Cukrozd be, úgy jobban elfogadja?

Ha a baba nem szívesen fogadja az első falatokat, csak keveset eszik egyszerre vagy egyáltalán nem kéri, gyakran elhangzik a tanács, hogy cukrozza meg kicsit a pépet. Vagy adja cumisüvegben, hátha csak a kanál a gond. Számos ilyen trükk létezik arra, hogy valahogy megetessük az első falatokat nem szívesen fogadó babát. Miért ne tegyük?

Írja egy 6 és fél hónapos baba anyukája, hogy elkezdték a kóstolgatást, egy-egy kanállal eszik is a kicsi, de a gyerekorvos szerint ez nem elég, adjon többet, naponta 2-3x és cukrozza be neki a pépet, akkor elfogadja majd.

És nem ő az egyetlen, aki ezt a tanácsot kapja.

Trükközések egész sorát javasolják az anyukáknak a nagylyukú cumisüvegtől, a pörköltszafttal (!) való keverésen át a „tereld el a figyelmét és csempészd be a szájába” típusú bűvészmutatványokig.

Mi ezzel a gond?

1. Ha egy baba egészséges, pont annyit és pont úgy eszik, amennyire szüksége van

A hozzátáplálás kezdetén még barátkozik az új ízekkel, kóstolgat, azt fogadja el és annyit, amennyire az anyatej/tápszer mellett szüksége van. Hiába matekozzuk ki, hogy hány kanállal kéne ennie, hiába mérjük ki, hogy mennyit kéne innia, ha nincs szüksége többre nem fogadja el.

Vannak olyan babák, akik onnantól kezdve, hogy megkóstolták az első kanál ételt, szinte habzsolják a finom falatokat, mások óvatosabbak, lassabbak. Vannak, akik szívesen és sokat isznak, mások megelégednek az anyatej/tápszer nedvességtartalmával.

Ha megtömik a babát, elterelik a figyelmét és becsempészik a szájába az ételt, azzal megtanítják arra, hogy az ő igényei nem számítanak, leszoktatják arról, hogy az ösztöneire hallgasson, megtanulja, hogy mindegy mit akar, elég csak nyelni – ez pedig később a túlevés melegágya lesz, ráadásul emésztési problémákhoz, hasfájáshoz, székrekedéshez is vezethet.

A hozzátáplálás nem lóverseny. Nem jut előrébb az életben az, aki már 7 hónaposan kétpofára eszi a húslevest és nem marad le semmiben az, aki 1-másfél éves korig főként szopizik és mellette inkább csak kóstolgat.

Önállóbb sem lesz az evésben az, aki korábban kezdte, épp ellenkezőleg: ha folyton megetetik a kicsit, belerimánkodják/varázsolják a falatokat az gyakran elveszi attól a kedvét, hogy önállóan próbálkozzon és csipegessen falatokat.

Ahhoz, hogy a kicsi szívesen egyen önállóan is, bíznunk kell benne, hogy magától is képes enni és eleget tud enni, márpedig a gyermekét mindenáron megtömő szülő általában nem bízik a gyerekben.

Felmerül a kérdés: ha nem hízik jól a baba, akkor vajon mi a teendő, akkor nem szükséges-e, hogy odafigyeljünk rá, mennyit is eszik?

Fél éves kor előtt, ha a hízás mértéke nem megfelelő, akkor szoptassuk többször vagy adjunk több tápszert és tápszeres babáknál esetenként a sűrűbbre kevert tápszer, a Sinlac vagy a tápszerváltás a megoldás. A főzeléktől nem hízik jobban a baba, ha még nem érett rá az emésztése, hogy feldolgozza, sőt még tovább lassulhat a hízás, mert nem szívódnak fel megfelelően a tápanyagok, hiszen még nem tudja rendesen megemészteni őket, ezért gyakran ebből csak az lesz, hogy tele van ugyan a pocak, mégsem fejlődik megfelelően a baba.

