Terhességi cukorbetegség

Egyes kismamák megijednek, mások pedig lemondóan legyintenek, amikor kiderül, hogy terhességi cukorbetegségben szenvednek. Sokan hiszik azt, hogy nem kell komolyan venni az egészet, csak az orvosok túlzott óvatosságáról van szó ezesetben is, de az ellentábor tagjai is sokan vannak, akik már attól is megijednek, ha 1 zsemle kimaradt az előírt étrendből. De vajon valóban félni kell a terhességi cukorbetegségtől vagy egy újabb mumusról van szó?

Terhességi cukorbetegségAz aggodalmasoknak fontos tudniuk, hogy a terhességi cukorbetegség diagnózisa nem állítható fel egyetlen vérvétel eredménye alapján. A vérvételek arra valók, hogy kiszűrjék azokat, akiknél fennállhat a gyanú, diagnózis azonban csak akkor állítható fel, ha erre külön vizsgálatot végeztek. A szűrővizsgálatok közé tartozik a vérvétel és a zsemlés terhelés, a diagnosztikus vizsgálat az ún. cukorterhelés. Ennél reggel hétkor éhgyomorra meg kell inni egy 75g cukrot tartalmazó oldatot, ha két órával később a vércukor 7.8mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fent. Ha kicsivel a határérték alatt van, akkor viszont nem áll fent a betegség, de néhány hét múlva újabb tesztet érdemes csinálni.

Diagnózis esetén diétát kell kezdeni, amit nagyon szigorúan be kell tartani, ez biztosítja ugyanis, hogy a vércukorszint állandó maradjon, így a baba ne szenvedjen károsodást. Naponta 5 étkezésre van szükség, pontosan 3 óránként, összesen 150 gramm szénhidrátot lehet fogyasztani: reggel 25, tízóraira 25, ebédre 50, uzsonnára 20, vacsorára 30 gramm szénhidrát fogyasztható (egy zsemle kb. 30 gramm szénhidrátot tartalmaz).

Kell-e inzulin?
Ezt egy további terheléses vizsgálat segítségével döntik el. Reggel 7-kor kell egy 25 gramm szénhidrátot tartalmazó reggelit elfogyasztani egymás utáni napokon és ha a vércukorszint 1 órával utána mindig 7.0 felett van, akkor inzulinos kezelést kell kezdeni. Ha alatta van, akkor bizonyos időközönként megismétlik a vizsgálatot.

Káros a babára? Igen.

  • A terhességi cukorbetegségnél az inzulinhiány miatt károsodnak a lepény sejtjei, ezért romlik a magzat tápanyag és oxigénellátása, akár olyan súlyos oxigénhiány is felléphet, ami miatt a magzat elhal.
  • A vércukor-szint leesése, ingadozása miatt a baba agya károsodhat.
  • A cukor túlkínálat miatt a baba túl nagyra hízik, de a lepény elégtelen működése miatt nem kap annyi oxigént, mint amire a mérete miatt szüksége lenne.

És mi van a szülés után? Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni, de a diétát még 6 hétig folytatni kell. Fontos tudni, hogy az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is felléphet (de nem mindig), viszont akinek terhességi cukorbetegsége volt, az idős korában számíthat az időskori cukorbetegség jelentkezésére is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

210 Comments

Comment navigation

  • Kerékgyártó Rita

    2014. augusztus 17. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!Az éhgyomri vc.2,8 terhelés után egy órával 7,2 mmol/l.Normális ez?Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Pont a határérték környékén van, de az orvosoddal konzultálj róla, mit gondol erről.

  • Kührner Katalin

    2014. augusztus 12. kedd

    Üdvözlöm!
    Mekkora vércukor szint ingadozás hat károsan a babára?Egymás után mért eredményeim:7,76 ,7.43 ,4.99 ,7.13 ,6.59.
    A mérések között 1-2 hét az eltérés.
    32.hétben járunk és ultrahang szerint a baba lemaradt egy héttel a fejlődésben,míg eddig nem volt ilyen gond.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      A nagy ingadozással van a gond, ha az gyakran történik, de ez csak minimális ingadozás.
      A 32. héten a baba mérete már eltérhet a terhességi kortól, mert a testméret genetikus dolog, minden újszülött más testsúllyal és hosszal születik, ezért ebben a terhességi korban már akár 2-3 hét eltérés is lehet a mért és a kor szerint indokol méret között. Ha a cukroddal lenne a gond, akkor viszont nagy lenne a baba, tehát a kettőnek nincs köze egymáshoz.

