Terhességi cukorbetegség

Egyes kismamák megijednek, mások pedig lemondóan legyintenek, amikor kiderül, hogy terhességi cukorbetegségben szenvednek. Sokan hiszik azt, hogy nem kell komolyan venni az egészet, csak az orvosok túlzott óvatosságáról van szó ezesetben is, de az ellentábor tagjai is sokan vannak, akik már attól is megijednek, ha 1 zsemle kimaradt az előírt étrendből. De vajon valóban félni kell a terhességi cukorbetegségtől vagy egy újabb mumusról van szó?

Terhességi cukorbetegségAz aggodalmasoknak fontos tudniuk, hogy a terhességi cukorbetegség diagnózisa nem állítható fel egyetlen vérvétel eredménye alapján. A vérvételek arra valók, hogy kiszűrjék azokat, akiknél fennállhat a gyanú, diagnózis azonban csak akkor állítható fel, ha erre külön vizsgálatot végeztek. A szűrővizsgálatok közé tartozik a vérvétel és a zsemlés terhelés, a diagnosztikus vizsgálat az ún. cukorterhelés. Ennél reggel hétkor éhgyomorra meg kell inni egy 75g cukrot tartalmazó oldatot, ha két órával később a vércukor 7.8mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fent. Ha kicsivel a határérték alatt van, akkor viszont nem áll fent a betegség, de néhány hét múlva újabb tesztet érdemes csinálni.

Diagnózis esetén diétát kell kezdeni, amit nagyon szigorúan be kell tartani, ez biztosítja ugyanis, hogy a vércukorszint állandó maradjon, így a baba ne szenvedjen károsodást. Naponta 5 étkezésre van szükség, pontosan 3 óránként, összesen 150 gramm szénhidrátot lehet fogyasztani: reggel 25, tízóraira 25, ebédre 50, uzsonnára 20, vacsorára 30 gramm szénhidrát fogyasztható (egy zsemle kb. 30 gramm szénhidrátot tartalmaz).

Kell-e inzulin?
Ezt egy további terheléses vizsgálat segítségével döntik el. Reggel 7-kor kell egy 25 gramm szénhidrátot tartalmazó reggelit elfogyasztani egymás utáni napokon és ha a vércukorszint 1 órával utána mindig 7.0 felett van, akkor inzulinos kezelést kell kezdeni. Ha alatta van, akkor bizonyos időközönként megismétlik a vizsgálatot.

Káros a babára? Igen.

  • A terhességi cukorbetegségnél az inzulinhiány miatt károsodnak a lepény sejtjei, ezért romlik a magzat tápanyag és oxigénellátása, akár olyan súlyos oxigénhiány is felléphet, ami miatt a magzat elhal.
  • A vércukor-szint leesése, ingadozása miatt a baba agya károsodhat.
  • A cukor túlkínálat miatt a baba túl nagyra hízik, de a lepény elégtelen működése miatt nem kap annyi oxigént, mint amire a mérete miatt szüksége lenne.

És mi van a szülés után? Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni, de a diétát még 6 hétig folytatni kell. Fontos tudni, hogy az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is felléphet (de nem mindig), viszont akinek terhességi cukorbetegsége volt, az idős korában számíthat az időskori cukorbetegség jelentkezésére is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

210 Comments

  • Fehér Klára

    2013. július 26. péntek

    Kedves Ági!

    Az éhgyomri cukrom 4,7 lett a terheléses viszont 7,7! Azt mondták, hogy 7,8tól már diabéteszes gondozásra kellene járnom, de 7,7-el még nem kell! Normális ez? Nem kellene később csinálni újabb vizsgálatot Ön szerint?

    Köszönettel:
    Klári

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor később csináltat majd még egy vizsgálatot, de ha az eredmény határérték alatti akkor nincs miért aggódni.

  • Szabó Ági

    2013. július 06. szombat

    Kedves Ági!

    30 hetes kismama vagyok! A II. rutinos vérvételen megemelkedett a cukorszintem (8,1)! 180 g-os diétára állítottak be! Azóta már vércukor profilt is készítettek a kórházban!
    Az éhgyomri vércukor szintem rendszerint 4,6 de reggeli után egy órával hirtelen emelkedik meg (a legmagasabb kereken 7,0 volt! A többi étkezés után mindig normális értékeket mértem (5,5 és 6,0 közötti)! Azt szeretném kérdezni, hogy miért csak a reggeli után ilyen hirtelen az emelkedés? Hogyan tudnám elérni, hogy alacsonyabb legyen? Attól félek, hogy a kontrollon szintén ez lesz a probléma és szigorítanak a diétán!
    Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

    Ági

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Éjszaka jobban leesik a vércukorszinted, mert nem eszel, ezért ugrik reggeli után ekkorát, ez normális.

  • Renáta

    2013. június 30. vasárnap

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítséged kérni.
    Most voltam terheléses cukor vérvételen, 24 hetes terhes vagyok. Éhgyomori értékem 4 lett, 120′ 4,7 lett. Ez nekem jónak tűnik, de véletlenül nem 3dl vízben, hanem 5dl vízben oldottam fel a 75g glükózt, 1 citrom levét facsartam bele. Van ennek így jelentősége?
    Azért is fontos ez a kérdés számomra, mert már van 1 gyermekem, és éve a 120′ értékem 7,8 volt, szénhidrát diétáznom is kellett.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!!!
    Üdv: R

    • Renáta

      2013. június 30. vasárnap

      Bocsánat, nem jelezte a rendszer, hogy pénteken elküldte az üzenetem. Azt hittem nem mentette el, ezért írtam újra.

  • Renáta

    2013. június 28. péntek

    Kedves Ági!

    24hetes terhes kismama vagyok. Tegnap voltam terheléses cukor vérvételen. Lehet, hogy elrontottam a szirup készitést, mert nem 3dl, hanem 5dl vizben oldottam fel 75g glükózt. Tettem hozzá 1 citrom kifacsart levét is. Az eredmény szempontjából van ennel jelentössége? Èhgyomori értékem 4,0 lett, a 120′ pedig 4,7.
    Azért is kérdezném, mert már van 1 gyermekem és vele 7,8 volt a terheléses eredményem 5 éve, akkor szénhidrát diétáznom kellett.
    Lehetséges, hogy most nem lesz rá szükség?
    Válaszodat elöre is köszönöm!

    Renáta

    • Gabi

      2013. július 10. szerda

      Ha mind a fél litert (és mind 75 g glükózt) sikerült meginni, akkor ez nem befolyásolja az eredményt.

  • Szuzanna

    2013. június 11. kedd

    Kedves Ágnes!

    Jelenleg a 32 hétben vagyok és diabéteszes a 28 héttől.
    Nekem azzal van a problémám,hogy az orvosom azt tanácsolta evés után 1,5 órával 7,8 alatt kell lennie cukromnak pedig én ugy hallottam,hogy 7 alatt kell tartani!?
    Valamint az éhhomi cukrom 5,7-6,3 közt ingadozik nem tul magas ez reggel?!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Kicsit magas ez reggel, ezért tartsd meg a diétát, amit az orvos javasolt.

