet ha nem terhesség..Most várakozásban vagyunk,mert meg kell várni amíg ismét meg kellene jönnie,de nem tudom ,hogy most mikor kellene megjönnie,mert hát kimaradt,honnan számoljam a 28 napot,vagy mennyit számoljak?
    Köszönöm a válaszod

    Válasz: Onnan számold, amikor legutoljára meg kellett volna jönnie, előfordul, hogy egy alkalom kimarad.

  • Ági

    2010. június 20. vasárnap

    Szia!!
    Még mindig egy kérdés..Most már 20 napja késik a menzeszem,nincs hányingerem nem feszül a mellem ,bár a bimbók nagyon érzékenyek a hasam alatt olyan nagyon teltnek érzem,előtejem is van..volt egy negatív tesztem a hét elején ,többet nem mertem csinálni..Hétfőn megyek vissza az orvoshoz ő sem látott semmit még 1 hete..
    Lehet e mégis terhes,nagyon szeretném ,de kezdem elhinni hogy mégsem..

  • Ági

    2010. június 16. szerda

    Szia!!
    15 napja késik a menzeszem,csináltam tesztet negatív lett ,voltam orvosnál is hasi ultrahangnál nem látta,de hüvelyinél először igen utána azt mondta mégsem 1 hét múlva kontroll..Nincsenek tipikus terhességi tüneteim csak van előtejem..Mire gondoljak,szeretnék babát nagyon,ugyan van már 3 is:)

    Válasz: Ha bizonytalan volt az orvos, valószínűleg azért rendelt vissza, mert 1 hét múlva már többet láthat. Ha nagyon kíváncsi vagy, és továbbra sem jön meg, esetleg ismételd meg a tesztet.

  • Karjuné Kertész Bettina

    2010. június 03. csütörtök

    szia
    lenne egy olyan kérdésem, hogy az előtej milyen színű?
    mert nekem az egyik mellemből olyan mint a víz a másikból pedig gombostű fejnyi sárga pötty ez miért van?

    Válasz: Az előtej általában sárgás, de lehet fehér vagy akár színtelen is. Terhesség során előfordulhat, de szülés után majdnem biztos, hogy jelentkezik.

  • csillag e

    2010. május 28. péntek

    Szia! én nem érzem magam terhesnek , viszont érzek szurást és a mellemböl fehér valami jöttki egygombostü hegynyi… de a melleim nincsennek megduzzadva és nem is fájnak… Ez terhesség jele vagy okozhatja valami másis ezt jelenséget ?
    Elöre is köszi a választ ! üdv

    Válasz: Okozhatja hormonzavar is.

  • Srolta

    2010. március 02. kedd

    Szia!Én 24 éves vagyok egy 2.5 éve kisfiú anyukája.már másfél éve nem szoptatok mágis ha enyhén megnyomom a bimbómat jön belőle tejszerű ragadós váladék.mindd a kettőből.Nem szedek semmilyen gyógyszert,és eléggé erős átttetsző szagtalan folyásom van.mitől lehet?

    Válasz: Ilyen előfordulhat, hogy nem apad el teljesen a tej akár évekig is, ez azzal van összefüggésben, hogy a hormonjaid még nem álltak vissza a terhesség előtti szintre. Az erős folyással nem kell foglalkozni, ha színtelen és szagtalan, akkor nem okoz gondot, legfeljebb csak kellemetlen.

  • Szabina

    2010. január 19. kedd

    Szia!!!
    Én 37 hetes terhes vagyok.Nekem megnőtt e mellem,bebarnult a melbimbóm,néha néha érzek feszítő fájdalmat de előtejem egy csepp sem volt.Hozzáteszem,hogy elég nagy melleim vannak bár tudom hogy ez nem függ össze azzal hogy lessz-e tejem vagy sem.Nagyon félek,hogy nem lesz tejem.Azt szeretném kérdezni,hogy várható még hogy lesz előtejem,vagy esetleg csak szülés után indul meg?
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Az, hogy terhesség során nincs előtej, nem jelenti, hogy szülés után nem fog rendesen beindulni! Ne aggódj emiatt! Csak szülés után minél előbb és minél gyakrabban próbálkozzatok a szoptatással!