Fél éves kor után, ha a baba nem szívesen fogadja el az új ételeket, vagy csak 1-1 kanálkával eszik belőle, ugyanígy a több szoptatás vagy a tápszerváltás a megoldás, mint mindenáron megtömni a babát főzelékkel, ha ő még egyébként nem fogadja el.

A hízás mértéke egyéni tényezőkön is alapul. Ha nem megfelelő a baba fejlődése, vizsgáltasd ki a babát és kiderül, kóros-e a probléma, vagy csak túlaggódtad a dolgot.

2. Fontos, hogy a gyermekünk az ételek valódi ízét ismerje meg, nem a felcukrozott, ízfokozott változatot!

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a mai világ egyik legnagyobb problémája, hogy túl sok feldolgozott ételt eszünk. Sokan azt hiszik, ez az ételek valódi formája és erre van szüksége a babának is. Valójában a csecsemőnk hozzátáplálása jó apropó arra, hogy elkezdjünk visszanyúlni az alapokhoz: az eredeti alapanyagokhoz, a feldolgozatlan ételekhez, amiket mi magunk készítünk el otthon. Félkész étel helyett saját magunk által megfőzött, gyümölcsjoghurt helyett natúr, benne valódi gyümölccsel, felvágott helyett igazi hús és a többi…

Nekünk felnőtteknek már sajnos nem tökéletes az ízérzékelésünk, túlsózunk, túl édesen eszünk ételeket, fintorgunk a zöldségektől, a kevésnek találjuk az ételek valódi ízét. A babák ízérzékelése eleve kifinomultabb, fűszerezés nélkül is érzik az eredeti ízeket, fontos, hogy ezt ne rontsuk el se ízfokozókkal, se mesterséges ételekkel, se túlfűszerezéssel. A baba hozzátáplálása jó apropó lehet arra, hogy mi is elkezdjünk egészségesebben táplálkozni. Amúgy se túl jó, ha mi teljesen mást eszünk, mint a gyermekünk, mert előbb-utóbb akaratlanul is a mi szokásainkat kezdi másolni majd.

Sokat tehetünk a gyermekünk egészséges étkezési szokásainak kialakításáért, ha minél kevesebbet fűszerezünk, hogy a kicsi az ételek valódi ízével barátkozzon meg és ügyelünk rá, hogy minél később találkozzon csak édességekkel, chipsekkel, péksüteményekkel, üdítőkkel (ezekkel nyugodtan várhatunk akár óvodáskorig vagy még tovább is). Sokan ezeket rutinszerűen elkezdik adni 1-2 éves kor között, amiből aztán kialakul az a probléma, hogy a gyerek már csak a péksütit, kakaót, tésztát fogadja el, mert persze ezek sokkal finomabbak, mint pl. a répa vagy a karfiol, de ha nem adnánk neki, nem is válna függővé, ráér majd később megkóstolni ezeket (a tapasztalat azt mutatja, hogy ha ovis korig legfeljebb csak 1-1 ünnepi alkalommal találkozik velük, nem alakul ki ez a fajta egyoldalú válogatósság)

Óvatosnak kell lenni a babáknak árult ételekkel is. Sokan alapból megveszik a babadesszertet, a kész babapiskótát, de ezeknek egy része ugyanúgy feldolgozott étel, mint a többi. Praktikusak, ha elutazunk vagy úton vagyunk és nincs módunk főzni, de a legjobb, ha a baba otthon készült ételeket eszik.

Nincs szükség desszertre sem. Sokan a főétkezések után automatikusan megkínálják a kicsiket valamilyen babadesszerttel vagy más finomsággal, de valójában ez teljesen szükségtelen, ráadásul kialakítja azt a szokást (amit utána nagyon nehéz levetkőzni), hogy a sós étel után mindig édeset kell enni. A legjobb, ha a desszerteket legfeljebb napi egy étkezésbe építjük be (pl. tízóraira vagy uzsonnára lehet enni belőlük).