  • Judit

    2013. június 07. péntek

    Kedves Ági!

    27 hetes kismama vagyok. Megvolt a terheléses vércukor vizsgálatom. Az éhgyomri 4,0 volt, a 120 perces 3,5. A védőnő azt mondta, hogy ez nem gond. Lehet ebből valami probléma? Mert nem szeretném ha a babának ebből baja lenne. Köszönöm a válaszod: Judit

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Ezek teljesen jó értékek, nincs miért aggódnod.

  • Sallai Anikó

    2013. június 06. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem is lenne egy kérdésem. 2. babámat várom. Az első terhességem alatt a terhelés nem volt jó, éhgyomri 4,3 volt a terhelés 8,3. Diétát alkalmaztam semmi baj nem is volt utána. Terhesség után szépen visszaállt.
    Most a 2, terhességnél a 22. héten csináltuk a terhelést. Éhgyomri 4,4 a terhelés utána pedig 3,4. Ez az érték nem alacsony egy kicsit? Belgyógyásznál még nem voltam. De a védőnő szerint ez jó. Eddig 3 kgt híztam és próbálok is odafigyelni nagyon. A többi eredmény jó a vérképen, a vas még kicsit több is.

    Köszönöm előre is a válaszodat!

    Üdv Anikó

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Ezek az értékek teljesen jók, szerencsés vagy, ha a második várandósságnál nem jön ki a cukorbetegség.

  • Barbi

    2013. május 17. péntek

    Kedves Ági!

    A második babánkkal próbálkozunk, sajnos sikertelenül!
    Az első azonnal összejött, viszont a kistesóval 3 hónapja sikertelenül próbálkozunk! Minden nap mérem a hőt, vizsgálom a nyákot, használok ovu tesztet és mindig a megfelelő időben vagyunk együtt, de mégse sikerül 🙁
    Az előző terhességem alatt kialakult terhességi cukor, szülés után ez elmúlt! Viszont akkor is és sajnos most is probléma, hogy a reggeli cukrom iszonyatosan alacsony. Pár nap múlva megyek vizsgálatra, és cukorterhelésre. A diabetológusom azt mondta, hogy ez az alacsony cukor is közrejátszhat a dologban és lehet anti inzulint (vagy valami hasonlót) kell majd használnom! Persze ezt csak a vizsgálat után tudjuk majd!
    A kislányom 1,5 éves, a terhesség alatt 25 kg-t híztam és ebből 20-at sikerült lefogynom, viszont még mindig 90 kg vagyok a 172 cm-es magasságomhoz! Ön szerint a súly is rátesz erre, vagy a cukor?
    Nagyon sokat olvastam, hogy miért nem jön össze, illetve mennyi időn belül szokott sikerülni… csak ilyenkor az ember kezd kicsit elszomorodni, és reményt veszteni 🙁
    Köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2013. május 29. szerda

      Én megvárnám a diabetológus konkrét véleményét. Ezek után esetleg érdemes lenne nőgyógyásszal is konzultálni. És ahogy mondani szokták, bár tudom, ez a legnehezebb, nem „rágörcsölni”, csak próbálkozni, amikor csak jól esik. Nem csak mikor a teszt azt mutatja, most a megfelelő az időpont.

      • Barbi

        2013. május 29. szerda

        Az inzulinszintem rendben volt! Kiderült viszont, hogy a pajzsmirigyemmel van gond, emelkedett egy kicsit! Kapok rá gyógyszert! 🙁

  • Nagy É va

    2013. május 04. szombat

    Kedves Ágnes!
    Nem tudom, mennyire tipikus az esetem, de kicsit meglepő volt számomra és lehet, hogy mások is járnak majd így, ezért írok.
    A kérdezők a terheléses vércukor mérésük kapcsán mindannyian arról számolnak be, hogy a 120 perces érték magasabb lett. Nos, nekem a 0 perces teljesen normális, 5.6 volt, a 120-as viszont alacsonyabb, 5.4. A nőgyógyász szerint ez teljesen rendben volt. Majd kb. 2 hét múlva a vizeletben találtak glükózt, így kerültem a diabetológiára, ahol a doktornő azt mondta, hogy ha a terheléses érték lejjebb megy, az ugyanúgy jelenthet inzulinrezisztenciát ill. terhességi diabéteszt, mint a magas terheléses értékek. Most diétán vagyok, de eléggé ingadoznak az értékek, még inzulin is lehet belőle a doktornő szerint. Még egyszer mondom, nem vagyok tisztában azzal, mennyire egyedi ez az eset, csak megosztottam, hogy a terheléses vércukor értékek tárgyalásánál esetleg a lejjebb menő értékekre is érdemes odafigyelni.

  • Juhász Judit

    2013. április 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Jelenleg 18 hetes terhes vagyok. 1 hete a terheléses vércukrom 10.4 lett, az orvosom elküldött diabetológiára, de ott csak 2 hét múlva tudnak fogadni. Beszéltem egy dietetikussal, elmondta, hogyan kell diétáznom, napi 180 gramm szénhidráttal.
    Nagyon szigorúan betartom, de az étkezések után mért értékeim még így is 7 és 9 között mozognak. Egyszer délre egy hamburgert ettem, és ez másfél óra alatt 5.2-ről 15.1-re dobta meg az értékemet. Azóta rájöttem, hogy hiába fért bele az 50 grammba, mivel az mind fehér liszt, nem jó. Nagyon félek, hogy máris károsodott a babám. A kérdésem az lenne, hogy a napi szénhidrát bevitelt lehet-e csökkenteni és az energiát pótolni sok fehérjével. (Van némi túlsúlyom.)
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      A magzat számára az a fontos, hogy ne ingadozzon a vércukorszint, ezért arra kell leginkább ügyelni, hogy 4 óránként egyél, de akkor csak keveset és a napi szénhidrátértéket tartsd be, valamint egyenletesen oszd el az étkezések között. Sok étel tartalmaz szénhidrátot, amiről nem is gondolnád (pl. a virsli, kolbászok stb.) ezekre is vigyázni kell.

  • Lina

    2013. április 23. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon megrémültem a terheléses cukor vizsgálat eredményén.
    Az éhgyomri 3.4
    étkezés utáni pedig 7.9
    Nem szeretném, ha a kisbabámnak baja lenne.
    Mi a teendő ilyenkor, hogy az éhgyomri cukrom is rendben legyen.
    Sok szénhidrát fogyasztás miatt lehet ez az alacsony érték?

    Köszönöm a segítséged!
    Lina

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      Az éhgyomri cukrod megfelelő, az étkezés utáni kicsit magas. Ügyelj rá, hogy rendszeresen egyél (4 óránként), de csak kis adagokat és kevés szénhidrátot, szükség esetén pedig kérd dietetikus segítségét a diétához.