  • Anna

    2009. október 18. vasárnap

    26 éves vagyok! Nem vagyok terhes abortuszom is 17évesen volt! A napokba arra lettem figyelmes tejszerű válladék csepeg a mellemből! Mitől lehet ez? Mivel szüntethetem meg?

    Válasz: Hormonális ok állhat a hátterében. Ha nem múlik el, el kell menni nőgyógyászhoz.

  • Timi

    2008. szeptember 24. szerda

    Miért van előtejem,ha nem vagyok terhes?

  • Maya

    2008. augusztus 25. hétfő

    Szia!
    Az én kérdésem is ugyanaz lenne mint a Katáé,de én hozzá tenném még,hogy csak allergia elleni gyógyszert és orrspray-t használok.Semmi mást.A tegnapi terhességi tesztem negatív volt.Jövőhónapban mindenféle képpen készülök nőgyógyászhoz,de addig megpróbálok kicsit okosodni.Egy kicsit nyugtalanít a dolog.Tehát meglehet,hogy nálam is csak hormonprobléma áll fennt?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: igen.

  • Fil

    2008. augusztus 24. vasárnap

    Szia!

    25 hetes terhes vagyok, egy ideje tapasztalok váladékozást a mellemből, amiről feltételeztem, hogy előtej, ezért nem foglalkoztam vele.
    Ma azonban, egy délutáni alvást követően nagyobb mennyiséget találtam a ruhámon, sőt még a lepedőn is. (Nagyobb mennyiség: 4-5 cm átmérőjű folt.) Amitől nagyon megijedtem: hogy ez a folt most véres volt. Nem élénkpiros vérről van szó. A közepében egy apró erősebb, barnás pötty, mint amikor elvakarunk egy pattanást, és ott marad a nyoma a ruhán. Maga a folt pedig inkább koszos víz színű, sárgás-barnás.
    Ez normális? Egyáltalán milyen színű az előtej? Próbáltam neten utánaolvasni, de sehol nem írják.
    Egyébként semmilyen rendellenességet nem tapasztalok a mellemen, nem fáj, nem feszül, nem csomós.

    Köszönöm a választ!

    Válasz: A barnás pötty nem tudom mitől lehetett… Az előtej kicsit sárgás szokott lenni vagy átlátszó. A „nagyobb mennyiség” is előfordulhat néha a terhesség alatt. Ha nem ismétlődik meg ez az eset a fura barnás folttal, akkor nem kell foglalkoznod vele.

  • kata

    2008. július 29. kedd

    Ha van elötejem akkor biztos hogy terhes vagyok?

    Válasz: Nem. Hormonprobléma, gyógyszerek (pl. fogamzásgátló, antidepresszáns) is okozhat ilyet.

  • edit

    2008. július 02. szerda

    Koszonom szepen az informaciot!

  • edit

    2008. július 01. kedd

    Szioka!28 hetes terhes vagyok!egy kerdesem volna a melleimel kapcsolatban!nem igazan van mellbimbom vagyis csak erintesekre dudorodik ki!szoval szerintem befele fordulo!hallotam valahol hogy ha szoptatni akarok akor kezelesbe kel venni!mi erre a legjobb megoldas vagy kesobb jobban kijon?ha van megoldas ra melyik idoszaktol lehet kezelni?koszonom

    Válasz: Téves információt kaptál, nem kell kezelésbe venni a befelé forduló mellbimbót szülés előtt és befelé forduló mellbimbóval is lehet szoptatni. Amikor megszületik a baba, azonnal mellre kell tenni és utána is minél többet együttlenni vele és kétóránként mellre tenni, a bimbó magától kiemelkedik majd. Már csak azért sem szabad piszkálni a cicit terhesség alatt, mert oxitocin termelődik ilyenkor, ami koraszüléshez vezethet!