Válogatós a gyermekem, mit tegyek?

A válogatósságot valamiféle jellemhibának tartjuk. Azt hisszük, az a jó gyerek, aki nem válogat, pedig az egyéni ízlés önmagában nem probléma. A gond az, ha nem érezzük a határt az ízlés és az egészségre káros egyoldalú táplálkozás között. Mit tehetsz, ha a gyermeked válogat? Hogyan segíts neki, hogy ne legyen válogatós? Erről szól ez a cikk.

A válogatás önmagában nem probléma. A hozzátáplálás kezdetén sok baba szívesebben fogadja az édesebb ízeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy meg kéne cukrozni nekik az ételeket, mint ahogyan még most is gyakran javasolják. Viszont természetes, ha a gyümölcsöket kezdetben szívesebben fogyasztják, mint a zöldségeket, mint ahogyan az is, ha egyes ételeket elsőre szívesen elfogadnak, másokat pedig csak hónapok múltán kedvelnek meg.

Az ízlés kialakítható, nem csak a kicsi személyes preferenciájától függ!

Bár sokan azt hiszik, az ízlés szubjektív dolog (és persze van ilyen aspektusa is) a természetes ízek megkedveltetése nagyon fontos. Nagy a csábítás, hogy mesterséges ízeket, gyorsan elkészíthető ételeket adjunk a babának, hiszen már ma is rengeteg féle babapuding, babakeksz, bébidesszert kapható és a babák is kedvelik ezeket, a csecsemőnek semmi szüksége nincs ezekre.

Törekedj arra, hogy elsőként a természetes ízeket ismerje meg! Valódi gyümölcsök, zöldségek, házilag készítve vagy ízesítetlen bébiétel formájában, és hasonlóképpen natúr, az eredeti ízükben a tejtermékek, húsok stb. És bár a felnőtt ízlésünk azt diktálná, hogy mindent fűszerezzünk, sózzunk, cukrozzunk, valójában a babának erre nincs szüksége. Az ízlésére éppen azzal lehetünk jó hatással, ha az ételek természetes ízét tapasztalja meg.

Az egészségéért is akkor tesszük a legtöbbet, ha nem „ipari” ételeket kap, hanem a lehető legtermészetesebb megoldásokat választjuk. Minél később találkozzon túlízesített, édesített, ízfokozós ételekkel!

Az italok terén nagyon könnyű elcsábulni. Az instant babateák könnyen elkészíthetőek, de tele vannak cukorral. A gyümölcslevek nagyon finomak, de még a jobb minőségűek is tartalmaznak cukrot, és a szomjoltásra valójában elegendő a víz is.

Sok családban szokás a kicsinek kakaót adni, holott a kakaó egyrészt cukrot, másrészt koffeint tartalmaz, ezáltal alvászavarokat és túlpörgést okozhat a kisgyerekeknél. Hasonlóképpen nem javasolt szénsavas üdítőitalokat, vagy gyerekeknek szánt vitaminos gyümölcsleveket sem adni a kicsinek.

Nem arról van szó, hogy soha ne egyen vagy igyon ilyen ételeket, de egyrészt tudnod kell, hogy ebben a korban alakulnak ki az étkezési szokásai, az a minta, amit most kap, egész életére végigkíséri, másrészt minél később találkozik ezekkel, annál kevésbé fogja igényelni őket. Sok rossz szokást megelőzhetsz azzal, ha be sem vezeted őket 🙂

Mikortól számít rossz szokásnak?

A hozzátáplálás bevezetése során a válogatósság normális folyamat, hiszen a babának lehet saját ízlése. Bizonyos ízeket nehezebben fogad a baba, másokat könnyebben. Amit ilyenkor tehetünk, hogy 1-2 hétig nem adjuk azt az ízt, ami nem ízlett, aztán újra felkínáljuk.

– Ha az ellenállás egy bizonyos fajta ételtípusnak szól (pl. a gyümölcsöket megeszi, a zöldségeket nem), akkor segíthet, ha a már megismert íz mellett vezetjük be az újat. Pl. a gyümölcspürébe keverünk egy kiskanál zöldséget, a következő nap 2 kiskanállal keverünk hozzá, a harmadik nap 3 kiskanállal, így növelve a mennyiséget, ameddig a kicsi teljesen meg nem kedveli az adott ízt.

– Ha az étel állaga nem tetszik a kicsinek, pl. az okoz gondot, hogy a főzelékben darabok vannak, pedig ő pépesen szereti, akkor nyugodtan add tovább pépesen a főzeléket és mellette vezesd be a darabos ételeket apró falatkák, kézzel felcsipegethető ételek formájában. Sok baba van, aki a pépeket nem fogadja szívesen, de a darabos ételeket nagyon kedveli.

– Ha az etetés módja nem tetszik a kicsinek, annak többféle oka lehet:

1. csak cumisüvegből fogadja el az ételeket: ez általában azért alakul ki, mert a kicsinek nem tetszik a kanál, kitolja a nyelvével az ételt, az anyuka pedig türelmetlen és inkább cumisüvegből eteti. Ilyenkor egyszerűen csak el kell kezdeni kanálból kínálni az ételeket, amíg a kicsi meg nem tanulja, hogyan kell kanálból enni.

2. nem tetszik neki a kanál, kinyomja a nyelvével az ételt: ennek általában az az oka, hogy a kicsi még nem érett meg teljesen a hozzátáplálásra. Ilyenkor kínálgasd neki újra meg újra az ételt, amíg rá nem jön, hogyan kell a kanálból hatékonyan enni.

3. türelmetlen, nincs ideje kivárni az etetést: ez általában örökmozgó, már magától ülni tudó babáknál fordul elő. Biztos jele annak, hogy a kicsi képes lenne már önállóan is enni.

4. eddig jól evett, de most hirtelen nem fogad el semmit: ezt általában betegség (nátha, torokfájás, fülfájás) vagy fogzás okozza. Betegség esetén természetes, hogy a alatta és utána még néhány napig kisebb étvágya van a kicsinek. Semmit nem kell ilyenkor erőltetni (csak a folyadékot), a teljes gyógyulással az étvágy is visszaáll majd. Fogzás esetén segíthet, ha evés előtt pár perccel fogzáskönnyítő géllel kenjük be a kicsi ínyét.

Hogyan lesz a kicsi válogatós?

A válogatás akkor válik gonddá, ha az már a gyermek egészségét veszélyezteti, azaz túlságosan egyoldalúvá válik a táplálkozás. Az egyoldalúság azt jelenti, hogy a főbb élelmiszercsoportokból néhányat egyáltalán nem fogyaszt a gyermek, vagy csak 1-2 félét fogad el.

A főbb élelmiszercsoportok:

– Gabona (pl. búza, zab, köles stb.)
– Gyümölcsök
– Zöldségek
– Tej és tejtermékek vagy azoknak megfelelő vas és kalciumtartalmú ételek (pl. kalciumtartalmú zöldségek, mint pl. saláta, spenót, hüvelyesek)
– Hús, hal, tojás vagy más magas fehérjetartalmú ételek (pl. hüvelyesek)

Az nem gond, ha a levesekből csak a húslevest eszi meg, a többit nem, ez egyéni ízlés és ízesítés kérdése, idővel mindent megkóstol majd. Az sem gond, ha bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket nem kedvel, az azonban gond, ha egyáltalán nem eszik meg semmiféle zöldséget és gyümölcsöt, vagy ha egyáltalán nem eszik semmilyen kalciumtartalmú ételt (tej, tejtermékek, kalciumtartalmú zöldségek).

A legsúlyosabb eset az, ha csak néhány féle ételt fogad el és ezek jellemzően mind szénhidrátok, édes, cukros vagy túlízesített ételek. Pl. csak a tejszeletet, a tésztát, a kenyeret és a virslit eszi meg. Ilyenkor a gyermek a szénhidráttól válik függővé.

Miért alakul ez ki? Általában úgy kezdődik, hogy a kicsi eleve rossz evő, vagy rosszul hízik. Az anya emiatt aggódik, ezért, amikor a gyermeke nem fogad el egy ételt, megkínálja egy másikkal. Hamar kialakul, mik a kedvenc ételek és amikor a gyermek nem eszi meg a főzeléket, megkapja a kedvenc ételt, hogy „legalább egyen valamit”. Közben a totyogó a dackorszakba érkezik, akaratos lesz és a szülő nem mer ellentmondani neki, hiszen visít, ha mást kap, mint amit ő szeret. A szülő meg kiszolgálja őt, mert aggódik, hogy különben nem fog enni semmit.