  • mikmok

    2013. március 19. kedd

    Kedves ági,

    ha az előző terhességemnél diétáznom kellett (terheléses eredmény 8,1), akkor a második terhességnél mikor kellene elvileg terheléses vércukorszint mérést csináltatnom? A 21. hétben járok, és eddig sem az orvosom, sem a nőgyógyászom nem hozta szóba.
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. április 02. kedd

      A 24. héten szokták csinálni a terheléses vizsgálatot.

  • Laura

    2013. január 05. szombat

    Kedves Ágnes,

    A cukor terheléses vizsgálaton 75 g glükóz elfogyasztása után 7.59 mmol/L lett a vércukor 120′. Elküldtek diabetológiára, hogy szigorúan diétázzak. Majd 2 hét múlva ismét kellett mennem terheléses vércukor vizsgálatra, ahol 24 órás vizeletből és kért vér vétel (ill. a szendvicsem elfogyasztása után) a vércukor 60′ értékem 6,10 mmol/L lett. Úgy hogy a diétát 3 napig csináltam, de mivel már az éhségtől fejfájásom volt és állandóan korgó gyomorral jártam-keltem így nem csináltam olyan szigorúan mint ahogy előírták, de azért a napi 5x étkezésre próbáltam odafigyelni. Amúgy 58 kg volt a teherbe esésnél és most 29 hetesen 63,5 kg vagyok. Kérdésem hogy a legutóbbi vizsgálat eredménye rendben van e? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Laura

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      A kicsit valóban magasak ezek az értékek, ezért mindenképpen tartsd be a diétát.

  • Kiss Dóri

    2012. október 19. péntek

    Kedves Ági,

    2 hónapja tartom az előírt diétát, de ma ebédidőben elcsábultam és bekebeleztem egy fagylaltos álompitét, minek következtében az ebéd után 1 órával mért érték 8,4 lett. Ez az egy alkalom is veszélyes lehet és következményekkel járhat?
    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
    Dóri

    • Kiss Dóri

      2012. október 19. péntek

      azt elfelejtettem leírni, hogy eddig egyik értékem sem volt 7 felett soha.

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      A magzat számára a nagy ingadozások a veszélyesek. Nyilván egy alkalomtól nem kell megijedni, de a diéta lényege, hogy a vércukor sose ingadozzon nagyokat, mert ez az, ami fejlődési rendellenességeket okozhat a babánál.

  • Kriszti

    2012. október 10. szerda

    Kedves Ági!
    Kicsit kétségbeestem. 23 hetesen az éhgyomri értékem 5,1 és a terhelés után 9,7.
    Korábban soha sem volt problémám a cukrommal.
    Autoimmun betegségem van, ezért paleolit diétát csinálok már több, mint 2 éve, vagyis nem eszem cukrot, tejterméket, fehér lisztet, burgonyát, hüvelyeseket. Napi 6-szor eszem keveset.
    45kilósan (158cm)lettem várandós és havonta 1kg-ot híztam, ami normális.
    Lehet-e, hogy azért lassult le az inzulin termelésem, mert magamtól sose vinnék be annyi cukrot/szénhidrátot, mint amennyit terheléskor meg kellett innom?
    Ugye elég lesz a diéta? Az inzulint szeretném elkerülni.
    Remélem kicsit meg tudsz nyugtatni!
    Köszönettel: Kriszti

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Megjósolni ezt nem lehet, de az esetek többségében a diéta elég szokott lenni.

  • Julcsi

    2012. szeptember 14. péntek

    Kedves Ágnes !
    24-hetesen egy zsemle és két dl tej elfogyasztása után 9,8 lett a vércukor szintem . Orvosom javaslatára felkeresek egy diabetológust . Igazából azt nem értem ,hogy mitől lehet hiszen nagyon egészségesen próbálok étkezni .Gyümölcsöt mondjuk sokat eszem , és a kóla az egyetlen bűnöm amit időnként annyira meg kivánok ,hogy kell ! Most nem fogom már inni azt sem ,hiszen nagyon féltem a babámat .A szivecskéje szépen ver az eredményei teljesen jók .De most minden percben reszkethetek ,hogy mi van vele ?! 3-gyermek után már kisebb túlsúllyal indultam -e terhességnek de most 26 -hetesen is ugyanannyi vagyok ,mert az elején fogytam is 3-4 kg -ot. Ez az egy cukor mérés már elegendő a teljes diagnózishoz? Orvosom azt mondta ez határérték egyenlőre csak figyeljek oda.
    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm !

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Nem kell reszketned, de a terhességi cukorbetegeknek ajánlott diétát mindenképpen be kell tartanod, azaz szénhidrátszegény étkezés és legalább 4 óránként egyél pár falatot, hogy ne essen nagyon le a vércukorszinted, mert a nagy ingadozások azok, amik ártanak a magzatnak.

  • Vic

    2012. szeptember 13. csütörtök

    Kedves Ági,

    a 24 hetes 75g cukor ivós terheléses cukorvizsgálatom jó lett (5,1), azonban most a 35. héten végzett 1 zsemle+2 dl tej után 60 perccel 7,2 volt a vércukrom. Az orvosom konkrét diétát nem mondott, csak hogy sokszor egyek keveset, illetve azt is, hogy ezek szerint reggelire a 2 dl tej és 1 zsemle sok. Sajnos előtte éjszaka nem sokat aludtam erős jóslófájások miatt.
    Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire komoly diétát tartsak? Eddig már sómentes diétán voltam, ezért örültem, hogy másra nem kellett figyelni. Ön szerint elég, ha az édességet kiiktatom (mostanában elég sok édeset ettem sajnos, mert azt lehetett :)), vagy komoly diétába kezdjek? Kezdjek só- és szénhidrátmentes ételeket készíteni?

    Nagyon köszönöm előre is!
    Vic

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Mivel ez nem annyira magas érték, ezért valóban csak annyira kell figyelni, amit az orvos mondott, hogy ne legyen túl magas a szénhidrátbevitel és 4 óránként egyél egy kicsit, hogy a vércukor ne essen le.

  • Anna

    2012. augusztus 12. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Most 36 hetes kismama vagyok, a cukorvizsgalatom7,7 lett es azota probalok dietazni, a dokim csak ennyit mondott, hogy nezzem meg a neten, pedig fogadott orvos es nem kuldott el sehova.
    Nagyon sokszor bunoztem , megkivantam muzlit, es pudingot es kakoscsigat, meg fagyit is. Persze ezeket soha nem vittem tulzasba.
    Amugy mindenbol diabetikusat eszem es mar nem szamolom, de nagyjabol tudom, hogy kb mennyi ch- t viszek be.
    A dokimnak mondtam, hogy neha ehetek sutit? Azt mondta, hogy nem, a vedonom pedig azt mondja, hogy ha megkivanom akkor lehet.
    Mostmar kicsit buntudatom van az elfogyasztott dolgok miatt, viszont minden masnap tornazom 30 percet.
    Csak a pocim nott es a sulyom.
    Nem tudom, hogy mit tegyek. A dokimat kerdeztem, hoyg csinalunk e meg egy terhelest, azt mondta, hog nem.
    Miert nem?

    • Anna

      2012. augusztus 15. szerda

      Szoval az lenne a kerdes, hogy emaitt lehet baja a babanak?

