Hozzátáplálnék, de nem megy…

Megkezdtétek a hozzátáplálást, de őfelségének hiába próbálod a legfinomabb falatokat odaadni, köszöni szépen, nem kér belőle? 1-2 kanállal sem fogadja el, vagy pedig pár kanál után inkább mással foglalkozik? Vajon miért lehet ez és min kell változtatni ahhoz, hogy végre jóízűen kóstolgasson a kicsi?

Tényleg nem jól eszik?

Van, amikor a baba valójában a korának megfelelő mértékben kóstolgat, de az anyuka mégis úgy érzi, semmit nem eszik. A hozzátáplálás kezdetén előfordulhat, hogy a baba csak kóstolgatja az ételeket, 3-4 kanálkával eszik, vagy csak fél adagot fogyaszt el, hiszen a fő tápláléka még mindig az anyatej (vagy a tápszer), a többiből még nincs szüksége nagy adagra.

Ha teljesen ellenáll a baba a hozzátáplálásnak, nem nyitja a száját vagy kitolja az ételt a nyelvével, annak több dolog is lehet a hátterében:

1. Még nem érett a hozzátáplálásra, ez általában akkor fordul elő, ha 6 hónapos kor előtt kezdtétek a hozzátáplálást, de anyatejes babáknál előfordulhat az is, hogy csak 6-7 hónapos kor között lesz igazán nyitott a hozzátáplálásra.

2. Nem ízlik neki: Főként anyatejes babáknál gyakori, hogy az első ízeket egyáltalán nem kedveli a baba, mert általában elsőként almát szoktak adni, ami kicsit savanykásabb, ilyenkor érdemes az almát vagy sütőben megsütve vagy más módon párolva, majd visszahűtve és pépesítve adni (így édesebb) vagy pedig az alma helyett más, 6 hónapos kortól adható étellel folytatni a kóstolgatást (pl. répa, sütőtök, cékla)

3. Fogzik: ha korábban már evett egy pár falatot, a fogak áttörésének időszakában átmenetileg lecsökkenhet az étvágy és az is előfordulhat, hogy a baba teljesen elutasítja a kanalas ételt és visszatér az anyatejhez/tápszerhez. Ennek az az oka, hogy egyrészt a fogzástól étvágytalanabb lesz, másrészt a pépek csíphetik a fogzás miatt érzékenyebb ínyét.

Ha csak néhány kanállal fogad el A leggyakrabban nem az szokott lenni a gond, hogy a baba egyáltalán nem akarja elfogadni az új ízeket, hanem az, hogy csak néhány kanállal fogad el belőlük. Megeszik 2-3 kanál pépet és utána már nyűgösködik, vagy bezárja az száját és nem kér többet. A hozzátáplálás első hónapjaiban ez teljesen normális jelenség, a probléma gyakran csak azért tűnik olyan nagynak, mert anyukák szeretnének már kiváltani egy-egy étkezést, a baba pedig még nem tud megenni egy teljes adagot. A „nagykönyv” ráadásul azt írja, hogy 2 hetente kellene egy étkezést kiváltani, ezért furcsának tűnik, hogy a baba miért nem akarja ilyen tempóban elhagyni az étkezéseket, miért csak kis adagokat eszik.

A probléma ezesetben az, hogy a baba nem a könyvek szerint működik: ha valamiből szívesen elfogad néhány kanállal, de nagyobb adagot nem kér, az azt jelenti, hogy egyelőre nincs többre szüksége, nem éhes. Egy egészséges baba, akinek szüksége van a szilárd ételre és éhes, az magától is meg fog enni egy nagyobb adagot, nyugodtan hagyatkozhatsz az ösztöneire.

Az időzítés

A „nem eszik” vagy „nem eszik eleget”-típusú problémák hátterében gyakran az időzítés áll. Általában azt tanácsolják, hogy ha nem szeretnél még kihagyni szoptatást, csak kóstolgatni szeretnétek, akkor szoptatás után kapja a baba az új ízeket, ha szeretnél elhagyni már egyes szoptatásokat/tápszeres etetéseket, akkor pedig szoptatás előtt add neki a kanalas ételt. Sok baba azonban egyik módszert sem kedveli: szoptatás/tápszer után már jóllakott, ezért nincs kedve már enni, előtte pedig túl éhes, nyűgös, nincs türelme kísérletezni, a megszokott etetési módot követeli. Nekik segíthet az, ha az első falatokat két szoptatás/etetés között próbáljátok ki, és csak, amikor már szinte egy teljes adagot megeszik belőle a baba, akkor próbáljátok meg valamelyik szoptatást (célszerűen azt, amikor a legkevesebb a tejed) kiváltani.