3. Ne verjük át a gyereket!

A cukrozás, figyelemelterelés, nagylyukú cumiból főzelékadás valójában becsapja a gyereket és olyasmit erőltet rá, amire még nem áll készen. Gyakran ott van a háttérben a félelem, hogy a gyerek nem eszik eleget, nem jó evő és emiatt muszáj „tömni”. Vagy pusztán csak az, hogy ő még kicsi és nem tudja mi a jó neki, de majd „én a nagy felnőtt jól megtanítom”.

Valójában az egészséges baba pontosan tudja, mi a jó neki. Az más, ha tényleg beteg (mondjuk lázas) és emiatt gyakrabban kell szoptatni vagy kiskanálból kell neki adni az innivalót, hogy ne száradjon ki.

A sürgetés, a trükközés sok esetben komolyabb problémákhoz vezet, mint amit eredetileg megoldani szerettünk volna.

A figyelemeltereléssel etetett baba később fog önállóan enni, a megtömött vagy cukrozással etetett baba válogatós lesz vagy egyoldalúan eszik majd, ha az etetés állandó harccal jár, a kicsiben szorongás alakulhat ki az evés kapcsán, ami később egyoldalú étkezési szokásokhoz (pl. csak 1-2 ételt eszik meg), étkezési sztrájkokhoz (pl. az oviban nem eszik) vezethet.
Az erőltetés mindig ellenállást kelt, a gyermeket bizonytalanná teszi és gyakran még jobban kapaszkodik abba, amiről le akarják szoktatni, mint korábban.

Hogyan lehet az együttműködést másként elérni?

A legtöbb esetben egyszerűen azáltal érhetjük el, hogy a baba szívesen egyen, hogy kivárjuk, amíg magától érdekelni kezdi és megérik rá (itt szedtem össze a hozzátáplálás érettség jeleit).

Együtt ehetünk vele, odaültethetjük az asztalunkhoz, hogy lássa, mit eszünk, ez meghozza majd a kedvét a kóstolgatáshoz.

Előfordul, hogy valóban sürget az idő, mert mondjuk szeretnénk visszamenni dolgozni, vagy hétvégenként iskolába járunk és jó lenne, ha más is tudna vigyázni rá és meg tudná etetni.

Ezesetben elkezdhetjük naponta egyszer szopi előtt megkínálni az új ízekkel, odaültetni őt az asztalunkhoz, engedni, hogy figyeljen és kóstolgasson! Ha ki kell váltanunk egy étkezést, bőven szánjunk rá időt, legalább 2-3 hétre szükség lehet, mire a baba megszokja az új helyzetet, ne az utolsó pillanatban akarjuk megoldani!

Jó megoldás lehet a BLW (baby led weaning) is, hadd nyúljon az étel után és kóstolgassa! (Igen, ez elég maszatos művelet kezdetben, de cserébe lesz egy hamar önállóan és jóízűen evő gyerekünk 🙂 )

Ha nincs benne játszma, nyomás, aggódás és erőlködés, hamarabb jön meg a baba kedve az új ízekhez, mintha állandó harc tárgyává tesszük az étkezéseket.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Anita

    Reply Reply 2021. augusztus 13. péntek

    Kedves Ágnes!
    10 hónapos a kislányom. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi kenyeret ehet egy nap? Egyáltalán minden nap ehet kenyeret? Eléggé szereti, ahogy észrevettem:) És milyen fajta kenyér a legjobb számára? Fehér /barna/teljeskiörlésű? Vagy ezt is azt is ehet? Eddig még csak teljeskiörlésűt adtam neki, de tőbb helyen olvastam, hogy az túl rostos és gátolja a vitaminok felszívódását.
    A másik amit nagyon szeret a banán. Banánból mennyit ehet egy nap és minden nap eheti? Próbálok neki többféle gyümit adni, de nem mindig fogad el mást. Tízóraira kenyérkocka banánkockával kombó a favorit nála. Próbálok a kenyér helyett is időnként mást adni a gyümi mellé pl. babakekszet, kölesgolyót,de nem nagyon kell neki. A babakekszes gyümit időnként elfogadja, de a kölesgolyót egyáltalán nem szereti. Ha beleturmixolom gyümölcsbe, akkor sem. Kicsit aggódom, hogy túl sok lesz a kenyérből, banánból, de szerencsére nem tapasztalok szorulást nála.
    A tejtermékeket mostanában kezdtem el bevezetni, mert refluxos (remélem már csak volt, mert már vagy 2 hónapja tünetmentes, nem volt bukás), és emiatt az orvosa jobbnak látta várni a tejtermékekkel. Sajtot, túrót már kapott, szerencsére nem lett gond. Következőnek a joghurtot gondoltam, de nem tudom melyiket eheti (természetesen a natúr joghurtok közül). Pl. Actívia?
    Előre is köszönöm válaszát!

