Hozzátáplálás: Ráér? Siessünk?

Gond-e ha az 1 éves még szívesebben fogadja az anyatejet, minden mást csak kóstolgat? Problémát jelent-e, ha a baba nem szívesen eszi az ajánlások szerint korának megfelelő ételeket? Mikorra kell azt az ételt ennie a babának, mint a felnőtteknek? Mikor kell tudnia darabos ételt ennie? – a kérdések mögött felsejlik a siettetés: jó lenne, ha a kicsi minél hamarabb megenné a rendes ételeket. De hova is sietünk tulajdonképpen?

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

Van olyan hetvenes évek-beli babaápolási könyvem, ami még 2 hónapos kortól javasolja a kóstolgatást. Kis almapép, háztartási keksz… A nagymamák, nagynénik egy része még most is ezt a gyakorlatot követve kezdi el kérdezgetni 3-4 hónaposan, mikor fog már kóstolgatni a kicsi. Statisztikák szerint az anyák többsége is ekkor kezd el gondolkodni rajta, hogy ideje lenne megkezdeni a kóstolgatást és a legtöbben az ajánlások ellenére 4-5 hónapos kor között meg is kezdik, pedig a baba emésztőrendszere ekkor még nem érett meg az anyatejtől/tápszertől eltérő ételek megemésztésére, éppen ezért emésztési zavarok (gyakrabb széklet, székrekedés, hasfájás, éjszakai alvászavarok) és allergiás tünetek (kiütések, ekcéma, emésztési problémák) jelentkezhetnek és a későbbi táplálékallergiák, valamint az elhízás hátterében is állhat az idő előtti hozzátáplálás.

Az emésztőrendszer 17-24 hetes kor között valamikor érik meg a hozzátáplálás megkezdésére. Azt, hogy ez az idő elérkezett, az jelzi, hogy:

– a baba kóstolgatáskor nem tolja ki a nyelvével a falatot,
– érdeklik az ételek, nézi, figyeli, ahogy esztek, próbálja utánozni a rágást,
– a megevett ételek nem jelennek meg egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy nem tudja megemészteni még az ételt),
– elérkezik egy növekedési ugrás, a baba többet enne és gyakrabb szoptatással, nagyobb adag tápszerrel sem tudod az étvágyát kielégíteni.

Ne kezdd el a hozzátáplálást csak azért, mert:

– ritkán kakil a baba, mondván, hogy a gyümölcsöktől majd fog (gyakran csak fokozza a székrekedést),
– nem hízik megfelelően a baba (az első ételek nem elég laktatóak, ezektől úgysem fog hízni, helyette szoptasd gyakrabban, vagy az orvossal egyeztetve, adj több tápszert, esetleg másik fajta tápszert vagy a baba korának megfelelő tejpépet),
– kevésnek érzed az anyatejet (ilyenkor szoptass gyakrabban, igyál tejszaporító teát vagy kérj tanácsot szoptatási tanácsadótól, ha pedig ez sem segít, egyeztess a gyerekorvossal és kapjon tápszert a baba).

Az első falatok: hagyd, hogy megismerje!

Vannak babák, akik lelkesen és mohón vetik rá magukat az első falatokra, mások inkább fanyalognak. Ez természetes. Normális, ha akár még hetekig csak 1-1 nyalintást fogad el a kicsi az új ízekből, nem siettek sehová. A babák ösztönei tökéletesen működnek: ha éhes, ha szüksége van a szervezetének rá, akkor elfogadja az ételt.

Sok babának nem ízlik a sok ajánlásban elsőként javasolt almapép, mert az alma kicsit savas. Ilyenkor segíthet, ha először sütőben fólia alatt kicsit megpárolod az almát, megvárod, amíg lehűl és utána pürésíted. Így kicsit édesebb lesz és szívesebben fogadja majd a baba.
Ha az alma nagyon nem ízlik, nyugodtan meg lehet próbálkozni a hozzátáplálási táblázat szerint adható egyéb gyümölcsökkel.
Arra azonban ügyelj, hogy minden új ételt először csak 1 kiskanállal adj, második nap 3-4 kiskanállal, harmadik nap pedig már akár egy teljes adagot is megehet a baba. Így kiderül, ha egy étel hasfájást vagy allergiás tüneteket okoz.

Vannak babák, akik elsőre csak az édes ízeket fogadják el, a zöldségek, főzelékek szóba sem jöhetnek. Ilyenkor elkezdhetsz 1-1 kiskanál zöldséget keverni a gyümölcspürébe, hogy a kicsi szokja az ízét, aztán minden alkalommal 1 kiskanállal növelheted a zöldség arányát a pürében, míg végül meg nem barátkozik velük.

Nem kell félni a darabos ételektől sem, indíthattok rögtön falatkás hozzátáplálással (BLW) is. Ennek nagy előnye, hogy támogatja az önállóságot az evésben és elkerülhető vele egy csomó rossz beidegződés és az ételekkel kapcsolatos szorongás.

Mikor fog már egy teljes adagot megenni? És mikor válthatok ki egy étkezést?