  • Papp Andrea

    2014. augusztus 02. szombat

    Szia!26 hetes terhes vagyok a 3 babámmal. 38 éves és 175cm magas .A cukrom 4,6 lett reggel,majd a 120 perces 10,7. Jövõhéten kell befeküdnöm 24 órás megfigyelésre. Kérdésem a következõ: elég lesz a szigorú diéte ,vagy kell majd az inzulin is? Tudom,hogy pontosan el fognak mondani mindent,de az még olyan messze van :/

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Ez mi nem tudjuk neked megmondani, majd az orvosod eldönti.

  • Császárné Csányi Szilvia

    2014. augusztus 01. péntek

    Annyi lemaradt hogy most 28 hetes terhes vagyok. 25 hetes terhesen volt a cukorterhelés.

  • Császárné Csányi Szilvia

    2014. augusztus 01. péntek

    Tisztelt Hölgyem!

    Érdeklődni szeretnék, hogy nekem az éhgyomri vérvételem az 4.9 volt a 120 perces pedig 9.4. Lehetett ilyen magas attól hogy előttevaló nap görögdinnyét ettem? Nem keveset. Azóta 2-szer voltam reggeli után vércukor mérésen. Ezek eredménye 6.4 és 6.8 volt. Nem tudom mi a határérték mert mindenhonnan mást hallok. Esetleg lehetett e stressz alapon magasabb értéket kapni? Sajnos most halt meg édesanyám, és ráadásul pont a cukorterhelés napján volt 1 hónapja. Egyébként csak annyi diétát mondtak hogy cukrosat ne. Köszönöm válaszát.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Ezek valóban kicsit magas értékek és nem a dinnyétől. Tartsd be a diétát, amit javasoltak!

  • Zsuzsa

    2014. július 31. csütörtök

    Kedves Ági!
    17.héten készített terheléses cukorvizsgálatom eredménye,éhgyomri 5,2, 1 órás 10,7 kétórás 4,1.Terhességi cukorbetegként 160 grammos diétéra fogtak,azóta folyamatosan kb heti 0,5 kg-ot fogyok ( azóta nem dagad a lábam a közérzetem is sokkal jobb.), a reggeli 25 gr-os étkezés után 6-9 közti vércukorértékeim vannak. A nap többi részében jók az eredményeim. Az inzulint mindenképpen szeretném elkerülni, vajon sikerülhet ?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Sajnos ezt megjósolni nem lehet, de ha betartod a diétát, akkor jó úton jársz. Kitartás 🙂

  • Adri

    2014. július 15. kedd

    Üdvözlöm!! 24 hetes kismama vagyok és most voltam nem rég cukor terhelésen éhgyomri 5,2 és 120perces után 9,9 ez mennyire árt a babámnak vagy nekem .

    • Vida Ágnes

      2014. július 16. szerda

      Egy magas eredmény összességében nem árt, de a folyamatosan magas és ingadozó cukor igen, ezért ilyenkor diétázni kell, szükség esetén inzulinos kezelésre is szükség lehet, de ezt nyilván az orvosod is mondta.

  • Gingerbaby

    2014. július 10. csütörtök

    Szép napot! Tegnap kaptam meg a vércukor terheléses eredményemet.Éhgyomri 4,8 lett 120 perces glükozos lötyi után 6,9. Orovos azt mondta normális nem küldött sehova de nem magas ez a 6,9?

    • Vida Ágnes

      2014. július 16. szerda

      Pont a határérték alatt van, de azért nem árt már most figyelni a szénhidrátbevitelre (ne egyél cukros ételeket, kenyér helyett inkább teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett ételek stb.)

  • Lakatos Nikolett

    2014. május 24. szombat

    Jó napot kivànok
    Érdeklődnek hogy maga mit szól egez: 26 hetes voltam vércukorterhelesen ehgyomri 5,2. 120 perc múlva 8,4 lett! Diabetologiara küldtek diétaznom kell napi 170 gramm szénhidrátot ehetek! De van mikor nagyon ehes vagyok! Akkor egy zoldalmàt szoktam meg enni! 13 hét múlva szülők már az nem sok de a babàmert nagyon aggódom nagyon féltem szeretnem csak ha valamit mondana! Köszönöm

    • Gabi

      2014. június 02. hétfő

      A magas cukor értéknél ez a normális kezelés. Fontos betartani a diétát. Érdemes lenne rákérdezni, hogy újabb cukor terhelés vizsgálatot csinálnak-e, mert ilyen esetben meg szokták ismételni.

