A szülés várható időpontja

A szülés várható időpontjaSenki nem tudja, mikorra várható a szülés időpontja, de tippelni azért lehet :o) Általánosságban elmondható, hogy a nők 20%-a szül a kiírás napján, 40% a kiírás napját követő héten, 40% pedig a kiírás napja előtt szül. Hogy végül mikor születik meg a baba, azt számos néphit, babona, tudományos és áltudományos magyarázat lengi körül. Lássunk ezek közül néhányat!

Hidegfront-melegfront Az emberek többsége úgy gondolja, hogy frontátvonuláskor, hirtelen időjárásváltozáskor beindulnak a fájások, sok kismama érzi, hogy ilyenkor keményedik a pocakja. A tapasztalat azt mutatja, hogy ebben az elképzelésben lehet valami, ugyanis hirtelen időjárásváltozáskor tényleg több a szülés, és az is megfigyelhető, hogy amikor heteken át kellemesen napos idő van, megszaporodik a túlhordások száma. Aki azonban túlhordja a babáját, ne számítson arra, hogy majd a hidegfronttól kijön, mert ez általában nem szokott sikerülni, mint ahogyan attól sem kell félni, hogy a frontátvonulás vetélést vagy koraszülést okozhat.

Telihold Az ezoterikus szemlélet szerint teliholdkor sokkal több szülés indul meg, egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy nincsen összefüggés a kettő között (persze, aki pont teliholdkor szült, biztosan nem hisz a kutatásnak). Dr. Jill M. Arliss, az Asheville-I Moutain Area Health Education orvosi központ munkatársa 500 ezer szülést vizsgált meg, és úgy találta egyáltalán nincsen kapcsolat a telihold és a szülés megindulása között.

Pakolászás, takarítás Sokan gondolják úgy, hogy a szülés várható időpontját kiválóan lehet befolyásolni egy kis takarítással, pakolászással, lépcsőzéssel. Ettől biztosan kijön majd a baba és a fészekrakó ösztön is érvényesült. Nos, ez a gyakorlat kifejezetten káros! Az utolsó napokban a fizikai munka már kifejezetten kerülendő, a köldökzsinór a baba nyakára tekeredhet a lépcsőzés miatt. Természetesen egy laza séta megengedett, de cipekedni, nagytakarítani ilyenkor már nem szabad.

Csípős étel Ha chilisbabot eszel, attól biztosan megszületik a baba. Ebben az állításban tényleg van valami, ugyanis a csípős ételek kitisztítják a beleket, hasmenést okoznak, és ettől beindulhat a szülés.

Forró fürdő Mivel a forró fürdő tilos a terhesség elején (az alhasi vérbőség miatt vetélést okoz) sokan hiszik azt, hogy a terhesség legvégén ugyanez alkalmas a szülés beindítására is. A logika érthető, de a forró fürdő mégsem ajánlott. Kellemes langyos fürdőt lehet venni a vajúdás alatt, ezzel “ellenőrizhetjük” azt is, hogy jóslófájásaink valódiak-e: ha a fájások igaziak, akkor a fürdőtől erősebbek lesznek, ha nem akkor a fürdőtől elmúlnak.

A szülés várható időpontját nem igazán lehet befolyásolni, de nem is kell! Érdemesebb megvárni, míg a baba is jónak látja az időt a kibújásra, mint erőltetni. Az utolsó napokat-heteket pihenésre, testi és lelki felkészülésre érdemes használni és kiélvezni az utolsó napokat, amikre később majd nosztalgiával fogsz visszagondolni. A szülés várható időpontját kiszámolhatod a Kismamablog szüléskalkulátorával is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

 • Klaudia

  2011. június 18. szombat

  a menstruácom sosem volt rendszeres de ha jól emlékszem az utolsó 2010 szept 11.-én volt (első nap) 2010 november 26.-án kiderült h körülbelül 9 hetes lehetek, majd 2010 dec 16-án pontosan 12 hetes és 2 napos voltam ez idö szerint 27 hetes voltam 2011 márc 24.-én ez alapján most lehetek 38 hetes? vagy nem? viszont én meg most a héten voltam a 39 hetes ctg vizsgálaton. most akor melyikre adjak? nem mindegy ,ugye? igázabol jun 14.-re voltam kiirva

  • Gabi

   2011. június 19. vasárnap

   Az utolsó menzesz időpontja alapján a szülés várható időpontja június 18. Ha nem középidőben fogant a baba, lehetséges, hogy ettől a számított kortól még 1 héttel fiatalabb.

 • Klaudia

  2011. június 18. szombat

  ma van jun. 18.-a én 14.-re voltam kiírva semmiféle jel vagy fájdalmam eddig még a terhességem alatt nem volt ez mit jelent? pontosan 39 hetes vagyok

 • glatzné égrádi krisztina

  2011. május 16. hétfő

  szép napot midekinek egy kérdésem lenne március 26 volt meg utoljára a mensim azota semmi másfél hete csináltam egy tesztet ami negativ lett aztán vártam egy kicsit és a multhéten megismételtem kétszer is ami meg pozitiv lett holnap megyek dokihoz mert már három hete késik csak az lenne a kérdésem hogy nem e koria még elmeni nem várjak még vele tudnak e mondani valamit menyi idös lehetek és van egy 9 honapos kisfiam akit még szoptatok meddig lehet szoptatni a terhesség végéig vagy a vége fle vegyem el már sokmindenel etetem a kicst de sokat kéri a cicot föleg este köszönöm szépen a választ továbi szép napot

  • Vida Agi

   2011. június 01. szerda

   Akár a terhesség végéig lehet szoptatni, de ha már 3 hete késik akkor egyáltalán nem késő elmenni az orvoshoz.

 • Borsodi-Kovács Alexandra

  2011. március 20. vasárnap

  Kedves Kismamablog!
  Kissé bizonytalan vagyok a szülés időpontját illetően, ugyanis ha a 31 napos ciklusom és a menzeszem utolsó napja alapján számolok, akkor június 2-ára jön ki az időpont, viszont az UH-n (ahol ugye 28 napppal számolnak) folyamatosan június 21-ikét mondanak. Azért durván 20 nap különbség nem semmi. Melyiket kellene alapul vennem? A méretek alapján később meg tudják saccolni pontosabban is az időpontot?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdv,
  Győri Kismama

  • Gabi

   2011. március 20. vasárnap

   Az utolsó menzesz első napjától kell, hogy számolj, ehhez adj 7 napot, a hónapból pedig számolj vissza hármat, akkor jön ki a dátum. Ennek max. 7 nappal lenne szabad eltérnie az UH-n mondott dátumtól. A ciklusod hosszától függetlenül kb. 38 hét a terhesség teljes valós időtartama.