Ilyenkor elsőként a szülőnek kell magával „megbeszélnie” ezt a dolgot és elfogadnia, hogy ő a felelős azért, hogy a gyermekének helyes étkezési szokásai alakuljanak ki és neki kell megoldania ezt a helyzetet. Ezt követően pedig meg kell tanulni nemet mondani a gyereknek. Készítsétek el együtt az ebédet, engedd, hogy ő is segítsen, terítsetek meg együtt, majd tedd elé a „rendes” ebédet! Ezt követően pedig ne adj neki mást, hiába is kéri!

Egyetek minél többet és minél gyakrabban együtt, lássa, hogy te is változatosan, egészségesen eszel, hiszen a jó példa a legjobb tanítómester!
Ha befejezte és nem eszik többet, ne adj neki mást, ne adj neki nasit csak azért, hogy eleget egyen. Idővel meg fog éhezni és akkor megeszik mást is, mint a kedvenc ételeket.
Tudnod kell azt is, hogy a hiszti forrása lehet ilyenkor az is, ha a kicsi szénhidrátfüggő, azaz, ha nem eheti a megszokott édes vagy szénhidrátban gazdag ételeket, akkor alacsony a vércukra és újra kívánja őket. Ez az állapot egészséges étkezéssel, sok zöldséget-gyümölcsöt és kevés cukrot, finomított lisztet tartalmazó ételek evésével 1-2 nap alatt megszüntethető.

Ne feledd: te vagy a felnőtt, ő pedig a gyerek. Bár ő hangosabb és akaratosabb, de neked kell segíteni őt, hogy helyes szokásokat alakítson ki és egészséges legyen.

A szélsőséges válogatás (csak bizonyos állagú vagy színű ételeket eszik meg a kicsi) hátterében állhat szenzorosság is, ha nem juttok előrébb a fenti tippek segítségével, érdemes kivizsgáltatni a kicsit. Erről itt olvashatsz bővebben >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

56 Comments

  • Tóth Gabriella

    2015. január 21. szerda

    Kedves Agi,

    Rendszeres olvasoja vagyok oldalanak, es sokat olvasok a valogatos gyerekek problemairol, de megis ugy erzem, nem fedi egyik sem az en problemamat. Nagyobbik kislanyom mar 3 eves elmult, nehez szules volt, szoptatni csak 5 honapos koraig tudtam, viszonylag hamarabb elkezdtuk a hozzatapéaéast mint ahogy en azt szerettem volna. Sosem erdeklodott etel irant, de elfogadta, kb egy eves koraig nem is volt kulonosebb problema. Miutan betolotte az egyet, utana szinte egyik naprol a masikra nem akart elfogadni semmilyen etelt, kiveve tapszert es a vizzel osszekeeverheto pepeket. Ez az allapot nagyjabol most is tart, kisebb nagyobb fellangolasok vannak/voltak, de a ket kezemen meg tudnam szamolni hany fele etelt esyik: teszta, husleves leve, neha virsli, olivabogyo (!) tojas feherje, kalacs, neha kenyer, narancsle, tapszer, tejpep.
    2 es fel evesen erkezett a huga, most csaladi napkozibe jar, mar lassan egy eve, mert sok gond volt az alvasaval is, es ugy gondoltam hogy a rendszer (amit keptelen voltam kialakitani foleg az uj jovevennyel) majd segit. Az alvasat rendbe is tette, mint a kisanygal uigy alszik delben, meg hetvegen is. De az eves tovabbra is problema. Az elmult ket evben probaltam szepszoval, kiabalva, hegyibeszed, kieheztetes, tobbfele etel kinalasa, csak egyfele etel es nincs mas, es stb modszert, de semmi 🙁 Nem mondhatnam hogy ertekelehto mennyiseget eszik meg ugy altalaban barmibol.
    Mit tehetnek, hogy legalabb megkostoljopn dolokat? merthogy legtobbszor az is a baj h nem hajlando megkostolni amit en eszek, vagy amit a csaladi napkoziben adnak.

    (es meg kiegeszitesul hatha ez is ad az osszkephez meg mindig pelusos :(, neha WCre ul, neha nem, a bolcsiben ez is mar alakulgat, de itthon csak rabeszelessel ul WCre kiveve az esti kakilas, ami mar rituale)

    Elnezest a hosszu iromanyert, de mar nagyon kikivankozott. remelem tud segiteni, es elore is koszonom.

    Gabi

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      A legjobb stratégia, amit alkalmazhatsz, hogy nem csinálsz egyelőre semmit. A kicsi rájött, hogy az etetéssel fel lehet kelteni a figyelmedet, mert amiatt aggódsz. Ha foglalkozol vele, megjegyzést teszel, próbálod rábeszélni ételekre, azzal csak erősíted benne ezt az érzést. Most tehát egy darabig meg se említsd. Aztán majd pár hét múltán, meg lehet próbálni új ételekkel kínálni, bevonni őt a főzésbe, vásárlásba, hogy elkezdjen érdeklődni az ételek iránt.

  • Zsuzsi

    2014. december 18. csütörtök

    Kedves Ági!
    Hosszú idő után ismét kérdezni szeretnék Tőled.Kisfiam 5,5 éves, nyitott,kiegyensúlyozott,közvetlen,jókedvű gyerek.Az evéssel van természetesen baj,elég keveset eszik,evés közben minden fontos eszébe jut,jön-megy a falatok között.A nagymamáktól folyamatosan azt hallgatom,hogy milyen kicsi.Most 105-106 cm, 15 kg.Ránézésre mindene arányos ,a doktornő,védőnő biztat,hogy persze kicsi a korához képest,de majd megnő… 2,5 kg-mal született és az oltásos kiskönyvben lévő súlygörbe alsó vonalát érintette mindig.
    Azt kérdezném,hogy van-e valamilyen vizsgálat a várható magassággal kapcsolatban,érdemes-e egy ilyenre elvinni?Tényleg aggódni kéne emiatt?Én 164 cm vagyok,apuka 175 cm.
    Megnyugtató válaszodat előre is köszönöm!
    Zsuzsi

  • Anna

    2014. november 28. péntek

    Kedves Ági!

    Már segítettél nekem régebben, most is szeretném a segítségedet kérni. Kislányom 9 hónapos múlt és nem tudom pontosan, hogy mit ehet. Elől, alul van két foga.
    A főtt étel rendben van. Konkrétan azt nem tudom, pl. hogy a kifli csücske mit jelent? Száraz, vagy puha? Adjak neki fél kiflit? Megeheti vagy csak nyammogjon rajta? Kenyérhéj milyen legyen? Száraz, fehér? Még nem találtam rendes kölesgolyót sem. Tesztelem, és még az én számban sem olvad el. A kukiról, babapiskótáról mi a véleményed? Olyan sok gyermekkel ezt etetik.
    Sok kismama körülöttem azt mondja, hogy ilyen korban már falatkákat készített: kenyér, sajt, felvágott…
    Mit adjak neki ami darabos, mikor, hányszor, hogyan?

    Válaszod köszönöm.
    Anna

    • Vida Ágnes

      2014. november 29. szombat

      Nyugodtan adhatsz neki puha kifli csücskét. Először csak nyammogni fog rajta, aztán később rájön majd, hogyan kell megenni. Fehér kenyeret lehet adni neki, a puha kenyérnek kaphatja a héját is, de kis kenyérkockákat is lehet adni. Kukiból a nem sósat, babapiskótából a nem cukrosat lehet adni. Felvágottat még semmiképpen, tele van ízfokozóval, adalékanyaggal. Itt írtam részletesen arról, hogyan lehet bevezetni a darabos ételeket: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese

  • Szűcsné Tóth Mária

    2014. november 04. kedd

    Kedves Ági!