  • Bencsné Lukic Krisztina

    Reply Reply 2020. május 07. csütörtök

    Tisztelt Vida Ágnes!
    Szeretnék tanácsot kérni! Van 1 6,5 hónapos kislányunk. Hozzá táplálást már elkezdtük 1 hónapja. Szépen evett is az elején de általában a gyümölcsös bébiételt. Az üveges fözelékektől öklendezik. Nem is eröltetem azokat. Inkább főzök neki. Azt ízlelgeti az arcából ítélve ízlik is neki. Csak sajnos nem tudom teljessen pépesre csinálni botmixerrel ha van benne csirkemell. Azok apró mint pl mákszem,meg nagyob darabkákban van benne. Van amejiktől olyan mint ha öklendezne szerintem a nagyobbaktól. Így kóstoltathatom vele?
    A másik dolog az alvás. Elalszik már fél 9 és 9között álltalában. De sajnos 3-4 szer felsír vagy épp fent van. Meg kapja a cumiját alszik tovább pár óra eltelik megint felsír. Cumizni igaz csak alváshoz cumizik. Rosszat álmodhat vagy éhes lehet? De akkor a cumival nem aludna vissza vagy mégis? Meg ha éhes azt jelzi nem hadja annyiba🙂. Sajnos kezdek kimerült lenni. Nagyon keveset alszom, lesem minden mozdulatát szösszentését. Velünk egyszobaba van addig amíg nem lesz kész a sajátja. Lehet az is baj hogy minden apró mozdulatát figyelem és félálomba rögtön ugrok is. Tudna valami tanácsot adni? Előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2020. május 10. vasárnap

      Nem kell emiatt aggódnod, ilyen pici darabkáktól megfulladni nem fog, viszont megtanulja, hogyan kell darabosabb ételt enni.

      Éjszaka lehetséges, hogy azért ébred fel, mert éhes. A cumival ugyan visszaalszik, de kisvártatva újra ébred, mert még mindig éhes. Próbáld meg az első ébredésnél megetetni, ha éhes, utána hosszabban fog aludni majd.

      • Heni

        Reply Reply 2020. május 18. hétfő

        Jó napot van egy 10 honapos kislanyom . El kezdet egy olyant hogy rázza a fejet mintha nemet intene
        es mondikal kozzbe és van mikkor úgy rázza a fejet hogy nem mond semmit :○

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2020. június 14. vasárnap

          Ez normális, utánozza a gesztusaitokat.

  • Andrea

    Reply Reply 2020. január 19. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 9 hónapos, 3 étkezést váltottunk már ki, nagyon jó evő és szinte mindent ízt elfogadt. Azonban kínlódunk a fogzással, és voltak olyan étkezések, amikor kénytelen voltam cumisüvegből megetetni, mert annyira sírt a szilárd ételtől. Viszont attól tartok, hogy rossz élményt szerzett szegény és bár jön az egyik felső foga, minden evés sírásba torkollik 2-3 kanál után. Van, hogy leülök mellé és megfogom a kanalat, már ekkor sír. Hogyan tudnám elérni, hogy újra sírástól mentesen egyen a kisfiam? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Noemi

    Reply Reply 2019. december 06. péntek

    Kedves Ági!

