Hogyan vegyük rá a válogatós babát az evésre?

Vannak olyan kisgyerekek, akik kezdettől mindent szívesen megesznek és olyanok, akik alapjáraton étvágytalanok és bizony az is megesik, hogy a kisgyerek egyik napról a másikra nem fogadja el az eddig megszokott ízeket. Mi lehet ennek az oka? Hogyan segíthetünk neki?

Válogatás? Vagy mégsem?

A hozzátáplálás kezdetén az első falatokra sokféleképpen reagálnak a babák. Van, amelyik szívesen fogadja az első ételeket, van, aki gyanakvóbb, fanyalog, nem ízlik neki. Mindkét eset normális. Fontos, hogy ne erőltesd, ne siettesd! Az első fél évben nincs valódi válogatás, egyszerűen csak arról van szó, hogy lassan ismerkedik meg a baba az új ízekkel, nincs még rá igazán szüksége. Nem gond, ha nem eszik minden ételt rögtön kétpofára vagy, ha nem fogad el rögtön 2-3 kiskanállal az új ízekből, és az sem probléma, ha csak lenyal egy kicsit a kanálról, aztán nem kéri tovább. Semmi baja nem lesz tőle. Az ösztönei jól működnek. Ameddig neki elég az anyatej vagy a tápszer, addig nem fogad el mást. Ez az átmeneti időszak akár 1 éves korig is tarthat. Sokan azzal trükköznek, hogy pl. cukrot tesznek a főzelékbe, vagy cumisüvegből kezdik el adni a főzelékeket, mert úgy jobban elfogadja a baba, ezzel azonban rossz szokást alakítanak ki.
Ez az időszak nem gyorsvonat, fontosabb a jó ízlés és a helyes étkezési szokások kialakítása, mint hogy hamar elválaszd a babát és mindent megegyen, amit eléteszel.

Miért mehet el hirtelen az étvágya? Néha előfordul, hogy a baba korábban jól evett, de átmenetileg elmegy az étvágya, nem eszik szívesen. Mi lehet ennek az oka?

  • Fogzik és érzékeny az ínye: ilyenkor segíthet, ha evés előtt bekened fogzáskönnyítő géllel az ínyét és utána kínálod meg az étellel,
  • Betegség: ha beteg volt és fájt a torka, vagy éppen bújkál benne a betegség és piros a torka, nehezen tud nyelni a baba, ilyenkor nem szabad erőltetni az evést és előfordulhat, hogy átmenetileg teljesen visszatér a kicsi az anyatejes/tápszeres tápláláshoz,
  • Nincs türelme hozzá: leülteted a székbe, ő ficereg, mocorog, ki akar szabadulni, hisztizik. A szülők ilyenkor nagyon kreatívak szoktak lenni, próbálják elterelni a kicsi figyelmét, szórakoztatják, mesét kapcsolnak neki csak, hogy nyugodtan egyen. Ezzel azonban rossz szokást alakítanak ki és előfordul, hogy a kicsi még óvodáskorban is csak tévé előtt fog majd enni. Jobb megoldás erre (mivel ez többnyire inkább 10-12 hónapos kor után jelentkező probléma), ha nem mi etetjük a kicsit, hanem maga ehet, kézzel felcsipegetve a falatokat. Lehet, hogy így látszólag kevesebbet eszik, de a darabos ételek laktatóbbak és ezzel el is foglalja magát.
    Segíthet az is, ha ő is kap kanalat, tányért, ő is kanalazhat, valamint amikor már stabilan ül, áll és jár, kaphat az etetőszék helyett kis széket, kis asztalt is, mert sok babát egyszerűen csak a lekötözött helyzet zavar az etetőszékben és az, hogy nem mozoghatnak szabadon

1 éves kor után Kezdetben sok baba szívesen fogad mindent, bízik benned, aztán, ahogy egyre önállóbb és akaratosabb lesz, elkezd válogatni, ezen a téren is kipróbálja az akaratát. Ilyenkor segíthet, ha ő választhatja ki, mit szeretne enni (soha ne azt kérdezd tőle: „Mit szeretnél enni ebédre?”, mert ezt még ebben a korban nem tudja eldönteni, jó eséllyel lesz valamilyen finom édesség neve a válasz :), inkább ajánlj fel kétféle választási lehetőséget és ezek közül dönthessen.

Másfél-2 éves korban az értelmi fejlődésben megjelenik a „mi az?”-korszak, ami sok félreértésre adhat okot. A kicsi rámutat dolgokra, mondja a nevüket, ha beszélgettek, gyakran mintegy megerősíti, amit mondasz, azaz ő is kimondja. Ezt tévesen úgy szokták értelmezni a szülők, hogy a kisgyerek szeretné is azt a dolgot, amire rámutatott, ezért elhalmozzák mindenféle ennivalóval, csak azért, mert rámutatott.

A baba pontosan tudja, mire van szüksége, lehet olyan korszak, amikor leggyakrabban csak egy bizonyos ételt enne és folyton azt kéri. Ha ez valamilyen édesség, az az édes íztől, a szénhidráttól való függés jele, ha viszont pl. tejtermék, hús vagy valamilyen zöldségféle, akkor biztos lehetsz benne, hogy az adott fejlődési szakaszban erre van szüksége, ezért kéri gyakran, ez nem „káros” válogatás, hanem annak a jele, hogy a kicsi veszi a szervezete jelzéseit.

Az ízérzékelés nagyjából 7 éves korig fejlődik. Ha eddig a korig sokféle ételt megkóstol a kicsi, felnőttkorára sokféle ételt elfogad majd és legfeljebb csak 1-2 marad, amit inkább nem eszik meg.
A legtöbb anyuka azonban nem emiatt aggódik, hanem azért, hogy minden vitamint megkap-e a kicsi, nem lesz-e valamilyen hiánybetegsége, ha csak néhány féle gyümölcsöt eszik meg és utálja a zöldségeket. Nem gond, ha egyéni ízlése van a gyereknek, ha átmenetileg bizonyos ételeket nem kér, a lényeg, hogy minden nagy élelmiszercsoportból legyen olyan étel, amit elfogad és mindegyikből kapjon rendszeresen: zöldség, gyümölcs, gabonaféle, tejtermék, hús.
Tehát nem gond, ha nem szereti a brokkolit, ha egyébként van néhány olyan zöldség, amit szeret és elfogad.

Lehet, hogy nem is puszta válogatósságról van szó?

Ha a kisgyerek válogatóssága elhúzódik, szélsőségesen egyoldalúvá válik a táplálkozása (pl. csak 1-2 féle ételt fogad el, vagy csak bizonyos színű, állagú ételeket eszik, esetleg egyáltalán nem eszi a darabos ételeket) akkor felmerülhet, hogy nem pusztán csak rossz szokás vagy átmeneti változás áll a viselkedése hátterében, hanem valamilyen más (szervi, idegrendszeri vagy szorongásos) probléma.

Mik lehetnek ezek?

Gyenge arcizmok: ha a kicsi nem rág, nem fogadja el a darabos ételeket, öklendezik, a háttérben állhat akár hipotónia, azaz az arcizmok renyhesége is. Különösen gyakori ez azoknál a gyerekeknél, akiknél lassabb volt a mozgásfejlődés, oxigénhiányosan születtek, esetleg hipotónok voltak már korábban is és emiatt fejlesztésre kellett járniuk, hogy beinduljon a mozgásfejlődés. Általában ilyenkor az evés mellett a beszéddel is problémák vannak (nem beszél, érthetetlen a beszéde vagy erősen beszédhibás a kicsi). Célzott fejlesztéssel jól javítható ez a terület.

Rövid nyelvfék: ez gyakran már a szoptatás alatt kiderül, de néha a szoptatásnál nem okoz jelentős problémát, azonban a rágásnál (és a tiszta beszédnél) már igen, ilyenkor egy kisebb beavatkozással felvágják a nyelvféket és megoldódik a probléma.

Félelem a nyeléstől korábbi rossz élmény miatt: egy félrenyelés vagy torokfájás, nátha, fogzás okozhat tartós félelmet a kicsiben a nyeléstől. Ilyenkor általában az segít, ha várunk egy kicsit, amíg elfelejti, illetve, ha olyan ételekkel próbálkozunk, amik darabosak, de puhák, könnyebb lenyelni őket.

Megnagyobbodott orrmandula vagy mandula: ha nem szívesen nyel a gyerek, erre is gondolhatunk, különösen, ha korábban volt beteg vagy rendszeresen megfázik, betegeskedik. Az is árulkodó jel lehet, ha álmában mindig kinyitja a száját és úgy vesz levegőt.

Reflux: a csecsemőkori reflux a legtöbb esetben hamar elmúlik és a hozzátáplálásnál már nem okoz különösebb problémát, de olykor elhúzódik és bizonyos ételektől a kicsi undorodni kezdhet miatta (pl. mert túlságosan savasak)

Szenzoros érzékelési zavar: erre gyanakodhatunk, ha a kicsi csak bizonyos textúrájú, színű vagy állagú ételeket fogad el és másokat nem. Célzott terápiával kezelhető.

Autizmus, Asperger, ADHD: gyakran ezek a neurológiai fejlődési zavarok is válogatóssággal járnak, illetve a válogatás lehet az egyik tünet, ami a többi mellett gyanúra adhat okot.

Neofóbia: 1-2 éves kor között gyakori az enyhe étel neofóbia, amikor a kisgyerek nem szívesen fogadja el az új ételeket, mert a megszokott ételek biztonságot jelentenek a számára. Ez önmagában nem káros és a gyerekek többsége kinövi, azonban ha a gyerek étrendje leszűkül, ha nem csak elutasítja az új ételeket, hanem szorongásos tüneteket, félelmet mutat és még óvodáskorban sem enyhül, mindenképpen gyermekpszichológus segítségével kell utánajárnunk az okoknak. A neofóbia 75%-ban genetikailag meghatározott, tehát ha valamelyik szülő nagyon válogatós volt gyerekkorában, a gyermeke is az lehet, azonban 25%-ban környezeti tényezők (miket eszünk otthon, milyen az étkezések hangulata, hogyan állunk hozzá az evéshez, főzéshez stb.) határozza meg, ezért pozitív hozzáállással sokat tehetünk azért, hogy egy neofóbiás gyerek is megkedvelje az ételeket és változatos étrendje legyen.