      • Bujna Bernadett

        2014. június 26. csütörtök

        Üdvözlöm! Ma voltam terhelèses vèrcukor vizsgàlaton.Az èhgyomorra mèrt 5,4 lett,viszont a 120 perces utàn 8 lett az èrtèk.A Kèrdèsem az,hogy ez hatàrèrtèk alatti-e vagy esetleg diètâzni kell?

        • Vida Ágnes

          2014. június 27. péntek

          Ez pont a határérték, ilyenkor diétát szoktak javasolni, erről az orvossal egyeztess.

  • Ildikó

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Ezen a héten (27 hetesen) mentem cukorterhelésre. Az éhgyomori érték 4,1 a 60 perces 7,0 a 120 perces pedig 7,4 lett. Az első kettő határértéken belüli, viszont a 120 perces felső határértéke 6,6. Utánanéztem a neten és mindenhol 7,8 felső határértéket találtam 120 percesnél, akkor most magas az én értékem vagy sem?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Ildikó

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      A második magas. Hogy ez pontosan mit jelent, azt az orvosod tudja megmondani.

  • adrienngal

    2014. február 09. vasárnap

    Kedves

  • Ancsa

    2014. január 29. szerda

    Kedves Ági!
    24 hetes cukorterhelés eredményem éhgyomri: 4,1 terhelés után 9,2 lett. A terhességem elején heamotoma miatt kellett fküdnőm 2 hétig,de azt leküzdöttük kismanóval! 23 hetesen pedig görcsöléssel és bekeményedéssel kerültem korházba! Külső belső méhszáj egyujjnyira nyitva(középen zárt),ezért fekszek egésznap! Magnézium infusiót is kaptam és azóta szedem a magnerotot(4*2) és esténként Utrogestánt. Amugy a terhességem elején 10 kilót FOGYTAM mert nem kívánok semmit és mindentől hányingerem van és ég a gyomrom,vagy felfúj. Most kezdtem lassan visszaszedni az eredeti súlyomat. Kiírtak diétára és bekell feküdnöm majd ércukor profilra! Amúgy babóca elött endometriózissal kezeltak egy éven keresztül, (és a csigolyám mellett van egy tumor)! Azt hiszem leírtam mindent tömören! Egyébként nagyon jól érzem magam és küzdök… de Ön szerint miért lett magas a cukrom?????? 😛 Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. február 12. szerda

      Ezt ennyiből nem lehet megmondani.

  • melinda

    2014. január 27. hétfő

    Szia. Érdeklődnék.az baj hogy az éhgyomri cukrom magasabb mint a terhelt?3,8 éhgyomorra 3,0 terhelve. 29hetes terhesen.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Előfordul ilyen, de igazából mind a két érték normális, tehát nincs miért aggódni.

  • Nike

    2013. december 22. vasárnap

    Kedves Ági,

    A terheléses vércukrom 8,2 lett. (az éhgyomri eredmény határérték alatt volt) 180 gramos szénhidrát diétát kell tartanom. Azt olvastam az oldaladon, hogy pontosan három óránként kell enni. Nekem viszont így írták elő: 7:00, 10:00, 12:00, 15:00, 17:00, 21:00. Akkor ez így most jó?
    25 hetes vagyok most, 24. hétig 8 kg-ot híztam (azt mondta a dietetikus, hogy ez sok), 1 hete diétázom, azóta viszont fogytam1 kg-t. Ez normális?

    Köszönöm előre is!

    Üdv,
    Nike

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Igen, ha kevesebb szénhidrátot eszel, mint eddig, és rendszeresebben eszel a diéta miatt, akkor fogyhatsz, ez nem probléma. Tartsd be a felírt diétát továbbra is.

  • horváthné ági

    2013. december 12. csütörtök

    jó estét ági,31 hetes kismama vagyok diabéteszen vagyok mert a cukor terhelésen a 120 perces 9.9 volt a 180 perces meg 1.7. mérem a cukrom evés elött és után de ma vacsi elött 8.9 volt utána egy órával 8.8 lett. mitől mehetett fel hiszen zöldborsó főzeléket ettem 1 sülthússal. reggel 4.2 volt reggeli utána 5.2 lett. kérem adjon tanácsot.igy is holna pénteken mennem kell 3 napra a korházba megfigyelésre.köszönöm horváthné ági vagyok

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      A főzelékben rántás van és annak magasabb a CH értéke.

  • Nagyné Zsuzsanna

    2013. december 06. péntek

    Jó napot nekem olyan kérdésem lenne hogy vércukorszintbe mennyi a felsö határ?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      A határérték általában 7-8 között van, ez orvosfüggő is, efelett már diétát szoktak javasolni.