Az időzítésnél érdemes arra is odafigyelni, hogy bőven legyen idő az etetésre, ne két program közé szorítsuk be a kanalazást, hanem legyen idő kanalazni, próbálkozni. Sokat segíthet a baba önállóságának fejlődésében, ha a hozzátáplálás kezdetétől kezdve naponta legalább egyszer együtt esztek, azaz, amikor ti esztek ő is odaül az asztalhoz, látja, hogyan esztek, kóstolgathat azokból az ételekből, amit már kaphat, mert így tanulja meg igazán jól, hogy az étkezés nem csak egyéni, hanem társas élmény is egyben és így lesi el az evés fortélyait is tőletek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

50 Comments

  • Fruzsina

    2012. március 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom most 7 hónapos és sajnos az 5. héttől kezdve tápszeres. A védőnő tanácsára 4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást, de nem haladunk vele úgy, ahogy szeretném.
    Sok mindent eszik a baba: délelőtt gyümölcsöt (almát, barackot, szilvát), ebédre főzeléket (krumpli, sütőtök, répa, cékla, saláta). Mindent elfogad, a kanállal sincs gondja, de 10-15 kanál után ki akar ugrani a kezemből, hátraveti magát, és többet nem nyitja ki a száját. Időnként van egy-egy nap, amikor mindent megeszik, utána 1-2 hétig megint semmi.
    Amúgy a tápszert sem eszi nyugodtan, azt is nyugtalanul. Csak az éjszakai evés ami csendes nyugodt.
    Kicsit el vagyok keseredve, hiszen már 3 hónapja próbáljuk, és nem tudom, hogy mit csináljak.
    Bármilyen tanácsot szívesen fogadnék.
    Üdvözlettel,
    Fruzsina

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Még csak 7 hónapos, bőven elég, ha 10-15 kanállal eszik mindenből, nem kell kiváltani még étkezéseket, nem kell erőltetni semmit. Idővel megérik majd arra, hogy többet egyen, légy türelemmel. Valószínűleg a kezdődő fogzás miatt is nyugtalanabb etetésekkor, mert az étel csípi az ínyét.

  • Klára

    2012. március 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Eddig is nagyon sokat segítettél, nagyon köszönöm!
    Most egy olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy pár napja elkezdtük a hozzátáplálást (babám 6 hónapos) és szopi előtt adtam neki az első falatokat. Ahogy a Babaszakácskönyvben is írtad, először 1-2 kanállal, aztán 5 kanállal, majd végül tegnap már egy teljes adagot. A „problémám” nekem az lenne, hogy ő szinte az egészet megette és jókedvűen, nyitogatta a száját is.. Tudom, hogy a babára kell bízni a dolgot, de én nagyon megijedtem, nem vagyok egy nagy szoptatás fanatikus, de azért még szeretnék szoptatni egy ideig. Ha szopi után vagy közte adom esetleg jobb vagy már ne váltsak?
    Másik kérdésem az lenne, hogy a „kiváltás” hogy történik? Amikor megeszik egy adagot akkor már ne adjak neki cicit? Vagy felkínálom és ő majd egyszer csak nem fogadja el?
    Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a második kanalazást mikor szokták elkezdeni? Ha már egy étkezést kiváltottunk?

    Válaszod nagyon köszönöm!
    Klára

    • Vida Agi

      2012. március 19. hétfő

      Nem kell aggódnod: attól, hogy lelkesen és szívesen eszik, még nem biztos, hogy máris elhagyja a szoptatást. Igazából két lehetőséged van:
      1. Ha már megeszik egy teljes adagot, nem kínálod fel neki a cicit utána – előfordulhat, hogy ennek ellenére mégis kérni fogja a szopit utána.
      2. Felkínálod és ha nem kéri, akkor nem kéri, ha pedig kéri, akkor megkapja – ez a te döntésed

  • Manó

    2012. február 14. kedd

    Kedves Ági!

    Érdekelne a véleményed több kérdésben is.
    Lassan 7 hónapos a kisfiam, szopizik még és már elkezdtük a hozzátáplálást. Amit már eszünk: alma, őszibarack, banán, répa, krumpli, cékla, rizs, zabpehely, csirke.
    1 kérdésem az étkezéssel kapcsolatban lenne ami így néz ki: Reggel szopi majd kb. 9.30 gyümi+glutén+szopi, 11 körül szopi, kb 13-14 körül szopi (többször kínáltam neki a zöldséget vagy gyümölcsöt de 1-2 kanálnál többet nem evett) majd 15-16 körül szopi majd 19 körül gyümi vagy zöldség (csirkével)itt nem kap szopit csak vizet utána, majd 20.00-20.30 körül fürdés és szopi majd alvás. 10 óraira kb. 80-90g gyümölcsöt kap, nem sok ez egy kicsit? Nem lehet, hogy azért nem eszik ebédet mert sok ez az adag neki? Illetve, hogy akármit készítek neki nem szívesen fogyasztja el, de mikor őszibarackot keverek bele akkor mindent megeszik. Ez nem probléma?

    2. Rizstejet kaphat e? Ha igen magában vagy gyümölccsel együtt adjam?

    3. olajat, fűszert mikortól adhatok? Sima napraforgó olaj jó? Vagy inkább olíva olaj?

    4. Milyen riszt adjak neki, fehéret vagy barnát?

    5. Van olyan zöldség gyümölcs amit nem ajánlott párosítani?

    6. Találok az oldaladon olyan információt, hogy melyik zöldségnek, gyümölcsnek milyen a hatása? (pl. alma székrekedést okoz)

    Várom válaszod, és köszönöm

    • Manó

      2012. február 14. kedd

      Még egy kérdés eszembe jutott:
      Joghurtot, kefirt mikortól kaphat? És milyet?

      Köszi a választ

      • Vida Agi

        2012. február 20. hétfő

        Tejtermékeket 8 hónapos kortól lehet adni, fokozatosan lehet bevezetni őket, elsősorban a natúr változatot mindenből és a kemény sajtokat.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      1. nem gond, ha egyelőre őszibarackkal eszik mindent, ez majd idővel változni fog.
      Próbáld meg lassan csökkenteni az őszibarack arányát majd az ételeiben.

