Terhességi cukorbetegség

Ijesztő állapot a terhességi cukorbetegség: hirtelen jelenik meg, növeli a császármetszés valószínűségét, felléphet toxémia, diétázni kell, magzati fejlődési rendellenességeket okozhat, és az is lehet, hogy a szülés után sem múlik el. Szerencsére azonban a korai felismerésnek köszönhetően ma már nem okoz nagy gondokat.

Terhességi cukorbetegségA cukorbetegség lényege röviden, hogy a sejtek anyagcseréjéhez inzulinra és cukorra van szükség. Ha nem megfelelő ezek aránya, akkor a sejtek károsodnak. A terhességi cukorbetegség esetén a kismama már korábban is hajlamos volt az inzulinhiányra, azonban a terhesség előrehaladtával egyre több és több inzulinra van szüksége a szervezetnek (mivel a méhlepény működéséhez egyre több inzulint igényel), ezért ha kevés a kismama szervezetében az inzulin, ilyenkor fény derül rá. A szülés után azért maradhat meg a cukorbetegség, mert inzulinhiány már korábban is megvolt a szervezetben, a terhesség ezt csak felerősítette, és éppen ezért gyakori, hogy a következő terhességnél is fellép a terhességi cukorbetegség.

Ha a terhesség legelején derül fény a cukorbetegségre, azaz a 12. hét előtt, akkor számolni kell azzal a magzati fejlődési rendellenességekkel is. Az első 10 hétben fennálló inzulinhiány, amennyiben nem vették észre és nem kezelték időben, 10-20 százalék közötti valószínűséggel okozhat problémákat, ezért nagyon fontos, hogy az első harmadban esedékes laborvizsgálatokat ne halasszuk el, hanem mihamarabb legünk túl rajta.

Gyanújel a gyakori terhességi hányás is, különösen, ha a 12. hétig nem javul a helyzet. Ebben az esetben nagyon gyakori, hogy cukoranyagcsere zavar áll a háttérben.

A magas vércukor értékre, illetve a cukoranyagcsere problémákra általában a terheléses vizsgálaton szokott fény derülni. Először a 21-26. hét között végeznek ilyet, de vannak olyan orvosok is, akik már az első laborvizsgálatnál kérik a zsemlés vizsgálat elvégzését.
A terhességi cukorbetegség jele lehet a baba túl nagy mértékű növekedése és a sok magzatvíz is.

Ha fény derül az inzulinhiányra diétát kell tartani. A diéta fontos eleme a napi 180 gramm szénhidrát – ennyi szükséges a baba fejlődéséhez (kevesebbet nem szabad enni, mert akkor a magzat már nem tud optimálisan fejlődni) és annak elosztása napi hatszori adagra (ha ennél ritkábban eszel, akkor nem lesz egyenletes a vércukorszint). Ha a diéta nem oldja meg a gondokat, inzulinbevitellel lehet segíteni a helyzeten.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • Sab

    2011. április 29. péntek

    Sziasztok!

    28-éves vagyok

    Az lenne a problémám, hogy voltam magzatvíz vizsgálatom és már eredmény is megvan.
    Az orvos azt mondta, hogy minden rendben van de a 8-as és 10-es kromoszómánál „pici eltérés van, de ez csak technikai probléma lehet”! Ezt követően elküldött ultrahangra ahol megalapítottak, hogy sok a magzatvíz de a eredményen az áll, rendben van minden.A magzatvíz mikor lesz újra normális mennyiség?( voltam 4D ultrahangon is, és minden rendben volt).Majd adott beutalót szívultrahangra. Most kérdem én szükséges a szív ultrahang mert már nem tudom mit higgyek.

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A magzatvíz mennyisége sok mindentől változhat, a sok magzatvíz pl. a terhességi cukorbetegség jele lehet, de az is előfordul, hogy minden ok nélkül lett csak több. Ha a cukorleleted rendben volt, nem kell foglalkozni vele. A szívultrahangra nyilván szükség van, ha az orvosod úgy gondolja, számodra is megnyugtató, ha kiderül, hogy minden rendben van a kicsi szívével.

