Dohányzás és baba

Mi anyák mindentől szeretnénk megvédeni csemetéinket, de vajon mi a helyzet, ha a saját szenvedélyeink hátráltatnak ebben és mi a teendőnk, ha a családtagjaink rossz szokásai veszélyeztetik a babát. A dohányzás ugyanis mindenképpen veszélyes a gyerekekre nézve (és a felnőttekre is).

Dohányzás a terhesség alatt

Dohányzás és babaA terhesség alatti dohányzás megnöveli a komplikációk esélyét, például duplájára nő a koraszülés esélye, valamint a dohányzó nők gyerekei kisebb súllyal születnek (átlagosan 20 dekával kisebbek ezek az újszülöttek). Az első harmadban vetélést, magzatelhalást, az utolsó harmadban halvaszületést idézhet elő a dohányzás. A dohányzás károsítja a magzatot is: pajzsmirigybetegségeket, légúti megbetegedéseket, szellemi visszamaradottságot okoz.

Ha dohányzol, amikor teherbe esel, akkor az első harmad folyamán érdemes leszokni róla az újabb kutatások szerint ugyanis az első harmadban a dohányzás magzatra gyakorolt hatásai még kisebbek. Terhesség alatt is alkalmazhatóak a különféle nikotin tartalmú tapaszok, amik segíthetnek a leszokásban, ezügyben azonban érdemes az orvossal is konzultálni. Fontos, hogy amint megtudod, hogy terhes vagy, hagyj fel mihamarabb a dohányzással!

Sajnos nemcsak az anya dohányzása káros a magzatra, hanem a dohányfüstös környezet is. Ha a munkahelyed ilyen, akkor érdemes minél többet friss levegőre menned és szellőztetned. Ha otthon dohányzik valamelyik családtagod, akkor pedig meg kell beszélni vele, hogy a magzat érdekében azt ne a lakásban tegye, vagy ha igen, akkor alaposan szellőztessen ki maga után.

Dohányzás otthon

A dohányzás a szoptatás mellett sem ajánlott, a méreganyagok ugyanis az anyatejben is megjelennek és növelik a bölcsőhalál kockázatát, még akkor is, ha a baba jelenlétében egyébként nem dohányzol!

A dohányzó szülők gyerekeinél gyakrabban fordul elő asztma és krónikus hörghurut, illetve minden légúti megbetegedésre fogékonyabbak, valamint ezeket hosszabb ideig tart meggyógyítani náluk, több gyógyszerre van szükség, tovább tart a kezelés.

Éppen ezért, ha dohányoztok és képtelenek vagytok leszokni róla, akkor a dohányzást csakis a lakás falain kívül űzzétek, és a terhesség, valamint a szoptatás idejére teljesen hagyj fel vele!

Ugyanakkor nem kell aggódnod amiatt, ha csak kocadohányos vagy, tehát alkalmilag heti 1 szálnál kevesebb cigarettát szívsz el, ez a mennyiség ugyanis nem káros a magzatra, illetve a gyerekekre nézve, azonban a terhesség és a szoptatás időszakában lehetőség szerint ezt is kerülni kell (baj esetén magad fogod okolni és az nagyon rossz lesz)

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Nicoletta

    2011. április 28. csütörtök

    Sziasztok,10 hetes állapotos vagyok,keményen próbálok leszokni a dohányzásról,még mindig napi 1-2szál…
    Sokat ártok ezzel a babának? Nem élek füstös környezetben,a szabad levegön dohányzom,ha nagyon nem bírom…
    Ha reggel nem gyujtok rá egyszerüen napokig(!!!) leáll az anyagcserém,ami kellemetlen és fájdalmas is…
    Ha bárkinek van valami tuti jó tippje a teljes leszokással kapcsolatban kérem írja meg,elöre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Van mód a leszokásra orvosi segítséggel a terhesség alatt is, ahogyan az anyagcsere-problémát is meg tudják oldani. Beszélj a háziorvosoddal.

  • veress anna

    2009. október 29. csütörtök

    Köszönöm!:-)Igazatok van és nagyon köszi!:-)Megpróbálok mindent!

  • Heni

    2009. október 21. szerda

    Szia Anna! Valóban nehézlehet most neked. De kitartás,már csak Levi miatt is. Egyik szülővel sem tartod a kapcsolatot? Miből élsz? Én is eldöntöttem,hogy az én fiam is egy boldog családban ,apa mellett fog felnőni,de az apa már 2,5 éve nem is látta!
    Szerencsémre megtaláltam azt ,aki elfogadja és imádja a fiam,mintha a sajátja lenne.
    Csatlakozom Katához,hogy ilyenkor szüókség van 1 lelki támaszra. Nekem volt 1 barátnőm aki mellettem állt. Aki sajnos(vagy nem) ma már nem a barátom. Hihetetlen mennyire kétszinűek tudnak lenni az emberek!
    Légy erős és kitartó! Ne add fel!

  • kata

    2009. október 21. szerda

    Szia Anna!

    Tény, hogy borzasztó dolog történt veled, veletek. Tudom, könnyú jó tanácsokat osztogatni, de én azt gondolom, hogy ne a múlton rágódj (hogy ott volt a szülésnél, már régóta tart a viszony stb), hanem próbálj a jelenre és a jövőre gondolni pozitívan. Ez nehéz, tudom. Csak a múlton kár rágódni. Ha ilyen a férjed, talán jobb hogy már most kiderült. Biztos fiatal vagy, biztos hogy még megismerhetsz egy kedves férfit, aki szeretni fog téged és kisfiadat. Nem tudom anyagilag illetve barátilag hogy állsz, de ilyenkor egy jó pszichológus sokat tud segíteni. Remélem nem zavartalak ezzel a pár sorral.

  • veress anna

    2009. október 20. kedd

    Üdv!

    Nem tudom kihez fordulhatnék,félek kezdek nagyon összeroppanni.
    Július 31-én megszületett drága kisfiam Levente.Aztán apuka 16 nappal később bejelentette, szerelmes valaki másba.Elment.Mint kiderült már 6 hónapja tartott a viszony.Egyedül csináltam végig az első heteket, tartottam magam, próbáltam nem sírni.Bent volt a szülésnél is…és ó ha tudtam volna…Iszonyatosan megalázó…
    A szüleim elváltak,nagyon csúnyán,évekig bíróságra jártam én is. Megfogadtam,hogy az én gyerekem boldog családban fog felnőni.De már magzat korában eldöntötték a sorsát.Nagyon félek!És egyre jobban.Ha valaki tud kérem segítsen!Egy jó tanács is elég!
    Közsönöm!