    Folyamatosan figyelemmel követem a blogodat, először is köszönöm, így ismeretlenül is a sok hasznos jó tanácsot!
    Kisfiam 18 hónapos, 5 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást (tápszeres baba volt), és folyamatosan haladtunk előre. Igazából jó evő volt mindig, szinte mindent megevett, inkább csak a levesekkel volt válogatós. Kb. 14 hós kora óta azt eszi, amit mi (természetesen nem a cupákos húsokra gondolok). Három hete viszont rémálommá változott az evés. Csak a péksüteményt, a nasikat és a tejbegrízt hajlandó megenni. A védőnőm tanácsolta a Cebion multi cseppeket, hogy majd meghozza az étvágyát. Semmi változás. Kezdek aggódni. Meddig normális ez? Mit tudok tenni? Próbálkoztam vele, hogy csak legalább pár falat főtt étel, de hisztiroham lett a vége. Megtömni nem szeretném, nehogy utána rossz élményei legyenek az étkezésről. Tudnál valamit tanácsolni?
    Előre is köszi a választ!!!

    Üdv: Marcsi

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Ez nem étvágytalanság (akkor a nasikat sem enné meg), hanem válogatás. Élvezi, hogy hatással van rád és a szénhidrátok szénhidrátfüggőséget okoznak, ha nem kapja meg, nagyobb a hiszti. Legyél vele következetes, add a rendes ételeket! Nem baj, ha emiatt 1-2 étkezés most kimarad vagy hisztizni fog. Ha éhes lesz, megeszi majd. Tudom, keményen hangzik, de az ő érdekében fontos, hogy ne étkezzen ennyire egyoldalúan.

  • Klára

    2014. október 31. péntek

    Kedves Ági,
    kisfiam elmúlt 6 hónapos anyatejes baba, egy hónapja kezdtem a hozzátáplálást. Alma, répa, krumpli, sütőtök, ő.barack…, minden ízlett neki és kérte is a déli etetéskor, hurrá. 🙂 A kanállal sem volt probléma. Egy hete kb. viszont semmilyen gyümölcsöt, zöldséget nem nagyon akar elfogadni. Anyatejet elfogadja. A fogzásra gyanakszom mert egy ideje nagyon nyálzik és mindent a szájába vesz, (közérzete jó, sokat mosolyog, ficánkol).
    Mit tegyek? Várjak, próbálgassam kínálni?
    Ill. másik kérdésem: amennyiben estére már kevés neki az anyatej, a fentiek ismeretében mivel tudom kipótolni?

    Köszönöm segítségedet!!!

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Valószínűleg a pép csípi az ínyét, ezért nem fogadja szívesen. Próbáld meg evés előtt bekenni az ínyét fogzáskönnyítő géllel és utána kínáld meg!
      Este kaphat főzeléket fürdés előtt vacsorára olyan zöldségekből, gyümölcsökből, amiket már evett. Lehet kevés rizst, burgonyát anyatejjel turmixolni, ha valami laktatót szeretnél adni.

      • Klára

        2014. november 11. kedd

        Bevált mindkét tanács: jóízűen falatozik és újra átalussza az éjszakákat is; köszönöm!!! 🙂

  • Tina

    2014. október 21. kedd

    Kedves Ági!
    A mai „ebéd” után, zokogva írom ezt a levelet. Azért tettem idézőjelbe az ebédet, mert számomra egy rémálom a dél közeledte. Lassan már nemcsak a déli, hanem az összes étkezés. A háziorvos és a védőnő tanácsa sem jött idáig be és már az egyéni ötletekből is kifogytam. A kisfiam 28 hónapos, 4 hónapos korától kezdődött a hozzátáplálás, 3 napos korától tápszeres és csekély mennyiségű anyatejet kapott 3 hónapos koráig. Egy rendkívül mozgékony, impulzív kisfiúról van szó, aki korához képest vékonyka (87 cm és 11,5kg). Kezdettől fogva voltak problémák a hozzátáplálásnál, sokszor próbáltunk visszatérni bizonyos ételekre újból és újból. Több kevesebb sikerrel. Próbáltam főzni is és az üveges ételeket is. Sőt bevontam őt is a főzésbe. De valamiért az étkezés nála annyira nehezen megy, sokáig voltam türelmes, de mára elfogyott a mérhetetlen türelmem. Két dolgot tudni kell, ami a hozzátáplálás alatt történt: az egyik hogy, ez év februárban megszületett a kistesó, akit szerencsére elég jól fogadott, sőt… ezen a téren semmi probléma nincs. A másik dolog, hogy nyáron kórházba kerültünk egy elég hosszadalmas gyógyulás, kivizsgálás szakasz zárult le. Szerencsére ezen is zökkenőmentesen átlendültünk. Kiderült, hogy van egy vele született veserendellenessége, amit kontroll alatt kell tartani és oda kell figyelni a vashiányra is. Célklalé sziruppal kordában tudjuk tartani, de mostanság azt sem veszi be. Volt egy idő hogy szüneteltettük, hogy ne kínozzuk a gyereket, de sajnos megint vashiányos lett. Gyümölcslébe, teába sem tudom neki beletenni, mert folyaéknak csak a vizet fogadja el és persze a tápszert. Napjában reggel egy tejitalt engedek meg cumisüvegből és este egy jó éjszakát tápszert. Tudom, hogy nehéz neki, mert a kistesó majd 3 óránkét tápszerezik, néha engedek neki, mert kap napközben is, amikor nyűgösebb, vagy fáj a foga, vagy már egy jó ideje nem evett. A problémám az, hogy reggel pár falatot eszik, de csak kenyeret felvágottal, vagy kolbásszal, ebédre pár kanál levest, viszont vacsorára apával óriási evést rendez, de csak!!!! ami a fogára való. Szalonna, kolbász, tepertő, zsíros kenyér. Éjszaka persze nyugtalanul alszik és 10 órára már alig bírok vele. Főzelék, zöldség, gyümölcs (kivéve a banán) abszolút nem megy, ha a szájához ér képes 10 percig is öklöndözni. Ebédre meg csak húst fogad el ha kedve van. Sokszor alig tudom délbe elaltatni, mert szerintem éhes, ha megkapja a tápszert, rögtön megy a bubukálás. Ha elalszik viszont alszik 3-4 órát is napközben. Szerintem egy közel 2 és fél éves gyereknek nem szabad kekszen, ropin, és húson élni. A doktornő szerint legyek erős és ne adjak neki enni, kínáljam meg mindig az aktuális ebéddel. De az én gyerekem képes több napig is nem enni, ami meg borzasztó, hogy akkor kezelhetetlen. Próbáltam türelmesen, szeretgetve, szépen elmagyarázni, próbáltam drasztikusan, összeveszve, de egyik sem megy. A mai nap is úgy végződött, hogy a főzeléket rámköpte. Lassan ovis lesz… mi lesz így velem? Velünk? Mit tegyek? Kihez forduljak? Mit és hol rontottam el? Próbálom nem erőltetni, de ez egy ördögi kör.
    Előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Nem rontottál el semmit, nyugi 🙂 Akaratos a kissrác, de a kedvére való ételeket eszi. Hát hadd kapja azokat 🙂 A többit meg próbáld meg olyan ételekbe becsempészni, amiket ő is szívesen fogad. Pl. tészta zöldséges szósszal, felfújt mindenféle zöldségekből, gyümölcsös pite, gyümölcsturmix (tápszerből is lehet készíteni, ha tejet még nem kap), gyümölcsjoghurt stb.

  • Ági

    2014. október 10. péntek

    Kedves Ági.Egyszer márt kiírtam kérdésem,de nem találom ezért teszem fel újra.

    2014.szeptember 18 án voltam orvosnál,akkor 28 hetes voltam.Helyettes volt nem az én orvosom.Rám nézett s azt mondta 28 hetes nem lehetek mer a hasam ahhoz kicsi.Elküldött uh ra nyomba.Helyben elsírtam magam.ott végeztem s vissza mentem az orvoshoz. uh alapján akkor 25+6 napos s 830 gr volt.A szülés idő pontja december26.A korai uh nak megfelelő.Vissza mentem az orvoshoz s azt mondta az sok s mensi alapján dec17 re számolta a szülést.Ki a körzetisem az pedig december 11 et mondott.A én terhességem 1 kálvária volt.Kinél kezdtem az maxek volt de sok rossz vélemény után váltottam.12 hetes uh ra el sem küldött.Az AFP NEM A MEGFELELŐ IDŐBE VETTÉK LE.Lehet eltérés a magzat fejlődésében?Remélem nincs lemaradva mert most azzon idegeskedek,mivan ha akkor tényleg 28 hetes voltam de a kislányom elvan maradva s picike annyira.
    Köszönöm válaszát.
    Üdv: Ágca

    • Vida Ágnes

      2014. október 14. kedd

      Ne aggódj, biztosan nincs lemaradva a kislányod semmiben. Lehet, hogy az elején kicsit elszámolták a terhesség valódi időpontját, sajnos megesik az ilyesmi, de 2-3 hét eltérés nem olyan sok.