  • Beatrix

    2011. április 04. hétfő

    Sziasztok!

    Tudja valaki mennyi a terhességi cukorbetegségnél a felső határérték? Meddig jó a cukorérték?

    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      7,8mmol a határérték, efelett terhességi cukorbetegségről beszélhetünk.

  • Erzsi

    2011. február 26. szombat

    Kedves Válaszadó!
    Én 34 hetes terhes vagyok,külföldön élek, 2 hete cukorbetegséget állapítottak meg.Kaptam inzulint is.A baba már majdnem 3 és fél kilós.Megint be kell feküdnöm a kórházba, mert szteroidokat akarnak adni.Azt sajnos nem értem, hogy miért.Attól tartanak, hogy előbb jön a baba, vagy épp ennek megelőzésére?Ezzel nem fognak ártani a kicsinek?Mi az előnye és mi a hátránya ezeknek a szereknek?
    Válaszát köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Nem kell aggódnod, valószínűleg elsősorban a megfigyelés miatt fektetnek be, a cukorbetegségnek lehetnek egyéb kockázatai is, ezért súlyosabb esetekben be kell feküdni kórházba megfigyelésre és kezelésre. Nem kell aggódnod, nem fogsz olyasmit kapni, ami árt a babának.

  • Agota

    2011. január 03. hétfő

    Szia!Kedves Agi!
    En itt olaszban elek,es itt kivizsgaltak,hogy terhessegi cukrom van….az ertekek masok mint ahogy otthon merik de eleg magas volt ugy van,hogy 78-106-ig kell hogy legyen….nekem megcsinaltak a cukorszirupos tesztet 2 orara ra max 140-nek lehetett volna!Nekem 180 lett!Ez utan diabetesz orvoshoz kuldtek es utanna pedig dietaznom kellett!A lenyeg hogy mar megszultem,2 es fel honapos a picim mar,eddig mar nagyon jol ereztem magam,mig nem kovetkezett a mai eset ami pedig:Vacsoraztam azutan pedig megettem egy pici csokit,amit elkell mondjak hogy amiota cukor gondjaim voltak nem mult el az edesseg utan valo kivanatsagaim!198 mertem azonnyomban!Ez rengeteg, megilyedtem nehogy a koma legyen szoval nem olyan reg ugy ereztem a fejemben hogy szedulok erosen!Furcsa erzes,olyan mintha nagyon almos lennek+szedulok!Elfog mulni valaha vagy meg varnom kellene az edesseg fogyasztasaval?Hozza teszem,hogy anyukam cukor beteg 6 eve!Nagyon bizom benne hogy nem maradok cukor beteg…..Elore is koszom a valszod!
    Agota

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Sajnos előfordulhat, hogy a terhességi cukorbetegség a terhesség után is megmarad (ilyenkor gyakran kiderül, hogy már előtte is volt, csak nem tudtál róla). Vizsgáltasd ki magad minél hamarabb.

  • Szántó Mária

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági!A kérdésem a következő lenne.32.hétben vagyok,a 28.héten csináltak terheléses cukor vizsgálatot ami 6,0.Ez a vizsgálat úgy történt ,hogy csak 1x böktek étkezés után másfél órával,mivel 12 éve nem fogyasztok semmi cukrosat ,ezért kértem az orvost lehetne-e esetleg banánt enni a tömény cukros víz helyett.Ebbe nem mentek bele a laborba,olyan indokkal,hogy ne különcködjek.A nőgyógyászom engedélyével mentek bele nagy nehezen az étkezés utáni vizsgálatba.Mivel étkezés előtt nem böktek csak utána ezért nem volt összehasonlítási alapuk így nem tudtak véleményt mondani.Nem sokára megint mennem kell terhelésesre ,de attól félek így nem biztos ,hogy kitudják mutatni az esetleges cukorbetegséget.De meginni sem akarom a cukor szirupot mert épp a cukor mentes diétával gyógyultam ki a súlyos asztmámból.Mit tegyek?Köszönöm a bonyolult kérdésemre a választ.