Már csak a szénhidrátot eszi meg

Gyakran találkozom a válogatásnak azzal a fajtájával, amikor a gyermek már csak a tésztát, édességet, kenyeret, péksüteményt, kakaót fogadja el és szinte semmi mást nem eszik.
Ilyenkor gyakran az áll a háttérben, hogy a szülő aggódott a gyermek evése miatt, nem evett eleget a gyerek, viszont ezeket a finomságokat mindig kérte, tehát megkapta, csak végre egyen már valamit. Ezzel nem is az az elsőszámú gond, hogy nem kap meg minden tápanyagot a gyermek szervezete (bár, ha nagyon egyoldalú ez a táplálkozás, akkor még ez is előfordulhat), hanem az, hogy a gyerek vércukra fel-le szánkázik, evés után megemelkedik, aztán hirtelen leesik, ilyenkor hisztis lesz, nyűgös lesz, követeli a következő „adagot”, szabályos függőség alakulhat ki. A sok bevitt cukortől a gyerek élénkebb lesz, túlpörög és ez az esti elalvásra és az éjszakai alvásra is rossz hatással lehet.

Hogyan változtassunk ezen?

– Ne vásárolj ilyen ételeket! Amit nem veszünk meg, azt nem lehet megenni, ha van belőle otthon, nagyobb a kísértés, hogy odaadjuk őket.

– A példamutatás fontos: ha te nem eszel gyümölcsöket soha, idővel a gyerek sem kéri majd.

– Készíts olyan ételeket, amik hasonlítanak a gyermek által kedveltekre, mégis egészségesek: zöldségekből és gyümölcsökből is készíthetsz finom felfújtakat, amit kisütve, felkockázva könnyen megehet a baba. A gyümölcsöket lehet turmixolni túróval vagy joghurttal, házi krémtúrót is készíthetsz vaníliával, kis citrommal, kevés tejjel összeturmixolva a túrót. A gyümölcsök is jó alternatívát jelentenek az édességek helyett, kísérletezz velük bátran! Készíthetsz pl. házilag gyümölcsjoghurtot, gyümölcsös túrót, gyümölcssalátát, vagy akár fagyit is!

Alapvető tennivalók, ha a gyerek válogatós:

– Ne idegeskedj az evése miatt! Minél jobban aggodalmaskodsz, variálsz, annál jobban összezavarod a gyereket és az evésből játszmahelyzet lesz: te meg akarod őt etetni – ő pedig nem akar enni.

– Egyetek együtt! Sok családban a baba etetése különálló tevékenység, a szülők meg akkor esznek, amikor végre nyugalom van. Ehelyett már nyugodtan 3-4 hónaposan ott lehet veletek a baba, amíg esztek, a hordozóban, amikor pedig már maga is kóstolgat, odaültethetitek az etetőszékben az asztalhoz és ha kér a ti ételeitekből, adjatok neki nyugodtan (persze a korának megfelelő ételeket).

– Vásároljatok be együtt! Mutasd meg a kisgyerekednek mennyi féle étel van, beszélgessetek arról, miből mi készül majd, amit vesztek!

– Főzzünk együtt! Amíg kicsi a hordozóban vagy az etetőszékben figyelgetheti mit csinálsz, meséld el neki, mi készül éppen! Ha már nagyobb (1-2 éves kor között nyugodtan el lehet kezdeni ezt), kaphat apró feladatokat, megnézheti mit csinálsz a pulton és őt is bevonhatod (pl. káposzta lebontása levelenként, kevergetés stb.)

– Mutassunk példát! A baba hozzátáplálása jó időszak ez arra, hogy a saját táplálkozási szokásainkat is átgondoljuk. Ilyenkor szokott kiderülni, mennyi finomított, túlízesített ételt eszünk és mennyire egyoldalúan táplálkozunk. Ha mi változtatunk a saját szokásainkon, változatosan étkezünk, idővel a kicsi is követni fogja a példánkat (itt természetesen több év távlatát kell elképzelni, ez nem úgy működik, hogy egyszer lát téged karfiolt enni és onnantól ő is elfogadja majd).

Néhány gyakorlati megoldás, ami segíthet:

Ha a kicsi nem iszik vizet, csak szörpöt, cukros teát: Kezdd el felvizezni a teáját! Először csak egy kicsivel legyen benne több a víz és kevesebb a cukor, így add neki 1 napig! A következő nap, megint egy kicsivel legyen hígabb! És így haladjatok tovább napról napra, amíg a kicsi meg nem szokja, hogy az italnak nem kell, hogy „íze legyen”.
Előfordulhat, hogy emiatt kicsit kevesebbet fog inni, ennek az az oka, hogy a cukros ital nem oltotta a szomját, ezért többet ivott a kelleténél, míg a víz oltja a szomjat.

Ha az ételek bevezetésekor bizonyos új ételeket egyáltalán nem fogad el: Az új ízt keverd hozzá valami olyanhoz, amit már ismer és szeret! Első alkalommal egy kiskanálnyit tegyél hozzá a másik péphez, ha megeszi, legközelebb tegyél hozzá két kiskanálnyit és így tovább, amíg meg nem barátkozik vele teljesen!

Ha szétszedi a szendvicseket: 1-2 éves kor között, amikor a baba ismerkedik a tárgyakkal, fontos neki, hogy mindent egyenként beazonosítson. Ezért szedi szét a szendvicset, mert kíváncsi az alkotóelemeire, valamint az ösztöne azt súgja, biztonságosabb az az étel, amiről tudjuk, miből áll. A szendvics szétszedése tehát nem válogatás, csak egy átmeneti szokás, amit később kinő majd. Addig pedig adj neki szendvics helyett kis falatkákat: külön a kenyérkockát, husit, sajtot, paradicsomot stb.

Ha nem eszi meg a főzeléket: Nem kötelező mindenáron főzeléket ennie a babának, számtalan más megoldás is létezik a zöldségek elkészítésére. Készíthetsz belőlük például finom felfújtakat, krémleveseket, rakott zöldségeket vagy mártást, amit tésztára, husidarabokra vagy akár tojásrántottára tehetsz rá, de készíthetsz házi zöldségkrokettet vagy akár zöldségcsipszeket is. Sok baba szívesen fogadja a párolt, felkockázott zöldségeket is, amiket kézzel csipegethet fel és nem kell kanalaznia. Reszelsz rá egy kis sajtot (vagy készíthetsz rá sajtmártást) és máris sokkal finomabbak lesznek!

Ha nem szereti a gyümölcsöt: Készíthetsz belőlük tejturmixot (ha még nem kap tejet, akár junior tejitalból is), házi gyümölcslevet vagy smmothiet, házilag készült gyümölcsjoghurtot (a legjobb, ha egyáltalán nem teszel bele cukrot, legfeljebb egy karika banánnal édesíted), gyümölcsös túrót és a gyümölcsökből is készülhet finom felfújt.

És talán a legfontosabb tanács: nyugi! Ha ideges vagy, feszült minden etetésnél, ha állandóan ezen rugózol, a gyermeked is átveszi ezt a feszültséget. A legtöbb válogatás csak átmeneti, neked az a feladatod, hogy egyensúlyt tarts, ne menjen el a gyermek semmilyen szélsőséges irányba, hanem összességében egészséges étkezési szokásokat alakítson ki.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

61 Comments

  • Simon Dorina

    Reply Reply 2022. november 02. szerda

    Kedves Ági,
    Teljesen ketsegbe vagyok esve…
    13 honapos kislanyom hetek ota csak egyedul hajlando enni es csak a tesztat fogadja el koretnek. Se rizs, se krumpli nem csuszott semmilyen formaban, a zoldseget viszont megette (brokkoli, kelbimbo, zoldbab parolva, paradicsom) es a husit is, ha jo sok szafttal keszult es osszekevertem a tesztaval. Egyedul a kis kezevel szepen megeszegette, hasznal kanalat es villat, de egyelore meg nincs sikerelmenye es gyorsan felbosszantja magat a pepes, higabb alagu etelekkel kapcsolatban, igy ezek is kiestek, maradtak a darabos, kezzel foghato etelek.
    Ezzel meg nagyjabol sikerult is kibekulnom, viszont kb 1 hete ordit ha a tesztan barmilyen szosz van, kizarolag uresen hajlando megenni, neki se all, ha latja h akar egy kis szaft vagy husi vagy akarmi van rajta es reggelire csak a babavirslit fogadja el, mast nem eszik (se kenyer, se zabkasa, se babacsinta, se tejbegriz es meg sorolhatnam).
    Sajnos a tesztan es a virslin kivul nem kell neki semmi mas, hiaba ehes, nem eszi meg a husit es azokat a zoldsegeket sem, amiket eddig megevett.
    Legutobb ugy voltam vele h nem adok mast es kepes volt egesz nap ehes maradni…reggel 5kor megitta a szokasos tejet, picit meg visszaaludt es aznap az osszes etkezest kihagyta, este a vacsoranal adtam be a derekam, akkor viszont annyi tesztat megevett h rossz volt nezni.

    Mi okozhatja ezt?
    Mit tehetnek ellene?

    Nem szeretnem ha rossz szajizzel ulne le enni, mert eroltetem az etkezest, de ez az egyoldalu taplalkozas nem mehet tovabb.

    Nagyon halas lennek, ha tudna nekunk segiteni.

    Nem tudom h a mozgasfejlodes lehet-e erre kihatassal (jarni tanul), vagy a fogzas (szemfogak vannak uton es borzasztoan megszenvedi az osszeg fogacskat).