    Azzal a megkereséssel fordulok Önhöz, hogy elmeséljem a történetünket és lehetőség szerint kérném a segítségét!
    Kislányom igèny szerint szopizott, szipizik a mai napig. Jelenleg sikerült lecsökkentenem hajnalra, délelötti alváshoz, délutáni alváshoz, lefekvéshez. Éjszaka 1szer-2szer kel, cicivel alszik csak el és vissza is.
    A „problémánk” az, hogy szinte nem hajlandó semmit megenni, pár falat kostolás után, ami 2kis falat, elfordítja a fejét és tol el. Már mindent kipróbáltunk, sajnos semmi nem működik. Úgy gondolom a cicit várja és inkább nem eszik semmit a következő cicizésig. 1 babajoghurt lecsúszik egy nap, de ezt nem adhatom mindig illetve ez kevés.
    Nekem ez már egy kicsit megterhelő, gondolkozom a leválasztáson, bízva hogy elkezd normálisan étkezni. Nem tudom, hogy állhatnék neki, mint korábban írtam cicivel is alszik.
    Nem szeretném, hogy őt ez megviselné, viszont valamiféle megoldást nagyon szeretnék.
    Tudna segíteni ez ügyben tanácsával, hogy menjen ez a folyamat? Mennyire viseli meg a gyermekeket ha egyszerűen nem kapna cicit?
    Nekem is nagyon nehéz lesz, de ha táplálkozna nem is gondolkodnék az elválasztáson. Valószínűleg akkor már nem is igényelne ennyit a cicit. Nem cumizik, cumisüveget sem használtunk.
    A pár falat evés ha sikerül, akkor valamit fog a kezében vagy nézeget és picit elterelődik a figyelme. Tehát egyáltlalán nem érdekli az evés.
    Mikor eszünk mindig ott ül velűnk már 6 hónapos kora óta, nem erőltetettem soha, bízva hogy megszeret enni, de jelenleg ennek még az esélyét sem látom.

    Köszönöm, hogy elolvasta és bízva segítségében!

    Tisztelettel és köszönettel:
    Noemi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. december 15. vasárnap

      A babák ösztöne tökéletesen működik: ha elég neki az anyatej, akkor nem kér többet másból vagy csak annyit, amennyire a szervezetének szüksége van. Lehet, hogy más babákhoz képes furcsa, hogy ő még inkább csak a cicit kéri, de ha erőlteted a többit, ha elveszed a cicit, azzal csak rossz szokások rögződnek nála és megutálja az étkezést. Inkább szopizzon, amikor csak kéri, kóstolgasson mellette, amennyit elfogad, továbbra is egyen veletek együtt és meg fogod látni, ha eljön az ideje, magától elkezd majd mindenből többet enni.

  • Varga-Bejczy Diána

    Reply Reply 2019. május 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos. Sajnos nem nagyon tudok vele kimozdulni mert ha idegenek a közelébe mennek és mondanak neki valamit, sikítva elkezd sírni és semmivel nem tudom megvigasztalni. Ha anyósomékat ritkábban látja, náluk is ezt csinálja. 10percig elnézeget, majd ha közelebb mennek hozzá, megfogják, elkezd sírni. Minap majálisra mentünk ki ahol ugyanez volt. Pedig a kezemben van vagy az apukájánál. A hordozó kendő sem használ már próbáltam. Mit csináljak hogy ez jobb legyen? Vigyem minél több helyre vagy inkább ne kíntassam?
    Nagyon rossz anyának érzem magam hogy nem tudom megvigasztalni ilyenkor 🙁

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. május 17. péntek

      Ezt az okozza, hogy a babák ebben a korban már elkezdik felismerni, ha valaki „nem anya” és ilyenkor kevésbé érzik biztonságban magukat, ezért sírnak. Ez nem a te hibád, egyszerűen csak ösztönből csinálja, ő valami miatt érzékenyebb erre. Később ez változni fog majd. Nyugodtan vidd emberek közé, maradj ott vele, nyugtasd, ahogy újra meg újra megtapasztalja, hogy nem esik ilyenkor semmi baja, ritkulni fognak ezek a nagy sírások.

