Türelmi zóna

A hozzátáplálás kezdetekor a babák egy része nyitottan és örömmel fogadja az új falatokat, egy másik csoport kezdettől bizalmatlanabb és nem szívesen fogadja el a kanalat. Az anyukák ilyenkor aggódni kezdenek, hogy vajon elég-e az anyatej/tápszer a babának, nincs-e már szüksége szilárd ételekre, nem lesz-e valami baja ettől. Mi okozza ezt a helyzetet?

hozzátáplálás, baba etetés, étvágytalanságTöbbnyire az anyatejes babáknál fordul az elő, hogy a hozzátáplálás kezdetén csak néhány falatot esznek, vagy teljesen elutasítják a kanalat, nem fogadják el szívesen, de még a tápszeres babáknál is előfordul, hogy 6-9 hónapos kor között inkább csak kóstolgatnak. Átlagosan 9 hónapos korig kisebb a tápanyagszükséglet (ezt a baba mérete is befolyásolja, a nagyobb babáknak nagyobb a tápanyagszükséglete). Emiatt nem kell aggódni, a baba ösztönei ilyen szempontból jól működnek: pontosan annyit eszik, amennyire szüksége van.

Nagyjából 9 hónapos kortól megnő a tápanyagigény és az étvágy, a baba figyelme egyre inkább a szilárd ételek iránt fordul, a tejet/tápszer iránti igény pedig csökkenhet. Ezalól kivételt képezhetnek az anyatejes babák, akik még ebben a korban is szívesen és gyakran szophatnak, ám ez ilyenkor már kevésbé a táplálékigénynek, mint a testközelség iránti igénynek tudható be. Teljesen normális, ha a baba csak kiegészíti az étrendjét a többi étellel és elsősorban az anyatej/tápszer a fő tápláléka, ezen nem szükséges változtatni.

Az étkezések kiváltása szokta a legnagyobb fejtörést okozni ezen a téren. A „nagykönyv” szerint ugyanis 2 hetente egy étkezést kéne kiváltani, meg „megvárni, amíg a baba egy teljes adagot elfogyaszt”, azonban vannak babák, akik köszönik, nem szeretnének még egy teljes adagot megenni, inkább csak lenyalogatják a kanálról a pépet és kérik a megszokott tejecskéjüket. Emiatt nem kell aggódni: idővel sikerül majd minden étkezést kiváltani, ebben a legnagyobb segítség, ha minél többet esztek együtt, 8-9 hónapos kortól fokozatosan hagyod önállóan is enni a babát (először felcsipegethető, darabos ételeket, 9-10 hónapos kortól pedig kanalasakat is)

Nem lesz vitaminhiánya? A hozzátáplálás 6 hónapos korban való megkezdésének egyik fő oka, hogy a magzati vasraktárak ekkorra kiürülnek és az anyatejben/tápszerben található vas ekkorra már nem elegendő, azt csak természetes forrásokból lehet pótolni. Ehhez azonban nem kell nagy adag almát vagy húst megenni, elég néhány kanálnyi, amennyit a baba elfogad. Ha mégis vashiányra gyanakodnál (ami viszonylag gyakori ebben a korban), fordulj orvoshoz.

Miért nincs étvágya?

1. Túl sokat iszik: Az ételek iránti közöny és étvágytalanság egyik oka az lehet, hogy a baba túl sok gyümölcslevet, tápszert, anyatejet iszik, ezért nem marad étvágya az egyéb ételekhez. A szakkönyvek szerint 9 hónapos kor körül naponta legfeljebb 170 gramm gyümölcslére, maximum 700 gramm tápszerre, vagy naponta 3-4 szoptatásra lehet szüksége a babának, ennél több már elveszi az étvágyát a többi ételtől. Bár a babák nem egyformák, ezért felesleges kimérni, pontosan mennyit is iszik, inkább érdemes először mindig a kanalas étellel kínálni és utána adni a tápszert/anyatejet, így pontosan annyit fog enni, amennyire szüksége van.