      2. Igen, már kaphat, hiszen rizst is lehet adni 6 hónapos kortól, de teljesen felesleges még adni, inkább adj rizst helyette gyümölccsel.

      3. Az olajakat 7 hónapos kortól fokozatosan be lehet vezetni, napraforgóval lehet kezdeni (itt találod, melyik korban mi adható: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat)

      4. Először fehéret, 9 hónapos kor után barnát.

      5. Nincs, ízlés szerint mehet.

      6. Ilyen nincs, de pl. az alma pont olyan, ami van, akinél székrekedést, van, akinél lágyabb székletet okoz, attól függően, kinek milyen az emésztése.

  • Vas Judit

    2012. február 08. szerda

    Kedves Ági,

    Tanácsodat kérném 19 hónapos kisfiammal kapcsolatosan. Pár héttel ezelőtt feltűnt, hogy már nem nagyon kell neki az anyatej. Mivel már amúgy sem volt sok tejem, ezért úgy gondoltam, itt az ideje a szoptatás végének. Viszont kisfiam nem hajlandó semmiféle egyéb dolgot elfogadni. Gondolok itt tápszerre, vagy babatejre. Már több félét is kipróbáltunk, de egyik sem ízlik neki. Lehet, hogy az is nehezíti a dolgot, hogy ő sosem ivott cumisüvegből, 3 hónapos kora óta pohárból iszik, és persze szopizik. 🙂 Tudsz esetleg valamit ajánlani? Mennyire fontos a tápszer, vagy babatej adása a gyereknek? Azt azért hozzá tenném, hogy joghurtot, tejpépet, túró rudit, túrót, ilyeneket eszik naponta többször is, úgyhogy elképzelhető, hogy nem is szükséges erőltetnem neki a tápszert?

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Üdv:

    Juci

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      Anyatejes babának 19 hónaposan az anyatej elhagyása után felesleges babatejet és tápszert adni, pláne cumisüvegből. Ha egyébként is pohárból iszik, akkor igyon pohárból rendes tejet (1 éves kor után be lehet vezetni), és egyen tejtermékeket minden nap.

  • Heni

    2012. február 06. hétfő

    Kedves Ági! Nagyon örülök ennek a blognak, rengeteget olvastam már a témáidból, melyeket nagyon hasznosnak találok. Ezért is gondoltam, hogy írok, mert már végképp nincs ötletem a hozzátáplálásra! A kisfiam most töltötte be a 8.hónapját. Időre született 2950gr-al, 2hónapos korára megduplázta a születési súlyát. Most 8650gr. Anyatejes baba. Azt gondoltam, hogy mivel anyatejes, könnyű dolgom lesz a hozzátáplálással, de ez nem így történt. 6hónapos kora óta próbálkozom vele, de semmit nem akar megenni! Csak cicizik egyfolytában! Se gyümi, se zöldség, se tejpép, mindent dúr ki a szájából! Ha már meglátja nálam a kanalat, kitör nála a frász. Próbáltam már szopi előtt, szopi után, két szopi közt,délelőtt, ebédkor, délután, de sehogy nem jött be! Néha-néha banánt eszik, vagy mandarin levét. Kipróbáltam joghurttal összekeverve, amit szintén eszik, de 3-4 kanál után üvölt. Néha megeszik a mi főztünkből is 3-4 kanálka levest, a répát és krumplit is csak úgy eszi meg(szintén csak 1-2kanálkával), ha a levesben fő. A múltkor sajtos-tejfölös tésztát összetörve evett egy picit. De ennyi! Pedig erőltetni se erőltetem, mert akkor még rosszabb lenne! Egyszerűen nem tudom mi tévő legyek. A kornak megfelelő gyümiket és zöldségeket is már mindenféle formában, és elkészítve adtam neki, de sehogy nem akarja elfogadni. A mamától és nagynénitől, apától jobban elfogadná a kanalazást, de tőlem semmit! Éjszaka is 2-3-szor felkel cicizni. Ez miért van? Én a cicit jelentem neki? :)Mit kéne másképp csinálnom? Hogy tudnám rávenni az evésre? Lesz egyszer olyan, hogy megeszik egy egész adagot? 🙂 De nagyon jó kedvű, mindig mosolygós, kiegyensúlyozott baba egyébként. Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      Anyatejes babánál természetes, ha nem akarja azonnal elfogadni az új ízeket, ha 1 éves koráig elsősorban csak anyatejet eszik. Etesd egyelőre a szopik között és annyit, amennyit elfogad, valamint egyetek minél többet együtt, üljön ott veletek, amikor esztek, ez is segíthet, hogy megjöjjön az étvágya. Valamint lassan megkínálhatod könnyen felcsipegethető darabos ételekkel is, pl. kölesgolyó, ez is meghozhatja a kedvét a dologhoz.

  • Manó

    2012. február 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Babám 6 hónapos múlt. Anyatejes. Már elkezdtük a hozzátáplálást (tízóraira kap gyümölcsöt, a zöldség bevezetését még nem kezdtük el) illetve glutént is kap már. Azt vettem észre, hogy az esti szopikor az anyatej már nem elég neki. Sokszor felébred éjszaka és enni kér. (ált. 2 óránként). Az lenne a kérdésem, hogy vacsira adhatok neki tejpépet? Ha igen akkor milyen fajtát? Vagy inkább tápszert?