      • Vida Agi

        2012. augusztus 24. péntek

        Igen.

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      A 7,7 nem olyan magas érték, ezért veszi lazábbra a dolgot az orvosod, ilyen esetben ugyanis tényleg elég csak egy kicsit odafigyelni arra, mit viszel be. A diéta lényege, hogy ne ingadozzon nagyot a vércukrod, hogy egyenletes legyen, tehát ne legyen túl nagy a szénhidrátbevitel és egyenletes legyen (ezért kell 4 óránként egy kicsit enni), ha erre törekszel, az elég.

  • Réka

    2012. augusztus 09. csütörtök

    Kedves Doktornő,
    Külföldön élek, ott történik a terhesgondozásom is, de nyárra hazajöttünk és mivel mostanában esedékes a terheléses vércukor vizsgálat (26 hetes terhes vagyok) itt mentem el egy laborba. Ma kaptam kézhez az eredményt:
    éhomi glükóz: 3,7 mmol/L
    60 perces glükóz: 10,5 mmol/L
    120 perces glükóz: 9,3 mmol/L
    éhomi inzulin: 4,7 mIU/L
    60 perces inzulin: 70,1 mIU/L
    120 perces inzulin: 77,1 mIU/L

    Ugyan az éhgyomri értékek rendben vannak (sőt, kicsit alacsonyabb is az éhomi glükóz, mint a referenciatartomány alsó értéke), viszont a 120 perces érték túl magas. A kérdésem az lenne, hogy van-e egyáltalán valami teendőm ilyen értékek mellett (HOMA index 0,8), kell-e diétáznom, vagy ne izguljak. Amúgy vékony testalkatú vagyok, a 6. hónapra 3-4 kg-ot híztam és az összes többi vizsgálat negatív lett.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Réka

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Elég magasak ezek az értékek, de az orvos dolga eldönteni, szükséges-e diétáznod. A terhességi cukorbetegség hajlam kérdése, nem függ sem a hízástól, sem a testalkattól.

  • Ilka

    2012. augusztus 07. kedd

    Drága doktornő!

    Csak még ezt az utolsót kérem, válaszolja meg.

    A terheléses vizsgálaton 8,2 lett az eredmény, holnaptól szigorú diétára fognak.

    A kérdésem, hogy ha egyébként – mind várandósan, mind pedig baba nélkül – fokozottan figyelnem kell rá, hogy egyek vmi édeset, mert különben nagyon gyorsan leesik a vércukor szintem, akkor hogyan lehetséges ez az eredmény? Nyáron el sem indulok otthonról vizes flakon és kockacukor nélkül, mert előfordul már velem, hogy a buszon olyan rosszul lettem, hogy az utasok kísértek le.

    Ja és ez a 2. terhességem, az első gyerkőc 3,25-tel született minden gond nélkül. Igaz, akkor még a zsemlés-tejes szűrővizsgálat volt divatban, nem ez a cukoritatós. Lehet, hogy ezzel már akkor is gondot jelzett volna a rendszer?

    Szóval én itt komoly ellentmondást érzek és egyedül nem tudom feloldani. Válaszát előre is köszönöm,
    Ilka

    • Vida Agi

      2012. augusztus 10. péntek

      A diéta lényege, hogy rendszeresen kell enni, pontosan azért, hogy a vércukorszinted állandó maradjon, mert a nagy ingadozás az, ami a magzatra nézve káros lehet. Éppen ezért, ha betartod a diétát, nem fordulhat elő, hogy leesik a vércukorszinted. A terhességi cukorbetegség bármelyik terhességnél jelentkezhet, nem szükségszerű, hogy már az elsőnél jelentkezik.

  • Niki

    2012. augusztus 07. kedd

    Kedves Ági!

    Jelenleg 25 hetes terhes vagyok és most voltam terheléses vércukor vizsgálaton! Az eredményem: éhgyomor: 4,2; 2 óra múlva: 8,8-as érték jött ki!
    Elmenten diabéteszre, és ott mondták, hogy diétázzak meg majd el kell mennem labor vizsgálatra is!
    Ez a magas cukor csökkenhet? Mert eddig nem volt gond a cukrommal!
    Előre is köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2012. augusztus 12. vasárnap

      A terhesség során előjöhet terhességi cukorbetegség, amit mindenképpen diétával vagy súlyosabb esetben inzulinnal kell kezelni. Erre azért van szükség, hogy a vércukorszint állandó maradjon, a nagy ingadozások ugyanis ártanak a magzatnak. Tartsd be a diétát a terhesség végéig, és nem lesz gond belőle.

  • Kriszta

    2012. július 17. kedd

    Kedves Doktornő!!
    Van egy ismerősöm 29 hetes terhes a terheléses cukra 9,6 os volt aztmondta neki a háziorvosa ne foglalkozzon vele,ha megszült úgyis megszűnik ez neki,de se diétát semmit nem kell csinálnia,mindezt úgy,hogy semmi vizsgálat nemvolt,a védőnője és a nőgyógyásza küldené tovább dietetikus tanácsadóhoz de ő nem megy,mert a háziorvos szerint 10 cukor alattival nem kell foglalkozni,ön szerint jól mondta ezt neki a háziorvos?Mert a szerint amiket olvasok erről nagy butaság volt a háziorvos részéről ilyet mondani.Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. július 21. szombat

      Nem tisztem az orvos döntését felülírni, de ebben az esetben jobban teszi, ha a nőgyógyászára hallgat, mert a magas vércukor számos kockázatot rejt magában a babára vonatkoztatva is, és további súlyos problémákat is okozhat (pl. terhességi toxémia)

  • Kata

    2012. július 11. szerda

    Kedves Ági!

    35 hetes kismama vagyok, és a 32. heti vérvételem alapján a cukrom 6, 54 lett, 1 órával reggeli után. (korábban a terheléses vércukrom teljesen normális lett) A nőgyógyászom kicsit aggódott, elküldött dietetikushoz. Valóban káros lehet már ez az érték is a babának? Mindenhol 7 feletti határértékeket olvasok. Tényleg aggódjak?

    • Vida Agi

      2012. július 21. szombat

      Mivel a határértékhez közeli ez az érték, inkább érdemes beszélni dietetikussal, odafigyelni rá, hogy ne ingadozzon nagyon a vércukrod, mint hogy valami baja legyen a babának.

  • Hajnalka

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    23 hetesen voltam terheléses vércukor vizsgálaton, ahol az értékeim a következőek voltak: éhomi: 5,04; 120 perces glukoz:8,27.
    Diétára fogtak és heti rendszerességgel vércukor vizsgálatra. Sajnos a diétát 2 nap után a sokadik ájulás után abba hagytam, de az értékeim nem nőttek, azaz az éhomi és a reggeli utáni értékem sem ment 5 fölé. Ezidáig…ugyanis 33 hetes vagyok és az utolsó vizsgálat eredménye: éhomi: 4,3; reggeli utáni: 7,9 lett. Nem értem miért változott pont most, és eddig nem. Esetleg időjárás vagy lelki állapot befolyásolhatja az értékeket?
    Megtisztelő válaszát ezúton köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Diéta nélkül a terhesség végefelé közeledve romolhatnak a vércukor-értékeid, érdemes lenne odafigyelni az étkezésedre, mert a magas vércukor számos komplikációt okozhat a magzatnál és a szülés során is.

