Baba receptek hete: Ha nem ízlik az alma

Első bébiételként mindig az almát javasolják a babának, de sok baba nem szereti az almát, nem szívesen eszi meg, fanyalog tőle vagy pedig megfogja a hasát, mit adjunk neki ilyenkor?

Baba receptek hete: Ha nem ízlik az almaElső körben azt javaslom, hogy egy másik típusú almával próbálkozz. Lehet, hogy a fanyarabb fajták nem ízlenek neki, érdemes goldent vagy jó piros-édes idaredet megkóstoltatni vele.

Ha így sem szereti, akkor meg lehet próbálkozni a sült almával. Egy almát félbevágsz, kivágod belőle a magházat és a két fél almát alufólián beteszed a sütőbe kb. 10 percre. A megsült almáról lehúzod a héját és villával összenyomod. Így édesebb lesz az alma, szívesebben eszi a kicsi 🙂

Ha az almát egyáltalán nem eszi, nyugodtan megkínálhatod párolt répával, burgonyával. Vannak olyan babák, akik elsőre ezeket szívesebben eszik, mint az almát. A répát önmagában is adhatod párolva, pürésítve, a burgonyát inkább a répával vagy almával együtt add.

Az alma igazi kétélű fegyver, ami az emésztésre gyakorolt hatását illeti: van, amelyik babának hasmenést csinál, van, amelyiknek megfogja a hasát. Az előbbi esetben érdemes mellé bevezetni a burgonyát is, az utóbbiban kevés kamillateával vagy édeskömény teával segíthetsz a kicsi pocakjának az emésztésben.

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Hajni

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Örömmel fogadnék pár jótanácsot az alábbi problémámmal kapcsolatban.

    Kisfiam jelenleg 7,5 hónapos anyatejes, szopizik még – 5,5 hónaposon kezdtem meg a hozzátáplálást először almával az nem kellett neki, próbáltam több almafélét, de úgy se kellett neki – majd félretettem a dolgot, egy – két hétre rá újból próbálkoztam de akkor már banánt is kevertem bele 1/3 arányban. Úgy ízlett neki. Majd próbáltam sütőtököt almával – ez is nagy kedvenc volt kb. két hétig. 6,5 hónapos korától bevezettem, hogy reggelire kap gyümit – a milupa 7 gabonás gabonapépjével és ebédre kap főzelékfélét. De az a baj, hogy minden mást elutasít ami nem banán és ami nem édes… így sajnos a krumplit, brokkolit, csirkét ilyeneket nem eszi… 🙁 csak ha banán van benne… Jelenleg reggelire ugyanúgy kapja a gyümi+g.pépet, ebédre pedig répát banánnal adok. De úgy érzem hogy megrekedtünk a hozzátáplálásban és nem tudom hogyan tovább.

    Kérlek adj tanácsot, köszönöm,
    Hajni

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Nem kell aggódnod, az anyatejes babák általában édesszájúbbak egy kicsit. Add neki most elsősorban a gyümölcsöket és a zöldségeket is nyugodtan adhatod gyümölccsel keverve (illetve kipróbálhatod anyatejjel keverve is, mert az ismerősebb íz), idővel szeretni fogja anélkül is.

  • B. Ildikó

    2010. április 06. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos, anyatejes, de cumisüvegből kapja az anyatejet. 2 hete adok már neki ebédre anyatejjel pürésített almát, tegnap-tegnapelőtt kapott bele egy kevés sárgarépát is, de az nagyon nagy kínokat okozott neki, sűrűt és rengeteget kakilt tőle, keserves sírással. Anyatejet is kap még a püré után. A kérdésem az lenne, mekkora lenne az ajánlott adag így az anyatej mellé ebédre, mert attól félek, talán túl sokat adtam neki a püréből, illetve hogy mit adhatok neki, ami nem fogja meg ennyire a hasát? Körtét szabad már adni ilyen idős korban? Mi a véleményed? Vagy az még nem alkalmas?