    Köszi a választ

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Vacsorára kaphat valamilyen táplálóbb főzeléket burgonyával, vagy gyümölcsöt rizzsel ez is elég tápláló, a tápszert és a tejpépet nem ajánlom.

  • Szilvi

    2012. január 19. csütörtök

    Szia Ági!

    6 hónapos a babám, kizárólag anyatejet kap. 5 napja elkezdtem a hozzátáplálást almával. Nem nagyon ízlett neki, de azért evett belőle. Egyik ismerősömtől hallottam, hogy sinlacot kell adni a babának és így többféle allergia kiküszöbölhető. Kérdésem, hogy ez tényleg így van? Én úgy tudom, hogy ez egy tápszer. Előre is köszi a válaszodat!

    • Szilvi

      2012. január 19. csütörtök

      Azt elfelejtettem leírni, hogy 8970g a súlya. 🙂

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Nem kell Sinlac a babának, hacsak az orvos valami miatt kifejezetten nem javasolja. Kapja a korának megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket. A glutént tényleg el lehet kezdeni adni már 6 hónapos kortól, és ez megelőzi a gluténallergiát, de ezt se Sinlac, hanem gabonapép formájában.

  • Takács Nikolett

    2012. január 12. csütörtök

    Kedves Ági!Nekem olyan problémám van h 9hónapos a kislányom és egyszerűen nem fogad el semmit a cicin kívül nagyon kétségbe vagyok esve mert tegnap azt mondta a gyerek orvos h ha nem tanul meg enni 12hónapos koráig a kor élete végéig nem fog enni mert h nem erősödik meg neki a rágóizmok valami ilyesmit mondott nagyon el keseredtem azt mondta h csak napi 2szer adhatok neki cicit reggel esete tegnap délbe szopizott utoljára és 4körül próbáltam etetni és nem fogadott el semmit próbáltam joghurtot gyümölcsöt bébi ételt semmit egy két kiskanállal meg eszik de a harmadikra megrázkódik ökölödik és össze zárja a száját egyszerűen nem tudom mi tévő legyek ha kiflit adok neki azt majszolgatja a kukuit is. érdeklődik h ha mi eszünk de a kor se kell neki van már alul 2fogacskája felül most jön neki négy a bol kettőt már át törte az int 2tö kint van!De hála isten a súlyával nincs probléma 10kg születése óta nem fogadja el a cumit cumis üveget. se teát se vizet nem iszik.Köszönöm szépen a válaszát előre is nagyon szeretem az oldalát jó h van nekünk:)Niki

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Őszintén szólva elég nagy butaságot mondott az orvos. A rágást ugyanis a szopómozgás készíti elő. Anyatejes babáknál akár 1 éves korig is eltarthat, hogy leginkább anyatejet esznek csak minden mást csak kóstolgatnak. Kínálgasd minden nap és legyél türelmes, idővel el fog kezdeni majd enni.

      • Takács Nikolett

        2012. január 22. vasárnap

        Köszönöm szépen a válaszát meg nyugtatott és már haladunk az evészettel:)))Üdvözlettel Niki

  • Szidónia

    2012. január 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy hogyan tudnám rászoktatni az 5 hónapos kisfiamat hogy cumisüvegből egyen? Egyszerűen nem hajlandó a cumisüvegből enni. Mindenféle cumit kiprobáltam de még azt se engedi hogy a szájába tegyem, mikor meglátja nagyon keserves sírásba kezd, és nem hagy alább amíg bele nem alszik.
    Azért kellene valahogy rászoktassam lassan, mert azt vettem észre, hogy kevés kezdett lenni az anyatej, és félek hogy egy szép nap arra jutunk hogy sírni fog mert nem lakott jól, és még jobban elkezd sírni ha arra eszmél hogy cumisüveből probálnám etetni.
    Koszönöm előre is válaszát

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Anyatejes babának nincs szüksége cumisüvegre. Ha kevésnek érzed a tejet, akkor szoptass gyakrabban és több tejed lesz. Olyan verzió nincs, hogy gyakran szoptatsz, mégis elfogy a tejed. Ráadásul ő már 5 hónapos, ha túl kevés lenne a tej, akkor meg lehet kezdeni lassan a hozzátáplálást, tápszerre tehát nincs szükség.

  • Zsu

    2012. január 02. hétfő

    Szia! 4 hónapos és egy hetes a babám.Elkezdtem a hozzátáplálást, m. nem akar rendesen szopni.Csak félálomban hajlandó és mindig éhes.Almával kezdtem.Igaz h. puffasztó hatása van az almának?Azt olvastam az alma székrekedést okozhat,valahol meg azt irják h. serkenti az emésztést most melyik az igaz, vagy baba válogatja?

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Az alma nem puffaszt, viszont okozhat székrekedést és hasmenést is, attól függően milyen a bélflóra. Babáknál a hozzátáplálás elején leggyakrabban kis székrekedést szokott okozni. Ha a baba éhes 4 hónaposan, akkor a hozzátáplálás nem a legjobb megoldás, mert még nem tudja rendesen megemészteni ezeket az ételeket, ezzel becsapod az emésztését, mert ugyan tele lesz a pocak, csak éppen nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok, nem fog megfelelően hízni a baba. Ha kevés a tejed, akkor szoptass gyakrabban és több tejed lesz.