  • Ujlaky Zsuzsanna

    2012. április 24. kedd

    Kedves Ági!

    Lenne egy olyan kérdésem, hogy a cukorterhelésem magas lett és azóta diétázok is. Viszont kaptam egy cukormérőt és mindig alacsony értéket mérek. Van olyan, hogy túl diétázza valaki magát? Előre is köszönöm a válaszokat!” –

    • Vida Agi

      2012. május 05. szombat

      Nem tudod túldiétázni magad, valószínűleg a mérő nem ad pontos értéket.

  • Norika

    2012. április 15. vasárnap

    én már 9éves korától vagyok cukorbeteg!tavaly meg tavaly elött 2szer terhes voltam de sajnos elvetíltek!én nagyon szeretnék babát mint tehetek?ingadozom a cukraim!már 4hónapja iszok kefíresgombát és ennek is helyre jött a cukraim!terhesség alatt is lehet inni kefíres gombát?nagyon szeretnék kisbabát tudnál segíteni?

    • Gabi

      2012. április 18. szerda

      Erről a kezelőorvosoddal és esetleg nőgyógyásszal kellene beszélned, remélhetőleg ők személyre szabott segítséget tudnak adni.

  • Andy

    2012. március 23. péntek

    Kedves Ági!

    28 hetesen voltam vércukorterheléses vizsgálaton. 75g cukros oldatot kellett meginnom.
    Az éhgyomri értékem 4.3 volt a 120perces 8.5.
    Nagyon meglepődtem az eredményen, mert a családban nincs cukorbeteg és én már régóta használom a stevia édesítőszert amibe csak lehet, meg még túlsúlyom sincs inkább mínuszban vagyok.
    Most 150g szénhidrátdiétán vagyok azóta, amit szigorúan be is tartok. Ennek ellenére sokszor érzem azt, hogy ez kevés, mert érzem, hogy a cukrom nagyon lent van. Nem éhesnek érzem magam, hanem picit szédülök és remegni kezd a kezem.
    3 óránként szoktam enni. Reggel 30g, T:20g, E:50g, U:20g, V:30g szénhidrát.
    Az lenne a kérdésem, hogy a testsúly mennyire befolyásolhatja a terheléses vércukorvizsgálat eredményét? Mert ugyanúgy 75g-ot itatnak egy 190cm magas 100kg-os emberrel is , mint pl én 160cm és 54kg. Szerintem ez nem arányos.
    Most majd minden héten egyszer nézik a reggeli utáni értéket, nagyon kíváncsi leszek az eredményre.
    Lehet nem is kéne ennyire szigorúan diétáznom?
    Előre is köszi!
    Andy

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      A testsúly ezt nem befolyásolja, a hasnyálmirigynek ugyanúgy kell dolgoznia egy 100 kilós emberben, mint egy 60 kilósban. A nagyobb testsúly hajlamosíthat a terhességi cukorbetegségre, de ettől még a vékonyaknál is jelentkezhet, a diétát mindenképpen tartsd be, a nagy vércukoringadozás a babára is hatással van.

  • Karola

    2012. március 14. szerda

    Kedves Ági!
    Kétségbe vagyok esve.A cukrommal egy terhesség alatt se volt gond.Családba sincs beteg.Súlyom is terhesség előtt 58 kg és most 24 héten 62.Az első cukorterhelésem eredménye éhgyomri 4,5 és a 120 perces 3,4 lett.A teszt ebéd eredménye4,7.Most a 24 héten a cukorterhelésem éhgyomri 4,4 és a 120 perces 10,3.Egyszerűen ezt nem hiszem el,még rosszul is lettem a nem evéstől és a sok vérvételtől.Félek nehogy a dokim befektessen,mert nem tudom gyerekeket kire hagyni.

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ha betartod a diétát, akkor nem kell aggódnod.

  • Petra

    2012. március 02. péntek

    Kedves Ági!

    Egy olyan kérdésem lenne, ami nagyon aggaszt, most vagyok 29. hetes, múlt héten (28. hetesen) voltam cukorterheléses vérvételen. Az 1 órás eredményem teljesen jó volt viszont a 2 órás a 7,8-as határ helyett 8-as volt, ami így elsőre magas. Orvoshoz csak jövő héten megyek, tudnál addig is néhány diétás tippet adni mire figyeljek? és szerinted elég lesz a diéta? Valamint a babát emiatt nem érte károsodás? 26. héten voltam 4D UH-n és ott 902 gr-ra becsülték és azt mondták az normális, nem óráiás bébi. Én is 6 kg. – ot híztam eddig és vékony alkatú is vagyok. Nem is éreztem rosszul magam, ezért nem is tudom hova tenni ezt a magas eredményt. Családba sincsen cukor beteg. Még egy kérdésem lenne: voltam rendes vérvételen is 24. héten, pont mikor a téli influenza pusztított a családban és ott alacsony lett a vasam, emiatt a hemoglobin a vörös- és a fehérvérsejt eredményem se lett a normális határok között. Pont cukorterhelés előtti nap elkezdtem szedni a bérestől ezt a vas vital tablettát, hogy helyreálljon a vasam. Lehetséges, hogy ez is hozzájárult a 2 órás rossz cukorterheléses eredményhez? Mármint, hogy a vasam alacsony volt és ebből kifolyólog több értékem nem volt normális.
    Válaszaidat előre is köszönöm!

  • Viki

    2012. február 22. szerda

    Kedves Dr Nő!!
    Én azzal a kérdéssel, fordulnék önhöz,hogy Most vagyok 30.hetes terhes!!!Az első terheléses vércukrom amit csináltak 23 hetes voltam akkor éhgyomri volt 4,6 terheléses 120 perc után 8.1,a védőnő látta,mondta diétázzak 150 gr szénhidrát bevitel naponta!Majd 1 hónapra rá megismételték éhgyomri 4,3 volt a 75 gr cukros lé után 6,1 lett.Az jó???Ön szerint el kell mennem dietetikushoz,ha tartom a diétát,és meg kell ismételni még a cukorterhelés??
    Köszönettel,egy aggódó kismama!!!

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      A 6,1 is még egy kicsit magas, tartsd be a diétát és kövesd az orvosod utasításait a további vizsgálatokkal kapcsolatban.