2. Feszültség Gyakran a baba azért nem akar enni, mert érzi benned a feszültséget, az aggodalmat az evés miatt. A szomorú arc, amikor csak 1-1 kanalat eszik a kicsi, a fél órás könyörgések és trükközések, hogy néhány falatot megegyen, mind-mind azt eredményezik, hogy nem fogja szeretni az evést és egyre kevésbé lesz majd kedve hozzá. Ez egy ördögi kör. Sokat segíthet, ha nem erőlteted, nem akarsz valahogy bevarázsolni néhány falatot a szájába, csak annyit adsz neki, amennyit magától elfogad.
A figyelemeltereléssel való etetés későbbi rossz szokásokat alapoz meg.

Hogyan kóstoljon? Ha nem akar csak 1-1 kanállal enni, a kóstoltatás azért mehet tovább a korának megfelelő ételekkel, nem kell megvárni, mire 1-1 adagot megeszik mindenből, nyugodtan lehet adni a korának megfelelő új ételeket olyan mennyiségben, amennyit elfogad. Semmi sem történik, ha az első teljes adagokat már a ti ételeitekből fogyasztja el a baba.

Amennyire türelmesnek lehet lenni 9 hónapos kor előtt a tejfogyasztás tekintetében, olyannyira szigorúnak kell lenni 1 éves kor után. Ilyenkor már valóban szüksége van a kicsinek más táplálékra is. Átmenetileg, betegség, fogzás idején lehetséges, hogy megint csak anyatejet/tápszert fogad el, de folyamatosan már nem lehet csak ezzel táplálni, ez hiánybetegségekhez vezethet.

Ha rendszeresen esztek együtt, ha hagyjátok a babát önállóan próbálkozni (igen, ez az elején nagyon maszatos dolog, de másként sosem fogja megtanulni) az evéssel, ha az evés örömteli esemény mindkettőtök számára, nem pedig versenyfutás az idővel, akkor szívesen fogja kóstolgatni a baba az új ízeket és nagyobb adagokat is megeszik majd, amikor eljön az ideje.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Cersei

    2012. február 22. szerda

    Kedves Ági,

    köszi ezt a cikket, de igazán két hónappal ezelőtt lett volna rá nagy szükségem. Nálunk is a 9. hónap volt a megváltás, na megy egy elhúzódó megfázás vége. Mindenesetre terjesztem, mert sokaknak fog erőt adni a kitartáshoz.

    Itt a mi történetünk: http://csaladhalo.hu/blog/amikor-nehezkes-hozzataplalas-avagy-kalvaria-jaras-sutotokkel-brokkolival

  • Henna

    2012. február 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Csak szeretném megköszönni a cikket, nagyon nagy szükségem volt most ezekre a sorokra! Napok óta lehangolt voltam, mert a 9,5 hónapos babám még mindig csak kóstolgat (anyatejes egyébként). Én is azt szeretném, ha örömteli esemény lenne számára az evés, mert apa, és én is nagyon szeretünk enni. 🙂 Már gyomoridegem volt, ha eljött az etetések ideje, pedig tudom, hogy ezzel nem segítem elő az örömteli evést.
    Ezt az írásodat biztos, hogy napi szinten fogom olvasgatni. Hálás köszönet érte!!!!

    És muszáj leírnom, hogy az, hogy a babám még mindig anyatejes, Neked köszönhetem, mert nem indult meg a tejem szülés után, de a Te tanácsaidnak köszönhetően szépen fokozatosan az első hónap végére el tudtam hagyni a tápszert, és azóta (és szinte csak kizárólag) anyatejes a babám. 🙂

    További sok sikert kívánok az oldal működtetéséhez!

    • Vida Agi

      2012. február 21. kedd

      Gratulálok és köszönöm 🙂