  • Andrea

    2012. január 01. vasárnap

    Nagyon köszönöm a Válaszod Ágnes és természetesen Szilvinek is köszönöm a tapasztalati megosztását! Igaz a pufi meg a vajas kenyér nem egy létfontosságú kaja , de amikor már nem tudod anyaként miért nem eszik a gyerek, mindent kipróbálsz mert legalább is én így tettem ,mert tudni akartam hogy létezik-e valami amit eszik , finnyás, vagy mi van. Egyszerűen próbálkoztunk, és ezeket az ételeket fogadta el :))amúgy ma töltötte a 10 hónapot, és semmit sem változott.Ugyan úgy immel ámmal eszik. Csak a cici. És tegnap járni kezdett!!!! Köszönöm a tanácsokat!

  • Vera

    2011. december 20. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos, mivel tápszeres baba és az utóbbi 1 hónapban már nem tudott jól lakni a 6-7*200 ml tápszerrel sem, így 4 hónapos korától elkezdtük a hozzátáplálást. Most 8,5 kg (3,7 kg-mal született), nagy az étvágya. Úgy veszem észre, hogy a csupán gyümölcsből vagy zöldségpüréből álló tízórai-uzsonnától nem lakik jól, mindig kéri pluszban a tápszert (fél üveg gyümölcs után). Egyébként is úgy kell beleimádkozni a pürés ételt. Az orvosunk ajánlotta, hogy akár napi 3-szor is adjak tejpépet, tápszer helyett is, dúsítsam gyümölccsel. A kérdésem, hogy 1. az nem hízlalja jobban, mint a tápszer?? 2. A tejpépet akár minden nap is adhatom pl. uzsonnára? 3. Mennyi az a tápszer adag, ami még nem számít soknak az ő súlyát figyelembe véve? (190 ml-t adhatok reggeli-ebéd-vacsora-éjszakai etetéskor is?) Lenne még kérdésem, bár ez nem ide tartozó: 4. az esti tápszer evésnél szinte mindig piros foltok jelennek meg az arcán, homlokán, szeme körül, sokszor ingerült és nagyon éhes ilyenkor, nem tudom, emiatt van e? 5. Amikor elkezdene gügyögni, mondana valamit, gyakran rájön a csuklás, ez természetes? Előre is köszönöm a válaszodat!! Üdvözlettel: Vera

    • Vida Ági

      2012. január 07. szombat

      1. Nyugodtan adhatsz neki gabonapépet, tejpépet, vagy dúsíthatod a főzeléket burgonyával, rizzsel, ha attól lakik jól. 8,5 kiló, tehát a tápanyagigénye is nagyobb, hiszen nagyobb súlyt kell „etetnie”. Ha éhes még a gyümi után, akkor szüksége van rá, hogy laktatóbbat kapjon.
      2. Igen.
      3. testsúlykilgorammonként 120 gramm a tápanyagigénye/nap, összesen ennyire van szüksége (felfelé és lefelé is lehet ettől kis eltérés), tehát neki 1020 grammot kell ennie/nap, azaz 5 étkezés alatt 204 grammot/étkezés.
      4. Ha úgy gondolod még éhes, adj neki több tápszert ilyenkor.
      5. Igen, mert erőlködik ilyenkor, majd kinövi.

  • Hajni

    2011. december 15. csütörtök

    Kedves Agi,

    En teljesen ketsegbe vagyok esve. Kisfiam 7 honapos, 7300 gr es 70 cm, kizarolag csak szoptattam. Masfel honapja kezdtuk el a hozzataplalast, de nem megy sehogy es a baba sem gyarapszik es kinezetre is sovanyka. (Megjegyzem en es a ferjem is magas emberek vagyunk.)
    A legelejen gyumolcsokbol meg megevett kisebb adagokat, barackot, almat, kortet, banant, neha egy kis gabonaval besuritve. Az utobbi idoben viszont ha kanallal kozelitek hozza elkezd sirni, razza a fejet, szoritja a szajat, meg teat is csak nagy nehezen tudok adni, azt is par kanallal. Nincs egy foga sem meg. Ugy erzem szopizni is gyengen szopizik, szereti, bujik is nagyon, de nem sziv eroteljesen es altalaban mindig elalszik a cicin. Mar hetek ota tejszaporito kapszulat es teat iszom, hogy legalabb legyen elegendo tejem szamara.
    Az ejjelek szornyuek, orankent felebred, neha keservesen felsir, hajnal fele pedig orakat nyoszorog felalmaban. Mar vele alszom, de ez sem igzan nyugtatja meg, van, amikor nyugodtabban alszik nelkulem.
    Nem tudom mi tortenik vele 🙁
    Az orvosunk es a csaladom is eroltetik a hozzataplalast, amit meg is tettem (sajnos:( ), de amint irtam, keserves az egesz, elofordult tobbszor is, hogy kihanyta.
    Az utobbi idoszakban be volt dugulva az orra, aztan meg volt fazva, harom napig 38-39 fokos lazas volt, kicsit piros a torka es most allitolag himlos.

    Ha esetleg valaszolsz meg es tudsz nekem tanacsot adni, nagyon szivesen fogadok barmilyen tanacsot.

