A magzat kora

A magzat koraMikor születik majd a baba? Erre a kérdésre még a legpontosabb orvosi mérések alapján sem tudunk választ adni. A magzat 280 napon át növekszik az anyaméhben – vagy többet, vagy kevesebbet. A pontos időpont meghatározására többféle eszköz áll rendelkezésünkre.

Az orvosok szinte minden esetben az utolsó menstruáció első napjától számítják a terhességet és ehhez képest adják meg a kiírás napját is. Normál esetben a fogantatás félidőben történik (+- 3 nap), ezért a szülések kb. 20%-a valóban a kiírás napjára esik.

Ha te tudod az együttlét pontos időpontját, az sem ad 100%-os eredményt, mivel a spermiumok gyakran 3 napig várakoznak a petesejtre, így akár 3 napos csúszás is lehet.

Az első ultrahang pontosíthatja a képet. A magzat szívhangja a 6. héttől észlelhető. Ha az első vizsgálaton még nincs szívhang, pedig szerinted már a 6. héten vagy, akkor biztosan később fogant a baba. Meglévő ultrahang leleteid alapján itt számolhatod ki a terhesség korát: https://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

A magzat méretei alapján számolt terhességi kor adatai a 12. heti ultrahangon adják a legpontosabb eredményt. Nagyjából az első harmad végéig azonos ütemben fejlődnek a magzatok, azaz a 12. héten ugyanakkora a méretük, az ettől való eltérés azt jelezheti, hogy a baba fiatalabb vagy éppen idősebb, mint amit eredetileg számoltál.

A későbbi ultrahangvizsgálatok eredményei már kevésbé adnak pontos eredményt, hiszen a 12. héttől már egydi ütemben híznak a babák, innentől kezdve az anya táplálkozása és a genetikai tényezők a meghatározóak.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • Németh Szabina

  2011. január 17. hétfő

  Kedves Ági!

  12 hetes (12+2) uh-on a következő magzati méreteket állapította meg az orvos:
  CRL:57
  BPD:22
  FL:8,5
  NT:1,2
  Normálisak, kornak megfelelőek ezek a méretek? Nem túl kicsi az FL?

  Válaszát köszönöm: Szabina

  • Vida Agi

   2011. január 26. szerda

   Teljesen jók a méretei, nem kell aggódnod.

 • Timcsa

  2008. július 25. péntek

  A 16. hét ezért a legalkalmasabb a végtaghiányos rendellenességek vizsgálatára, bár nem végzik rutinszerűen, csak családi kórelőzmény esetén. Jól megjegyezhető adat, hogy a 16. héten a magzat hossza 1-2 mm eltéréssel 16 cm. (A baba egyénre jellemző mérete csak a 28-32. héttől alakul.)