  • Szilvi

    2013. október 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    A 120 perces terheléses cukor eredményem 7,61 mmol/l, éhgyomorra 4,82 volt. 37 éves vagyok, 174 cm magas, és közel 10 kilót híztam, most vagyok 70 kg.
    Az első kisbabámat várom, a kezelőorvosom sajnos beteg lett, a másik orvos csak annyit mondott, h ilyen eredményekkel diétáznom kell, de semmi egyébmás „jótanácsadót” nem kaptam, nem lett megismételve később sem a vizsgálat és dietetikushoz sem küldtek. Kicsit aggódom most, h ez jó eredmény-e v menjek tovább más dokikhoz? Az első kisbabámat várom.
    Előre is köszönöm a válaszát!
    30hkm

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Ez az érték kicsit magas, de a határérték alatt van. A szénhidrát-diéta azonban ilyenkor sem árt.

  • Juli

    2013. október 23. szerda

    Kedves Ági!
    Az én 120 perces cukrom 3,3 lett, az éhgyomri 4,7. A belgyógyászom annyit mondott, sokszor egyek keveset, a nőgyógyász pedig 160g- os ch diétát írt elő. Tényleg be kell tartanom?

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Az éhgyomri tényleg kicsit magas, de még a határérték alatt van, a biztonság kedvéért szoktak ilyenkor diétát javasolni.

      • Juli

        2013. november 17. vasárnap

        Elnézést, de nem igazán értem. Magas az éhgyomrim? Nem 3,5-6 ig normális az éhgyomorra mért vércukor?

        • Vida Agi

          2013. november 17. vasárnap

          A 4,7 határérték alatt van, de kicsit magas. Lehet, hogy csak előző nap valami olyat ettél, amitől kicsit magas maradt, de mivel a magzatnak az állandó vércukorszint a legjobb, ezért érdemes ilyenkor kicsit odafigyelni a rendszeres étkezésre és az alacsonyabb szénhidrátbevitelre.

          • Éva

            2014. február 06. csütörtök

            Kedves Ági!

            A 4.7-es éhgyomri vércukorszint legjobb tudomásom szerint teljesen átlagos, normális értéknek számít. Mire hivatkozva gondolja azt, hogy „kicsit magas”? Nem vitatkozni szeretnék, csak kíváncsi vagyok a forrásra.
            (Szerintem a kérdezőnek azért írtak elő diétát, mert túlzottan lecsökkent a terhelés utáni szintje.)

            • Vida Ágnes

              2014. február 07. péntek

              Orvosi jellegű kérdéseinket háziorvos szakértőnk válaszolja meg, ő a forrás.

  • Szilvi

    2013. szeptember 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Nekem a 24-dik héten a cukorterhelés kapcsán derült ki, hogy terhességi cukorbetegségem van. Éhgyomri: 4,4, 120 perces: 10,1. A HGA1C: 4,7 volt, azt mondta a körzeti teljesen rendben.

    Sajnos lett egy streptococcusom a hüvelyembe, amire Dalacin antibiotikumot kaptam tele van laktózzal, valamint a magnéziumba is az összes keményítő szerepel. Így amióta szedem három napja az antibiotikumot a 30 gr ch reggeli után 1,5 órával: 7,0, 7,3, ma: 8,3 volt a cukrom… HOgyan tudnám csökkenteni a reggeli cukorértékeimet? A tízórai 20 gr ch elfogyasztása utáni 1,5 órás már: 4,7 volt.

    • Szilvi

      2013. szeptember 16. hétfő

      Annyi még le maradt, hogy 29 hét 4 naposak vagyunk.

    • Vida Agi

      2013. szeptember 17. kedd

      Ezügyben konzultálj az orvosoddal, ha szükséges, más diétát ír elő.

  • Johanna

    2013. szeptember 13. péntek

    Kedves Ági!

    Első kérdésem az lenne, hogy az ingadozó illetve időnként megnövekedett vércukorszint káros hatása a magzatra az UH-on keresztül meghatározható? Az időnkéntett sajnos nem tudom számszerűsíteni, de valószínűleg több alkalom lehetett. A 24. hetes terhelésem során az éhgyomri normális, terhelésre 9,0 mmol/L. Tartottam a 160g CH később max 180g CH diétát. A 25. héten a heamoglobin A1C-m 5,1% volt. A történetemet nem szeretném ha mindenki látná (de privátba más a helyzet), egy tanulsága viszont van, hogy ne bízz meg teljesen senkiben. A 30. hetes UH vizsgálat során a babánál mindent rendben találtak. A 36. hetes CTG is jó lett, de ennek ellenére is aggódom.
    Olvastam a „DNA+Baby100+ teszt”-ről, meg szeretném kérdezni hogy mi a véleménye róla?
    Esetleg a teszt ki tudná mutatni azokat az eltéréseket ami terhesség során fellépő vércukor probléma okozhat?
    Jelenleg a szervezetem egyszerre csak max 30g CH-ot képes feldolgozni (van amikor annyit sem). A vajjúdás során mennyire kell figyeljek a vércukor értékre? mennyire mehet fel? Sajnos ezzel a kérdéssel nem tudok diabetológushoz fordulni mert mire fogadna (6 hét) addigra biztosan megszülök.
    A válaszát előre is köszönöm.