    Válasz: Szerintem ebben az esetben el kell fogadniuk, hogy nem eszel cukrosat, és helyette a banánt választod, esetleg kérheted a zsemlés változatot. Egyébként ezt betegként jogod van eldönteni, nyilván az asztma nagyobb kockázat a babára nézve, mint az esetleges cukorbetegség, amit másként is ki lehet mutatni (zsemlés módszerrel pl.)

  • Vikica

    2010. szeptember 11. szombat

    Jó napot!

    24 hetes kismama vagyok. Most voltam terheléses cukorvizsgálaton. Az éhgyomri cukorérték 4.4, a 120 perces 7.8 érték volt. a doki azt mondta terhességi diabéteszem van. 2 hét diéátát javasolt, majd be akar fektetni ún. vércukorprofil elvégézsére. Ez tényleg szükséges? A családban nics cukros,nekem soha nem volt baj a cukrommal, az eddigi véreredményem csak vashiányt mutatott. A terhességet 48 kg-val kezdtem, most 52 vagyok. Tehát túlsúlyos sem. Egyik rizikófaktorba sem esem bele,nem kívánom az édeset, mégis „cukros” lettem. A kérdésem a következő lenne. Mielőtt kiderült a terhességi cukorbetegség okozhatott ez valami károsodást a babánál? A diéta okozhat? Hol találhatok olyan oldalt ahol az ételek cukor- és szénhidráttartalma megtalálható,mert nem mindennel vagyok tisztában.
    Segítségét előre is köszönöm.

    Válasz: A terhességi cukorbetegség nem függ attól, van-e cukros a családban, sem attól, hány kilót híztál, viszont utalhat arra, hogy időskorban nálad fog majd jelentkezni II. típusú cukorbetegség. Azért alakul ki, mert a terhesség során egyre több inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek és ha erre nem képes, akkor kialakul a terhességi cukorbetegség. Ha a diéta során sem javul a helyzet, akkor valóban szükséges lehet a további vizsgálat és megfigyelés, szükség esetén az inzulin adása is. A betegség nem tesz kárt a babában, mert az ő hasnyálmirigye jól működik, ezért képes feldolgozni az anyától érkező többlet-cukrot. Viszont a sok cukor károsítja a lepényt, ezért megnő a koraszülés esélye, valamint a baba is jobban hízik, mert több cukor jut el hozzá. A diétához itt találsz útmutatót: http://dietetrend.blogter.hu/378787/terhessegi_diabetes_dieta