  • Veronika

    2014. október 04. szombat

    Kedves Ágnes!Véleményét, tanácsát szeretném kérni.20 hónapos a kislányom, koraszülöttként jött a világra,császárral, amint megszületett, egyből lett is anyatejem,amit azóta is élvez.Ezzel még nem is lenne baj, mert tudom, hogy az csak jót tesz neki.Viszont,ami a problémánk, hogy nem fogékony az egészséges ételek fogyasztására.Semmilyen főzeléket nem fogad el,amit korábban megevett pl. krémtúró, vagy bármi, amit kanállal kínálnék neki nem kell.A hozzátáplálás időszakában ez zavartalanul működött,szívesen fogyasztott bármit, nem volt válogatós,aztán jött a fogzási időszak és egyre inkább a szopizás került előtérbe.Azóta több kevesebb sikerrel,(inkább kevesebb)sikerül néhány falatot adnom neki pl. pörkölt tésztával,rántott hús, de inkább a pékárukat, pizzát kedveli, amit meg tud fogni és elrágcsálni.Hiába teszek a kis tányérjára borsót,répát, egyéb színes zöldségeket, amiket meg tud fogni,csipegetni egyedül a kukorica az, amit megeszik közülük,a többit meg sem kóstolja.Már azzal is kísérleteztem,hogy zöldséges pizzát sütök,céklafasírtot,leveles tésztába töltött zöldségeket, hogy hátha, de nem mutat hajlandóságot rá,vagy kiköpi, vagy játszik az étellel.Tudja, hogy bármikor van anyatej, csak nyafogni,hisztizni kell érte.Így még az evőeszközzel való étkezésre se nagyon tudom megtanítani,bár a villát, kanalat ügyesen megfogja, rászúrja a villára, megdícsérem, erre az én számba próbálja beleügyeskedni, hiába mondom neki hogy az a falat az övé.Ez a jobbik eset, a rosszabbik az, amikor játszik az étellel, szétszórja.A súlya ugyan nem csökken, de a háziorvos nem nagyon van elragadtatva a súlygyarapodástól.1880 grammal született, jelenleg 8700 gr.Azt tudni kell, hogy jómagam sem vagyok hízékony típus, és gyerekkoromban nem voltam jó étvágyú gyerek és a várandósságom alatt is kb.3 kg-ot híztam.Talán ez is közrejátszhat.A kérdésem az lenne,hogy a cicizést kellene megvonni tőle, hogy rákényszerüljön az evésre?Vagy phszichológiai oka lehet ennek?

    Várom válaszát.

    köszönettel: Veronika

    • Vida Ágnes

      2014. október 14. kedd

      Nem az anyatej miatt nem eszik, sokkal inkább az az ok, hogy mivel érzi rajtad, hogy aggódsz az evése miatt, ezért érzi, hogy ő irányíthat, elég csak egy kicsit nyafognia és máris megkapja, amit akarsz. Egyetek minél többet együtt, hogy lássa, ti is hasonlókat esztek, mint ő, és ne engedjetek neki, ne kapjon pékárút a rendes étel helyett. Olyan ételeket adj, amiket maga kézbe fogva meg tud enni, a főzekéket nem kell erőltetni, annyi más módon lehet még a zöldségeket adni…
      Lehet, hogy az elején emiatt 1-1 étkezés kimarad majd és hiszti lesz, ha nem azt kapja, amit ő akar, de aztán rájön, hogy már nem nála van az irányítás, megéhezik és megeszi azt, amit kap.

  • Mjudit

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ágnes!
    Lányom beteg volt (láz torokgyulladással), keveset evett, de sajnos mióta meggyógyult (2-3 napja) nem állt még vissza az étkezése. Ez alatt az értem h. jó ha egy nap egy adag bébiételt (200 g) megeszik (fél adag után már tiltakozik). Mennyi idő után forduljak orvoshoz? Mi lehet az oka?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      A betegség után még 1-2 hétig lehet étvágytalanság. A torokgyulladásnál ráadásul megmarad az az élmény, hogy fájt a torka, ezért nem mer nyelni a kicsi még néhány napig, de aztán ez megint visszaáll. Légy türelemmel!

  • Zsuzsi

    2014. szeptember 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni!
    A kisfiam most 21-hónapos, az étkezések körül eddig nem volt nagy gondunk. Mostanában(kb.4-hónapja)nagyon válogatós lett. Reggelire csak vajas kenyeret fogad el, vagy pirítóst. Felvágottat vagy bármi mást a kenyér mellé nem eszik meg. Ebédre pár kanál húslevesen és egy kis tésztán kívül nem fogad el semmit.Ha bármi mással próbálkozom hevesen tiltakozik és nem is hajlandó megkóstolni.Semmilyen más levesfélét és második fogást nem eszik meg.Uzsonnára egy kis vajas kenyér, zsíros kenyér almával, vacsora általában virsli, vagy bundáskenyér.Szóval semmi változatosság nincs benne.Nagyon aggódom ez miatt, mert már így megy több hónapja. A bölcsöde esetleg megoldás lenne az étkezési problémákra, vagy esetleg tovább rontanám a helyzetet?

    Válaszodat nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. október 05. vasárnap

      A gond itt az, hogy ez nagyon egyoldalú, gyakorlatilag csak szénhidrát van benne. A kicsi érzi, hogy ezen a téren tud befolyásolni téged és azt meg is teszi. Egyrészt sokkal szigorúbbnak kell lenned ezen a téren (ha nem eszi meg azt, ami van, ne kapjon mást, majd a következő evésre megéhezik és fog enni).
      Csak emiatt ne add bölcsibe, de nyilván, mivel ott nincs válogatás, ezért ott jobban, változatosabban fog enni.

  • Nelli

    2014. szeptember 16. kedd

    Kedves Agi, az én kislanyom 22 honapos és 1-2 honapja sok gond van a bôlcsôdei evésével. 11 honapos kora ota bôlcsis sajnos. Eleinte azt hittem, hogy azért nem akar ennni ott (ebédet), mert belekényszeritik etetôszékbe, pedig otthon mar kisasztalnal eszik. Aztan atirattuk egy masik ovodaba, 3 hete jar oda, ahol minden teljesen mas, ugy érezzük hogy itt jol fogja magat érezni. Lathatoan jobban is érzi magat, de az ebéddel legtôbbszôr gond van itt is ugyanugy, mint az elôzô helyen. Pedig itt kisasztalnal esznek, segitenek azoknak, akik még nem tudnak egyedûl enni. Az én kislanyom viszont egyszerûen nem akar odaûlni és enni. Pedig éhes. Ezt onnan tudom, hogy tegnap varatlanul bementem érte, éppen ebédidôben. Mindenki evett, kivéve a kislanyomat. Ö egyedûl, a jatszoszönyegen ült kônnyes szemmel. Az ovonô mondta, hogy probaljam megetetni. Velem odaûlt a székére és szo nélkûl megette mindet. Szoval éhes, mégsem eszik. Az ovonôk egy idô mulva feladjak a kônyôrgést, parszor megprobaljak odaûltetni, aztan ha nem akar, nem erôltetik. És vannak szabalyok, pl. a kutyust nem viheti magaval az asztalhoz. Ezen is sokat haborog, csapkod, még a tanyérat is leveri az asztalrol mérgében. De az ovonôknnek igaza van, mi lenne ha minden gyerek a kis allatkajaval enne? El sem férnének az asztalnal. Üres gyomorral persze aludni sem tud sokat, aztan uzsonnakor mar enne, de akkor mar nem szolgaljak fel neki az ebédet. A gyümôlcs és joghurt nem ér fel az ebéd értékével, attol még éhes marad. Otthon eszik mindig, rendesen, a rendes idôben. Igaz tv elôtt, ez az én hibam. Mivel a konyhaban nem volt hely, a nappaliba tettûk a kisasztaljat. És egyszer bekapcsoltam neki a tv-t…..(mar nem is emlékszem miért) és azota mindig be kell kapcsoljam. Persze szoktunk egyûtt enni a nagy konyhaasztalnal is, de ez csak hétvégén valosithato meg a parom ôssze-vissza napirendje miatt (de sokszor még hétvégén sem). Én viszont mindig eszek vele a kisasztalanal, kettesben eszûnk. Mit gondol, azért nem eszik az oviban, mert az evést a tv-hez asszocialja? Vannak olyan napok, amikor viszont eszik rendesen az oviban is. Nem értem, mi az oka, hogy valamikor eszik, valamikor nem. Talan az étel nem tetszik neki? Ezt azért kétlem, mert mindig is igen jo étvagyu gyermek volt és kevés olyan étel van amit nem eszik meg. Tehat nem valogatos. A tv-vel meg ugy vagyok, hogy nagyon rossz dolog tudom, de mivel nagyon aktiv a kicsim, napi 2-4 orakat kint vagyunk, még esôben is, rossz idoben is, nem félek attol hogy elhizik. Amugy rendesen jelzi amikor jollakott, még a tv-t nézve is. Nem kôvér, nem sovany, éppen jo a sulya az orvos szerint.