    • Vida Agi

      2011. december 20. kedd

      Betegség után egy darabig étvágytalanabb lehet a kicsi, mert a fájós torok, a bedugul orr mellett elég kellemetlen enni. Ez így normális. Ne erőltesd, várj egy kicsit, amíg teljesen meggyógyul, addig semmi baja nem lesz, ha elsősorban anyatejet eszik, betegen erre van a leginkább szüksége.

  • Brigi

    2011. november 29. kedd

    Nekem ikreim vannak. Egy kislány és egy kisfiú. A kislány 4 Hónapos koráig nagyon szépen evet, de egy idő után elkezdett tiltakozni a tápszer ellen. Anya tejet 2 hónapos korukig tudtam adni. Az a szép evés teljesen átfordult neki csúnya evésbe. Így 4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást, aminek nagy örömünkre nagyon tetszett neki! A tesója tápszerét adom neki, mert az édesebb és szívesebben elfogadja. De most meg már valamiért nem kell a gyümölcs neki és így délelőtt nem is nagyon eszik. Össze zárja a száját, sivalkodik, forgolódik. De a tejpépet este szívesen bekanalazza.
    Szorulásos amúgy, és az orvos azt mondta, hogy csak őszibarackot adjak neki, mert az lágyítja a székletet. Eddig élt halt az őszibarackért és mint aki megérezte, hogy csak azt ehet, onnantól kezdve nem kell! Örülnék ha kapnék egy kis segítséget, mert már egyszerűen nem bírom amikor így visszautasítja az ételt!
    A kislány 6.5kg
    A kisfiú 7kg
    Ötször esznek egy nap. Reggel tápszert kapnak, 9-kor gyümipép,1-kor tápszer, 4-kor tejpép, 6-7- között tápszer. 300- 400 ml tápszert isznak meg egy nap. ezt sem tudom, hogy elég e nekik.
    A segítséget előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Valószínűleg az a gond, hogy fogzik és ilyenkor a gyümölcs csípi az ínyét, ezért nem fogadja el szívesen. Kínálgasd vele (őszibarack helyett a sárga is jó, az is lágyítja a székletet) minden nap és mellette egye, amit még elfogad, ha kibújik a fogacska, utána megint visszatér majd az étvágya.

  • Andrea

    2011. november 29. kedd

    Sziasztok! Kedves Ági!
    Örömmel látom hogy még válaszol a kérdésekre.Nekem is hasonló problémám van és már nagyon aggódok. A kislányom 9 hónapos és nem hajlandó enni csak szopizik!Éjjel három négyszer is szopizik, de mint egy sárkány!Nappal 4 óránként etetem,megpróbálva a korának megfelelő kajákat, de hiába.A kukoricás pufi, meg a vajas kenyér az megy.
    Félek már hiánya lesz valamiből. A súly az rendben van és nagyon aktív kislány már majdnem megy. 🙂 Vannak napok amikor két három kanállal eszik almát vagy főzeléket amit készítek, de amikor éppen azt gondolom végre most már sínen van az étkezés akkor megint elutasít mindent. Kiveri a kanalat a kezemből, alig nyitja ki a száját, és kész agyrém az egész. Egyedül a vaníliás tejpépet eszi meg minden este. Pont ezért nem értem. Ha a foga miatt nem fogadja el a kanalat pl. akkor a tejpépet miért eszi meg kanálról??Tegnap anyatejet adtam kanállal a szájába. Majdnem hányt! Pedig rajong a ciciért!! Segítsen valaki!!
    Mindenkinek kitartást és sok egészséget kívánok!!

    • Szilvi

      2011. november 30. szerda

      szia!

      én csak laikusként mondom vagy inkább kérdezem, hogy ha a kislányod ennyire szeret szopizni és nem fogadja el a főzeléket/gyümölcsöt, akkor miért kap vajas kenyeret meg pufit? a vaníliás tejpép még hagyján… ha jóllakik az anyatejjel, akkor az pont elég neki, és nem éhes… ha meg szépen fejlődik, akkor eléggé tápláló is… én még várnék kicsit és elhagynám a pufit is meg a kenyeret is… tehetnél egy kis Fosfovit kekszet az almába, attól jó édes lesz… az én lassan 8 hónapos fiam is csak szopizik, kb. 2-3 kiskanállal fogad el főzeléket meg gyümölcsöt úgy napjában 2x, és nem úgy néz ki, mint aki éhezik!

    • Szilvi

      2011. december 02. péntek

      nos, azt gondoltam, hogy egy normál hangvételű hozzászólás nem lesz törölve. Mi volt a gond? A fosfovittal reklámozok és az tilos? Vagy nem értettek egyet azzal amit írtam? Ezek szerint egy jól szopó 9 hónapos baba egyen vajas kenyeret meg sós pufit meg kukit? na fene, azt gondoltam, ez egy közösségi oldal… a „válasz” lehetőségnek így nem sok értelme van… az enyém is csak egy hozzászólás és egy tanács volt… amit kért az anyuka… kíváncsi lettem volna, mit válaszol, mert hasonló cipőben járok vele… ennyit a kommunikációról… köszi kismamablog… viszlát…

      • Vida Agi

        2011. december 10. szombat

        Mint azt feljebb is írtuk, ha még nem szóltál hozzá a bloghoz, a hozzászólásod először moderációs sorba került. Tehát nem kitörlődött, hanem csak nem jelent meg, mert még nem olvastuk el. De köszönjük a kedves hangvételt és a bizalmat.