  • macijuci

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Összetett problémám van. A véleményére vagyok kíváncsi.Második terhességem 33. hetében járok. Az első 4 hónap emésztés szempontjából horror volt. A terhesség elején a szokásos émelygés, néha hányás, gyomorégés…stb. 12 hetesen meg kellett operálni vakbélgyulladással, utána még hetekig nagyon rossz volt az emésztésem.
    A baba szépen nőtt a rossz emésztés és eléggé hiányos táplálkozásom ellenére is.
    Kb. 18 hetesen már szinte mindent meg tudtam enni. Azóta nem volt ilyen problémám. A vérvizsgálatok eredménye is jó volt, a kissé megemelkedett fehérvérsejtszámtól eltekintve. A cukorterheléses vizsgálatnál az első érték 4,1 mmol/l, a második 3,70 volt.Ebben a vizsgálatban magasnak mutatkozott a koleszterinszintem, a trigliceridszintem és a HDL koleszterin, a szérum vas mennyisége pedig kevesebb volt a normálnál. Most a 32 hetesen végzett vérvizsgálatnál a vas szint normalizálódott, a hemoglobin jó továbbra is, tehát vérszegény nem vagyok. Viszont a koleszterin…stb továbbra is magasabb a normálnál és megjelentek a vizeletben ketonok.Vércukrot most nem néztek, de kezdek megijedni nem a terhességi cukorbetegség egyik jelével van-e dolgom. Ugyanis tüneteim is vannak, fáradékonyabb vagyok, megint kezd rossz lenni az emésztésem, sokszor van hányingerem, nem kívánom az ételt, csak a gyümölcsöket, állandóan szomjas vagyok, sokszor kiver a veríték (jó meleg is van). Még annyit, hogy az első terhességemnél semmi ilyen gond nem volt, összesen 11 kg-t híztam, most eleve kb 6 kg plussz súllyal indultam (amit a szoptatásnál szedtem fel, szoptatást akkor hagytam abba, amikor terhes lettem megint), most kb 10 kg-t szedtem fel eddig és még 7 hét van hátra. Tudom, hogy nem annyira vészes, de ez is összefüggésben lehet a zsír- és cukoranyagcserével.
    A 32 hetes ultrahang a kisbabánál egy hasüregi cisztikus képletet is mutatott (eddig ennek nyoma sem volt), amit 2 hét múlva újra meg fognak nézni, hogy változik-e, a további vizsgálatok ennek a függvényei.Nem tudom, lehet-e összefüggésben az emésztési és táplálkozási gondjaimmal.
    Kezdem úgy érezni, hogy teljesen borul az anyagcserém.
    Remélem, elég részletesen leírtam a problémát, érdekel, mi a véleménye, mit lehet tenni, esetleg milyen diétát javasol.
    Köszönettel: Judit

    Válasz: Az emésztési gondjaidnak és a baba esetleges cisztájának nincs köze egymáshoz. A leírt tüneteid (sok ivás, csak gyümölcsöket kívánod, verejtékezés) nagy kánikulában tipikusak, ezt a terhesség felerősítheti (a szervezetnek ilyenkor eleve több vízre van szüksége, verejtékezik stb.) Mivel a gyomrod a méh miatt egyre kisebb, emiatt megváltozik az emésztés is.
    A többihez nem tudok hozzászólni, nem vagyok orvos, de a cukorbetegséget folyamatosan többféle teszttel szűrik a terhesgondozásban, és fokozatosan alakul ki, tehát ha erről van szó, akkor a korábbi vizsgálatokon már lettek volna gyanújelek, ha pedig mégis fellép, akkor ki fog derülni.

  • Melinda

    2010. július 29. csütörtök

    Köszönöm a választ Ági!

    üdv,
    Melinda

  • Melinda

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ági,

    23.ikhetes terhes vagyok , jövő héten lenne a cukorterheléses vérvizsgálatom. Ennek kapcsán aggodom, h az eddigi vérképeim alapján nincs semmi gond a vercukorszintemmel, ez a sokk (2dl -ben 75 glukoz-os édes lötty)nem sokkolja a babaszervezetét? Arról nem beszélve hogy az édesízt most nem bírom , kétszer hánytam eddig és az egyik az édességtől volt- félek h ettől az édes cucctől biztos hányni fogok és akkor meg semmi értelme? Ha eddig a vérkép szerint nem volt gondom, nem hagyhatom ki? Szerintem rutinból rták föl nekem…

    Előre s köszönöm a válaszod,
    Melinda

    Válasz:A cukros vizsgálatot a 22-24. héte környékén mindenkinek megcsinálják, azért van rá szükség, mert ez egyértelműen kimutatja, ha nem dolgozza fel rendesen a szervezeted a cukrot. Lehet kérni a cukros vízbe citromot, vagy vihetsz magaddal (nálunk a sima SZTKban felajánlják a citromot hozzá). A babának semmi baja nem lesz ettől a cukros víztől.

  • Niki

    2010. május 23. vasárnap

    Szia!nekem a 21 hét utáni terhelésnél az éhomi 3,5 volt a terhelés 7,6.ezek után diéta következet és rendszeresen figyelik.most járok a 34 hétnél és az eredmény a reggeli utáni terhelésnél 5,3 6,2 6,6 6,7 remélem ezek az eredmények jók!