  • Viky

    2012. február 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Én több dolog miatt is fordulnék, Önhöz. Engem a terhességem kezdete óta állandóan halálra aggasztanak az orvosok. ( a csodálatos nyugodt 9 hónap ) Én már most többet sírtam mint 30 évem alatt valaha is. Nekem a terheléses cukorvizsgálatnál (8 hetes voltam ), 7.9 volt a terhelt értékem. Azt mondták ez eszméletlenül magas és csináltak egy újat, amire már olyan idegesen mentem el, hogy nem is csodálom, hogy felment a cukrom. Ott már 8.2 volt az érték. Ettől az eredménytől elájultak és azonnal holnap reggel kórházba is utaltak. Ott megnézték a HbA1c –met ami teljesen normális tartományban volt vagyis 5,3 volt. Azt mondták ez akkor is nagy baj és azonnal inzulin. Most is folyamatosan lövöm magam napi 3 szor. Most már a 25 hétben vagyok. Az értékeim állítólag nagyon jók, mert ugye állandó napi szintű cukornaplót kell vezetnem és minden étkezés előtt és után mérnem a cukrom, sőt még lefekvés előtt is és hajnali 3- kor is. Az értékeim étgyomorra 3,8 – 4,5 között szokott mozogni az étkezés utáni pedig 5,5 – 6,9 között. Amióta terhes vagyok 11 kilót fogytam a nagyon szigorú diéta miatt ( napi 110 g szénhidrát ). A kisbabám most 25 hetesen is alig éri el a fél kilót pedig már 1 kiló felett kellene lennie. De azt mondják ez nem baj! Viszont amivel kikészítenek azaz, hogy a rossz cukrom miatt nagyon sokat károsodik a babám a terhességem alatt ( pedig minden eredménye tökéletes ) és hogy ha megszületik utána annyira rossz lesz a baba cukra, hogy be is hipózhat és meg is halhat. NA NEKEM ITT LETT VÉGE A TÜRŐKÉPESSÉGEMNEK! Eddig is a 6 hónap alatt halálra aggasztottak a kicsi állapota miatt, de amikor ezt elmondták én azt hittem szörnyet halok. Ja és még azt is hozzá tették, hogy valószínűleg előbb ki fogják venni, és 100% hogy koraszülött lesz. Kérem, nem is kérem, inkább könyörgöm, Önnek Ági mondjon nekem pár biztató szót, hogy ezek nem olyan biztos, hogy így lesznek és lehet inzulinos cukor mellett egészséges babám ?????????? Főleg ha tényleg ennyire betartok mindent és állandó ellenőrzés alatt vagyok orvosilag. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

    Egy nagyon aggódó első gyermekét váró kismama.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      25 hetesen a babának nagyjából 700 grammosnak kell lennie, ez azonban csak becsült érték, a többi méretéből számolják ki, tehát önmagában ez nem lehet mérvadó. A méretei pl. azért lehetnek kisebbek, mert a terhesség kicsit korábbi, mint az az utolsó menses alapján a papírforma szerint lenne. Terhességi cukorbetegség esetén egyébként is nagyobb szokott lenni a baba súlya és nem kisebb, tehát ez nem mérvadó. A diéta és az inzulin mellett a vércukorszinted stabil, ezért nem okozhat benne semmilyen károsodást a terhességi cukorbetegség, amit leírtál az csak akkor következhetne be, ha nem tartanál diétát és nem kapnál inzulinos kezelést.

  • Mici

    2012. február 11. szombat

    Kedves Ági!

    18 hetes terhes vagyok. A terhesség előtt is sokszor volt határérték feletti cukrom, a szüleim is cukorbetegek (gyógyszeres). A 12. hétig szedtem Meforalt az mellett elég jó volt az értékem, utána lekellett építenem a gyógyszert, és zsemlés terheléses cukorvizsgálatra kellett mennem a 15. héten. Az értékeim 9,1 éhgyomri és 11, 8 60 perc múlva. 1 hét szigorú diéta után ismételni kellett a vizsgálatot Haemoglobin A1c vizsgálattal kiegészítve. Az eredményem éhgyomri 10,4 60 perces 11,5 120 perces 8,7 Haemoglobin A1c 5,7. Látom, hogy diéta hatására is magasabb lett, mint az előző, gondolom inzulint fogok kapni. A kérdésem az, hogy a baba károsodhatott ez idő alatt? Megijesztett, hogy a vizelet keton szintem is 4 mmol/l, ami szintén nagyon magas. Ez azt jelenti, hogy a szervezetemben már aceton szabadul fel? Mondjuk a szigorú diéta alatt nagyon sokszor éheztem, folyton éhséget érzek.

    Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      A baba egészségét vagy esetleges károsodását az eddigi ultrahangok kimutatták volna, emiatt nem kell aggódnod. Megfelelő kezelés mellett elkerülhetőek a további kockázatok.

  • Katus888

    2012. január 11. szerda

    Kedves Ágnes!

    26 hetes kismama vagyok, a napokban derült ki a cukorterheléses eredményem, és nem túl jók az eredmények: 6,4 a vas meg 4,8 ez elég alacsony 🙁 A nőgyógyászom szigorú diétára utalt és napi 2 tabletta neo ferro-ra, persze rögtön kiváltottam és kezdtem szedni. A kérdésem az lenne, hogy ugye a baba nem károsodott emiatt, hiszen korábban is volt mindenféle vizsgálat amin csak ki lett volna mutatva???!!! Csak nekem az a furcsa, hogy szedem a femibiont rendszeresen, helyesen eszem, sokszor keveset és 53 kg-al kezdtem a terhességet, mostanra már 59 kg vagyok. Mi a véleménye? Reméllem a kis pöttöm rendben van és semmiben nem szencedett eddig sem hiányt, jobb lett volna ha hamarabb fedezik fel….

    Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom,
    Katus

    • Vida Agi

      2012. január 16. hétfő

      Nem kell aggódnod, a babának ettől nem lett semmi baja.

  • wiwi81

    2012. január 07. szombat

    Kedves Ági!
    8 hetes kismama vagyok. Csütörtökön volt egy tesztreggelis vérvételem, ami előtt két zsemlét kellett 2dl tejjel elfogyasztanom. A vérvétel és az étkezés közt egy óra telt el. A vércukorszintem 8,1 lett. Ilyenkor készítenem még vércukor-terheléses vizsgálatot is? Az előző terhességemnél nem volt semmi problémám, és soha nem is csináltak ilyen tesztreggelis vérvételt, csakis éh gyomorra vettek vért. Kezdjek aggódni? Köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Ilyen eredménynél általában csinálnak teszteléses vizsgálatot is, mert a 8.1 elég magas eredmény. Ez lehet véletlen is, de előfordulhat az is, hogy tényleg terhességi cukorbetegségről van szó.

  • orsolya

    2011. október 23. vasárnap

    kedves agi!nekem a cukorterhelesem sajnos magasnak bizonyult azota merem ebredeskor,etkezes elott,es etkezes utan 2 oraval.ebredeskor4.3-4.5 korul ingadozik,etkezesek utan 6.39-6.90 ig mozog altalaban.en nm tartom az eredmenyeket magasnak,letezik hogy a cukorterheles elotti napok miatt nm dietas napoknak mondhato megemelte az eredmenyt?ezek az eredmenyek normalis etkezesuek.egyeduli ami felvisszi 9.33 volt tegnap 2 oraval etkezes utan a pizza.mikortol mondhato veszesnek a magzat egeszsegere?