  • Iván Beáta

    Reply Reply 2019. március 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom altatásával kapcsolatban adódott probléma, talán tudsz tanácsot adni. 15 hónapos kislányról van szó, aki szinte mindig ringatassal aludt el. Nem cumizik, nem szopizik, semmilyen plüss kabalához nem ragaszkodik. Sokáig nem zavart hogy ringatni kell, mert pár perc alatt aludt. A fogzás ( őrlő fogak) és betegség időszakában azonban egyre inkabb megterhelő a dolog. Mostanra odáig jutottunk, hogy nem kényelmes neki az ölemben, igy nagyon elhúzódik az altatás, de szinte csak akkor lehet letenni ha már mélyen alszik. Ha előtte próbálom meg, akkor ordít. Ha éjjel felkel, magától nem alszik vissza, akkor is ringatni kell, vagy rajtunk alszik el. Korábban nem volt ezzel gond, felvettem, kicsit ringattam, felálomban letettem a nagyagyra, vagy a kiságyba, simogattam még kicsit és aludt. Mi változott? Ez a szepa szorongás, hogy kvázi nem lehet letenni. Próbáltam a letesz, kimegy módszert, de kb tíz másodperc múlva arra mentem vissza, hogy a sírástól mindent összehányt. Ezzel így nem próbálkoznèk a továbbiakban, de szeretném ha ringatas nélkül, mondjuk mellettem aludna el és utána könnyen át tudnám tenni az ágyába. Amúgy volt egy kb két hetes időszak, amikor ez működött. Aztán jöttek a fogak és minden egyre rosszabb lett. Mit tanácsolsz? Mit tehetnék, hogy kevesebb segítséggel aludjon. A válaszodat előre is köszönöm!

  • Szofi

    Reply Reply 2019. március 29. péntek

    Üdvözlöm. 3hete kezdtem el kisfiamnál a hozzátáplálást, most 21hetes mellette tápszeres baba.elég hamar ki is váltottuk a tízórai étkezést két hét után nem kért tápszert hisz jó formán evett bébi ételt. nagyon szeret kanállal enni és el is fogadja az új ízeket is, nagyon érdeklödő viszont nem sok mindent tudok neki adni mert szorulása van az almától a keksztől(védőnő javaslatára adtam neki) eddig csak őszibarackot és sütőtököt mertem neki adni mert a 3nap után az őszibarack+keksz kombótól sírásos kakilás lett.viszont a sima őszinarack illetve sütőtöktől akár napi négyszer is van teljeden normális széklete. Milumil Ar tápszert kap mert ezzel lakik jól illetve éjszakára beba sinlacot. Kérdésem az lenne mit tehetek hogy a többi adható ételt is tudjam vele kostóltatni úgy, hogy szegényemnek ne legyen szorulása? Vagy maradjak ezeknél csak egyenlóre hátha változik? Vizet iszik kb egy dl Válaszát előre is köszönöm

  • Kovács Ágnes

    Reply Reply 2019. március 10. vasárnap

    Kedves Vida Andrea!
    Nagyon elkeseredetten írom a kommentet. Kisfiam 18 hónapos. 7 hónapos koráig anyatejes baba volt majd saját magát leválasztotta. A hozzátáplálás megkezdése zökkenőmentes volt egészen addig míg az általam készített ételből nem akartunk adni neki. Sütőtök, almapüré és még sorolhatnám üveges bolti baba étel minden probléma nélkül de ugyanaz általam elkészítve egyáltalán nem ment. Nem volt hajlandó megkóstolás után elfogadni. Ez még nem is lett volna probléma később jött a fekete leves. Amikor a darabos étel jött sorra már néha egy egy falatot elfogadott tőlünk. Teltek el úgy napok, hogy már nem akartunk neki venni üveges kaját és próbáltuk ráerőltetni, hogy azt egye amit mi. Értem ezalatt hogy tettünk néhány szem borsót, tésztát az etetőszék tálcájára de ha hozzáért is undorodott tőle. Mostmár ott járunk, hogy csak a húslevest töménytelen mennyiségű tésztával és 2 fajta péksüteményt fogad el. Próbáltuk, hogy odaültünk hozzá a kisasztalához és mi is ott ettünk, vagy ő ült a mi asztalunkhoz de hiába. Ma például zöldséglevest (csak a levét) akartam neki adni tésztával de elfordul minden egyes alkalommal pedig éhes. De ha húslevest adnék abból többet megenne mint én. Hogyan tudnánk rávenni, hogy vegye el a tányérról azt ami szimpatikus neki vagy hogyan lehetne elérni, hogy fogadja el és legalább kóstolja meg a kínált ételt? Ha pl bevásárlás közben meglátja a túró rudit akkor megeszi sőt kéri is, de itthon attól is egyből fordul. Tudom, hogy az elején elrontottuk az erőltetéssel de szeretném jóvá tenni, csak nem tudom hogyan.
    Köszönöm ha válaszol!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. március 29. péntek