A hozzátáplálás bevezetése egy folyamat, amiben lehetnek megtorpanások. Az egyik ilyen helyzet szokott lenni, amikor a kicsi már eszeget valamennyit, 80-100 grammot, de ott abbahagyja és kéri a cicit/tápszert. Semmi gond! Hidd el, ha többre lesz szüksége, többet fog kérni. Egyszerűen csak ki kell várnod, amíg magától többet eszik, és ha már megeszik egy teljes adagot (kb. 200 gramm) a főzelékből, nem kell utána már mást adni neki.

Új étkezést akkor kezdj el bevezetni, ha az előzőt már teljesen kiváltottad. Általában a tízóraival szokták kezdeni az étkezések bevezetését, mert ha délelőtt kapja az új ételt a baba és valami problémát okoz (hasfájás, székrekedés stb.), akkor az délutánra kiderül és nem az éjszakai alvást zavarja meg. A tízórai után az ebédet, az uzsonnát, majd a reggelit és legvégül a vacsorát szokták kiváltani, de ez egyáltalán nem kőbe vésett törvény, követhetitek a baba ízlését és a ti családotok szokásait ezügyben.

Mikor eheti azt, amit mi is eszünk?

Az a tapasztalat, hogy ha a baba nem csak bébiételt kapott, hanem fokozatosan adtál mellette saját magad által készített ételeket is, akkor 1 éves kor körül már nagyjából azt eheti, amit ti, természetesen kiválogatva belőle a neki való falatokat. Lehetőség szerint kezdettől fogva kapjon házilag készült ételeket is, így nem fordulhat elő, hogy rászokik a bébiételre és a rendes ételeket egyáltalán nem fogadja el.

1 éves korra már a korábban pürével etetett baba is elsősorban darabos ételeket kapjon, tehát nem kell már pépesíteni, legfeljebb villával összetörni az ételeket.
Sok baba azonban jobban szereti ebben a korban a kézzel megfogható darabos ételeket, amikkel 8 hónapos kortól már elkezdheted kínálgatni őt (akkor is, ha pépekkel kezdtetek) úgy, hogy uzsonnára kaphat kölesgolyót, felkarikázott banánt, aztán később párolt almaszeleteket, kiflit, sajtkockákat. Ha időben elkezded, 1 éves korra már ügyesen és szívesen eszi majd ezeket a kicsi, és az étkezések többségében el is felejthetitek a pépeket.

Ha azonban nem vezetted be korábban a darabos ételeket vagy a babád nem fogadja el őket, akkor sincs semmi gond, próbálkozni kell rendszeresen. Ha egyáltalán nem rág meg semmilyen ételt még 15-16 hónapos korra sem, érdemes orvoshoz fordulni, mert többféle (pl. izomfejlődési, neurológiai) probléma is állhat a háttérben, amit jó időben kideríteni és orvosolni.

Az önálló étkezés bevezetésében sokat segít, ha hagyod a babát kísérletezni. Igen, ez egy maszatos művelet, de ha engeded, napról napra ügyesebben fog enni a baba és élvezni fogja az új tudományát.

Te már ennyi idős korodban csirkecombot ettél…

A siettetés, a „csak még egy falatot” erőltetése épp az ellenkező hatást éri el a babánál, mint amit szeretnénk. A kicsi megijed, érzi a feszültséget, ezért félni kezd az evéstől és még kevésbé fogadja majd szívesen a falatokat.

A legtöbbet azzal segíthetsz neki, ha:
– hagyod a maga tempójában enni, nem akarod megtömni, nem akarsz gyorsan túllenni az egészen,
– annyit ehet, amennyit elfogad,
– minden nap legalább egy alkalommal együtt esztek, odaülhet ő is az asztalotokhoz, kaphat kis pépet, kanalat, figyelheti, hogyan esztek ti, ő is próbálkozhat,
– változatos ízeket teszel elé, amiben a kor előrehaladtával egyre több a házilag készült étel és kevesebb az üveges bébiétel.

A hozzátáplálás folyamatában lehetnek átmeneti visszaesések is, például, amikor a baba fogzik (ilyenkor gyakran segít evés előtt a fogzáskönnyítő gél), vagy beteg (megfázás, torokfájás stb. után még 1-2 hétig étvágytalanabb lehet a baba), illetve 1-2 éves kor között vannak időszakok, amikor egyszerűen nincs türelme megülni az evés időtartalmára a kicsinek, ilyenkor segíthet, ha etetőszék helyett kisasztalnál, kisszéken ülve önállóan ehet a kicsi és olyan időszak is lehet, amikor csak állva hajlandó enni. Ha ilyenkor tényleg eszik, hadd tegye, általában átmeneti jelenségről van szó.

Össszefoglalva: minél inkább természetesen kezeled ezt a folyamatot, annál könnyebben fog menni. Nem kell rohanni, nem maradtok le semmiről, ha a maga egészséges tempójában haladva, a saját igényét követve kezdi kapni a baba az ételeket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

103 Comments

Comment navigation

  • Suller emese

    2016. április 28. csütörtök

    Kislanyom 7 honapos hiaba probálom nem kell neki semmi még mindig anyatejes; 8.625 a sulya az elmult 2 hetben 400-at hizott! Probalom minden nap valamit ; nem gond hogy nem eszik?

Comment navigation