    Szives valaszat elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. november 06. vasárnap

      Önállósodik, ez normális. Örülj neki, hogy egyedül eszik. Az se gond, ha kezd önálló ízlése kialakulni. A zöldségeket, gyümölcsöket próbáld ki új formában: pl. készíts felfújtat vagy süsd bele muffinba, esetleg készíts smoothiet, gyümölcslevet vagy krémleveseket. Főzzetek együtt és egyetek együtt, hogy lássa, te mit eszel és hogyan. Érdemes bevezetni, hogy egyszer egy nap leülsz gyümölcsöt enni felkockázva, más táljából mindig jobban csúszik az étel 🙂 Érdemes megnézni, nem fogzik-e, mert az is lehet a hirtelen elutasítás hátterében, hogy csípi az ínyét a többi étel. Ha fogzik, evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel és 5-10 perc múlva kezdjétek az evést, ez segíteni szokott.

  • Anita

    Reply Reply 2022. április 09. szombat

    Kedves Ági!

    A fiam 2éves, hónapok óta nem akarja megfogni az ételt. Még a kenyérhez is villát kér vagy kéri hogy adjam a szájába, de a saját kezével nem akarja megenni. Mi lehet ennek az oka es hogyan kezeljem?
    Illetve ha valamihez savanyúságot, befőttet eszünk és meglátja az üveget akkor csak azt kéri és semmi mást nem akar megenni. A befőtt gondolom a cukor miatt, de a savanyúság is? Ha én adom a szájába legtöbbször elfogadja hússal, körettel együtt is de a tányérjából nem eszi meg, csak a savanyút. Hogyan vehetném rá, hogy egyedül egyen mindent? (Ha nem látja a savanyút, megeszi nélküle, bár akkor is a szájába kell adni)

    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv, Anita

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. április 18. hétfő

      Elsőként próbáld meg ezt simán csak fura átmeneti szokásként kezelni (valószínűleg az az oka, hogy úgy akar enni, mint a „nagyok”, csak túlzásba viszi kicsit). Hadd egyen villával mindent, nem kell erőltetni kézzel evést. A savanyúságnál meg kerüld el, hogy lássa az üveget és lehetőség szerint soha ne te etesd, hanem mindig ő egyen. Ha nem akar, akkor kérdezd meg, hogy elteheted-e az ételt, befejezte-e és, ha nem eszik, tedd el, mert egyszerűen csak tetszik neki, hogy ő irányíthat ebben a helyzetben. Semmi baja nem lesz, ha 1-2x kimarad az evés, aztán rájön, hogy ha nem maga eszik, éhen marad.

  • Rita

    Reply Reply 2020. július 24. péntek

    Kedves Ágnes!
    Szeretném a tanácsát kérni kislányom táplálkozásával kapcsolatban. A nagyobbik lányom jó evő, szívesen megeszik bármit, különösen a nyers zöldség és gyümölcs nagy kedvence. Közösen étkezünk mindig, hétköznap az oviból rendelünk ebédet. E mellett én is igyekszem változatosan főzni.
    Kissebbik lányom 6 hónapos korában elkezdtük a hozzátáplálást, de nagyon elutasító volt. Próbáltam minden zöldség és gyümölcs kombinációt amit életkor szerint adhattam. Egy idö utàn a blw-vel is próbálkoztam. 9 hónaposan kezdett minimális mennyiségeket elfogadni. Amikor bevezettem a tésztát és a tejtermékeket, akkor kezdett igazán enni. Ha valamit nem kért akkor helyette kapott vajas kenyeret vagy sajtot. Most 27 hónapos. 2 évesen volt 11 kg és 81,5 cm.
    Szereti a kenyeret, tésztát, burgonyát (levesekben, de pürében csak akkor ha nincs más),kukoricát, húst, de csak ha nem darált, hüvelyesekből a zöldborsót, illetve szárazbabot. Tej, kakaó, sajt minden nennyiségben, joghutból csak az actimel, amiben darabok vannak azokat nem fogadja el. Még a húslevesben lévő delikátból belekerült pici répamorzsát is kihalássza. Úgy veszem észre, hogy a zöldség és gyümölcs állagával van a problémája. Se egészben se turmixolva, se süteményben nem fogyasztja. Olvastam a tanácsát, hogy csak egy ennivalót adjak és semmi mást. Megtettem: egyszer uzsonnára sütöttem répatortát mandulával és mazsolával. Másnap tízóraira volt hajlandó megkóstolni, ebédnél már ö kérte. Addig mást nem kapott. Nagyon kitartó. A csokis cukkinimuffint bazsalikommal szívesen megette. Ma viszont reggelire tojáskrémes kenyeret készítettem, amit csak zsarolással kóstolt meg (csak akkor mehetett a nagyihoz, ha megkóstolja). Már beültünk a naggyal a kocsiba, amikor hajlandó volt megenni egy kis katonát. Így a reggelit végig sírta. A szilvalevest botmixerrel átdolgoztam, el is kezdte enni látszott hogy ízlik neki, de amikor észrevette a pici szilvahéjdarabokat eltolta a tányért és azt mondta nem szereti. Az oviból kapott brokkolikrémlevest addig ette amíg a levesbetét tartott.
    Vajon meddig tart ez? Hogyan lehet elfogadtatni vele a különböző állagú ételeket? Most fogom kipróbálni a zöldségfelfújtakat, de mégis meddig kell „rejtegetnem” előlle hogy mi van az ennivalóban? Az evést nem fogja összekapcsolni rossz élményekkel? Mikortól beszélünk ételfóbiáról?
    Elnézést, hogy ilyen hosszú lett az üzenet, de átfogó képet akartam adni. Remélem sikerült! Válaszát előre is köszönöm!

  • Alexandra

    Reply Reply 2019. október 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Kis fiam 10 hónapos, 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálását annyira tetszettek neki az új ízek, hogy 1 hét elteltével napközben már nem fogadta el a tápszert.
    Kialakult egy rendszer miszerint tízóraira gyümölcs magában vagy joghurttal, ebédre párolt zöldség, rizs, husi, uzsonna gyümölcs, joghurt, baba keksz, vacsira kifli zsemle vajjal sajttal zöldségekkel néha felvágott.
    Mindent amit adtam nagyon tetszett neki!
    Most amit eddig nagyon szeretett például a banán kiköpi, paradicsommal ugyan ez a helyzet. A kukorica salátát nagyon szerette de azt is kiköpi.
    Natúr joghurtot enne csak magában tízóraira, vagy uzsonnára.
    Mit tudok tenni, hogy amiket eddig szeretett újra megegye?
    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. október 28. hétfő

      Ez nem válogatósság, csak átmeneti dolog. Néha az okozza, hogy jönnek a fogak és bizonyos ételek csípik az ínyt. A joghurt egyébként akkor szokott nagy kedvenc lenni, amikor nőnek a kicsik, mert a plusz fehérje kell a csontfejlődéshez. Kínálgasd továbbra is változatosan, egyetek minél többet együtt és idővel visszatérnek majd a régi kedvencek is az étrendjébe.

  • Lolka

    Reply Reply 2019. július 21. vasárnap

    Kedves Ágnes,

    Nem teljesen a fenti poszttal kapcsolatos a kérdésem, de sajnos csak ehhez a poszthoz tudtam hozzászólni. A véleményét és tanácsát szeretném kérni!
    10 hónapos múlt a kislányom, igény szerint szoptatott baba. A hozzátáplálást 6 hónapos korában kezdtük el, minden nagyon szépen ment, szinte mindent elfogadott és mennyiségeket evett, egy-egy étkezésnél 100-130 grammokat. Már 3 étkezés ki volt váltva.
    Aztán beindult a fogzás – mert csak erre tudok gondolni, hiszen azóta nem igazán eszik – két foga lent már van, most a felsők vannak készülőben, de még nem tört át. Szóval kb. 4-5 hete nem igazán hajlandó enni, zöldséget, főzeléket, húst és a korábban szeretett gyümölcsöket sem eszi meg azóta, csak szopik, ill. tízóraira és vacsorára el szokta fogadni a tejpépeket, ha jó napja van, ill. két napja megevett egy negyed cikk almát, aminek már nagyon örültem. Mindent megpróbáltam már, pépesen, darabosan, nem székben etetni, másik tányérból….de nincs igazán sikerélményem. Néha elfogad néhány vajas kenyér katonát, néhány harapás akármit, de ezek nem mennyiségek. Nagyon aggaszt, hogy már lassan 5 hete tart és nem hiszem el, hogy ez idő alatt, ha tényleg a fogzásról van szó, hogy nem volt olyan nap, hogy ne lett volna neki annyira kellemetlen az evés. Voltam gyerekorvosnál, fül-orr-gégészeten, azt mondják nincs baja. A gyerekorvos azt tanácsolta, hogy fejezzem be a szoptatást, mert azért nem eszik, éheztessem kicsit, aztán majd megéhezik, de nem jött be, megvárta az esti szoptatásokat és napközben nem evett semmit. Beszéltem laktációs tanácsadóval, aki szerint nem jó ötlet még a szoptatás elhagyása, hiszen 1 éves korig az étkezések 2 harmad részét még az anyatejnek kell kiadni. Én már igazán nem tudom mi tévő legyek. Aggódom, hogy nem-e kevés neki az anyatej és amiatt is, hogy egy ilyen korú babának már szüksége van más ételre is. Meddig normális ez? Hol van a régi étvágy?
    Mit tudna tanácsolni nekem?
    Előre is nagyon köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. július 27. szombat

      Nagy melegben ez bizony előfordulhat (a felnőtteknek is csökken ilyenkor az étvágya). De az is lehet, hogy tényleg a fogzás zavarja. Ilyenkor segít, ha evés előtt 5 perccel bekened az ínyét fogzáskönnyítő géllel és úgy kínálod meg. A szoptatást emiatt nem szabad elhagyni.

  • Tóthné Tünde

    Reply Reply 2018. november 19. hétfő

    Szia Ági.

