Oxitocin: a szeretethormon, ami jobb szülővé tesz

Miért van az, hogy néhány anyuka már a várandósság alatt mély érzéseket és erős kötődést él át, míg mások a szülést követő hetekben is hullámzó érzésekről számolnak be vagy idegennek érzik gyermeküket. A válasz a legújabb kutatások szerint az oxitocin szintben keresendő, ami nem csak az anyák, hanem az apák esetében is kihatással van a gyermekhez való kötődésre. Mi ez a hormon, miért van rá szükségünk és vajon képesek vagyunk-e befolyásolni?

Az oxitocin hormon, amit sokan szeretethormonnak vagy simogató hormonnak is neveznek, kulcsfontosságú a gyermekünkhöz való kötődés szempontjából. A tudósok évtizedek óta tudják, hogy azok az állatok, amelyeknek szervezete kevesebb oxitocin tartalmaz lassabban mutatják be a kölyköket, és kevesebbet nyalogatják és gondozzák őket, azonban az oxitocinszint és az embergyermekek nevelése közötti kapcsolatról az elmúlt évtizedig nem sok kutatást végeztek.

Ruth Feldman pszichológus professzor a Psychological Science 2007. novemberében és a Biological Psychiatry 2012. decemberi számában publikált tanulmányából kiderül, hogy a nők oxitocinszintje a terhesség első trimeszterében előre jelzi a csecsemőkkel való kötődési viselkedését a születés utáni első hónapban.

Azok az anyák, akiknek a terhesség alatt, valamint a szülés utáni hónapban magasabb volt az oxitocinszintje, több olyan viselkedésről is beszámoltak, amelyek szoros kapcsolatot teremtenek a babával, például dalocskákat énekelgetnek a csecsemőnek, különleges fürdési és etetési szokásokat alakítanak ki és többet gondolnak a babára. Egyszerűen: minél több az oxitocin, annál szeretetteljesebb és figyelmesebb lesz az anya a baba iránt.

De mi a helyzet az apákkal? A magasabb oxitocinszint kötődésre gyakorolt jótékony hatása az apákra is érvényesül. Minél több az oxitocin, annál szeretetteljesebb és testileg ragaszkodóbb egy apa. És az apa szeretetteljes viselkedése a babából is szeretetteljes reakciót vált ki: a baba szívesen nézi az apát is és örömmel játszik vele.

A kötődés a gyermeknevelés alapja. Nem csak csecsemőkorban nyújtja a baba számára a biztonság és a gondoskodás érzetét, hanem a biztonságos kötődés és az abból fakadó egymásra figyelő kapcsolat megkönnyíti a későbbi nevelési kérdések megoldását is.

Mi történik akkor, ha valakinek kisebb a szervezetében az oxitocin hormon szintje?

Lehet növelni az oxitocin szintet valamilyen módon? Az oxitocin szintje jó esetben a bensőséges, pozitív terhességi érzelmek hatására és a szülés során bekövetkező biológiai változások következtében folyamatosan növekszik az anya szervezetében és ez segít az erős kötődés kialakításában. Az alacsony oxitocin szint ezzel szemben hozzájárul a bizonytalan, elkerülő vagy ambivalens kötődés kialakulásához nem csak a gyermek részéről, hanem az anya részéről is, ezáltal a szülés utáni depresszió kialakulását is megnöveli és mindenképpen hozzájárul a szülői alkalmatlansággal kapcsolatos rossz érzésekhez, a túlaggódáshoz, bizonytalansághoz.

Sajnos az oxitocin hormont mesterséges formában nem tudjuk hatásosan a szervezetbe juttatni: létezik ugyan oxitocin tabletta, azonban így a hatóanyag nem képes átlépni a véráramból az agyba, tehát nincs rá hatással, az orrspray pedig bár képes hatással lenni az agyra, azonban hosszútávon nem használható, mert károsíthatja az agyat.

Léteznek azonban olyan tevékenységek, amik képesek az agy oxitocintermelését növelni:
– meditáció,
– jóga,
– testmozgás,
– masszázs,
– éneklés,
– tánc,
– kertészkedés,
– ima,
– mély kapcsolatba kerülni egy másik emberrel,
– háziállat simogatása,
– a pároddal való szeretetteljes együttlét,
– a babád közelében lenni, simogatni, puszilni, szoptatni, ringatni, hordozni őt.