    • Vida Ágnes

      2014. október 14. kedd

      A dackorszakban van, ezért, ha bizonytalanul érzi magát, akkor kontrollálni akarja a helyzetet, tehát ő akar irányítani. Pl. kicsit fáradtabb, nyűgösebb napja van a bölcsiben, ezért ebédnél elkezd háborogni. Ha nem ilyen napja van, akkor minden rendben, de ha igen, akkor így viselkedik. Ezt nem te rontottad el, természetes reakció ebben a korban és kinövi majd.

  • Szabo Rita

    2014. szeptember 16. kedd

    Az elozo levelemhez csatolnam meg a kovetkezot:
    Nem tudom hogy mi az oka ennek a valtozasnak, az utobbi hetekben egyedul naradtam veluk, eddig volt nap mint nap segitsegem es tavol is voltunk egy hetet a nagyszloknel akik kertes hazban laknak ( mi panelben), persze egesz nap kint voltak a szabadban ami ithon az ugymond normalis korulmenyek kozott nem tortent meg csak delutan. Az esteli alvas srm zajlik mar a megszokot modon, nem hajlandoak elalaludni az apukajukkal,jatekbak veszik ha o is ott van es olyan szinten felporognek hogy akar 3 orat is elcsuszik az elalvas.
    Nem tudom mit tegyek es hogy hol rontottam el, eleg sokat rajuk kell szolnom es neha a turelmem elfogy, ugy erzem minnel jobban probalkozon annal inkab nem megy ugy ahogyan kellene….kerlek segits.
    Valaszod elore is koszonom!

  • Szabo Rita

    2014. szeptember 16. kedd

    Kedves Agi!

    Segitseget szeretnek kerni az ikreim (19 honapos fiu paros) nevelesevel kapcsolatban.
    Egy ideje nagyon histisse valtak, ami a kissebiknel abban nyilvanul meg hogy nem fogad szot, sot hajlamos figyelembe sem venni ha szolok hozza, a kedvenc szo a szamara az a „nem” lett es nem csak mondja de ugy is tesz, leszorja az etelt, persze a kovetkezo lepes az az hogy veszik elo a seprut es lapatot hogy foltakaritsak, ma ugy tortent hogy hanarab elo kerult a feltakaritashoz hasznalt eszkoz mint hogy boruljon a tanyer, racsaptam a kezere de meg a csempere. Az alvassal nincs kulonoseb gond, egyut alszunk el delben es este is, igyenli a figyelnet es nagyon figyelmes es eljatszogat egyedul is akar, segitseget viszont nem hajlando elfogadni ha nem siketul eppen valami (legok es kirakos osszeilesztes), olysnkor duhong, csapkod es hisztizik, olben setalva nyugszik csak meg.
    A nagyobbik o sokkal ragaszkodob, nagyon feltekeny ha mindketten az olemben vannak, nyomjak le egymast, o nagyon rosszul alszik az uyobbi idoben,de hozza tennem azt is hogy 3 orlo bujik egyidoben ( azt tapasztaltam hogy ilyen idoszakban jobban porog),etkezesnel nincs kulonosebb gond, nem szeret egyhelyben maradni es nem is ul le meg eszik hanem raal, vagy terdel a kis szeken ( kulon kis asztalnal esznek). Az egyedulalo etkezes eddig jol ment, ugysen forgatjak a villat es a kanalat is, de az utobni par hetben jobban szerettek ha en ettetem oket. Nagyon konnyen megsertodik es elszaladva hisztis sirasba tor ki, ilyenkor rohanok utanna hogy megvigasztaljam, o amugy konnyen megnyugszik.A Kisteso eleg dokat bantotta mwg kisebbek boltak

  • Zsuzsi

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!

    A tanácsodat, véleményedet szeretném kérni kisfiam táplálásával-viselkedésével kapcsolatban.

    Most 21-hónapos a kisfiam 3150g-al született és most 9400g, és 82cm. Szerinetm nagyon kis vékonyka és egy kicsit aggódom miatta. Eddig a pontig azt mondhatom, hogy viszonylag jól evett, bár a rágással még mindig gondok vannak , bizonyos ételeket nem hajlandó rágni, csak a szájába veszi és rágás nélkül köpködi is ki. Ilyen étel nálunk többek között a csirkemell és a különböző sülthúsok, tarhonya, paprika, paradicsom stb. Kb 2-hónappal ezelőtt kezdődött igazán a mi kálváriánk. J! Mivel ilyen kis soványka kisfiú, mindent megtettünk annak érdekében, hogy egyen, ezt úgy kell érteni, hogy ha már nem akart az etetőszékben ülni és tovább enni, akkor kivettünk a székből és szaladgáltunk atánna kanállal a kezünkben és még bele tudtunk diktálni pár falatot. Azonban az utóbbi 2-hónapban annyira étvágytalan, hogy szinte nem is hajlandó leülni enni. Próbáltuk kisasztalnál-kisszéken, de ez sem vezetett eredményre. Olyan szintre jutottunk, hogy a fő étkezéseket 3-4 kanál után befelyezettnek tekinti. Nagyon aggódom, hogy ez által nem jut elegendő minőségi tápanyghoz.-nem lehet zsíroskenyéren élni(ezt az egyfajta ételt fogyasztja most szívesen)! Nem hajlandó semmilyen főzeléket enni, húsokat, felvágottat, szóval igazán egyoldalúan táplálkozik. Amúgy nagyon mozgékony, folyton rohangáló, nevetgélős életvidám kisfiú. Nekem úgy tűnik, hogy az evésre is sajnálja az időt, és azért nem akar leülni enni. Ha leülünk az asztalhoz 2-perc és 4-kanál után elkezd fészkelődni és a következő pillanatban már ott sincs. Ez a viselkedés az Ő korában mennyire elfogadott? Hogyan tanítsam meg neki, hogy üljön végig egy étkezést? A mai napig sokszor még külön főzök neki, mert nagyon kevés dolgot eszik meg abból, amit magunknak főzök. Meddig tekinthető elfogadhatónak, hogy nagyon sok ételt nem hajlandó megrágni és megkóstolni? Már gondoltam arra is, hogy talán a gyerekközösség jó hatással lenne rá, gondolok itt elsősorban a bölcsödére. Lehet, hogy ha a bölcsibe látná, hogy hogyan esznek a gyerekek, akkor talán Ő is ráérezne az evés örömére.

    Válaszodat elöre is nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Ne akard, hogy végigüljön egy étkezést! Ebben a korban sok kicsi egyszerűen nem eszik, ha ülnie kell közben. Hagyd, hogy maga egyen és álljon közben. Nem kell kergetni az asztal körül az étellel, de nem kell erőltetni azt sem, hogy üljön le. Kisasztal, kisszék és ha feláll és úgy eszik, az sem baj. Ha viszont befejezte, akkor tedd el az ételt és tovább már ne kapjon. Inkább kapjon 5-6x kevesebbet és egyen néhány falatot, mint 3-4x sokat.