    A kisfiam 1-én lesz 9 hónapos. 3130 grammal született, jelenleg 8200gramm.
    2 hónapos kora óta tápszeres baba,4 hónaposan elkezdtem a hozzátáplálást,de a mai napig nem jutottunk előrébb.Lassan 5. hónapja próbálom minden nap többször is kínálni neki a különböző ételeket,de még 1 étkezést nem tudok kiváltani.Egyszerűen 4-5 kanálnál többet semmiből sem hajlandó enni. Próbáltam már minden verzióját adni az ételnek.Gyümölcsöket abszolút nem hajlandó enni.Inni se nagyon iszik(se tea,se víz,se gyümilé) a tápszeren kívül semmit. 1,5 hónapja a torkában találtak egy cisztát amit sikeresen el is távolítottak(azóta minden rendben van),de továbbra sem javult a helyzet az evéssel.A kórházban is és a gyermekorvos is azt mondta hogy erőltetnem kell az evést/ivást. Na de kérdem én hogyan??? Szorítja a száját és a fejét is elforgatja.
    Őszintén szólva,eddig nem aggódtam, de most már kezdek aggódni,hogy valami baj van a kisfiammal.
    Válaszodat előre is köszönöm 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. november 23. péntek

      Az ilyen fájdalmas élményekre még sokáig emlékszik a baba, ezért természetes, hogy fél az evéstől. Nem kell erőltetni. Semmi nem történik, ha 1-2 hónapig most inkább csak tápszert kap, minden mást csak kóstolgat. Étkezések után meg lehet kínálni kis vízzel, de még nem kell 1-2 kortynál többet innia ebben a korban. Nincs vele semmi gond, egyszerűen csak még nincs szüksége többre ezekből az ételekből. Kínálgasd minden nap és ha kell neki, fog majd enni többet is.

      • Tóthné Tünde

        Reply Reply 2018. december 04. kedd

        Szia Ági.
        Köszönöm szépen a válaszod. :)Azóta már többet eszik/iszogat.Inkább a csipegetős kajákat kedveli 🙂

  • Nóra

    Reply Reply 2018. május 22. kedd

    Kedves Ági!A segítségedet szeretném kérni. Lányom 22 hónapos. 6 hónapos koráig szopizott, azután hozzátápláltam és kapott tápszert, tej már nem volt. Elfogadta és szerette a gyümölcsöket, zöldségeket, tejpépet. Kezdettől magam főztem, bébiételt elvétve adtam, nem is szívesen ette meg. Próbáltam mindent idejében bevezetni. 1 éves kora körül kezdtünk darabosat enni, változó sikerrel. A pépesre már nem tudtunk visszatérni, nem fogadta el. Most a következő a helyzet (kb. fél éve tart):megeszi a főtt rizst, és a tésztát magában. Hal rántva vagy főve, rántott hús nem mindig. Virslit, rántottát, bundás kenyeret tudok neki adni, de azokat se mindig eszi meg. A vajas kenyér, natúr joghurt, sajt bármikor jöhet. Zöldség, gyümölcs semmi! Próbálkozom tejfölös levesekkel de max a levéből egy-két kanállal ha eszik. Korábban evett főtt húst, ette a zöldségfelfújtat, ette az almát legalább. Néha úgy érzem, egyre rosszabb a helyzet és egyre kevesebb dolgot akar megenni. Próbáltam, hogy nem adok semmit, ha nem eszi ami előtte van, de nem vagyok elég erős. Nem csap nagy hisztit, csak megsajnálom. A joghurtot szokta kérni ebéd helyett, olykor kap belőle és utána hajlandó megkóstolni amit főztem, de nem mindig. Nem édességevő, abból is kevés dolgot fogad el. Ha új dolgot lát, hiába esszük jóízűen, nem kóstolja meg vagy ha mégis, többnyire kiköpi. Súlya 15 kg, kb 90 cm magas, szóval nem pici, de nem vagyok nyugodt, félek, hogy ez már nem csak valami átmeneti állapot. 4 foga még hiányzik. Kérlek, adj tanácsot, hogyan tovább. Köszönettel: Nóri

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

      Ebben a korban sok kisgyerek válogatós lesz, ez általában idővel változik majd, ha azt látja, hogy ti is esztek zöldséget-gyümölcsöt, az ő kedve is megjön majd hozzá.

  • Icu

    Reply Reply 2018. május 14. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Nekem van egy 8 hónapos kisfiam. 3510 grammal született, most 7800 g. Az első három hónapban havi 1 kilogrammot hízott, szépen gyarapodott. Viszont 4 hónapos kora óta szinte alig hízik valamennyit. A 4 hónap alatt összesen 1 kg-ot hízott. Voltunk kórházban gasztroenterológusnál, nagyon sokféle vizsgálatot csináltak. Szerencsére szervi baja nincs a kicsinek.
    Naponta 600-700 ml anyatejet szopizik, ennél több sajnos nem megy. 70-80 ml-nél többet nem eszik meg evésre. A mai napig mérem, hogy mennyit eszik. Elkezdtük a hozzátáplálást, de sajnos nem nagyon haladunk. A főzeléket egyáltalán nem kéri, sőt elutasítja, meg sem kóstolja. A gyümölcsből is 40 grammnál többet nem eszik. A vizet kiköpi. A kórházban azt tanácsolták etessem, éheztessem ki majd megeszik a főzeléket. Ez nem megy akkor sem eszi meg bármennyire éhes. Én etetném de nem kéri. Mostmár vérszegény és vashiányos. Nagyon jó kedélyű baba, és rengeteg a mozgásigénye.

    Az lenne a kérdésem, hogy ennyi anyatej elég a baba számára? Hagyatkozzak a baba ösztöneire, ő tudja mennyire van szüksége? Mit csináljak, hogy elfogadja a kanalas pürét?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. május 19. szombat

      Szerintem semmi baja nincs a babádnak. A súlyával sincsen semmi gond, teljesen a korának megfelelő. Az első pár hónapban átlag felett hízó babák később már nem híznak olyan ütemben, mert nincs rá szükségük. Bízz az ösztöneiben! Szopizzon igény szerint (nem kell méregetni, az csak aggódáshoz vezet) annyit, amennyit elfogad. Kínálgasd minden nap 2x az új ételekkel és egyen, amennyi jólesik neki. Ha szüksége lesz rá, elfogad majd többet is belőle. Megmutathatod neki a darabos ételeket is (kölesgolyó stb.), sok baba szívesebben kóstolgatja ezeket és laktatóbbak is.

      • Edit

        Reply Reply 2018. május 21. hétfő

        Kedves Ági!A tanácsodat szeretném kérni. A kisfiam lassan augusztusban lesz 3 éves, sosem volt ez a nagy evő,de már lassan egy éve hol jobb hol rosszabb az érkezése,azt vettük eszre,hogy nagyon válogatós de annyira hogy nem tudom már mit fozhetbék neki,hol megeszi hol nem,sőt van amikor csak rá néz és már eltolja hogy neki nem kell. Lehet ez normális és én aggódom tul,de az utóbbi pár hétben alig akar valami is enni ez főleg a fot ételre vonatkozik. Gyümölcsöt és a tejtermék az ami megy,de gyümölcsből is csak banán,mandarin almát csak akkor hajlandó enni ha leves formájában készítem el,zöldség egyáltalán nem megy hiába próbálkoztunk. Igyekszem változatosan főzni hogy jó legyen,remélem ennek a hátterében nincsen komoly gond és kinövi. Viszont így nehez a nap fojaman,valami laktatobb ételt enni e kellene, olyan mintha etelfobiaja lenne vagy nem is tudom mihez hasonlítani,hozzá tenném a száraz étel az a befuto, pl zsemle magában😃 esetleg évvel kapcsolatosan tudsz nekem valami tanácsolni vagy ez teljesen normális? Előre is köszönöm a válaszod! Szép napot. Üdv. Edit

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

          Ebben a korban sok gyerek válogatós, ez egy ősi ösztön (az őskorban a gyerekek az anyjukkal mentek gyűjtögetni és meg kellett tanulniuk melyik bogyó a mérgező, melyik nem, ezért 1-6 éves kor között sok gyerek válogatós és utána apránként kezdenek nyitni az ételek iránt). Segíthet, ha sokat vásároltok és főztök együtt és megpróbálhatod a kedvenc ételeit újakkal variálni, pl. gyümölcsrizs, a zöldségek felfújt formájában, szószként a tésztára vagy muffinba sütve. Most nyáron a melegebb idő miatt is lehet, hogy a főtt ételeket kevésbé szereti, ez egyébként önmagában semmilyen problémát nem okoz, kaphat nyers ételeket, de változatosan.

  • Hal Panka

    Reply Reply 2018. március 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    A segítsègedet, tanàcsodat kèrnèm.
    Kisfiam 16 hónapos 9.3 kg 76cm.11 hónapos koráig anyatejes volt.
    5hònaposan kezdtük a hozzà tàplàlást. 6 hónaposan próbálkozott a kanállal is.10 hónapos koráig nem volt semmi gond, mindent megevett de az ètelhez nem nyult szivesen.
    10 hónapos volt amikor kèt olyan hónap következett amikor az anyatejen kívül szinte csak gyümölcsöt volt hajlandó megenni.
    Ezt követően vissza állt az evèse, de már nehezebben fogadta el az èteleket.
    Az elmúlt 2 hónappba le csökkent a

    • Hal Panka

      Reply Reply 2018. március 22. csütörtök

      Az elmult 2 hónapba lecsökkent az eddig megevett ètel mennyisège is.
      3hete nem hajlandó semmilyen ètelt kanállal elfogadni, meg sem kóstolja.
      Próbálkoztam már: felfújtakkal, párolt zöldsèggel, darabolt gyümölcsel, zöldsèges- húsos fasirtokkal, de egyiket sem fogadja el sem tőlem sem ő nem nyul hozzá.
      Azokhoz az ètelekhez nem nyul amelyek ragadósak, maszatolósak, nedvesek.