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Nem kell aggódnod, nem lesz hiánya semmiből, anyatejes babáknál gyakori, hogy 1 éves korukig inkább csak kóstolgatnak és mellette sokat szopiznak, az anyatejben minden megvan, amire szüksége van, emiatt nem szenved hiányt semmiben. Az alma, a gyümölcsök kicsit csípik az ínyt, a tejpép meg nem, ezért fogadja el azt. Legyél vele türelmes, adj neki mindenből, amennyit elfogad, nem kell sehova sietni.

      • Andrea

        2012. január 01. vasárnap

        Köszönöm szépen! Azóta is csak szopizik szinte, de már nem aggódok. :))

  • Írisz

    2011. november 15. kedd

    A kisfiam 6 és fél hónapos, nagy baba (11,7 kg és 80 cm). Szoptatott baba, akinek már 2 étkezése szilárd, délután és az ebéd. Nagyon jól eszik, semmi panaszom nincsen a válogatóssággal sem – természetesen előfordul, h éppen nem azt enné, amit én gondoltam, és kevesebb fogy el.
    Ám a szilárd kajcsival jött „ajándékba” egy új viselkedésforma, amit nehezen viselek: minden egyes pürés étkezés után csak a cicivel lehet elaltatni. A reggeli szoptatás utáni alvásnál 10 percen belül elszenderedik, semmi problémánk – ám máskor hangosan sírva követeli a ciciket, és úgy tapad rájuk, mint egy kis harcsa… Mindig könnyen elaludt, 10-15 percen belül.
    Gondoltam már arra is, h esetleg összevág a szeparációs félelem kezdetével is – voltak jelei -, ugyanakkor a szakirodalom szerint ez még korai volna… szóval, tanácstalan vagyok, és dühös is, amikor épp egy órán át játsszuk, h kicsempészem a cicit a szájából, amire felébred, és sír… és egyébként máskor nem is sírós – igaz, akaratos.

    Valakinek hasonló tapasztalata érdekelne…

    • Írisz

      2011. november 17. csütörtök

      Kedves Ági!

      A lenti kommentben írtakhoz szeretném a tanácsod kérni.
      Annyit még az eddigi alvási szokásokról, h 3 hónaposan kiharcolta, h a korábbi ringatás helyett önmagát beszélhesse álomba. Kivétel az esti elalvás volt, amikor általában már annyira fáradt, h a cicin szunnyadt el, s így raktam be az ágyába. 10 hetes korától este 8-tól reggel 7-ig aludt – szó szerint álomszerű volt az életünk.
      Aztán elkezdődtek 1 hónapja elszórtan egy-egy felkeléssel, evéssel a változások. De ekkor is maga aludt vissza.
      Szép fokozatosan alakult ki, h először a késő du-i alváshoz kellett cici – ez volt az első szilárd étkezési időpont. Majd ah az ebéd is szilárd lett, már a délutáni alvás is kezdett problémás lenni. Most tartunk a tízórai kiváltásánál, s ma este uzsonnaidőben valósággal rávetette magát a cicikre, és hangosan sírva tiltakozott, amikor vízzel próbáltam kicsit terelni.

      Nem akarom Őt leválasztani, amíg kéri, szoptatom – csak azt sem szeretném, h a cici legyen az egyetlen altatási lehetőségünk. (Pláne, h eddig így elkényeztetett.)

      Egyébként még a cicis altatástól függetlenül az is előfordul, h a nagy nehezen elaltatott baba 10 perc múlva ébren van… dörzsöli a szemét, nagyon fáradt, de láthatóan örül, h ismét velünk van, és majd kiugrik a bőréből, amikor meglát.

      Mindig az ágyában aludt, szereti, ezzel nem hiszem, h baja lenne. 2 napja pl. 2,5 és 3 órát aludt… fogzás is van, szóval, annyi a lehetőség, h elveszettnek érzem magam közöttük, miközben nekem kellene a stabil igazodási pontjának lennem…

      Válaszod köszönettel várom.

      • Vida Agi

        2011. december 10. szombat

        A gond az lehet, hogy a cici nem csak evésre „kell” a babának, hanem lelki táplálék is. Mivel gyorsan váltottál ki étkezéseket, ezt igyekszik bepótolni ilyen módon. Szerintem lassíts egy kicsit, kóstolgassatok, de ne válts ki még étkezéseket teljesen, hagyd, hogy kedvére szopizhasson evés előtt vagy után, mert erre még láthatóan nagy igénye van.

  • Orsolya

    2011. november 10. csütörtök

    Az én kisfiam már másfél éves és még most sem hajlandó enni, csak néhény falatot. Persze a szopizás megy éjjel-nappal. Annyira függő, hogy képtelen vagyok megtagadni tőle.

    • F. Edit

      2011. november 18. péntek

      Szia!
      Mi 8 honaposak vagyunk, hadd ne mondjam, semmit nem akar megenni a kislanyom, kizarolag szopizni akar. Semmi folyadekot nem fogad el a cicin kivul. A sulyotok az rendben van, mert nekunk sajna azzal is gond van:(

      • Írisz

        2011. november 20. vasárnap

        Szia!