  • Nikcsi

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági,

    Kislányom (2,5 éves) jelenleg egy családi napközibe jár! Ez már a 2. csana, mert az elsőben, ahová 2 éves kora előtt kezdett járni nem nagyon tetszett. (Sós volt az étel, és nem igazán tudott beszokni oda: nem játszott, nem beszélt, nem volt jókedvű, nem mosolygott, inkább csak távoli megfigyelője volt az eseményeknek, nem ment el pisilni – amikor már szobatiszta lett-). Nem tudtak mit kezdeni vele, olyan érzésem volt, mintha különcként tekintenének rá… Ezért hát váltottunk, ahová jelenleg is járunk (sok ismerős gyereke jár oda, nagyon dicsérték). Nagyon bízom benne, hogy itt majd feloldódik, és nem fog szorongani.
    A kérdésem a következő:
    Mennyire visel meg egy 2,5 évest a családi napközi csere? Illetve először elutasítottak minket az oviban, a magas létszám miatt, de úgy néz ki, hogy mégis mehetne oviba márciustól. (akkor lesz 3 éves). Szerinted egy nehezen beszokó gyerekkel vajon jót teszek, ha először 8 hónapig járt egy családi napközibe, majd 6 hónapig jár egy másikba (amit most kezdtünk el), aztán meg kezdené az ovit.

    A másik kérdésem a 7,5 hónapos kisfiammal kapcsolatos: Tízóraira és ebédre egyaránt 2-2 üveg bébiételt megeszik. Szerinted ez nem sok?! Vagy csak én sokallom? Egyébként reggelire 200 ml tápszert kap, tízórai: 2 üveg bébiétel (gyümölcs keksszel), ebéd: 2 üveg bébiétel (főzelék), uzsonna: tejpép, vacsi: 200 ml tápszer (van, hogy kevesebb). Kb. 3-4 óránként eszik, mikor hogy!

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Ha valahova már egyszer beszokott, utána már könnyebben szokik be a következő helyre is. Ha jól érzi magát, akkor jobb, ha itt járja végig az egész tanévet és csak utána megy oviba, mert egy csana mégiscsak családiasabb környezet, mint egy ovi és 1 év alatt sokat érik is még.

      Ha ennyit fogad el és enélkül elégedetlen, látszólag éhes, akkor nem gond.

  • Renáta

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!
    van egy 27 hónapos kisfiam és jelenleg 26 hetes terhes vagyok.már többször voltak próbálkozásaim a cicin való elalvás leszoktatásában,eddig nem sok sikerrel.viszont most már 7 napja egyáltalán nem kap cicit az elalváshoz meg az ébredésekhez,már a hiszti elmúlt,csak csendben kéri,az esti elalvás aránylag könnyen megy,mese,összebújás,ének,stb…de ez délután egyáltalán nem jön be,vagy ha el is alszik,akkor 2-3 óra altatás után,a sírástól fáradtan,ha csak szépen kérem,és nem 2 órát,akkor inkább kimegy játszani,vagy inkább az ágy közelébe sem akar menni…attól félek kimarad a délutáni alvása,így meg nagyon nyűgös,és minden ami vele jár,és a délutáni alvás kimaradását egyszerűen bepótolja éjjel.azt is próbáltam,hogy hamarább felébresztettem,de ez sem volt megoldás,inkább 12-13 órát ébren van,amióta elvettem a cicit…most már bánom is ,mert eddig 10 perc volt az altatás és 3-3,5 órát aludt és én tudtam pihenni vagy a dolgom végezni…de azért hagytam abba,mert egyszerűen már kellemetlen volt ha cicire került,sőt fájt,5 percet nem bírtam már ki hogy a cicin legyen és ebből is persze csak a hiszti meg a sírás lett a vége… ha meg hosszan altatom és mondjuk fél 4 körül alszik el(egykor kezdem),akkor megint csak az esti altatás tolódik éjjel 11 -12-re,és még így is ébresztgetnem kell 6kor..teljesen tanácstalan vagyok,nem szeretném h kimaradjon a délutáni alvása,mindkettőnk szempontjából és külső segítségem sajnos nincs,apa dolgozik…karácsonykor megszületik a pici,jelenleg el sem tudom képzelni hogy ebbe a napirendbe hogyan fog beleférni,vagy pörögni fog a kisfiam,ha nem alszik,vagy pedig 2-3 órákat altassam egy újszülött mellett? 🙁 köszönöm a választ előre is

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      December még messze van, addig ő is sokat változik majd. Próbáld meg, hogy délután a nagyágyon altatod, összebújva, mesét olvasva, és ott is aludhat végig. Már nagy, leesni nem fog (párnákkal körbebarikádozhatod), altatni is könnyebb így és ő is jobban fog aludni.

      • Renáta

        2014. szeptember 16. kedd

        köszi a választ,gyakorlatilag az elejétől fogva velünk alszik a nagy ágyon,nappal is,éjjel is..:)ma volt az első sikerélményünk: apa szabadnapos volt(sajnos ilyen csak egyszer van egy héten),és mindhárman lefeküdtünk,az elején volt ellenkezés,mint nálam,de aztán hozzám bújt és apa mesélt neki és gyakorlatilag félórán belül elaludt…de ez nekem miért nem megy egyedül?! 🙂

  • Adrienn

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Bölcsis beszoktatással kapcsolatban érdeklődöm.
    Kislányom szeptember elsején kezdte a bölcsit. Olyan bölcsődébe jár, ahol már volt májusban, egy kis ismerkedés erejéig. A gondozónők látszólag kedvesek, de ez sajnos csak a felszín, mert van egy kis probléma. Egyszerre 6 gyereket szoktattak/ szoktatnak be mind a két héten és úgy érzem ez elég mély nyomot hagyott kislányom viselkedésén. Eddig (túlzás nélkül állíthatom) egy talpraesett, barátkozó, beszélgető, éneklő, futkározó, rajzolgató, jó kedvű kislányunk volt, aki csak alvás közben cumizott. Most csendesebb, nem emleget senkit a bölcsiből és megállás nélkül lóg a cumi a szájában, mert a gondozónők kikészítettek egy kis tálat nekik, ahová mindenki bele dobja majd elveszi a saját cumiját , amikor úgy érzi szüksége van rá. A gondozónővel csak telefonon lehet beszélni, mert el vannak foglalva a beszoktatással. Miután beszéltem vele, elmesélte, hogy…vagy inkább idézném: „ Mutattam Klárikának, hogy nézd már Hannát, ott ténfereg , nem beszél senkivel, nem játszik senkivel és semmivel, csak cumizik”. Én elmeséltem neki, hogy nálunk a cumi sosem játszócumi volt és nem szoktuk kitenni neki, mert ő csak alvásnál használja, és csak extrém esetekben (betegség, nyugtatás) vesszük elő, mint pl a bölcsis beszoktatás, de csak ha nagyon elkezdene sírni anya után. Egyébként említése szerint nem sír, de amikor tízóraira került sor és a gondozónéni el akarta venni a cumit, óriási hisztiben tört ki.
    Most nem tudom, hogy mit tegyek. Pedagógus vagyok, pedagógus családból. Állandóan foglalkoztunk a kislányommal és most azt látjuk, mintha két év „munkája” eltűnt volna. A gyerekem olyan szinten visszaszoktatták a cumira, hogy mást se csinálna csak cumizna, de akkor őt azon kívül semmi sem érdekli. Csak bambul. Ami még rosszabb, nem érzem, hogy bármelyik gondozónénihez is kötődne.
    Mit tanácsolsz Ági? Mit tegyünk?
    Köszönettel, Adrienn

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Az első pár hét a beszoktatás során mindig nehéz, akkor is, ha látszólag minden rendben van. Új a környezet a kicsinek és magát a szeparációt is meg kell szoknia, azt, hogy nem vagy mindig vele. Természetes, ha most többet cumizik (így nyugtatja magát), de ez nem baj, ez annak a jele, hogy vannak eszközei, ahogyan oldhatja a szorongását. Ahogy fokozatosan beszokik majd a bölcsibe, megbarátkozik a gondozókkal, a gyerekekkel, fel fog majd oldódni és egyre kevesebbet cumizik majd.