      Vízet iszik. Èdessèget nem eszik. Nem nassolunk.Minden ètkezèsnèl vele együtt eszek-ünk.
      11 hónapos koràtól mindig adok neki is kanalat, hogy próbálkozzon. De sajnos nem akar vagy csak jàtszik vele.
      Egy időbe csak úgy volt hajlandó enni, hogy ha valamivel jàtszhatott közben, de ezt is elhagytuk ès ezt követően mèg evett kanalas ètelt.

      Jelenleg amit megeszik: sült krumpli, zsömle, bundás kenyèr, palacsinta (ebből a gyümölcsöset is megeszi), gyümölcspèp, banán, nèha mèg megeszi a sült túrót, zöldsèges fasírtot.

      Most vagyunk túl egy örlő ès egy szemfog kibujásán, de nem gondolnám hogy a kanalas ètelek elutasítása ezzel össze függèsben lenne. Fogzás alatt megette a kifli kemèny vègèt is, a kemèny kölesgolyót, kemèny puffasztott rizsemet is.

      Már teljesen tanàcstalan vagyok.

      Mit tanácsolsz?
      Èn ronthattam el valahol?
      Vagy lehet mögötte betegsèg?
      Mit tehetek, hogy újra megkóstolja az èteleket?
      Èn arra gondolok, hogy vàlogatós.
      Egy hibát elkövettem olyan 13 hónapos koràban, hogy ha nem ette meg az A menüt akkor kapott B menüt, de ezt is megszüntettem 2 hèt után.
      Jelenleg azt követem a vèdőnő tanácsára, hogy ha nem eszi meg nem kap mást csak 2 óra mulva…Így van úgy hogy csak 2x eszik a tápszeren kivűl. De most már mivel olyan keveset eszik, próbálok olyat adni amit tudok, hogy mefeszik.

      Ne haragudj, hogy ilyen hosszan írok, de nem szerettem volna semmit kihagyni hát ha fontos lehet.

      Válaszodat előre is köszönöm.
      Panka.

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2018. március 25. vasárnap

        Valószínűleg nem az ételekkel van a baja, hanem a kanállal. A legtöbb baba ebben a korban már élvezi a darabos ételeket és szívesebben eszi őket, szóval hagyd el a pépeket és kapjon csak darabosat, amit kézzel, villával is ehet. Pl. tészta vagy apróra vágott husi mártással, amiben ott van a zöldség is, párolt vagy bundázott zöldségek szósszal, fasírtgolyók, felfújt felkockázva, sajtkockák stb. Ha maga ehet magának tudja adagolni az ételeket úgy, ahogyan ő szeretné és annyit amennyire tényleg szüksége van.

  • Timi

    Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    A hozzátáplálással foglalkozó posztjaidnál már nem jelenik meg a hozzászólás lehetősége, ezért itt kérdezek, kérlek ne haragudj.

    1) Lánykám 6 hós, okt. 02-án kezdtük a kóstolgatást alma formájában, amit pár nap után sem szivesen evett nyersen, ezért párolva adom neki,így megeszi, de félek ezek után nyersen nem fogja már megenni/megszeretni? Arra gondoltam a zöldség „körben” még1x megpróbálom nyersen adni.

    2) Az új ízeket mindig d.e kapja, hátha valamelyikkel „baj” lesz, de amit szívesen eszik, azt kaphatja már uzsonnára is?
    Példa: almát szívesen eszi, sütőtököt kezdjük kóstolni, akkor d.e sütőtök d.u uzsonnára almát kaphat akár a kóstolás 1. napján is? Ha igen, nem terheli meg a két íz/nap az emésztőrendszerét? Vagy kóstoltassam 2-3 napig csak a tököt uzsonna nélkül? De akkor megint ott tartunk, hogy jönne a következő íz.. D.u kevesebb a tejem, nagyon jó volna, ha szopi mellett szabadna uzsonnáznia is az új íz bevezetésétől függetlenül.

    3) Észre vettem az oldalán 1 pici száraz, piros foltot ( úgy látom megint ekcéma, volt 1x neki a hozzátápl. előtt nem sokkal, akkor krémet kapott rá), lehet , hogy az őszibaracktól amit ezért most felfüggesztettem pár hétre ( Apa pollenallergiás), meglátjuk javul/ elmúlik-e, gondolom az egész hozzátápl. folyamatot nem kell felfüggesztenem. Vagy igen?

    4) Uzsonnára gyümölcsön kívül mit lehet még adni, ami tàplàlóbb? Azt is kell kóstoltatni?

    5) Glutènt kekszen kívül mivel lehet még bevezetni ( nincs még fogunk) ?

    Válaszaidért előre is nagyon hálás vagyok!
    Szép estét,
    Timi

    • Timi

      Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

      kieg.
      6) Ha az új ízből többet is elfogad mint pl. 2 kanál, akkor hagyhatom enni vagy célszerű kezdetben a mértékletesség, hátha problémás lesz?

      7) Kb. mennyi az a mennyiség, amire azt mondhatom ” megeszik egy adagot belőle”, 200 gramm?

      Köszönöm és bocsánat, ha hosszúra nyúlt.
      Szép estét,
      Timi

      • Timi

        Reply Reply 2017. október 26. csütörtök

        Köszönöm….

  • Móni

    Reply Reply 2017. szeptember 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Abban kérem a segítséged, hogy mit javasolsz 5 éves kisfiam étkezésével kapcsolatban.
    Levi üres tészta,mákos tészta, grízes tészta, rántott csirkemell, rántott karfiol, rántott cukkini, hasáb, rizs, szilvás gombóc, túrógomboc, máglyarakás
    ezeket eszi csak meg.( 2 éves korig mindent jól evett)
    Viszont gyümölcsöt sokat eszik és vizet is issza.

    Elég nehéz mert nem hajlandó megkóstolni más ételt sem, oviban sokszor nem is eszik csak üres kenyeret (nem is kóstolja meg ott sem, pedig óvónénik, gyerekek is mondják neki) Ilyen napokon mikor haza jön nagyon éhes, és persze ilyenkor azt készítem amit szeret.
    Érzem ez így nem jó megoldás.

    Mit lehet tenni hogy megkóstolja legalább? Mindig azt mondja fúj büdös, nem jó..

    Segítséged előre is köszönöm:) Móni

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

      A válogatás kisgyerekkorban természetes, az ösztönök ugyanis azt diktálják, jobb megnézni, mit eszik meg. Akkor van gond, ha ez nagyon egyoldalúvá válik és nem eszik meg minden ételtípusból legalább valamit a gyerek (húsok, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek). Nála úgy tűnik, a szénhidrát kicsit túlsúlyban van (inkább az édes dolgokat eszi), viszont mindegyik ételtípusból eszik, ami jó jel (hideg ételeket nem írtál, de gondolom, azok közül is van, amit elfogad).

      Nagyobb gond az, hogy az oviban sem eszik, ennek azonban nem a válogatás a fő oka, hanem az, hogy rájött, így lehet a legjobban megszerezni a figyelmedet, ezért ő a szorongását, az érzelmeit is a válogatásán keresztül fejezi ki. Valószínűleg nem is bízik az óvodában annyira, hogy ott rendesen egyen.

      A dolog tehát nem csak a rossz étkezési szokásokról szól, hanem arról is, hogy ő valami miatt az étkezésen keresztül adj ki a feszültségét, a szorongását. Mivel már 5 éves, érdemes lenne ezzel a problémával a nevelési tanácsadót vagy gyermekpszichológust felkeresnetek, aki segít megérteni és rendezni a háttérben húzódó okokat.

  • Klaudia

    Reply Reply 2017. augusztus 27. vasárnap

    Szia Agi, En is hozzad fordulnek segitsegert. Adott egy kozel 13 hos, (7300 gr, 70 cm) kislany, 8 foggal. Anyatejes volt mindig is, s meg most is szopizik. 6,5 hotol hozzataplalt. Ht problemamentes volt 9 hos koraig. Onnantol kezdve egyre rosszabb,most mar ott tartunk, h szinte semmit nem eszik. Jobb napokon 4×70 g hozzataplalast elfogad (ennek fele tejpep, masik fele fokent gyumi, zoldseg, hus alig), de sokkal tobb a rossz nap. Szopi naponta 4-7 alkalommal. Havi hizas mar nincs 200g. Gyerekorvos kivizsgalast ker. Kerdeseim: tenyleg nagy a baj? Miert nem eszik? S ha eszik is, miert ilyen keveset? Nagyon aktiv, jo kedelyu gyerek,mar jar. En elfogadom,h rossz evo, csak tudnam, h ez meg belefer-e a normalisba. Nagyon aggasztoak a kor-suly-hossz adatok? Esetleg, h vehetnem ra az evesre? Vitacolant kap. Verkep ok, meg nem vashianyos, de kap napi2 Schussler Nr 3 D6-ot. Nagyon megkoszonnem, ha megirnad a velemenyed, esetleg otleteket, h tudnam az etvagyat novelni! Udvozlettel, Klaudia

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

      Valósínűleg semmi baja nincsen, egyszerűen csak most kielégítő számára az anyatejes táplálás és mellé az, amit elfogad. A hízás mértéke ebben a korban már ingadozó, 1-1 hónapra megáll, aztán újraindul. A súlya valóban kicsit az életkori átlag alatt van, de az eltérés csak minimális, ez az öröklött alkatából eredő különbség is lehet. Ha egyébként jókedvű, jól fejlődik minden más téren, akkor nincs ok az aggodalomra.

      • Klaudia

        Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

        Koszonom szepen a gyors valaszod!

      • Klaudia

        Reply Reply 2017. december 11. hétfő

        Kedves Ági!

        A tanácsodat szeretném kérni.Kislányom 25.-én tölti a 16.hónapot,és még mindig CSAK szopizik.Semmit nem hajlandó enni.
        6hónaposan kezdtem a hozzátáplálást,van 1fiam szóval tudtam mit mikor és hogyan kellene,de a lányom semmit nem fogadott el.
        Ha valami nagy nehezen bekerült a szájába,attól egyből öklendezett,volt,hogy hányt is.
        Jelenleg 8,7kg,75cm.
        A fogaival nagyon sokat szenved,most jön a 12.neki.
        Sokat szopizik,éjszaka 2óránként kel,van,hogy óránként.Ez elég fárasztó.
        15hónaposan úgy tűnt,végre elkezd enni mást is,kóstolgatott mindent,de egyik napról a másikra abbamaradt.