        Köszönöm, h Te is leírtad, min mentek át éppen… egyre erősebb a gyanúm, h ez a szeparációs szorongás lesz. Több okból is:
        egyrészt, nappal a korábbi több órás alvás helyett csak 45 percek vannak, miközben estére olyan hullafáradt, h nem bír már a fürcsi után rendesen szopizni – és mi lesz ebből? Természetesen az, h hajnalban kelünk enni. Ha szerencsém van, még kapok 3 órát reggelig, ha nem, akkor kevesebbet. Azután, h 10 hetes korától aludt majd 6 hónapos koráig, nem esik valami jól, de ami fontosabb, h őt is nagyon fáradtnak látom.
        Aztán a másik megfigyelésem, h a homeopátiás Chaomillát hiába adom neki, nem lesz tőle nyugodtabb – mert ez nem a fogzásos nyugtalansága, aminél szokott segíteni. Szóval, úgy gondolom, h itt más az ok, és csak a szorongás tolul mindig fel bennem, mint ötlet…
        Most is éppen szenvedünk a 45 perc utáni visszaalvással… olyan álmos, h alig bírja a szemé nyitva tartani, és már 2X voltam bent nála felsírás miatt. Ujjszopcsi és simogatás visszaaltatja 10 percekre…
        Szóval, ez történt azóta.

      • Vida Ági

        2011. november 20. vasárnap

        8 hónaposan más a helyzet, mit másfél évesen. Ilyenkor még az anyatejes babák inkább csak kóstolgatnak és a fogzás miatt is lehetnek étvágytalanabbak, ezért egyelőre legyél türelmes vele, kóstolgassatok minden nap amennyit elfogad, de nem kell kiváltani még étkezéseket, ha nem akarja.

    • Vida Ági

      2011. november 20. vasárnap

      Másfél évesen ez már inkább megszokás, mint valós igény, ráadásul ebben a korban már tényleg nem elégíti ki a tápanyagigényét, ha csak anyatejet kap, tápanyaghiány alakulhat ki. Persze kérdés az, mennyi az a néhány falat, mert egy másfél éves még egy fél szelet kenyérrel is jól tud lakni, ami a szülőnek nagyon kevésnek tűnhet, de neki meg elég.

      • Orsolya

        2011. december 01. csütörtök

        Kedves Ági!

        Köszönöm,hogy reagáltál a hozzászólásomra,egyúttal a tanácsodat szeretném kérni. Nem sok ilyen esettel találkoztam, mint a miénk, de azoknál is csak a drasztikus elválasztás hozott eredményt. Erről mi a véleményed? Egyébként a kisfiam naponta egyszer-mostanában reggel hajlandó enni- és ilyenkor egy pár falat kenyeret, egy kis tojást, esetleg pár falat kolbászt(!) elfogad,a nap további részében szinte felesleges is próbálkozni. Azt javasolták már,hogy adjam oda pár napra, de ahogy összekerülnénk az lenne az első, hogy kéri a cicit.Nagyon kivagyok miatta, bölcsibe jövő szeptemberben megy, addig ez így fog maradni?!

        • Vida Agi

          2011. december 10. szombat

          Nem vagyok a drasztikus elválasztás híve, de ebben a korban már meg lehet beszélni a gyerekkel, el lehet neki mondani, mikor lehet cicizni és mikor nem. Az is segíthet, ha pár napig tényleg más vigyáz rá, találkoztam olyan kicsivel, akinél segített az a 2-3 nap a nagymamánál, ahol rászokott a többi ételre, és amikor hazament már csak napi 1-2x kellett a cici.

      • Orsolya

        2011. december 01. csütörtök

        Azt még hozzá kell tennem, hogy nagyon érzékeny gyerkőcről van szó, a 8 hónaposokra jellemző szorongás is bezárt minket a négy fal közé,és nemrégiben zajlott le nála a második felvonás,olyan szinten félt az idegektől, hogy semmilyen idegen zárt helyre nem lehetett vele bemenni, se buszra szállni, stb.
        Egyébként testileg-szellemileg szépen fejlődik, eddig nagyobb volt az átlagnál,mostanra a többiek behozták a „lemaradást”.12 kiló és 88 cm, csak a fogakkal vagyunk lemaradva, csak 9 bújt ki ezidáig.

  • Adrienn

    2011. november 10. csütörtök

    Vagy egyszerűen csak nem fogadja el a kanalat a gyerkőc. 6 hónapos kislányommal ez a probléma. Cumisüvegből mindent megeszik, de ha kanalazni kezdünk egyből jön fejforgatás, szájösszeszorítás. Tanácstalan vagyok, mert már a türelmem elfogyott. Erőltetem már sokszor a kanalazást, ami ugye megint ellenállást eredményezett.

  • Swami

    2011. november 10. csütörtök

    Én szerencsésnek mondhatom magam.Kisfiam Dominik 4,és fél hónapos.elég korén kezdtük a kanalazást 3 hónaposan,almával.Mivel betegség miatt csak 1 ciciböl tudok szoptatni,igy állandó rémálmom volt,h kevés a tejcsi.Tápszert 3 mat probáltunk ki,és nem volt hajlandó megenni…4,és fél hónaposan naponta 4x szopizik,2 étkezése pedig szilárd kanalas püré.és nagyon ügyin eszik kanállal 🙂 tényleg szerencsés vagyok.Ezt kívánom minden anyukának! 🙂