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      A vészes az, ha hirtelen leesik, majd felemelkedik a vércukor, ezért arra kell ügyelned, hogy rendszeresen, kb. 4 óránként egyél, valamint a szénhidrátbeviteled (cukor, kenyér stb.) ne legyen túl magas. Itt találsz a diétához segítséget: http://babafalva.hu/a-terhessegi-cukorbetegseg-dietas-kezelese/

  • Luca

    2011. augusztus 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    A hozzászólások egy részében azt olvasom, hogy a 7 feletti terheléses eredmény már magasnak számít, máshol és az én orvosomnál is (pl a nődokimnál és a háziorvosomnál) 7,8 a normál értéktartomány felső határa. Hogy lehet ekkora eltérés egyes helyeken a normál értékhatárok meghatározása között? Hogy lehet az, hogy van, akinél 7 felett már szigorú diétát javasolnak, máshol meg a 7,8 alatti normálnak számít, tehát nincs teendő? Ezt nem értem. Nekem 7,9 lett a terheléses cukor eredményem. Ez a 7,8-hoz képest csekély eltérés. Mekkora ennek a jelentősége? Az orvosom dietetikushoz küldött, de még nem tudtam bejelentkezni.
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 15. hétfő

      Az orvos egyéni megítélésétől és a korábbi eredményektől és leletektől is függhet, milyen eredménynél javasolnak diétát, vagy más kezelést. Menj el mihamarabb a dietetikushoz és addig is igyekezz diétázni.

  • kővári Gina

    2011. július 28. csütörtök

    szia nem én vagyok terhes csak aggódom a testvérem miatt ő 22 hetes terhes rengeteg édességet eszik nem tudom ez milyen hatással van a babára nagyon aggódom és máma volt az orvosnál azt mondták neki nyitva van a méh száj be kel feküdnie a kórházba nagyon félek hogy bajuk lesz válaszát előre is köszönőm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A méhszájnak az édességekhez nincs köze, viszont a sok édességtől terhességi cukorbetegség alakulhat ki, ezért ezen a téren jobb, ha visszafogja magát. Ha betartja az orvos utasításait és sokat fekszik, akkor jó eséllyel kihordhatja a babát a terhesség végéig.

  • szilvia

    2011. július 25. hétfő

    kedves ági.megállapították nálalm is a terhességi cukorbetegséget..mostanában mérem az értékeimet,naponta,mindig más étkezésnél..reggel általába étkezés elott 5,1-utána 5,1.de az ebédnél van foleg gondom,mert ebéd elott 5,1 utána 6,7.volt már ien esetem is.7folé sosem megy.nagy gond ez?szukséges lenne az inzulin?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Ha nem megy 7 fölé, akkor nincs nagy gond. Az inzulin szükségességét az orvos dönti el.

  • Kindl Erika

    2011. július 13. szerda

    Kedves Ági,
    25 hetes kismama vagyok. Tegnap volt a cukorterheléses vizsgálatom. Az éhgyomri 4,6 az egy órás 7 és a 2 órás 8,6 volt. Itt visszaolvasva a 7 már magasnak számít. A védőnőm viszont azt mondta, hogy ha a 3 értékből 2 jó akkor nincs további teendőm. Ez a második terhességem, az elsőnél már a 6,6-ot is sokallták(akkor más volt a védőnőm). Most akkor kinek higyjek? Köszi Erika

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Szerintem hallgathatsz a védőnőre, de azért konzultálj az orvosoddal is.

  • Piros

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági,
    a cukorterhelésem eredménye 7,7 lett. A nőgyógyászom annyit mondott, hogy kevesebb szénhidrátdús ételeket vigyek a szervezetembe, de azt nem említette, hogy plusz vizsgálat, vagy komolyabb diétára szükség lenne. Eddig sem ettem túl sok szénhidrátos ételt, de azóta nagyon megijedtem és alig eszem, kerülöm a szénhidrátot, bár azt hallottam hogy az sem jó, ha nem kerül be semmi a szervezetembe. Mi tévő legyek? nagyon meg kell ijedjek vagy néha ehetek tésztaféléket, cukrot, stb?
    KÖszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Azért mondta ezt, mert ez alig a határérték felett volt kicsivel, ilyenkor még egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni a komolyabb problémákat. A diéta nem arról szól, hogy egyáltalán nem szabad semmilyen szénhidrátot enni, hanem, hogy egyenletes mértékben kerüljenek be a szervezetedbe, hogy egyenletes szinten maradjon a vércukor. Tehát 3-4 óránként kell egy keveset enni. A cukor, csoki, édesség tilos, viszont egy csomó minden más szénhidrátot lehet enni, csak meghatározott mennyiségben. Itt találsz erről bővebb leírást: http://dietetrend.blogter.hu/378787/terhessegi_diabetes_dieta

      • Kovácsné Emőke

        2011. július 28. csütörtök

        Ajánlom a nyírfacukrot, vagy a steviát édesítéshez.Én a nyírfacukrot jobban szeretem.Persze az orvossal való egyeztetés után.

  • Nina

    2011. június 29. szerda

    Kb. a 26. hettol dietazom, amost 35 hetes vagyok. Sajnos nem mindig tudom betartani a dietat, mert iszonyat nagy ehseg tor ram. De igyekszem, viszont felek,hogy ez arthat a babanak. Par naprol van szo, de nagyon aggodom. Milyen agyi karosodasok lehetnek? Viszont ha nem tartottam be a dietat a heti vercukor ellenorzesnel jo erteket allapitottak meg.

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      A babának arra van szüksége, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyokat, hanem egyenletes legyen, ezért kell a diéta. Amennyiben tartósan túl sok cukor kerül a magzat szervezetébe, az inzulintermelése nem tud lépést tartani ezzel, ami a lepény károsodásához vezethet, így az nem tudja megfelelően táplálni a magzatot, oxigénhiány léphet fel. Ezenkívül még számos más területen is károsodhat a baba, ha cukorbeteg az anya, javaslom, hogy olvasd el ezzel kapcsolatban ezt a cikket: http://www.babanet.hu/publ/cukor.htm

  • M. Szilvi

    2011. június 01. szerda

    Szia Ági!

    Jelenleg 22 hetes terhes vagyok és a második babánkat várjuk.Jelentős túlsúllyal kezdtem a terhességem de azóta sokat fogytam és igen ingadozik a súlyom.Voltam terheléses cukorvizsgálaton és az érték 7,6 lett. A dokim diétát írt elő és a vizsgálat későbbi megismétlését.Azt mondta a szénhidrátot mellőzzem és inkább fehérjedús táplálkozást részesítsem előnyben.Ebben szeretném a segítséged kéni mi az amit szabad és mi az amit nem szabad enni?Dietetikus felkeresését nem mondta a dokim.Nem falok de mégis jelentős túlsúlyom van és mindemellett laktózérzékenységem is van.Az első terhességemnél a magas vérnyomás okozott problémát a vége felé ezt most gyógyszerrel rendbe hozták.Köszönöm előre is!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Kerüld az édességeket, korlátozd minimálisra a tésztaféléket és a kenyeret, helyette sok zöldség, hús, tejtermék fogyasztható. Fontos az is, hogy naponta többször egyél keveset, hogy a vércukorszinted ne ingadozzon, ezért ajánlott 4 óránként keveset enni.