        Mindenki a szoptatás abbahagyásáról beszél,de én szeretném ha amellett enne mást is.Viszont azt nem szeretném,ha emiatt bármi baja lenne,tehát teljesen tanácstalan vagyok mit kellene tennem.Hogy kezdjek neki bárminek?
        Tényleg abba kellene hagynom a szoptatást?:(

        Kérlek segíts!
        Előre is köszönöm!

        Klaudia

        • Klaudia

          Reply Reply 2017. december 11. hétfő

          Azt elfelejtettem írni,hogy kislányom hipotón,tornára járok vele 8hónapos kora óta.
          Most ott tartunk,hogy mászik,feláll,de a lábacskái gyengék,szóval az elindulás várat magára.
          Ha enne,gondolom a mozgásfejlődése is máshogy alakulna.

          • Vida Ágnes

            Reply Reply 2018. január 03. szerda

            Az evésnek nincs köze ilyen módon a mozgásfejlődéshez, viszont a hipotón babáknál néha a rágóizmok is gyengébbek és ennek köze lehet az evéshez is.

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2017. december 12. kedd

          Egyáltalán nem kell abbahagynod a szoptatást emiatt! Mivel jó súlyban van a kislányod, úgy tűnik, egyelőre elég neki az anyatej. Kóstolgassatok továbbra is, amikor ti esztek, ő is üljön az asztalhoz, ha valamiből akar kóstolni, hadd kapjon belőle, a kíváncsiság meghozza majd a kedvét. Ha a foga fáj, evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel, hátha akkor szívesebben eszik majd. Minél inkább érzi rajtad, hogy feszült vagy emiatt, el akarod már hagyni, annál jobban ragaszkodik majd a cicihez. Érdemes kipróbálni a darabos ételeket is, ne kanállal etesd, hanem kapjon egyszerű, kézzel felcsipegethető falatkákat, kölesgolyót, puha felkockázott banánt stb.

          • Klaudia

            Reply Reply 2017. december 12. kedd

            Nagyon szépen köszönöm a gyors és megnyugtató választ!

  • Anita

    Reply Reply 2017. június 24. szombat

    Tisztelt Ágnes!

    Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy a 18 hónapos kisfiúnk nem hajlandó semmilyen ételt megfogni, sem a szájába venni, kizárólag akkor eszik, ha etetjük! Hogyan tudnánk rávenni, rávezetni, hogy magától is elkezdjen enni?! Ha erőltetjük(amit egyébként sem akarnánk) még inkább elutasító! Egyébként nincs baj az evésével, szépen fejlődik, csak nem igazán akar önállóan csinálni semmit! Válaszát előre is köszönjük!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. június 27. kedd

      Amikor esztek, ültessétek őt is az asztalotokhoz, tegyetek elé ételt, ha érdekli, hadd kóstolgasson, de nem kell erőltetni. Ezenkívül vond be a főzésbe, adj neki pici feladatokat, amiket ő csinálhat, így megjön majd a kedve az önálló evéshez is.

  • Tóth Regina

    Reply Reply 2017. június 12. hétfő

    Tisztelt Ágnes! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kisfiam 17 hónapos és 10.6 kg. Kissé keveslem a súlyát bár a gyerekorvos nem szólt még. Születési súlya 3840 gr . Szóval a probléma hogy csak mesére eszik rendesen. Ha megy a tv ben vagy telefonon a mese. Tudom rossz szokás de 1 hónapig próbáltam a nélkül és fogyott egy kicsit. Evett 2 harapást és indult….ugyanis örökmozgó. Kérdésem h Ön szerint van baj a súlyával? Illetve mit tegyek h érdekelje lekösse az evés? Próbálkoztunk saját tányérral kanállal de csak játszott vele. Előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. június 12. hétfő

      A súlya tökéletes, tehát nem gond, ha a leszoktatás miatt esetleg stagnál vagy fogy is egy kicsit. Egyen minél többször önállóan, az etetések többségében már egyedül kéne ennie elsősorban a darabosabb ételeket, amiket kanál nélkül is lehet enni (kanállal igazán hatékonyan csak 2 éves korra szoktak tudni enni a babák). Az ételeket kockázd föl neki, főzelék helyett készíts párolt zöldséget vagy felfújtat, ami kanál nélkül is jól ehető, így magától is ügyesen tud majd enni. A főétkezéseknél egyetek együtt, azaz ti is akkor egyetek, amikor ő, így magától kell ennie. Ha megunta, akkor tedd el az ételt, hidd el, ha tényleg megéhezik, a következő evésnél fog majd enni rendesen. Két étkezés között ne nassoltasd és csak vizet igyon, ez is növeli az étvágyat.

      • Tóth Regina

        Reply Reply 2017. június 12. hétfő

        Köszönöm a választ. Inni csak vizet iszik illetve reggel este tejet. Pofátlan leszek és kérdeznék még valamit. A kisfiam éjjel nappal a tésztát enné illetve husit köret v kenyér nélkül és a banánon kívül nem eszi meg a gyümölcsöt ..kiköpi. Nagy baj ez? Illetve elég ha estére csak egy puffasztott rizsszeletet eszik meg persze tejet?

  • Léna

    Reply Reply 2017. április 12. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos és tejallergiás! Neocate tápszert eszik, vagyis enne, de egyszerűen nem akarja megenni. Már két hónapja szenvedek ezzel. Tápszerből nagy ritkán megeszik 140 milit, sinlacból akár 200-at is. Ezért elkezdtem a hozzátáplálást, hogy kiegészítsem az étkezést. Olvastam, hogy lehet nekik adni zab és rizs tejet. Ez érdekelne, hogy valóban adhatok 6 hónapos babámnak? Csinálnék belőle tejbegrízt, vagy mondjuk magában adhatom e? Esetleg valami tanácsot tudna adni mit tegyek, hogy a tápot megegye?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. április 27. csütörtök

      6 hónaposan még nem igazán javaslom a zab és rizstejet (allergén és egészen más a tápanyagtartalma, ráadásul sok baba nem is szereti az ízét). Ha nem szereti a tápszert, érdemes más hipoallergén tápszerekkel próbálkozni, létezik ízesített is, azok általában finomabbak, illetve meg lehet próbálni a hipoallergén tejpépeket is.

  • Takács Daniella

    Reply Reply 2017. január 14. szombat

    Kedves Ági! A jelenleg 9,5 hónapos kisfiamnál egy szoptatási tanácsadónak köszönhetően 5 hetesen derült ki, hogy lenőtt a nyelve, és sajnos így viszonylag későn csippentették fel. A szoptatás nagyon hosszadalmasan és számomra fájdalmasan ment mindig a beavatkozás után is és csak mellbimbóvédővel tudtam szoptatni. Mellgyulladásom is volt, ami miatt majdnem el is apadt a tejem, de sok-sok fejéssel vissza tudtam hozni. 7 hónapos korára odáig jutottunk, hogy már csak a reggeli szopit tartottuk meg, a többit cumisüvegből kapta, mert egyszerűen tarthatatlan volt az állandó egy órás szopi, állandóan elaludt, nem lakott jól és eközben kezdett fejlődni a mozgása is. Szerencsére, a tej elég volt, de 5 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást. Nagyon nyitott volt az új ízekre és hihetetlenül jó étvággyal evett.
    A hozzátáplálásnál a szokásos táblázatot követtük, és szerencsére mostanra elértük, hogy a tízórait, az ebédet és lassan az uzsonnát is már kiváltjuk. Reggelire és vacsorára 240-250 ml anyatejet kap. Így a tankönyvi példát követve ötször eszik, 3 óránként. Az étkezések száma már 5 hónaposan kialakult, amiben gondolom nagy szerepet játszott, hogy cumisüvegből megkapta az adott mennyiségű tejet és jól is lakott vele. A karalábé, kelkáposzta, brokkoli és zöldborsó bevezetésénél azonban elkezdődött az elutasítás és csak bizonyos ételeket fogadott el. Az ünnepek alatt megbetegedett ő is és én is, ezért nem mindig tudtam főzni, így üveges bébiételt is kapott. Ezek közül az almaszósz csirkemellel lett a vésztartalék.
    Azt vettem észre, hogy tízóraira elég sokat eszik (gyümölcs+7 gabonás pép) és lehet emiatt nem akar ebédre sokat enni? Uzsonnára persze megint sokat eszik (gyümölcs+kefír vagy joghurt vagy túró).
    A gyerekorvosunk szerint nem is kellene 3 óránként ennie, és elég lenne 4 étkezés. Ön mit gondol erről? Igazából nekem az is kicsit fura, hogy nem igazán jelzi, hogy éhes napközben, hanem leülök vele enni és együtt eszünk.
    Az egyik nap nagyon tetszett neki, hogy sajtot reszelek, így megkínáltam edamival. Hatalmas sikere volt, lehet hogy lassan sót is kellene használnom az ételeinél? Eddig kerültem a só és cukor használatát.
    Az étvágytalanság mellett további érdekesség, hogy bulátát bármikor képes enni és örömmel majszolja. A darabos ételek terén még banánt és túrót turmixolás nélkül majszolt eddig, alapvetően öklendezik a darabos ételektől, pedig már kellene lassan próbálgatni. El vagyunk késve?
    Lehet minden hátterében a fogzás? Eddig az alsó két foga nőtt ki,
    Az evés mellett az ivás terén nincs gond, vizet iszik, de lassan érdemes lenne cumisüveg helyett itatós pohárra átállni. Ha átállunk, akkor mit javasol? Az anyatejet is már itatós pohárból kapja?
    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Üdvözlettel: Daniella

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. január 14. szombat

      Mivel ezek a főzelékek már laktatóbbak, ezért elképzelhető, hogy már a ritkább etetés is elég lenne neki, valószínűleg ezért sem látod, hogy jelezné az éhségét, hiszen most mindig hamarabb kap enni mint, hogy teljesen megéhezne. Az ételeit kicsit jobban elkezdheted már ízesíteni: kevés só és a zöldfűszerek már adhatóak és lehet tenni a főzelékbe pl. kevés fokhagymát vagy hagymát is. Ha szereti a darabos ételeket, akkor minden nap legalább egy étkezés (uzsonna vagy tízórai) állhat teljesen ezekből, így ezen a téren is ügyesedik majd. Fogzáskor a babák jellemzően minden ételt elutasítanak, de leginkább a gyümölcsöket (jobban csípik az ínyt), tehát itt erre nem gondolnék. Evés után a vizet már kaphatja itatós pohárból (célszerű először puha tetejűt venni, az jobban hasonlít a cumisüveghez), viszont ha kap pótlást, az egyelőre mehet még cumisüvegből.