    Válasz:Lehet körtét is adni alma helyett, illetve, ami jó még és nem fogja meg a hasát, az az őszibarack. A székletgondokra adj neki édesköményteát.

  • eszter

    2010. január 04. hétfő

    Kedves Ági,
    Egy 7 és fél hónapos kislány anyukája vagyok, és lenne egy kérdésem a hozzátápálásával kapcsolatban. 5 hónaposan kezdtünk kanalazni, először gyümölcsökkel próbálkoztam, valamennyi kezdő gyümölcsöt nagyon szívesen fogadta. Mára már háromszor eszik kanalas ételt, délelőtt gyümöcsöt köles, rizs vagy gabonapehellyel, ebédre főtt zöldséget, főzeléket, és este fürdés előtt tejpépet, a többi alkalommal szoptatom. A problémám az, hogy a főzelékfélék közül csak a sütőtököt eszi meg, a többitől fintorog, csak az édes ízek ízlenek neki. A céklát már megeszi nyers reszelt almával, ill a krumplit is csak almával (almaszósz) fogadja el. A sárgarépa nem ízlik neki, s az újonnan próbált ízeket (brokkoli, főzőtök, spenót) sem kedveli. Mennyire kell tartanom attól, hogy édesszájú lesz, és később sem fogadja majd el az egyéb ízeket? ha nem ízlik neki az általam készített főzelék, kínáljam meg valamelyik kedvencével, vagy ezzel csak megalapozom a válogatósságát? Lehet a tejpép a ludas? (a gyermekorvosunk javaslatára adom)
    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Minden baba jobban kedveli az édes ízeket, mert az anyatej édes, ez nem azért van, mert a kicsi édesszájú. Próbáld meg az újabb ízeket 1-4 arányban keverni a már ismert ízekkel (pl. brokkoli-répa-krumpli, amiből a brokkoli csak max. az 1/4-e), ha elfogadja, legközelebb tegyél kicsit többet a brokkoliból és így tovább növeld a mennyiségét, így megszokja.

  • olaszhon

    2009. szeptember 04. péntek

    sziasztok,
    a reszelt alma nekunk sem jott be, de ha erdekel benneteket, hogy hogy kezdik a hozzataplalast olasz modra, akkor itt elolvashatjatok:
    http://olaszhon.blog.nlcafe.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=110697
    (annyit elarulok, hogy parmezansajttal inditanak…)

    egyebkent itt a sult almanak nagy divatja van, tipikus korhazi etek, azt kapjak pl. a csaszarral szult anyukak is. Gyereknek sem adnak soha nyers reszelt almat, csak mindig ezt a sultet.

  • Bokor Zita

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Kedves Ági!Kisfiam napi egyszer eszik főzekéket.Amikor konzervet kap kap semmi gondunk nincs, viszont ha én főzök akkor nagyon megfájdul a hasa.Pedig ugyanazokat a kombinációkat főzöm mint ami a konzerv.Ügyelek a higiéniára is és jól átfőzöm…Mi lehet az oka?A konzerv pépeket sütik?Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Azokat a pépeket párolják fedő alatt. Valószínűleg nem ez a hasfájás oka, hanem talán az összetétel nem olyan (pl. kicsit savasabb az alma, mint a konzervben), próbálkozz más hozzávalókkal is, más fajta almával stb.

  • Kinga

    2009. június 30. kedd

    Koszonom szepen a valaszt 🙂 . Sajna sokszor a nem evestol ketsegbe esek. Koszi a batoritast es orvendek, h nincsen semmi baja a picimnek!