    Válasz: Ezek jók, határérték alatt vannak (általában 7 felett szoktak diétát javasolni)

  • eowen

    2010. március 12. péntek

    Kedves Ági! Mennyire kell betartani ezt a 24. heti cukorterhelést? A munkám miatt csak a 21. héten tudnék elmenni, ez nem baj, ugye, ha előbb megyek?

    Válasz: Nem gond, az a lényeg, hogy meglegyen a vizsgálat és kiderüljön, ha valami gond van.

  • moncsi

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági!
    A 31.hétnél járok.Még a 26.heti labornál kicsit magasabb volt az éhgyomri vércukorszintem,de a terheléses már határon belül volt.Két hete az orvos ismétlést kért,aminek az eredménye 2dl tej és 1 zsömle után 7,4 lett.Ekkor diétát javasolt,és azóta rendszeresen mérem.Éhgyomorra 6-7,2 között mozog,de 6 alá nem megy.Reggeli után pedig 6,5-8,9 között volt eddig.Milyennek mondhatok ezek az eredmények?Mire számíthatok ezután?
    Előre is köszönöm válaszodat!
    Üdv:Moncsi

    Válasz:Ha betartod a diétát, akkor nem kell aggódnod. Itt írtam róla bővebben: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/betegseg-terhesen/terhessegi-cukorbetegseg-2

  • FarkasZsuzsi

    2010. március 05. péntek

    Kedves Ági!
    Köszönöm a válszodat. Igyekszem odafigyelni az étkezésre. Egyébként a sok hányás is befolyásolja ezt a dolgot?Mert sajnos mindíg éhesnek érzem magam, miután hánytam, a túlzott savtermelés miatt is. (gondolom??)
    Üdv: Zsuzsi

    Válasz: Igen, itt a gond, hogy ha sok savad van, akkor sok kenyeret, ropit és egyéb savlekötő ételeket eszel, de ezek meg pont szénhidrát-tartalmúak, ráadásul hirtelen megemelik a vércukor-szintet, ami szintén nem jó.

  • FarkasZsuzsi

    2010. március 05. péntek

    Szia!
    Nekem az első cukor vizsgálatom 4 körül volt. A mostani amit a 25. héten csináltak glükóz terheléssel, 7 lett, az éhgyomori az 4-4,2 körül szokott lenni. Azt mondták, hogy meg kell ismételni a vizsgálatot 2 hét múlva. Ez az eredmény súlyos? Szeretném rendbe hozna, ha még lehet, jó lenne tudni mit lehet ilyenkor enni. Egyébként én nagyon sokat hányok még mindíg, refluxos is vagyok, már évek óta. Mit csináljak? :(Előre is köszi a választ.
    Üdv: Zsuzsi

    Válasz: A 7 még a határérték alatt van, de azért érdemes odafigyelni arra, mit eszel. Lehetőleg csökkentsd a szénhidrátbevitelt (édesség, kenyérfélék, tészta, üdítők) és helyette barnakenyér, zöldségek, húsfélék és tejtermékek legyenek. Ha a következő vizsgálatnál magasabb lesz, akkor diétát írnak majd elő, abban pontosan meglesz majd, milyen adagokat szabad enned az egyes ételekből.

  • zsuzsi

    2010. február 11. csütörtök

    kedves Agi! most fedeztelek fel titeket …nagyon jo hogy leteztek,angliaban lakom, itt teljesen mas a terhes gondozas ,mint otthon… a kerdesem az lenne,hogy itt nem neznek cukrot,igy zsomles vizsgalattal mint otthon …itt ha idopontod van a vedononel, akkor viszel vizeletet, o akkor ott meg nezi a kis papirjaval,aminek belemartva lesz eredmenye,hogy van -e cukor a vizeletedben,vagy sem? Nekem eddig minden rendben volt, igy is meg lehet allapitani ,ha valaki cukros lett? es lehet valaki cukorbeteg egyik naprol-masikra? mik a tunttei? elore is koszonom a valaszt kedves Agi . 31 hetes KM