  • Orsi

    Reply Reply 2016. december 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Tanácsodra lenne szükségem,mert már nemtudom mitévö legyek.
    Kislányom,aki 2 hét mulva lesz 18 honapos eddig egy teljesen jo evö gyerek volt.Mindent megevett,sokat és joízüen.Azonban kb. 1 honapja ez teljesen megváltozott.Fokozatossan kezdett romlani a dolog,elöször csak válogatott hogy mit nem eszik meg.Most viszont már ott tartunk hogy fött ételböl csak a levest hajlando megenni.Minden evés elött probálkozok hogy egyen mást is,de megnézi és már sir és ellenkezik hogy nem kéri,meg sem kostolja sokszor.Kenyeret,virslit,szalámit,gyümölcsöt szépen eszi.Édességet nem kap és inni is csak vizet.Ebéd és vacsora mindig föt étel és nem volt semmi változtatva az étkezésekben.Most jött ki egyszerre a 4 szemfoga,gondoltam rá hogy az lehet a gond de a kenyeret meg a keményebb dolgokat akkor is szépen ette.Nem lesz gond abbol ha csak levest eszik?Nem fog leszokni a többi ételröl vagy hogyan szoktassam vissza?
    Köszönettel: Orsi

  • Móni

    Reply Reply 2016. november 15. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyobbik fiam 20 hónapos. Eddig parádésan jó evő volt, szívesen fogadott mindent. 1 hónapja azonban nem hajlandó megenni a főtt ételt. Eszik húst (felvágottat), sok tejterméket, kenyér féléket. Először az állagra gyanakodtam, ezért olyannal kínálgattam, amit tud enni kézzel. (Sült nyuszi, párolt zöldségek, stb). Sajnos ez sem segített. Próbálkoztam evőeszközzel, helyváltoztatással, választással, ételdíszítéssel. Mindig együtt főzünk, nyersen szinte bármit megeszik, főve-sütve semmit. Aminek köze van a tűzhelyhez, kizárólag a virslit, tejberízst és bundás kenyeret hajlandó megenni. Próbáltam azt is, hogy addig nem kap mást, amíg még nem eszi a főttet. Egy durva hisztis nap és az anyai szív megszakadása után kapott vacsora, amit kért. Reméltem, hogy ez csak átmeneti, de most már elég régóta húzódik a dolog. Aggódnom kéne? Van valamilyen ötleted, javaslatod?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. december 10. szombat

      Egy darabig engedd most el ezt a problémát! Ha nem kell a főtt étel, egye a nyerset. A lényeg, hogy változatosan és szívesen egyen. Valószínűleg csak átmeneti dologról van szó, ami mostanra játszmává alakult és ha átmenetileg nem foglalkozol vele, akkor pár hét után magától nyitni fog majd a főtt ételek irányába is.

    • Orsi

      Reply Reply 2016. december 26. hétfő

      Kedves Ági!
      Tanácsodra lenne szükségem,mert már nemtudom mitévö legyek.
      Kislányom,aki 2 hét mulva lesz 18 honapos eddig egy teljesen jo evö gyerek volt.Mindent megevett,sokat és joízüen.Azonban kb. 1 honapja ez teljesen megváltozott.Fokozatossan kezdett romlani a dolog,elöször csak válogatott hogy mit nem eszik meg.Most viszont már ott tartunk hogy fött ételböl csak a levest hajlando megenni.Minden evés elött probálkozok hogy egyen mást is,de megnézi és már sir és ellenkezik hogy nem kéri,meg sem kostolja sokszor.Kenyeret,virslit,szalámit,gyümölcsöt szépen eszi.Édességet nem kap és inni is csak vizet.Ebéd és vacsora mindig föt étel és nem volt semmi változtatva az étkezésekben.Most jött ki egyszerre a 4 szemfoga,gondoltam rá hogy az lehet a gond de a kenyeret meg a keményebb dolgokat akkor is szépen ette.Szépen eszik egyedül is kanállal,de ha nem a kedvére valo van akkor meg sem fogja.Nem lesz gond abbol ha csak levest eszik?Nem fog leszokni a többi ételröl vagy hogyan szoktassam vissza?
      Köszönettel: Orsi

  • Orsi

    Reply Reply 2016. október 24. hétfő

    Kedves Ági!
    Nem kimondottan a témával kapcsolatos a kérdésem,de az ételekkel van kapcsolatban.
    Kislányom 15 hónapos.Augusztus közepétöl idöközönként megjelennek az arca mind két oldalán piros foltok.Már voltunk börorvosnál,csinált székletmintát az rendben volt.Azt mondta hogy lehet a nyálzástol kicsipi a dudli miatt,szemfogait várom.A dudlit csak elalvásnál használjuk és már olyat vettem ami nem ér a böréhez.Novemberben megyünk gasztro orvoshoz,mert kicsinek volt tejérzékenysége és megnézi nem alakult e ujra ki.Viszont én még gondolok a citrusfélékre,ritkán adok neki de olyankor mindig kipirosodik,mindig ugyan azon a helyen.A folt helyét is látni akkor is ha már nem piros.Kaptunk rá krémet,el is mulik töle pár nap után,de már az is elöfordult hogy amig használtuk akkor is visszajött.Most az van hogy kijön a folt és reggelre elmulik.A kérdésem az lenne még hogy gránátalmát,kivit,avokádot,mangot lehet e neki adni?
    Bocsánat hogy ilyen hosszu lett és hogy az egész problémát leirtam.
    Köszönettel:Orsi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. október 27. csütörtök

      Ha citrusfélék fogyasztása után jobban előjön, egy ideig ne adj neki ilyesmit. A fogzás alatt a nyál összetétele megváltozik, van olyan baba, akinek ilyenkor jobban kipirosodik a nyáltól az arca, de ez később magától elmúlik majd. Avokádót, mangót már kaphat, a kiwit és a gránátalmát is ki lehet próbálni, de csak óvatosan, mert az aprómagvas gyümölcsök allergizálhatnak.

  • Eva

    Reply Reply 2016. szeptember 26. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam a héten tölti be a 6. hónapot, anyatejes baba. A hozzátáplálást már megkezdtük, de. és du-án kap gyümit, vacsira tejpépet és a főzelékekkel most ismerkedik. Jó étkű baba, szívesen fogadja az új ízeket(8,5kg). Napközben is szopizik, mivel a vizet nem issza. Illetve reggel és lefekvés előtt, de nem cicin alszik el. A cumisüveggel csak jatszik. A „probléma” az éjszakai szopikkal van, 3 óránként kel. Úgy gondolom nem lehet éhes, inkább azt szokta meg, hogy így alszik vissza. Mit javasolsz, hogyan tudnám erről leszoktatni? Próbáltuk a cumit is, ilyenkor kiköpi es tovább sír. Nem szeretném sírni hagyni. Előre is köszönöm a tanácsodat!
    Üdv Évi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. szeptember 28. szerda

      Az a helyzet, hogy 6 hónaposan még teljesen normális igénye a babának éjjel a 3 óránkénti evés. A pépek tápanyagtartalma kicsi, sok babának ez nem elég és mivel neki nagy a súlya a tápanyagigénye nagyobb az átlagnál, amit a nappali étkezések nem tudnak fedezni. Tehát ne variálj az éjszakai etetéssel, ha ébred, etesd meg és hamarosan, ahogy egyre laktatóbb, sűrűbb, darabosabb ételeket kap és az emésztése is megérik rá, egyre ritkábban lesz éhes éjjel.

      • Eva

        Reply Reply 2016. szeptember 28. szerda

        Köszönöm Ági, sajnos az orvos és a védőnő tanácsai nagyon ellentmondóak..számomra a tied többet ér:)

