Terhesség és stressz

A kismamák nagy része tart attól, hogy a terhesség alatt elszenvedett munkahelyi stressz, a kisebb-nagyobb bosszúságok, vagy neadjisten lelki traumák kihatnak a magzatra, esetlegesen vetélést okoznak. Erre rátesznek még egy lapáttal azok a jószándékú ismerősök is, akik rémtörténetekkel meg pihenésre buzdító jótanácsokkal traktálják a kismamát.

Terhesség és stresszA helyzet az, hogy az idegeskedés valóban hatással van a magzatra: a szervezetben stresszhormonok képződnek, és ezekből a baba is kap. De önmagában a stressz még nem okoz vetélést vagy koraszülést. Sokan még a munkát is abbahagyják, hogy mérsékeljék a stresszt, de jó hír azoknak, akik ezt nem tehetik meg, hogy a stresszt kikerülni nem lehet, hiszen a mindennapi élet része, sok esetben még áldásos hatásai is vannak (például a pozitív értelemben vett vizsgadrukk is hasznos lehet).

Ha mozgalmas életmódot élsz, sok munkád van, de szívesen csinálod azt, és közben jólérzed magad, akkor nincsen félnivalód. Ha tehernek érzed a sok elintéznivalót, és nyomaszt, akkor érdemes minél többet pihenned. Esetleg napközben 1-1 csésze citromfűteát meginnod, ami elősegíti az ellazulást. Nyugtatókat, orbáncfű alapú készítményeket (tabletta, tea stb.) bevenni a terhesség alatt tilos!

Nemrégiben finn kutatók bebizonyították, hogy ha az anya folyamatosan stresszes életmódot folytatott a terhesség alatt, a gyermeknél ez komoly idegrendszeri zavarokat okozhat. A várandósság alatti idegeskedés a vizsgált gyerekeknél depressziót, szorongást, cukorbetegséget és magas vérnyomást okozott. Megfigyelték azt is, hogy a lányok, valamint a fiatal édesanyák gyermekei jobban érintettek. Ettől azonban nem kell megijedned! Csillapíthatod a stresszfaktorokat, ha betartod az alábbiakat.

Sokszor a mindennapokban nem is érzed a stresszt, annyira elárasztanak a tennivalók. Ilyenkor érdemes tested jelzéseire figyelni:

  • az első harmadban jelentkező fokozott aluszékonyságot ajánlatos maximálisan kielégíteni: a magzat ilyenkor hatalmas gyorsasággal fejlődik, növekszik odabent, szervezeted pedig kvázi mérgezéses tünetekkel reagál a „betolakodóra”, ami általában este korai elálmosodáshoz, vagy egyes napokon akár egész napos fáradtsághoz vezethet. Ha lehetséges, próbálj meg napközben is ledőlni 1-1 órára, vagy ha erre nincs mód, tartsál napközben pár perces kávészüneteket, amikor egy kicsit mást csinálsz, levegőzöl egyet a szabadban, áttornáztatod magad.
  • a második harmadtól kezdve a stressz miatt megkeményedhet a hasad, ilyenkor ülj le vagy feküdj le pár percre és húnyd le a szemed, próbálj meg relaxálni.
  • a rendszeresen végzett jógagyakorlatok sokat segíthetnek az ellazulásban, elsajátíthatsz olyan pár perc alatt elvégezhető pihentető technikákat, amiket akár a munkahelyeden is bármikor alkalmazhatsz
  • az aquanatal is segít levezetni a feszültséget és szorosabb kapcsolatot teremteni a babáddal
  • munka után egy nagy séta a szabadban jót tehet, de ha fáradt vagy és nincs kedved mozogni (főként, ha napközben is sokat szaladgáltál, álltál), akkor irány az ágy!

Amennyiben a stressz nem mindennapi része életednek, de a várandósság során komoly érzelmi trauma ért (szakítás, haláleset stb.), érdemes azt szakértő segítséggel, pszichológussal, pszichiáterrel, esetleg természetgyógyásszal közösen feldolgozni!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

92 Comments

Comment navigation

  • Krisztina

    Reply Reply 2023. június 29. csütörtök

    Jó napott doktornő !
    6hetes kis mama vagyok és érzelmi válságban szenvedek évek óta (most is)
    Sokat sírok ,stresszelek ,lelki okok. Ez 1-2hetig szokott tartani utána újra és újra ez van. Nem tudom mi têvő legyek

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field