  • Mjudit

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Kérdésem alvással kapcsolatos. Lányom kb. 1,5- 2 hónapos kora óta átaludta az éjszakákat, de ez már múlt idő. 7-8 hónapos kora óta felkel éjjelenként 1-2 alkalommal, kezdetben sikerült visszaringatni, de most már közel 13 hónaposan minden éjjel felkel, és kénytelen vagyok magunk mellé az ágyunkba venni. Az első álmatlan éjszakák egybeestek a mozgásfejlődésével (felállás, járás), sírni sajnos sokáig nem tudom hagyni ugyanis, 5-10 perc után jön a köhögés és a hányás. Próbálkoztam a visszafektetés simogatás módszerrel, de 1-1,5 óra után feladtam, mivel állandóan felállt, vagy vergődött az ágyban (beütötte a fejét, csapkodott a lábával). Van vmi jó módszer? Pár hét múlva megyek vissza dolgozni, és addigra jó lenne ezt a problémát orvosolni! Köszönöm válaszát, további sok sikert munkájához, üdv: Judit

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Másfél éves korig a legtöbb baba felkel éjjel 1-2 alkalommal, ez nem gond, azért csinálja, mert valóban éhes vagy szomjas. Nem kell leszoktatni róla. Egyszerűen csak etesd meg ilyenkor vagy adj neki inni és visszaalszik. Ha már nem lesz éhes vagy szomjas, elmúlnak az ébredések is.

  • Veronika

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Àgi!
    A tanácsodat szeretném kérni két témában. Az első nem pont ehhez az írásodhoz kapcsolódik.
    Van egy kétéves kisfiam,7hete pedig iker babáink születtek. Finoman szólva nem unatkozunk… Nagyfiamnál mindig ugrottunk,ha sírt,azonnal vígasztaltuk,dajkáltuk. Most az ikrekkel bajban vagyok. Mit tegyek,ha egyedül vagyok velük,és mindketten sírnak? Sajnos eléggé sírós babák. Próbálom sokszor letenni őket evés,böfi után,de azonnal panaszkodnak. Mindkettőt nem tudom egyszerre fogni,már 4 kiló felett vannak… Néha várok,hátha megnyugszanak,simogatom őket,de csak egyre jobban behergelik magukat. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem akarok rossz anya lenni,aki hagyja sírni angyerekét,de vannak azért korlátaim,pl nem vagyok képes két babát egysuerre dajkálni…
    A másik kérdésem: a nagyfiam eléggé rossz evő,nem eszik nagy mennyiséget soha. Mivel már két éves,ehetne önállóan. De még igényli,h én etessem. Hogyan hozhatnám meg a kedvétnazbegyedül evéshez? Szerintem már rég képes lenne rá,de nem akarja. Eddig mindennel kivárós volt,nem is.erőltettem soha semmit,magától eljött az idő. Tegyek így most is?
    Előre is köszönöm válaszodat!
    V.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Nyilván nem lehet két picivel egyszerre mindig foglalkozni, mindig azonnal ott teremni, amikor valami gond van. De emiatt ne aggódj. Amíg az egyiket nyugtatod, a másikhoz beszélgess nyugodt hangon, nyugtasd, hogy érezze, ott vagy. És persze néha be lehet vetni olyan kreatív megoldásokat is, mint hogy egy matracot teszel a földre lefekteted az egyik babát, aztán a másikat, összebújtok és egyszerre nyugtatod őket.

      Valószínűleg most a nagy is kicsit „kicsinek” akarja magát érezni, hogy megérkeztek a testvérek. Ez nem gond, kinövi majd. Amit tehetsz, hogy bevonod őt is a főzésbe, együtt készítitek az ételt, terítetek és együtt esztek, ő is nagy asztalnál, nagy széken, de mindenki a magáét. Ha érzi, hogy ő is a „nagyokkal” ehet, kérhet és kaphat a tiédből is, jobban lesz majd kedve az önálló evéshez.

  • Lívia

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét a tanácsodat szeretném kérni. 9 hónapos kislányom egy ideje azt csinálja,hogy mindkettő szemét egyszerre becsukja és összeszorítja pár másodpercig. Mi miatt csinálhatja ezt? Nemrég bújt ki fent a foga,alul már van neki kettő. Arra gondoltam először,hogy talán mikor összeharapja a két fogát,akkor van ez a reakció. A másik tippem,hogy nemrég kezdtük gyógytornász javaslatára tornáztatni,nyakizmait nyújtani,mert le vannak tapadva. Fájdalmas neki és az elején sokat sírt. Aggódom,hogy esetleg pszichés reakció lehet a szemek összeszorítasa. Vagy vigyem el szemészetre? Kérlek,adj tanácsot,mihez kezdjek!

    Várom válaszodat! Szép napot kívánok! Lívia

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Igen, ebben a korban gyakran játszanak a babák az új fogaikkal, még nekik is szokniuk kell. Ártatlan dolog ez, 1-2 hét és kinövi majd.

      Ne aggódj a tornásztatás miatt, természetes, hogy nem tetszik neki, emiatt semmi lelki baja nem lesz.

      Ha aggódsz a szeme miatt, el lehet menni szemészetre, egyébként is javasolt legalább 1 gyermekszemészeti vizsgálat még 1 éves kor előtt, mert ha valami korrekcióra van szükség pl. szemtengelyferdülés miatt ilyen kis korban még gyorsan túl lehet esni rajta.

  • Nóra

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági,

    Először is gratulálok Neked, nagy segítséget nyújtanak tanácsaid. Sajnos csak ide tudtam kérdést írni, nem ehhez a témakörhöz kapcsolódnak kérdéseim.
    Az egyik kérésem az éjszakai etetéshez kötődik. A lányom most 10 hetes, az éjszakát négy hetes kora óta úgy alussza át, hogy 3-5 óra között egyszer megébred. Próbáltam a napokban -másokra hallgatva- csak vizet adni neki és elaltatni, de oly’ keservesen sírt, így megetettem. Ilyenkor egy mellből, 60-80 grammnyit eszik és alszik még 3-4 órát, utána indul neki a nap. A nappali evések után 1,5-2 órát tölt ébren, majd elalszik. Most állok át az egymás mellé lefekszünk és simogatom, énekelek altatásból a kiságyába berakom és ott simogatom, énekelek neki. Kezdi felfedezni a hangját, így csak a simogatást igényli. Hogyan tudom leszoktatni, illetve kell-e egyáltalán leszoktatni arról, hogy ilyen korban felkeljen és egyen még ilyen keveset is? A másik kérdésem: születésétől fogva csak hason alszik, nagyon ügyesen emeli a fejét, próbálkozik a fordulással, még nincs siker, de látszik az akarat .Napközben, ha háton altatom, gyakrabban felébred, de könnyebben visszaaltatja magát, beszélget, viszont kevesebb időt tölt alvással. Maradjak inkább a hason altatással ekkor is? Végezetül, ha hanyatt fekszik, beszélget, játszik és próbálok vele tornázni, eddig engedte, hogy karjánál fogva felemeljem és megtartotta a fejét. A napokban viszont azt vettem észre, hogy „ellustult”, csak jobbra balra forgatja. Hogyan tornáztassam, miként erősítsem?
    Válaszaidat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Nóra

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      A babád éhes, ami 10 hetesen még teljesen normális dolog. A babák többsége fél éves korig 3-4 óránként kel éjjel enni és 1 éves korig és még legalább 1-2 alkalommal. Ez nem rossz szokás, hanem éhes, gyors az emésztése, ezért hamar megéhezik akármit csinálsz is este. Ne szoktasd le róla, idővel magától elhagyja majd.

      Ha jobban szeret hason aludni, akkor altasd nappal is úgy. Már csak azért is, mert nappal eleve könnyebben kel a baba, így idővel nem fogja kialudni magát hanyatt (több az inger).

      Erősíteni nem kell. Viszont minden nap tedd legalább 5 alkalommal hasra, feküdj oda mellé és beszélgess vele, ameddig bírja, ez a legjobb nyakizom és hátizomfejlesztő gyakorlat. Emellett a különféle ölbéli játékok is nagyon hasznosak lehetnek.