A legnagyobb mértékben azok a tevékenységek növelik az oxitocinszintet, amelyben egy másik emberrel vagyunk kapcsolatban, ezért az egyik legjobb módja a kötődés kialakításának, ha sokat vagy együtt a babáddal és sokat szoptatod, hordozod őt. Szoptatáskor nemcsak a véred hormonszintje növekszik, hanem a tested is több oxitocin receptort termel, ezzel folyamatosan növelve a szeretet érzését – és azt a képességét, hogy szeretettnek érezze magát.

Mert annál jobb hír, hogy minél több oxitocint termelünk, annál több oxitocin receptort termel idegrendszerünk!
Ez azt jelenti, hogy minél több oxitocint termelünk, annál több receptort termelünk, és annál nagyobb szeretetet érzünk. Ez egy folyamatosan felfelé bővülő spirál.

A szeretetteljes együttlétek mellett csupa olyan tevékenység is jó hatással van a szervezetre, ami egyben a stresszt is csökkenti. A fölösleges stressz rossz hatással van a terhesség során és a szülés kimenetelét is nagy mértékben befolyásolhatja, a baba viselkedését is megváltoztatja, fontos tudni azonban, hogy a csecsemőre nem elsősorban a stressz van rossz hatással, hanem az anya huzamosan tartó feszült állapota.

Tehát nagy jelentősége van annak, fel tudjuk-e dolgozni a feszültséget, van-e valamilyen technikánk a stressz-szintünk visszaállítására. A fenti módszerek mindegyike kiváló stresszoldó, éppen ezért érdemes a mindennapjainkba betervezni és rendszeressé tenni őket, mert ez erősíti a kötődést és jobb szülőkké tesz minket.

Tudj meg többet az anyai érzéseid, bizonytalanságod és stresszed kezeléséről itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Viktoria

    Reply Reply 2022. augusztus 30. kedd

    Szia ági 36 hetes terhes vagyok.. szaporra sziv veréssel küzdöm jártam belgyogyádzaton ki irták a betalokot.. a pulzusom 100 120 körüli. Ez normális terheségnél? Császárra készülők ez nem okoz gondot a mütétnél ez a szapora sziv verés?? Köszönöm válaszod

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

      A pulzus megemelkedhet a várandósság vége felé, ez normális, a műtétnél ez nem okoz problémát.

  • Réka

    Reply Reply 2021. augusztus 03. kedd

    Kedves Ágnes!

    A fiam 13 hónapos és kb 1 hete állt át az 1 nappali alvásra. Csak úgy hajlandó elaludni, hogy összebújunk. Ez nem is lenne gond, de nem tudok utána felkelni mellőle. Extra halkan kimászok az ágyból, teszek 2 lépést, neki meg kipattanak a szemei, hasra vágodik és elkezd beszélni.
    Ha nagy nehezen a kiságyban alszik el, akkor is ez van. Megmozdulok és felriad. Ha itt fekszem mellette, akkor simán alszik 2-3 órát.

    Ez csak valami átmeneti időszak lehet, vagy mi történhetett? A történethez hozzátartozik, hogy 36 hetes terhes vagyok. Lehet ennek valami köze hozzá?

  • Orosz Pálma

    Reply Reply 2021. június 30. szerda

    Kedves Ágnes!

    Az 5.5 hónapos kislányom nem alszik el, ha én ringatom. Alszik ha az apukája, a nagymamája altatja el, vagy valamelyik barátnőm, de ha én altatom azonnal kipattannak a szemei amint a kiságyba kerül.
    Van ennek valamilyen oka? 🙁

    Köszönöm
    Orosz Pálma

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2021. július 04. vasárnap

      Ennek a kezdődő szeparációs szorongás az oka. Ha más altatja, akkor elalszik, mert álmos. Ha te, akkor viszont megijed, hogy elmész és ez felébreszti.

Leave A Response

* Denotes Required Field