      Az a baj, hogy mostanra kialakult nála az a beidegződés, hogy az evés rossz dolog, az erőltetés mindig ezt váltja ki a kisgyerekekből. Jó jel, hogy nála mindez helyhez kötött, mert külső helyszínen hajlandó mást elfogadni, ez annak a jele, hogy később oldódhat nála az evéssel kapcsolatos szorongás. Segíthet, ha néhány hétig egyáltalán nem erőltettek semmit, nem próbálkoztok semmivel, nem vitatkoztok vele, kapja az általa kedvelt ételeket minden étkezésnél. De emellett vásároljatok minél többet együtt, vond be őt is a főzésbe és minden fő étkezésnél közösen üljetek az asztalnál (ő azokat kapja, amiket szeret). Közben játsszatok boltosat műanyag ételekkel, babazsúrosat a babákkal, plüssökkel stb. Néhány hét után elkezd oldódni a szorongása és magától is elkezd majd nyitni 1-1 új ízre, kíváncsibb lesz.

  • Anasztazia

    Reply Reply 2019. január 19. szombat

    Tisztelt Vida Àgnes!

    Egy szàmomra nagyon frusztràló dologgal szeretnèk Önhöz fordulni, ami miatt nagyon aggódok! 2 ès fèl èves kisfiam nagyon èrzèkeny a tisztasàgra, konkrètan ha egy morzsa van a ruhàjàn, vagy a kezein akkor őrült hisztibe kezd, amìg meg nem töröljük! Próbàlok neki ebben segìteni, gyurmàzàst, ragasztózàst, fürdőkàdban borotvahabozàst erőltettem màr szó szerint, de sìràs mindig a vège, hogy olyan a keze 🙁 🙁 Teljesen elkeseredtem, sajnos mindentől kiakad, ès màr nem tudom hogyan segìthetnèk neki, de nagyon zavar mert szeptemberben kezdi az óvodàt! Kicsikènt sokat törölgettem a kezeit, de viszont homokoztunk, maszatoltunk ès soha nem voltam tisztasàgmàniàs ezèrt nem is èrtem az egèszet! Kèrem a segìtsègèt ez ügyben!

    Köszönettel: Anasztàzia

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. január 19. szombat

      Ebben a korban tanulgatják a gyerekek a dolgok állagát és van olyan gyerek, aki kicsit túlreagálja ezt a témát. Talán az is közrejátszik benne, hogy kicsiként törölgetted a kezét. Ha sír tőle, erőltetni nem szabad, inkább abban segíts neki, hogy megtanulja, hogy ezeket maga is el tudja takarítani, le tudja törölni, ha ebben magabiztos lesz és ő söpri le a morzsát, mossa a kezét, törli le a maszatot, akkor el fog múlni a félelme is.

  • Judit

    Reply Reply 2019. január 15. kedd

    Kedves Vida Ágnes!