  • sly

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Nekem az lenne a kérdésem,hogy a 8 hos babámnak adhatok-e babakekszet,kenyeret….?Mert a családban van glutenallergiás(az unokatestverem,és a nagybátyám)!A babám amúgy mar szinte mindent megeszik!És mi a véleményed a babadesszertrol?Én szoktam neki adni tízóraira,uzsira,persze ezután anyatejcsi is kell!Mint minden más után is!Esténként is 4-5 alkalommal ébred enni!És vacsira kaphat ilyen „szép álmokat” tejpepeket?Es mi a véleményed a babaitalokrol(Hipp)?
    Köszönöm válaszod!

    • Kitti

      2014. szeptember 15. hétfő

      Kedves Ági!
      13 hónapos a Kisfiam. 1 hónapja kb. a nappali alvásából 40 perc után ordítva ébred.
      Nehezen visszaaltatva alszik még 40 percet, de abból is ordítva kel, holott korábban szépen másfél óra után
      gagyogva, jókedvűen tette. Ilyenkor leteszem még délután is aludni. El is alszik, de akkor is így történik.
      Éjjel nem, azt átalussza, ritka hogy felsír. Mitől lehet ez? Most ott tart mozgásban, hogy lép kb. 5-6 lépést egyedül aztán huppan.
      6 foga kint van.
      Gyakori a hiszti ha valamit nem kap meg. Pl: telefonálunk és kell neki a telefon és hisztizik, üvölt és veri a homlokát a földbe,
      ha nem kapja meg azonnal a telefont. Ezt hogy lehet orvosolni? Mi a teendő ilyenkor hogy ne sérüljön a gyerek lelke.
      Etetőszékéből mindent dobál le a földre. Mindig mondjuk neki, hogy nem szabad de akkor is ledobja.
      Tárgyállandóságot már régóta tudja. A székében pár percig marad meg, már ugrana ki belőle.
      Nem szeret egy helyben maradni, pár percig marad el egy játékkal is. A hiperaktivítás hol kezdődik?

      Köszönöm válaszod!

      • Vida Ágnes

        2014. szeptember 16. kedd

        Mindez teljesen normális viselkedés ebben a korban. Hiperaktivitásról 13 hónaposan még nem lehet beszélni.
        Az ébredéseit valószínűleg a fogzás okozza, de a járástanulás idején átmenetileg lehet hasonló probléma, mert álmában is sokat mozog a kicsi és erre felriad.
        A hiszti kezeléséről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/3-megoldas-hisztire

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 15. hétfő

      Igen adhatsz már neki. Desszertekre még nincs szükség, most az lenne a legfontosabb, hogy a természetes ízeket kedvelje meg.

  • Jungné Horváth Rita

    2014. szeptember 13. szombat

    Kedves Ági!
    Az lenne a gondom, hogy szerintem a 11 hónapos kislányom keveset eszik. 8,5 kg és 72cm (Születési súlya:3080g volt és 48 cm. Egy életmentő műtétje volt születésekor, akkor a súlya visszaesett 2950g-mal hoztuk haza) Nagyon mozgékony és érdeklődő. 3 hete indult el. Azóta viszont alig eszik. Egyik nap viszonylag jól eszik, másnap meg csak szopizna. A pürés éreleket már alig fogadja el, a darabosat szívesebben eszi. Ha eléteszem felcsipegeti, így viszont kevésnek tűnik amit megeszik. Reggel este és éjszaka egyszer szopizik, és mostanában megint kétszer is kéri napközben. Mennyit kéne ennije? Mitől lehet ez?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Ez normális a járástanulás időszakában. Ilyenkor többet szopizik a baba, mert tombol benne a szeparációs szorongás, ugyanakkor nincs ideje enni, mert járnia kell 🙂 1-2 hét és rendeződik majd a helyzet, addig kínálgasd darabos ételekkel. A püréket lassan felejtsd el, ebben a korban már gyakorlatilag eheti azt, amit ti esztek.

  • Bea

    2014. szeptember 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    8 hónapos anyatejes, 4 fogú kisfiamnak 6 hónapos kora óta minden nap készítem az ételeket. Zöldséget, gyümölcsöt, rizspépet stb mindent adtam már amit csak lehet, rengetegszer ismételve, mindenféle állagban. Mindent utál, bezárja a száját, elfordul, és még a kedve is rossz lesz minden etetés után. Ha a kezébe adok kiflit azzal eljátszik és véletlenül megeszik belőle. A banánt ugyanilyen módszerrel már kiköpi. Egyetlen dolog ami tetszett neki a pogácsa volt, de az sós volt azért szívogatta, nem szeretném neki adni. Aggódni nem aggódok, hízik rendesen, inkább csak kérdezném, hogy Ön szerint mikor lesz áttörés, kb hány hónaposan? Köszönöm előre is válaszát! Bea

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Az anyatejes babák közül vannak, akiknek jó sokáig elég az anyatej, minden mást csak nyalogatnak. Ez nem gond, akár 1 éves korig is lehet a fő tápláléka az anyatej, és mellette egyen minden másból annyit, amennyi csak jólesik neki, ha csak 1-2 falatot, az is jó. Hidd el, ha éhes lenne, ha másra is lenne már szüksége, mint az anyatejre, enne.

  • Nagy Nikolett

    2014. szeptember 10. szerda

    Kedves Ági az én nagy gondom az lenne, hogy a 3 éves lánykám nem hajlandó semmi újjat megkóstolni, 6 féle dolog van amit elfogad ezt váltogatom, ha újdonsággal próbálkozom fújjog és öklendezik de az öklendezés az ami ellen nem tudok tenni semmit, többnyire a rántott dolgokat eszi meg mindent ami ropog főzelékből csak a spenót semmi más első perctől rossz evő apukálya ugyan ilyen, hogyan tudnám rávenni hogy új dolgokat is megkóstoljon? Húsból is csak a csirkemell rántva és a fasírozott más semmi. Mit csináljak, kérlek adj tanácsot!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 15. hétfő

      Elsőként azzal próbálkozz meg, hogy ha már a rántott dolgokat ennyire szereti, akkor ránts neki olyan ételeket, amiket eddig nem szívesen evett (rántott brokkoli, rántott tök, karfiol stb.) vagy a rántott csirkemellet variáld pl. sajttal, sonkával. Az új ízeket úgy is meg lehet kedveltetni, hogy összekevered valamivel, amit már megeszik, pl. a spenótba csempészel bele kevés új zöldséget (1-2 kanállal belekevered), ha elfogadja, másnap többet teszel bele stb.

  • timi

    2014. szeptember 10. szerda

    Szia nekem olyan kérdésem lenne hogy van egy éves kislányos és semmit nem vesz a szájába a daradosat se eszi meg és szinte a beby üvegest akarja meg enni nagyon sok mindenel probálkoztam de semmi én ronthatam el valamit?még csak 2foga van lehet azé?köszönöm majd a válasz.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 15. hétfő

      Az üveges ételekre könnyen rászoknak a babák. Próbáld meg azt, hogy az üvegesbe belekeversz egy kiskanál saját ételt, aztán másnap megint egy kicsit, és így tovább, amíg egyre több saját ételt nem fog enni a baba. A darabos ételek megfelelő bevezetéséről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese

  • Iza

    2014. szeptember 10. szerda

    Kedves Ági,a segitsegedre van szuksegem,kislanyom 1eves 3honapos,es egyaltalan nem eszik hust,semmilyen formaban nem fogadja el,ha belekeverem a fozelekbe vagy eppen a levesbe amit amugy szeret,rokton kiszurja es nem eszi meg,ugyan ez a helyzet a hallal is,nem tudom mit tehetnek hogy megkedveltessem vele!eleg rossz evo amugy is,csak csipeget,tobbszor eszik keveset,most 10,5kg!orulnek ha tudnal valami tanacsot adni,hogy mit tehetnek ezugyben!koszonom

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Ha nem szereti a húst, hát nem szereti, ne erőltesd. A szükséges fehérjéket, vasat, tejtermékekkel, hüvelyesekkel is pótolhatod, rengeteg zöldség tartalmaz vasat, kalciumot, fehérjét. Aztán pár hónap múlva próbáld meg megint a husit.