    Johanna (36. hetes kismama)

    • Vida Agi

      2013. szeptember 17. kedd

      A magzatra az ingadozó vércukorszint van rossz hatással, az UH-n csak annyit lehet látni, hogy nagyobb a koránál a baba.
      A DNA Baby tesztet javaslom, sok mindent megtudhatsz vele a gyermeked várható egészségügyi kockázatairól.
      A vajúdás során is arra kell figyelned, hogy egyenletes maradjon a vércukor értéked, ne ingadozzon nagyon.

  • Rita

    2013. augusztus 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    26 hetes terhes vagy, múlt héten diagnosztizáltak nálam terhességi cukorbetegséget (60′ 8.2, 120′ 8.0 értékekkel). Azóta 180 g-os diétát tartok, ezzel nap közben sosem megy 7.0 fölé, ami – úgy tudom – OK. Viszont reggel rendszeresen 5.4-5.7 között van, ami ellenben kicsit magas. 5.0 alá szinte sohasem megy egész nap, esetleg sportolás, hosszabb gyaloglás után. Hogy tudom a reggeli értéket csökkenteni, ill. jelenti-e ez azt, hogy csökkentsem a ch bevitelt mondjuk 150 g-re?
    Köszönöm előre is!
    Rita

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Nem kell ezzel foglalkoznod, a magzatnak az a fontos, hogy ne legyen nagy vércukoringadozás, nem kell amiatt aggódnod, hogy a reggeli cukrod kicsit magasabb.

  • Edina

    2013. augusztus 14. szerda

    Kedves Ági!
    A terheléses vcvizsgálatom eredménye:
    éhgyomri:4,2 75g glükózos lötyi után a 60’perces 11 a 120’perces 7,5.mol/l.
    A védőnő elküldött a cukorgondozóba,ahol a nélkül,hogy a doki belenézett volna bármelyik kismama leletébe(egyszerre behívott mindegyikőnket)egységesen cukorbetegnek nyilvánított minket és értékektől függetlenül 180g-os CH diétát „írt” fel.
    egy másik városban ugyan ezzel az eredménnyel (ott csak az éhgyomrit és a 120 percest nézik)egészséges kismamának számítok,itt beteg.Most akkor hogy is van ez?Köszönöm előre is a választ.

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Nem írnak elő minden cukorszintnél más diétát, egy bizonyos szintig ugyanazt a diétát kapja mindenki, ennek ugyanis az a lényege, hogy a cukorszint nagyjából állandó maradjon, a magzat számára ugyanis az a veszélyes, ha túl nagyok az ingadozások.

  • Molnár Lilla

    2013. augusztus 04. vasárnap

    Kedves Ági!

    A második gyermekemet várom, jelenleg 28. hetes terhes vagyok. 23. héten kiderült, hogy terhességi cukrom van. Elkezdtem a 180 grammos diétát, ami miatt rendben is lett. A legmagasabb értékem étkezés után 6,8 volt.
    Ma profiloztam és számomra ijesztő módon mind a reggeli utáni, illetve a vacsora utáni is 8,3 és 8,7 lett. Mit csinálok rosszul, hiszen a diétát betartom. Valamint mit csinálhatok, amivel ez lejjebb mehetne. Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. augusztus 23. péntek

      A diétát tartsd be mindenképpen, ha túlzott mértékben emelkedne a cukrod, akkor az orvos inzulinos kezelést fog javasolni.

  • Judit

    2013. augusztus 01. csütörtök

    Kedves Ági,

    22. betöltött héten készített terheléses vércukor vizsgálatom eredménye miatt szeretném kérni a véleményedet (75g-os glükozzal tesztelve):
    éhgyomri érték 4,4 (normális)
    120 perces 7,4 (kicsit magas, 7,8 a felső határ)
    Ilyen magas terhelt érték esetén már javasolt a diéta? (50kg-ról indultam, jelenleg 54kg vagyok)

    Előre is köszönöm válaszod,

    Judit

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Ha a határérték (7,8) alatt van a 120 perces cukrod, akkor nem kell diéta.

Comment navigation