  • AMY

    2011. május 31. kedd

    sziasztok.En Olaszorszàgban èlek.
    Szòval nem tudom mennyiben eltèrnek az adatok,vagy sem.A glukoz szintem èrkezèskor 89 volt.Miutàn megitattàk velem a cukorkoncentràtumot(75g),egy òra utàn 100 lett ès kèt òra utàn 71.
    Akkor nagy a baj?

  • Vizsgyiné

    2011. május 24. kedd

    Tisztel Vida Ági!
    27 hetes kismama vagyok múlt héten voltam terheléses vizsgálaton.75 gr glükóz után 1 órával 9,2 lett a cukrom.Mennyire kell megijednem? Mennyi a határérték ennél a terheléses vizsgálatnál?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Angelika

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      A 9,2 elég magas, terhességi cukorbetegségre utalhat, 7 a határérték egyébként, efelett diétára vagy akár inzulinos kezelésre is szükség lehet (ezt az orvos dönti el)

  • Beatrix

    2011. április 24. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Terhességi cukorbetegséget állapítottak meg nálam ( 8.3mmol/l) a kérdésem az lenne, hogy ha otthon is mérem a cukromat (reggel-délben-este), akkor meddig jó a cukorérték? Azt hallottam 7mmol/l felett már nem jó, az sok. Ez így van?

    Köszönöm a választ.

    Bea

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Igen, a 7 már sok.

  • H.Eva

    2011. április 14. csütörtök

    szia AGI,
    rettentoen megijedtem,mikor ma hivott a nogyogyaszom,hogy a cukrom 8,4 lett, es hogy 7,8-nal nem szabadna tobbnek lenni.Elkuldott cukororvoshoz.Ilyenkor dietazni fog kelleni?Az elegendo?Olyan kerdesek is felmerultek bennem,hogy akkor eddig minden rendben van a babaval?(28 hetes terhes vagyok)Kapott elegendo oxigent stb?Nem keson volt kicsit ez a cukorszintmeres?Mult evben egyebkent meg terhesseg elott volt egy altalanos kivizsgalasom,akkor rendben volt a cukrom.Koszonom valaszod Evi

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ilyenkor először általában diétára fognak, ha ez nem segít, akkor inzulint kell adni. Általában ebben a terhességi korban szokták észlelni a magasabb cukrot, de általában ilyenkor is lép fel a terhességi cukorbetegség (gondolom, az első harmadban készített laboron még nálad sem volt magas a cukor), éppen ezért nem kell aggódnod a baba miatt, ha betartod a diétát, akkor egyenletes marad a vércukorszint és nem lesz semmi baja a babának.

  • S.Szilvia

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!

    Második terhességem 24. hetében járok, az első várandósság alatt (2,5 éve szültem) nem volt cukorbetegségem, arra lennék kiváncsi, hogy mindettől függetlenül most kialakulhat cukorbetegségem? Még nem volt terheléses vizsgálatom, de picit agódok, mert a mostani várandósság alatt sokkal többet eszem, főleg édességet kívánok és már súlyban is +4-el vagyok az előzőhez képest. (eddig +7-et szedtem fel). Egyéb panaszom nincs, csak az állandó bőrviszketés, főleg derék, törzs tájékon. Meg gyakori fáradékonyság.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Szilvi

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Terhességi cukorbetegség bármelyik terhességben kialakulhat, akkor is, ha az előzőben nem volt. Általában a cukorterhelésen szokott kiderülni.

  • Jobbágy-Tóth Anita

    2011. március 02. szerda

    Szia.Én egy 33 hetes kismama vagyok.A terheléses cukor mérésemen (ami már több mint 2 hónapja volt) 7.6 lett az eredmény.Akkor ezt nem vette figyelembe az orvosom A védönöm szolt hogy ez már magasnak számit.Kb.3 hete vagyis 30 hetesen szóltam az orvosnak hogy nem-e kellene ezt kezelni.Ö elküldött még egy vérvételre ahol éhgyomrira 4.0,reggeli után 7.8 lett az eredmény.rá pár napra 4.2 és 8.6 lett.Az a kérdésem hogy 150 g. diétán kivül nem kaptam még semmilyen kezelést.Lehet-e ilyenkor valami baja a babának?Most megyek vissza a dokihoz aki inzukint ajánl nekem.Félek hogy már 7 hónapos terhes vagyok és valami baja lehet a babának.

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      A 7.6 csak egy picivel magasabb, mint a határ, ilyenkor további vizsgálatra (ez történt nálad) és diétára van szükség. Ha romlik a helyzet a diéta ellenére is, akkor van szükség inzulinra. Ha tartod a diétát és szükség esetén inzulint kapsz, akkor nem lesz baja a babának.

  • meszi

    2011. február 27. vasárnap

    Szia Ági,
    köszönöm a választ. Időközben elmentem a korábbi diabetológusomhoz, aki fölöslegesnek tartotta az inzulint az eddigi értékeim alapján, erről szakorvosi véleményt is adott, a továbbiakban hozzá járok kontrollra. Szerintem jóval nagyobb tapasztalata van, mint a másik orvosnak, és megbízom benne, mivel semmi probléma nem volt ez előző szülés után sem a gyerkőccel. Szerinte nem érdemes már ilyenkor megzavarni az anyagcserémet inzulinnal, ennél sokkal rosszabb értékekre szokták csak javasolni.

  • meszi

    2011. február 19. szombat

    Kedves Ági,
    jelenleg 32 hetes terhes vagyok, a második babámat várom. Az első terhesség alatt terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, amit 180g-os diétával sikerült karbantartani, semmi probléma nem volt. Akkor 8,8 volt a terheléses cukor értéke.
    Mostani terhességem alatt már korábban elkezdtem diétázni, bár nem mindig tartottam be teljesen. A terheléses cukor 9,3 lett.
    Ma azt mondta a diabetológus, hogy most már inzulinra van szükség, pedig igazából nincs különösebb gond a vércukor értékeimmel, kb. heti kétszer fordul elő, hogy 7 fölé megy (de 8 alatt marad), egyébként 7 alatt van. Szerinte túl sokat ingadozik a vércukor szint. Pedig szerintem nem, reggel 5,8-6,4, ebéd után 6-7, vacsi után 5,8-6,5. Valóban indokolt lehet az inzulin? Előzőleg is hasonló értékek voltak, csak akkor másik orvoshoz jártam, neki elég volt a diéta.
    Van értelme másik diabetológust is felkeresnem, vagy már pár 7-es feletti érték miatt is kell inzulin? Ráadásul csak minimális adagot akar…
    Köszi előre is,
    Melinda

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      A fő gond ilyenkor nem csak a magas értékekkel van, hanem az ingadozással, ebben segíthet az inzulin.