  • Linda

    Reply Reply 2016. szeptember 01. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem a bejegyzés témájához kapcsolódik, de eléggé elveszett vagyok, így szívesen olvsnám a véleményedet alvás témában. 6 hetes a fiam, aki 35,5 hétre született. Az első hetekben, amikor magától átaludta volna az éjszakát, 3 óránként ébresztenünk kellett, mivel még nem jelezte sírással az éhségérzetet a koraszülöttségéből adódóan. Egészen az elmúlt hétig 3,5 órás ritmusban élt. Próbáljuk a nappali tevékenységeket szétválasztani az éjszakaiéval, így éjszaka a ritmus így néz ki: evés tompított fények mellett, pelenkázás evés közben, büfiztetés, vissza aludni. Az elmúlt napokban azonban 2 óránként ébred, sír szó szerint mindenért, csak ölben nyugszik meg. A 6 hetes ugrás jele lenne ez? Ha 2 óra után ölbe vesszük, vissza tudjuk altatni, így nem hiszen, hogy nagyon éhes lenne még. Egyébként naponta 6-szor, 7-szer 130 mililitert eszik (nagyrészt anyatejet, tápszeres pótlással, ha szükséges).
    Másik kérdésem, hogy zavarja a kezeinek és lábainak a mozgása az elalvásnál és álmában is. Ha rugalmas pólya nélkül altatjuk, csak felszinesen alszik. Mikor fogja kinőni ezeket a reflex mozgásokat?
    Szintén értetlenül nézem, hogy 1,5 óra alvás után, de néha már korábban, elkezd felsírni álmában. Eleinte csak 1-2 másodpercig tart, közben fetreng, de nem ébred fel rá. Kb. fél óra alatt viszont felébreszti magát. Mivel a 3,5 órás ciklusa, ha evés után ébren is volt, csak 1,5 órás alvást tesz lehetővé, gyakran evésidőre esik az ébredés, éjszaka viszont, amikor nincsen játék, és rögtön visszaalszik, azt jelenti, hogy 2,5 óránként ébred. Ilyenkor még nem akarom megetetni, de a 1-1,5 órás fentlétet, sírásból visszaaltatást sem preferálom.
    Lehetséges, hogy a koraszülöttség miatti etetések nyomták rá a bélyegét, és ezért nem alakul a napirend egy éjszakai hosszabb alvás felé? Illetve mivel lehet a felsírásokat magyarázni? Nem hasfájásról, se nem refluxról van szó, pedig gyanakodtunk rá. Így dolgozná fel a traumát, amit a koraszülés és az azt követő különválasztottság és vizsgálatok jelentettek? Vagy, mivel még csak most kellett volna megszületnie, egy bizonyos visszafejlődés tapasztalható, mintha újra indulnánk az újszülöttkortól?
    Egyébként élénk, az elmúlt hétig teljesen kiegyensúlyozott baba, aki érdeklődik a fekete-fehér képek iránt, hason felemeli és megtartja 2-3 másodpercig a fejét, forgatja jobbra-balra, a kezét egyre gyakrabban a szájába tömi, segítséggel kúszik a játszószönyegen, érdeklik a hangok, kezd mosolyogni és reflexszerűen nevetni.
    Előre is köszönöm a választ.
    Üdvözlettel,
    Linda

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. október 14. péntek

      Még csak 6 hetes, ilyenkor még minden normális 🙂 Az újszülöttek az első pár hétben nagyon mozgékonyan alszanak, mert még szinte egyáltalán nincs mélyalvásuk, gyakran vannak az álom és az ébrenlét között valahol félúton, ezért mozognak, cuppognak, forgolódnak stb., de közben csukva a szemük, néha pedig félig nyitva van a szemük, de még sincsenek ébren. Gyakran a kisebb felsírások is csak álmukban történnek, nem járnak ébredéssel, ezekkel nem is kell különösebben foglalkozni. Éjszaka, amikor ébred, mindig etesd meg, még kicsi, van olyan, hogy gyakrabban éhezik meg, mint 3 óra, ezt később kinövi majd.

  • Dénes Nikola

    Reply Reply 2016. augusztus 29. hétfő

    Kedves Ági!

    Facebookon nem vagyok fent, a fogadóóráról lemaradtam, de lenne pár kérdésem alvással és etetéssel kapcsolatban. Kicsit hosszúra sikerült, ide is írhatom, vagy várjam meg mindenképpen a két hetet?

    Üdv:
    Dénes Nikola

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. szeptember 10. szombat

      Ha nagyon sürgős, írd ide nyugodtan.

      • Dénes Nikola

        Reply Reply 2016. szeptember 10. szombat

        Köszönöm szépen, megvártam a fogadóórát.

        • Dénes Nikola

          Reply Reply 2016. szeptember 23. péntek

          Szia Ági!

          Próbáltam a fogadóórán kérdezni, de semmit nem találtam, ahova tudnék írni.
          A múltkor már kérdeztem ott és kKöszönöm a választ. Azóta javult a helyzet, egyszer – kétszer kel csak fel 3-4 óránként, de tényleg éhes, mert eszik rendesen, utána vissza is alszik. Kanalat eddig is megkapta, csak mindig eldobta,. Most már eljutottunk odáig, hogy egyszer-kétszer belenyomja a kanalat a ételbe és beveszi a szájába, aztán lassan persze kezd nyűglődni és sírni, addig tartott az ebéd, gondolom én már nem kér többet belőle.
          Viszont lenne még pár kérdésem az akkori bejegyzésemhez:
          – Fűszerek nagy része is mehet már neki az ételek készítésekor?
          – Azt írtad, hogy sűrűbben is ehet napközben, mint 4 óra, ez akár 2 óra is lehet? (Ebben nincsen igaza a védőnőnek?)
          – Szerinted érdemes már vacsira is valami szilárdat adni, vagy inkább várjam meg, amíg a többire nagyjából megeszi a teljes adagot? (Most reggeli: szopi, tízórai: joghurt +gyümi, kevés müzli,kb 100-120 gr+szopi, ebéd: főzi kb.100 gr +szopi, uzsi mostanában egy barack nagyobb darabokban, nagyon szépen betolja magába+szopi, vacsi: szopi.)
          – Mennyi idő alatt emésztődik meg? Eddig ragaszkodtam ahhoz, hogy amikor kap szilárdat akkor utána szopiztatom meg, így napi 5*eszik, közte max. vizet iszik. De két etetés közt még mehet a szopi? Az a gond, hogy nem nagyon jelzi, ha éhes és nem tudom, ha elfogadta a tejet, akkor az mennyire zavarná be a soron következő etetést.
          – Befolyásol-e valamit, ha valamikor előbb szopizik, aztán kap szilárdat, vagy néha fordítva?
          Tudnál adni nekem valami jól bevált ötletet, hogy a sapkát ne szedje le magáról? Próbáltam elterelni a figyelmét, az nem jött. 10 percig ment a felad- levesz körforgás, de ő volt a kitartóbb. Vagy csak legyek továbbra is türelmes és addig adogassam rá vissza, amíg ő nem unja meg.:)

          Köszönöm a választ!

          Nikola

          • Vida Ágnes

            Reply Reply 2016. szeptember 24. szombat

            – Fűszerek nagy része is mehet már neki az ételek készítésekor?

            Igen, a zöldfűszereket már mind kaphatja, azzal kell vigyázni csak, ami csípős vagy túl erős ízű még neki.

            – Azt írtad, hogy sűrűbben is ehet napközben, mint 4 óra, ez akár 2 óra is lehet? (Ebben nincsen igaza a védőnőnek?)

            Ha úgy jön ki a napirend (pl. tízóraizott, de fél1-kor már ebéd lenne, mert utána szokott aludni) vagy hamarabb éhes a baba, akkor ehet sűrűbben is, akár 2 óránként.

            – Szerinted érdemes már vacsira is valami szilárdat adni, vagy inkább várjam meg, amíg a többire nagyjából megeszi a teljes adagot? (Most reggeli: szopi, tízórai: joghurt +gyümi, kevés müzli,kb 100-120 gr+szopi, ebéd: főzi kb.100 gr +szopi, uzsi mostanában egy barack nagyobb darabokban, nagyon szépen betolja magába+szopi, vacsi: szopi.)

            Várd meg, amíg a többire megeszik egy teljes adagot.

            – Mennyi idő alatt emésztődik meg? Eddig ragaszkodtam ahhoz, hogy amikor kap szilárdat akkor utána szopiztatom meg, így napi 5*eszik, közte max. vizet iszik. De két etetés közt még mehet a szopi? Az a gond, hogy nem nagyon jelzi, ha éhes és nem tudom, ha elfogadta a tejet, akkor az mennyire zavarná be a soron következő etetést.

            A tej a szomjat is oltja, és ha a baba nem éhes, akkor nem fog sokat enni belőle, hidd el, Az ösztönei jól működnek ezen a téren.

            – Befolyásol-e valamit, ha valamikor előbb szopizik, aztán kap szilárdat, vagy néha fordítva?

            Igazából semmit. Azért szokták az egyiket vagy a másikat csinálni, mert ha mindig utána kap szopit, hamarabb elmarad az anyatej, míg ha előtte, akkor tovább szopizik a baba.

            Sapka: újra meg újra add rá vissza, amíg meg nem unja. Legyél te a kitartóbb 🙂

  • Kiss Heléna

    Reply Reply 2016. augusztus 27. szombat

    Kedves Àgnes!
    Ne haragudj hogy itt írok neked de egy fontos kérdésem lenne.
    A kisfiam holnap lesz 11 hónapos ès olyan problémával küszködünk, hogy iszonyú akaratos ha valami nem úgy van ahogy ő szeretné üvölt, rúg , csip , es ami a legrosszabb hogy harap.. 🙁
    Nem lehet lefektetni a pelenkazashoz, ha állva csináljuk az sem tetszik, üvölt az öltözésnêl ezt is próbáltuk állva ès fekve is sehogy nem akarja … 🙁
    Elvagyok keseredve mert úgy érzem elrontottam valamit 🙁
    Az alvásról ne is beszéljünk …az valami katasztrófa:(
    Mar mindent kipróbáltam nehezen alszik el es pár óra múlva nyugtalanul mocorog vagy felkel akkor közénk tesszük de ott sem jobb a helyzet , most Fogzik kenegetem a fogát kipróbáltuk sok mindent : dentinox, dologel, gengigel Baby, borostyán nyaklánc , viburcol kúp , germicid -C , homeopátiás golyók egyszerűen semmi nem nyugtatja le mar hónapok óta nem alszunk teljesen ki vagyunk merulve:(
    Tanácsot szeretnek kérni tőled mit lehet tenni ?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Tisztelettel : Heléna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. augusztus 28. vasárnap

      Ebben a korban még kiválóan elterelhető a kicsi figyelme, amikor ilyen dolgokról van szó. Valami érdekes tárgy, amit csak ilyenkor kap meg, egy versike, dalocska, bolondozás, amivel eltereled a figyelmét a tiltakozásról és máris könnyebb. A harapással kapcsolatban itt írtam: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/baba-harapas

      Az éjszakai alvásnál, ha 1-2 óránként kel és ez ilyen régóta tart, forduljatok orvoshoz vagy alváslaborhoz!
      Ha 3-4 óránként kel, akkor lehetséges, hogy szimplán csak éhes vagy szomjas és emiatt ébred.

Leave A Response

* Denotes Required Field