  • Kinga

    2009. június 23. kedd

    Sziasztok! Segitsegre lenne szuksegem. A kislanyom 9 honapot toltott junius 22.-en es eddig a hozzataplalas eleg nehezkesen ment. 6 honapos kora elott kezdtem egy kicsivel a hozzataplalast, inkabb csak probalgattam es sajna aztota is csak probalgatom, de keves sikerrel. Probaltam almat mindenfele keppen, repat, krumplit, minden fajta barackot, meggyet, cseresznyet is mar de semmi sikerrel. Ugy 1 honapja kiprobaltam a fozotokot es abbol eszegetett(nem sokat, de meg voltam elegedve), majd karfiolt is ezegetett, aztan hussal mind ezeget, majd a gabonat is vegre elfogadta. A legtob amit evett az 50-60 ml, de a legtobbszor csak ugy 10-20 ml eszik, meg vannak olyan napjai is, h semmit se fogad el. Meg mindig szopizik naponta 7-szer. Ha tudnal valami tanacsot adni, h mit probaljak meg ki. Elegge ketsegbe vagyok esve, h milyen keveset eszik es inkabb meg mindig csak szopizik 🙁 .
    Elore is koszonm a valasz!

    Válasz: Ez egyáltalán nem gond. Ebben a korban még elég hektikusan esznek a babák, pláne, ha még szopiznak is. Az sem gond, ha 1 éves koráig elsősorban csak anyatejet eszik és minden mást csak kóstolgat. Ezt részben a fogzás is befolyásolja, hiszen ettől étvágytalanabban lehetnek időszakosan a kicsik (főként, amikor a felső 4 metszőfog bújik)

  • nefer

    2009. május 10. vasárnap

    Segitseget szeretnek kerni. 5 honaposan kezdtuk a hozzataplalast, addig csak anyatejet kapott a fiam. Mar ket hete kostolgatunk, de par kanalnal tobbet nem igazan tudok megetetni vele. Mindenre fintorog vagy oklendezik, semmi sem izlik neki. Probaltuk az almat, barackot, banant, repat. Se a leves valtozatot, sem a pureset nem szereti. Az almat probaltam sulve is, tobbfele valtozatat es anyatejjel osszekeverve is. Megkostoltuk a bolti hippes pureket, azokkal sem volt tobb sikerunk. Sajnos sutotokot nem tudunk beszerezni ott ahol mi elunk. Kerdesem az lenne, h szuneteltessem a hozzataplalast, vagy legyek kitartobb es folytassam? Nem szeretnem eroltetni sem, nehogy megutaljon enni. Viszont kicsit aggodok, h kesobb meg nehezebben fogja elfogadni. Koszonom!

    Válasz: Legyél kitartó, ha már elkezdted. Nem kell erőltetni, minden nap kínáld meg 1-1 kanállal, amennyit megeszik. Próbáld meg az almát párolni, azt általában jobban szeretik a babák. Legyen ott veletek néha, amikor esztek, így felkeltitek a kíváncsiságát az evés iránt.

  • Vida Agi

    2009. február 25. szerda

    kati, próbáld meg a barackot adni (akár őszibarackot, akár sárgát, attól rendbejön)

  • kati

    2009. február 25. szerda

    Nekem az a problémám, hogy a kisfiam (6 hónapos) egyáltalán nem fogadta el az almát aztán a krumplit sem. Doktor néni javasolta, hogy próbálkozzam a sütőtökkel, ami be is vált :), de sajnos a székletünk elmaradt :(. Nem sírt, nem volt kemény a hasa, nem fájt neki, csak 5-6 napig nem produkáltunk semmit, és hallottam hogy hangosan nyom.

    Mit tegyek? Hagyjam a sütőtököt (amit nem szeretnék mert nagyon szívesen eszi) vagy esetleg próbáljam meg valamivel keverni?

    Válaszodat előre is köszönöm

  • azsuzsa22

    2009. január 22. csütörtök

    Én is próbáltam a sült almát. 🙂 Karácsonyi menüként nagyon bejött (kisfiam akkor volt 5 hónapos). Köszönöm a tippet!