    Válasz: Ha magas a cukor, akkor azt vérvételből lehet megmondani. Igazából a terhességi cukorbetegségnek nincsenek olyan tünetei, mint a cukorbetegségnek (pl. szomjúságérzet stb.), csak a magasabb cukorszintből tudják megállapítani. Nem egyik napról a másikra alakul ki, általában vannak előzményei, legfeljebb, ha valaki korábban nem járt rendszeresen orvoshoz, nem tud róla.

  • Orsi

    2009. november 03. kedd

    Kedves Ági!

    9 hetes terhes vagyok, a 8. héten készült teljes vérkép. Minden eredményem jó, a cukrom viszont a felső határon van (6,1). Az orvosom azt mondta, hogy ez még teljesen normális, de én egy kicsit aggódom. Van miért?

    Köszönöm előre is a választ,
    Orsi

    Válasz: Amíg határon van, addig nincs miért aggódni. Ha átlépi, akkor majd diétára fog az orvos.

  • Zsani

    2009. október 08. csütörtök

    Szia Ági!

    Én a 4. gyermekemet várom és a 11. hét körül járok. Az előző gyermekemmel is azt gondoltam lehet, hogy cukros vagyok és kértem a cukor vizsgálat ismétlését , de semmi gond nem volt. Rendszeresen le esett a vércukrom amit nem értettem miért és semmi előzménye nem volt egyszerűen csak az azonnali rosszullét . Remegés , gyengeség és ájulás.
    Most a vércukrom ugyan még nem esett le ilyen egyértelműen , de nagyon sokat vagyok rosszul gyengeség , szédülés , hányás , ájulás kerülget sok esetben és ami rettenetesen kínoz az az állandó nyálzás amit egyszerűen nem tudok lenyelni .
    Mi okozhatja? Van e valami segítség erre a tünetre.
    Köszönöm válaszát!
    Zsani

    Válasz: A vércukor-esést legjobban úgy tudod elkerülni, hogy nem eszel finomított cukrot tartalmazó ételeket (édesség, fehér lisztből készült ételek), mert ezek nagyon megemelik a vércukrot és utána nagyobbat esik és rendszeresen eszel néhány falatot, 4 óránként napközben, így egyenletes marad a vércukorszint.
    A hányingerre, hányásra jó segítség a gyömbér pl, gyömbértea, vagy gyömbéres keksz formájában.

  • GKata

    2009. április 20. hétfő

    Sziasztok!

    Remélem meg tudtok nyugtatni. A 17. héten végzett vércukor vizsgálatomon az eredmény 8,6 lett. Amikor mondta a doki, hogy meg kell ismételni, nem mertem meginni a tejet és megenni a kiflit. A 26. héten megint vércukor vizsgálatra került sor, mondanom sem kell, hogy csak 1 dl tejet mertem inni és 1/2 kiflit enni. Ma, a 31 héten tudtam meg az eredményt. Megint magas. Pedig nemcsak a dokikat csaptam be, hanem magamat is. Most megint kaptam egy beutalót a laborba, nem merek semmit enni. Kisfiam 5 és fél éves lesz, valakinek hoznia és vinnie kellene az oviból, míg az apja dolgozik. A doki azt mondta, ha ez az érték is magas lesz, kórházba utal a maradék két hónapra. Elhatároztam, hogy mától nem eszek szénhidrátot, de sajnos a gyümölcsöktől és a zöldségektől ég a gyomrom. Félek, hogy az egészet az a sok tea okozza, amit az első 4 hónapban ittam a légúti fertőzés miatt. Na, meg persze a sok mézes Negró.