    Szeretném a segítségét kérni. Kisfiam 17 hónapos és nem fogad el darabos ételt, csak kanálból lehet etetni. Ő maga a poharat sem emeli és a kanalat sem közelíti a szájához.
    Nagyon fontos elmondanom, hogy kisfiam koraszülött volt, illetve nem csak egyszerűen több, mint egy hónappal előbb született (sürgősségi császármetszéssel), hanem a köldökzsinóron volt 2 valódi csomó, tehát az ellátás végig akadozott. A pocakban töltött utolsó 1 hónapban súlya nem is gyarapodott, a köldökzsinór 3 eréből 1 már trombotizálódott, csak annyi magzatvíz volt, amennyi éppen körbevette, és már az is mekóniumos volt.
    Kisfiamat nem kellett újraéleszteni, nem kellett lélegeztetni és nem kellett gyomorszonda sem, viszont a mai napig le van maradva mozgás, illetve evés terén. Konduktorhoz jártunk, de ő már „elengedett” minket, amint kisfiam elkezdett mászni. Jelenleg már kézen fogva (főleg mindkét kézzel, 1 kézzel nem nagyon) sétál. Világra jövetele után 3 hetet töltött a PIC osztályon, utána hazaengedtek minket. Kontrollra a mai napig járunk vissza.
    Dévény-tornára járunk 2 különböző helyre is, magán úton (beutalót ugyanis nem kaptunk a PIC-en).
    Soha semmit nem vett a szájába, nem is cumizik. Ha közelítünk valamit a szájához, a szemét becsukja, fejét elfordítja, kivéve, ha pépes ételt adunk kanálból. Sajnos könnyen félrenyel, köhög, fuldoklik, ezért a leveseket és főzelékeket is turmixolva tudom neki adni, hiába fő puhára a zöldség vagy tészta. Tehát ha azt akarom, hogy ne csak a levéből egyen, a húslevest is turmixolom, a lencsefőzeléket is turmixolnom kell stb….. 🙁
    Szoptatni viszont még a mai napig szoptatom, nagyon szereti és igényli, hipotón gyermekhez képest a kezdetektől tud szopizni. Jelenleg is naponta kb. 5x szoptatom és kb. 5x eszik kanálból „rendes” ételt. 6 foga van.
    Ha van bármi ötlete, hogy mit próbáljunk meg, mit csináljunk vagy esetleg milyen szakemberhez forduljunk, kérem, írja meg!
    Nem az én türelmetlenségemről van szó, csak segíteni szeretnék neki. Csoda, hogy életben maradt és szellemileg nem sérült, nagyon szeretjük, nagyon örülünk neki 🙂 Csak félek, hogy ha időben nem segítünk, egész életében „le lesz maradva”, és a mai világban ezt nem tolerálják pl. iskolákban, munkahelyeken…
    Figyelmes, mosolygós kisfiú, rengeteg mindent megért már és ő maga is kezd szavakat, szótöredékeket mondani. Mozgásban saját magához képest nagyon sokat fejlődött. Evésben nincs előrelépés (az ízekkel nincs baj, nem válogatós és allergiáról nem tudok).

    Előre is nagyon köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. január 19. szombat

      Nem kell aggódnod, egy kicsit most tart a darabos ételektől, de ez az előzmények ismeretében érthető is. Előfordulhat, hogy esetleg az arcizmai is kicsit renyhébbek, ami miatt nehezebb neki a rágás, érdemes lenne megkérdezni korai fejlesztőben, mit gondolnak erről, illetve a gyakori félrenyelés refluxra is utalhat, ezt is érdemes lenne kivizsgáltatni. Emellett mindig ültessétek oda az asztalotokhoz, lássa, amikor esztek, ez az ő kíváncsiságát is meghozza majd. Semmi baja nem lesz, ha csak kicsit később kezd el darabosat enni önállóan, fontosabb, hogy megszeresse az evést és szívesen, változatosan étkezzen 🙂
      Egy tanács: ne hidd azt, hogy emiatt az 1 hónap miatt le lesz maradva bárhol is. Nem kell bedőlni annak, hogy verseny van. Valójában, ha a gyerek a saját tempójában fejlődhet, olyan erős önbizalomra tesz szert, amivel később simán eléri a céljait, bármi is legyen az.

Leave A Response

* Denotes Required Field