    Kérlek benneteket, ha van valakinek valami jó és megfogadható tanácsa, írjon! „Sajnos” kislányt várok, aki állandóan édességet kívántat velem. (Bár, ezt még könnyű kikerülni)

    Válasz: A szénhidrát visszafogása valóban segíthet, próbáld meg ezt a következő vérvételig. Az orvos egyébként már az első rossz eredmény után diétát szokott javasolni, neked nem mondta, hogy kellene? Nagyon fontos, hogy ne csak a szénhidrátot fogd vissza, hanem rendszeresen egyél, hogy ne essen le a vércukor szinted, 3-4 óránként kell valamit enni.

  • R

    2009. március 05. csütörtök

    Szia Ági!

    Azt szeretném kérdezni hogy lehetséges e ez az eredmény ami lett nekem a múltheti cukorterhelésen!?
    0 perces glükóz 4,2 mmol/l
    120 perces glükóz 3,1 mmol/l

    Válasz: igen.

  • Lenii

    2008. november 06. csütörtök

    Köszönöm a választ, kedves Ági, azt hiszem, csak kissé érzékeny volt a pocakom…
    azóta sajnos már nem aktuális a hírleveled.. a baba nem volt még hat hetes, amikor úgy döntött, hogy mégsem minket választ.. talán én sem voltam még teljesen felkészülve rá, nem tudom. Ma be kellett mennem az ügyeletre, olyan rosszul voltam, de csak görcsoldó injekciót adtak. Ilyenkor a nőgyógyász sem tud mit kezdeni velem, igaz? (Sima orvosi ügyeleten voltam, elég késő volt már.) Mi ilyenkor a teendő? Úgy értem, testileg és lelkileg? Csak azért sem fogom elveszíteni a reményt, tovább tervezünk, és elhatároztam, hogy elkezdem kifesteni a gyerekszobát (méhecskék meg hasonlók) hogy segítsen ráhangolódni a dologra. Tudod, elmúltam harminc, de nem vagyok az a kifejezett anyatipus:) viszont szeretnék gyereket, legalább kettőt..
    Azért továbbra is olvasom a blogodat, mert nagyon érthetően és korrekten tájékoztat, és nem utolsósorban nagyon jó a hangulata:)

    Válasz: Lenii, sajnálom, ami történt 🙁 de igazad van, a lelki ráhangolódás nagyon-nagyon fontos!
    Az a helyzet, hogy amióta van ez a sok teszt és az anyukák tudatosan készülnek a gyerekvállalásra, hamarabb észreveszik, ha van baba, ezért nagyobb sokkot okoz, ha aztán mégis másként dönt. Igyekezz most elengedni ezt a rossz érzést és készülj lélekben is az új élet fogadására, ez a testednek is segít majd felkészülni 🙂

  • Lenii

    2008. október 31. péntek

    Sziasztok!
    Kedves Ági!
    Lenne egy buta problémám, de elég fura, és nyugtalanít: 5 hetes terhes vagyok (a teszt pozitív, de a doki még csak petezsákot látott másfél hete, tíz nap múlva megyek UH-ra a szívhang miatt.) A tünetek kimerültek egy hét alatt: párszor volt hányingerem, azóta semmi, leszámítva hogy fájdogál a hasam,és a mellfeszülést, de azt olvastam, ez normális…a gond az, hogy nagy a pocakom:) mármint relatíve nagy, viszont kényelmetlen az összes eddigi nadrágom, nem tudom őket begombolni, rossz a közérzetem emiatt, viszont ezt a terhesség még nem indokolja… lehet, hogy nem nagyobb, csak érzékenyebb? Öt hetes terhességet még észre sem szoktak venni, nem? Igazából nem méregettem centivel vagy ilyesmik, de érzékelem, hogy változott, van ötleted, hogy mitől? :)) vagy ez ennyire eltérő lehet egyénileg? Az étrendem nem változott az egy hónappal ezelőttihez képest.
    Köszönöm a választ!
    Üdv, Lenii

    Válasz: Semmi ok a pánikra 🙂 A terhesség elején jelentős mértékű puffadás szokott jelentkezni, ez okozza a pocaknövekedést.